Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

'Wij gaan met iedereen goed om'

  •  
27-12-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hier was een deftige dame aan het woord die met iedereen goed om wil gaan. Dat wordt blijkbaar in brede kring niet meer gepruimd
Geert Wilders is niet in feeststemming geraakt door de kersttoespraak van de koningin. Hij twitterde nog diezelfde middag: “De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet.”
Die reactie was geen uitzondering. In de comments van rechtse sites als Elsevier of de Dagelijkse Standaard moest zij het behoorlijk ontgelden, al vond zij er ook verdedigers. En dat terwijl Beatrix zo haar best had gedaan op een traditioneel verhaal dat paste in de traditie van het Oranjehuis of liever gezegd in een traditie zoals die meer dan een eeuw geleden aan het eind van de negentiende eeuw is vorm gegeven.
Willem III was de laatste ouderwetse souverein die Nederland kende. Hij gedroeg zich als een edelman in grote stijl. Dat wil zeggen als grootgrondbezitter, schuinsmarcheerder en feodale bullebas. Dat paste toen al niet meer in de tijdgeest en na zijn dood in 1890 omgaf de jonge weduwe Emma zich met een gnieuwe groep raadgevers, die zij recruteerde uit de Haagse sjiek: zij koos voor telgen uit oude regentenfamilies met een serieuze reputatie, zoals de Roëlls of de familie De Beaufort, die een leidende rol speelden in de liberale politiek van die dagen.
Mr. Willem de Beaufort was niet alleen een verdienstelijk historicus die met succes nationale thema’s aanroerde, maar hij was als minister van buitenlandse zaken ook maatgevend bij de organisatie van de eerste grote internationale vredesconferentie in Den Haag. Joan Roëll wist na een bijzonder verbitterde verkiezingsstrijd een gematigd kabinet te vormen. Er zaten vaak wel adellijke titels in die families, maar ze hoorden geestelijk bij de vrijzinnige, meestal protestantse hoge burgerij en die geest werd ook over het koningshuis vaardig.
Het was allemaal eerder een mentaliteit dan een geloof of een ideologie. Deze deftige families beschouwden zich als het cement van de natie. Door hun wijze gematigdheid en tolerantie konden zij – vonden ze zelf – als geen ander de bindende factor zijn in het land.
Deze geest van deftige vrijzinnigheid is in Nederland al lang niet meer overheersend, maar ze bestaat nog wel. Je vindt haar in de hogere kringen, je komt haar tegen bij het oude geld in Den Haag, in Wassenaar, in Aerdenhout, in het Gooi. Ze is wars van de moderne patserigheid die zich daar tegenwoordig breed maakt. Ze is in de verdediging geraakt tegen het Quote-volk dat met zijn miljoenen doordringt in de oude villawijken. Soms hoor je op de radio nog wel eens een interview met een echt deftige dame op leeftijd. Zij vertelt dan over vroeger. Zij roemt haar ouders en zij zegt dan onveranderlijk: “Wij gingen met iedereen goed om.”
Vader respecteerde ieders geloof, al zat hij zelf elke zondag op een gereserveerde bank in de N.H. kerk. Hij gedroeg zich minzaam ten opzichte van arbeiders en knechts. Hij verdeelde zijn klandizie zoveel mogelijk over alle middenstanders in de gemeenschap. Dankzij koningin Emma is deze geest ook over het Oranjehuis vaardig geworden.
Beatrix heeft de deftige grootprotestantse en burgerlijke mentaliteit geërfd en bewaard. Dat bleek opnieuw tijdens haar kersttoespraak. Haar woorden werden voorafgegaan door winterse beelden en een traditioneel uitgevoerd gezang zoals dat het beste tot zijn recht komt onder het gewelf van een oude hervormde kerk. Winterse beelden van het paleis accentueerden de traditie. Daarna sprak zij over Jezus, niet als de verlosser, maar als een wijze leidsman, zoals naar het vrijzinnige neigende deftige protestanten het graag doen. Het was alsof je in de pauzes tussen de woorden van de gedragen gebrachte toespraak steeds een zachte stem hoorde fluisteren: “Wij gaan met iedereen goed om.”
De mentaliteit van groot-protestantse, een beetje vrijzinnige deftigheid heeft tot nog toe goed gewerkt. De monarchie is in het Nederlandse staatsbestel de eenmakende factor en die rol heeft het Oranjehuis de hele twintigste eeuw met succes gespeeld. Beatrix borduurt op die traditie voort en dat verklaart niet alleen de inhoud, maar ook de vormgeving van haar kersttoespraak. Hier was een deftige dame aan het woord die met iedereen goed om wil gaan. Dat wordt blijkbaar in brede kring niet meer gepruimd.
In Nederland is een leider en een partij opgestaan, die als puntje bij paaltje komt, NIET met iedereen goed om wil gaan en dan ook als door een wesp gestoken reageert, wanneer iemand er in het openbaar anders over lijkt te denken. Koningin Beatrix riep – dat is haar constitutionele rol – op tot het zoeken naar wat verenigt en niet naar wat verdeelt en – verdomd nog aan toe  – Wilders trok de hem aangereikte schoen onmiddellijk aan. Het ontging hem dat de woorden van hare majesteit net zo goed gericht konden zijn tot andere groeperingen die liever zoeken naar afscheiding, isolement en verdeeldheid: eer islamiet die zich isoleert van de samenleving, kan zich tenslotte de woorden van de koningin net zo goed aantrekken. Nogmaals die gedachte kwam bij Wilders en (een groot deel van) zijn anderhalf miljoen blijkbaar niet op. Zij voelen zich aangevallen zodra iemand het opneemt voor de traditionele opvatting rond de nationale samenhang van ons volk: eenheid in verscheidenheid.
Dat is gevaarlijk. Nederland is traditioneel een natie van minderheden die bereid moeten zijn elkaar te verdragen. Als dat niet langer het geval is – als er aan de ene kant blonde en aan de andere kant zwartgebaarde leiders opstaan die verblind door eigen gelijk hun eigen  exclusieve waarheid verwarren met wat de kern zou moeten zijn van ons volksbestaan – dan wordt de traditionele samenhang van ons land bedreigd. Tegen zulke groeperingen is zo langzamerhand een nationale coalitie nodig van alle mensen, organisaties en groeperingen die onder erkenning van elkaars opvattingen – toch met iedereen goed om willen gaan.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

meijerlahn
meijerlahn27 dec. 2010 - 12:06

Verplichte kost voor de arrogante, egoïstische nouveau riche van Nederland. Geweldige column. Bedankt Han!!!!

x.x
x.x27 dec. 2010 - 12:06

Zij roemt haar ouders en zij zegt dan onveranderlijk: "Wij gingen met iedereen goed om." ----------------------------------- Vandaar dat trouwen met een burgermeisje vroeger heel gewoon was (in gegoede en koninklijke kringen). Of katholieken en protestanten met elkaar trouwden... Het kamermeisje en de tuinman als gelijken behandeld werden.... En ik neem aan dat ze bedoeld: Wij GAAN met iedereen goed om.

eeweew
eeweew27 dec. 2010 - 12:06

Zeer duidelijk helder en waar verhaal, maarja dat zal ook geen geaccepteerde boodschap meer zijn. Ik begin zo langzamerhand het idee te krijgen dat ik hier niet meer thuishoor, en dat alleen om het simpele feit dat ik na schijn te kunnen denken.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 dec. 2010 - 12:06

Mooi stuk. Het zou ook in de traditie passen dat het CDA deze gemeenschappelijkheid zou ondersteunen. Nog weinig commentaar gehoord op het braaksel van Wilders. Ze zullen wel heel laf zeggen dat we in een vrij land leven of zoiets.

Joeri2
Joeri227 dec. 2010 - 12:06

........toch met iedereen goed om willen gaan. " Waarom zou je met de familie flodder goed om willen gaan? Laat de PvdASPGRD66 daar nou eens een antwoord op geven. Waarom zou je dat willen? De afhankelijkheid van de ander, de buur, de winkel, het loket, is zo laag dat je kan kiezen om alleen nog maar prettige contacten te hebben. Waarom zou je daar niet voor kiezen? Wat krijgen we ervoor terug?

karuna2
karuna227 dec. 2010 - 12:06

Ik ben het helemaal met Han eens. Als je de nuance dat ook een extreme islamiet zich aangesproken mag voelen door de toespraak, niet meer hoort, dan gaat er iets niet goed. En het wordt massaal niet gehoord. Wat er ook gevaarlijk is, is dat er dus alleen vanuit de samenleving en de oppositie een tegengeluid komt. Maar dus niet vanuit de regering. Dan neem je stelling!! Het wordt al een hele tijd gezegd, deze regering legitimeert het zwart/wit gedoe en de tegenstellingen. Overigens ook dapper van Beatrix. Ze kon natuurlijk weten dat Wilders als een lapzwans zou reageren. Ze blijft gewoon trouw aan wat ze moet doen en doet geen concessies.

Leodeondernemer
Leodeondernemer27 dec. 2010 - 12:06

Bea gaat ook goed om met een oud-bewindsman die weer erg goed met generaal Videla omging (inmiddels gelukkig veroordeeld tot levenslang).

marit2
marit227 dec. 2010 - 12:06

Reaktie op: Zeer voornaam, 27 dec. 2010, 18.33 uur "De afhankelijkheid van de ander, de buur, de winkel, het loket, is zo laag dat je kan kiezen om alleen nog maar prettige contacten te hebben. Waarom zou je daar niet voor kiezen? Wat krijgen we ervoor terug?" Ik weet niet hoe laag u uzelf en mij inschat, maar al heb ik zeer zelden pijn in mijn buik, zegt mijn gevoel dat ik hoop u nooit en te nimmer tegen te komen. Niet, in voor u en mij goede tijden, maar ook niet, in slechte tijden. Wat een ego

RobvanderHilst1
RobvanderHilst127 dec. 2010 - 12:06

Natuurlijk viel een Twitterreactie van het (ook zonder Twitter) one-linerskanon Geert Wilders op de kersttoespraak van de koningin te verwachten. Dit was immers vorig jaar ook al het geval. Stel je maar eens voor: zo'n geïsoleerd levende man, die in een beveiligde woonomgeving is opgeborgen met een stuk of acht bewakers permanent om hem heen, die moet toch wát om niet helemaal gek te worden. Sinds Wilders de VVD is uitgezet, of er zichzelf uitzette, in het kader van een radicalisering die alleen op grond van een strikt persoonlijke agenda valt te verklaren, moet hij niets meer hebben van het T-woord. Dat van tolerantie dus, wat in Wilders' visie ongetwijfeld als 'slappe thee' zal gelden, gelet op zijn obsessie voor de 'islamisering van Nederland' die hij achter elk boom meent waar te nemen. Geen enkele illusie dat Wilders en de zijnen zich anders zullen opstellen tegenover welgemeende oproepen tot matiging als die van de koningin. Maar het sluipende gevaar van dit soort reacties is wel dat dit het begrip 'sociale vrede' impliciet onderuit schoffelt. Wat dus bedenkelijk dicht in de buurt komt van 'gevaar voor de staatsveiligheid'. De geschiedenis leert: 'het' begint altijd eerst met woorden, daarop volgen de daden. Wat het zetje tot het laatste kan geven? Scenario's te over. Maar het begint allemaal met het belachelijk maken van wat ten grondslag ligt aan een, nog steeds en groos modo genomen, vredig en welvarend land. Al zullen bezoekers van voedselbanken bij het laatste minstens hun schouders ophalen. Want hoezo welvarend? Ik heb het hier dus over een belangrijke doelgroep van Wilders' PVV en niet alleen op de electorale markt....

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 dec. 2010 - 12:06

"In Nederland is een leider en een partij opgestaan, die als puntje bij paaltje komt, NIET met iedereen goed om wil gaan en dan ook als door een wesp gestoken reageert, wanneer iemand er in het openbaar anders over lijkt te denken." Dat is het probleem van die partij. Als door een wesp gestoken reageert als iemand de rechten gebruikt die deze partij zichzelf toemeet om niet met iedereen goed te willen omgaan, om niet goed met deze partij om te willen gaan. wilders meet zich het recht toe te zeggen wat ie wil, wilders mag als door een wesp gestoken reageren als iemand anders iets zegt over wilders. De PVV meet zich het recht toe te mogen discrimineren, maar de PVV wordt boos als de PVV zich gediscrimineert voelt. De PVV mag oproepen groepen het land uit te gooien wegens haatdragende preken van enkelingen in die groep, maar de PVV mag natuurlijk zelf haat zaaien, dat heet voor PVV-ers tenslotte vrijheid van meningsuiting.

Latok
Latok27 dec. 2010 - 12:06

Wel grappig hoe Geertje meteen beteutert moet gaan zitten twitteren in eeen tiepiese Telegraaf-stijl puberale reactie. Mooi betoog van de koningin en direct erna met een niets er toe doende oprisping "jaaaah maar die somalierssss", gelijk bevestigend waar de koningin het over heeft. De domheid is te treurig voor woorden bij die mensen. Ik hoop dat jullie wat vredenlievender worden daar in Nederland en die twitteraar laten voor watie is, een silly twit.

Winston2
Winston227 dec. 2010 - 12:06

Mooie tekst hoor die kerstrede... Alleen gek dat ie uit de mond van Beatrix moet komen. Alle kritiek op de oerdomme reactie van Wilders is natuurlijk wel terecht, maar ook overbodig wat mij betreft. En is ook geen reden om ineens onze koningin in een ander licht te gaan zien dan we al deden. Ze praat mooi, deze "deftige dame" maar doet lelijk, ze zegt A maar gaat voor B. We hebben het hier wel over één van de rijkste families in Europa die inderdaad veel oud geld hebben. Dat ze daarbovenop nog een uitkering van het volk ontvangen, van ons belastinggeld schijnt niemand te deren. Ook niet als wij met z'n allen alweer de broekriem moeten aantrekken na het zuur dat haar huispartij (CDA) over ons heeft uitgegoten. Mooie praatjes over binding... We hebben het hier wel over één van de vaste leden en voorzitters van de jaarlijkse Bilderberg conferentie waar ze haar gelijken mag toespreken, gelijken die voor heel veel staan, maar niet voor "binding" en "saamhorigheid." Ze is grootaandeelhouder Shell; één van de meest criminele organisaties ter wereld. De enige echte functie die ze heeft is als reclamebord voor Nederlandse bedrijven in het buitenland, daarmee een actieve rol vervullend in het verspreiden van het geglobaliseerde neoliberalisme; ze opent deuren voor het bedrijfsleven en ontvangt een uitkering van het gepeupel. Dan mag je van mij duizend van deze op zich prachtige teksten uitspreken, maar zolang Beatrix mij niet laat zien dat ze ook meent wat ze zegt zal ik haar niet geloven. En als staatshoofd mag ze ook wel 's wat meer blijk geven van de scheiding tussen kerk en staat; er zijn genoeg *echte* mensen die net zo goed model hadden kunnen staan voor deze vredesboodschap als Jezus Christus. Neemt niet weg dat Han natuurlijk wel weer een prachtige historische beschouwing neerzet, waarvoor dank. Al denk ik wel dat mevrouw Oeverloos gelijk heeft als ze zegt: "...ze gingen met een ieder uit die kelder van de maatschappij op dezelfde manier om. Het was voor hen niet meer dan schaamteloos uit te buiten en af te beulen werkvolk."

Paul!
Paul!27 dec. 2010 - 12:06

Wederzijds respect..... Humane solidariteit.... Behandel anderen zoals u wilt dat anderen u behandelen.... Logisch dat Wilders zich boos maakt dat ons staatshoofd zich tegen alles keert waar hij voor staat, desondanks vind ik de toespraak ergens wel passend bij de kerstgedachte.

JoopSchouten
JoopSchouten27 dec. 2010 - 12:06

Wat een geweldige goede kijk op de werkelijkheid Han. Bedankt wederom. Dit viel me op: 'Hij verdeelde zijn klandizie zoveel mogelijk over alle middenstanders in de gemeenschap'. Mooi. Maar wat vond deze deftige vrijzinnige 'vader' van de toenmalige schrijnende armoede vraag ik me dan af... ; )

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer27 dec. 2010 - 12:06

Volgens mij zag hij die armoede niet want die kwam hij nooit tegen. Hij kon er dus ook niets aan doen. Jammer he.

Yggdrasil
Yggdrasil27 dec. 2010 - 12:06

Laat ik mij vooraf maar even positioneren als republikein, voor alle duidelijkheid. Maar toen ik een dag voor de Koningin de Belgische Koning op de televisie zag toen prees ik me in enen gelukkig dat we Beatrix hebben want we zijn nog net niet zo banaan als de Belg de banaan is maar we komen snel bij elkaar daar waar het de banaan en de republiek betreft. De Koningin straalt de rust uit die zo node wordt gemist in de huidige politiek die van hyperig gedrag en impulsieve tweets aan elkaar hangt, waarbij nietszeggende proef-ballonnetjes worden opgelaten, waarbij stelselmatig ideeën voor nieuwe wetten worden gelanceerd maar nimmer echte wetten. Waarbij de Volkspartij voor Verboden en Demagogie te samen met de Partij Voor de Verboden ons bijna dagelijks wel weer verrast met weer een nieuw populistische verbod, althans op handen zijnd verbod want tot echte maatregelen kan men maar niet komen. De Koningin is binnen dit politieke bestel een factor van rust, maar ook een uiting van het fatsoen wat we tegenwoordig missen en ze is bovenal de Koningin van alle Nederlanders en dat schuurt omdat we nu een regering hebben die er alleen maar is voor rechts Nederland. De Koningin presteert het om als persoon die boven de politiek staat toch iedere keer in haar Kerst-boodschap jongetje Wilders en zijn Partij Voor de Verboden keihard in de hoek te zetten want het moge duidelijk zijn maar waar de Koningin staat voor de verbondenheid daar staat Wilders voor de verdeeldheid. De Koningin wint iedere keer op punten niet omdat ze Wilders qua retoriek verslaat maar wel omdat Wilders iedere keer na iedere Kerst-toespraak meent te moeten reageren en Wilders reageert normaliter alleen maar wanneer de aanval terecht is. Dus de Koningin wint op punten en Wilders staat in de hoek met de muts "dom" op. Ik mag haar wel onze Koningin maar bevestig maar de zin waar ik dit relaas mee begon.

1 Reactie
Khalid2
Khalid227 dec. 2010 - 12:06

Geen woord aan toe te voegen!

JAWEH
JAWEH27 dec. 2010 - 12:06

Onverwachts in het feestje afgelopen en worden de maskers afgezet. De Nederlanders laten hun ware gezicht zien. Xenofoob, agressief en niet meer voor rede vatbaar dendert de PVV express door het land en overal waar hij stopt staan drommen mensen te wachten op om de trein te mogen stappen.. Nederlanders zijn - iemand anders merkte het al terecht op = een buitengewoon armetierig en rechts volkje en het laagje beschaving dat we naar buiten toe ten toon spreiden is flinterdun. Sinds de val van het ijzergen gordijn is er veel veranderd in de wereld en met verbijstering heb ik in de afgelopen twintig jaar toegezien hoe een groep rechtste graaiers onze wereld vakkundig slopen. Soms ben ik echt blij dat ik maar een halve nederlander ben. Alhoewel.. In het geboorteland van mijn vader is Berlusconi aan de macht. Het is dus kiezen tussen twee kwaden.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs27 dec. 2010 - 12:06

"Sinds de val van het ijzergen gordijn is er veel veranderd in de wereld en met verbijstering heb ik in de afgelopen twintig jaar toegezien hoe een groep rechtste graaiers onze wereld vakkundig slopen." Ik zou zeggen: haal troffel en speciekuip en begin met de herbouw. Zorg tijdens het metselen wel dat je aan de goede kant van de muur staat!

TheoJ2
TheoJ227 dec. 2010 - 12:06

Prima om iemands geloof te respecteren. Maar dat betekent nog niet dat iedere ideologie kritiekloos geaccepteerd zou moeten worden.

3 Reacties
edgarmat
edgarmat27 dec. 2010 - 12:06

Je accepteert een geloof impliciet als iemands' geloof respecteert.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 dec. 2010 - 12:06

Ik heb ook niet de indruk dat de koningin de ideologie van de Partij van de Verboden en de Vrijheidsberoving kritiekloos accepteert. Jij wel?

JAWEH
JAWEH27 dec. 2010 - 12:06

Ik geef je groot gelijk Theo. Weg met alle ideologieen !!

cmore
cmore27 dec. 2010 - 12:06

Xenofoob, agressief en niet meer voor rede vatbaar .. Nederlanders zijn - iemand anders merkte het al terecht op = een buitengewoon armetierig en rechts volkje en het laagje beschaving dat we naar buiten toe ten toon spreiden is flinterdun. ================================================ Dit kan ik nu ook niet echt tolerant en een voorbeeld van goed met elkaar omgaan noemen. Daarnaast zijn uw opmerking stigmatiserend.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH27 dec. 2010 - 12:06

Precies, Ik voldoe honderd procent aan het beeld. Ik ben progressief omdat ik conservatief ben en ik ben een nazi omdat ik een socialist ben. Ik geef U dus totaal gelijk.

vanessa2
vanessa227 dec. 2010 - 12:06

Koningin Beatrix is vast erg lief, maar ook het intellectueel stofnest dat heel goed een generatie vertegenwoordigt die zijn spullen maar eens moet pakken. Met dit soort praatjes verbindt je niet, maar trap je de mensen die zich tot de PVV aangetrokken voelen nog verder van de rest af. Zo verbindend zijn de koninklijke prietpraatjes dus ook niet. Het koninklijk huis komt overal, ziet alles, wordt overal uitgenodigd en slaagt erin niets van het normale leven meer te snappen.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 dec. 2010 - 12:06

[Met dit soort praatjes verbindt je niet, maar trap je de mensen die zich tot de PVV aangetrokken voelen nog verder van de rest af. ] Maar waarom dan? Zie jij PVV-ers dan alleen als mensen die niet van verbondenheid houden? Lijkt me dan toch juist een reden om deze belangrijke menselijke waarde nog eens onder de aandacht te brengen. Wat zou Beatrix dan moeten zeggen om Wilders tevreden te stellen; ' We lusten de straatterroristen rauw ' of zoiets? Het hoeft toch geen heilige opdracht te zijn om PVV-kiezers aan te spreken. Laat ze lekker in hun sop gaarkoken.

Sternenstaub
Sternenstaub27 dec. 2010 - 12:06

Prachtige historische achtergrondschets bij de nobele motivaties achter H.M. Koningin Beatrix' Kersttoespraak, die ik overigens respectievelijk huldig en onderschrijf. De fragiele beschaving heeft paradoxaal genoeg haar wieg weer staan bij de oude adel en het oude geld, iets wat voor een zelfverklaarde neosocialist als ik heus wel te pruimen is. Waarom? Ik deel het door Beatrix opgeroepen beeld van eenheid in verscheidenheid volledig, en daarvoor is bewuste, intelligente tolerantie nodig, ook van mij voor een relikwie van het feodale verleden, waarmee ik overigens de functie en niet de mens bedoel. Wat ik wel mis in het stuk, is dat zeker niet alleen Wilders & co. staan voor de teloorgang van onze traditionele beschavingskenmerken, maar evenzeer het door hen gedoogde kabinet van VVD en CDA. De laatsten mogen dan wel uit oude, traditionele stromingen voortkomen, maar ze zijn heden ten dage even hevig ontaard en ontspoord als de PVV dat al is vanaf het begin, met de door Fortuyn & co. geïnitieerde volksbeweging als onbegrepen en vooral misbruikt voorbeeld én sterkste onderling bindende (!) factor. Zo zijn kleinburgerlijke idealen en vooroordelen grote destructieve krachten geworden in handen van de corrumperende macht.

1 Reactie
karuna2
karuna227 dec. 2010 - 12:06

[Wat ik wel mis in het stuk, is dat zeker niet alleen Wilders & co. staan voor de teloorgang van onze traditionele beschavingskenmerken, maar evenzeer het door hen gedoogde kabinet van VVD en CDA.] Helemaal mee eens!

omaoeverloos
omaoeverloos27 dec. 2010 - 12:06

Ja, Majesteit, waar is toch de tijd gebleven dat het grauw met de pet in de hand eensgezind door het stof kroop wanneer Uw familie in al haar heerlijkheid voorbij kwam. Inderdaad, vanuit de ivoren toren beschouwden de gegoeden een ieder die over het maaiveld kroop als gelijke, ze gingen met een ieder uit die kelder van de maatschappij op dezelfde manier om. Het was voor hen niet meer dan schaamteloos uit te buiten en af te beulen werkvolk.

2 Reacties
Harmen2
Harmen227 dec. 2010 - 12:06

Je mag best zeggen dat je voor een republiek bent hoor... jouw boodschap hier is echt uit de tijd:)

mees.
mees.27 dec. 2010 - 12:06

Praat toch niet zo raar....wij zijn één van de rijkste landen van Europa....mede hebben we dat ook te danken aan al het werk wat zij doet achter de coulissen.En zij werkt hard,zelfs nu nog,veel vrouwen op die leeftijd werken niet meer,zij wel. Het is geen gemakkelijke baan,ze heeft één van de zwaarste banen van alle topvrouwen hier in dit land

Harmen2
Harmen227 dec. 2010 - 12:06

Het is toch grappig dat "hineininterpretieren", Je moet toch een groot ego hebben als je altijd denkt dat het over jou gaat. Journalisten zouden beter moeten weten...

1 Reactie
brynnar
brynnar27 dec. 2010 - 12:06

@Hein, in goed Nederlands heet dat "narcisme". Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcistische_persoonlijkheidsstoornis "Het DSM-IV definieert de narcistische persoonlijkheidsstoornis als een pervasief patroon van grootsheid (in fantasie of gedrag), behoefte aan bewondering en gebrek aan inlevingsgevoel, meestal beginnend in de vroege volwassenheid en aanwezig in verschillende situaties. De stoornis kan worden gediagnosticeerd als sprake is van vijf of meer van de volgende criteria: * De persoon heeft gevoelens van grootsheid en eigen belangrijkheid (hij overdrijft bijvoorbeeld zijn prestaties, talent, kennis, contacten en persoonlijke eigenschappen en eist als superieur beschouwd te worden, ook als zijn prestaties hiertoe geen aanleiding geven). * De persoon is geobsedeerd door fantasieën over succes, roem, (al)macht, genialiteit (de cerebrale narcist), schoonheid of seksuele prestaties (de somatische narcist) of een ideale, blijvende liefde. * De persoon ziet zichzelf als uniek en meent dat hij alleen begrepen kan worden door even unieke of speciale mensen (of instellingen). * De persoon heeft enorme behoefte aan bewondering, aandacht en bevestiging of wil gevreesd en berucht zijn. * De persoon gelooft dat hij meer rechten heeft dan anderen. Hij wil dat anderen zich aanpassen aan zijn "onredelijke" verwachting van een voorkeursbehandeling. * De persoon is manipulerend en gebruikt anderen om zijn doel te bereiken. * De persoon heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen. Hij of zij kan of wil geen rekening houden met de behoeften of opvattingen van anderen. * De persoon is vaak jaloers, wat gepaard kan gaan met woede. Dit leidt tot paranoïde wanen, omdat hij denkt dat anderen jaloers zijn op hem en zich op dezelfde manier gedragen als hij. * De persoon gedraagt zich arrogant. Hij voelt zich superieur, boven de wet verheven en alom aanwezig (magisch denken). Hij wordt kwaad als hij wordt tegengesproken door mensen die hij als minderwaardig beschouwt." Dit is bijna één-op-één van toepassing op Geertje.

mees.
mees.27 dec. 2010 - 12:06

Hij twitterde nog diezelfde middag: "De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet." Daar zijn er nu alweer 6 van vrijgelaten. Er komt een onderzoek naar de werkwijze van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Er moeten grote fouten gemaakt zijn anders komen er 6 niet zo snel al weer op vrije voeten. Toch heeft Wilders ze al beschuldigd. Net als bij de Molukkers en de Marokkanen in Gouda gooide hij olie op het vuur door te te roepen dat hij naar Gouda wilde om de Molukkers te steunen. Dat er aan de escalatie ook geweldpleging naar Marokkanen en specifiek naar een Marokkaanse oudere man had plaatsgevonden deed er allemaal niet toe. Ook Molukkers hebben later gevangenisstraffen opgelegd gekregen van de rechter voor geweldpleging. Wilders maakt verschil tussen mensen. Zijn opmerkingen maken zeer duidelijk dat hij zonder van de zaak meer te weten hij al met vooroordelen en conclusies spuit. Wat voor politicus is dat die extra het vuurtje zit op te stoken zonder de preciese ins en outs te kennen? Wilders is een OPRUIER,een OPHITSER! Zoals je zulke figuren vaak bij demonstraties en opstanden ziet,anoniem zich onder de groep begeven om de boel uit de hand te laten lopen,anoniem achter anderen zich verbergen en ze ophitsen met maar één doel....ESCALATIE!!!!! En als het dan uit de hand is gelopen staan ze stiekem achter de bosjes te gluren en wassen hun handen in onschuld,de lafaards. Dat soort raddraaiers kosten samenlevingen handen vol geld.

2 Reacties
karuna2
karuna227 dec. 2010 - 12:06

Wilders is te dom om het door te hebben maar met zijn opmerking over de Somaliers zet hij zichzelf eigenlijk op één lijn met hen. Zij zijn niet voor verbinden en hij ook niet. Dat hij nou juist hen als voorbeeld neemt maakt het nogal pikant. Overigens is het natuurlijk van de zotte dat Wilders met zijn absolute eis om alles te mogen zeggen zo te keer gaat tegen iemand die een mening uit. Dat maakt voor de zoveelste keer maar weer eens duidelijk dat zijn vrijheid van meningsuiting uitsluitend voor hem opgaat. Wat ik daar nog het meest gevaarlijk aan vind is dat weinig mensen hier nog iets over zeggen. We zijn al zo murw voor wat Wilders roept dat hij ALLES kan zeggen. Hij dicteert als een dictator wat er gezegd mag worden en wat niet.

TheoJ2
TheoJ227 dec. 2010 - 12:06

[Toch heeft Wilders ze al beschuldigd.] Wilders vermoedt dat die mensen onze waarden niet delen. Nou en? Vermoed jij iets anders? En waarom is dit een beschuldiging?

mees.
mees.27 dec. 2010 - 12:06

Het is de manier van praten van Wilders die men heel normaal is gaan vinden terwijl het niet normaal is. Bijvoorbeeld onderstaand bericht over de Nederlands-Marokkaanse rechtenstudente Naoul Abaida die zich tijdens het proces tegen Geert Wilders richtte als een van de benadeelden is "Mens van 2010" in de Volkskrant en wordt daar nader uitbelicht. Bericht op GeenStijl vervolgens: Wilders-aanklaagster Naoual Abaida is "Mens van 2010" ------------- "Hee! Wie kijkt ons daar zo indringend aan vanaf de voorpagina (naast die ontploffing, boven het bericht van die Somalische moslimterroristen) van het Volkskrantje? Dat is ons aller Naoual Abaida" ------------- Moszkowicz over Abaida: ------------- "Dit lijkt op het eerste oog een progressieve mevrouw, die de islam aanhangt, wat haar goed recht is"'. ------------- Lees die bovenstaande berichtjes eens goed. Waarom zet GeenStijl die opmerking tussen haakjes erachter,over die Somalische moslimterroristen? Wat heeft dat met Naoual Abaida te maken? Willen ze hier een verband leggen bij de lezers van hun artikel? En Moszkowicz...waarom gebruikt hij het woord "lijkt"? Dit is wat heel vaak gebeurd. Heel subtiel worden er verbanden gelegd van het één naar het ander om de lezer te bewerken. Terroristen....en zij "lijkt"..... maar is zij wel te vertrouwen? Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling. Veel aanhang van Wilders en Wilders zelf gebruiken dat soort methodes. We worden voortdurend door hen bewerkt zodat we moslims niet moeten vertrouwen. Doe dat maar steeds opnieuw,op den duur werkt zo iets onbewust door. Dat is gewoon pure angstzaaierij,ophitserij

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ227 dec. 2010 - 12:06

Er zijn aangetoonde verbanden van de Somalische gemeenschap hier met terroristische groeperingen in Somalië. Als je dat nu van onze AIVD hoort, wat voor maatregelen zou je dan willen nemen?

mees.
mees.27 dec. 2010 - 12:06

Er zit er nog maar één van de 12 Somaliërs vast. Wilders heeft ze alle 12 al beschuldigd in zijn twitterbericht. Dit bedoel ik dus met waarom ik Wilders een OPRUIER noem. Een tekst van de koningin op een niet logische manier verbinden met die Somaliërs Hij beweerde in zo'n vroegtijdig stadium iets over die Somaliërs wat hij helemaal niet kan beweren omdat hij het doodeenvoudig niet weten kan. Hoe is het mogelijk dat hij dit allemaal zomaar kan zeggen? Hij als gedoogpartner van onze regering? Een parlementarier die zich al zo vroeg in zulke woorden uitlaat over een lopend onderzoek. Wilders is een OPRUIER

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ227 dec. 2010 - 12:06

[Er zit er nog maar één van de 12 Somaliërs vast. Wilders heeft ze alle 12 al beschuldigd in zijn twitterbericht.] Als ze worden vrijgelaten betekent dat alleen dat er onvoldoende bewijs is om ze vast te houden. Het betekent niet dat ze onschuldig zijn.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 dec. 2010 - 12:06

[Er zit er nog maar één van de 12 Somaliërs vast. Wilders heeft ze alle 12 al beschuldigd in zijn twitterbericht.] Eigenlijk heeft hij net zoiets gedaan als die politiechef met haar twitterbericht. Die politiechef is daarom, terecht vind ik, op non-actief gesteld. Gelijke monniken, gelijke kappen, zou ik in dit geval zeggen...