Joop

Wij-wij

  •  
04-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-04-om-19.32.53

© Beeld: Kannan Muthuraman

'Job snapt niet wat een homo is, laat staan wat hetero betekent. Hij maakt evenmin onderscheid tussen dik, dun, rijk, arm, Tokkie of elite'
Job (12) kent de woorden kut-Marokkaan, kankerlul en aandachtshoer niet. Een hoofddoek zet geen kwaad bloed bij hem. Die zal hij leuk vinden omdat je eraan kan trekken. Kroeshaar kriebelt tegen zijn hand en glad haar wil hij aaien. Job raakt mensen graag aan. Racisme is hem vreemd, vooroordelen kent hij niet. Gaat thuis de bel, dan roept hij ‘mama open doen’.
Job is nieuwsgierig en verwelkomt iedereen. Niks wij-zij. Gezellig wij-wij. Hij vindt mensen leuk en lief, tot het tegendeel bewezen is. Job zal je nooit op je verleden pakken, hooguit pakt hij je hand. Job snapt niet wat een homo is, laat staan wat hetero betekent. Hij maakt evenmin onderscheid tussen dik, dun, rijk, arm, Tokkie of elite.
Job kijkt op niemand neer – vanuit zijn rolstoel kijkt hij altijd omhoog. Aan zijn hemel staat de zon of het regent. Job zegt sorry als hij je pijn heeft gedaan. Dankjewel als je hem helpt. En toont belangstelling door te vragen ‘hoe is het met jou’? Kijkt hij voetbal op televisie, dan juicht hij bij ieder doelpunt, ongeacht de clubkleuren.
Job is kampioen in het delen van blijdschap. Het veld op stormen zou hij niet kunnen – vanwege die rolstoel. Spelers van de tegenpartij slaan al helemaal niet; hij heeft een lage spierspanning. Het is dat krakkemikkige lijf, waardoor hij bijna niks kan.
Job moet altijd wachten. Op eten, op gezelschap, op de taxi, op een nieuwe rolstoel, op iemand die zijn luier verschoont. Toch voelt hij zich nooit tekort gedaan. Zal nimmer klagen. Wijst niet verongelijkt naar mensen die het beter hebben en is onbekend met de begrippen jaloezie, misgunnen en kwaadspreken. Liever zingt hij een liedje. Job geeft geen anderen de schuld en wenst niemand dood op sociale media.
En dan noemen we hem verstandelijk beperkt.
Deze column verscheen eerder in De Gelderlander

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Pawn
Pawn5 jun. 2016 - 8:10

Dit heeft wel een erg bijbels "zalig zijn de armen van geest gehalte". Daar houd ik helemaal niet van; ik vind zelfs dat zo'n gehandicapt kind door zo'n stukje op een ongepaste manier te kijk wordt gezet. Z'n lot is beklagenswaardig, positief doen over alle dingen die hij niet weet en kan vind ik heel dubieus.

poeslief
poeslief5 jun. 2016 - 7:20

mooie spiegel.

Ria4
Ria45 jun. 2016 - 6:49

Mooi!

il viaggiatore
il viaggiatore4 jun. 2016 - 20:19

Dank je Annemarie. Heerlijk stukje. En ja, die laatste zin nodigt uit tot een sterk staaltje omdenken. :-)

Donutz
Donutz4 jun. 2016 - 18:22

Prachtig, als we allemaal wij-wij zouden denken dan zouden we een waar paradijs op aarde hebben. :) Laten we samen ons best doen om die positiviteit zoveel mogelijk de delen en verspreiden.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten4 jun. 2016 - 18:06

Prachtig....vooral die laatste zin.