Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Wij hebben de metalen, jullie de welvaart'

  •  
22-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
349609931_e7ae3cd5f6_k

© cc-foto: mm-j

Nederland is een van de grootste importeurs van metalen in Europa. Helaas trekt deze vraag naar grondstoffen een grote wissel op mensenrechten en milieu.
Toen mijn collega en mensenrechtenverdediger Juvience Chalwe, geboren en getogen in de “copper belt” in Zambia, eind vorig jaar op bezoek was in Nederland, kon ze niet geloven wat ze zag. Het koper uit haar gemeenschap is hier overal in te vinden. “Wij hebben de metalen, jullie de welvaart”, zei ze.
Invoer van metalen uit de armste landen is tussen 2012 en 2019 gestegen van 3,9 kg per Nederlander naar 21,1 kg, zo blijkt uit de Monitor Brede Welvaart die deze week is gepubliceerd. Nederland is een van de grootste importeurs van metalen in Europa. Helaas trekt deze vraag naar grondstoffen een grote wissel op mensenrechten en milieu. Nederland kan haar verantwoordelijkheid niet langer negeren moet middels wetgeving ervoor te zorgen dat mensenrechtenschendingen voortvarend worden aangepakt.
Ontwikkelingslanden zijn belangrijke producenten van metalen en mineralen zoals koper en kobalt. Grondstoffenhandel met landen als Nederland zou kunnen bijdragen aan welvaart, maar de voordelen wegen niet op tegen de schade die het veroorzaakt. Nog altijd zien we hoe mijnbouw negatieve gevolgen heeft op gemeenschappen en de leefomgeving. Kobalt uit de Democratische Republiek Congo, essentieel voor elektrische batterijen, wordt gelinkt aan kinderarbeid en vervuiling van lucht en water. De winning van koper, wat onder meer te vinden is in elektronica en mobieltjes, veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen.
Juvience moest noodgedwongen naar een andere plek verhuizen omdat haar zoontje veel last had van oogontstekingen door de zwaveluitstoot van de kopermijn. Ook zorgen de ondergrondse explosies in de mijn ervoor dat huizen scheuren of zelfs helemaal instorten.
Als grootinkopers heeft Nederland een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat grondstoffen op een zo duurzaam mogelijke wijze gewonnen worden en de lokale bevolking niet wordt benadeeld en mensenrechten worden nageleefd. De risico’s in de ketens zijn al decennialang bekend. De Nederlandse overheid heeft in samenwerking met het bedrijfsleven, vakbonden en maatschappelijke organisaties initiatieven opgezet om risico’s in de grondstoffenketens aan te pakken. Deze initiatieven zijn echter allen gebaseerd op vrijwilligheid. En dat heeft de afgelopen jaren onvoldoende effect getoond.
Vrijwillige standaarden zijn sympathiek maar schieten in de praktijk helaas te kort om mensenrechten, en vrouwenrechten specifiek, te waarborgen. Extra inzet als het gaat om het beschermen van vrouwenrechten en gendergelijkheid, een belangrijk speerpunt ook van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is essentieel. Vrouwen worden onevenredig hard geraakt door schendingen in grondstoffenketens door de al bestaande genderongelijkheid.
Een sterkere stok achter de deur is cruciaal. Er zijn meer bindende maatregelen, waaronder nationale wetgeving, nodig om alle bedrijven ertoe te krijgen schade voor mensen en milieu te voorkomen en daar waar het plaatsvindt aan te pakken.
Juvience was naar Europa gekomen om Europese overheden van de noodzaak voor wetgeving te doordringen. In deze tijd van ‘reset’ en een brede roep om een groene en duurzame toekomst, is er geen betere tijd om de juiste stappen te zetten. Nederland komt dit najaar met nieuw beleid voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en kan de bal in het doel koppen met nationale wetgeving, die rekening houdt met vrouwenrechten. De tijd is er rijp voor!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

GMatth52
GMatth5228 mei 2020 - 11:54

Peterrr 25 mei 2020 at 16:54: "@Math, Labou zal je dankbaar zijn dat je hem geholpen met voorbeelden van lang geleden waarin Nederland geen actieve rol in heeft gespeeld en waartegen oppositie is geweest. Dus welke schuld proberen we dan zo ver mogelijk van ons weg te schuiven." Niet Labou, maar jij mag me wel dankbaar zijn, want ik gaf antwoord op jouw vraag. Labou gaf aan dat grondstoffenroof in combinatie met gewelddadig ingrijpen in Derde Wereldlanden al veel langer gaande is. En dat gaat tot op de dag van vandaag door. Minoes & Tuin noemt in dit verband de winning van delfstoffen door een Belgische en een Israëlische kapitalist, in het door oorlog geteisterde Congo. Wil je voorbeelden van een actieve rol van Nederland: - wapenleveranties aan de Indonesische dictatuur, ook tijdens de oorlog in Timor 1976-1999; - meewerken aan de bezetting van Irak vanaf 2004; - meewerken aan de bezetting van Afghanistan (Uruzgan) in ruil voor orders aan Nederlandse bedrijven. Probeer zelf jouw reacties te onderbouwen, in plaats van te suggereren dat anderen zomaar wat roepen.

JaapBo
JaapBo25 mei 2020 - 15:18

Dit zijn de principes die de VN vastgesteld heeft mbt de verantwoordelijkheden: https://youtu.be/BCoL6JVZHrA

voorburg2
voorburg224 mei 2020 - 10:21

Er is geen oorzakelijk verband tussen het kopen van koper en kobalt en welvaart. Lees het boek: "Why nations Fail - The Origins of Power, Prosperity and Poverty" maar. Welvarende landen zijn die landen waarin de bevolking de mogelijkheid heeft deel te nemen aan de economische ontwikkeling. Het is erg makkelijk om de schuld bij het westen te leggen. Waarom kan in Afrika de kinderarbeid niet uitgebannen worden? Vraagt Mark Rutte om kindslaafjes? Eisen Tesla en Apple dat er geen volwassenen tewerkgesteld mogen worden in de mijnen? Tot zover is daar geen enkel bewijs voor. Sinds de jaren 60 is de koloniale tijd voorbij. De verantwoordelijkheid ligt bij de regeringen van desbetreffende landen.

1 Reactie
frankie48
frankie4825 mei 2020 - 15:07

Beste Voorburg, Misschien moeten ze eens een voorbeeld gaan nemen aan wat een olieproducerende land als Libië in 1969/1970 deed, om van het Westen en hun bedrijven een eerlijker prijs dan voorheen voor hun grondstoffen te gaan krijgen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Organisatie_van_olie-exporterende_landen https://nl.wikipedia.org/wiki/Oliecrisis_van_1973

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 8:14

Ik zou zeggen; Wie de metalen heeft heeft de macht! Grijp die macht dan ook! Wie de arbeiders heeft, heeft de macht! Grijp die macht dan ook! Misschien kunnen de Belgen je daar beter bij helpen.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof24 mei 2020 - 0:39

Ja, de Belgen, die hebben een heel goede trackrecord in Congo...

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2020 - 8:13

Jan Lubbelinkhof Inderdaad en sindsdien is het alleen maar van kwaad naar erger gegaan, alles is ontwricht. Ze doen er nog zaken mee volgens mij. Hoe hun bemoeienis nu is durf ik niet goed te zeggen, daar krijg ik geen zicht op. Ik weet wel dat die er is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 8:04

Misschien moet je Frans Timmermans eens inschakelen!

tinekea2
tinekea223 mei 2020 - 7:29

Grappig als je in het algemeen de stukken hier op Joop leest. Welk probleem er ook aangekaart wordt wereldwijd, op een gegeven moment is het altijd de schuld en de verantwoordelijkheid van Nederland. Is het ook toevallig zo dat Nederland de grootste importeur is omdat Nederland een van de grootste havens heeft, maar het meeste ook weer exporteert?

9 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 8:58

Ze hebben de mijnbouw altijd volledig in handen gehad totdat ze joint-ventures hebben gesloten met westerse multinationals Zwitserland, Amerika, GB en China ( niet een Nederlands bedrijf) Een Belgische en Israelische grootkapitalist hebben daar ook nog een grote rol gespeeld, En niet vergeten Israel dat er een goede wapenhandel voor zich zag. Die wapens zijn dan ook geleverd en helaas al jaren en jaren volop gebruikt. Verkrachtingen, geweld tegen vrouwen en kinderen door allerlei rebellenlegers wel of niet in opdracht zijn daar al tientallen jaren aan de orde van de dag. Het is een groot wespennest.

LaBou
LaBou 23 mei 2020 - 17:08

Welke schuld? We zijn er hier juist meesters in welke schuld dan ook zo ver mogelijk van ons weg te schuiven. Want dat moeten die anderen maar helemaal zelf opknappen (en áls die dat dan doen krijgen ze een tik op de vingers. Daar kunnen inmiddels al heel wat landen in de derde werled over meepraten)

Peterrr2
Peterrr223 mei 2020 - 18:09

@LaBou, kom eens met concrete voorbeelden. Wat je nu opschrijft is zo nietszeggend!

LaBou
LaBou 24 mei 2020 - 6:28

Chili , Iran en recent nog Venezuela. Er zijn er met wat zoeken nog veel meer te vinden maar dat mage Peterrr zelf doen. Was dat nou zo moeilijk zelf te vinden? Of wilde je newijzen dat ik gelijk had.

erikbos
erikbos24 mei 2020 - 11:58

@LaBou "Chili , Iran en recent nog Venezuela." Waar slaat dat lijstje met landen nu op? Iran heeft een conflict ivm met zijn nucleaire ambitie en een fors deel van bevolking die de ayatollahs beu is, Venezuela is al jaren bezig met self-destructie door middel van een incompetente en extreem corrupte overheid. De problemen waar deze landen mee zitten zijn terug te herleiden op incompetentie en verkeerde keuzes in de staatsinrichting. Verder helpt het gewelddadig onderdrukken van de eigen bevolking ook niet echt. Wat Chili doet in het lijstje is dan weer de vraag.

Peterrr2
Peterrr224 mei 2020 - 15:13

@Labou, ik vroeg om concrete voorbeelden. Wat moet ik met drie willekeurig genoemde landen. Met welke schuld hebben wij als NL met Chili, Iran en Venezuela te maken? Je reactie daarna vind ik een teken van zwakte. Jij roept iets vanuit je onderbuik. In een tweede kans weiger je om je bewering te onderbouwen en dan sneer je naar mij 'is het zo moeilijk om dat zelf te vinden'... als het zo makkelijk was om je gelijk aan te tonen, waarom doe je dat dan niet met iets meer dan het noemen van drie landen zonder uit te leggen wat je nu precies bedoelt.

GMatth52
GMatth5225 mei 2020 - 1:47

Peterrr 24 mei 2020 at 17:13 "@Labou, ik vroeg om concrete voorbeelden. Wat moet ik met drie willekeurig genoemde landen. Met welke schuld hebben wij als NL met Chili, Iran en Venezuela te maken?" Wat betreft de door @Labou genoemde voorbeelden: Chili 1973: staatsgreep door het leger op aanstichten door de CIA tegen de democratische regering van president Allende: ter bescherming van Amerikaanse belangen (o.a. in de koperwinning door Kennecott en Anaconda); Iran 1952: staatsgreep door het leger en de Shah tegen de democratisch gekozen premier Mossadeq: ter bescherming van Britse en Amerikaanse oliebelangen (Anglo-Iranian Oil Co.); Venezuela 2019 tot nu: het ondermijnen van Venezuela en zijn wettig gekozen president Maduro door de VS met economische sancties ("VS verzwaart sancties tegen Venezuela, Trump overweegt volledig embargo", NU.nl 06-08-2019). Trump heeft l eens gezinspeeld op rechtstreeks militair ingrijpen (het Venezolaanse leger steunt vooralsnog de wettige president). Aan de voorbeelden van @Labou kan worden toegevoegd: Guatemala 1952: militaire inval in Guatemala tegen de democratisch gekozen president Juan Arbenz, ter bescherming van de belangen van United Fruit Co. De "bijdrage" van Nederland als kritiekloze meeloper van Amerika is bescheiden: de EU steunt de Amerikaanse sancties tegen Venezuela, maar neemt voor wat betreft Iran neemt de EU een halfslachtige tussenpositie in. Tot eer van de toenmalige regering Den Uyl moet gezegd worden, dat deze in 1973 de Amerikaanse agressie tegen Chili veroordeelde. Als rijk kapitalistisch land profiteert Nederland wel van de grondstoffenroof in Derde Wereldlanden, zoals Sophie Kwizera treffend aantoont met de import van koper uit Zambia.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2020 - 8:11

GMath52 Je hebt gelijk. Geld is macht in de kapitalistische wereld. Zolang ik leef wil niemand in de westerse wereld Amerika nog maar op de vingers tikken. Hoeveel committee's hebben we in de jaren 70 wel niet gehad! Chili-committee Nicaragua-committee etc..etc...Argentinië en Zuid Afrika noem maar op. Het mocht niet baten.

Peterrr2
Peterrr225 mei 2020 - 14:54

@Math, Labou zal je dankbaar zijn dat je hem geholpen met voorbeelden van lang geleden waarin Nederland geen actieve rol in heeft gespeeld en waartegen oppositie is geweest. Dus welke schuld proberen we dan zo ver mogelijk van ons weg te schuiven. Ik vind het een beetje sneu om bij elke misstand in de wereld - waar wij als rijk land misschien best wel direct of indirect profiteren - te roepen dat we schuld hebben en die weg willen schuiven. Wat had Nederland dan moeten doen? Oorlog voeren?

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 mei 2020 - 19:15

Misschien moeten we - eindelijk - eens kijken naar fundamentele oorzaken in plaats van ons blind te staren op effecten. Honger, armoede, slavernij, een hardnekkig gebrek aan economische ontwikkeling het zijn allemaal effecten van een wereldwijde ongelijkheid in kansen en mogelijkheden om tot (economische) bloei te komen. Het speelveld is ongelijk. Hoe komt dat? Door de regels. De regels? Jazeker, kijk maar eens hoe die globale economische regels werken. Of - afhankelijk van waar je je op het speelveld bevindt - niet werken: https://m.youtube.com/watch?v=uWSxzjyMNpU

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof22 mei 2020 - 18:17

Help me even dit te begrijpen. Als we ingrijpen in landen in de tweede of derde wereld dan heet dat neo-kolonialisme en dat is (terecht) verwerpelijk. Als we niet ingrijpen dan houden we dus geen rekening met de mensen daar en dat is (even terecht) verwerpelijk. Dus wat we ook doen, het is altijd verwerpelijk.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037123 mei 2020 - 2:32

Niet stelen, een faire prijs betalen en geen dictatuur in stand houden kan nooit kwaad, toch?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof23 mei 2020 - 10:43

@Paul, We stelen niet maar kopen. De prijs is fair, anders zou men het niet verkopen. En wij houden die dictatuur niet in stand, dat doet men daar zelf. Mochten wij die dictatuur willen helpen verwijderen dan krijgen we van reaguurders als u het verwijt vn (neo)kolonilisme, racisme, winstbejag en weet ik wat. Damned if you do, damned if you don’t

Bert VanDuren
Bert VanDuren23 mei 2020 - 12:03

@Paul Het zijn toch geen kleuters waar je zaken mee doet daar in Congo? Er wordt helemaal niet gestolen..

Jozias2
Jozias222 mei 2020 - 15:30

Nog los van de andere opmerkingen over het eenzijdig beleggen van verantwoordelijkheden bij Nederland voor de gang van zaken in een ander land maar ook: "Ontwikkelingslanden zijn belangrijke producenten van metalen en mineralen zoals koper en kobalt. " Hoe produceren ze dit koper dan? Dat wordt toch gewoon gewonnen?

Buitenstaander
Buitenstaander22 mei 2020 - 14:46

Beetje en dilemma e: Als NL zich intensief bemoeit met het M-O lopen we hier over van' 'wat hebben we er te oeken' en 'Neo-kolonialisme' (Satya) etc. Dus blijf je thuis en denk je: Die mensen in de Democratische Republiek (de naam zegt t al) Congo of Zambia kiezen hun eigen vertegenwoordigers, die weten echt wel hoe ze zonder bemoeinisv an buiten eea moeten regelen. Maar nee dan moet de EU toch weer paal er perk stellen, omdat het zo'n enorme corrupte bende is in de meeste regeringen (ook zonder de EU btw) ? Laat Afrika dus maar eerst dmv de eigen bevolking orde op zaken stellen en eindelijk eens de juiste mensen kiezen zonder bemoeienis, anders krijgen we morgen weer op ons brood dat we weer oud-koloniaal etc bezig zijn!

JaapBo
JaapBo22 mei 2020 - 14:43

De eerste verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de regering van Congo. Die faalt jammerlijk en haar taken richting de bevolking, maar zal zelf waarschijnlijk wel flink uit de ruif mee snoepen. Het probleem met het aanzetten van bedrijven tot verantwoord gedrag is dat de concurrent het niet altijd doet, en die verdient dan gemakkelijker en meer geld. Daarom is coördinatie nodig van een regering, liefst die van Congo natuurlijk.

ton14024
ton1402422 mei 2020 - 14:29

Dat Nederland als rijk westers land rekening moet houden met de productiemethoden in arme landen onderschrijf ik. Maar dan wil ik wel weten hoe ik van 3,9 op 21,1 kg kwam. Zijn dit gevolgen van de energietransitie waardoor het delven is geëxplodeerd?

5 Reacties
MountEverest
MountEverest22 mei 2020 - 16:37

Sinds de meest recente documentaire van Michael Moore weten we dat de productie van zonnepanelen tot ernstige vervuiling en zelfs slavenarbeid leidt. Hetzelfde geldt voor de productie van batterijen voor elektrische auto's.

LaBou
LaBou 22 mei 2020 - 16:50

Batterijen, electronica om maar wat zaken te noemen die een enorme vlucht hebben genomen de laatste 20 jaar.

ton14024
ton1402422 mei 2020 - 19:19

LaBou, tussen 2012 en 2019 staat er. Sorry, maar een vervijfvoudiging in die jaren kan ik niet verklaren.

LaBou
LaBou 23 mei 2020 - 6:08

Misschien nog wat beter zoeken?

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 9:34

LaBou Wat zie jij nu dan als oplossing? Denk je werkelijk dat wij invloed hebben op buitenlandse Multinationals waaronder Amerikanen? Het zijn juist die bedrijven die de oplossing in handen hebben, ben alleen bang dat ze zich van ons helemaal niets aantrekken. Elektrische auto's en zonnepanelen afschaffen? Je zegt het maar...ik sta even voor alles open. Ik weet het namelijk niet.

Frits Jansen
Frits Jansen22 mei 2020 - 13:15

IJzererts is het probleem niet. Grootste probleem zijn "zeldzame aardmetalen", die in mobieltjes worden gebruikt. Chinezem hebben daarin een monopolie, niet omdat ze daar zo veel voorkomen, maar omdat ze geen been zien in een uitermate vervuilende winning.

Jaap1002
Jaap100222 mei 2020 - 12:24

Mijnbouw in arme landen ontwricht de samenleving en vult de portemonnee van de lokale rijken. Omdat we toch metalen nodig hebben lijkt ruimte-mijnbouw mij de beste oplossing.

3 Reacties
Zeurmachine
Zeurmachine22 mei 2020 - 13:16

Jaaaaaaah, ruimtemijnbouw. Waarom maar één planeet geselen als mensen tot ver voorbij het zonnestelsel de boel óók kunnen verpesten. Tien planeten met 50 miljard loonslaven. Hoera!

Ch0k3r
Ch0k3r22 mei 2020 - 13:23

Ruimtemijnbouw is alleen handig voor constructie in de ruimte. Totdat we een echt efficiente manier hebben gevonden om tonnen metalen tegelijk door de dampkring te knallen. Tenzij je de gehele aarde wilt bombarderen met zelfgemaakte meteorieten van metaal.

MountEverest
MountEverest22 mei 2020 - 20:03

Mogelijk bieden mangaanknollen de oplossing. Mangaanknollen bevatten mangaan, ijzer en andere metalen en liggen op 5000 a 6000 meter diepte in de oceanen. Er zijn zorgen over de mogelijke negatieve impact van diepzeemijnbouw op het milieu. https://nl.wikipedia.org/wiki/Diepzeemijnbouw https://en.wikipedia.org/wiki/Manganese_nodule

Pater
Pater22 mei 2020 - 12:12

Maak er maar EU-regelgeving van, effectiever. Beter vandaag dan morgen, de armen betalen met hun gezondheid & veiligheid voor onze mobieltjes enz.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2020 - 8:26

We hebben wel gezien hoe dat met Shell gaat in Nigeria. Een corrupte regering eist een corrupte multinational en vice versa. Een bedrijf dat bereid is steekpenningen te betalen aan een regering die ze aanneemt, om niets in weg weg gelegd te krijgen is mede schuldig aan corruptie in dat land. Zoveel begrijp ik wel. Maar hebben wij als burgers ooit iets kunnen veranderen aan de praktijken van Shell. Heb ik ooit iets kunnen veranderen aan de stemmen die mensen geven aan regeringen die de ogen sluiten? Laat staan aan die in andere landen, zelfs Europa. Heb ik enig idee invloed te kunnen uitoefenen op de EU met mijn stem? Nee, eerlijk gezegd niet, zelfs niet in Nederland. Ik maak me geen illusies meer. Corrupte regeringen (bedrijven) daar en hier in samenwerking met bedrijven die daar gebruik van maken zijn beiden schuldig, maar daar kan ik niets aan veranderen. Zeker niet als het buitenlandse bedrijven zijn waar de overheid van dat land de exploitatie aan verkocht heeft en blijkbaar geen eisen meer stelt.

Oost-Nederlander
Oost-Nederlander22 mei 2020 - 10:22

Quote: "Als grootinkopers heeft Nederland een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat grondstoffen op een zo duurzaam mogelijke wijze gewonnen worden en de lokale bevolking niet wordt benadeeld en mensenrechten worden nageleefd. " Als ik 'm omdraai is de wereld waarschijnlijk te klein maar toch. Als groot ontginners heeft de DR Congo een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat grondstoffen op een zo duurzaam mogelijke wijze gewonnen worden en de lokale bevolking niet wordt benadeeld en mensenrechten worden nageleefd. Het zijn namelijk hun eigen onderdanen. Je zou zeggen dat een land dat juist de grondstoffen bezit een betere positie zou moeten hebben tov de tussenhandelaar. Echter is het zo'n gigantische puinbak in veel landen in afrika dat dat een illusie is. Misschien wordt het wel tijd voor een gedegen overheidsbeleid in veel landen in Afrika, waardoor ze zelf veel beter in staat zijn om de vruchten te plukken van hun grondstoffen. Die welvaart van ons, daar hebben wij ook vooral zelf heel hard voor gewerkt.

2 Reacties
LaBou
LaBou 22 mei 2020 - 16:52

Er zijn landen die de methode die jij hier aanraadt hebben geprobeerd. Die zijn door westers landen hardhandig terechtgewezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 9:25

Dat land dat heel de mijnbouw zelf bezat heeft het verkocht aan buitenlandse multinationals via joint-Ventures. Ik zou niet weten waar je zou moeten beginnen. En dan nog voortdurend geteisterd door opstand na opstand. Geen verkiezing krijg je er van de grond. Niemand accepteert de uitslag of er wordt immer met stemmen geknoeid ( of niet, kan ik niet zeggen) Iedere land een nieuwe opstand. Gemakkelijke prooi voor corrumperende politici, (dictators.)

[verwijderd]
[verwijderd]22 mei 2020 - 10:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos22 mei 2020 - 20:53

Het is weer een knap staatje van schuldaanpraterij.

Markzelluf
Markzelluf22 mei 2020 - 10:05

Het verbaast me dat Nederland veel metalen uit Afrika importeert als dat voor eigen gebruik in onze industrie zou zijn, omdat wij vooral een diensteneconomie zijn. Maar dan inhoudelijk: natuurlijk heeft de klant invloed op arbeidsomstandigheden, maar hebben de Afrikaanse overheden dat niet veel meer? Het lijkt me veel effectiever daar politiek actief te worden, te lobbyen etc. En het is natuurlijk ook nogal aanmatigend als wij als Europeanen (weer) gaan vertellen hoe Afrikanen het moeten doen.

Marcus A.2
Marcus A.222 mei 2020 - 9:48

"Als grootinkopers heeft Nederland een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat grondstoffen op een zo duurzaam mogelijke wijze gewonnen worden en de lokale bevolking niet wordt benadeeld en mensenrechten worden nageleefd. " Dit is een illusie. Als verkopers zouden de Afrikaanse landen een unie moeten oprichten, zodat ze gezamenlijk de eigen belangen beter kunnen behartigen. Ze hebben hier tenslotte ook een machtspositie. Niet die afhankelijke insteek.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 9:11

Maar het zijn geen Nederlandse Multinationals waar ze joint ventures mee gesloten hebben. Ze hebben zich ingelaten met grote multinationals uit andere landen, w.o. Zwitserland en Amerika, GB etc.. ets.. verder met Chinese bedrijven..... Alles wat eraan voorafging, ze hadden heel de mijnbouw in eigen hand, was opstand na opstand, rebellenleger na rebellenleger, corruptie na corruptie, geboycotte verkiezing na geboycotte verkiezing, geweld op geweld en n.b. Israelische wapenhandel....en geldschieters.. En niet op de laatste plaats, verkrachtingen, geweld tegen vrouwen en kinderen van alle kanten en door alle partijen voor zover ik het weet. Er is niet meer uit te komen. Ik weet niet veel maar je zou hopen dat met een harde knal iedereen eens stil zou staan en eindelijk eens luisteren naar een stem vanbinnen....Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik moest beginnen.

Bert VanDuren
Bert VanDuren22 mei 2020 - 9:37

Ik vind het maar een warrig stuk, ja er moeten eerlijke prijzen betaald worden. Maar gaat de welvaart in Congo er dan ook op vooruit, ik betwijfel dat. Verder weet ik niet of het wel de taak van Nederland is om vrouwenrechten te waarborgen in Congo, wat nog altijd een soeverein land is. Ook denk ik dat China het stokje van Europa heeft overgenomen als het gaat om Afrika.

Zeurmachine
Zeurmachine22 mei 2020 - 9:35

Na de onafhankelijkheid ging het even goed in Zambia. Tot de Amerikanen zich er mee gingen bemoeien. De prijs van koper lieten ze instorten. Zambia kreeg van de VS ontwikkelingshulp. Moesten ze wel even het onderwijs en zo duurder maken, want goedkoop of gratis ging tegen de Reaganiaanse principes in. En daar ging alle opbouw van na de dekolonisatie naar de knoppen. Tientallen jaren na deze feiten als een soort "reset" naar Nederland komen om "de Nederlander" te confronteren met zijn koperverbruik: nee sorry, geen trek in. Ga eerst in de VS je recht en je geld maar halen.

Ch0k3r
Ch0k3r22 mei 2020 - 9:29

"Een sterkere stok achter de deur is cruciaal. Er zijn meer bindende maatregelen, waaronder nationale wetgeving, nodig om alle bedrijven ertoe te krijgen schade voor mensen en milieu te voorkomen en daar waar het plaatsvindt aan te pakken." Hoewel buitenlands beleid inderdaad impact kan hebben op binnenlands beleid, is dat zeker niet de enige weg, en zeker niet de hoofdweg. De afbouw van de gaswinning in Groningen hebben we ook niet voornamelijk aan het buitenland te danken. De rechten voor arbeiders hadden we ook niet aan het buitenland te danken. Tijdens de industriele revolutie waren de werkgevers in het begin ook oppermachtig. In 1874 kregen we het Kinderwetje van Van Houten. En dat was niet omdat de werkgevers daar op zaten te wachten, of vanuit druk vanuit het buitenland. Die werkgevers hadden die kinderen graag onder de weefgetouwen. Verandering van binnenuit met wat hulp van buitenaf is de beste instelling. Overigens denk ik dat als NL en andere westerse landen deze eisen keihard gaan neerleggen, die mijnen binnen de kortste keren verkocht zijn aan China. Worden de rechten van de burgers ook niet veel beter van.

hannes59
hannes5922 mei 2020 - 9:24

Leuk betoog, maarrrrr..... Begin eerst maar eens de nationale regeringen aan te pakken die dit toe staan en dan praten we verder. Eerst orde in eigen land en dan pas met vinger wijzen. Ik zeg 1 woord: Corruptie.......

4 Reacties
GHS
GHS22 mei 2020 - 12:38

Orde in eigen land. We willen wel helpen, maar...…..neen, ze willen niet gekoeioneerd worden, maar het zelf doen. Prachtig. En wat is het gevolg? Corruptie. Maar dat is "volksaard": Doe jij wat voor mij, dan doe ik wat voor jou. Ga dat maar eens veranderen.

Anoniempje5
Anoniempje522 mei 2020 - 12:47

Voor corruptie zijn 2 partijen nodig en beide even schuldig aan de gevolgen? Als ik Rutte, en/of het hele kabinet, omkoop zodat ze iets doen waar ik heel rijk van word maar alle andere Nederlanders mee benadeel valt mij niks te verwijten en ligt alle schuld bij Rutte?

Bert VanDuren
Bert VanDuren22 mei 2020 - 14:18

@GHS Iets met de zuidelijke EU landen.....

erikbos
erikbos22 mei 2020 - 18:16

@Anoniempje "Voor corruptie zijn 2 partijen nodig en beide even schuldig aan de gevolgen" In veel corrupte landen is een gevulde staatskas vaak een prima instrument om geld te verdienen. Een wegenbouwer die een ambtenaar grof betaalt om voor veel te veel geld uit de staatskas een weg aan te mogen leggen. Is degene die mede heeft gezorgt voor de gevulde staatskas(door grondstoffen te kopen) dan medeplichtig aan corruptie?