Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Wij, Nederlanders, moeten onszelf opnieuw uitvinden

  •  
23-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Identiteit is veel meer dan een sticker, zowel voor een individu als voor ons als samenleving
Ik ben eerste generatie medelander. Dat wil zeggen: ik ben van de eerste generatie Nederlanders die van jongs af aan is blootgesteld aan verschillende culturen. Toen ik opgroeide, was ik trots om Nederlander te zijn; ik kwam uit een land van diversiteit en vrijheid. Een land waar iedereen kon zijn wie hij/zij was. Dat dacht ik tenminste. Wat ik aanzag voor openheid en tolerantie blijkt vaak niet meer dan een dun laagje beleefdheid en onverschilligheid te zijn geweest.
Nee, dit stuk gaat niet over de vrijheid van meningsuiting. Dit gaat over de onderbuikgevoelens van – als je de opiniepeilingen en sociale media moet geloven – vele Nederlanders.
Hoe langer ik de discussies volg, hoe meer ik vermoed dat deze onderbuikgevoelens onder andere voortkomen uit angst. De angst regeert in Nederland. De angst voor verandering. De angst dat we ‘ons Nederland’ straks niet meer terug herkennen en dat we ‘onze identiteit’ kwijtraken.
Maar wie zijn ‘wij’ en wat is ‘onze identiteit’? Wat is dé Nederlandse cultuur? Houdt die op bij molens, hagelslag, fietsen en een flesje Heineken?
Nederland is veel veranderd in de laatste vijftig jaar. Naast Koningsdag en carnaval zijn er mensen die aan Ramadan doen of Keti Koti vieren. Op straat wordt niet langer alleen Nederlands gesproken. Aan de horizon zien we zowel kerktorens als minaretten. Op de markt kun je naast stroopwafels en verse haring nu ook halalvlees en loempia’s kopen. En ook in Nederlandse films en muziek smelten verschillende culturen samen. Het ‘fucking gouden kalf’ kan niemand zijn ontgaan.
Ondanks – of misschien juist door – alle veranderingen houden veel Nederlanders stug vast aan een beeld van een Nederland dat niet meer bestaat. En bij dat oude beeld hoort een definitie van ‘de Nederlander’ die – op zijn zachts gezegd – achterhaald is. Vasthouden aan die definitie zet Ahmed, Gladys, Sergio en Fatima buitenspel. We blijven dwangmatig stempels plakken op alles wat niet in de oude definitie van ‘Nederlander’ past, zoals ‘moslim’, ‘Marokkaan’, ‘donker’, ‘buitenlander’ en – de meest tenenkrommende van allemaal – ‘allochtoon’. Identiteit is meer dan een religie, etniciteit of huidskleur. Identiteit is veel meer dan een sticker, zowel voor een individu als voor ons als samenleving.
Het wordt tijd dat we onze identiteit opnieuw gaan uitvinden; een identiteit waarin voor iedereen plek is. Maar om die identiteit te kunnen ontdekken en ontwikkelen, zullen we eerst onszelf en elkaar goed moeten kennen.
Hoe goed kennen we elkaar eigenlijk? Hoeveel of weinig weet de gemiddelde Nederlander van het islamitische geloof? Wie kent de oorsprong van de het Papiaments? Wat weten we van onze buurman uit Iran die met zijn gezin naar Nederland vluchtte? Wat leren we op school over het Nederlandse slavernijverleden? We kunnen nog oneindig veel leren van en over elkaar.
Het is hoog tijd dat we onszelf opnieuw gaan uitvinden als Nederland(ers), zodat iedereen erbij hoort. Als we hiervoor op politiek leiderschap moeten wachten, gebeurt er voorlopig niks. We zullen zelf een begin moeten maken.
Ik doe mijn ogen dicht doe en stel me een Nederland voor waarin iedereen meetelt als Nederlander…
In zo’n Nederland zouden we, naast bevrijdingsdag, jaarlijks samen de afschaffing van de slavernij vieren.
In zo’n Nederland zou iemands naam er niet toe doen bij een sollicitatie.
In zo’n Nederland zouden we op school meer les krijgen over de verschillende religies en culturen die ons land rijk is.
In zo’n Nederland zou het aanpakken van discriminatie worden gezien als eenieders verantwoordelijkheid.
In een land zo cultuurrijk als Nederland zouden we vooral heel veel van elkaar leren.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

LoLiTa2
LoLiTa223 mei 2015 - 12:05

We worden heen en weer geslingerd tussen een alles verzengende haat en dit door Lydia luid bezongen 'hosannagevoel.' Enerzijds gloort de dystopie van de rokende puinhopen en anderzijds glinstert de dystopie van de Oecumene. Scylla en Charybdis. Ik ga mijn oren dichtstoppen en me vastbinden aan de mast, en me overgeven aan de verpozing die Vonnegut me pleegt te bieden.

deltanine
deltanine23 mei 2015 - 12:05

Een populair statement (want het klinkt zo lekker en is een steek onder water naar Nederland toe): wij zijn nooit tolerant geweest, het was slechts een dun laagje vernis en daar onder zijn wij lompe bruten. Wrong. Nederland is en was ECHT tolerant. Nederland heeft decennia lang voorop gelopen met diverse waarden die wij onderschrijven als tolerant. Er zijn vele regeringen democratisch (door het VOLK!) gekozen die allerlei tolerant beleid hebben opgesteld. Migranten die hier komen kunnen echt voor een heeeeel groot deel in vrijheid hun leven vormgeven. Enzovoort, etcetera, enzovoort. Verder hadden we in Nederland als eerst het homohuwelijk, ik kan me dat filmpje herinneren van een donkere Amerikaan die zei: in Nederland word ik ECHT geaccepteerd. Kortom: deze tolerantie wordt wel degelijk uitgedragen in woord en daad. Het is heeeeel makkelijk om te zeggen dat het nooit bestaan heeft (en dat laat ook zien dat je zo lekker zelfkritisch bent) omdat er eens iets is voorgevallen dat het tegendeel laat zien. Waar ik ook helemaal niets over lees is dat de Nederlandse tolerantie decennia lang onder druk heeft gestaan. Ga jij mensen die in zo'n 10-20 jaar hun wijk volledig hebben zien veranderen, er zelf een minderheid zijn geworden en in sommige gevallen ook niet geaccepteerd zijn, vertellen hoe tolerant zij moeten blijven? En tolereer je ook intolerantie? Verder valt er nog wel meer over te zeggen, maar dat "Nederland is nooit tolerant geweest, dat deden we alleen maar om er aan te verdienen" vind ik zo'n goedkoop zinnetje. Het Nederlandse volk heeft verdomme decennialang regeringen gekozen die tolerante wetgeving propageerden. En terwijl het gierend uit de bocht vloog en mensen her en der aangaven dat het zo niet langer kon had je de mensen die, heerlijk goedkoop, alles bleven goedpraten. En de mensen met zorgen over de maatschappij werden verketterd. Zeggen hoe slecht wij zijn is zo makkelijk. Probeer het eens anders: trots zijn op Nederland + mensen van een andere afkomst respecteren + ook religie durven te bekritiseren wanneer die in tegenspraak is met jouw waarden. Geloof me, het is te verenigen.

Patrick Faas
Patrick Faas23 mei 2015 - 12:05

“Ik ben van de eerste generatie Nederlanders die van jongs af aan is blootgesteld aan verschillende culturen.” Wat bent u dan bijzonder, maar ik kan me er geen voorstelling bij maken. De vaderlandse geschiedenis begint met de Romeinse tijd. Caesar heeft de Keltische bevolking grotendeels laten uitmoorden waarschijnlijk en twee Germaanse bondgenoten uitgenodigd hier te komen wonen. Germaans en Romeins leven daarna met elkaar, maar ook van Keltische cultuur treffen we nog resten. Bent u ouder dan 2000 jaar? Daarnaast kenden Kelten, Germanen en Romeinen alle drie standverschillen tussen adel, vrije mannen en slaven. Standen en klassen resulteren vaak in nog grotere culturele verschillen dan genetische variatie. Dat kun je nog steeds zien, zelfs in het tamelijk burgerlijke (middle class) Nederland. De cultuurverschillen tussen de middeleeuwse standen waren gigantisch. Komen we bij de Reformatie en de vorming van de Nederlandse staat. Die brengt enige eeuwen protestantse overheersing, maar niettemin zeer multicultureel, aangezien alle vijanden van de Spaanse koning onze bondgenoten worden en dat waren er nogal wat. Protestantse Brabanders, Vlamingen en Fransen komen naar Holland, evenals Joodse Spanjaarden en Portugezen, Turkse handelaars en Duitse gelukzoekers. De Nederlandse maatschappij hoort tot de meest diverse van Europa. En daarop is het Huis van Oranje trots, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het multicultureel en exotisch vertoon bij de Glorious Revolution. Koloniale expansie leidt ertoe dat islam verreweg de grootste religie wordt binnen het Koninkrijk der Nederlanden (inclusief Nederlands Indië). En die situatie heeft geduurd tot in de 20ste eeuw. Behoefte aan monocultuur kennen we voornamelijk van de Duitse bezetting en sinds de opkomst van extreemrechts na de val van Srebrenica. Maar die laatste ramp heeft Nederland een identiteitscrisis gebracht.

123456zeven
123456zeven23 mei 2015 - 12:05

Van het "fucking gouden kalf" heb ik niets meegekregen, en dat Nederland zo tolerant was is ook nooit waar geweest. Bataven tegen de Romeinen, Friezen tegen Franken, Noormannen tegen iedereen, Holland tegen Friesland, Utecht tegen Gelre, Floris tegen Gijsbrecht, Hoeken tegen Kabeljauwen, edelen tegen landvoogdessen, vossen tegen kippen, Oranjes tegen Habsburgers, Protestanten tegen Papen, Protestanten tegen andere Protestanten (waarom weet niemand), Geuzen tegen Spanjaarden, iedereen tegen Amsterdam (en terecht), en nu ben ik pas in de 17-de eeuw. Waar men vrolijk verder ging met een goed ontwikkelde vaderlandse traditie van grondig de pest hebben aan de buurman om allerlei volstrekt eerzame redenen.

johanversomeren
johanversomeren23 mei 2015 - 12:05

Weer iemand die mij vertelt wat ik moet gaan doen. Ik moet helemaal niets, van mij is iedereen hier welkom maar dat wil niet zeggen dat ik me daarom maar moet aanpassen aan immigranten. Val mij niet lastig en ik van een ander niet lastig. Zo makkelijk werkt het

Paulpeters
Paulpeters23 mei 2015 - 12:05

Je benadert het erg idealistisch, Lydia. En dat siert je ook wel. In de kern denk ik dat je gelijk hebt dat we nog erg veel van elkaar kunnen leren. Ik als blanke Nederlander kan veel van andere culturen leren. Maar die anderen kunnen ook veel van mij leren. Dat is allemaal correct. Ik denk dat 'onderling respect' inderdaad nodig is. Wij moeten eens ophouden met zeuren over hoofddoeken e.d., iedereen mag gewoon dragen wat hij of zij wil. We houden ook op met zeuren over de vrouwonvriendelijkheid van de Islam. Verder blijven ook het homohuwelijk, de zwartepiet-traditie, besnijdenis en het naroepen van vrouwen op straat geaccepteerde praktijken. Ja toch? Nee natuurlijk. Uiteindelijk gaat alles in de grote blender en daaruit ontstaan nieuwe praktijken. En dat is nu eenmaal een ruw proces. En dat ruwe proces is volop gaande (lees maar eens hier op Joop) en zal aan de gang blijven. Blijmoedig erin gaan is prima, maar zonder bloeden zal het allemaal niet gaan.

Armagaddon
Armagaddon23 mei 2015 - 12:05

>>> Wij, Nederlanders, moeten onszelf opnieuw uitvinden... >>> Een utopische benadering van een droom wereld... >>> Zullen we daar maar van maken...?? >>> Een onvermijdelijke realistischer practischer benadering... >>> Wij hoeven niets opnieuw uit te vinden, maar eerder de lange moeizame weg van opstaan, vallen en neus stoten zich verder te ontwikkelen, om vreedzaam, en verder met elkaar in respect te leven....er zit echt niets anders op er is bijkans geen ander zinig alternatief..!!

Porfiri
Porfiri23 mei 2015 - 12:05

Ik vind het altijd frappant als mensen mij vertellen wat 'wij' 'moeten' doen. Je kunt weliswaar wijzen op Eeuwen van migrantenstromen, maar in essentie is de 'Hollandse moraal' bitter weinig veranderd tijdens de laatste vijfhonderd jaar. Du moment dat je mensen het door de strot gaat duwen dat ze met de grootst mogelijke glimlach een fundamentele verandering in dit waardesysteem moeten gaan accepteren wordt het problematisch. Een waardesysteem waarvan de moderne versie nota bene door ruimdenkend Nederland in de jaren 60 en 70 zwaar is bevochten. Overigens, als de 'Nederlander' zich opnieuw moet uitvinden en aanpassen, geldt dit dat ook voor Fatima en Ahmed? Of telt dat niet in deze context?

Zelve
Zelve23 mei 2015 - 12:05

Mijn vader zei altijd dat de Nederlandse tolerantie zich tegen zichzelf zou keren. Hij heeft gelijk gehad. Ook een gevleugelde was: 'Nederlanders zijn beleefde mensen totdat je ze leert kennen.' (Wat gevolgd werd door een dikke knipoog richting mijn -Nederlandse- moeder). Haha een beetje wijsheid verpakt met humor dat kan ik wel waarderen. ;)

Zelve
Zelve23 mei 2015 - 12:05

Frenk enPenk, za 23 mei 2015 15:19 Ik ben het in grote lijnen wel met u eens maar er zijn een paar dingetjes die erbij moeten. De schrijver Geert van Istendael (Belg) schreef een aantal jaren geleden een Pamflet genaamd: 'Tot het Nederlandse volk'. Ik vind zijn visie op Nederland nog steeds een van de beste die ik ooit heb gehoord. Hij zegt ongeveer, met wat gebazel van mijzelf erbij (uit mn hoofd): Jazeker bestaat de Nederlandse identiteit. Al weten we dat deze verandert. Maar een aantal zaken die blijven overeind. Nederland is een consensusland bij uitstek. Nederlanders zijn een erg conformistisch volk. Ook als ze niet conformistisch willen zijn, dan gaat dat met z'n allen. Conformisch non-corformisme dus. Hoe je het beestje noemen wilt kan op meerdere manieren. Eendracht maakt macht. Groepsdieren. In Frankrijk weten ze er alles van als de vakantie is aangebroken en als de koning jarig is dan merk je dat behoorlijk. Voorbeeld is Provo. Toen Nederland massaal van grijs vriendelijk keurig overstapte op de branie. Joh.. MOET kunnen toch? Grof. Op die fiets. Belgie moest het allemaal maar aanzien. Daarvoor kochten Nederlanders hun porno nog in Belgie. Stel, we hebben een probleem. Dan gaan we praten. En nog meer praten. Te veel zelfs. Als de koffie koud is en de billen doen zeer van het zitten gaan we weer weg. Het probleem amper opgelost en iedereen is een (beetje!) tevreden. Echt consensus. In belgie omgekeerd. Daar is iedereen naderhand moe en een beetje (ontevreden!). Daar gaan ze uit van conflict. In Nederland overschrijdt de vrede de grens van de leugen van de lieve vrede. Behalve dat we al lang vrij tolerant zijn is het ook vaak dat men wegkijkt. Maar tolerantie is een wazig woord. Als je niet meedoet met het spel van tolerantie dan tolereert men dit niet. In Nederland kan men niet tegen spelbrekers. Juist in Nederland is men zeer gevoelig als je je niet conformeert. Het is eigenlijk een tegenstrijdig iets. Een stukje dogmatiek. Dat is typisch Nederland. Het heeft wel iets met de ondernemingsgeest te maken. Pragmatische instelling. Het werkt prima MITS de problemen te groot worden. Dan kom je er met enkel praten en consensus niet meer uit. Als dat vaak gebeurt mag je je best een beetje zorgen maken want dit impliceert dat de consensus naar de klote is. Zij is stuk. Daar bevinden wij ons nu. En met compromis, zoals de Belgen doen hebben we amper ervaring mee. De belgen lukt het na vele jaren nog steeds ''maar net?''. Die Belgen gaan er in iedergeval vanuit dat ze conflict hebben. Best eerlijk eigenlijk. Nog een voorbeeld. We gingen in de tijd van provo naar links. Mja ''links'' of links midden. Maar dat ging allemaal nog wel. Nederland stond er redelijk goed voor. We gingen dus eigenijk de problemen op links niet oplossen. Zo zie ik dat. De kleine problemen wel maar de grote niet. Er kwam immigratie. Dat het duidelijk moge zijn dat de belangrijkste prikkel om arbeiders hierheen te halen niet is omdat ze er zo schattig uitzagen. Was en is jerijnst kapitalisme. Dat de effecten niet goed onderzocht of besproken werden heeft weer te maken met ons consensus model. Je doet mee of anders hoor je er niet bij. Dat kan in Nederland zowel op links als op rechts. Toen kwamen problemen. Beleidsmatig heeft men niet goed naar de nadelen gekeken. Niet zorgvuldig. Ik geloof dat de SP toen al kritisch was. Dat is grappig want links krijg vaak de schuld. Er kwam gezeik en men keek weg. Met als gevolg (BOEM) weer een omslag met Fortuyn. Consensus op rechts. Daarna (BOEM) nog rechtser met Wilders en de coalitie die we nu hebben. Een zeer rechtse consensus zo zei Geert van Istendael, is een hele akelige consensus zeker omdat het een gevolg is. Het is geen oorzaak. Het is een product van de consensus. Ons model. Dan over de identiteit van Nederland. Ik noem maar wat. Polders. Poldermodel. Bepaalde manier van verzuilen. Tolerantie in meedere gedaantes. Van echt tolerant en van oudsher vriendelijk volk naar bang wegkijken of gewoon wegkijken. Ik denk ook aan hoe men hier reageert op demonstreren als je dat vergelijkt met het buitenland. Ik denk aan architectuur. Geschiedenis. Aan taal. Zwarte kousen lopen serieus rond in Nederland in het wild. Branie. Drang om eindeloos te lullen en de relativeren. Harkdrang. Het mooiste voorbeeld van typisch Nederlandse dogmatiek: Na de tweede wereldoorlog zei men hier: Nou dat nationalisme zoals de duitsers hadden dat willen we niet meer. Nee wij kruipen tevoorschijn (van achter de duinen vandaan) en wij zijn wereldburgers! Europeanen! We gingen er zo prat op dat we onszelf op een gegeven moment een gidsland noemden. Nee, HET gidsland. Oftewel, wij zijn beter dan jullie andere landen. Nationalisme, precies hetzelfde. (dogma). Bepaalde trekjes keren zich ook wel eens tegen zichzelf en waar vindt je die beter dan in Nederland. De ene keer vinden we onszelf groots en beter of superieur aan al het andere. Aan de nadere kant hoor je men weer praten dat we klein zijn en onbenullig. Ach, op wereldschaal stllen we toch niks voor joh en vervolgens de meest krankzinne dingen goedpraten omdat we het zelf toch niet kunnen sturen ofzoiets. Wat is Nederland nou tegen zo'n machtig multinationaal bedrijf? Onzin. In het wilde relativeren (vooral cultuur en onrendabele zaken) Ik generaliseer. Tuurlijk. Maar ergens spookt er wel iets wat er op lijkt. Jezelf in tegenstelling tot het gidsland kapot praten is wat we goed kunnen. We hebben zelfs onze taal bij het grof vuil gezet onder het dogma globalisering. Joh, spreek gewoon engels.. Het gaat ver voorbij glabalisering om je eigen ankers weg te gooien. Aan de andere kant kreeg je wel op je donder als je een spelfout maakte of Mohammed onze taal niet machtig was. Dat Engels noem je culturele kolonisatie. Niks tegen het engels overigens maar tegen verengelsing institutioneel wel. Is link zelf. Gebrek aan instinct aan zelfbehoud lijkt het en als je er dan ook nog eens mee gaat strooien dat dat goed is dan is er echt sprake van ideosyncratisch denken. Behept zijn met een jezelf aangeleerd (waan)idee. ''We'' zijn dus in Nederland een beetje ideosyncratisch. Goed, gekke trekjes in Nederland. maar de mooie vorm van toleratie is er dus ook. En we hebben het fietspark Toonaangevend in de wereld. Onze zorg. wegennet. We waren ver op het gebied van drugs al is dat aan het wankelen denk ik en we doen het lang zonder zware vormen van geweld en ach er zijn wel meer dingen. Sommige dingen die moeten we koesteren gooien we weg en dingen die je weg moet gooien daar raak je mee behept. De bedoeling van de schrijfster is goed. Ik waardeer haar verhaal zeker maar het is goed om dieper in te gaan wat Nederland nou precies is. Ze is een stuk complexer dan menig man of vrouw doet voorkomen. Nederland is binnen de Europese contxt een exotisch curiosum. Nederland is een poselijnen kast waar het lijkt of deze heel sterk is. ze is echter kwetsbaar zeker door onze verworvenheden. Mensen zijn bang ze te verliezen. Daar staat al druk op vanwege ons extreem liberale model. Ook wel eens Neo-liberalisme genoemd. Die is gekomen met de rechtse consensus al waren we van nature al kapitalistisch ingesteld. . 'Woeki hypo' legt wel eens mooi uit wat er gebeurd met dat extreem liberale model. Ze begint een groot probleem te worden denk ik en we kunnen met ons model deze niet of moeilijk repareren. de consensus moet terug naar een midden consensus met alhaar nedelen erbij. Dat lijkt mij het beste. gr.

opmerker
opmerker23 mei 2015 - 12:05

Ik moet me dus opnieuw uitvinden. Waarom en hoe is dat dan gekomen, Ik heb me altijd heel Nederlands gevoeld. Bemerkte dat buitenlanders respect hadden voor onze soort samenleving. ik heb meegemaakt, de eerste gastarbeiders uit Italië. Benieuwd naar hun ervaring als werknemer. Daar lag het niet aan maar ja de zon was er nooit, dus hadden ze het gauw bekeken en verdwenen weer net zo snel als ze gekomen waren. Daarna de Spanjaarden,die bleven voor een groot deel wel hier.Waarom zij wel, heb ik nooit gevraagd misschien omdat ik weinig daar geweest ben in tegenstelling met Italianen. Ook voor mijn werk in Nederland had ik met Italianen te maken en met veel plezier. Met Spanjaarden weer helemaal niet. Daarna kwamen de Joegoslaven. Die waren vakkundig en presenteerden zich als groep. Bij hen vond je kameraadschap. Zij hadden veel respect voor onze samenleving. Velen bleven hier en huwden met Nederlanders. Bij mijn neef op een prachtig appartement kwam ik buiten mijn werk een mijn bekende Joegoslaaf tegen, die er ook bleek te wonen. Die zei mij dat in Nederland de echte democratie heerste. Alles piekfijn geregeld. Toen dacht ik nog natuurlijk zo moet het overal zijn. Daarna kwamen de babyboomers aan de macht. De nieuwe generatie had lak aan luxe. Versleten spijkerbroeken en gympen in plaats van nette kleding. Geen hang naar materialisme dacht ik. Maar daar kwam men bedrogen uit. Snelle jongens in dure maatkostuums en stropdas. Zij waren de nieuwe werknemers. Bonden,kom nou, kan mijn geld wel beter gebruiken. Overwerk deed je voor niets; goed voor de baas. De beloning kwam later. Volgens Samson waren de ouders feest vieren als de kinderen op bed lagen. Stom verbaasd hoorde ik het hem zeggen. Dus het feest was over. Feest ? nooit wat van gemerkt.'Keihard sappelen voor je gezin. Moeizaam opgebouwde sociale voorzieningen worden afgeserveerd terwijl de gasbel welig opborrelt. Nederland gaat Internationaal aan de weg timmeren met Kok als gids want dat hoort bij een gidsland. Nederland heeft geen probleem zegt Rutte want we hebben een goed pensioenstelsel. Ik begreep hem toen niet want ik dacht dat pensioen is van mij. Niet van Rutte om de staatsfinanciën te bekostigen. Nu weet ik hoe het gedacht is. Gewoon verworven rechten schrappen en daarvoor de pensioenen laten gebruiken. Daarvoor is ook een naam bedacht. Participatie maatschappij. Ja dom is dat stelletje niet. Met Dijsselbloem zijn we ook internationaal. Hij trekt er het hardst aan om het Europroject te laten slagen. Dat mag wat kosten, het is onze gezondheidszorg wel waard. Nou ik moet me dus opnieuw uitvinden. Ik zou moeten maar wil het niet.

feitenchecker
feitenchecker23 mei 2015 - 12:05

Je bent wat je doet en de rest is flauwekul.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo23 mei 2015 - 12:05

Maar dat is wel een flauwe kul waar sommigen heel baat bij en anderen heel veel schade van hebben. En, zeg ik u, het is om de drommel niet zo makkelijk om zo "je bent wat je doet" naar anderen te kijken. Want iemand kan moslims doen en geen moslim zijn. Of omgekeerd: Hij is moslim en doet niet-moslims! Ben je bv Nederlander of doe je Nederlands?

johanverdonschut
johanverdonschut23 mei 2015 - 12:05

Een mens vindt zichzelf pas opnieuw uit zodra er in het ego geen identificatie meer plaatsvindt met aangeleerde en verzonnen zaken als nationaliteit, religie, cultuur en traditie maar het is wel een hele opgave om deze niet-identificatie te bewerkstelligen.

1 Reactie
MOJOMAN
MOJOMAN23 mei 2015 - 12:05

Hoeveel tijd neem zoiets in beslag ? Tweehonderd jaar ?

pietdeg2
pietdeg223 mei 2015 - 12:05

"ik ben van de eerste generatie Nederlanders die van jongs af aan is blootgesteld aan verschillende culturen" Goh, zo oud zie je er helemaal niet uit. Want hoe ver wil je teruggaan om een eerste generatie aan te wijzen? Naar de tijd van de Grote Volksverhuizing? De komst van Spaanse en Portugese joden? De hugenoten? Je doet alsof er sprake is van een nieuw verschijnsel, terwijl als er iets een constante is in onze geschiedenis dan is het wel dat Nederland een multiculturele samenleving is.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo23 mei 2015 - 12:05

Nou, in zoverre heeft ze gelijk, dat dat samensmelten nog nooit zo zeel voeten in de aarde heeft gehad als nu. En dat er veel mensen beweren dat het grondig mis is in Nederland. En zo lang we dan maar met de vinger naar anderen blijven wijzen, is iedereen schuldig en gebeurt er dus niets. We zullen moeten accepteren dat anderen evenveel rechten hebben op hun inbreng in de samenleving en dat we ons aan de normen van de rechtsstaat moeten houden. Wil de moslim de vrijheid om zijn godsdienst te beleven, prima, maar dan hebben anderen diezelfde vrijheid! Wil de christen recht op zijn kerkgebouw of zijn onderwijs? Dan heeft de moslim dat recht ook. Willen sommigen kindhuwelijken? Is verboden in Nederland. Wil je niet door iemand met een hoofddoek geholpen worden? We leven in Nederland. Wil je als vrouw niet door een mannelijke arts geholpen worden? We leven in Nederland.

Tom Meijer
Tom Meijer23 mei 2015 - 12:05

"Goh, zo oud zie je er helemaal niet uit." Was me ook al opgevallen. "Want hoe ver wil je teruggaan om een eerste generatie aan te wijzen? Naar de tijd van de Grote Volksverhuizing? De komst van Spaanse en Portugese joden? De hugenoten?" Je gaat niet ver genoeg terug Piet. Het is echt nooit anders geweest.

[verwijderd]
[verwijderd]23 mei 2015 - 12:05

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo23 mei 2015 - 12:05

Waar het om gaat is dat we er voor moeten waken is dat we "onze vanzelfsprekende manier van leven" niet mogen beschermen door anderen - die in principe dezelfde rechten hebben - tot mindere burgers te maken. U mag er dan echt nog wel van uitgaan dat de inwoners van dit land geen tere poppetjes zijn. Dat ieder op zijn daden beoordeeld mag worden. En dat we niet overal rekening mee moeten of kunnen houden. En dat we niet alles klakkeloos over onze kant moeten laten gaan, over we het nu over de alloch- of over de autochtonen hebben.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst123 mei 2015 - 12:05

Even opscheppen & reclame maken voor me zelf. Ik heb exact over dat onderwerp, Nederlanderschap in de eenentwintigste eeuw een klein boek geschreven dat is uitgekomen bij Prometheus bert Bakker. Het heet: Het beste land van de wereld. Waar komen onze normen en waarden vandaan. Bikj Bol.Com http://www.bol.com/nl/p/het-beste-land-van-de-wereld/1001004002409620/ Ook tweedehands in de aanbieding.

3 Reacties
MOJOMAN
MOJOMAN23 mei 2015 - 12:05

Nu al in de ramsj, Han. Mensen hebben geen respect meer voor kennis, tegenwoordig. Ik vind trouwens ook dat Nederland het beste land van de wereld is om te wonen. Ook voor Achmed, maar iets minder voor Quincy. Daar komen we echter op een dag wel uit.

BasVV
BasVV23 mei 2015 - 12:05

Han. Maar het aardige was dat wij als kinderen op de lagere en middelbare school niet met al die oorlogen en culturen werden lastig gevallen. Hooguit over een hoofdstukje uit een boek. Waarom zou je kinderen opzadelen met iets waar ze geen enkele verantantwoordelijkheid voor hebben.

boosje
boosje23 mei 2015 - 12:05

Maar juist in de laatste tien jaar na het uitkomen van het boek is er heel veel veranderd, en naar mijn gevoel niet in positieve zin. Dat is in versneld tempo gebeurd door het slechte beleid van opeenvolgende harteloze kabinetten, die ons voorhouden dat wij mensen die ergens anders vandaan komen het licht in de ogen niet moeten gunnen. Zelfs niet als zij op Nederlandse bodem geboren zijn, vraag dat maar aan de tweede en derde generatie nakomelingen van de "gastarbeiders", zoals we ze toen noemden. Gasten ontvang je met gastvrijheid, het tegendeel is gebeurd. En vraag het ook aan asielzoekers en vluchtelingen die hier ter plaatse kinderen krijgen. Dat zijn per definitie Nederlanders! Kijk, DAT is nou een gewoonte die we van de USA moeten overnemen: iemand die daar ter wereld komt mag er ALTIJD in. Kom daar hier eens om, hier hebben ze de treurige moed om de ouders met kind en al weg te jagen, schandelijk! En de manier waarop mensen hier niets mogen doen tijdens hun procedure: geen taal leren, niet werken, dan is het toch niet gek dat er steeds misverstand en onbegrip is tussen deze mensen en de lokale bevolking? Waar is de positieve benadering gebleven? Het stuk grond aan de Noordzee waar een bordje "Nederland" bij staat is mijn Nederland niet meer, ik schaam me er zelfs voor!

[verwijderd]
[verwijderd]23 mei 2015 - 12:05

Je kunt zeggen wat je wilt, maar wij Nederlanders zijn toch wel een bijzonder volkje.

2 Reacties
LoLiTa2
LoLiTa223 mei 2015 - 12:05

Wat heet! De zelfingenomen, pedante schoolfrik met zijn apocriefe geschiedenisles niet te na gesproken! Alle Heren hier en ginder, man, man...

richarrd
richarrd23 mei 2015 - 12:05

Bijzonder?! Bijzonder ver de weg kwijt ja.

Tom Meijer
Tom Meijer23 mei 2015 - 12:05

"Ik doe mijn ogen dicht doe en stel me een Nederland voor waarin iedereen meetelt als Nederlander…" Ik doe mijn ogen dicht doe en stel me een Nederland voor waarin iedereen in ieder geval Nederlands spreekt…

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas23 mei 2015 - 12:05

Die fout komt niet door gebrek aan grammaticale kennis, maar door haastig redigeren. Had ik ook net last van hieronder. Vroeger noemden we zulke slordigheid “zetfouten” (en gaven de drukker de schuld).

ZafferY
ZafferY23 mei 2015 - 12:05

Mijn vader zei altijd dat de Nederlandse tolerantie zich tegen zichzelf zou keren. Hij heeft gelijk gehad. Ook een gevleugelde was: 'Nederlanders zijn beleefde mensen totdat je ze leert kennen.' (Wat gevolgd werd door een dikke knipoog richting mijn -Nederlandse- moeder).

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo23 mei 2015 - 12:05

Nou, dat ligt er jog maar aan of je vader gelijk heeft. Hij heeft allen gelijk als hij een "verkeerde tolerantie" bedoelt of een beoordelen van wat men ten onrechte tolerantie noemt. Factoren om met een containerbegrip als "tolerantie" de nodige ellende te veroorzaken zijn bv onverschillige onwetendheid, onvoldoende afstemmen of men hetzelfde idee heeft t.a.v. tolerantie, een onjuist begrip van de grondwet en van de werking van de rechtsstaat......