Joop

Wiedewiedewiet

  •    •  
17-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Niets en niemand is in Nederland racistisch. Nooit geweest ook. Racisme is namelijk gewoon on-Nederlands. Zoals eigenlijk alles wat vies en lelijk is, on-Nederlands is
Sinterklaas is toevallig een witte man en zijn Pieten zijn gewoon zwart door hun nachtelijke klautertochten over daken en glijpartijen door schoorstenen. Kijk maar naar de gemiddelde schoorsteenveger, pikzwart. Net als Zwarte Piet. Die laatste is helemaal niet egaal bruin geschminkt. En ook die rode lippen hebben ze bij toeval. Net als de niggers dat in Amerikaanse spotprenten van een aantal decennia geleden hadden. Maar dat is dus toeval. Alles is toeval hier, in ieder geval van november tot december.
Linkse azijnpissers zijn onterecht verontwaardigd en onze donkere medemens is onterecht gekrenkt. Om helemaal niks. Alsof Nederland een koloniaal verleden heeft. Alsof wij actief hebben meegedaan aan de slavernij. Alsof ‘apartheid’ een Nederlands woord is. Alsof ‘Zwarte’ in ‘Zwarte Piet’ in dat licht denigrerend klinkt. Alsof ‘Zwarte’ überhaupt weleens in een denigrerende context gebezigd wordt. Wees blij dat er nog ‘Piet’ achter staat. Alsof kinderen, bewust of onbewust, aannemen dat het normaal is dat een witte man zwarte knechten heeft. Alsof ons Sinterklaasfeest eventueel, wellicht, misschien een beetje aanstootgevend kan werken of op enige wijze in verband kan worden gebracht met dingen uit deze alinea. Echt niet. 
Nee, gekrenkte zwarte gozer of griet: wiedewiedewiet. Ik hoor je wel, maar ik zie je niet. Daar is de decembermaand te donker voor. Want jij bent zwart. Als de nacht. Horen doe ik je eigenlijk ook niet, want je commentaar is op niets gebaseerd. Ik heb er lang en diep over nagedacht, ik ben ver buiten mijn eigen referentiekader gestapt en heb de zogenaamde zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis aandachtig gelezen. Ik kan me niet vinden in je donkere herinneringen aan een duister verleden, laat staan in je koppeling naar deze dingen aan de dagelijkse realiteit in het Nederland van 2011. Het spijt me. 
Ik snap de ellenlange en soms ellendige discussie dus niet. Gun de blanke man in zijn geheel zelfstandig opgebouwde, vrije land een niet bij mekaar gefantaseerd, niet rasasociaal en geenszins discriminerend feestje. Wiedewiedewiet. Ik hoor je wel, maar ik luister niet.
Dit artikel verscheen eerder op Spunk.nl

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

mariatrepp
mariatrepp17 nov. 2011 - 17:36

Erg goed gedaan!

denmol
denmol17 nov. 2011 - 17:36

Ik ben van mening dat weldenkend Nederland wel beseft dat er iets wringt aan dit "feest" maar heb het vermoeden dat men er nog niet klaar voor is om te praten over wat het hele zwarte piet gebeuren doet met sommige zwarte Nederlanders . Wellicht dat men er over een decennium wel klaar voor is om zich te verplaatsen in een ander die wel degelijk last heeft van deze stelselmatige stigmatiserende en rolbevestigende stereotyperingen die allemaal verenigd zijn in de persoon van zwarte piet. Afschaffing van de slavernij heeft per slot van rekening hier helaas ook langer op zich laten wachten dan in ons omringende landen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 17:36

Geweldig gedaan!

Sanaa
Sanaa17 nov. 2011 - 17:36

Beautiful writing as always.. x

Reprehensionem
Reprehensionem17 nov. 2011 - 17:36

Goed stuk. Helaas zijn tradities hardnekkig en passen mensen deze niet graag aan. Laat staan dat men er mee breekt. Dan komt de eigendomsclaim: "Het is wel ónze cultuur, ja?!"

Douniii
Douniii17 nov. 2011 - 17:36

Toppertjeeee

a.doorgeest
a.doorgeest17 nov. 2011 - 17:36

Lang leve het cultureel masochisme dus maar weer dat velen zo eigen is in dit land...

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250017 nov. 2011 - 17:36

Ach, de waarheid wordt veelal betiteld als racisme, lekker doorgaan zo en u zult op uw wenken worden bediend.

DitBenIk2
DitBenIk217 nov. 2011 - 17:36

Deze zwarte sinterklaas heet er een hele andere mening over: http://www.telegraaf.nl/binnenland/10937318/__Suri_Sinterklaas_volgeboekt__.html?sn=binnenland,buitenland Maar om een verband te leggen tussen sinterklaas en slavenhandel is van een erg laag niveau. Geforceerd een verband creëren om je gelijk te halen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 17:36

Voor al die mensen die het zo belangrijk vinden dat Sinterklaas tot in het einde der tijden wordt gevierd zoals dat vroeger ook gebeurde: Waarom geldt dat eigenlijk niet voor ganstrekken? Voor palingtrekken? Voor onthoofdingen op het marktplein? Aan het bezoeken van een "gekkengesticht" om "aapjes te kijken"? Waarom geldt voor al die zaken *wel* dat er iets aan de traditie veranderd moest worden, en voor de rol van zwarte piet niet? Ik moet trouwens daarnaast zeggen dat ik dat hysterische Sinterklaasjournaal, waar kinderen worden voorgelogen (op iets dat een "Journaal" heet) ook niet meer van deze tijd vind. Kinderen lieg je niet willens en wetens voor.

Klapschaats2
Klapschaats217 nov. 2011 - 17:36

De schrijver vergeet voor het gemak dat NL in de top staat van landen die ontwikkelingshulp verstrekt heeft, ook aan landen waar men na miljarden van onze steun nog steeds het begrip eigen initiatief niet kent. Daarmee compenseerden we onze historische schuld. Is dan alles goed? Nee, maar we deden het wel; vele andere landen deden het niet. Zelfs de meest optimische NL filantroop die bijvoorbeeld in onze voormalige overzeesche gebiedsdelen actief was heeft zo ongeveer het bijltje er bij neer gegooid. Dat geluid mogen we ook laten horen.

pietdevries2
pietdevries217 nov. 2011 - 17:36

Gaan we nu ook de kerstboom kritiseren omdat die voortspruit uit het heidense midwinterfeest ? Kerstmis is drie dagen na de kortste dag, je hebt drie dagen nodig om met het blote oog te kunnen zien dat de zon meer naar links opgaat en meer naar rechts ondergaat. De groene boom is symbool voor de nieuwe oogst.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 17:36

Mandarijnvlieg: [Ik blijf echter wel bij mijn visie, ik vind deze `verkramping` juist rascistisch en stigmatiserend. Juist omdat het zo onder de lop genomen word. ... Het sinterklaasfeest onder deze loep plaatsen vind ik juist rascistisch en stigmatiserend...] Ik zal dan toch nog één poging ondernemen om uit te leggen wat ik er precies discriminerend aan vind, want dat is blijkbaar niet duidelijk. Het gaat er niet om of er wel of niet kinderen (of volwassenen) voor Zwarte Piet worden uitgescholden, of dat kinderen bang voor ze weglopen omdat ze denken dat iemand een Zwarte Piet is. Het gaat om de stereotypering. Als er jaarlijks een feest zou zijn, voor kinderen, waar een Feestjournaal voor op TV zou zijn, waar één man in voor zou komen in de hoofdrol, en daarnaast een verzameling domme blondjes die alles fout doen, zou ik het *ook* onjuist vinden om kinderen met zo'n beeld van vrouwen op te zadelen. Hier wordt de traditionele karikatuur neergezet die mensen uit de tijd van de slaven als idee over zwarten hadden. Het is helemaal niet lang geleden dat er zo over wat toen negers heette werd geschreven en gesproken. Zeker in Europa was dat in de jaren vijftig nog heel normaal. We zitten nu met een beeld van Zwarte Piet uit die jaren vijftig. Waar op allerlei andere terreinen (boeken, strips), dat beeld is aangepast, is dat bij dit feest niet gebeurd. Dat vind ik niet kunnen. Als Sinterklaas perse domme knechten nodig heeft die kinderen de stuipen op het lijf jagen, laten ze dan op z'n minst van alle kleuren zijn...

benniegeknie
benniegeknie17 nov. 2011 - 17:36

Ik denk dat het sinterklaasfeest inmiddels al heel aardig is geevolueerd, en dat er aan die evolutie nog lang geen einde is gekomen. Ben vandaag eens wezen kijken naar de lokale intocht, en er vielen me een paar dingen op. Ten eerste, er was geen roe meer te bekennen. Toen ik klein was had Zwarte Piet onmisbaar een roe bij zich. En een lege zak, waarin je moest als je heel erg stout was geweest. Deze was ook nergens meer te bekennen. Van een feest dat tweeledig was, iets dat leuk was maar tegelijk ook zwaar angst inboezemde, naar een feest dat alleen maar leuk is. Bijna alles wat beangstigend kan zijn is eruit gesloopt en dat in een kleine 30 jaar tijd. Mijn schoonmoeder is nog steeds doodsbang voor Sinterklaas, die altijd alles wist, van wanneer ze stiekem uit bed kroop tot wanneer ze stout was geweest, inclusief data en tijdstippen. Zwarte piet is inmiddels in mijn ogen ook flink geevolueerd. Van een karikatuur die slecht Nederlands sprak, dommig was en gekke dingen deed maar tegelijkertijd ook door de roe en de dreigende lege zak iets heel angstaanjagends had, tot een vrolijke frans die alles kan, alles kan maken, tegendraads kan en mag zijn en verbaal heel scherp uit de hoek kan komen. Een soort van moderne clown die gehuld in een karikaturale outfit scherpe kritiek kan en mag leveren. Ook vind ik dat de Sint steeds dommer lijkt over te komen, en veel afhankelijker is van de pieten dan toen ik klein was. Zonder de pieten is er geen paard, zijn er geen kadootjes en al helemaal geen pepernoten om uit te delen. Zonder de pieten, hoe chaotisch en clownesk ze ook mogen zijn, wordt het hele feest een grote chaos waarin alles misloopt en het niet op het laatste moment toch nog goed komt. Ik denk trouwens dat dat een goede ontwikkeling is. Ik zou het geen ramp vinden als met name de satirische kant van zwarte piet wat meer uitgediept zou worden. Bij ons thuis was Sinterklaas altijd al een feest met een randje, dat randje mag terug komen maar dan in een andere vorm. En daar hoeven zogenaamd tere kinderzieltjes niet eens wat van te merken. Er zijn zat andere dingen die voor kinderen volledig onschuldig zijn, maar voor volwassenen gelijktijdig een scherpe boodschap met zich meedragen. Ik denk en merk trouwens ook dat voor kinderen het schoorsteenverhaal heel aannemelijk is. Wij volwassenen zien meteen dat piet nooit door een schoorsteen kan zijn gekomen, daar is ie A) te dik voor (meestal, om door een schoorsteen te kruipen moet je abnormaal dun zijn als er al een schoorsteen is), B) het niet klopt met de schone kleding en de make-up en C) wij geschiedenis lessen gehad hebben op school. Wij weten van de achtergronden en de associaties. Wij gedragen ons daar ook naar. Voor kinderen is het allemaal veel simpeler. Piet klimt op daken en kruipt door schoorstenen en is daarom zwart, een mens met een donkere huidskleur draagt hele andere kleding en gedraagt zich volledig anders. Zoals mijn nichtje van 5, opgegroeid in een "blanke" wijk zei: "Duh, dat snapt toch iedereen?"

pietdevries2
pietdevries217 nov. 2011 - 17:36

Schrijver/ondernemer/student, vandaar dat niet wordt begonnen met een omschrijving van wat wordt verstaan onder racisme. En zo blijft de verwarring. Niets bijzonders, overigens, een racist als Houston Chamberlain kwam er rond vooruit dat hij ras niet kon definiëren.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online17 nov. 2011 - 17:36

"Schrijver/ondernemer/student, vandaar dat niet wordt begonnen met een omschrijving van wat wordt verstaan onder racisme." domheid daarentegen is wel nederlands of ben jij geen nederlander dan?

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2011 - 17:36

Wat een welvaart dat mensen zich over zoiets druk kunnen maken.

1 Reactie
Winston2
Winston217 nov. 2011 - 17:36

De tijd hebben om over de grotere en fundamentelere zaken van het leven na te kunnen denken is inderdaad luxe. Niet iedereen weet zich daar even goed raad mee of doet zelfs een poging; Derek Otte wel.

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2011 - 17:36

Kunnen grote mensen eens ophouden hun frustraties te uiten over ons feest? Doe dat maar een andere keer. Over het kerstfeest, het suikerfeest, of wel ander feest dan ook valt vast ook wel wat te zeiken. Doe dat dan lekker als volwassenen onder elkaar en val ons er niet mee lastig. Klaas (5 jaar)

3 Reacties
Winston2
Winston217 nov. 2011 - 17:36

Praat Klaas misschien zijn vader na?

Patrick Faas
Patrick Faas17 nov. 2011 - 17:36

"Over het kerstfeest, het suikerfeest, of wel ander feest dan ook valt vast ook wel wat te zeiken." Ja en het hele Offerfeest wordt wettelijk verboden in Nederland. Dat is nogal wat ingrijpender dan een kleine aanpassing aan make-up.

denmol
denmol17 nov. 2011 - 17:36

Klaas Blondeman jij hebt hier in mijn ogen keer op keer bewezen niet te snappen wat empathie is en dat doe je nu ook weer, wat ook weer duidelijk maakt dat nuancering en subtiliteit geen kwalificaties zijn die jou toe te dichten zijn daarmee toon jij je volgens mij iemand met de ware VOC mentaliteit.

Mitosis
Mitosis17 nov. 2011 - 17:36

ah gossie... er schminken mensen zich zwart... dat moet wel racisme zijn.... ik zie alleen maar volwassenen zeuren dat sinterklaas een feest vol discriminatie is. En bij de sinterklaasintocht zie ik ook allemaal kleine gekleurde mensen (negers zal ook wel fout zijn om te zeggen) genieten van de pepernoten die ze krijgen van zwarte piet. afijn, ik kan ook niet tegen gelovigen mensen die een feestje vieren, pech voor mij, dan kijk ik maar de andere kant op. dat raad ik alle zeurende mensen over racisme en sinterklaas ook aan.

1 Reactie
denmol
denmol17 nov. 2011 - 17:36

"En bij de sinterklaasintocht zie ik ook allemaal kleine gekleurde mensen (negers zal ook wel fout zijn om te zeggen) genieten van de pepernoten die ze krijgen van zwarte piet." Net zoals die negertjes die blij waren met kralen en spiegeltjes toen. Lekker makkelijk alle kinderen zijn te paaien met pepernoten en snoep terwijl ze op dat moment heel bang kunnen zijn maar het toch wel aanpakken. Ik zou uit dat gegeven niet zulke vergaande conclusies trekken als ik jou was.

Patrick Faas
Patrick Faas17 nov. 2011 - 17:36

Wat opvallend leuk geschreven, dacht ook ik, en zag toen op zijn bio dat Derek Otte aan Spunk verbonden is. Dan valt alles op zijn plaats. Als er nog Jopers zijn die Spunk niet kennen: http://www.spunk.nl/

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 17:36

Oh, dank je! Ik kende Spunk alleen als het zelfgemaakte woord van Pippi. Het heeft hier een prachtige toepassing gekregen ;-)

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle17 nov. 2011 - 17:36

Ik weet niet of deze reactie geplaatst wordt maar ik erger me eraan dat het nog niemand is opgevallen dat 'spunk' een platte Brits-Engelse benaming is voor semen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 17:36

"Spunk is het woord van Pippi Langkous, waarvan ze niet weet wat het is. Ze gaat naar de bakker en vraagt om een zakje ,,knapperige spunk'', naar een ijzerwinkel, naar een dokter. Niemand heeft spunk. Sinds een jaar bestaat Spunk wel. Het is een internet-blad voor jongeren, gemaakt door jongeren" Maar als jij liever aan sperma denkt is dat prima uiteraard ;-)

JoopSchouten
JoopSchouten17 nov. 2011 - 17:36

Onze kinderen (2 en 4) denken niet 'racistisch', mede omdat wij verschillen in uiterlijk nooit aanwijzen. Uiterlijk is zoals het is en verder helemaal niets (...). De Sinterklaas viering is inderdaad schandalig commercieel geworden en kinderen krijgen een 'sprookje' voorgeschoteld. Als ik aan mijn eigen goedgelovige Sinterklaas periode terugdenk herinner ik me alleen de spanning en de wensdromen. Meer niet... Volwassenen geloven ook in sprookjes, dát is echt schadelijk te noemen. Ik vraag me af of er gegevens te vinden zijn die de geschiedenis van 'het waarom' van Zwarte Piet's uiterlijk wordt beschreven. Misschien kan er dan weer een sprookje worden doorgeprikt. mvrgr, Bedenkpiet

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 17:36

http://www.historien.nl/jan-schenkman-en-het-eerste-sinterklaasboek/ en hier: http://www.geschiedenis.nl/index.php?bericht_id=1527&go=home.showBericht Zwarte Piet is een 19de eeuwse uitvinding, en stelt eigenlijk een Moor voor (een Moslim). Maar hij heeft in de loop der tijd het uiterlijk en de trekken gekregen die mensen bij zwarte slaven bedacht hebben.

Yggdrasil
Yggdrasil17 nov. 2011 - 17:36

Ik vraag me af of er gegevens te vinden zijn die de geschiedenis van 'het waarom' van Zwarte Piet's uiterlijk wordt beschreven. Misschien kan er dan weer een sprookje worden doorgeprikt. ========== Als ik naar het Sinterklaas journaal kijk, ja ik kijk daar naar, dan valt het me op dat de Pieten van nu eerder bruin dan zwart zijn. Toen ik klein was waren ze nog echt zwart. Het valt me ook op dat ze hoe langer hoe meer op de Zwitserse Garde beginnen te lijken, dus toch een religieuze overname ? http://www.rome.wiebekoo.nl/ROMA%20MODERNA/Vaticaanstad/images/Groep_Zwitserse_Garde_in_StPieter.jpg

rgeurtsen
rgeurtsen17 nov. 2011 - 17:36

De oppositie en polarisatie is jammerlijk, maar teglijkertijd wel een leuk verschijnsel passend bij Sinterklaas. Het blanke commericële nederlandse feest, mag best wel een beetje naar de knoppen geholpen worden. Hoe vroeger kinderen weten dat Sinterklaas en zwarte Piet een spelletje is hoe beter. Het duivelse van Zwarte Piet, heeft niets met de slavernij te maken, mar de tegenstelling goed en slecht - goedheilig man en het duivelse... die oorspronkelijk de goed heilig man begeleiden. Toen bestond de wereld uit goed en slecht - en was dat ook verwerkt in de symboliek... van de Siont Nicolaas optochten. Aanpassen die feesten... de naam zwarte piet is gemakkelijk aangepast. Knecht of Piet, en de kleur weglaten. Sint heet ook geen witte piet... De gedachte de zwarte Piet een symbool van slavernij is, lijkt mij historische gezine onzin. Dat het nu een uitdrukking van racisme. 0f tenminste racistische ondertonen heeft, dat is zeker... Jammer - maar het past. Sinterklaas is als feest een net zo halve zolerig ritueel als elke regligieus feest. Afschaffen en je kinderen niet mee lastig vallen, en al helemaal niet gebruiken om goed gedrag af te dwingen. Ik ben nog steeds blij dat de kinderen op hun vierde al mee mochten bij andere kinderen kadootjes voor de deur te leggen en pepernoten rond te strooien. Leuk en geinig, anderen schrik aanjagen en gelukkig maken... En politie blijf aub met je poten af van mensen die zwarte piet wel een symbool van racisme vinden. Onvrede en protesteren is niet gebonden aan een vergunning. Ik mag met een spandoek lopen als ik anderen maar niet in de weg loop. En andere liedjes zingen mag ook. Gedraag je Nederland.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 17:36

[Hoe vroeger kinderen weten dat Sinterklaas en zwarte Piet een spelletje is hoe beter.] En daar sluit ik me volledig bij aan. Het wordt er zelfs veel leuker op, kan ik uit ervaring vertellen: kleine kadootjes in surprises, met gedichten, dat kun je dan samen met je kinderen doen.

denmol
denmol17 nov. 2011 - 17:36

Voor alle mensen die denken dat ik alleen namens mijzelf spreek als ik zeg dat ik het beeld en de persoon van zwarte piet racistisch vind en dat ik er mijn leven lang al erg veel last van heb een voorbeeld van iemand die ongeveer hetzelfde heeft ervaren en nog ervaart. Hieronder een deel van een opiniestuk van Liesbeth Tjon A Meeuw dat verscheen in Trouw op 15 november 2011. "Als kind heb ik al vroeg de betekenis geleerd van het spreekwoord: lachen als een boer met kiespijn. Die boer was ik, toen ik in de jaren tachtig op de basisschool meedeed aan de festiviteiten rondom 5 december. Ik lachte mee omdat ik de feestvreugde niet wilde verpesten, maar alles in mij had weerzin tegen die verklede en zwarte geschminkte figuren die elk jaar als apen de klas binnen kwamen stormen. Als kind begreep ik mijn weerzin niet, maar inmiddels kan ik er wel woorden aan geven. Het is helemaal niet raar dat ik voor Zwarte Piet ben uitgemaakt, het bevestigt zelfs mijn weerzin tegen de figuur. Zwarte Piet is namelijk een karikatuur van een persoon met een donkere huidskleur. Een persoon met kroeshaar, rode lippen en niet behoorlijk Nederlands kan praten. Hij is dom, onbeschaafd en niet meer dat het hulpje van de Sint. Dat is dus niet het beeld van een schoorsteenveger, maar het beeld van een allochtoon, migrant, een Surinamer, een Antilliaan of Afrikaan. Kortom iemand met een donkere huidskleur, kortom iemand met míjn kleur. Veel mensen willen graag denken dat discriminatie en racisme in onze samenleving niet voorkomen. Zwarte Piet is voor mij het levende bewijs dat er wel degelijk racistische beelden hier ook bestaan. Dat sommige beelden niet door iedereen als kwetsend worden gezien, betekent niet dat deze beelden geen zeggingskracht hebben. Het heftige politieoptreden in Dordrecht laat zien hoe delicaat het onderwerp is en de vele reacties op de verschillende fora liegen er ook niet om. Ondertussen doen we net alsof het de normaalste zaak is van de wereld dat we op deze manier onze Nederlandse traditie vieren, maar wat er werkelijk aan de hand is, is dat de meeste mensen uit angst en schaamte de discussie uit de weggaan. Zowel de mensen die zich gekwetst voelen door het beeld dat Zwarte Piet elk jaar weer neerzet, als de mensen die het goed willen praten onder het mom van cultuur. Niemand wil voor racist worden uitgemaakt.  Eerlijk gezegd kan het mij niet zoveel schelen of iemand nu wel of geen racist is en hoe vaak iemand in zijn leven Zwarte Piet heeft gespeeld. Ik denk dat we allemaal racistische denkbeelden kunnen hebben. We zijn allemaal in staat hiermee een ander te kwetsen. Vaak hebben we dus de ander nodig om onszelf te confronteren met onze eigen beeldvorming. Omdat het onderdeel is van een traditie zijn we er aan gewend geraakt, maar zo gewoon heb ik het als kind niet ervaren.  Je hoeft niet mijn huidskleur te hebben om te begrijpen dat het beeld van Zwarte Piet discriminerend is. Dat is ook een misvatting, dat alleen zwarte allochtonen hier moeilijk over zouden doen. Ik ken genoeg witte autochtonen die de gevoeligheid van het onderwerp ook aanvoelen. Als je het zeker wil weten kom dan eind deze maand naar het het festival Zwart als Roet in MC Theater, in Amsterdam.  Ik trap niet in de valkuil om te zeggen dat het feest niet gevierd mag worden. Ik ga niet voor een ander bepalen wat wel of niet kan. Zoals ik al zei, ik geloof niet in verbieden, maar wel in bewustwording. Het is echt de hoogste tijd dat het beeld waar Zwarte Piet voor staat door wordt geprikt. Ik mis al jarenlang een goede discussie hierover. Waar is het zelfonderzoek en de zelfreflectie als het gaat over deze traditie? Waar is het antwoord op de vraag waarom we vandaag de dag nog steeds kinderen lastig vallen met een misplaatste karikatuur als Zwarte Piet?  Als je eenmaal bewust bent dan hoef je ook niet meer bang te zijn om voor racist te worden uitgemaakt. Net zoals ik niet meer bang hoef te zijn om voor Zwarte Piet te worden uitgemaakt. (eerder verschenen in Trouw op 15 november 2011)"

1 Reactie
Winston2
Winston217 nov. 2011 - 17:36

Ze zegt precies wat ik denk Dennis... bedankt. "Ik ga niet voor een ander bepalen wat wel of niet kan. Zoals ik al zei, ik geloof niet in verbieden, maar wel in bewustwording." Precies.

empersouf
empersouf17 nov. 2011 - 17:36

Het is niet voor niets dat Coca-cola, welk dit feest als eerste commercialiseerde, voor elven koos in plaats van slaven.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 nov. 2011 - 17:36

Strooien met woorden uit een zak, heet dat. Soufian, ik deed het vroeg ook, maar het gaat veel beter nu! Probeer rustig je Cola-tje te drinken en probeert het nog één keer! Benieuwd wat Cola met de Sint te maken hebben, het kan hoor, maar ik wil het horen, van je.

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2011 - 17:36

Jullie lullen maar verder over het vermeend racistisch Sinterklaasfeest. Elk jaar krijgen we datzelfde gezeik en ik heb daar helemaal geen zin in. Alsof ik racisme toepas op mijn eigen kind en de vader; degene die dat denken zijn niet goed snik. De mening van de ene zwarte is niet de mening van de andere zwarte. Of mag ik geen zwarte zeggen omdat dat met Piet in verband wordt gebracht. Omdat er enkele - jezus wat mag ik ze nou nog wel noemen? zullen we dan maar gewoon Surinamers zeggen? uiteindelijk zijn zij die zich op de tenen getrapt voelen - mensen zijn die zich aangesproken voelen en daar paranoïde over doen, wil dat nog niet zeggen dat dat voor alle nazaten van ex-slaven geldt! Get a life. Na 5 december komt er altijd weer 6 december.

1 Reactie
denmol
denmol17 nov. 2011 - 17:36

" Na 5 december komt er altijd weer 6 december." Dat zei mijn vader, die nogal pragmatisch ingesteld was, ook altijd tegen ons als hij geconfronteerd werd met zijn kinderen die rond deze tijd steevast voor zwartepiet uitgemaakt werden. Dat is typisch de mentaliteit van oudere Surinamers die dit liever stilzwijgend over zich heen lieten gaan om de lieve vrede te bewaren want na 5 december is het allemaal anders niet waar Nelma..