Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Wij laten ons niet intimideren door rechtse stemmingmakerij

  •  
13-11-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
duk1
'Het treurige is dat de onbenullen die door Duk en Jenny Douwes zijn opgehitst nu met een strafblad zitten vanwege die gevaarlijke snelwegblokkade en 1000-en uren aan taakstraffen moeten uitvoeren'
Vandaag werd ik wakker en vond ik wat verontrustende berichten in mijn inbox. Ik zou in de Telegraaf staan. Meestal is dat geen goed teken. Ik stond vroeg op om aan het werk te gaan en kocht – met pijn in mijn hart omdat ik mijn geld liever niet aan dat propagandakrantje besteed – een exemplaar. Ik sloeg de pagina om en barstte in tranen van het lachen uit.
Even serieus… is dit het niveau waar propieten naar zijn gezonken? Ik noem Wierd Duk geen journalist maar activist, maar dit? Really? Ik heb hen in het kader van transparantie en alle controverse maar even een handje geholpen:
Illuminatie In werkelijkheid worden NUC en KOZP niet door ABN AMRO en KPMG gefinancieerd. Ik wilde het geheim houden maar eigenlijk krijgen we geld van de Illuminati via Jay-Z en Beyonce, ze waren laatst even langs gekomen bij The Black Archives. Soros en zijn Open Society Foundation hebben ons inderdaad duizenden euro’s gegeven om hun agenda voor werelddominatie uit te voeren. En vlak voordat Obama werd vervangen door Trump heeft hij ons wat geld toegestopt voor onze geheime agenda. Jerry wordt gesteund door de familie van Martin Luther King, duhhhh, hij heet toch Jerry King Luther Afriyie. Daarnaast worden de bankrekeningen van KOZP en Nederland Wordt Beter gespekt door een geheim genootschap van witte pieten en een Ashanti-koning uit Ghana.
Vind je dit bizar klinken? Zo bizar vind ik de ‘misinfographic’ en het ‘artikel’ van Weird Duk. Niet serieus te nemen deze rommel.
Maar om even serieus te worden. Aan de ene kant is het lachwekkend, aan de andere kant is dit zeer zorgelijk en gevaarlijk. Waarom? De Telegraaf is (helaas) de grootste krant van Nederland, het is een instituut. Duk (en collega Marcel Vink) krijgt van dit instituut alle ruimte om zijn smadelijke en ophitsende stukjes te plaatsen. Het probleem is dat er vele mensen zijn die geen of weinig andere bronnen van informatie hebben naast de Telegraaf, GeenStijl en PowNed en dit dus echt geloven. (Vaak ook mensen die geloven dat zwarte piet zwart is vanwege de schoorsteen, maar dat terzijde.)
Ophitsen Het gevaar van de riooljournalistiek/rechtse propaganda van Duk is dat het, vooral witte mensen, onnodig ophitst. Het was Wierd Duk die vorig jaar het Facebook-event van Jenny Douwes op de voorpagina van de Telegraaf gooide en het retweette waardoor het viraal ging.
Hij heeft een essentiële rol gespeeld in de zaak van de #Blokkeerfriezen ( lees mijn betoog voor de rechter ). De ophitsende stukjes van Duk kunnen dus echt tot levensgevaarlijke en onbezonnen acties leiden van boze witte mensen.
Jerry en ik, en anti-zwarte piet/anti-racisme activisten in het algemeen worden hier overduidelijk en letterlijk geframed als “gevaarlijke”, “radicale”, “extreem-linkse”  activisten die “houden van vechten” en een geheime agenda hebben om “iconen uit de Nederlandse cultuur” te laten verdwijnen. Oh ja en volgens Duk zijn we ook nog uit op herstelbetalingen.
Ondanks alle feitelijke onjuistheden en onsamenhangende verdachtmakingen in dit rommelige stuk wordt er een beeld gecreëerd dat wij een gevaar zouden vormen voor de Nederlandse cultuur. Mijn inbox stroomt in deze periode altijd vol met hatelijke berichten van boze witte mensen die geloven dat wij uit zijn op het verwoesten van hun cultuur, identiteit en tradities. Dit terwijl de rechter tijdens de rechtszaak tegen de Blokkeerfriezen zeer duidelijk heeft vastgesteld dat KOZP vanuit vreedzame principes heeft gehandeld. Het treurige is dat de onbenullen die door Duk en Jenny Douwes zijn opgehitst nu met een strafblad zitten vanwege die gevaarlijke snelwegblokkade en 1000-en uren aan taakstraffen moeten uitvoeren.
duk2
Slachtoffers Vorig jaar hebben propieten een snelweg geblokkeerd, wat zullen ze dit jaar doen? Moeten er (dodelijke) slachtoffers vallen voordat mensen gaan inzien dat dit niet kan? Door dit ophitsende artikel voel ik me in elk geval niet meer veilig om (in deze periode) alleen over straat te gaan in bepaalde delen van het land. Dit is een verkapte vorm van opruiïng en een oproep tot geweld tegen mij, Jerry en anti-zwarte piet activisten een paar dagen voor de intocht. Als er slachtoffers vallen reken ik het Wierd Duk en de Telegraaf aan. Ik weet dat ze meelezen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het feit dat Duk zich tot dit niveau verlaagt betekent namelijk dat ze geen inhoudelijke argumenten hebben om mensen te overtuigen. Ze hebben de rechtszaak verloren en zien langzaam maar zeker dat er verandering plaats vindt. Ze zien dat zwarte mensen gebruik maken van hun grondrechten, en zien dat als een gevaar voor hun (witte) dominantie.
We laten ons echter niet intimideren of klein krijgen. Integendeel, dit wakkert alleen maar meer en meer vuur aan om me in te zetten voor een gelijkwaardige samenleving. En de propaganda van propieten wordt alleen meer meer duidelijk voor de rest van het land en de wereld. Vandaag gaf ik een rondleiding aan studenten van de UvA en ze konden allen hun ogen niet geloven, dat dit anno 2018 in Nederland nog kan gebeuren!
Dit weekend zal ik weer gebruik maken van mijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en betoging in één van de 19 gemeenten waar er dit jaar zal worden gedemonstreerd. Wij komen met vreedzame intenties. In één ding had Duk echter gelijk. Op een bepaalde manier ben ik wel radicaal, radicaal voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Ik verwacht dat de politie en autoriteiten mijn fundamentele rechten beschermen en ik hoop dat journalisten zien hoe misbaksels zoals Duk en Marcel Vink hun vak te schande zetten. Dit is namelijk geen journalistiek maar rechtse stemmingmakerij en propaganda.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (141)

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren18 nov. 2018 - 16:13

Dank voor dit nuttige artikel over Nationalistische bedreigingen, blokkeerfriezen en Voorpost hebben NIET het recht om andere (bruine/zwarte) demonstranten te slaan of te duwen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2018 - 3:06

Gefeliciteerd, het Sinterklaasfeest is wat mij betreft verleden tijd. Ik vier het nog wel omdat ik niet anders kan maar met verdriet in het hart i.p.v. vreugde. Doel bereikt dus. Maar er is meer kapot gegaan dan dat en meer dan me lief is. Wat zal ik me nog druk maken om werkelijk racisme als het in mijn visie zo misbruikt wordt en er zelfs toe leidt dat hier op Joop je standpunt niet meer verkondigd en uitgelegd mag worden. Niet meer gezegd mag worden wat je vindt en wat het met je doet. We zijn nu immers zo ver dat ik niet alleen racistisch ben, maar ook nog rechts ben, nee zelfs extreem rechts. Ik houd het hier op Joop dan ook voorlopig voor gezien. Lang leve Coca Cola zal ik maar zeggen en de in alle facetten Veramerikaanste samenleving. Ik hoop dat dit wel mag blijven staan. Het gaat jullie goed, allemaal en dat meen ik. Wat dat goed inhoudt daarover kunnen we van mening verschillen. Maar zodra op een debatsite andere meningen, fatsoenlijk verwoord, gewoon verwijderd worden, genuanceerde meningen dan gaat voor mij het licht uit; Jouw recht begint waar het mijne met voeten getreden mag worden. Mag ik het zo zeggen. Jouw recht begint waar het mijne ophoudt te bestaan. Wees er maar blij mee. Waar doet het mij aan denken. Toen wij 20 jaar geleden hier kwamen wonen kwam er tegelijkertijd een vluchtelingenechtpaar met twee kinderen wonen. Ze werden geheel meegenomen en opgenomen, wegwijs gemaakt door de buurt. Vooral de directe buren namen hen letterlijk op sleeptouw. Nu zijn de zaken omgedraaid. Ze gedragen zich als God in Frankrijk, trekken zich van niemand iets aan, en al helemaal niet van de buren, niet bij forse overlast en tenslotte wordt de buren lachend verteld bij alles dat ze aankaarten waaronder ernstige feiten, dat ze racistisch zijn. Voor mij voelt wat hier gebeurt, hoe mensen, andersdenkenden bejegend worden, precies hetzelfde. Ik heb me immer en ook actief, ingezet tegen racisme, tegen discriminatie, iedereen in mijn huis ontvangen van alle gezindten en iedere afkomst en dat zijn er nogal wat, nooit zwart-wit gedacht. Echter wanneer mensen denken mensen die beargumenteerd pro piet zijn, die geen enkele vorm van racisme aanhangen, uit te kunnen maken voor rechts extremisten, racisten enz. en dat kan hier allemaal gewoon blijven staan, dan gaat bij mij het licht uit. Vandaar dat ik Joop bij mij voorlopig op 'zwart' draai, de uitknop hanteer, met verdriet in mijn hart, het ga jullie goed.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2018 - 1:43

Vrijheid van meningsuiting is al lang geen fundamenteel recht meer.

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 15:59

Ik vraag me af of Jenny Douwes of Wierd Duk of wie dan ook het aandurft om verkleed als ZP door New York of London te gaan lopen.

8 Reacties
Willem Huizinga
Willem Huizinga15 nov. 2018 - 18:12

Wat weten vele andere landen van een ander land zijn eigen feest(en)? Er bestaan diverse `heiligen` met hun eigen `helpers` in het buitenland. http://www.abedeverteller.nl/van-duivelse-pieten-en-zwarte-klazen-de-monsterlijke-helpers-van-sint-nicolaas-3/

Peterrr2
Peterrr215 nov. 2018 - 20:42

In Oostenrijk kwam ik begin dit jaar een groepje tegen. Denk dat het drie koningen was of zo. Maar ook mannen die als soort Zwarte Pieten geschminkt waren. Had niet de indruk dat het iets met racisme te maken had. Stonden aardig wat mensen te kijken en ze hielden hun rechterarm naar beneden.

Libertain
Libertain16 nov. 2018 - 9:12

("Ik vraag me af of Jenny Douwes of Wierd Duk of wie dan ook het aandurft om verkleed als ZP door New York of London te gaan lopen.") Inderdaad, heb je volkomen gelijk, dit kunnen ze enkel in ons land halen. Is doch hier ook mogelijk om met hun verkleed als Zwarte Piet een selfie te maken, vervolgens die selfie naar Beyonce en Kanye West gaan twitteren met het text: "Look who's walking hier in Holland - Black Face!", maak je ze zeker heel erg blij mee.

Dunya2
Dunya216 nov. 2018 - 11:56

Een Amerikaanse gekleurde kennis die ik kwam was geschrokken toen hij ZP zag. Dat dat als normaal beschouwd wordt in Nederland. Ik denk niet dat ZP gebaseerd was op racisme, maar zeker wel op vooroordelen van vroeger die toen als gewoon werden beschouwd (oorringen/dikke rode lippen, kroeshaar, dom doen, sloof van een blanke man). Ik vind wel dat de anti ZP-ers niet moeten doorschieten in wat ze willen bereiken, roetpieten zonder verwijzingen naar gekleurden moet kunnen om de identiteit van die persoon voor kinderen te verbergen en voor de mystiek. Zware roetvlekken op de kleding is om niet aan te zien, kinderen denken niet zo ver door waarom er geen roetvlekken op de kleding is, hij kan toch ook niet door de schoorsteen zijn gekomen en lopen over daken en alle kinderen kennen en alle sleutels van huizen hebben?

Daniel Dennett
Daniel Dennett16 nov. 2018 - 13:06

In de VS snappen mensen niet dat er hier überhaupt nog een discussie is of ZP wel of niet racistisch is. Daar vraagt men zich af waarom Nederlanders toch maar in die ontkenningsfase blijven hangen. Pro ZP'ers worden daar ook de Nederlandse Trump aanhangers genoemd, zelfde niveau en manier van discussieren en redeneren.

phulshof
phulshof16 nov. 2018 - 14:21

@Daniel/Dunya, Ik kan mij goed vinden in het beeld wat Dunya hier schept. Ik denk dat we tevens niet moeten vergeten wat de historie van de USA is in deze. Zij hebben waarschijnlijk hetzelfde probleem met Le Père Fouettard, čert, en Hadji Firoez, omdat het hen sterk herinnert aan hun eigen slavernij en Blackface geschiedenis. Ze hebben echter niet dezelfde oorsprong of achtergrond. Dat laat onverlet dat er een grote groep Nederlanders is die graag veranderingen zou zien in het uiterlijk van Zwarte Piet. Daar kunnen we toch als volwassenen over praten en kijken wat als maatschappij acceptabel is? Ik ben het met Dunya eens dat we in ieder geval herkenning moeten proberen te voorkomen. Zoals de discussie nu op het spits gedreven wordt zal in ieder geval geen oplossing bieden. Ik was dan ook blij te lezen dat KOZP en de blokkeerfriezen om de tafel zijn gaan zitten.

Peterrr2
Peterrr216 nov. 2018 - 17:51

@Daniel, ik vind het niet zo relevant wat ze in de VS over ons denken. Ten eerste weet de gemiddelde Amerikaan helemaal niets van Nederland, dus waarom zou je hun mening serieus moeten nemen. Ten tweede, een land waar iemand als Trump president kan worden is eigenlijk meteen al niet serieus te nemen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett16 nov. 2018 - 20:36

Peter... Dat jij vindt dat je je niets hoeft aan te trekken van andere mensen die vinden dat je racistisch bezig bent wisten we al lang.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon15 nov. 2018 - 6:41

Is het nu zo moeilijk om de alleszins redelijke decreten en eisen van idealistische bewegingen op te volgen? Het gaat hier om zeer vredelievende en uiterst verdraagzame actiegroepen die alleen maar de cohesie in ons kikkerlandje trachten te bevorderen. Als het transformatieproces van ZP is voltooid, gaan zij allemaal gewoon weer over tot de orde van de dag en zullen hun steentje bijdragen aan een harmonieuze samenleving.

8 Reacties
phulshof
phulshof15 nov. 2018 - 12:35

@Gadfly, Mogelijk heeft u gelijk, maar ik zou zo graag eens een compleet lijstje van de decreten en eisen willen zien. Gelet op het recente nieuws breidt deze zich namelijk steeds verder uit naarmate toegegeven wordt aan eerdere verzoeken, zelfs vanuit de hoek van KOZP. Zo worden de problemen natuurlijk nooit opgelost en wordt de polarisatie enkel groter.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon15 nov. 2018 - 13:37

@ phulshof Was ook ironisch bedoeld, de ZP-kwestie is slechts het startpunt voor het uitrollen van een veel bredere de-koloniseringsagenda. Dit zijn de zegeningen van "identity politics".

OlavM
OlavM15 nov. 2018 - 13:57

@ Gadfly: Goh, ga je nu ook een ingezonden brief aan de Telegraaf sturen waarin je uitlegt hoezeer ze op het verkeerde spoor zitten?

phulshof
phulshof15 nov. 2018 - 14:13

@Gadfly, Ik was me bewust van uw ironische bedoeling. :) Ik vraag me enkel af hoe groot de groep is die staat achter het volledige programma van eisen en hoe groot de groep die enkel een probleem heeft met de uitstraling van Zwarte Piet in zijn/haar huidige vorm. Sinterklaas is tenslotte een specifieke Rooms-Katholieke heilige, dus om daar nu een vrouw van te maken met het oog op diversiteit vind ik licht doorgeschoten.

Willem Huizinga
Willem Huizinga15 nov. 2018 - 18:15

KOZP wil geen zwarte piet. Maar is een grijze piet wel ok? Grauwe eeuw wil zelfs geen roetveegpieten? En wie bepaald wat ok is? Een minderheid die het onderling ook niet eens is? Lang leve de democratie.

Libertain
Libertain16 nov. 2018 - 9:21

("Zo worden de problemen natuurlijk nooit opgelost en wordt de polarisatie enkel groter.") ("Zo worden de problemen natuurlijk nooit opgelost en wordt de polarisatie enkel groter.") Het is doorgestoken kaart om het poging tot progressieve ontwikkeling van onze maatschappij die op dit moment door extreem-rechts gevangen is, vanuit ultrarechtse inkijk hoek polarisatie te gaan noemen. Begrijpelijk maak jij je zorgen dat ultrarechts zichtbaar terrein aan het verliezen is, getuige de ZP kwestie, betreft het maatschappelijke ontwikkelingen. Inderdaad was Rosa Park toen ze niet uit haar voor blanken gereserveerde stoel wou opstaan een uiterst staatsgevaarlijke persoon geweest. Na haar actie volgde een communistische opstand in de VS, toch? Begrijp ik je zorgen weer.

phulshof
phulshof16 nov. 2018 - 13:01

@Libertain, Wederom lijkt u aan te nemen dat ik voorstander zou zijn van (extreem-)rechts of zelfs van Zwarte Piet in zijn/haar huidige vorm, puur omdat ik niet vol achter het standpunt van KOZP (of zelfs De Grauwe Eeuw) zou staan? Ongeacht welke krant je openslaat, het is overduidelijk dat er een groep mensen is die stelt dat Zwarte Piet MOET veranderen en een groep mensen is die stelt dat Zwarte Piet absoluut NIET mag veranderen. Er zitten zeker (extreem-)rechtse mensen in die tweede groep, maar zeker niet iedereen in die tweede groep is (extreem-)rechts. Ik hoor bij geen van deze groepen. Ik schaar mijzelf in de groep mensen die stelt dat Zwarte piet MAG veranderen, maar ik wil wel graag weten welke veranderingen nodig zijn om (het grootste deel van) de problemen op te lossen. Is dat teveel gevraagd? Ben je dan, zelfs als linkse stemmer, al (extreem-)rechts tegenwoordig?

Peterrr2
Peterrr216 nov. 2018 - 17:58

@phulshof, goed geschreven. Ik vrees trouwens dat in de ogen van de Johannns, DaanOuwensen, Daniel Dennets en Libertains van deze wereld het antwoord 'ja' is. Ben je niet tegen ZP, dan ben je een extreem rechtse racistische witnek. Meer keuzes zijn er niet.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart14 nov. 2018 - 21:24

Die vreedzame, zachtmoedige, elegante en charmante acties van KOZP zetten te weinig zoden aan de dijk. Weliswaar zien steeds meer mensen de redelijkheid van hun ideeën in en valt bolwerk - onlangs de politie - na bolwerk, maar de vraag is natuurlijk of al we al dit gezeur niet al lang geleden achter ons hadden kunnen laten als KOZP wat steviger actie had gevoerd.

Bert Oling
Bert Oling14 nov. 2018 - 19:45

Kick Out Zwarte Piet en verwante organisaties hebben zichzelf maar vooral de antiracisme beweging een slechte dienst bewezen door alle doldrieste en in de kern helemaal niet vreedzame acties. Hun gedrag is gewoon intimiderend, vervelend, waarbij ze wederom vergeten dat hun voor het merendeel Amsterdamse achtergrond bepaald geen aanbeveling is. De bestrijding van racisme verdient een andere benadering. Gelijk hebben is een ding, gelijk krijgen is iets totaal anders.....

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 20:24

Bert ik was het met je eens tot je laatste zin. In deze discussie heeft KOZP geen gelijk. De bewering ZP is racisme is een mening en geen feit. Dus hebben ze ook geen gelijk.

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 13:56

Peterrr de bewering ZP is geen racisme is een mening en geen feit. Dus hebben de Pro ZP'ers geen gelijk.

Peterrr2
Peterrr215 nov. 2018 - 14:37

@Daniel, je discussieert wel op een erg simpel niveau op deze manier. Als ZP wel racisme was geweest dan hadden de pro's allang een rechtszaak daarover gewonnen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 15:49

Peter, mijn opmerking was alleen maar bedoelt om aan te tonen dat je opmerking nergens op slaat niet om in discussie te gaan.

Willem Huizinga
Willem Huizinga15 nov. 2018 - 19:06

Helemaal mee eens.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 nov. 2018 - 19:19

Een aantal van de blokkeerdeers noemde voor de rechter maar ook in de media dat hun actie had voorkomen dat het in Dokkum tot een geweldadig treffen was gekomen. En dat de reden was waarom ze de bus hadden tegen gehouden. Dat leek in eerste instantie een poging om recht te praten wat overduidelijk krom was. Niemand, ook de rechter niet, besteedde daar veel aandacht aan. Tot ik afgelopen week van een Dokkumer hoorde dat er wel degelijk een knokploeg klaar stond om de leden van KOZP op te vangen mocht de snelweg barricade mislukken. En ik me de woorden van de rechter weer voor de geest haalde die in de uitspraak uitgebreid vertelde dat Douwes tijdens het hele gebeuren in nauw contact had gestaan met zowel de blokkeerdeers als met enkele mensen in Dokkum. Met welke mensen in Dokkum dacht ik toen? Was zij niet alleen initiatiefnemer van het gebeuren maar tevens coördinator van de snelwegblokkade en de eventuele opvang van KOZP in Dokkum mocht de bus de stad toch bereiken? Met andere woorden, de uitspraken van de blokkeerdeers waren dus niet zo zeer een poging om de actie goed te praten, het was een slip of the tongue. Douwes heeft de gehele actie incl. de bus blokkade en de knokploeg in Dokkum bewust georganiseerd en daarmee aangezet tot uitlokking en geweld.

Angus2
Angus214 nov. 2018 - 19:04

Maar misschien toch terug naar de essentie. De essentie van de hele Pieten-discussie. Wat ik me dus al een hele tijd afvraag is het volgende. Witte mensen laten zich schminken als Zwarte Piet. Kinderen geloven dat Zwarte Piet bestaat, tot ze zo'n jaar of acht (!) zijn. Dan wordt ze verteld dat de Sint niet bestaat en één van de Zwarte Pieten buurvrouw Annie is. Als je nu echt mensen van kinds af aan - dus vanaf pakweg een jaar of acht duidelijk wil maken dat kleur, geslacht, en rolpatronen illusies zijn .....

2 Reacties
Luneau
Luneau15 nov. 2018 - 10:26

Jenny Douwes en Wierd Duk kenden elkaar ook al 2 maanden voor de blokkade. Het doet mij twijfelen de spontaniteit van de actie en de rol van Wierd Duk daarin. https://twitter.com/wierdduk/status/918238920978108416?s=19

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2018 - 21:57

Luneau: dit is best wel een scoop als je het mij vraagt. Heeft iemand al gevraagd of ze ooit met elkaar gesproken hebben?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks14 nov. 2018 - 17:02

Die straffen zijn dik verdient. We doen nu eenmaal niet aan eigengerichting in onze samenleving. Voor de rest hoop ik alleen maar dat beide partijen nu eindelijk eens gaan luisteren naar de oproep van Kno’Ledge Cesare hier op de site, dat is na al die jaren de hoogste tijd. [Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken] Dus; Mijn vrijheid stopt als ik de vrijheid van anderen om Sinterklaas met een Roetveeg of regenboog Piet te vieren inperk. Dus; Mijn vrijheid stopt als ik de vrijheid van anderen om Sinterklaas met een Zwarte Piet te vieren inperk.

12 Reacties
Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 18:13

Dus iedereen gewoon lekker het feest laten vieren zoals hij/zij dat wil en de ander met rust laten. Dat lijkt me het beste.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker14 nov. 2018 - 18:17

Beste DonDonaldSucks, 'Jouw vrijheid stopt waar je die van anderen gaat beperken'. Het zal best dat Kno'Ledge Cesare dat een een keer heeft gezegd. Dat maakt het nog niet zijn oproep. Ik meen me te herinneren dat John Stuart Mill dit al in de negentiende eeuw schreef. Hij noemde dat het schadebeginsel. Lees zijn boek On Liberty er maar op na. Maar ja, wie kent zijn 'klassieken' tegenwoordig nog?

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 11:22

Peterrr, hoe zie je dat voor je dan? Ik wil namelijk dat het feest zonder ZP gevierd wordt.

Henk van Sluis
Henk van Sluis15 nov. 2018 - 12:33

@Daniel Dennett Dan organiseer je zelf toch een intocht zonder zwarte pieten! Als je iets anders wilt dan hetgeen er reeds is, dan dien je zelf de handen uit de mouwen te steken in plaats van hetgeen er reeds is om te vormen naar je eigen zienswijze.

Peterrr2
Peterrr215 nov. 2018 - 12:49

@Daniel, dus jij wil bepalen hoe een ander zijn leven invult. Als jij vegetariër bent, dan vind jij ook dat je kan eisen dat een ander geen vlees meer eet? Of als jij niet in God gelooft, dan vind jij ook dat je kan eisen dat niemand meer naar de kerk gaat? Is jou als kind nooit geleerd dat het leven niet om jou draait, maar dat jij niet meer dan een onderdeeltje van de maatschappij bent?

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 14:08

Peterrr, Jouw letterlijke woorden zijn: 'Dus iedereen gewoon lekker het feest laten vieren zoals hij/zij dat wil en de ander met rust laten'. Hoe zie jij dat voor je? Want als ZP wordt aangepast wordt het niet gevierd zoals jij dat wil en als ZP niet wordt aangepast wordt het niet gevierd zoals ik dat wil. En volgens ben jij degene die geen rekening met anderen wenst te houden, niet ik.

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 14:24

Henk van Sluis 'Als je iets anders wilt dan hetgeen er reeds is, dan dien je zelf de handen uit de mouwen te steken in plaats van hetgeen er reeds is om te vormen naar je eigen zienswijze' Dus als ik iets wil veranderen moet ik het zelf doen zolang ik hetgeen ik wil veranderen maar niet verander. Haha

Peterrr2
Peterrr215 nov. 2018 - 14:41

Daniël, ten eerste vier ik geen Sinterklaasfeest. Heb het nooit een leuk feest gevonden, het is dat ik er beroepsmatig soms bij aanwezig moet zijn. Ten tweede, als jij het wil vieren op jouw manier, dan moet jij dat lekker zo doen. Boeit mij totaal niet. Maar dwing een ander dan niet dat hij het ook op jouw manier moet doen. Want dat is wat jij wil en dat vind ik een beetje sneu. Dan snap je niet zo goed waar het om draait in het leven. Het belangrijkste waar het mij om gaat is dat het niet klopt als er geroepen wordt dat ZP racisme is, dat ZP racisme aanwakkert, of dat ZP racisme versterkt. Daar reageer ik vooral op.

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 15:54

Tuurlijk Peter, al die mensen in Nederland en iedereen in de rest van de wereld zijn allemaal idioten.

Peterrr2
Peterrr215 nov. 2018 - 20:47

@Daniel. Mensen die beweren dat ZP racisme is die zijn idd idioot of niet goed geïnformeerd. Daar heb je helemaal gelijk in. Vorig jaar stond op deze site overigens nog een artikel dat 85% van de inwoners van NL tegen verandering is. Dus ja, over wie heb jij het eigenlijk?

Daniel Dennett
Daniel Dennett16 nov. 2018 - 11:16

In dat geval heb ik het over 15% van Nederland en 100% van de rest van de wereld.

Peterrr2
Peterrr216 nov. 2018 - 17:55

Daniël, doe nou niet zo kinderachtig joh. Als je serieus genomen wil worden in een discussie kom dan met normale reacties. 100% van de wereldbevolking... zucht. Ik hoorde idd dat ze in Rusland binnenkort een referendum gaan houden over ZP. Poetin heeft gezegd dat hij de uitslag van dat referendum zal respecteren.

Jozias2
Jozias214 nov. 2018 - 16:35

"Mijn inbox stroomt in deze periode altijd vol met hatelijke berichten van boze witte mensen". Hoe kent u de huidskleur van de afzender en op welke manier is dat op enige wijze relevant? Daarnaast gaat het uit van een veronderstelling dat enkel blanke mensen zich niet storen aan zwarte piet in de huidige vorm.

klaassen2
klaassen214 nov. 2018 - 16:06

(Het gevaar van de riooljournalistiek/rechtse propaganda van Duk is dat het, vooral witte mensen, onnodig ophitst) schrikbarend denigrerend en eng zinnetje ,alle ratio ,redelijkheid en zelfreflectie is ver weg uit de zwarte pieten discussie verdreven , met de militante strategie en opstelling van KOPZ kun je niets winnen ,behalve hoon,weerstand en polarisatie ,was het vanaf het begin op een meer redelijke en vriendelijke manier aangepakt had Nederland er veel minder moeite mee om tegemoet te komen aan de wensen van KOPZ , niemand maar dan ook niemand wil met een feestje /oud gebruik kinderen kwetsen ,zelfs de grootste rechte bal niet,jammer dat er voor de verkeerde aanpak is gekozen

1 Reactie
klaassen2
klaassen214 nov. 2018 - 16:07

KOZP natuurlijk

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer14 nov. 2018 - 14:50

De anti-Zwarte Pieten-groep Kick Out Zwarte Piet is opgenomen in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland omdat de veiligheidsdiensten zich zorgen maken over deze beweging. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag. Zie: https://wnl.tv/2017/12/03/terreurbestrijder-we-maken-zorgen-om-kick-out-zwarte-piet/

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen14 nov. 2018 - 16:41

Schreef hij bang, bezorgd, tevreden, triomfantelijk.

Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 16:52

Vanochtend? Heb je de datumstempel goed gekeken?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 18:28

Uit je link: Je ziet dat op rechts en op links een soort extremisme ontwikkelt dat geleidelijk aan toch een gewelddadig karakter krijgt”, zei Schoof. Hij wijst erop dat KOZP momenteel nog geen geweld gebruikt: “We zeggen ook in ons dreigingsbeeld: van geweld is bij deze groep nog echt geen sprake. en maar wrijven, en maar laten aankleven. Bouwen, maar aan wat

Luneau
Luneau15 nov. 2018 - 10:28

Jenny Douwes en de blokkeerfriezen staan vermeld in het rapport van dit jaar.

phulshof
phulshof15 nov. 2018 - 20:14

@Luneau, Dat klopt. Onder het kopje Polarisatie staat het volgende: "Ook in 2017 werd de Zwarte Piet figuur opnieuw een splijtzwam in de samenleving. Daarbij liepen de snijvlakken niet alleen langs de lijnen van degenen die in de Zwarte Piet figuur al dan niet een racistisch symbool zien, maar ook ten dele langs de lijn Randstad versus provincie. De actie van een groep Friezen die de snelweg A7 een bus uit Amsterdam stopte met daarin anti-Zwarte Piet demonstranten op weg naar de intocht, leidde tot verontwaardiging over deze vorm van eigenrichting. Daartegenover stond boosheid over het verwijt van racisme en ‘Randstedelijke’ aanpassingen in het uiterlijk van Zwarte Piet."

Daniel Dennett
Daniel Dennett14 nov. 2018 - 14:33

Schitterend stuk Mitchell Esajas! Maar helaas moet weldenkend Nederland er mee leren leven, hoe frustrerend dat ook is, dat mensen zoals Wierd Duk en Jenny Douwes en anderen gelijkgestemden hun onderbuikgevoelens aanzien voor feiten en feiten aanzien voor een mening.

2 Reacties
Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 16:40

Een traditioneel mening kan ook propvol met onderbuikgevoelens zijn.

Daniel Dennett
Daniel Dennett15 nov. 2018 - 8:18

Klopt, maar wat wil je daar mee zeggen?

Realist4
Realist414 nov. 2018 - 14:20

Ik denk dat beide kanten zich te buiten gaan aan 'wegzetten' van de ander. Ophitsen is niet iets exclusiefs van rechts mbt dit onderwerp. en of dit artikel dan helpt? Het beginnen met 'onbenullen', zou dat helpen om partijen bij elkaar te brengen? Jammer, het wordt steeds fanatieker. Maar eerlijk; dit artikel is toch een beetje een huil-verhaal. Wat wil je als je consequent andersdenkenden in de hoek van racistisch duwt; dan krijg je dat de ander je als extreem-links betitelt. Ik keur het niet goed, verre van, maar zo ver komen we in de discussie over een kinderfeest…..

1 Reactie
Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 16:54

welke kinderfeest?

Paul250371
Paul25037114 nov. 2018 - 13:39

Deze column dekt de lading wel http://www.frontaalnaakt.nl/archives/waarom-de-telegraaf-nog-net-zo-fout-is-als-in-1942.html

6 Reacties
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer14 nov. 2018 - 15:27

Gelukkig wordt de Tweede Wereldoorlog er weer bij gehaald. Ik dacht al: wanneer komt ie?

Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 15:44

Ik heb niet alles gelezen uit die column. Wat ik wel positief vond om te lezen is: "De Grauwe Eeuw, die bestaat uit twee maanzieke eikels en een vrouw, staat trouwens vijandig tegenover Kick Out Zwarte Piet en tegenover iedereen die Sinterklaas niet wil opblazen. De beide organisaties hebben niets met elkaar te maken." Voor het eerst dat ik lees dat DGE en KOZP niets met elkaar te maken hebben en zo te lezen zelfs heel andere standpunten hebben. Ben ik blij mee. Denk dat het goed zou zijn als KOZP zich openlijk distantieert van DGE. Tenminste, als het klopt wat er in die column staat...

michellekepen
michellekepen14 nov. 2018 - 18:46

linkje naar Frontaalnaakt even bekeken (daar zal het voor bedoeld zijn). Daar worden nogal stellige uitspraken gedaan. Eentje daarvan kan direct als 'onwaar' beoordeeld worden: Zo staat er "Duk voert twee rapporten...het rapport ‘Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland’ van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Uit dat laatste rapport citeert Duk dat Kick Out Zwarte Piet door de NCTV wordt beschreven...." Waarop auteur zegt: "Ik heb me gek gezocht, maar het nergens gevonden. Duk heeft het compleet verzonnen. Hij beweert dat uit het rapport van het WODC blijkt dat de door hem genoemde ‘links-extremistische groeperingen’ steeds intensiever met elkaar samenwerken, maar niet één van die groepen wordt in het rapport genoemd, niet het NUC, niet Kick Out Zwarte Piet, niet de stichting Ereschulden, zelfs De Grauwe Eeuw niet" Nu heb ik me niet gek gezocht, want het was nogal makkelijk te vinden. Dreigingsbeeld 46: "De bekendste actiegroepen hiervan zijn Kick Out Zwarte Piet en De Grauwe Eeuw" A.u.b. niet op mij gaan schieten, het zijn alleen maar citaten. Misschien dat de betreffende auteur op de hoogte kan worden gebracht?

OlavM
OlavM15 nov. 2018 - 0:36

@ Paul250371: Inderdaad prima artikel op FrontaalNaakt, waarin ik me geheel kan vinden. De mensen van het obscure groepje "De Grauwe Eeuw" zijn inderdaad helemaal doorgedraaid. Het kort geding dat ze hebben gevoerd was bij voorbaat kansloos, en daardoor ook zo treurig: zoiets doet de zaak waarom het gaat juist helemaal geen goed.

Luneau
Luneau15 nov. 2018 - 10:39

Michel, wellicht even beter lezen. Het gaat om 2 verschillende rapporten: 1. NCTV: "Uit dat laatste rapport citeert Duk dat Kick Out Zwarte Piet door de NCTV wordt beschreven als een ’activistische groep, die mogelijk geweld zou kunnen gaan gebruiken’." 2. WODC: ook de info hieruit wordt blijkbaar verkeerd aangehaald door Duk, al heb ik het rapport nog niet zelf gelezen. En dit is wat er daadwerkelijk in het NCTV rapport staat: "Je ziet dat op rechts en op links een soort extremisme ontwikkelt dat geleidelijk aan toch een gewelddadig karakter krijgt”, zei Schoof. Hij wijst erop dat KOZP momenteel nog geen geweld gebruikt: “We zeggen ook in ons dreigingsbeeld: van geweld is bij deze groep nog echt geen sprake." Dus de zin uit Frontaal Naakt klopt wel: "Ik heb me gek gezocht, maar het nergens gevonden. Duk heeft het compleet verzonnen." want het staat idd nergens in het NCTV rapport dat KOZP mogelijk geweld gaat gebruiken. In het rapport van dit jaar van het NCTV staan trouwens Jenny Douwes en de blokkeerfriezen vermeld. Maar dan vindt half Nederland het opeens geen probleem.

michellekepen
michellekepen16 nov. 2018 - 17:16

@Luneau, dank voor uw terechte terechtwijzing. Het ging mij om de zinsnede "maar niet één van die groepen wordt in het rapport genoemd, niet het NUC, niet Kick Out Zwarte Piet, niet de stichting Ereschulden, zelfs De Grauwe Eeuw niet”. En die worden inderdaad wél in NCTV genoemd (althans KOZP en Grauwe), maar niet in WODC (geen research gedaan, maar dat neem ik dat vooralsnog aan). WODC en NCTV door mij verward en daardoor onjuiste conclusie getrokken. Kan mijn eerdere schrijven niet 'corrigeren'. Dus deze posting mag u als een een erratum beschouwen Het overige, inzake geweld (gebruiken) etc., daar heb ik mij niet over uitgelaten.

Roy Batty
Roy Batty14 nov. 2018 - 13:24

Er zullen best wel 'witte' mensen boos worden. Als ze het al niet waren. Maar of dat door de info komt die WD geeft? Een delegatie Black Panthers bij een sinterklaasoptocht voor kinderen en de beloftes van de inmiddels welbekende die graag botsplinters op kindergezichten wil zien spatten zal ongetwijfeld ook niet echt als 'vreedzaam' worden ervaren. Van beide kanten is het dus allemaal niet zo fraai meer. Als ik dit allemaal zo zie vraag ik me wel ergens af of dit niet gewoon richting een ordinaire rassen clash gaat of dat het dat al was met ZP als simpel excuus. Die ontzettende fixatie op een icoon van een kinderfeest is zeer opmerkelijk.

3 Reacties
Luneau
Luneau15 nov. 2018 - 10:41

Maar die hebben dus blijkbaar niets met KOZP te maken, terwijl dat door Wierd Duk nu wel zo wordt geframed.

Roy Batty
Roy Batty15 nov. 2018 - 16:31

Er zijn voor en tegenstanders. Het standpunt bepaalt in welke groep men hoort. Er wordt miz geen onderscheid gemaakt in hoe men dat standpunt invult.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2018 - 21:46

Roy, Er is een verwijzing weggevallen in je bericht. Wie is de inmiddels welbekende?

tevens u aannemer
tevens u aannemer14 nov. 2018 - 12:22

Heb mijn accountmanager van KPMG gebeld en die verzekerde mij ook dat dit "fake-news" was. Waarom wordt dit niet beter door de media geverifieerd?

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 14:13

Als de logo's van ABN en KPMG nooit op de website van NUC gestaan hebben dan kun je de Telegraaf toch gewoon aanklagen? Als ze er wel stonden en snel weggehaald zijn, zoals die krant beweert, tja... dan hebben ze toch gewoon gelijk?

Luneau
Luneau15 nov. 2018 - 10:47

Peterrr, Wierd Duk heeft als journalist ook de verantwoordelijkheid om z'n feiten te checken. Hij had dus niet op 1 bron moeten kijken, maar bijv bij de betreffende bedrijven navraag moeten doen. Slechte onderzoeksjournalistiek van Wierd Duk, maar dat geldt bij hem wel vaker. Hij laat zich te vaak leiden door z'n vooroordelen en bij weerwoord gaat hij niet inhoudelijk op je in, maar stuurt z'n trollenleger op je af. En dat weet ik uit persoonlijke ervaring, toen ik hem op Twitter confronteerde met dat hij Jenny Douwes al 2 maanden voor de blokkade kende. https://twitter.com/wierdduk/status/918238920978108416?s=19

Rechtse Bal
Rechtse Bal14 nov. 2018 - 11:41

een lang en negatief artikel ; steeds meer het gevoel dat de grens van tolerantie allang ver overschreden is.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 14:56

over welk artikel heb je het?

Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 16:56

hoe gaat het met de kwetsbare rechtse gevoelens?

Frank van der Linde
Frank van der Linde14 nov. 2018 - 11:05

En nog steeds zwijgen Jesse Klaver, Lodewijk Asscher en Lilian Marijnissen over dit haatzaaien van de Telegraaf... #laflinks

10 Reacties
Robbels
Robbels14 nov. 2018 - 11:37

Laat Geert Wilders, Thierry Baudet, Mark Rutte en Sybrand Buma maar eens stelling nemen... #lafrechts

tevens u aannemer
tevens u aannemer14 nov. 2018 - 12:23

Als het geen electorale winst oplevert zwijgt men liever...

Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 12:35

En wat zouden ze dan moeten zeggen?

JohnVKR
JohnVKR14 nov. 2018 - 13:20

Angst voor de kiezer. Te graag de gewone (boze) witte mannen en vrouwen willen terughalen, terwijl deze toch veel sneller voor de "real thing" op rechts gaan. Met als consequentie dat Denk er tijdens de komende Kamerverkiezingen (helaas) flink wat zetels bij zou kunnen krijgen - tenzij er goede alternatieven voor Denk zijn, zoals mogelijk Nida en Bij1. Maar dat GL, PvdA en SP zetels aan dit soort nieuwe partijen gaan verliezen, is erg waarschijnlijk en daar kiezen deze partijen toch echt zelf voor. Zo heb ik vorig jaar op Groen Links gestemd, en in het verleden op de PvdA, maar de kans dat ik dat weer ga doen wordt steeds kleiner. Zelfs ik wordt als witte Nederlander in de armen gedreven van partijen waar ik liever niet op zou stemmen.

NicoSchouten
NicoSchouten14 nov. 2018 - 14:50

Met politieke reacties krijgt De Telegraaf een breder publiek. Niet zo handig. En de strijd met hun lezers win je niet met moraliseren maar met opkomen voor hun belangen. Kies dus je eigen agenda.

Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 14:55

("En wat zouden ze dan moeten zeggen?") - Artikel1! (die kennen ze niet, daarom KOZP, Bij1, DENK enz..)

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 15:00

Peterrr Dat vrijheid van meningsuiting stopt waar het aanzet tot handelen, en dat het soort berichten van Wrd D in de T vooral in de laatste categorie vallen. De vraag is of Esajas' angst voor fysiek geweld terecht is en of Wierd D / T olie op het vuur gooien. Ik denk dat Esajas terecht bang is.

Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 15:35

@Kick, wat de Telegraaf doet dat is hun verantwoordelijkheid. Waanzin om te verwachten dat Klaver, Asscher en Marijnissen er wat over moeten zeggen. Waarom die drie eigenlijk? De rest van de politici hoeft er geen mening over te hebben? Beetje selectief deze verontwaardiging. Overigens vind ik dat de SP helemaal niets met de Telegraaf te maken moet willen hebben nadat die krant samen met DWDD Roemer aanpakte toen die de grote winnaar op links dreigde te worden. Maar dat is weer wat anders.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 18:32

@Kick, wat de Telegraaf doet dat is hun verantwoordelijkheid Ik ben het met je eens dat politici niet op ieder flimsy statement moeten reageren, maar een hitsstuk in de grootste K van NL, tja, daar zou ik wel mijn hand opsteken.

Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 20:27

@Kick, ach... laten we het maar niet meer over die krant hebben, daar zijn we het wel over eens ;-)

H.Witte
H.Witte14 nov. 2018 - 10:50

Vroeger, toen mijn kinderen nog heel klein waren en we kampeerden in o.a. Frankrijk wilden ze graag een boodschapje doen in de campingwinkel, o.a omdat ze het leuk vonden om als kind van vier, vijf of zes in het Frans, goed 'voorgeprogrammeerd' om brood of de krant te vragen. Zij wisten toen al dat ze met elke Nederlandse krant terug mochten komen, behalve de Telegraaf en als dat de enige was, dan maar niet. Het stoort mij enorm dat in BNN/ VARA talkshows, met name bij Pauw regelmatig de Telegraaf wordt opengeslagen. Schandalig dat deze ooit rooie omroep een podium wil zijn voor deze krant.

4 Reacties
NicoSchouten
NicoSchouten14 nov. 2018 - 11:23

Ik ben in de politiek opgegroeid met de opvatting dat je goed moest kennis nemen van opvattingen van tegenstanders en hun argumenten als ze die hadden. Overigens moest je bij de Telegraaf verschil maken tussen de voorste pagina's en de katernen daarna. De krant bediende daarmee een verschillend publiek.

JohnVKR
JohnVKR14 nov. 2018 - 13:27

Mee eens. Met uitzondering van Saskia Belleman. Deze rechtbankverslaggever is bij de Telegraaf volgens mij de enige die op een goede, politiek-neutrale, zakelijke en uiterst fatsoenlijke manier journalistiek bedrijft. Ook bij andere media zijn journalisten van het niveau Belleman trouwens schaars. Maar verder ben ik het met je eens.

korheiden2
korheiden214 nov. 2018 - 15:15

Wij kochten op vakantie in Frankrijk inderdaad liever geen krant dan een exemplaar van het sensatieblad de Telegraaf. Toch vind ik Saskia Belleman een prima verslaggeefster. Jammer dat ze bij de verkeerde krant werkt.

JasDon
JasDon14 nov. 2018 - 17:13

"Het stoort mij enorm dat in BNN/ VARA talkshows" Het soort mij dat ik bij moet dragen aan deze talkshows, betalen voor de telegraaf is gelukkig(!) een keuze.

JasDon
JasDon14 nov. 2018 - 10:44

Als deze discussie op een zinnige, respectvolle manier was gevoerd .. en ja dat betekent dus ook het respecteren van tradities (waar ik persoonlijk weinig mee heb) waren we nu veel verder geweest, hadden kinderen met een donkere huidskleur veel minder last gehad van de nu ontstane polarisatie en waren de echte racisten al vroeg op een zijspoor gezet. Nu ettert het waarschijnlijk nog jaren door en kost het alleen geld, tijd en minder begrip voor elkaar. Ik irriteer me voornamelijk aan de hoofdpersonen die zich wentelen in hun eigen gelijk, begrip krijg je niet, dat kweek je.

11 Reacties
LaBou
LaBou 14 nov. 2018 - 10:57

Als we vanaf het eerste begin (eind jaren tachtig, zie Greta Havertong in sesamstraat bijv.) die discussie hadden gevoerd in plaats van ons doof te houden waren we inderdaad veel verder geweest. Overigens heb ik het idee dat je die discussie helemaal niet wilt voeren.

Raak Grenzeloos
Raak Grenzeloos14 nov. 2018 - 12:10

Wat ik niet snap en niet wil snappen, is waarom er gediscuteerd moet worden over racisme. Racisme is een mening dus en die mening is te verdedigen? Antiracisme is de misdaad dan dientengevolge en antiracisten moeten duidelijk zien te krijgen dat antiracisme geen misdaad is maar dat verwacht wordt dat mensen antiracist ZIJN ?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 15:12

@Raak Nee propieten hebben het idee dat omdat ze het niet racistisch bedoelen het niet racistisch is. Racisme is in die visie iets subjectiefs en zodra het niet racistisch bedoeld is kan het niet racistisch zijn. Een en ander wordt dan theoretisch onderbouwd met een historie die begint bij germaanse bosgeesten etc. En als het dan om jezelf gaat, en jouw moreel kompas, ja dan wordt het persoonlijk en worden mensen dus fanatieker dan goed voor ze is. De antipieten zien een karikatuur van een afrikaan en daar stopt het. Voor de puristen theoretische onderbouwing voor 'Piet is een Afrikaan' Citaat uit 'Daar wordt aan de deur geklopt, 1e couplet, 8e regel Want al ben ik zwart als roet 'zwart als roet' is niet gelijk aan 'zwart van de roet'. totale aantal sinterklaasliedjes in de steekproef: 1

Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 15:50

@Kick, dat jij en anderen vinden dat je in ZP een karikatuur van een Afrikaan ziet is ook gewoon een mening. En stel dat het gaat om een karikatuur van een Afrikaan? Waarom zou dat niet mogen? Waarom mag je wel een karikatuur van een bisschop hebben in hetzelfde toneelstukje? Het zou pas een probleem worden als kinderen geleerd wordt dat ZP fout en slecht is vanwege zijn huidskleur, afkomst of wat dan ook. Maar dat is helemaal niet het geval.

JasDon
JasDon14 nov. 2018 - 17:09

"Overigens heb ik het idee dat je die discussie helemaal niet wilt voeren." Zeker niet, omdat ik geen belang heb bij de zaak. Ik ben niet pro- of anti zwartepiet. Ik ben vooral tegen het onzinnige gebruik van algemene middelen omdat een paar kemphanen niet toenadering tot elkaar zoeken over iets wat feitelijk een bijzaak is.

Appi Mohamud
Appi Mohamud14 nov. 2018 - 18:21

"@Kick, dat jij en anderen vinden dat je in ZP een karikatuur van een Afrikaan ziet is ook gewoon een mening." Peterrr, wat u hier zegt is als je een berg ziet ook maar je mening is, je zou wel omheen moeten vliegen als je wilt overleven. Piet mag mischien niet als een Afrikaanse slaaf of een caricatuur van een negroide bedoelt zijn origineel maar dat is wel de uitwerking ervan, net zo als de bewegingen van de aarde niet de bedoeling zijn om bergen te vormen maar wel de uitkomst is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 18:43

@Peter 'dat jij en anderen vinden dat je in ZP een karikatuur van een Afrikaan ziet is ook gewoon een mening' Nee dat is geen mening, het spijt me. 'Waarom zou dat niet mogen?' Omdat het racisme is om bevolkingsgroepen met een andere kleur karikaturaal weg te zetten en te voorzien van stereotypen. 'Het zou pas een probleem worden als kinderen geleerd wordt dat ZP fout en slecht is vanwege zijn huidskleur, afkomst of wat dan ook. Maar dat is helemaal niet het geval.' Tja, en anderen hebben weer problemen met het consequent wegzetten als olijke knecht, ieder zijn mening denk ik dan, zolang ze die maar mogen uiten.

Peterrr2
Peterrr214 nov. 2018 - 21:32

@Kick, er wordt geen bevolkingsgroep weggezet. Dat is nou juist waar het om draait. JIJ vind dat ZP een karikatuur van een Afrikaan is en dus volgens jouw logica is dat racisme. Ik zie een rollenspelletje met twee hoofdpersonen en verder niets. Er zit niets achter, dus ook niets negatiefs. JIJ mag vinden dat er iets achter zit, maar dan is het nog niet zo dat er wel iets achter zit. @Appi, wat moet ik nou weer met jouw opmerking, pfff... Een berg is geen mening, maar een feit. Dat is ooit zo afgesproken en volgens mij staat die omschrijving niet ter discussie. Verder boeit het mij niet wat ooit de achterliggende gedachte was om een bisschop op een paard te zetten met een geschminkte knecht. Wel belangrijk is dat dit feestje niet gebruikt wordt om aan te tonen dat 'zwarten' onderdanig moeten zijn aan 'witten', of wat dan ook. Als dat wel zo zou zijn, dan was ik ook tegenstander geweest van dit feest...

Appi Mohamud
Appi Mohamud15 nov. 2018 - 15:40

Aha petersss u snapt me wel maar legt die connectie expres niet zo te lezen, een berg is een feit, en zo is de huidige feit dat zwarte piet een karikatuur is van een africaanse slaaf. Wat u ziet als een mening is uw eigen invulling en geen feit aangezien de hystorie al heeft aangetoond waar de inspiratie voor de uiterlijk van zwarte piet vandaan stamt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 nov. 2018 - 18:29

@Peterrr, Sorry Peet, jij vindt dat er iets achter moet zitten eer het racisme is, een negatieve bedoeling, ik denk dat het gebruik van een karikatuur knechtenrol voldoende is Jij zegt " maar ZP is niet een karikatuur van een afrikaan. Dat doet me een beetje denken aan HvdH die vorig jaar zei er nooit een kerstboom te zien was bij het lezen van de kersttoespraak, gevolgd door een link met fotos van Beatrix en een kerstboom.

Peterrr2
Peterrr215 nov. 2018 - 20:58

@Kick, ik zie gewoon een toneelstukje dat ooit bedacht is en waar geen negatieve bijbedoeling is. Ik zie ook geen baas-knecht verhouding in dat rollenspel. Ik leg ook geen enkele associatie met de kerk doordat een van die twee personen toevallig verkleed is als een bisschop. Als met Pasen een paashaas eieren legt, nota bene chocolade eieren, dan ga ik daar ook niets achter zoeken. Dat is ooit zo door iemand bedacht en vinden de mensen blijkbaar nog steeds leuk. Waarom moet je er wat achter zoeken?

vdbemt
vdbemt14 nov. 2018 - 9:38

Ik zag toevallig vanmorgen Weird Duk in Goedemorgen Nederland. Hem aanhorende dacht ik, die man vertelt onthutsende, maar ook ophutsende onwaarheden. Niet alleen rond de ZP - discussie, maar (ik ben geneigd te zeggen, uiteraard) ook rond de migratie. Het is volgens hem absoluut niet waar dat er veel werkgevers maar wat blij zijn met een instroom uit het buitenland. Die instroom is dus makkelijk te stoppen. Dan is Duk blind voor de vele buitenlanders die in de land- en tuinbouw werken, maar ook voor de vele buitenlanders in bijvoorbeeld de ICT. Of in de bouw. Waarom? Omdat er onvoldoende Nederlanders voor te vinden zijn. Zo'n man als Duk is heel gevaarlijk voor een eerlijke discussie.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt14 nov. 2018 - 9:43

Erger nog: voor een vreedzame discussie.

Wappie Kappie
Wappie Kappie14 nov. 2018 - 14:53

Je bent niet helemaal eerlijk over wat Wierd zei. Het onderwerp was illegale migratie. Migranten uit bijvoorbeeld oost Europa zijn hier niet illegaal en kunnen daarom ook aan het werk. Die zie je terug in de landbouw en op de bouw. De ICT is vaak een mix van Zuid Europa, een beetje oost Europa, India en de VS. Vanuit deze landen hebben we geen illegale migratie. De illegale migranten uit het Midden Oosten en Afrika zien we, ook niet na verblijfsvergunning, nauwelijks terug op de arbeidsmarkt en zitten voornamelijk in de bijstand.

vdbemt
vdbemt14 nov. 2018 - 18:06

@Wappie Kappie. Of de instroom legaal of illegaal is, doet niet terzake bij het feit dat veel werkgevers maar wat blij zijn met buitenlandse arbeiders/medewerkers. Dit laatste werd door Duk ontkend En dat klopt gewoon niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 nov. 2018 - 16:24

Kun je als illegale een bijstandsuitkering aanvragen? 30 seconden googlen: zie beneden. Zoals jij graag zegt: je bent niet helemaal eerlijk. En ik denk dat dat in dit geval niet toevallig is. Kappen Wappie. U moet Nederlander zijn of bijvoorbeeld een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebben U moet 18 jaar of ouder zijn U moet in Nederland wonen en verblijven U mag niet uitgesloten zijn van het recht op bijstand U moet een inkomen hebben dat lager is dan het voor u geldende minimum Uw vermogen mag niet te hoog zijn U heeft geen recht op bijstand als u: toerist bent illegaal bent asielzoeker bent zonder verblijfsvergunning een minderjarige alleenstaande asielzoeker bent medewerker bent van een internationale organisatie grensarbeider bent (u woont in België of Duitsland)

Sonic2
Sonic214 nov. 2018 - 9:36

Ik heb er een beetje gemengd gevoel bij. Ik vind het 100 procent terecht dat types zoals Duk worden aangepakt. Dat zijn niets meer als verraders die oplichters en bedriegers zoals Baudet en Wilders steunen. Een vreselijk incrowd is het daar op rechts. Een heel naar bubbeltje. Waar je niets mee te maken moet hebben. U raakt mij echter kwijt als u het over fatsoenlijke mensen heeft. Er zijn heel veel fatsoenlijke "witte" Nederlanders zoals u ze noemt. Die gewoon belasting betalen. Kinderen hebben en zich nu onterecht beledigd voelen omdat ze als racist worden neer gezet. Ik ken dat soort mensen persoonlijk. Ik vind dat gewoon buitengewoon erg. Die bubbel is vreselijk. Ik doel dan op activistisch rechts. Dat is echt verschrikkelijk en die mag je keihard aanpakken. Pak echter niet de mensen in het "middenland" aan die ook niets verkeerd doen. Niet een stel die hard racisten zijn omdat ze Sinterklaas of Zwarte Piet vieren. Je moet niet door schieten. Dat is meer mijn betoog. Helemaal met je eens als het gaat om radicaal rechtse hooligans. Meteen mijn steun, maar over doe het niet. Dat leidt tot ellende.

1 Reactie
trottlesnot
trottlesnot14 nov. 2018 - 13:07

De linker en de rechterbubbel zijn even eng.....daarom ook het gezegde....zo rechts dat het bijna weer links is (en v.v.). KOZP (en consorten) zitten in een even net zo kleine bubbel (met evenveel onwaarheden, frames en verdraaiingen als waar ze nu de televaag van beschuldigen).

niko2
niko214 nov. 2018 - 8:51

Rekkelijken en Preciezen. Mijn mooie en enerverende jaren liggen in de jaren 70,80, en 90. Ze waren voor mij multicultureel, sensueel, en intellectueel. het waren vooral jaren waarin we elkaar konden hebben. Natuurlijk wisten we toen al dat zwarte piet een link met een slavernij verleden had. daar had je het wel eens over, maar verder deed je er niets mee. De gesprekkken waren vooral "groeiend" en niet verketterend. Het is nog steeds mijn favoriete manier van discussieren. Hoe erg de meningsverschillen ook waren de woorden racisme en fascisme vielen niet. Daar... beschuldigde je elkaar niet van. En we trokken er altijd een flesje bij open. Gouden jaren, en ben blij dat ik ze beleefd heb. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat ik eraan gewend was dat bij een meningsverschil de termen racisme en fascisme vielen. Verbijsterend vond ik het. Nu ben ik eraan gewend, maar het wil niet zeggen dat ik er in meega..Ik betrap mezelf op een flauwe manier van terug pakken. Bij voorbeeld: kinderen worden gepest met zwarte piet. Je hebt mooie zwarte kinderen, en lelijke witte kinderen, je hebt dikke, dunne, slimme, domme, rijke, arme, etc. Alles kan een reden om te pesten zijn. Alleen de huidskleur eruit lichten als pestvorm is een vorm van onversneden racisme. Lullig: jazeker, maar het gaat die kant op, Het rekkelijke, het polderen, de zon in het water zien schijnen maakt plaats voor het precieze. Uiteindelijk zal het meest logische antwoord zijn: Verzuiling. Tweedeling. En dat zal een goede zaak zijn. Ik zal mij niet verhouden tot mensen die bij een eyeblink het woord fascisme of racisme gebruiken. Dat doen ze maar elders. Ik zal mij niet verhouden tot godsdienstfanaten waarvan ik niks meer kan leren. Ik zal mij niet verhouden tot preciezen en zijkerds, en ik zal mij niet verhouden tot mensen waarbij ik geen fles kan opentrekken en een brullende lach kan laten klinken. En dan blijft er nog een groot deel multicultureel, sensueel en intellectueel Nederland over waar het prima toeven is. En het wel of niet bestaan van een lullig mannetje bij een kinderfeest is maar een klein dingetje in een verder groots bestaan. Maar maak je er vooral druk om... Heel veel...Succes ermee. Wat mij nog voor een kleine periode pijn zal doen is het verlies verlies van de impact van prachtige jaren. De onderdompeling van het land in bekrompenheid. Maar dat is het land.. Dan ben niet ik en mijn companen, In onze onze eigen libertaire zuil.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker214 nov. 2018 - 11:16

Sluit mij hierbij aan.

JohnVKR
JohnVKR14 nov. 2018 - 8:01

Wierd Duk was vanochtend weer via de NPO gif in onze samenleving aan het spuiten. Bij de NPO bieden ze tegenwoordig dus een platform aan haat zaaien. Zo suggereerde Duk zojuist bij de NEDERLANDSE PUBLIEKE OMROEP dat Mitchell Esajas zou oproepen tot geweld. Het is te hopen dat Duk volgend jaar door de AIVD wordt opgenomen in een nieuwe analyse over het extremistische bewegingen in Nederland, want Duk is inmiddels de persoon die meer dan wie dan ook burgers in ons land aanzet tot rechts-extremistische acties.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt14 nov. 2018 - 13:09

Het standpunt dat de publieke omroep zo vreselijk links is, gaat beslist niet meer op. "Goedemorgen Nederland" (waar Duk vrijelijk zijn enge meningen kan verkondigen), dagelijks, WNL op Zondag: super rechts. Zelfs bij Pauw en Buitenhof (zondag) heeft rechts voeten in aarde gekregen: respectievelijk Wouter de Winther en Jort Kelder. Bij de laatste 2 is er nog een soort van evenwicht tussen links en rechts. Wat op zichzelf niet slecht is. Maar het is een verrechtsing.

Lunatiek
Lunatiek14 nov. 2018 - 14:20

ik hoop dat jullie dit jaar wat doen..vreedzaam of niet. we waren in 2014 in gouda vorig jaar in meppel, ik heb jullie niet gezien. was getekend Michell Esajas

Luneau
Luneau15 nov. 2018 - 10:55

Lunatiek, die screenshot gaat idd rond. Ik heb echter nog geen link naar het oorspronkelijke bericht gezien en vraag me dus of of dit echt of nep is. Ondertussen kende Wierd Duk Jenny Douwes al 2 maanden voor de blokkade. Wat is zijn rol hierin en hoe spontaan was de oproep van Douwes? https://twitter.com/wierdduk/status/918238920978108416?s=19

danielmclion
danielmclion14 nov. 2018 - 6:58

Uitstekend verhaal! Het mooie of juister grappige van al die pro-pieten is natuurlijk dat zij rücksichtloos dóór blijven tetteren in hun roes en deze anti-piet (en anti-snikkerlaas) uit Zuidoost gelijk als gefrustreerde kleurling / linkse extremist / ... afdoen. ???? Toen ik alweer ???? 5? jaar geleden regeerde op de Piet moet blijven Facebook pagina met mijn verhalen op plezant.blogspot..nl kreeg ik ook een stroom diaree als antwoord om van de bedreigingen maar te zwijgen! Maar helaas zijn vooroordelen (en niet eens de moeite nemen om mijn uitvoerig c.v. op Facebook te bekijken) niet alleen bij rechts / pro-piet/... schering en inslag. Ik krijg geregeld berichten die vanuit de andere hoek net zo erg, dom en soms lachwekkend maar vooral pijnlijk zijn als de Telegraaf / De Nieuwe Gazet. Dat stemt mij soms somber op mijn 65e. De social media en vooral Twitter zijn de huidige gif spuiers, vaak veel erger en enger dan voornoemde kranten. Werd er vroeger nog vaak gezegd: “ het stond in de krant!” (meestal de koppen van voornoemde kranten en in de kroeg) tegenwoordig “is het gewoon zo!” gebaseerd op beweringen op social media. Of het echt gevoed wordt door voornoemde kranten weet ik niet. Wel denk ik dat ze nog steeds rascistische, xenofobe en andere angsten voeden. Maar toen ik ook alweer 5-6 jaar geleden, drie ijslandse studenten hoorde zeggen dat ze eindelijk ergens in de stad konden gaan wonen, vor veel meer geld, keek ik vreemd op. “Didn’t you noticed??? This is a black neighborhood!” En dat hebben ze niet uit de Telegraaf gehaald.

Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 6:55

Waar “oud” Nederland chronisch moeite mee heeft is hier goed samengevat: (“dat zwarte mensen gebruik maken van hun grondrechten, en zien dat als een gevaar voor hun (witte) dominantie.”) Hè kan toch niet zo zijn dat zwarte mensen en buitenlanders dezelfde rechten als ons Nederlanders zouden hebben?

2 Reacties
Verwijdert
Verwijdert14 nov. 2018 - 9:30

Overigens frappant dat jij zwarte mensen niet ziet als "ons Nederlanders". Misschien daar eens mee beginnen en je eigen racisme en vooroordelen onder ogen komen.

Paul250371
Paul25037114 nov. 2018 - 13:44

RudolfRendier Ik denk dat je even te snel getikt hebt.

JStokx
JStokx14 nov. 2018 - 6:01

Je weerlegt 'feitelijke onjuistheden' niet goed door er grappen over te maken en niet te zeggen hoe het wel zit.

3 Reacties
Jeroen Jarino
Jeroen Jarino14 nov. 2018 - 13:47

Het zou kunnen dat ze tegenwoordig niets meer ontvangen. Aangezien op 4 december 2017 er nog wel sponsoren staan op de website maar nu niet meer: https://web.archive.org/web/20171204105617/http://nucnet.nl:80/sponsoren

Krek
Krek14 nov. 2018 - 14:08

Geachte JStokx, Ik heb het Telegraaf-artikel niet gelezen, maar een fact check op de getoonde tweet leert dat Mitchell Esajas wel degelijk een nepaccount heeft aangemaakt. Bron: "In het politiedossier heeft u kunnen lezen dat mevr. Douwes op de vooravond, tijdens en na de blokkeeractie betrokken was bij de planning en coördinatie van de actie. Een avond voor de intocht, op 17 november 2018, ontving ik een Facebook bericht van iemand die aangaf dat hij met een nep-account in een Facebook chat terecht gekomen met Friezen die wilden proberen de weg te blokkeren. Ik maakte ook een nep-account en zag wat de plannen waren." https://afromagazine.nl/opinie/mitchell-esajas-hoe-jenny-douwes-het-publiek-heeft-misleid Voor wat betreft de bewering dat voor de rechtbank bewezen is dat de actiegroep KOZP slechts vreedzame bedoelingen had, kan ik hiervan - in tegenstelling tot hetgeen de heer Esajas stelt - in het vonnis niets terug vinden. Het enige waar de vreedzame bedoelingen genoemd worden is waar een slachtoffer van de actie van de Blokkeerfriezen dit als zodanig noemt. Díe verklaring staat in het vonnis. Dat Jenny Douwes niet hard heeft kunnen maken dat de bedoelingen van KOZP niet vreedzaam waren is iets anders dan geleverd bewijs. Wellicht heb ik de uitspraak van de rechter gemist waarin deze stelt dat de bedoelingen onomstotelijk zijn bewezen. Dat is altijd mogelijk. Verder komt zijn tirade tegen 'witten' die 'de zwarte medemens hun grondrecht niet gunnen' op mij wel wat fanatisch over. Zeg maar van het gehalte Amerikaanse televisie-dominee. Als dan een columnist stelt dat de heer Esajas wat van het padje af is, dan hoeft de lezer slechts het wild geraas hierboven te lezen om toch wat instemmend te knikken. Voor wat betreft de propaganda van de heer Duk... Ach, de heer Esajas gebruikt blijkbaar rondleidingen op de UvA om zijn visie op het racisme van 'de witten' uit te dragen. Daar krijg ik dan een beetje een pot/ketel-indruk bij.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2018 - 20:26

@krek Wat is een nepaccount?

Pake Jeep
Pake Jeep14 nov. 2018 - 4:23

Even los van het gekrakeel rond de figuur Zwarte Piet, het is i.m.o. volkomen terecht, dat er door de rechtbank substantiële taakstraffen zijn uitgedeeld. Daarover geen enkele discussie wat mij betreft. Het verschijnsel Zwarte Piet, heeft bij mij nooit een link gehad met discriminatie of het mij superieur voelen aan een mens met donkere huidskleur. Daarom ben ik geen absolute tegenstander van de figuur Zwarte Piet. Maar als volwassen mensen en ook kinderen, jaarlijks met een knoop in de maag uitzien naar de Sinterklaasperiode, dan moeten we bereid zijn, om in gezamenlijkheid veranderingen doorvoeren, waardoor het een feestelijk gebeuren wordt voor alle kinderen en hun ouders. Zij die zich daar tegen verzetten, hebben de betekenis van democratie en vrijheid niet geheel begrepen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt14 nov. 2018 - 9:42

Ik ben het tot in elke letter met je eens.

Willem Huizinga
Willem Huizinga15 nov. 2018 - 19:00

Dus als er mensen zijn met `een knoop in hun maag` dan zeg je datgene per definitie aanpassen of afschaffen?

OlavM
OlavM13 nov. 2018 - 23:53

Wat een smerige, schaamteloze leugenhetze in de Telegraaf! Tegen organisaties en personen die steeds geweldloos te werk zijn gegaan. Allemaal opruiing, bedreiging, smaad en laster, andere woorden zijn er niet voor. De pro-Zwarte Pietfanatici is kennelijk niets te dol.

2 Reacties
Willem Huizinga
Willem Huizinga16 nov. 2018 - 10:35

In tegenstelling tot Zwart als roet heeft Wild Geraas geen podium bij de Nederlandse publieke omroep gekregen. Over het waarom hiervan is het speculeren. Arnold-Jan Scheer geeft zelf aan dat de Nederlandse publieke omroep interesse toonde, maar hier later op terugkwam. Je zou bijna denken dat de boodschap van deze documentaire niet past bij het discours over Zwarte Piet zoals de Publieke Omroep die vormgeeft. Hoewel de Publieke Omroep meestal zowel voor en tegenstanders van Zwarte Piet aan het woord laat, bijvoorbeeld in talkshows, lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar protest tegen Zwarte Piet of verandering van deze figuur. Dit ligt natuurlijk ook voor de hand, aangezien protesten tegen het racistische karakter van Zwarte Piet een goede reden zijn voor een nieuwe ronde in de zwartepietendiscussie. Door Zwarte Piet in een breder Europees perspectief te plaatsen geeft Scheer echter een andere verklaring voor de kleur van Zwarte Piet dan de anti-Zwarte Pietactivisten. Hoewel Wild Geraas dus gebruikt kan worden om over Zwarte Piet te discussiëren, is de documentaire niet gericht op het veranderen van Zwarte Piet. Na vergeefs wachten op een mogelijkheid om deze documentaire op de Nederlandse televisie uit te kunnen zenden heeft Scheer er in 2016 voor gekozen om de documentaire zelf uit te geven. Na publicatie is deze documentaire echter niet onopgemerkt gebleven door de Nederlandse media en deel geworden van het debat over Zwarte Piet. Scheer zelf was al eerder een deelnemer in dit discours, al is hij niet een veelgevraagde gast bij talkshows. Hij heeft twee boeken geschreven over de sinterklaasviering en publiceerde in verschillende kranten artikelen die een proZwarte Piet mening uitdragen. Stel je voor dat iets niet in het plaatje past.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 nov. 2018 - 17:10

@Huizinga Ik heb gelezen dat Arnold jan Scheer en nieuwe docu heeft gemaakt over de plaats van andersgekleurden in de NL maatschappij. Hij is teruggegaan naar het VOC tijdperk omdat toen voor het eerst andersgekleurden aankwamen in N. Scheer wil graag zien dat deze manier van tegen nieuwkomers vandaag onverkort wordt ingevoerd. Voor de mensen die willen zeggen, ja maar maar tijden zijn veranderd zeggen we dan: ja tijden wel, maar de manier van kijken naar nieuwkomers niet!

manic
manic13 nov. 2018 - 23:11

paar jaar terug toen deze onzin begon maakte ik me er niet heel erg druk om dezelfde onzin als destijds het gebazel van wilders en zijn kliek van hele domme mensen zonder enige vorm van opvoeding en empathie's vermogen nu de Zwarte Pieten discussie zich elk jaar meer verhard ben ik begonnen om mijn facebook op te ruimen op dezelfde manier als destijds met Hoofd Idioot Wilders en zijn Debiele aanhangers dus elke idioot die voor of tegen is en dat via plaatjes of op welke manier dan ook dit post op fb flikker ik er gelijk af mijn mening is dat als volwassenen over de rug van Kinderen strijden over zwarte piet ja of nee niet beschikken over enige opvoeding en empathie's vermogen Zowel Linkse als Rechste Idioten dus Dit was brandhout goedenavond

1 Reactie
Libertain
Libertain14 nov. 2018 - 8:35

Heb je nu echt Geenstijl met Joop verward?

phulshof
phulshof13 nov. 2018 - 22:59

Geachte heer Esajas, Ik moet toegeven dat ik de recentelijke ontwikkelingen enigzins verwarrend vind. Tot voor kort was ik in de veronderstelling dat het puur ging op de racistische historie van Zwarte Piet en het negatieve stereotype beeld waar hij/zij voor staat. Nu lees ik echter dat de klacht veel verder zou gaan. Het zou problematisch zijn dat er een hierarchische verhouding bestaat tussen Sint en Piet. De schimmel zou mogelijk moeten worden ingeruild voor een rolstoel, de stoomboot moet vervangen worden door een minder slavernij gerelateerd voertuig en Sinterklaas zou ook eens een vrouw mogen zijn. Kunt u aangeven wat er precies wel acceptabel is aan het huidige Sinterklaasfeest?

7 Reacties
Henriette3
Henriette314 nov. 2018 - 13:58

Hij wil gewoon bepalen hoe iedereen zijn feestje viert.... Daar gaat (terecht) 90 % van de feestvierders niet in mee!

Appi Mohamud
Appi Mohamud14 nov. 2018 - 14:24

Uw sarcasme is wel erg belabberd.

phulshof
phulshof14 nov. 2018 - 18:05

@Appi Mohamud, Het is ook geen sarcasme. Ik begrijp prima dat er mensen zijn met negatieve ervaringen met Zwarte Piet en bepaalde kenmerken ervaren als racisme; diverse vrienden van mij hebben die ervaring en zijn voorstander van verandering in het uiterlijk van Zwarte Piet en ik sta daar achter. Ik weet echter niet wat ik aan moet met de andere berichten die ik in de media lees en hierboven noem; een aantal waarvan naar voren gebracht door leden van KOZP. Geen roetveeg, helemaal geen Piet, geen paard, geen stoomboot, een vrouwelijke Sint, ... Als deze groepen straks allemaal tevreden zijn, wat staat er nog overeind van het huidige Sinterklaasfeest? Is dat werkelijk zo’n vreemde vraag op basis van deze berichtgeving? Wat moet er precies veranderen voordat de kinderen weer zonder protesten van volwassenen Sinterklaas kunnen vieren?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 18:51

'Nu lees ik echter dat de klacht veel verder zou gaan' Wrijf je nu echt anderen aan dat jij niet begrepen hebt waar de discussie over gaat? Vroeger was het al hahahulshof, en dat is ie nog niet verleerd!

phulshof
phulshof14 nov. 2018 - 20:39

@stokkickhuysen, Ik begrijp dat u al langer op de hoogte was van het feit dat de schimmel, de stoomboot en het geslacht van de Sint ter discussie zou komen te staan? Ik denk dat dit tot voor kort bij weinig mensen bekend was, dus als u hiervan op de hoogte was had u dat wat mij betreft wel wat eerder mogen melden. Zijn er meer veranderingen op komst die u ons zou willen meedelen?

Appi Mohamud
Appi Mohamud16 nov. 2018 - 19:12

Pulshof. Waar u over hebt zijn klachten bedacht door de pro pieten kamp om de andre in diskrediet te brengen, als u het niet als sarcasme bedoelde heb ik dan echt medelijden met u naïviteit als u zomaar zulke dingen gaat geloven. Ik neem aan dat u ook is aangeleerd dat sinterklaas ( officieel sint Nickolaas) EEN historische MAN was die ook echt heeft bestaan? He zou een vrouw van kunnen maken maar dan valt het onder modern kunst wat eigenlijk wel heel goedkoop kunst is zoals een vrouwelijke Jezus of profeet Mohamed (pboh). Dat terwijl zwarte piet een verzonnen figuur is wat elk karakter en aspect kan hebben als de bedenken het zelf wou. Hoop dat je het nu snapt waarom ik u comment als een belabberd sarcasme las.

phulshof
phulshof16 nov. 2018 - 20:09

@Appi Mohamud, Uiteraard weet ik dat Nicolaas van Myra heeft bestaan en dat het een man was. Ik wou dat ik het verzonnen had. Deze uitspraak kwam van Naomie Pieter van KOZP: “Waarom moet het een man zijn op een paard met knechten en hulpjes? Kan het niet een vrouw zijn, of iemand in een rolstoel?”