Joop

Wiegel heeft gelijk, de tijd is niet rijp voor nivellering

  •  
11-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De nivellering laten zitten en het behouden van de WW is de enige manier om nieuw paars te redden
Laat de nivellering zitten. Krijg daar het behoud van de WW voor terug. Die uitruil stelt Hans Wiegel voor aan de onderhandelaars met hun radiostilte en hun opnieuw overwerkende CPB-rekenaars op het Binnenhof. Rood is het bloed dat uit mijn gewonde hart druppelt, maar voor deze keer heeft het idool van rechts Nederland gelijk. Dit is de enige manier om nieuw paars te redden.
Als je bestedingen wil bevorderen, is een gelijkmatiger inkomensverdeling in beginsel een goed idee. Mensen met weinig geld hebben de neiging om loonsverhogingen meteen te besteden. Wie het beter heeft, gaat daarentegen oppotten, althans in het calvinistische Nederland met zijn spaarmanie. Daar heb je niks aan in een recessie. Aan de andere kant wordt dit effect te niet gedaan door het feit dat beter betaalden niet hun spaargeld aanbreken maar aankopen uitstellen, zodra zij moeten inleveren. Ze doen bijvoorbeeld langer met hun auto en spiegelen zich niet langer aan die commercial, waarin een Franse vrouwenverslinder een grote Citroën koopt, niet omdat hij hem nodig heeft maar omdat hij er zin in heeft.  Nog een waarheid: nivellering is goed voor de Action maar slecht voor de Bijenkorf.
Het ontmantelen van de WW – luidt een in rechtse kringen veel gehoorde waarheid – prikkelt werklozen om acuut betaald werk te accepteren. Daarbij gaat men uit van de fictie dat er voor iedereen genoeg werk is – ondanks leeftijd of opleiding. De werkelijkheid leert iets geheel anders.  Als de plannen met de WW doorgaan, betekent baanverlies als snel de financiële ondergang en – als je geluk hebt– schuldsanering. Dat is evenmin bevorderlijk voor bestedingen. Met zo’n zwaard van Damocles boven je hoofd – kijk maar naar boven, ook bij jou hangt er eentje aan het paardenhaar van de economie – houd je je centen liever in je zak voor kwaaie tijden.
Dit zijn plausibele argumenten om zowel de nivellering als de afbraak van de WW in de ijskast te zetten. Maar – ik geef het eerlijk toe – ze zijn  niet krachtig genoeg om op zichzelf het grote wegstrepen te rechtvaardigen, dat nu door Wiegel wordt voorgesteld. Zijn gelijk rust voornamelijk op een ánder fundament. Deze coalitie van PvdA en VVD kan een hoop, maar niet rechtstreeks ingaan tegen het DNA van de partners.
VVD-ers zullen het nooit accepteren dat de inkomens van de middenklassen worden afgeroomd om de laagst betaalden een klein beetje financiële ruimte extra te geven. Daar hebben zij namelijk niet voor op de VVD gestemd. Daar zijn zij tegen. Met zulk een verraad zijn zij niet bereid te leven – of liever gezegd – hun VVD te laten leven. Rechtgeaarde socialisten zullen net zo reageren als zij merken dat hun partij bereid is weinig over te laten van ons ooit zo trotse sociale stelsel.
Voeg daarbij dat deze maatregelen effect krijgen in 2014, een paar maanden voordat er raadsverkiezingen worden gehouden. Dan zullen de paarse partijen door een woedende achterban worden gedecimeerd. Daarna valt het kabinet, tenzij het door een revolte van de leden al niet eerder schipbreuk heeft geleden. Met andere woorden: onder de huidige omstandigheden is nivellering noch ontmanteling van de WW haalbaar. Dat is jammer maar het is niet anders. De tijden zijn nog niet rijp. Dat heeft Wiegel scherp gezien.
Update: de Telegraaf meldt maandag dat volgens Diederik Samsom een uitruil van de nivellering tegen het behoud van de WW “niet aan de orde” is, want dan valt een bezuiniging van1,3 miljard euro weg.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

toshiba
toshiba11 nov. 2012 - 10:08

Inderdaad Han, Werk voor inkomen. Dit was ook het basisrecept voor de onderhandelingen en uitruil tijdens de periode Lubbers en is sindsdien jarenlang de basis geweest van de consensuspolitiek. Het lijkt mij dus ook de beste manier om de geest in de fles te krijgen. Zeker als dit kabinet zich ook nadrukelijk richt op de groep 50+ die zonder werk zit.

Bakoe
Bakoe11 nov. 2012 - 10:08

/Het ontmantelen van de WW – luidt een in rechtse kringen / Nou, ik heb hier toch al heel wat woorden gewisseld met PvdAers die er grote voorstanders van zijn, en nog net niet de feestvlag uigestoken hebben.

Lookingforwardto2013
Lookingforwardto201311 nov. 2012 - 10:08

Met alle respect, meneer Hans Wiegel heeft tijdens de laatste week met zijn verschillende mediaoptreden zijn punt al duidelijk gemaakt. Nu moet hij ook een stap terug doen en verder gaat met zijn andere bezigheden, uit zijn partijsbelang en uit het landsbelang, naar mijn mening. Hij moet ook zijn VVD collega meneer Mark Rutte, die nieuwe MP van ons land respecteren en laat hem gewoon zijn werk verder doen samen zijn VVD collega's en hun PvdA collega's in het nieuwe VVD-PvdA kabinet.

meijerlahn
meijerlahn11 nov. 2012 - 10:08

Wallage van de PvdA is het je eens Han. In Buitenhof had hij het over een plan met desastreuze gevolgen als mensen na een hele korte WW-tijd de bijstand worden gejaagd. Een smeekbede van mijn kant: Alsjeblieft PvdA, in tijd van crisis, waar het de komende tijd ontslagen gaat regenen, ga opnieuw onderhandelen over dit onzalige plan.

bruces
bruces11 nov. 2012 - 10:08

Hans Wiegel is gewoon een dwaas die met Dries de staatsschuld liet oplopen zonder aantoonbare tegenwaarden en MP wilde worden via de LPF. Dat het systeem niet meer werkt en de schuld oploopt is gewoon een gegeven en zelfs logisch te verklaren. Dat moeten wij gaan bestrijden voor ons zelf, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen. In het verleden kregen wij loonronden van, als voorbeeld +3%. Dus iemand met een inkomen van 2.000 euro/maand ging er 60 euro/maand op vooruit en bij 6.000 euro/maand dus 180 euro/maand. De witte boorden (en de FNV) lieten dit opkappen via schoonmakers en de vuilnisophalers. Zelf bleven ze met de schone handen op kantoor zitten. Als ik de media volg en hier bij Joop, dan zie ik alleen 50-plussers en babyboomers in opstand komen, vaak diegenen die het meest hebben geprofiteerd van al die loonronden uit het verleden. Nu geven ze niet thuis en beginnen te klagen. Klagen over 7% minder pensioen. Dan hadden ze meer premie moeten betalen in het verleden. Nee de schuld ligt bij de ander. Komt u maar met het woord neoliberalisme. Nu het minder gaat lijkt het toch logisch om eens negatieve loonrondes in te voeren van -3% en een correctie in loonschaal -1-. Nog iets. Onze overheid is te duur, te bureaucratisch en zorgt niet voor werk. Dat doen ondernemers. Ondernemers die naar Duitsland gaan verhuizen, omdat Nederland niet de juiste capabele technici kan leveren. Stond ook in de regio-bladen. Wij hebben via verkeerde opleidingen (onderwijs) bijgedragen aan een verhoging van de werkeloosheid. Staat niet in het regeerakkoord. Lees ik wel in de regionale bladen en de vakliteratuur. Is wel een gegeven, waar wij nu de prijs voor betalen. Daarover schrijft niemand bij de alfa-club van Joop.nl en de 2de kamer. Hoeveel Kamerleden snappen via eigen parate kennis, de financiële paragrafen ? Kijk eens naar het opleidingsniveau van kamerleden. Geschiedenis, aardrijkskunde, sociologie, politicologie, praat- en kijkopleidingen, etc.. Onze MP-geschiedenis, weet zelfs niet hoeveel 50 miljard is. Han, Hans, Johannes, en al die anderen. Wij kunnen wel schrijven, klagen en lopen te zeuren, maar willen wij het oplossen dan zullen wij eerst de historisch gemaakte fouten uit het systeem moeten gaan aanpakken. Organiseren, ondernemen en werk (= ook opleiding) begint bij jezelf. THUIS. Niet in Den Haag. Den Haag is gewoon een incassobureau, dat inkomsten herverdeeld, met goedkeuring van de Kamer. Dat slappe geklets van Buma, Wiegel, Nijpels, en al die anderen op tv, is zinloos, programma vulling en leuk voor de kijkcijfers. Het lost niets op.

opmerker
opmerker11 nov. 2012 - 10:08

Han je vergeet iets. De staatskas moet nodig aangevuld want er is al zoveel besteed aan alle overheid zepers. Aan de garantieverplichtingen in het ESM etc. nog maar niet gedacht, want als dat werkelijkheid wordt dan zal het VVD kiezersvolk nog harder gaan schreeuwen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 nov. 2012 - 10:08

Wiegel gedraagt zich als een onderkoning, probeert iedere keer z’n nageltjes erachter te krijgen, alsof het zijn bevochten overwinning is dat men het nivelleren d.m.v. de ziektekostenpremie schrapt, lijkt de smaak te pakken en denkt ik vraag en zij draaien. Mijn inschatting is dat de drie pijlers van het kabinet, de begroting op orde, het nivelleren en de economie versterken niet zomaar geslecht kunnen worden door de nageltjes van Wiegel, toen hij zelf aan de knoppen zat heeft hij er niets van gebakken, een staatsman van lik m’n vestje, Samsom zal zijn kompas niet laten varen, dat zou zijn geloofwaardigheid doen kelderen en de pvda met de grond gelijk maken, Rutte is er te zeer op gebrand zijn premierschap tot een succes te maken en zou zijn moeder er bij wijze van spreken voor willen verkopen. Wat mij zorgelijker lijkt is de eerste kamer, vooral het cda met het gedumpte partner syndroom kon wel eens haar gram halen, ook de sp verdenk ik van dat ziektebeeld, Pechthold wil sowieso overal met z’n tengels aan zitten, kortom makkelijk wordt het niet. Dat alles neemt niet weg dat sommige maatregelen inderdaad niet sporen met de werkelijkheid en toch zou ik willen zien hoe deze coalitie het eraf zal brengen en denk dat het een kans verdient.

Charta46
Charta4611 nov. 2012 - 10:08

Han, Kernpunt in het regeerakkoord is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, of te wel nivelleren. En dat is in tijden van crisis heel verstandig, kijk maar naar Rutte1 daar draaiden de laagste inkomens voor de zwaarste crisis lasten op.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe11 nov. 2012 - 10:08

Bereik je dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen als je iedere werknemer reduceert tot rechteloze flexwerker? Wat is dat toch voor rare redenatie?

toshiba
toshiba11 nov. 2012 - 10:08

Door het progressieve belastingsysteem kennen we dat principe al. De vraag is in welke mate en hoe de verdeling plaats vindt tussen de groep. Nivellering als doel op zich, zoals de PVDA nu doet, is weinig heilzaam. In deze tijden wil je de zwakste groepen extra beschermen, maar daar zijn meerdere oplossingen voor. Daarnaast leiden de huidige nivellering niet tot het gewenste resultaat. De werkelijk sterkste schouder, miljonairs etc, hebben van de voorgestelde maatregelen helemaal geen last. In tegendeel zelfs. Maar blijkbaar is de PVDA blind voor de werkelijke effecten van de door haar voorgestelde maatregelen. Niet zo vreemd, als je nivellering tot doel stelt, ipv middel om de zwaksten te beschermen. tunnelvisie in optima forma

JoopSchouten
JoopSchouten11 nov. 2012 - 10:08

Dit is de enige manier om nieuw paars te redden. Ik wil geen paars. En dat eeuwige winst-winst principe en bijkomende vervuiling is een tweede tegenargument. Mensen zullen hun hebzucht moeten beteugelen en anders naar de economie en maatschappij moeten leren kijken. Niet goedschiks dan kwaadschiks. Op dezelfde weg doorommelen is geen optie meer.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten11 nov. 2012 - 10:08

'Op dezelfde weg doorrommelen is geen optie.' Aangezien ik felle kritiek heb voel ik mij verplicht een mogelijk alternatief te geven. Onderstaande is een schets. (Een concept moet immers op een A4'-je geschreven kunnen worden.) Deze had ik eerder geplaatst maar leek me goed om nogmaals te plaatsen. Het is gewijzigd omdat ik het net voor de tweede maal herlas.: Velen maken een enorm grote gedachtefout naar mijn idee. Iedereen gaat er vanuit dat wij de pineut zijn omdat de geldvoorraad slinkt. Maar wat velen zich niet schijnen te realiseren is dat dit kapitaal niet het geld is maar de mens zelf. Dus vergeet het huidige geld en begin iets nieuws. Ik stel voor in de eerste plaats macro-economisch te denken omdat dit ons direct raakt en reëel is. Produceer wat noodzakelijk is zoals voedsel en onderdak en stop de opbrengsten in eerste plaats terug in de eigen economie met een Silvio Gesell Vrijgeld- en Vrijgrondsysteem. Dit systeem heeft meermalen bewezen alleen maar voordelen te hebben. Ondernemerschap wordt gestimuleerd. De waarde van het nieuwe geld-ruilmiddel is stabiel kan kan niet worden opgepot, dit om oneigenlijke rentes te voorkomen. Een vast percentage wordt afgeroomd om een humaan zorgstelsel, onderwijs, infrastructuur en wetenschap (slow science) in stand te houden. Land en goederen worden louter gezien als bruikleen, mogen niet beschadigd worden en worden in oorspronkelijke staat teruggebracht als het gebruik geen nut of meerwaarde heeft. Grootgrondbezit en feodalisme verdwijnt vanzelf. Mensen die harder werken kunnen zich evengoed meer veroorloven, afgunst verandert respect. Mensen storten hun rijkdom terug in de gemeenschap als hun leven beëindigd is tenzij een ander zijn/haar taak kan voortzetten in hetbelang van de gemeenschap. Naast deze economische afspraken is de enige onvrijheid de verplichting intrinsieke sociale en fysieke behoeftes te beschermen. Mijn uitgangspunten zijn de Universele rechten van de mens. Er is in Nederland zo'n enorme rijkdom aan kennis, ondernemerschap en welwillendheid dat ik geen enkel probleem zie. Ook buitenlandse handel hoeft niet te stoppen. Het kan en moet anders. De Hollandse gemeenschap handelt van oudsher opportunistisch (...). Dit hoeft hoeft niet negatief te zijn zoals die van bijv. de V.O.C.. De oorzaak van de huidige ellende; aandelenshit, is hier begonnen en kan hier eindigen. We kunnen een nieuw voorbeeld stellen. Wat 'we' kapot hebben gemaakt kunnen we ook helen. We zijn schatplichtig.

bruces
bruces11 nov. 2012 - 10:08

Dat wordt nog een probleem met de vierde weg, nu de brug er uit ligt. Joop ? Hoe kom ik nu aan de overkant ? Dat wordt zwemmen.

EricDonkaew
EricDonkaew11 nov. 2012 - 10:08

Helemaal mee eens: behoud van werkgelegenheid annex bestaanszekerheid vind ik een grotere prioriteit hebben dan het nivelleren om het nivelleren. Niet dat ik tegen dat laatste ben overigens. Eerder integendeel. Daarom moeten de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht (behoud van werkgelegenheid) en verkorting van de ww-duur (behoud van bestaanszekerheid) worden teruggedraaid. Volgens mij is dat de manier om Paars III te redden. Als we dat willen tenminste.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew11 nov. 2012 - 10:08

Hm. Grotere = hogere.

Lookingforwardto2013
Lookingforwardto201311 nov. 2012 - 10:08

Volgens mij moeten voorlopig al die verschillende VVD en PvdA prominenten gewoon een stap terug nemen (a.u.b. een tijdelijke mediastilte misschien tot alles goed geregeld is door jullie eigen collega's graag!) na hun verschillende mediaoptreden vorig week en deze week, uit hun eigen partijsbelang en vooral uit het landsbelang. Ze hebben een bij een hun punten (via de media) al duidelijk gemaakt. Nu laten a.u.b. hun VVD en PvdA collega's in het nieuwe VVD/PvdA kabinet en in die VVD en PvdA Tweede Kamerfracties gewoon hun werk doen. Bedankt!!!

1 Reactie
Bakoe
Bakoe11 nov. 2012 - 10:08

Ja Mike we weten nu wel dat we allemaal onze mond moeten houden. Maar al deze bijdragen van de deskundigen en prominenten waren niet nodig geweest als er van te voren wat meer naar deskundigen geluisterd was, inplaats van het schooljongetjes overleg tijdens de formatie.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos11 nov. 2012 - 10:08

Wiegel had gewoon de beste oplossing...en dat komt zelden voor.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe11 nov. 2012 - 10:08

Juist, op beide punten gelijk !

startmeop
startmeop11 nov. 2012 - 10:08

Allemaal onzin. Wanneer is het wel tijd voor nivelleren dan? Als er wel een meerderheid voor is in de eerste kamer? Want daar gaat het hier om. Er is geen meerderheid in de eerste kamer en die speelt zijn macht uit. Het is de overwinning van de minderheid, met Wiegel die het allemaal zeer goed uitkomt en die een keer goed met pensioen moet gaan.

1 Reactie
bruces
bruces11 nov. 2012 - 10:08

Het is in eerste instantie zeer trieste onzin, als de MP de sommetjes niet snapt.

jelius
jelius11 nov. 2012 - 10:08

Zou nu echt niemand in de gaten hebben dat er al meer genivelleerd wordt in ons land dan in enig ander land ? Of wij echt voorop lopen in nivellering weet ik niet, maar ik denk dat we zeker bij de top vijf horen. Romey betaalde 14 % inkomstenbelasting, bij ons zou hij het toptarief halen, ik meen 52 %. Dan heb ik het nog niet over belastingvrije voeten, en allerlei tegemoetkomingen aan de laagste inkomens. Zo meen ik dat de laagste inkomens in Amsterdam niets hoeven te betalen voor vuilophalen en water. Dan is er de vraag in hoeverre verdere nivellering kan werken. Het begrip afwenteling bestond in de economie, maar we hebben nu, voor zo ver ik weet, geen enkele econoom in het kabinet. Een nauurkundige, een historicus, en een landbouwingenieur hebben we, het debakel wat natuurkundige Tinbergen Joop den Uyl, ec, drs., bezorgde, lijkt zich te herhalen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew11 nov. 2012 - 10:08

Jelle de Vries: Romney betaalde 14 % inkomstenbelasting, bij ons zou hij het toptarief halen, ik meen 52 %. ------------------------------------------- In de VS is de inkomstenbelasting inderdaad laag. Gemeentebelasting is daar weer veel hoger: zo'n 1000 $ per maand. Je kind naar een goede school sturen: 50.000 $ per jaar. Medische zorg: vrijwel onbetaalbaar (marktwerking!), of je nu verzekerd bent of niet. Je kunt geen appels met peren vergelijken.

[verwijderd]
[verwijderd]11 nov. 2012 - 10:08

Han, om eerlijk te zijn, waarom zou nieuw Paars gered moeten worden? Om weer eerlijk te zijn, ik zie daar geen enkele reden toe. Het is puur wantrouwen wat Marcx en Didi hebben opgebouwd door in een vloek en een zucht een regeerakkoord in elkaar te prutsen, die rammelt en rabbelt aan alle kanten. Om in deze crisistijd met een dergelijke aanpak te komen, geeft derhalve ook minder vertrouwen naar de toekomst. Deze met stoom en heet water werkende politici zullen ons door de crisis moeten leiden? Ik heb mijn bedenken, gezien en gelet op het bewust onbeproken laten van toekomstige confliktstof geeft de levensduur van de coalitie. Han. Maar ik maak me zorgen om jou, vorige week nam jij naadloos diverse programmapunten van de PVV over en nu zit weer bij een VVD mastodont op schoot. Of is het omdat deze move een graai in jouw geldbuidel voorkomt van Marx en Didi? Indachtig als de echte pure socialist "als een ander het maar betaald"? Han, waar gaat daar naar toe?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst111 nov. 2012 - 10:08

Dat zal maandagavond of dinsdag blijken, waar dat naar toe gaat. Wat de nivellering betreft is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel de laagst betaalden daarop vooruit gaan, want die nivellering staat zoals wij weten, los van de bezuinigingen en heeft tot doel een eerlijker inkomensverdeling in Nederland.