Joop

'Wij gaan dit volhouden'

  •  
17-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
samsosm_rutte_300.jpg
PvdA-leider Samsom over samenwerking met aartsrivaal VVD ... Kritisch over rol NOS in premie-opstand
In een interview met de Volkskrant zegt PvdA-leider Diederik Samsom dat hij vastbesloten is met de VVD te regeren. ‘Het regeerakkoord had ook één zin kunnen zijn: wij doen het tot voorjaar 2017 samen’.
Samsom heeft zich goed voorbereid op het ‘verkopen’ van de onverwachte samenwerking tussen PvdA en VVD. Voorzitter Spekman instrueerde hem: “Alles goed en wel, maar als het akkoord af is, mag jij vier avonden achter elkaar in zalen staan: de vijfde dag mag je nederig aan het congres vragen of je dit mag doen. Pas als je dán nog overeind staat, mag je beginnen.”
Samsom toont zich teleurgesteld over de reactie van veel kiezers op het regeerakkoord. ‘Weet u wat cynisch is? Mijn mailbox zit vol mails van boze mensen. En vaak terecht. Maar over ontwikkelingssamenwerking: nul.’ De PvdA-leider beaamt dat de eigen portemonnee kennelijk belangrijker is. ‘Daar word ik verdrietig van. Kennelijk zien mensen de waarde niet in (van de hulp, red.) Misschien is onze taak wel er de komende jaren voor te zorgen dat die mailbox de volgende keer wèl volloopt, als er ooit nog een keer op bezuinigd zou worden.’
Samsom uit in het interview met de Volkskrant kritiek op de media, met name politiek commentator Dominique van der Heyde, ( hier een voorbeeld van haar analyses ). 
‘Als verslaggevers op tv, zoals bijvoorbeeld de politiek commentator van het NOS Journaal, in elke derde zin roepen ‘honderden euro’s per maand erop achteruit’, dan denkt iedere kijker dat ook hij honderden euro’s moet gaan betalen (…) Ik kan niet anders dan constateren dat er een zekere dynamiek is ontstaan door die verslaggeving.’ 
Over De Telegraaf, aanvoerder van het media-offensief tegen de kabinetsplannen, oordeelt hij milder: 
Die hebben vaker dat soort campagnes. Daar kan ik meer begrip voor opbrengen dan voor die opgewonden verslaggeving op tv. (…) Toegegeven, dat (de zeven procent koopkrachtachteruitgang van tweemaal modaal, red.) is niet mis. Maar het is ongeveer wat een bijstandsmoeder de afgelopen jaren aan klappen mocht ontvangen. Daar heb ik in de samenleving weinig over gehoord, en ook weinig woedende Journaal-journalisten over gezien.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

JoopSchouten
JoopSchouten17 nov. 2012 - 11:07

Samsom's verkooppraatjes kunnen de harde feiten niet verdoezelen. 'De bijstandsmoeder' blijft bloeden. Die paar extra centen zetten geen zoden aan de dijk.

jelius
jelius17 nov. 2012 - 11:07

Maar hoe lang ? Recente CPB cijfers laten zien dat de rampzalige bezuinigingen hun rampzalige uitwerking al hebben. Toenemende werkloosheid en afnemende bestedingen doen het nationaal inkomen zo snel dalen dat er al weer zestien miljard op jaarbasis bij moet worden bezuinigd, vanwege afnemende belastingopbrengsten. En als dat zou worden doorgezet zet ook de neerwaartse spiraal zich door. De dertiger jaren herhaald. Zoals prof Witteveen zei 'hij (Rutte) is geen econoom'. In het hele kabinet, en ook in de kamer, is geen enkele econoom. In Brussel lijkt er ook niemand te zijn met die opleiding.

JacquesDanzig
JacquesDanzig17 nov. 2012 - 11:07

Werkelijk? Tot 2017 en dát staat volgens Samsom nu al vast? Dan krijgt hij het in ieder geval erg rustig als fractievoorzitter. En om "alle" verwarring inzake het regeerakkoord nou op de media af te schuiven lijkt me ook wat goedkoop...

ElChe
ElChe17 nov. 2012 - 11:07

Once Upon a Time in the West.

bruces
bruces17 nov. 2012 - 11:07

Als wij moeten bezuinigen, is dat met tegenzin een noodzakelijk iets. Daarom is het gewoon FOUT dat er ook personen zijn die er netto op vooruit gaan. Bezuinigen moet voor iedereen het zelfde percentage zijn met een vrije som van 10.000 euro. Ik hoop en verwacht dat de PVV-SP-CDA-D66-CU, in de 1ste kamer dat ook zo zien.

Gogol
Gogol17 nov. 2012 - 11:07

Juist ja, omdat de telegraaf altijd al met modder gooit is het hen vergeven terwijl de NOS ineens de boeman is. Ook fantastisch hoe je de terechte zorgen van mensen afwimpelt met een verwijt dat de achteruitgang in de ontwikkelingssamenwerking WAAR SAMSOM MEDE VOOR VERANTWOORDELIJK IS hen niet zo boos maakt. Goed zo, samsom, je hebt het meten met twee maten al helemaal aangeleerd.

Leune2
Leune217 nov. 2012 - 11:07

Samsom erkent vandaag in de Volkskrant dat een koopkrachtachteruigang van om en nabij de 7 procent voor de hogere inkomens ‘niet mis’ is. ‘Maar het is ongeveer wat een bijstandsmoeder de afgelopen jaren aan klappen mocht ontvangen. Daar heb ik weinig over gehoord in de samenleving en weinig woedende journalisten over gezien in het Journaal.’ De betreffende journalisten behoren tot de hogere inkomensklasse. Ben benieuwd of er een onderzoekjournalist of sociale wetenschapper is die aan het licht kan brengen of er een relatie is tussen de inkomenspositie van een journalist en zijn manier van verslaggeving wanneer die positie wordt aangetast.

ElChe
ElChe17 nov. 2012 - 11:07

Wij gaan dit volhouden zegt de kapitein van de modderschuit. http://www.youtube.com/watch?v=X_ySCs4qZek

lembeck
lembeck17 nov. 2012 - 11:07

Ontkenning was wel te verwachten. Wel mooi hoor, dat van die ontwikkelingssamenwerking, maar alleen al de manier, waarop de PvdA zich van het door Monasch zo geroemde plan 4.0 voor en over de woningmarkt liet afhalen om een puur slecht VVD-plan te omarmen, was voor mij al genoeg om het onder kiezersbedrog te scharen. Nu worden huurders gediscrimineerd en op alle mogelijke manieren het leven onaangenaam gemaakt. Het artikel van Mark Calon (Aedes) in het AD gaf daar uitleg aan en De Woonbond is zeer getergd over deze draai van de PvdA.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 nov. 2012 - 11:07

Als de VVD en de PVDA het stopcontact ergens goed verstoppen, naast de media, politici ook zelfs Nuon mag het niet weten, dan kan niemand de stekker strak uittrekken. Blijft het stopcontact bereikbaar voor iedereen, kan iedereen bij en als zij niet dat ding kunnen uittrekken, gooien wat water tegen het stop contact en veroorzaken een kortsluiting die kan voor zware donkere dagen bezorgen.

vriest
vriest17 nov. 2012 - 11:07

Zij wel ,maar het grootste gedeelte van de bevolking niet ,maar daar slaan ze geen acht op .

JoopSchouten
JoopSchouten17 nov. 2012 - 11:07

Zwart-1 werd een moetje door een vluggertje dossier-kwartetten. Deze 'leiders' hebben expres geen tijd genomen om een eenduidige visie of wetenschappelijke benadering te formuleren. Ondertussen veschuilen zij zich achter de neoliberaal gecorrumpeerde Markt, ambtelijke regeltjes en acteerwerk. Deze ondemocratische, machtsgeile en dogmatische technocraten dienen het veld ruimen voordat het land onherstelbaar gepolariseerd is.

trujac
trujac17 nov. 2012 - 11:07

Natuurlijk gaan ze dit volhouden. De neoliberale PvdA en de liberale VVD bijten elkaar niet wat ideologie betreft. De kabinetten Kok zijn immers hun grote voorbeeld.

withinthefourseas
withinthefourseas17 nov. 2012 - 11:07

Goededag. Zal dit nieuw kabinet iets binnenkort doen wat betreft het vreselijke woord allochtoon? Onlangs in Belgie heeft een krant het woord uit het gebruik op haar paginas voorgoed geschrapt. Welke krant zal dat ook doen in Nederland? Trouw of NRC Handelsblad hoop ik. Eerlijk is eerlijk: van al die negatieve columns van verschillende rechtse columisten in de Volkskrant (ooit de linkse krant pur sang van Nederland) heb ik voorlopig genoeg van!. Iemand die een Nederlandse nationaliteit heeft is gewoon een Nederlander. Een echte Surinamer b.v. is iemand die in Surinaam woont. Iemand zonder Nederlandse nationaliteit is een immigrant of een PR of in dit geval gewoon een Surinamer, een Duits, een Zweeds noem maar op die in ons land woont. Ik vind het raar om in de media te lezen of horen over b.v. Marokkanen, Turken enz. die nota bene in Nederland geboren en getoren zijn. Ze zijn toch gewoon Nederlanders van een bepaald afkomst. Een eerste stap naar nieuwe saamhorigheid in een land met 179 nationaliteiten na al die polarisatie van de laatste tien jaar wat mij betreft.

JacquesDanzig
JacquesDanzig17 nov. 2012 - 11:07

"wij doen het tot voorjaar 2017 samen" is overigens een erg ruim gerekende zittingstijd voor het kabinet. Verkiezingen in september 2016, volgende formatie tot voorjaar 2017? Ik kan me best voorstellen, dat een formatie na dit kabinet (als het blijft zitten) moeilijk wordt, maar van september 2016 tot aan het voorjaar 2017 inplannen als demissionaire verlenging lijkt me wel wat overdreven. ;)

opmerker
opmerker17 nov. 2012 - 11:07

We houden het vol. Ik hoop van niet. 16% inleveren is me iets te veel van het goede.

Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

Ik had ook niets anders verwacht, volhouden is beter dan realiteitszin. Stelletje kleuters

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger17 nov. 2012 - 11:07

Johannes, ik ga graag met u een weddenschap aan dat in 2014 dit kabinet einde verhaal is. En wel over Europa.

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2012 - 11:07

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra17 nov. 2012 - 11:07

== Men staat voor de opdracht om de overheidsfinancien op orde te brengen, maar wel op een sociale manier natuurlijk zoals PvdA terecht wil. == Kabinet Paars 2 sloot af met een begrotingsoverschot. Toen begon Kabinet Balkenende 1 met het "op orde brengen van de overheidsfinancien" en moest Nederland daarvoor drastisch bezuinigen. Dat is in alle vier de kabinetten Balkenende het geval geweest, allemaal om de overheidsfinancien op orde te brengen. En de tekorten liepen op, de staatsschuld schoot omhoog. Toen kwam Rutte 1, een kabinet dat de overheidsfinancien op orde zou brengen, door middel van - uiteraard - bezuinigingen. Gevolg: hoge werkloosheid, krimpende economie, hoge tekorten en sterk oplopende staatsschuld. Nu komt kabinet Rutte 2, een kabinet dat de overheidsfinancien op orde gaat brengen door middel van - je raadt het nooit - bezuinigingen, nog zwaardere dan die van kabinet Rutte 1. Daar krimpt de economie van, dat zijn we nu wel eens. Wat zou dat met de tekorten en de staatsschuld doen, denk je? En verder moet er natuurlijk gewoon meer geld naar de banken. Dat spreekt.

JanB2
JanB217 nov. 2012 - 11:07

Ach, de media hebben het gedaan. Zo'n beetje het zwakst mogelijke verweer.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw17 nov. 2012 - 11:07

De media gebruiken dat excuus ook, het past niet, zoveel gebrek aan zelfreflectie.

lancelot2
lancelot217 nov. 2012 - 11:07

[Wij gaan dit volhouden.] Pak je koffers maar en ga emigreren NU het nog kan. Wij het Nederlandse volk zijn verloren, worden elk jaar meer en meer leeg geroofd door de overheid die NU wel Roverheid mag worden genoemd. De democratie is verkracht door een stelletje ...............vul zelf maar in. Wij worden leeg geroofd bij leven, en als we dood gaan nog een keer. Ze zien ons alleen maar als een geldbron, en gooien dat geroofde geld over de bekende balk richting het buitenland: EU, Griekenland, ontwikkelingshulp en NU weer 10 miljoen richting Sirië!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wie O wie stopt deze waanzin?????????????? Wanneer loopt het binnenhof vol met boze landgenoten, om te demonstreren tegen het afbraakbeleid die Rutte2 heet????????????? Zijn we allen te lui??????????????????????

1 Reactie
mees.
mees.17 nov. 2012 - 11:07

iedere Nederlander tot en met baby aan toe moet €10.000 betalen om die 46 miljard te bezuinigen. Dat kan nooit als iemand €15.000 inkomen heeft...er blijft dan maar€5.000 over. Dus sommige inkomens moet worden geholpen En Het geweten?Hoeveel betaal jij tot en met 2017 van die €10.000 euro? Vast niet dat hele bedrag....nu u weer

JoopSchouten
JoopSchouten17 nov. 2012 - 11:07

PvdA paradeert in transparante kleren van de keizer waar opnieuw de utopie van het marktdenken doorheen schijnt. Het verdeel en heers concept werk en De Vierde Weg is een feit. De SP stelt er betere ideeën tegenover met een pragmatische aanpak die geënt is op de praktijk en niet op dogma's. Ronald van Raak legt dit goed uit in: 'HET GEVAAR KOMT VAN RECHTS; De SP belichaamt een knusse revolutie, zegt Ronald van Raak in 'Trouw'. Hij reageert hiermee op de stelling van filosoof Hans Achterhuis, die waarschuwt voor het utopisch denken van de SP. Wie gevaarlijke utopisten zoekt, kan volgens Van Raak beter naar de neoliberalen kijken met hun geloof in de markt. ‘Utopie’ is een scheldwoord. Als ik u uitmaak voor ‘utopist’, betekent dat weinig goeds. U bent naïef, u bent wereldvreemd, u gelooft in iets wat niet kan. Ik ben socialist. Volgens sommigen ben ik daarmee ook een utopist. Ik zou blijven vasthouden aan het verleden, aan een abstracte theorie, aan iets wat toch nooit zal komen. Ik op mijn beurt beschuldig juist politieke tegenstanders van geloof in een utopie. Liberalen die geloven dat de markt als vanzelf vrede en voorspoed zal brengen. Een utopie die onze economie in een crisis heeft gebracht, publieke voorzieningen in de uitverkoop heeft gedaan en de tegenstellingen in onze samenleving heeft vergroot. Een utopie is gevaarlijk. Zij is geen ideaal, geen droom van een betere wereld, maar een dogma dat diep ingrijpt in het leven van mensen. Nederlanders houden niet van utopieën. Wij vinden onszelf gematigd, praktisch en nuchter. De werkelijkheid is anders. Ook wij laten ons graag meeslepen. Door verhalen van angst: van moralisten die de afbraak vrezen van onze moraal, of van milieuactivisten die de ondergang voorspellen van onze aarde. We laten ons ook graag meevoeren door verhalen van hoop: door idealen van liberalen, die spreken over de ongekende mogelijkheden van het individu, of van socialisten, die prachtige vergezichten schetsen over waar we samen toe in staat zijn. Wanneer wordt een ideaal een utopie? Wanneer maakt een verhaal ons enthousiast om dingen te verbeteren, wanneer ontneemt het ons het zicht op de werkelijkheid? Mijn partij is ontstaan in een tijd van grote verhalen. De SP is opgericht in oktober 1972 - veertig jaar geleden - door jonge idealisten. In die tijd werden veel linkse partijen opgericht, van marxisten, maoïsten, trotskisten - en wat niet meer. Vaak door intellectuelen, die in boeken de zekerheid vonden van een snelle revolutie. Al die splinterpartijtjes zijn snel weer verdwenen, maar de SP bestaat nog steeds en is uitgegroeid tot een brede volkspartij. Die jonge SP’ers snapten al snel dat het zo niet veel zou worden met die revolutie. Dus gingen ze zich toeleggen op zaken die mensen wel belangrijk vonden: veilige speelplaatsen voor kinderen, onderhoud van woningen, zorg voor ouderen in de buurt. Daarmee kregen de abstracte idealen een concreet gezicht en een praktische uitwerking. Maar vooral ook steun van de bevolking, die zag hoe je samen je eigen leven en je eigen buurt kunt verbeteren. Gezamenlijk een speeltuin bouwen, samen actie voeren tegen de woningcorporatie, zelf een zorginstelling oprichten. De revolutie was niet groots en meeslepend, maar bleek kleiner en gezelliger dan gedacht. De boeken werden getoetst aan de burgers. Dat leidde tot steun voor die idealen, maar ook tot verdere ontwikkeling daarvan. Achterhuis stelt dat het belangrijk is de utopie ook theoretisch bij het grof vuil te zetten. Dat hebben we allang gedaan. In december 1999 werd ik uitgenodigd op het Congres van de SP, waar een nieuw beginselprogramma werd vastgesteld. Daarover was sinds het aantreden van de partij in de Tweede Kamer in 1994 lang en intensief gediscussieerd. Ik was aangenaam verrast door de taal en de toon van dit programma, met als titel ‘Heel de mens’. Deze socialisten formuleerden geen theoretisch dogma, maar een praktische meetlat voor de dagelijkse politiek. Zelf zeiden ze het zo: ‘Het socialisme is geen blauwdruk voor een toekomstige samenleving. Het is ook geen heilsprofetie, die volstaat met de belofte dat het achter de horizon allemaal beter zal zijn. Het socialisme verwoordt op de eerste plaats een bepaalde visie op mens en samenleving. Dat biedt een perspectief voor de toekomst maar heeft vooral ook betekenis in het hier en nu.’ Op het moment dat de SP definitief afscheid nam van haar dogma’s werd zij echter geconfronteerd met een nieuwe utopie: het marktdenken, in ‘Heel de Mens’ aangeduid als een ‘Brutopia’: ‘De vrijwel volledige vrijheid van kapitalistische ondernemingen leidt ertoe dat wereldwijd miljoenen mensen hun leven in onvrijheid moeten doorbrengen, uitgebuit, onderdrukt, ondervoed, onderontwikkeld. Grote morele vraagstukken omtrent de kwaliteit van het leven, het respect voor dieren, de maakbaarheid van genetisch materiaal … zijn bij de vrije markt in verkeerde handen, omdat de markt geen moraal kent. Hetzelfde geldt voor de steeds urgenter wordende problemen van milieuvernietiging, milieuvervuiling, roofbouw en verspilling van grondstoffen. Al deze zaken vereisen een veel zorgvuldiger afweging dan alleen een eng-economische, waartoe de markt zich beperkt.’ Tegenwoordig is dit een analyse die kan rekenen op veel steun, maar 25 jaar geleden, toen de leden van de SP deze beginselen bespraken, was dit een eenzaam geluid. Dit was de tijd dat Wim Kok de PvdA de ideologische veren afwierp en Frits Bolkestein zei dat in de Tweede Kamer iedereen, behalve de SP, liberaal was. Terwijl de SP op zoek ging naar de menselijke maat, kozen veel andere partijen voor een nieuw dogma: de vrije markt. Dit dogma kent een specifiek beeld van de mens, als rationeel wezen dat volledig inzicht heeft in de markt. Dit wezen bestaat echter niet. Dit dogma schetst ook een bijzonder beeld van de samenleving: dat als mensen vooral denken aan hun eigen belang, dit leidt tot het grootste gemeenschappelijke goed. Die samenleving bestaat ook niet. De politiek van meer markt en eigen verantwoordelijkheid is een utopie. Directeuren van woningcorporaties die zich vergrijpen aan onbetaalbare prestigeprojecten, op kosten van de huurders. Managers op hogescholen die onterecht diploma’s uitdelen, om meer geld binnen te halen. Bestuurders van ziekenhuizen die problemen verzwijgen, om investeerders niet af te schrikken. De utopie van de markt heeft directe gevolgen voor mensen. En die gevolgen bleven niet beperkt tot de (semi)publieke sector. Minder regels en minder toezicht, meer vertrouwen op het eigenbelang van managers en ondernemers, hebben geleid tot onverantwoord gedrag bij banken en andere financiële instellingen. De idee dat de markt geen regulering behoeft heeft geleid tot een diepe economische crisis, die het vertrouwen van mensen in de economie en in de politiek heeft aangetast. Tegenover de utopie van het marktdenken stelt de SP geen linkse utopie. Wij zijn geen 'lifestyle' partij, prediken geen modieuze verhaaltjes, maar laten ons leiden door concrete beginselen, die zijn getoetst aan de werkelijkheid. Geen schitterend gewaad, maar een lekker broek. Dat is wat anders dan het pragmatisme van de PvdA, waar Achterhuis op wijst. Ik beschuldig de PvdA niet van 'reformisme', ik waarschuw ze dat ze paraderen in de kleren van de keizer. Door die kleurloosheid schijnt nu helaas opnieuw de utopie van het marktdenken. Dit artikel verscheen op 17 november in Trouw

1 Reactie
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

Als de SP nu nog de staat als middel ziet en niet als doel, dan komt het wel goed met ze. Inderdaad is het goed dat mensen zoals Ronald intellectueel tegenwicht bieden. En hij is misschien niet zo charismatisch als Roemer, maar wel iemand die kan onderbouwen wat hij beweert. Ik hoop ook dat de SP iemand van zijn kaliber naar voren schuift.

mees.
mees.17 nov. 2012 - 11:07

Hierin ben ik het helemaal met Diederik Samsom eens! Dat tetteren van die journalisten zonder dat ze er zelf een bal van begrepen,van der Heyde voorop....walgelijk En alles wat de lage inkomens door vorig kabinet al hebben ingeleverd,geen VVDer die zich daar druk om maakte. Maar Wiegel en consorten met hulp van al die tetterende journalisten hebben alleen maar gevochten voor hun eigen portemonnee. Door al dat geschreeuw van hun zijn juist de hogere inkomens nog beter af "Over De Telegraaf, aanvoerder van het media-offensief tegen de kabinetsplannen, oordeelt hij milder: "Die hebben vaker dat soort campagnes. Daar kan ik meer begrip voor opbrengen dan voor die opgewonden verslaggeving op tv. (...) Toegegeven, dat (de zeven procent koopkrachtachteruitgang van tweemaal modaal, red.) is niet mis. Maar het is ongeveer wat een bijstandsmoeder de afgelopen jaren aan klappen mocht ontvangen. Daar heb ik in de samenleving weinig over gehoord, en ook weinig woedende Journaal-journalisten over gezien."

1 Reactie
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

Maar natuurlijk ben jij het met Diederik eens.

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2012 - 11:07

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/massale-protesten.xml

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra17 nov. 2012 - 11:07

== De problemen in Nederland lijken me betrekkelijk. De staatsschuld bedraagt 73% van het BNP wat niet erg hoog is. == Waarom moet er dan zo hard bezuinigd worden, beste Erwin? Bij een sterk achteruithollende economie nog meer geld uit die economie trekken? Waarvoor? Die staatsschuld is toch niet zo hoog?

freaky33
freaky3317 nov. 2012 - 11:07

Beetje laag van Samsom om de media hier de schuld van te geven. Die leveren goede onderzoeksjournalistiek. Zouden ze daar ook eens moeten doen, dan komen ze niet tot die achterlijke besluiten in dit regeringsakkoord. Wat een stelletje nobody's.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten17 nov. 2012 - 11:07

Toen de PvdA door de media de hemel in werd geschreven ten koste van de SP hoorde je hem niet.

peterh2
peterh217 nov. 2012 - 11:07

Samsom lijkt oprecht verrast dat werkelijk niemand het boeit dat OSW een miljard minder krijgt. Hij staat blijkbaar net zo ver van zijn achterban af als Rutte met dit verschil dat Rutte er wel veel gedoe mee kreeg. Als hij dan echter zegt dat hij OSW beter moet uitleggen dan slaat hij de plank volledig mis. Hij zou juist moeten concluderen dat Nederland dit wel best vindt en er nog wel een miljard af kan. Geef dat dan aan de minima en gepensioneerden, dan kan je als PvdA die groepen ook weer recht in de ogen kijken...

5 Reacties
lembeck
lembeck17 nov. 2012 - 11:07

Peter, ik denk dat hij het donders goed weet, maar het gebruikt als rookgordijn om maar niet over de echt moeilijke zaken te willen schrijven/spreken/denken...

lancelot2
lancelot217 nov. 2012 - 11:07

AHA, u wilt ook dat de overheid het ontwikkelingshulp € 5.400.000.000,- in eigen land besteed zodat het eigen volk ontlast word. Heel goed!

bruces
bruces17 nov. 2012 - 11:07

dat OSW een miljard minder krijgt. Ho ho. 40 miljard meer dankzij die Grieken.

Jantje68
Jantje6817 nov. 2012 - 11:07

Dit bewijst dat de PvdA niets ingeleverd heeft. haha.. OSW is een belangrijk punt voor ons dat ontzettend veel pijn doet. Bij wie dan? Niet EEN boze email van de PvdA achterban. Blijkbaar alleen het politiek correcte partijkader. Ach het zijn de laatste stuiptrekkingen. Nu is het nog het ministerie van buitenlandse handel en OSW. Na de volgende verkiezingen wordt ook OSW geschrapt.

Jantje68
Jantje6817 nov. 2012 - 11:07

Ik zou wat meer steun en sympathie verwachten voor de ENIGE democratie in het midden oosten. Zou democratie iets met Christendom te maken hebben?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos17 nov. 2012 - 11:07

1. OSW is voor de meeste mensen inderdaad niet meer zo'n item, met name omdat de wijze waarop dit moet worden ingevuld anders moet dan tot nu toe. Als Samsom dat zelf zo'n belangrijk punt had gevonden was hij natuurlijk nooit akkoord gegaan met een bezuiniging daar op. Want guess what? Hij vind nivelleren in Nederland ook veel belangrijker. 2. Het is leuk verzonnen dat bijstandsuitkeringen er al veel op achteruit zijn gegaan. Dat geldt ook voor de middeninkomens. Laat die nou net die uitkeringen moeten betalen. En dan ga ik, zo plotseling, even een wat rechtser verhaaltje vertellen: zo lang er in de kassen geen uitkeringsgerechtigde wil werken (motivatieproblemen) valt er nog een wereld te winnen. Toen ik in de bijstand zat heb ik alles aangepakt wat ik krijgen kon, vrijwilligerswerk of schoonmaakbaantjes. Alles. 3. De media de schuld geven van de waarheid (iedereen GAAT er ook honderden euro's op achteruit) is al helemaal het zwaktebod van iemand die geen idee heeft welke schade zijn beleid gaat aanrichten. Ik hoop dat Samsom er straks ook staat wanneer het ontslagrecht wordt versoepeld en de WW verkort. Ik hoop dat hij tegen al die ontslagen 45-plussers met iets beters komt. Banen hoef je bij de PvdA inmiddels niet meer te verwachten. En dat is juist wat we nodig hebben. Geen geschuif met geld.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

In ieder geval blij dat ook jij het ziet. Weet je nog dat ik je gewaarschuwd heb voor de verkiezingen? Is een beetje flauw van me en een hoog gehalte van zie je nu wel, maar goed, ik hoop dat dit kabinet heel snel valt, en dan kunnen we eindlijk eens afscheid nemen van deze partijen die het land zo verschrikkelijk veel schade toebrengen. Laat wel je TV uitstaan een paar weken voor de verkiezingen. Ze zijn er toe in staat om miss world lijsttrekker te maken.

startmeop
startmeop17 nov. 2012 - 11:07

Wij worden door de media geregeerd lijkt het wel.

1 Reactie
rbakels
rbakels17 nov. 2012 - 11:07

De media (incl. de "neutrale" NOS) zijn een bedrijf dat iedere dag nieuws MOET brengen. Ook als het er niet is. Het lijkt me duidelijk dat je het kabinet nu even de tijd moet geven. Verder weet iedereen die wel eens in het openbaar een verhaaltje heeft mogen vertellen dat er geen haan naar kraait als je ingewikkelde onzin uitkraamt, maar zodra je een rekenfout maakt, of maar met getallen komt dan springt iedereen erop. We zijn geloof ik het enige land ter wereld waar de regering "koopkrachtplaatjes" gebruikt. En daar kunnen we maar beter mee stoppen want ze creëren een volstrekte schijnzekerheid: er is een enorme variatie in de tijd én per individu. Het is als het voorspellen van het weer over drie maanden. Ook voor de bezuinigingen zelf geldt dat een overmatige focus op cijfertjes het gevaar met zich meebrengt dat men zo hard aan het rekenen gaat dat men vergeet na te denken. En dat is slecht!

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 nov. 2012 - 11:07

++ [Samson] kritisch over rol NOS in premie-opstand ++ >> De hand moet in eigen boezem, Diederik. Niet vanwege de samenwerking met de VVD, want die is onvermijdelijk en goed, anders glijden we af naar Italiaanse toestanden. Maar wel vanwege het de Nederlandse samenleving grondig financieel-economisch willen verbouwen op basis van een akkoord tussen zes mensen (twee informateurs, twee partijleiders en hun secondanten). Terwijl je weet dat je geen meerderheid in de Eerste Kamer hebt. Dat is vrágen om moeilijkheden. Verder mis ik een integraal plan om de woningmarkt weer vlot te trekken. Dat is essentieel voor Nederland, want zoals de recente CBS-cijfers laten zien zet het vastgelopen zijn daarvan een flinke rem op de economische groei, zorgt het zelfs voor een krimp. En dan dreigen we in een negatieve spiraal terecht te komen. En zo moeilijk is het niet om de oorzaken van het vastlopen te achterhalen. Een achterblijvende loonontwikkeling heeft zich inderdaad voorgedaan en doet zich nog voor, maar de verschillen tussen de loon- en de prijsontwikkeling zijn gering. Zie deze CBS-pagina's: http://bit.ly/ZMmuo0 en http://bit.ly/ZMmwMz . Dat kan dus geen oorzaak van betekenis zijn. Dan blijven er twee wezenlijke oorzaken over: 1. De banken zijn minder bereid hypotheken af te sluiten, doordat de overheid strengere solvabiliteitseisen oplegt aan banken en de banken er geen vertrouwen in hebben dat de woningprijzen zullen blijven stijgen. 2. Consumenten zijn minder geneigd om een woning te kopen omdat men de koopwoningen te duur vindt en men er geen vertrouwen in heeft dat de woningprijzen zullen blijven stijgen. Dan de oplossingen. Woningprijzen kunnen niet maar blijven stijgen, dat is duidelijk. Sowieso zijn piramidespelen gedoemd vast te lopen, en dit piramidespel heeft een bijzonder ernstige bijwerking: hoge vaste lasten betekenen lage uitgaven in de consumptieve economie. Gezien dat de jeugd (lees: de starters) de toekomst heeft, betekent een stijgende woningprijs voor de economische groei: van de regen in de drup. Dan blijven dus over: minder strenge solvabiliteitseisen aan de banken, als dat mogelijk is, en woningprijsverlagingen (zie later over de HRA). Die minder strenge solvabiliteitseisen is volgens mij minder moeilijk en minder risicovol dan het lijkt. Als ik me niet vergis voeren banken nu alleen maar de woningen zelf op als hypotheekonderpand in de boekhouding. Maar ze hebben er feitelijk twee: de woning én de schuldbekentenis/aflossingsverplichting van de hypotheeknemer. Door ze beide op te nemen als onderpand wordt de boekhoudkundige solvabiliteit een stuk beter. En dat kan ook zonder problemen -- in Nederland worden heel weinig hypotheken niet afgelost, en banken hebben altijd heel goede winsten gedraaid op de consumentenhypotheken (afgezien van de vervuilde hypotheekpakketten die ze kochten van de Amerikaanse banken, maar dat zijn gewoon misdadige verkooppraktijken geweest van die banken -- men zou ze moeten aanklagen). Het verlagen van de woningprijzen kan door eenvoudigweg meer woningen te bouwen, door primair de woningcorporaties. Die waren goed bezig, maar ineens is men op de rem gaan staan: http://www.nu.nl/economie/2960532/aantal-opgeleverde-nieuwbouwhuizen-gekelderd.html . Waarom is dat? Het is zeer onwaarschijnlijk dat dat alleen maar komt door de economische crisis, gezien dat in 2010 al een derde minder woningen werd *opgeleverd* dan in het jaar daarvoor. Het opstellen en realiseren van dat soort projecten neemt immers vele jaren in beslag, dus men is al eerder dan 2010, zelfs eerder dan eind 2008 (toen de hypothekencrisis ook Nederland bleek te raken) op de rem gaan staan. Het functioneren van de woningcorporaties moet dus ook onderzocht worden. Het systeem van HRA plus huurtoeslag is een oneerlijk systeem voor de (lagere) middeninkomens. Immers, die verdienen te weinig om een woning te kunnen kopen en te veel om voor een sociale woningbouwwoning/huurtoeslag in aanmerking te komen. HRA en huurtoeslag moeten dus afgebouwd worden, onder gelijktijdige belastingverlaging en uitkeringsverhoging. Dit ter wille van de middeninkomens. Plannen met die strekking zijn opgesteld door de SER en het samenwerkingsverband van vier grote partijen in de woningmarkt, zie http://www.nvm.nl/over_nvm/nieuws/2012/20120523woonakkoord.aspx . In plaats van te gaan kwartetten hadden de informateurs dus beter moeten nadenken over de oorzaken van en remedies tegen de economische malaise.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 nov. 2012 - 11:07

++ De hand moet in eigen boezem, Diederik. Niet vanwege de samenwerking met de VVD, want die is onvermijdelijk en goed, anders glijden we af naar Italiaanse toestanden. ++ >> Behalve dan natuurlijk dat er een democratisch kabinet van vakministers had moeten komen, maar gegeven dat dat een nieuw idee is is het goed dat VVD en PvdA een kabinet hebben gevormd. (Nu alleen de inhoud van het regeerakkoord nog.)

len_saya
len_saya17 nov. 2012 - 11:07

Hallo, word wakker!. We worden door de media geregeerd en door een aantal broeders in de top http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11784/Top-200-van-de-macht/article/detail/3349275/2012/11/17/Bernard-Wientjes-opnieuw-invloedrijkste-Nederlander.dhtml Democratie is slechts een farce in dit land. Natuurlijk besteden de media hier aandacht aan. Om wiens portemonnee gaat het uiteindelijk? Hoe hoog is het salaris van de heren Pauw & Witteman en alle andere journalistieke commentatoren. Onafhankelijke journalistiek bestaat niet meer. De manier waarop er met de SP wordt omgegaan heeft mij (niet SP stemmer!) de ogen geopend. Stelletje arrogante, omhooggevallen hufters! Het hele zooitje, dus ook inclusief P&W. Ik ben sowieso van mening dat er in medialand flink geveegd kan worden. Steeds overal diezelfde koppen en popiejopies op tv. Bah!

1 Reactie
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

Juist Lenne, jij begrijpt het. Een afschuwelijk vebond van elkaar het geld en de baantjes gevende nomenclatura. Wat de media beheerst. Er zijn erbij, zoals sommigen hieronder die het sociaal democratie noemen. Anderen noemen het verminkt corporatisme.

EricDonkaew
EricDonkaew17 nov. 2012 - 11:07

Prins Pils schreef: 2. Consumenten zijn minder geneigd om een woning te kopen omdat men de koopwoningen te duur vindt en men er geen vertrouwen in heeft dat de woningprijzen zullen blijven stijgen. Dan de oplossingen. Woningprijzen kunnen niet maar blijven stijgen, dat is duidelijk. ------------------------------------------ In welke tijd leef jij eigenlijk? De prijzen van woningen dalen de laatste jaren juist flink.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

Eric, Ook al zullen de prijzen dalen, het zal geen soelaas bieden. Allereerst blijven de banken zitten met oninbare vorderingen. En inplaats dat het stelletje 2derangsboekhouders de schulden gaan afschrijven gaan ze het verhalen op de bevolking. De bom gaat ontploffen. En er zal geen bank zijn die nog een hypotheek gaat verschaffen ook al is die nog zo laag, aan flexwerkers die van baan naar baan geschopt worden. Enjoy the ride.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 nov. 2012 - 11:07

++ In welke tijd leef jij eigenlijk? De prijzen van woningen dalen de laatste jaren juist flink. ++ >> Sjonge jonge zeg, kan het nu echt niet meer normaal hier? Moet er nou telkens meteen zo op ingehakt worden? Doe effe normaal!! Er zijn mensen, en schijnbaar een heleboel, die pleiten voor een hernieuwde prijsstijging als remedie voor de stagnerende woningmarkt. Dat is alles wat ik ermee wil zeggen!

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2012 - 11:07

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

Nou gelukkig maar, dan is er tenminste nog iemand blij. En je hebt gelijk, voor sommige mensen moet je dingen niet te complex maken.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods17 nov. 2012 - 11:07

++ Het kabinet wil in de EU streng begrotingstoezicht en toezicht op banken. ++ >> Dat zal wel loslopen, maar de verder benodigde leningen aan de zuidelijke eurolanden doen dat duidelijk niet. Daar moet je onderpanden voor vragen dan wel voor die problemen moet je de euro opsplitsen in n- en z-euro. ++ Het kabinet pakt het begrotingstekort aan op een sociale manier. ++ >> In de afgelopen 11 jaar zijn de 10% hoogste inkomens er 22% op vooruit gegaan, de laagste 10% inkomens 13%. Sociaal was een inlevercurve van 0% voor de 10% laagste inkomens, oplopend tot 9% voor de hoogste 10%. Het kabinetsbeleid komt daar niet eens bij in de buurt. En de verhoging van de toelatingsnorm voor ouderen om in een verzorgingshuis te mogen wonen tot zorgzwaartepakket 5 is ronduit asociaal. Dan moet je zwaar dement zijn of totaal niet meer kunnen lopen. ++ Het kabinet hervormt de woningmarkt. ++ >> Duh! Het kabinet doet daar juist zo goed als niets aan. De HRA-beperking is een druppel op de gloeiende plaat qua inkomenspolitiek, en doet helemaal niets aan de stagnatie. Zie mijn draad een stukje naar onder. Er was geen andere mogelijkheid dan een kabinet van PvdA en VVD, en het is goed dat die twee goed met elkaar omgaan. Maar inhoudelijk vind ik het een zwak regeerakkoord. Overigens valt het me op dat je tegenwoordig niet meer reageert op antwoorden op jouw stukjes. Voel je je daar te goed voor?

Nico de Mus
Nico de Mus17 nov. 2012 - 11:07

"Het kabinet pakt het begrotingstekort aan op een sociale manier." Noem dat maar sociaal als bep middengroepen 5% moeten inleveren of bep.aow èrs met een aanvullend pensioen er 15% op achteruit gaan en dan nog de bep.groepen die veel zorg nodig hebben. En dat alleen omdat de (r)overheid het al jaren vertikt om in hun eigen vlees te snijden. En je weet toch ook wel dat mensen met een inkomen boven een ton nauwelijs moeten inleveren en laat dat nu net de onze volksvertegenwoordigers zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten17 nov. 2012 - 11:07

Hoi Erwin. Wil je eerst eens wat onderzoek plegen? Je denkt conservatief en poneert ondeugdelijke waarheden. Dat is onverstandig gezien de 'voorbeeldfunctie' die je hebt. Boekentip.: Titel: '23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme' Schrijver: Ha-Joon Chang. (Docent economie aan de University of Cambridge.) ISBN 978 90 468 0247 2 NUR 686 Uitgever: Nieuw Amsterdam http://www.youtube.com/v/whVf5tuVbus&fs=1&source=uds&autoplay=1 Mijn andere boekentips heb ik je al eerder gegeven. Als je geloofwaardig wilt blijven lijkt het mij erg nuttig allen te lezen.

cormol
cormol17 nov. 2012 - 11:07

Dit kabinet pakt bijna niets aan: (1) De HRA blijft praktisch onverkort gehandhaafd (2) De huren kunnen volgens de woningbouwcorporaties praktisch nauwelijks meer om hoog en zijn dus kennelijk al marktconform, wat je van het eigen woning bezit niet kan zeggen (3) De pensioenregeling bevoordeelt nog steeds de hoogste inkomens het meest (vrijstelling van vermogensrendementsheffing kost de staat jaarlijks 12 miljard euro. Hiervan profiteren de hoogste inkomens met hoge pensioenen het meest. (4) ondernemersfaciliteiten bevoordelen ondernemers t.o.v. werknemers. (4) de bescherming van de werknemers wordt teruggebracht tot het niveau van de Bismarck wetgeving uit de 19e eeuw. Die was toen ontwikkeld om zo weinig mogelijk te doen en toch de socialisten de wind uit de zeilen te nemen. Het wind uit de zeilen nemen van de vakbeweging gebeurt nu door de SP-kader in die vakbeweging die als een vijfde colonne de vakbeweging verlamt.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra17 nov. 2012 - 11:07

== Nu zit er een kabinet van twee partijen dat serieus de problemen te lijf gaat. == Welnee. Het kabinet ZEGT dat het de problemen te lijf gaat, maar maakt die problemen ondertussen alleen maar groter. Misschien wordt het voor jou tijd om wat minder te luisteren naar wat mensen zeggen en wat meer te kijken naar wat ze doen.

cormol
cormol17 nov. 2012 - 11:07

Als de media niet kunnen rekenen dan hebben zij het dus gedaan.[ http://tinyurl.com/crlfd4h] Maar ja, die journalisten verdienen ook allemaal zo’n 2 x modaal en zijn dus belanghebbende. „Das gesellschaftliche Sein bestimmt das Bewusstsein“ , zei een bekend socioloog al eens. De hele discussie over de zorgpremie valt daarop terug te voeren en op het feit dat door de vergaande nivellering de mensen geen leesbril meer kunnen betalen. Het gevolg is dat een bekend landelijk ochtendblad alleen nog in chocoladeletters kan schrijven. En tot slot: is P&W tegenwoordig ook een dependance van de Telegraaf en RTL-nieuws? Zij hebben hier toch ook flink aan meegedaan.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

Ja, zij zijn ook een dependance van de Telegraaf en RTL. Het ANP is een private organisatie geleid door de heer Groenink. De heren P&W en autocue zitten nu niet echt in de salarisschaal van de gemiddelde machine bankwerker.

Bakoe
Bakoe17 nov. 2012 - 11:07

/Prins Pils, ik denk dat Nederland reeds een tamelijk progressief belastingstelsel heeft. Dus als de rijksten er op vooruit gaan, dan heeft iedereen daar profijt van./ Kan iemand me zo langzamerhand even opvegen.

Lucyfer
Lucyfer17 nov. 2012 - 11:07

Meteen na het bekend worden van de plannen ging het al fout bij het Journaal. Die verontwaardigde toon ook!! Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het komt omdat daar dergelijke salarissen worden verdiend. Ik begrijp het ook niet. Niemand die je hoorde over de mensen die weinig verdienen en toch ook héél hard werken, toen zij in gingen leveren. Ik denk dat dat toch vooral komt omdat mensen het zich gewoon níet in kunnen denken om van zo'n inkomen te moeten rondkomen. En, ik zeg het nog maar een keer, die mensen zijn niet de oorzaak van de crisis!!!!!!!! Onlangs kreeg ik als reactie op een commentaar de mededeling dat mensen die door hebben geleerd, meer moeten verdienen. Wel: niet iedereen kán doorleren of heeft de kans gekregen door te leren. Zij werkten en betaalden derhalve al jaren belasting waarvan de studerenden profiteerden. En bovendien, schoonmaken, vuilnis ophalen, kaartjes knippen... dat moet óók gebeuren! Er is weinig respect voor de mensen die het vuile werk opknappen. Behalve als de verwarmingsketel op zaterdag kapot gaat: dan is de monteur een toffe peer en krijgt hij een fooitje...

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew17 nov. 2012 - 11:07

Mary schreef: Onlangs kreeg ik als reactie op een commentaar de mededeling dat mensen die door hebben geleerd, meer moeten verdienen. -------------- Ik vind dat er wel een prikkel moet zijn om door te leren en/of gewoon hard te werken. Ik ken mensen die naast hun werk een avondstudie volgen en ook in het weekend bezig zijn met het voorbereiden van tentamens. Als die mensen door die extra gedrevenheid promotie maken en meer gaan verdienen, vind ik dat redelijk. Zelf heb ik niet zo'n zin om mijn vrije tijd op te offeren voor een studie (behoudens een klein cursusje). Waar het mij om gaat, is dat de inkomensverschillen redelijk, en dus niet buitenproportioneel moeten zijn. Dus de Balkenendenorm als het absolute maximum voor overheid, semi-overheid en bedrijven die (grotendeels) gesubsidieerd worden door de overheid. En voor grootverdieners in het bedrijfsleven een heffing, boven een bepaald bedrag, van zo'n 60%. Wat nu dus niet gebeurt.

Zjenny
Zjenny17 nov. 2012 - 11:07

Samsom en Rutte gaan het volhouden Oke...en wie nog meer???? De bijstandsmoeder met 1 kind gaat totaal ten onder..who cares!?

1 Reactie
lembeck
lembeck17 nov. 2012 - 11:07

Niet alleen de bijstandsmoeder gaat erop achteruit. Ook de alleenstaande. Die hele HRA korting is een farce. Je 'levert' als een an de 20% rijkste huiseigenaren een half procentje per jaar in, maar ter compensatie krijg je een korting van 3 of 4% op je Inkomsten Belasting. Bij minima die verplicht huren: 1. de bijstand gaat in stappen omlaag tot 2020. Dan moet de bijstand met 2000 euro per jaar NETTO verlaagd zijn. Dat is bijna 167 euro per maand NETTO minder. 2. de huurtoeslag wordt gewoon verder gekort. Elk jaar een beetje en de corporaties moeten daarvoor een verhuurdersheffing gaan ophoesten, waardoor nieuwbouw, onderhoud en renovatie geheel en de baan zijn. Over kapitaalvernietiging gesproken, maar het past geheel is wat Rutte wil. Dito als Thatcher... de corporaties grotendeels weghebben en alleen nog, net als in GB private huurwoningen voor belachelijke hoge huurprijzen als huur toelaten. De overgebleven skeletten van corporaties verhuren alleen nog ouwe meuk aan de echt doelgroep - de uitkeringstrekkers dus. Zonder onderhoud verloederen woningen in rap tempo. Zelf opknappen mag tot op zekere hoogte, maar het echte structurele onderhoud wordt niet meer gepleegd. Zo creëert men wijken, zoals in Engeland en ook in Luik, Marseille, Parijs e.v. 3. De huren gaan FORS omhoog. 1½% bovenop inflatie zou nu al 4,4% huurverhoging zijn. Gezien de maatregelen van Rutte zal die inflatie rap gaan groeien dus minima komen voor een huurverhoging van 5% of meer te staan. Huurders met een inkomen tussen 33.000 en 43.0000 euro per jaar krijgen er nog eens 1% extra huurverhoging bovenop en voor huurders met een inkomen daarboven kan de huurverhoging tot 8-9% oplopen. Jaar in en jaar uit. Die mensen zoeken zich drie slagen in de rondte naar een goedkopere huurwoning, of een betaalbare koopwoning, waar ze nog een hypotheek voor kunnen krijgen. 4. De BTW is nu 21% en die verhoging raakt vooral de mensen met lage inkomens, vooral ook, omdat daardoor de inflatie sterker stijgt. Dat S&P nog steeds een Triple A status geeft aan onze banken is een waarschuwing om niet verder te gaan op deze heilloze weg. Even afgezien van het feit dat deze Rating Bureaus onverwijld opgedoekt moeten worden, omdat alles te zeggen krijgen over buitenlandse banken en financiële instellingen en er over het eigen land nauwelijks iets gezegd wordt. Ze worden volgens mij dan ook bevolkt door Republikeinen. 5. De zorgtoeslag zal ook langzaam (?) worden afgebouwd. Het Eigen Risico wordt 350 euro. Maar de mensen die geld 'overhouden' aan het einde van het jaar zijn dat 'kwijt'. Het overgebleven bedrag wordt niet afgetrokken van die 350 euro. Ik ga bv amper nog naar de huisarts en al helemaal niet meer naar de broodnodige fysiotherapie. Ik ga in januari naar de tandarts. Uitgesteld van de november afspraak. Als ik dat gedaan zou hebben, had ik bij moeten betalen. Of ik nu ook moet bijbetalen via het Eigen Risico weet ik nog niet. Zou me niet verbazen van die geldwolven in Den Haag. 6. De Servicekosten die huurders betalen, gaan ook fors omhoog. Ook vanwege de 2% BTW verhoging. Nu al betalen wij hier 70 euro per maand en ik zie ons over 2 jaar al aan de 100 euro per maand zitten. Dit zijn nu nog sociale huurwoningen.... waar mensen met een minimuminkomen wonen. Sparen voor verhuizing is niet mogelijk. Van een bijstand kan ik 5 tientjes per maand sparen. Net aan. Zodra ik meer op mijn bankrekening heb dan 1015 euro en volgens jaar misschien 1025 euro inclusief de uitkering, houdt deze armlastige gemeente (grondspeculatie en onderwerp geweest in De Slag om Nederland) de hand op voor riool- en reinigingsbelasting. Voor een alleenstaande was dit dit jaar 498 euro. Reken erop dat het in 2013 minimaal 525 euro zal zijn. Sparen kan alleen, als dat zwart gaat, in een ouwe sok... Dat risico loop ik dus niet.

JoopSchouten
JoopSchouten17 nov. 2012 - 11:07

De nieuwe kleren van de SP Hans Achterhuis http://www.trouw.nl/tr/nl/5535/Denker-des-Vaderlands/article/detail/3349674/2012/11/18/De-nieuwe-kleren-van-de-SP.dhtml

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort17 nov. 2012 - 11:07

Dat roep ik al jaren tegen je, en je blijft het maar negeren. "Natuurlijk weet ik ook dat, zoals de Amerikaanse Nobelprijswinnaar in de economie Joseph Stiglitz onlangs zei, we moeten beseffen dat de utopie tegenwoordig van rechts komt in de vorm van het neoliberalisme. Dat heb ik dan ook niet voor niets kritisch onderzocht. Maar we komen van de regen in de drup wanneer we hier een linkse utopie tegenover stellen. Dat gebeurt helaas wel in veel bijdragen in de eerder genoemde bundel over vrijheid. Een serie bijeenkomsten daarover in De Nieuwe Liefde in Amsterdam trekt volle zalen. Mijn eigen positie wordt in deze bundel onder een negatief voorteken vergeleken met de opstelling van de sociaaldemocraten uit de vorige eeuw. Mijn appèl voor emancipatie en hervorming zou alleen maar leiden "tot een versteviging en aanscherping van het kapitalistische maatschappijsysteem". In plaats van naar concrete verbeteringen in de bestaande maatschappij te streven, "wordt het hoog tijd het revolutionaire hakmes weer te slijpen"." Jij wijst alle bronnen, statistiek en commentaar af die een nuance aanbrengen in jouw dialoog over het afstappen van een kapitalistisch systeem. Het is al zo ver dat je het basale politieke systeem afwijst dat (in jou woorden) 'domme klootjeskiezers' voortbrengt. "Je moet je oude kleren nooit uittrekken in de verwachting dat er een totaal nieuw gewaad voor je klaar ligt." En het weggooien van de oude kleren is precies wat je betoogt. Het Utopisch denken maakt verandering onmogelijk, omdat de hink stap sprong van huidig naar gewenst systeem zo groot is, dat volgelingen als jij geen concrete plannen hebben voor die verandering anders dan verelendungstheorie en schimmige verwijzingen naar volksopstand. Je bent sinds de verkiezingen alweer verzand in opmerkingen dat de SP haar tijd wel afwacht en dat het volk het niet meer pikt etc. Alsof er op een gegeven moment een revolutie plaatsvind. Die gedachtegang wijst zonder meer op Utopisch denken en daarmee onwil om concreet en stapsgewijs verandering teweeg te brengen. Door een ongewenst en onbereikbaar vergezicht aan te staan, ontsla je jezelf van de verantwoordelijkheid van je eigen socialistische zelfbeeld. "Socialisten die de oude broek wilden verstellen, die concrete maatschappelijke verbeteringen nastreefden, werden uitgemaakt voor reformisten. Door hervormingen in het verfoeide kapitalisme te realiseren, zouden zij het juist langer in stand houden in plaats van het snel ineen te laten storten." Achterhuis heeft het hiermee over het verleden: maar hoe bizar tekenend is het voor de huidige dynamiek hier op Joop.nl tussen de PvdA volgeling en de SP volgeling: de PvdA is al voor alles uitgemaakt, en de grootste dolk is het 'samenwerken' met de vijand. Tekenend voor het Utopisch denken bij een significant deel van de SP achterban hier op Joop, en daarme op de onrealistische houding, die dus NIET ge-ent is op verbetering van het lot van wie dan ook, maar allereerst op het afbranden van het huidige systeem: nog steeds niet verder dan een antipartij.

hartpine
hartpine17 nov. 2012 - 11:07

Dit kabinet gaat het volhouden. Rutte en Samsom zijn zo flexibel en rekbaar, dat een elastiekje er van zou gaan blozen. En de tweede kamer kiest eieren voor zijn geld. De oppositie partijen zullen wel gaan lopen mopperen en protesteren(voor de vorm). Maar zeg nou zelf, dit is voor de oppositie toch de meest comfortabele situatie denkbaar, ze laten de regering de kastanjes uit het vuur halen, (wat dus flink zetelverlies oplevert). En in 2016 kunnen de oppositie partijen weer lekker gaan meedingen naar regerings verantwoordelijkheid in een economisch gezond Nederland.

1 Reactie
lurana
lurana17 nov. 2012 - 11:07

"Maar zeg nou zelf, dit is voor de oppositie toch de meest comfortabele situatie denkbaar, ze laten de regering de kastanjes uit het vuur halen, (wat dus flink zetelverlies oplevert)." Dat klopt, en de regering weet dat. Het gaat de regering niet om het politieke gewin, maar om goed te doen voor het land, en dat wordt vaak afgestraft. Zelden heb ik met betere argumentatie de heldhaftigheid van onze regering beschreven gezien.

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2012 - 11:07

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
cormol
cormol17 nov. 2012 - 11:07

"Dus zo raar is het niet wat het kabinet doet." Heeft u voetnoot 32 op pagina 35 Van Teulings van dat rapport ook in uw overwegingen megenomen? "Binnen de grenzen van een opgave van 20 miljard euro geeft de directeur CPB de voorkeur aan een directe additionele budgettaire doelstelling van 15 miljard euro binnen de kabinetsperiode. Daarmee kan worden voldaan aan de vereisten van het SGP (jaarlijkse verbetering van het structurele saldo met 0,5% per jaar). In aanvulling daarop is het verstandig om een voorzichtigheidsmarge in te bouwen van 5 miljard euro, en deze in te vullen met structurele maatregelen waartoe in de komende kabinetsperiode wordt besloten, maar die pas in latere kabinetsperioden hun volle effect op het EMU-saldo hebben. Deze strategie, bestaande uit een combinatie van een budgettaire doelstelling en structurele hervormingen gericht op een betere werking van de economie de Nederlandse overheidsfinanciën in de jaren ’80 van de vorige eeuw op orde heeft gebracht. Toen is al vanaf 1987 de werkgelegenheid gaan groeien en is pas later de staatsschuld gaan dalen. Het budgettaire effect van deze structurele maatregelen laat onvermijdelijk wat langer op zich wachten. Van een goed gekozen pakket van structurele maatregelen, dat leidt tot een beter functionerende woningmarkt, meer arbeidsaanbod en hogere productiviteitsgroei, wordt Nederland op termijn beter. Een dergelijk budgettair beleid vraagt dus om een langetermijnvisie, die zich uitstrekt tot voorbij het einde van de volgende kabinetsperiode. De consumptie zal ook in de komende jaren onder druk staan als gevolg van dalende huizenprijzen, lagere pensioenuitkeringen en hogere pensioenpremies. Een al te grote budgettaire opgave in de komende jaren zal de consumptie nog sterker drukken dan in de Economische Verkenning 2013-2017 al het geval is, en daarmee het economisch herstel remmen. Ook dit pleit voor het invullen van de voorzichtigheidsmarge door maatregelen die aangrijpen na de kabinetsperio" U zult toch moeten toegeven dat de structurele maatregelen van dit kabinet uiterst mager zijn. Met name het HRA-infuus blijft bijna onverkort gehandhaafd en van de broodnodige nivellering is ook uiterst weinig terechtgekomen na de jongste aanpassing. De aanpak van de grote recessie in de bouw die mede door milieumaatregelen een impuls zou kunnen krijgen zie ik boekhouder Blok ook nog niet doen.

Winston2
Winston217 nov. 2012 - 11:07

Erwin Lamme, za 17 november 2012 14:54 schreef: "De problemen in Nederland lijken me betrekkelijk. De staatsschuld bedraagt 73% van het BNP wat niet erg hoog is." Okay Erwin, niet erg hoog dus... Hou even rekening met het volgende. Met ons huidige monetaire stelsel zal de staatsschuld, in absolute getallen, ALTIJD en CONTINU stijgen. Wil je dus de staatsschuld, uitgedrukt als percentage van het BNP stabiel houden, dan zal ook het BNP ALTIJD en CONTINU moeten blijven stijgen. Zie je nu wat het probleem is? Zie je nu hoe deze staatsschuld wordt gebruikt om jou slaafs en nederig te houden? Want een stijgend BNP wil zeggen meer uren werken, meer jaren werken, meer gezinsleden werken; wat we de afgelopen 50 jaar ALTIJD en CONTINU hebben zien gebeuren. Maar volgens jou moeten we op deze weg doorgaan en deze heilige economie blijven dienen...

1 Reactie
cormol
cormol17 nov. 2012 - 11:07

Het is nog veel erger: onze echte staatsschuld loopt jaarlijks met ca 5 miljard terug. In de pensioenpot gaat jaarlijks zo'n 70 miljard. Hierop heeft de staat een claim van ca 25 miljard en de schuld neemt met ca 20 miljard toe. Bovendien verdienen we jaarlijks 1,1 miljard op die schuld doordat we 4,3% rendement maken op de vordering op de pensioenreserves en maar 3,3% interest betalen. Maar ja, het als met roodkapje en de boze wolf, waar moet je de Nederlanders anders mee bang maken?