De stukjes van Wiegel in De Telegraaf leken wel de schoolopstellen van een niet al te begaafd twaalfjarig kind.
Oud-VVD-leider Hans Wiegel stopt met zijn wekelijkse columns in De Telegraaf. Gisteren verscheen de laatste. Daarin wekt hij de indruk dat het zijn eigen beslissing was om ermee op te houden. Zou kunnen. Het is ook mogelijk dat de hoofdredactie van De T. hem onder druk heeft gezet, of zelfs gelast, om zijn bijdragen te beëindigen. In elk geval waren de stukjes van Wiegel de laatste tijd niet meer om over naar huis te schrijven, to put it mildly. Het leken wel de schoolopstellen van een niet al te begaafd twaalfjarig kind. Zelfs in De Telegraaf begonnen ze uit de toon te vallen.
Hoe het ook zij, Wiegel (80 inmiddels) verdwijnt nu – hopelijk – helemaal uit beeld. Eigenlijk staat hij al veertig jaar aan de zijlijn van de landelijke politiek. In 1982 vertrok hij als partijleider naar Friesland om daar commissaris van (toen nog) de koningin te worden. Daarna heeft hij nog wel diverse malen gezinspeeld op – of moet je zeggen: gedreigd met – een terugkeer naar Den Haag, maar hij deed het nooit.
Vanzelfsprekend liet De T. Wiegel niet verdwijnen zonder afscheidsinterview. Daarin zegt hij goed beschouwd niks opmerkelijks. Hij neemt afstand van Forum voor Democratieleider Thierry Baudet, maar dat had hij al een paar keer eerder gedaan. Wiegel mag dan een beetje kinds lijken, echte krankzinnigen laat hij heus nog wel bijtijds vallen.
En verder verklaart Wiegel dat de huidige VVD-partijleider Mark Rutte lang genoeg de touwtjes in handen heeft gehad. ‘Hij vindt het fantastisch, maar het houdt een keer op natuurlijk.’
Wiegel zegt hiermee zonder enige twijfel wat in de VVD in ruime kring wordt gedacht. Uiteraard zit Rutte er te lang. Hij is inmiddels aan zijn twaalfde jaar als premier bezig en leidt de partij al sinds 2006. Mochten er bekwame kandidaten klaar staan om het van hem over te nemen, dan zou het lot van Rutte vermoedelijk bezegeld zijn. Maar die kandidaten zijn er niet. In het verleden had je misschien nog Edith Schippers en Klaas Dijkhoff, maar die twee hebben de politiek verlaten. Van Sophie Hermans, Dilan Yesligöz of enkele andere gegadigden kun je in het beste geval zeggen dat ze nog niet rijp zijn voor de top. Misschien komt het er nog ooit van, maar zeker is dat niet.
En zolang er geen alternatieven zijn blijft Rutte zitten. Volgens Wiegel heeft hij ook geen zin in iets anders. Een hoge functie in Brussel – die hij waarschijnlijk wel had kunnen krijgen – trekt hem niet. Ook in commissaris van de koning worden heeft hij geen zin. ‘Die lui hebben niks te doen,’ meent hij. Ja, of Wiegel dat niet weet.
Het afscheid nemende erelid denkt dat de kans voor Rutte ‘heel groot is dat dit zijn laatste rondje wordt’. Maar het voorspellend vermogen van Wiegel leidt niet altijd tot de juiste conclusies. In het verleden heeft hij er wel vaker naast gezeten (onder meer toen hij zich in 2006 vierkant achter Rita Verdonk opstelde). Als er zich niemand aandient die het van Rutte over kan nemen, blijft die hoogstwaarschijnlijk gewoon op zijn post. Rutte V sluit ik dan beslist niet uit.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De stukjes van Wiegel werden door de lezers erg graag gelezen. Nooit onder de gordel zoals dit stukje wel is richting Wiegel. De kwaliteit was de laatste jaren inderdaad wat minder, maar mag dat bij een man die nu 80 wordt en een tia gehad heeft? Wiegel is wat rechtser dan Rutte en hij had ook liever Verdonk als politiek leider gehad. We zullen het nooit weten hoe ze het ervan af had gebracht, maar ik denk dat de VVD niet zo groot was geworden, maar ook dat we met Verdonk iemand hadden gehad die een flink stuk eerlijker was geweest. Misschien ook dat Wilders nooit zo groot was geworden. We zullen het allemaal nooit weten. Ik moet vaak terugdenken aan dat moment dat den Uyl hem troostte in dat debat nadat hij in tranen was uitgebarsten na die vraag die hem raakte vanwege her verlies van zijn vrouw. In die tijd gingen politici nog redelijk normaal met elkaar om. De tijden zijn wat dat betreft behoorlijk veranderd. Weet u nog wat er gebeurde toen Fortuyn zijn vader had verloren? Dat was al laag, maar het lijkt alleen maar erger te worden.
Ik heb nog nooit iets zinnigs uit dat zelfvoldane hoofd van Wiegel horen komen, grootspraak, hol vat, orakel of niet, gebakken lucht, zijn zucht z’n invloed te doen gelden, z’n zielloze kruistocht extreem rechts salonfähig te maken, formatie processen van dat soort gasten bevordert terwijl hij zich nadrukkelijk aanstelt, aandacht trekken, ik wil hem vergeten.
Ach, die Wiegel is een leuke man, zo'n VVD-er waar je het hartgrondig mee oneens bent maar die je als persoon wel waardeert. Als ik naar Wiegel keek dan dacht ik vaak, hadden we op links maar eens iemand met hetzelfde charisma en wat humor, maar waar ik het dan inhoudelijk wel mee eens kon zijn.
''Het leken wel de schoolopstellen van een niet al te begaafd twaalfjarig kind.'' Behoorlijk onder de gordel om deze nette man nu zo af te branden. In de tijd dat VVD Wiegel actief was in Den Haag heeft hij de VVD doelgroep, de rijke helft van Nederland, meer dan uitstekend bediend. Net zoals VVD Rutte nu zoals dat hoort in een democratie. Met dit verschil dat Wiegel anders dan Rutte de zaak niet belazerde, met open vizier en fair kon strijden met de oppositie ( Den Uyl ). In die tijd was het ook nog een heel smerig idee dat ''progressieve'' partijen rechts VVD beleid zouden steunen. De tijden waren ook wel anders. De PvdA had de ideologische veren nog niet afgegooid, het ziekenfonds bestond nog waar paupers nu de hand moeten ophouden voor toeslag en de rijken profiteren van lage premie, arbeidersverworvenheden als verplicht pensioen, ontslagrecht etc. waren nog niet afgebroken. Schijnzelfstandige ZZPers met subsidie bestonden nog helemaal niet en de Poolse arbeiders e.d. werkten hier nog niet onder de prijs voor de extra dikke winst van de rijken en hun bedrijven. De belastingen voor inkomen, vermogen, winst etc. waren veel hoger. Subsidies voor windmolens, warmtepompen, Tesla's van de rijken bestonden nog niet. Vroeger was alles beter en de politici zeker. Nu hebben we weer mega woningnood, oorlog, inflatie, heel veel subsidies maar niet voor paupers die moeten zich behelpen met toeslagen, lage belastingen maar niet voor paupers. Niet slecht gedaan VVD Wiegel.
@Arbeider - 'Behoorlijk onder de gordel om deze nette man nu zo af te branden.' Fons Kockelmans brandt Wiegel niet af, maar zijn columns. Waarom is het 'onder de gordel' om kritiek te hebben op zijn columns? Omdat ze van de grote Hans Wiegel zijn? Is alles wat Wiegel heeft gemaakt soms heilig en onaantastbaar?
“De PvdA had de ideologische veren nog niet afgegooid,” Dat frame zit er in geheid, de rest van jouw verhaal een lofzang dan wel een smartlap, gaat voorbij aan kiezers die deels tegen eigen belang instemmen, dat verheffingsidee was zo slecht nog niet maar is jammerlijk mislukt, solidariteit, m’n schoen, ze gingen net zo makkelijk naar Pim, dat je daarbij binnen ons politiek bestel rekening moet houden met andere stromingen wil er bij sommigen niet in, van dictaten vanaf de zijlijn waar iemand als Renske Leijten in grossiert worden kiezers ook niet al te enthousiast, maar goed dat is de prijs van de overtuiging de enige echte te zijn.
[Zelfs in De Telegraaf begonnen ze uit de toon te vallen.] Dan moet je het wel heel bont maken. Wiegel is de slechtste premier die Nederland nooit heeft gehad.
Wiegel is nooit premier geweest, wel partijleider. Maar dat is niet erg. Dit artikel gaat nergens over, althans niet over politiek. Die is namelijk verdwenen. Wat resteert is grotendeels een consensus over op te lossen problemen die neoliberaal gedefinieerd worden. Een enkele keer is er een aanval op Rutte door Sylvana Simons of heeft een SP-er het over een nationaal zorgfonds. Dat is wel politiek, maar het leeuwendeel van de 2e kamer acht dit soort acties buiten de orde. Rechts populisme is ook geen politiek, maar broodwinning voor de media. (PVV'er Van Roon definieerde dit ooit zo tegenover een stagiaire, een mol)
@ Arjan Fernhout: [Wiegel is nooit premier geweest, wel partijleider.] Goed lezen. Ik maak natuurlijk een toespeling op Wiegels uitspraak, dat hij de beste premier zou zou zijn die Nederland nooit heeft gehad.
"Wiegel zegt hiermee zonder enige twijfel wat in de VVD in ruime kring wordt gedacht. Uiteraard zit Rutte er te lang. Hij is inmiddels aan zijn twaalfde jaar als premier bezig en leidt de partij al sinds 2006. Mochten er bekwame kandidaten klaar staan om het van hem over te nemen, dan zou het lot van Rutte vermoedelijk bezegeld zijn". Dit is een misrekening. Onder Rutte is de VVD alle liberale veren afgeschud. De enige veer die over is, is dat de VVD er voor de rijken is. Onder Bolkestijn was de VVD een sterke recht conservatieve partij die deze flank goed bediende. Nu zitten er twintig zetels rechts-conservatief van de VVD en in de peilingen zijn het er veertig. Na Balkenende, implodeerde het CDA. Na Rutte is de kans enorm dat de VVD hetzelfde lot beschoren is. De kroonjuwelen zijn verkocht en het is nu alleen de Rutte-juichclub: de premierbonus op poten. Het zou zelfs kunnen dat Wiegel gelijk had: onder Rutte is alles verkocht om aan de macht te blijven en na Rutte komt de klap. Zou het ook zou gegaan zijn onder Verdonk, die wel stricter in de leer was? We zullen het nooit weten...
@ wittecisnoot: "Verdonk, die wel stricter in de leer was"? Welnee, die hield er geen enkele "leer" op na. Ooit begonnen bij GroenLinks, eindigde ze bij "recht door zee". Hoe "loos" wil je het meisje hebben?
Toch bijzonder dat wanneer die implosie bij de VVD ook zou plaatsvinden, we wel een heel bijzonder historisch klasje krijgen met CDA, PvdA en dan ook de VVD. Het kan verkeren. Dan moeten ze samen misschien nog vrezen of ze niet onder de wettelijke opheffingsnorm terecht komen.
@Olav: over Rutte gaat het hardnekkige verhaal dat hij een carriere wilde in de politiek en of PvdA of VVD wilde gebruiken. Maar Rutte heeft laten zien dat zijn liberalisme bijna nul is. Verdonk kon dus alleen maar meer zijn.
Wiegel was grappig toen hij, wijzend naar Den Uyl, zei: "Daar zit Sinterklaas". Waarschijnlijk was dit het hoogtepunt van zijn politieke loopbaan. Rutte wordt nu geconfronteerd met zijn tweede zware crisis. Kritiek op hem is makkelijk, maar wie zou het anders kunnen doen? De huidige crisis is veel ernstiger dan de pandemie. In Europa woedt een verwoestende oorlog waar we niet op voorbereid zijn. Poetin heet met Ruslands olie, gas en graan, de halve wereld in zijn greep.
Ligt er aan. Als je een glimlachende man die in net pak komt cheerleaderen dan weet ik wel iemand. Iemand wiens taak dat ook is: de koning. Maar op het gebied van beleid: zo goed deed Rutte het niet. De snelheid van vaccineren was traag vergeleken met de rest van Europa. Ook die toeslagenaffaire ettert door. Tenzij je van glimlachen en pakken houdt, doet Rutte de kleine crisisjes niet goed. Verder heeft de man te vaak geheugenproblemen. Ik kan wel politici die competent zijn, visie hebben en meer integriteit. Wel zijn ze wat minder charismatisch. Het probleem is dat er geen lijsttrekker tussen zit.
Zelfs een artikel over de columns van Wiegel is voor EenMening3 blijkbaar een buitenkansje om toch nog even te demonstreren dat hij Churchill is en niet Chamberlain.
De problemen met leiderschap doen zich wel meer voor in de politiek. Oude(re) heren, en een enkele dame, die te lang blijven zitten bij gebrek(?) aan geschikte opvolgers. Putin kan misschien nog jaren "democratisch"worden herkozen, een come-back van Trump is ook niet geheel denkbeeldig.
Dat is het hele probleem met "rechts". Ze zitten er altijd 100% naast. En ze zijn dermate ongemanierd en onfatsoenlijk dat ze het nooit kunnen toegeven. Wilders beweerde dat de euro zou vallen. Baudet beweerde dat Rutte naar Brussel ging. Wiegel riep in september nog dat er mogelijke nieuwe verkiezingen aan kwamen. Als de formatie poging niet lukte. Dit kabinet zou snel vallen over parlementaire enquetes. Die zijn nog niet eens gestart. We zouden 1 G en 2 G krijgen. Forum zou een blijvertje worden. En nog meer van dat soort totale quatsch. Rechts zit er altijd en overal naast. Als ze "benoemen" dan polariseren en overdrijven ze. Tijd voor het enige realistische en rationele. Een ruk naar links. Rechts heeft de afgelopen 40 jaar alleen maar voor rotzooi gezorgd. Of het nu de verzorgingsstaat of het klimaat is. Of het nu het immigratie debat is. Of het nu gaat om echt goed en verstandig met overheidsgeld om gaan. Veel mensen denken dat wat Wiegel zei tegen Den Uyl waar was. Het was niet waar. Vooral van Agt 1 gaf veel te veel geld uit. Daar zat Wiegel zelf in. Fijn dat Kockelmans het benoemt. Wiegel is een vermakelijke man die er heel vaak naast zit.
Er naast zitten is niet iets dat voorbehouden is aan rechts. Kijk eens naar GL met hun defensie paragraaf; of met al die visionaire klimaatoplossingen. Of de SP met hun ontwapening als oplossing. Of GL met dat mooie LBTH rapport en de 'daders' die ze hoopten te ontmaskeren...
@Sonic Gematigd rechts had twee keer gelijk. In 1989/91 toen de Muur viel en de SU instortte. De VS en de andere NAVO-landen hadden de juiste politiek gevoerd. Dat waren blijde dagen met hoop voor de toekomst. En nu weer, maar deze keer zijn het droevige dagen met veel minder hoop voor de toekomst. GOP-presidentskandidaat Mitt Romney zei al in 2012 dat "Rusland onze geopolitieke vijand Nummer 1 was". CNN gaf na de Russische invasie toe dat hij gelijk had. Helaas heeft ook rechts in veel West- en Noordeuropese landen boter op het hoofd, door de defensie te verwaarlozen en door zich te afhankelijk te maken van Russische olie en gas. https://books.google.nl/books?id=v1jXCgAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=steven+lee+meyers&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwi65vHAxeb2AhUysaQKHWCzD2cQ6AF6BAgGEAI#v=onepage&q&f=false
@ Halas Die visionaire klimaat oplossingen mag u uitleggen. Dat lijkt me meer een andere manier van tegen het klimaat probleem aan kijken. Maar u vindt waarschijnlijk alleen uw eigen mening de juiste. En voor de rest is wat u doet makkelijk scoren. Ik hoorde vier of vijf maanden geleden niemand over defensie. En als die oorlog er niet was dan hadden we het er ook niet over. Er naast zitten is iets rechts. @ Een mening Geen idee wat je onder gematigd rechts verstaat. U beschrijft het Westerse perspectief. Voor de Russen is die koude oorlog nooit af geweest. Het was voor 1 kant hoop en geloof. Een zeer eenzijdige samenvatting. Geen idee waarom u Romney erbij haalt. Ik haal Trump er liever bij, want die heeft meer macht gehad. Die stond in het geval van Poetin en Kim Jong Un aan de verkeerde. Dat wordt weg gelogen door rechts. Rechts stond ook hier( op een enkele uitzondering na) aan de verkeerde kant
@Sonic "Geen idee waarom u Romney erbij haalt. Ik haal Trump er liever bij, want die heeft meer macht gehad." Romney zei dit in 2012 tijdends een verkiezingsdebat met Obama en werd daarna weggehoond. Nu geeft CNN toe dat hij dit goed gezien had. De Europese landen hebben Romneys waarschuwing in de wind geslagen en hun defensie sterk verwaarloosd, zodat we ons niet meer goed kunnen verdedigen tegen een agressief Rusland. De VS hebben, onafhankelijk van de zittende president, al decennia lang het machtigste leger van de wereld. Moet de VS ons nu weer redden? Trump was een van de slechtste presidenten die de VS ooit gehad heeft. Biden doet het in deze crisis erg goed. Ik heb in de afgelopen jaren veel geschreven over: - het risico van verregaande globalisering - de noodzaak van een sterke defensie - het grote belang van de NAVO - de noodzaak van een Aziatische tak van de NAVO - het enorme belang van de VS als bondgenoot - de noodzaak om China en Rusland in bedwang te houden In al deze zaken heb ik gelijk gekregen.
De Mening: `Ik heb in de afgelopen jaren veel geschreven over:' (En dan volgt een reeks nontopics bedoeld om zijn belegen, uitgekauwde socialistenhekel te illustreren) `In al deze zaken heb ik gelijk gekregen.' horen we hem dan brallen. Van wie? En wie heeft hem gelezen anders dan hier? 0
Je kunt van Wiegel zeggen wat je wil, maar hij was (is) geen neoliberaal. Als hij ergens de baas werd, voerde hij geen reorganisatie uit om ouderen te ontslaan en te vervangen door jongeren. Hij zag een mens niet alleen als een kostenpost, maar ook als mens. Hij was wel 'meneer Wiegel' en noemde zijn secretaresse 'Mevrouw Jansen' en niet 'Babs' of zo. Maar hij ontsloeg mevrouw Jansen niet. In de jaren '70 had je in de politiek drie kopstukken: Den Uyl, Van Agt en Wiegel. Ik vond ze eigenlijk alle drie wel leuk. Allemaal eigenlijk. De jaren zeventig waren de leukste jaren in de politiek. Met de leukste mensen dus. Er werd veel gezopen en gelachen, met name ook met de parlementaire pers. Kom daar nu eens om.
Ach wat mij betreft mocht Wiegel nog tot zijn honderdste in de Telegraaf blijven schrijven hoor. Ik lees die krant toch nooit, laat staan de stukjes van Hanzepans. Het niveau van een 12-jarige? Tja, ooit hadden we Opland die hem met een snottebelletje tekende. Door het overlijden van Wiegels vrouw was dat niet meer gepast. Maar Gedanken sinds frei. En het overlijden van zijn toenmalige vrouw zal nu wel verwerkt zijn. In mijn hoofd heeft hij dat snottebelletje altijd behouden.