Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wij betalen de boete voor het gesjoemel

  •  
20-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
zalm
Maakt u zich geen illusies over een prikkende of zittende Zalm.
Ik zie het niet echt voor me. Zalm in zo’n felgekleurd, oranje, plastic hesje met in zijn rechterhand een prikker en in zijn linker een vuilniszak. Veroordeeld tot 100 uur taakstraf wegens nalatigheid die het mogelijk maakte dat vele honderden miljoenen euro’s zijn witgewassen in zijn periode als bestuurder van de ABN. Zelfs zo’n “lichte” straf zal hij waarschijnlijk wel ontlopen. Want zijn boord is nog witter dan die van een kapelaan en met dat schijnheilige glimlachje waarmee hij Nederland jarenlang heeft ‘bediend’ zal hij straks de rechter wel weer weten te slijmen. Jammer dat we geen juryrechtspraak hebben, dan had ik wel geweten wat er met hem was gebeurd. Een boete zo hoog dat hij het de rest van zijn leven moet doen met AOW, na een paar jaar gevangenisstraf.
Banken zijn helaas onmisbare fenomenen die in onze globalistische samenleving niet meer in handen kunnen zijn van nationale overheden of het volk. Het idee dat de ABN een staatsbank is omdat wij (lees Wopke) er toevallig aandelen in hebben, is natuurlijk onzin. ‘Onze’ staatsbank blijkt nu nog een grotere doos van Pandora dan de ING die alleen maar een hogere boete kreeg opgelegd omdat de rechter kijkt naar wat een bank kan betalen. De hoogte van de boete heeft dus niets te maken met de ernst van het vergrijp, maar met hoeveel de bank in kas heeft. De bank mag niet omvallen en er moet natuurlijk wel genoeg overblijven om de bonussen aan de topbestuurders te kunnen betalen.
Niets is meer heilig na het gelieg van Rutte. Dus is Zalm (formateur van Rutte’s huidige demissionaire kabinet) als volgende VVD’er aan de beurt om aan de schandpaal te worden genageld. Maar maakt u zich geen illusies over een prikkende of zittende Zalm. Het wordt straks vast afgedaan met een of andere milde boetedoening waarna Zalm rustig van zijn pensioen kan gaan genieten.
Banken gaan gewoon weer door met hun onduidelijke praktijken. Alleen stellen ze nog meer personeel aan zodat het voor mensen als u en ik nog meer tijd gaat kosten om een rekening te openen. En als kers op de taart moeten daarvoor de banktarieven omhoog, niet alleen om het extra personeel, maar ook de megaboete te kunnen betalen. Want ja: Basel (waar nog een poging wordt gedaan om de boel enigszins te reguleren) legt de internationale bankengemeenschap nu eenmaal een flinke buffer op de balans op, waardoor veel banken liever op hun geld blijven zitten in plaats van de economie ermee vlot te trekken.
Uiteindelijk krijgen wij de rekening gepresenteerd voor het hele verhaal. Net als in 2008, toen de banken door de verkoop van onduidelijke financiële producten en onderwaterhypotheken, de hele wereldeconomie naar de Filistijnen hielpen, om na een pauze van een paar jaar weer overeind te krabbelen om dezelfde rotzooiproducten onder andere namen te verkopen.
Het bankwezen is toe aan een nieuwe bestuurscultuur. Daar heeft nu iedereen zijn mond van vol als het gaat om ons landsbestuur. Hoog tijd om eens de bijl te zetten in het bankwezen, dat helpt veel beter dan af ten toe iemand voor de rechter te dagen en ons de rekening te sturen.
Een minuut voor twaalf: nieuwe bestuurscultuur voor de banken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 apr. 2021 - 21:18

Wat is de vrije markt toch weer fijn.

Grootbekje
Grootbekje20 apr. 2021 - 19:33

Zo glad als een zalm in een emmer snot

The Apple
The Apple20 apr. 2021 - 18:43

Het lijkt me een vanzelfsprekend gevolg van de "nachtwakersstaat" dat de controle op het naleven van de regels bij de organisatie zelf wordt gelegd en ik het geval daar niet aan wordt voldaan degenen die daar uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn daarvoor worden bestraft. Hinken op 2 gedachten veroorzaakt dat dan uiteindelijk de gemeenschap de dupe wordt. Daar maken niet alleen de banken misbruik van.

Bouwman2
Bouwman220 apr. 2021 - 18:05

Zou het niet eens aanbeveling verdienen om nadat alle leugenaars al aangewezen zijn ook eens te bezien hoe het anders moet nadat de bijl er gevallen? Welke namen er dan op het scherm bij verschijnen? Dat lijkt me transparanter dan het beklag te doen. Als er staat" krijgen wij de rekening voor het hele verhaal" is dat snel opgeschreven maar wat is het hele verhaal precies, en wie worden er bedoeld met wij? De indruk wordt gevestigd dat drift woede de hand leidden die de activistische opinie op de wand schreef. Mozart schreef der Wut ueber den Verlorenen Groschren. Het lijk me een idee om daar eens naar te luisteren. . .

HappyBuddha
HappyBuddha20 apr. 2021 - 13:31

Zalm is dan ook weer de man van de jaarlijkse snip voor een ieder toen der tijd

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman220 apr. 2021 - 18:10

De euro heeft sinds de eeuwwisseling de gulden vervangen. Maar sommige mensen rekenen nog steeds terug.

Sam V
Sam V20 apr. 2021 - 11:38

De eerste alinea is wel een zeer persoonlijke aanval op dhr. Zalm. Is dat onderdeel van een cultuur die dhr. Burgers wel goed vindt, pratend over een nieuwe bestuurscultuur. Daarnaast ben ik ook benieuwd of dhr. Burger precies kan uitleggen wat dhr. Zalm heeft gedaan dat een paar jaar gevangenisstraf en een zeer hoge boete rechtvaardigt.

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha20 apr. 2021 - 13:36

@Sam V 20 april 2021 at 13:38 ....wat dhr. Zalm heeft gedaan dat een paar jaar gevangenisstraf en een zeer hoge boete rechtvaardigt. Witwassen faciliteren als verantwoordelijke en niets doen om het te voorkomen

Jozias2
Jozias220 apr. 2021 - 11:11

Nu is het innen van belasting en het opsporen van fraude, criminaliteit en belastingontduiking primair een overheidstaak. De overheid legt echter de verantwoordelijkheid deels neer bij de markt. Maar Abn heeft op zich zelf natuurlijk niet geprofiteerd van de fraude of belastingontwijking. Daarnaast gaf de overheid ook niet altijd opvolging aan de meldingen die wel zijn gedaan. Sterker: 1 op de 5 Abn medewerkers: 3800 fulltime krachten zijn er nu mee bezig. Een taak die door de overheid bij de markt is neergelegd maar tegelijk op geen enkele manier bijdraagt aan het bedrijfsresultaat cq alleen maar geld kost. Dat is op zich prima maar dat is wel relevante context. https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2377424-wat-ging-er-mis-met-witwasfraude-bij-abn-amro.html

3 Reacties
sjaak5
sjaak520 apr. 2021 - 14:48

Overal in de maatschappij moeten mensen (zich)zelf controleren. De hele dag door, op enorm veel gebieden. Zeker op het gebied van fraude en criminaliteit. Dat kost vaak tijd en geld En dan hoeft juist een bank dat niet?

Gerygrr
Gerygrr20 apr. 2021 - 14:53

Overheidstaak, klopt. Maar de persoon, die minister van financiën was namens de VVD is nu verantwoordelijk! Hij was ingewijde en wist en weet van de hoed en de rand.

Jozias2
Jozias220 apr. 2021 - 18:22

@sjaak Het gaat er niet om dat Abn zichzelf moet controleren. Het gaat er om dat Abn haar klanten moet controleren. En daar is op zich niets mis mee maar veel mensen hier op joop doen alsof Abn zelf aan het witwassen was terwijl ze onvoldoende toezicht hebben uitgevoerd. Allebei kwalijk maar wel een belangrijke nuance.

jantje
jantje20 apr. 2021 - 10:50

Die dikke vette bonussen zijn dan niets anders dan Judaspenningen..

Biff Everwood
Biff Everwood20 apr. 2021 - 10:46

ah ik zie dat de heer Zalm al schuldig is bevonden. Scheelt weer een rechtzaak.

Gerygrr
Gerygrr20 apr. 2021 - 10:45

Het nieuws over ABN verraste mij gisteren niet. De banken hebben ook bezuinigd op personeelskosten net als de overheid. VVD’ers maken de dienst uit. En we weten waar zij denken, dat de fraudeurs zitten....... Die halen zomaar zorgtoeslagen binnen!

djh
djh20 apr. 2021 - 10:31

De andere kant van het verhaal ... is een bank een soort politieagent die moet nagaan waar hun klanten hun geld vandaan halen en hier bewijs van verlangt? Net zo iets als een juwelier die dure rolexen verkoopt en maar moet inschatten of de man die zo'n ding koopt zijn geld eerlijk heeft verkregen omdat hij anders strafbaar is.....

2 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha20 apr. 2021 - 13:40

Ja dat is de bank. https://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/witwassen-en-crimineel-geld-bestrijden/ Ze moeten daar pro-actief in zijn

sjaak5
sjaak520 apr. 2021 - 14:29

Net zoals u 2 keer moet nadenken voor u een tv van 4000 euro koopt voor 50 euro. Net zoals een winkelier om legitimatie moet vragen aan een jongere voordat hij sigaretten verkoopt. Het politiewerk komt meestal achteraf. Als het mis is gegaan. De betrokken facilitaire partij kan dan achteraf niet zeggen dat ze nu eenmaal niet op dit soort praktijken hoeven te letten en dus van niks wisten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 apr. 2021 - 10:09

Probleem is dat die mensen juist vaak weer voortkomen uit de politiek. Het ons kent ons gehalte en de manier van werken, plastisch uitgedrukt, is dan ook hetzelfde. Zalm lacht al even leuk als Rutte. Altijd dezelfde mensen die zich door de crisis heen lachen. Oh wat zijn ze toch 'gewoon' Zalm achter zijn flipperkast en Rutte met een appeltje en gekleed in hoody en spijkerbroek op de fiets. Niet dus. Zoals alles gezichtsbedrog.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 apr. 2021 - 10:14

Zij worden niet achternagelopen door de belastingdienst, niet uitgekleed zoals de mensen in de toeslagen-affaire of met een uitkering die niets of niemand hadden opgelicht. Zij gaan rustig verder waar ze gebleven zijn. Misschien nog een toezichtbaantje voor Zalm, tikt lekker aan en toezicht houden is niet nodig in Nederland, liever niet. Een kind kan de was doen.

Gerygrr
Gerygrr20 apr. 2021 - 13:03

Ik denk en dacht altijd al aan het gezegde: Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Banken moeten hun aandeelhouders voorzien van vette winsten. Personeel aanstellen om diezelfde goede klanten zomaar te gaan controleren? Tja.......

adriek
adriek20 apr. 2021 - 10:06

Er is geen reden om de bestuurscultuur binnen het bankwezen te veranderen. De winsten klotsen weer over de plinten heen, om de beperkte bonussen vinden ze allerlei weggetjes en als het mis gaat wordt niemand gestraft, waarom zouden ze veranderen?