Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wierook net zo schadelijk als sigarettenrook, vooral voor katten

  •  
28-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3043 keer bekeken
  •  
61421329_52a5a60507_o

© cc-foto: Jeffy Can https://flic.kr/p/6qNqr

Wierook wordt aangeprezen met allerlei spirituele effecten die de geur zou losmaken in de mens maar in de praktijk blijkt het spul toch vooral ongezond te zijn. De Belgische consumentenbond Test Aankoop onderzocht wat er zoal vrijkomt bij het branden van wierook. Wie tijdens het mediteren wierook inademt, zoals onder meer gebruikelijk in de katholieke kerk, kan beter meteen een schietgebedje doen voor de eigen gezondheid. Test Aankoop wil dat de overheid de verkoop van de onderzochte wierook per direct verbiedt. De organisatie trok een paar jaar geleden al aan de bel:
"Zes jaar later moeten we vaststellen dat de verontreiniging van de lucht in huis toch een groot probleem vormt voor de volksgezondheid. Wij vragen daarom dat de overheid de acht onderzochte wierookproducten onmiddellijk van de markt haalt. Meer in het algemeen vragen wij een verbod op de verkoop van wierookstokjes voor personen onder de 18 jaar, zoals voor sigaretten. Bijkomend vragen wij een reclameverbod en tegelijk een duidelijke etikettering die de risico’s van de producten in kwestie vermeldt."
"Naast de bezongen geestelijke voordelen zijn er helaas een hele resem lichamelijke nadelen. En dan zijn het vooral de longen die afzien. De stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook klinken minder weldadig. Volgens onderzoek van Test Aankoop gaat het om kankerverwekkende stoffen als benzeen, formaldehyde en napthaleen. Die stoffen zijn in de meeste huizen sowieso al aanwezig, vrijgekomen uit verf, meubilair, poetsproducten,… Wierook voegt er ook nog eens koolstofmonoxide aan toe, wat klachten als hoofdpijn, irritatie en duizeligheid in de hand werkt. Bij het branden van wierook krijg je er dus extra dosis fijnstof bij, die tot diep in de longen en het lichaam doordringt."
Test Aankoop benadrukt dat die fijnstofuitstoot geldt voor alle vormen van wierook, ook in de zogenaamd natuurlijke varianten waar geen kleur- of synthetische stoffen aan zijn toegevoegd. In 2004 ontdekte Test Aankoop eenzelfde luchtverontreiniging door het branden van kaarsen. Dat leidde tot verandering van het productieproces waardoor kaarsen nu minder giftig zijn. De organisatie raadt kaarslichtverslaafden het gebruik van geurloze kaarsen aan die gemaakt zijn van natuurlijke bestanddelen.
Overigens is het niet alleen de eigen gezondheid die gevaar loopt. Huisdieren zoals honden en katten zijn veel gevoeliger voor de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook en geurkaarsen. Dierenartsen raden dat dan ook af.
cc-foto: Jeffy Can
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2020 - 9:15

Altijd al gedacht, kon er niet tegen!

de Boer2
de Boer229 jan. 2020 - 8:36

Van wierook branden vergroot je de kans om kanker te krijgen. Dat zegt mevrouw hieronder ook. Daarom aan we hier niet meer naar de Roomse kerk in de stad, maar volgen de heilige mis op de televisie met een mondkapje.. Wel jammer dat we daarvoor een schotelantenne hebben.moeten kopen en dat passanten dan meewarig kijken. Althans dat zien we op de beveiligingscamera's die we overal hebben laten ophangen.

I am Legion
I am Legion29 jan. 2020 - 8:26

Het roken van een waterpijp (of shisha) met tabak is net zo schadelijk als het roken van sigaretten. Tijdens een waterpijp-sessie krijgt iemand dan veertig keer zoveel rook binnen als tijdens het roken van een sigaret. En dus ook nog meer schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en teer. Maar het roken van een waterpijp met andere middelen dan tabak is om dezelfde redenen van fijnstof die bij andere brandprocessen binnen een ruimte vrijkomen, zoals bij wierook, net zo goed schadelijk. https://www.rivm.nl/tabak/nieuwe-producten/waterpijp Het is dus niet uit te leggen dat het roken van sigaretten, sigaren, en pijpen in de horeca in Nederland verboden is maar de waterpijp zoals in de vele shishalounges en coffeeshops niet.

TigressApril
TigressApril28 jan. 2020 - 18:50

Ik noem het al zeer lang "kankerstokjes", dat blijkt dus correct.

Joop den Uil
Joop den Uil28 jan. 2020 - 18:45

alle drugs verbieden , desnoods met boetes en/of gevangenis. Ik zie drugs als meest kwaadaardige aanval op de menselijkheid. (en kom niet met het vaste antwoord over alcohol) (en ja, D66 is mede on-verantwoordelijk voor dit gezwel in de NL samenleving)

6 Reacties
Marinus C.
Marinus C.28 jan. 2020 - 22:30

Waarom zou je de meest problematische drug, te weten alcohol, niet noemen als het over drugs gaat? Het gaat overigens niet over drugs in dit topic....

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 jan. 2020 - 0:10

En wat heeft dat met wierook te maken? Of hd u dit gewoon al even niet geroepen en moest het er even uit?

Paul250371
Paul25037129 jan. 2020 - 10:22

"Ik zie drugs als meest kwaadaardige aanval op de menselijkheid." Ben je stoned???

Freek3
Freek329 jan. 2020 - 11:42

[en kom niet met het vaste antwoord over alcohol] Waarom niet? Het is de gevaarlijkste drug die er is. Het heeft een geschiedenis van een verbod die aantoont dat verbieden krankzinnig is, de Maffia die door de drooglegging groot werd in de VS bestaat nog steeds. Dat probleem zou zonder verbod op alcohol begin vorige eeuw veel minder zijn. Waarom zouden we daar niet van mogen leren?

Marinus C.
Marinus C.29 jan. 2020 - 11:53

@Jan Ik vermoed dat hij het woord wierook aanzag voor wieTrook.

Karingin
Karingin29 jan. 2020 - 23:56

Den Uil is dringend toe aan een bescheiden xtc-pilletje. Dan wordt het een stuk gezelliger in het Dierenbos.

Thuiszitter
Thuiszitter28 jan. 2020 - 17:53

Oh jeh, de hippies onder ons , en die zijn er genoeg , houden dikwijls van poezen en wierook. Onze kat heeft mazzel , baasje vindt het niet zo de geurtjes van wierook.

tempest
tempest28 jan. 2020 - 14:42

Goed dat jullie mensen hier bewust van maken hoor, hoewel iedereen die een beetje nadenkt natuurlijk ook wel snapt dat rook nooit goed voor je is. Maar er zijn zoveel dingen die ook nadelige gezondheidseffecten kunnen hebben, om nu gelijk weer in die verbiedingsreflex te schieten...

Karingin
Karingin28 jan. 2020 - 14:22

Ik begrijp niet hoe iemand die gore troep überhaupt lekker vindt ruiken.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 15:25

Als je alles gaat verbieden wat het bestaan een beetje leefbaar maakt, kon de gezondheidsschade wel eens veel groter worden. Het wordt steeds duidelijker hoe een toekomstige klimaatdictatuur eruit gaat zien: een kruising van de DDR en Noord-Korea.

Karingin
Karingin28 jan. 2020 - 17:34

Ik zeg nix over verbieden. Als jij je reukorgaan wil martelen moet je dat lekker zelf weten.