Joop

Wiebes over schadeprotocol Groningen: Dit is een hele grote stap

  •    •  
01-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De kogel is door de kerk. De NAM mag zich niet meer mee bemoeien met de vergoedingen van aardbevingsschade in Groningen en de overheid neemt het over. Aan tafel bij Jinek legt minister van Economische Zaken en Klimaat woensdagavond uit wat er nu moet gebeuren en hoe het kabinet dat denkt waar te maken.
Ondertussen is vandaag ook een spannende dag in het gasdebat, waarop er twee belangrijke adviezen over de gaswinning zullen worden uitgesproken. Dat de gaskraan een heel eind dicht moet lijkt inmiddels duidelijk, maar op welke termijn bijvoorbeeld? Er spelen nog steeds tegengestelde belangen; de veiligheid van Groningers versus de zekerheid dat er voldoende gas is. Nieuwsuur sprak met verschillende belanghebbenden en politici:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

JasDon
JasDon2 feb. 2018 - 18:00

Het effect van de gaswinning in de komende jaren is nauwelijks te voorspellen, zo ook niet wat het stoppen van de gaswinning gaat betekenen. Geld jaar Groningen? Ja! Stoppen met pompen? Mwah..

omaoeverloos
omaoeverloos2 feb. 2018 - 11:15

Dan kan nu het gesteggel over de hoogte van de schade een aanvang nemen.

Hiltermann
Hiltermann2 feb. 2018 - 9:03

Politiek Den Haag heeft er tien jaar over gedaan om de afhandeling over te nemen van de aansprakelijke partij, de NAM. De NAM bestaat uit drie partijen, Exxon, Shell en de Nederlandse staat. Een vertragingstactiek die zijn weerga niet kent.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2018 - 13:36

"De NAM bestaat uit drie partijen, Exxon, Shell en de Nederlandse staat." Shell en Exxon bezitten ieder 50% van de aandelen, dus hoeveel blijft er dan over voor de Nederlandse staat?

Hiltermann
Hiltermann2 feb. 2018 - 14:59

PdG, Je hebt gelijk. De constructie is ingewikkelder. De Nederlandse staat heeft een samenwerkingsverband met de oliemaatschappijen waaruit volgt dat een belangrijk deel van de opbrengsten van de gasvelden naar de staat gaat. Dat samenwerkingsverband, EBN genaamd is vastgelegd in de mijnwet die daarvoor in de jaren 60 is gewijzigd.

dijkbewaker
dijkbewaker2 feb. 2018 - 1:17

Op de eerste plaats had de overheid gelijk van begin af aan de Groningers financieel moeten compenseren om later de rekening bij de "daders" van de Aardbevingen te leggen. Waar zij ook zelf weer een onderdeel van is, maar dat is van latere orde. Verder lijkt het me moeilijk te verteren dat er niet gelijk een opvulling is geplaatst die de ondergrond stabiel maakt. Bruikbaar gas er uit. Ander gas er in bijvoorbeeld. Het lijkt amateurisme waarom onze geologen deze ramp niet aan zagen komen. Zo professioneel, en toch zo amateuristisch. Verder zal er gebouwd moeten worden op een manier waardoor de relatief lichte aardschokken( Relatief in vergelijking met aardschokken ontstaan door plaattektoniek) opgevangen kunnen worden door een veersysteem. Veel kennis is aanwezig in die aardschokintensieve gebieden. Wij kennis van water beheersing, zij kennis van aardbeving bestendig bouwen. Groningen heeft nu een door mensen veroorzaakte zinkgat. "De natuur" reageert met aardbevingen als reactie van een moeder aarde die zich niet zomaar leeg laat zuigen. Er is een prijs te betalen voor "onze hebberigheid". Die prijs die de getroffen inwoners moeten betalen is zeer hoog. Niet alleen de stenen, het is de onzekerheid, de angst, de kinderen die bang zijn omdat vader en moeder het even niet meer zien zitten wat doorwerkt. Nachtmerries. Het dak wat dreigt in te zakken. Verhuizen is geen optie omdat niemand je huis koopt. Een ruime compensatie is wel het minste wat we deze slachtoffers kunnen aanbieden. Er is genoeg aan verdient en er zijn genoeg steenrijke organisaties/multinationals bij betrokken, dus de rekening zal hoe dan ook betaalt moeten worden. En snel ook.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt2 feb. 2018 - 8:35

In de kleine gasput nabij Oosthuizen, vond reeds vele jaren geleden een aardbeving plaats. Klein maar voelbaar in de wijde omgeving. Vanaf die tijd wisten een heleboel mensen dat dit kon gebeuren bij gaswinning. De put is inmiddels gesloten maar die geologen zouden reeds lang hun ogen geopend moeten hebben. Enquete door de Kamer?

Apropos
Apropos2 feb. 2018 - 12:37

Goed punt wat ik me ook af vraag: Waarom wordt er geen water/lucht in de grond gepompt om het drukverlies door het gewonnen gas enigszins te compenseren? Is dat niet mogelijk? Dat zou de ondergrond kunnen stabiliseren.

JasDon
JasDon2 feb. 2018 - 17:48

@Apropos moeilijk te voorspellen wat er gebeurt, wat de distributie van de imgepompte lucht doet of wat het doet met het gesteente in de bodem. 20% zuurstof in de ingepompte lucht betekent dat 20% van deze lucht kan reageren met de omgeving. Wat er met water gebeurt is helemaal niet te voorspellen, oplossen van aanwezige zouten, etc.

Johan eldert
Johan eldert2 feb. 2018 - 0:28

kabinetten, de succesievelijke @VVD kabinetten van Mark rutte weten al jaren dat gaswinning omlaag moest naar 12 mld op dringend advies van SodM. dat heeft Kamp in de wind geslagen en kraan nog verder opengedraaid. kan een jurist uitzoeken of rutte / kamp cs strafbaar hebben gehandeld in deze?

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann2 feb. 2018 - 15:03

Ook verlaging van de gaswinning naar 12 miljard kuub zal de onrust in de Groningse bodem niet tot staan brengen. Door het wegpompen van grote hoeveelheden gas is de ondergrond instabiel geworden. Het zal nog tientallen jaren duren voor de bevingen tot staan zijn gebracht.

JanBakker2
JanBakker21 feb. 2018 - 19:30

Nu maar hopen dat we de komende 5 jaar geen strenge winters krijgen. Ik ga er van uit dat we die 5 jaar nodig hebben om buitenlandsgas voor huishoudens geschikt te maken. Gasvrijmaken van alle huishoudens zal veel meer tijd kosten.

JanBakker2
JanBakker21 feb. 2018 - 17:43

Enige weken geleden , voor de laatste beving van 3.4, was directeur NAM bij Kokkelmans op de radio. De directeur gaf aan dat NAM sinds negen maanden geen rol meerspeelde in de procedure en dat hij zich verbaasde dat het zolang moest duren om te komen tot een procedure. Nu wordt op de trom geroffeld dat NAM geen rol in schade procedure meer speelt maar dat was al in de loop van 2017 besloten. Vreemd.

2 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna2 feb. 2018 - 0:38

Indachtig zoals beneden door Joop Schouten al is aangegeven de a.s. verkiezingen en dat Wiebes nu de rigide bende van Henk Kamp dient op te lossen. Net zoals Carola Schouten is en wordt opgezadelt met de rigide bende van háár voorganger. Fake news: zoals de zwaar getroffen boer eergisteravond al aangaf zijn traktoren-aktie richting Den Haag tot in de puntjes te hebben voorbereid en toestemming had van gemeente & politie, mocht hij er toch niet in. Wiebes' opdracht bij Jinek was de aktie's tegen te houden en status & positie ( VVD) te bewaren. Leve het 'markt' credo - en Wiebes' toon was alweer anders vandaag ( 1/2).Rare vogel, Wiebes. Nu gaat er eerst een juristenstrijd komen: er reken maar dat die al in de handjes wrijven - m.n. uit monde van Shell & Exxon Trump Mobil. Ik vrees 't ergste voor Groningen

Jo4Hanna
Jo4Hanna2 feb. 2018 - 2:23

De staat zit er tot aan haar nek toe - in ( met al die deals & contrakten)

Uitgekleed
Uitgekleed1 feb. 2018 - 16:23

Hoe komt het toch dat ik altijd al gedacht heb dat wij de kosten moeten betalen. De overheid is er niet voor ons, maar tegen ons

6 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker1 feb. 2018 - 20:43

De honderden miljarden aan gasbaten zijn ook ten gunste van ons allen gekomen. Daar heb je zelf ook indirect van meegeprofiteerd. Logisch dat Shell en de overheid nu ook samen voor de schade opdraaien. Wat is daar oneerlijk aan?

Piet de Geus
Piet de Geus1 feb. 2018 - 20:49

"Hoe komt het toch dat ik altijd al gedacht heb dat wij de kosten moeten betalen." Je bent grootaandeelhouder?

webmaatje
webmaatje1 feb. 2018 - 20:58

Volgens mij hebben grote bedrijven en overheden schades gewoon herverzekerd bij herverzekeringsmaatschappijen als o.a. munichre. Ik weet niet waarom er dan zo moeilijk gedaan wordt over bedragen. Gaat de premie, die aan herverzekeraars betaald moet worden, dan fors omhoog? Informatie over allerlei herverzekeringen vam digitale bedreigingen tot klimaatverandering en schades die in de miljarden kunnen lopen: https://www.munichre.com/topics-online/en

Uitgekleed
Uitgekleed1 feb. 2018 - 22:56

"De honderden miljarden aan gasbaten zijn ook ten gunste van ons allen gekomen. Daar heb je zelf ook indirect van meegeprofiteerd." De prijs van het gas is altijd al gekoppeld aan de olieprijs.

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2018 - 11:51

"Jij hebt toch ook meebetaald aan de redding van de banken of hebt je een ‘slimme’ belastingadviseur?" Hoeveel hebben we dan betaald aan de redding van de banken? "Uiteindelijk worden de winsten altijd geprivatiseerd en de verliezen gesocialiseerd" Waarop het bekende mechanisme van nivellering in werking treedt en de grootste klagers sowieso buitenschot blijven.

Spamaccount
Spamaccount2 feb. 2018 - 16:20

Hoe komt het toch dat ik altijd al gedacht heb dat wij de kosten moeten betalen. De overheid is er niet voor ons, maar tegen ons Dat komt omdat wij de overheid zijn. Wij hebben de overheid gekozen. Misschien moeten 'wij' de volgende keer wat beter opletten als wij gaan kiezen

korheiden2
korheiden21 feb. 2018 - 14:48

Te vrezen valt dat de rekening vooral bij het rijk (dus u en ik) terechtkomt. Of Shell echt tientallen miljarden gaat betalen (ik sla maar een slag) betwijfel ik zeer. Maar het is een welkome extra stok achter de deur om alle huizenbezitters de verduurzaming (van het gas af) door de strot te duwen à 18000 euro gemiddeld.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2018 - 0:54

"Of Shell echt tientallen miljarden gaat betalen (ik sla maar een slag) betwijfel ik zeer." Dat hoeft Shell ook helemaal niet, want de NAM kan dat best betalen. Shell voelt zich nu vanwege haar imago gedwongen om zich symbolisch garant te stellen. ExxonMobil reageerde wat vrijer: wij hebben nog nooit een dochtermaatschappij failliet laten gaan, dus hoe durf je ons te vragen om daar nog eens voor te tekenen. Dat hele debat over garantstelling is dan ook niets anders dan een debat dat gericht is op het publiek, terwijl het compleet inhoudsloos is. Er wordt steeds (ook door 'economen') gesproken over hoeveel de NAM in kas heeft om de schade te vergoeden en over de voorzieningen die daartoe worden genomen. Maar dat is slechts het halve verhaal. De NAM heeft namelijk nogal wat bezittingen: niet alleen gasvoorraden in Groningen maar ook in de rest van Nederland en onder de Noordzee, een installatie in Den Helder die het gas dat vanaf het Continentaal plat komt bewerkt en ga zo maar door. Vergeleken met de waarde daarvan zijn de miljarden die naar Groningen moeten maar een schijntje. Dus hoezo zouden Shell en ExxonMobil niet voor voldoende liquide middelen binnen de NAM zorgen om de schade in Groningen te kunnen betalen? Dan gaat de NAM failliet, wordt de schade met gemak uit de boedel betaald en zien de eigenaren hoe de bezittingen door de curatoren worden verpatst en een ander daar vervolgens winst mee gaat maken. Wat niet wegneemt dat Shell en ExxonMobil zullen proberen om de overheid ook mee te laten betalen, want daar is tenslotte de bulk van de aardgasbaten uit Groningen naartoe gegaan.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 feb. 2018 - 13:00

Twee recente berichten inzake Groningen - http://www.dvhn.nl/groningen/Hier-zijn-ze-dan-die-geheime-stukken-uit-1963-over-de-gaswinning-in-Groningen-22871481.html En indirect: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/01/verdubbeling-winst-bij-shell-in-jaar-van-veranderingen-a1590596 Wat leren we hiervan? Mijn eerste indruk: multinationals zijn de nieuwe keizerreiken op aarde. Ze kennen geen vaste centrale vestiging meer. Samen met de financiële sector (ook bestaande uit multinationals), regeren ze alle burgers. Dit betekent dat de democratie als staatsinrichting op sterven na dood is. En de gewone mensen in Nederland zullen alle herstelwerkzaamheden in Groningen gaan betalen, de fysieke zowel als de financiële. Rutte zal dit programma presenteren als een unieke demonstratie van solidariteit, in het ontzettend gave Nederland.

7 Reacties
Martinel
Martinel1 feb. 2018 - 15:14

Allereerst volledig eens met jouw stellingNAMe....ongelooflijke schande. Alleen, wanneer gaat vrind Rutte zich eens laten zien tijdens de debatten die over Groningen gaan? Tot nu toe duikt hij weg. Je ziet en hoort hem niet. Onze lachende afschuifMP zal slechts het fotomomentje tzt omarmen. En goede sier willen maken. Zoals hij overigens altijd doet. Misschien tijd voor de oppositiepartijen eens een motie van wantrouwen jegens MultinationalMP in te dienen?

Martinel
Martinel1 feb. 2018 - 15:16

De documentaire gisteravond op NPO 2 was trouwens indrukwekkend, wat een leed!

Martinel
Martinel1 feb. 2018 - 15:45

Mijn mening he...., maar ben bang, dat Wiebes tzt geofferd gaat worden tbv zittenblijver Rutte. De belastingdienst was al geen hoogstaaltje en mocht hij op dit dossier fouten maken dan is het einde verhaal. Hij zal op zijn tenen moeten lopen om vrind Rutte de wind uit de zeilen te houden.

Laadklep2
Laadklep21 feb. 2018 - 17:05

"multinationals zijn de nieuwe keizerreiken op aarde." Dat is natuurlijk niet helemaal de waarheid, een litertje benzine kost om te maken 5 cnt maar aan de pomp is het 1,55, 1,50 is belasting met gas is dat niet anders,je kan ook zeggen dat door 50 jaar wanbeleid van zowel linkse, midden als rechtse partijen we nu in een situatie zitten waar de overheid zichzelf te veel afhankelijk heeft gemaakt van commerciele partijen. Maar dankzij diezelfde overheid hebben we het hier zo verschrikkelijk goed dat we voor arme mensen bijna gratis zorg hebben( alleen 385 eigen risico),een progressief belasting systeem, knappe wegen, goeie huizen een uitkering als je niet wil of kan werken, goeie scholing, gezond eten , bijna gratis water ,goed openbaar vervoer, nu die Groningers nog even netjes compenseren, lijkt me niet zo heel groot probleem,ww terug naar één jaar en subsidie op windmolens per direct stoppen, ontwikkelingshulp terugschroeven en we leven nog lang en gelukkig.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 feb. 2018 - 19:27

@ Martinel - dank je, en ik ga die documentaire nog bekijken, prima herinnering.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2018 - 10:05

Cliff Clavin Deze ook gelezen? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/01/exxonmobil-moet-ook-beloven-dat-het-alle-schade-vergoedt-a1590725?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=Gespreksstof&utm_content=&utm_term=20180202

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 feb. 2018 - 12:03

@ Minoes - dank voor de link!

EricDonkaew
EricDonkaew1 feb. 2018 - 11:42

Er komt meer schade aan. Zo zal iedere Nederlander binnen afzienbare tijd zijn woning gasvrij moeten maken. Kosten? Ongeveer 10.000 euro per huishouden, soms meer, soms minder. Wie gaat daar in financieel opzicht last van krijgen? Vooral huishoudens met een laag of middeninkomen. Laatste vraag: wie gaat dat betalen? Nou, vul maar in.

10 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt1 feb. 2018 - 15:53

We kunnen toch gas importeren of mogen we die pijpleidingen niet gebruiken van de EU? Ook vloeibaar gemaakt aardgas komt steeds meer beschikbaar.

JanBakker2
JanBakker21 feb. 2018 - 17:45

Ik denk de bewoner zelf, want er is dan al genoeg naar Groningen gesluist.

2C
2C1 feb. 2018 - 17:57

Nou, ik denk dat 10.000 Euro per woning nog aan de lage kant is voor het 'gasvrij maken', ik verwacht eerder het dubbele. Wellicht kunnen de subsidies die momenteel naar de nutteloze windparken op zee gaan, gebruikt worden om lagere inkomens te ondersteunen bij de renovatie (isolatie en installatie van warmtepompen) van een woning. Dan valt ook nog eens meer CO2 te besparen dan met die windparken.

Nijntje2018
Nijntje20181 feb. 2018 - 19:05

En het gaat om 7,7 miljoen huishoudens. Dat is 77 miljard euro in totaal. en dan alleen voor de huishoudens. De bedrijven zullen dat ook moeten en die berekenen dat weer door in de consumentenprijzen. Verder gaat de elektraprijs exploderen als men met hun domme hoofd beslist dat gas en kolen niet meer mogen omdat we een of ander CO2 doel moeten halen. En wie gaat dat betalen? u. Dit wordt het faillissement van alle huishoudens tot 2x modaal.

EricDonkaew
EricDonkaew1 feb. 2018 - 20:47

@Klaas Punt: We kunnen toch gas importeren --------------------------------- Dat kan. Gelukkig is dat compleet gratis...

Klaas Punt
Klaas Punt1 feb. 2018 - 22:55

Je hebt een vreemde kijk op de wereld. Gronings gas is niet gratis, Siberisch gas ook niet. Maar als het alternatief is kou lijden of bevriezen dan is mijn keuze gauw gemaakt.

Johan eldert
Johan eldert2 feb. 2018 - 0:32

Klaas Punt 1 februari 2018 at 16:53 We kunnen toch gas importeren of mogen we die pijpleidingen niet gebruiken van de EU? geimporteerd gas heeft een andere calorische waarde die eerst in stikstof fabriek opgewerkt moet worden. die zijn er wel maar die hebben niet genoeg capaciteit. als we nu meteen gaan bouwen zou de 1e in 2021 gereed zijn. belang opwaarderen calorische waarde heeft met je gasketel te maken. die ontbrand niet goed als de cal waarde te laag ligt met alle risico's van dien

Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2018 - 0:58

"Kosten? Ongeveer 10.000 euro per huishouden, soms meer, soms minder. Wie gaat daar in financieel opzicht last van krijgen?" Niet degene die verstandig genoeg is om nu al zonnepanelen te plaatsen, zodat hij kan beginnen met terugverdienen. "Vooral huishoudens met een laag of middeninkomen." Je weet het weer leuk te verzinnen. "Laatste vraag: wie gaat dat betalen? Nou, vul maar in." Dat is een makkelijke invuloefening: dat zal de belastingbetaler wel weer zijn die hen toch al uit de wind houdt en zijn eigen kosten wel volledig op moet hoesten.

korheiden2
korheiden22 feb. 2018 - 9:36

Ik denk, met vele anderen, dat 10000 euro nog veel te weinig zal zijn voor de aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, driedubbel gas en dergelijke. En dan stelt men dat dit in een jaar of 15 terugverdiend wordt. Zeer velen zullen hiervoor geld moeten lenen. En zelfs een lage rente (2,3%) betekent dat de lening maar moeizaam wordt terugbetaald. We kunnen beter gas uit Noorwegen, Rusland, de VS e.d. importeren. Dan moeten er maar een paar stikstoffabrieken worden bijgebouwd.

EricDonkaew
EricDonkaew2 feb. 2018 - 11:31

@Klaas Punt: Je hebt een vreemde kijk op de wereld. Gronings gas is niet gratis, Siberisch gas ook niet. ------------------------------------- Gronings gas levert veel geld op. Siberisch gas kost geld. Dat is het grote verschil. Mijn punt is: stopzetting van de gaswinning is slecht nieuws voor mensen met een kleine beurs. De verzorgingsstaat krijgt in elk geval al een enorme knauw. Mat wat moet gebeuren, dat moet natuurlijk gebeuren.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard1 feb. 2018 - 10:21

. . Deze Zaak Stinkt. . Op alle mogelijke manieren probeert Shell zijn verantwoordelijkheid te ontlopen en worden ze daarin gesteund door de regering. . Waarom? . Omdat het koninklijk huis voor 25% aandelen heeft in Shell. En dat is een gigantische miljardenkwestie. Dat aandeel is aanmerkelijk maar hoeft niet geopenbaard te worden omdat het ondertussen over meerdere nakomelingen en wie weet hoeveel stromannen is verdeeld. En dat geldt niet alleen voor Shell, ook voor Unilever, KLM, en wie weet wat nog meer. . Nu gingen er stemmen op om openheid over deze koninklijke belangen toen Shell artikel 403 introk. En over het intrekken van het predikaat "Koninklijk". Dat werd "den Haag" te heet onder de voeten. De schandalige rijkdom en het koninklijk oppotten zonder belasting te betalen mocht niet naar buiten komen ten koste van alles. . En daarom alleen trok de president-directeur van Shell het hypocriete boetekleed aan bij Jinek. Ze beloofde zowat alles om maar te voorkomen dat er een koningskwestie zou ontstaan. En ach, het zijn natuurlijk maar beloften - die kan je later als je er op aan wordt gesproken weer "nuanceren". . Trap er niet in. Zet door. Laat de koninklijke familie eindelijk maar eens met de billetjes bloot gaan. Welke belangen hebben zij, waar wij voor op moeten draaien? Immers uiteindelijk zal de belastingbetaler de schade op moeten hoesten als Shell en NAM niet aan hun verplichtingen voldoen. .

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter1 feb. 2018 - 11:28

George- . Begin vorig eeuw was Wilhelmina in bezit van 25% van de aandelen van Royal Dutch Shell. Deze RDS was tot stand gekomen in 1907 door een Fusie van diverse bedrijven, waaronder de Bataafse Petroleum Maatschappij, die eigendom was van de Oranjes. In deze tijd is er veel onduidelijkheid en wordt er zeer geheimzinnig gedaan over het kapitaal van de Oranjes. Volgens de huidige wetgeving moet bezit van aandelen van meer dan 5% openbaar worden gemaakt. Aangezien hier niemand van de Oranjes genoemd wordt, is algemeen aangenomen, (wat logisch is) dat de aandelen binnen verschillende mensen in de familie en via stichtingen is verdeeld, om beneden die 5% te blijven. Hoe groot nu precies het kapitaal is, blijft gissen, omdat ook niet bekend is of, en hoeveel aandelen verkocht zijn na Wilhelmina? Dat dit toch een som oplevert tussen de 1 en 5 miljard, afhankelijk van 5% tot 25%, wordt tot op de dag van vandaag ook niet tegengesproken. Maar met de billetjes bloot kun jij wel vergeten .

Poezenmens
Poezenmens1 feb. 2018 - 11:30

Mee eens. Eerst zien en dan geloven. Een multinational dat optreedt als een sociaal integer bedrijf. That will be the day.

Poezenmens
Poezenmens1 feb. 2018 - 11:33

die optreedt.....

Martinel
Martinel1 feb. 2018 - 15:18

Zou zomaar kunnen! Weg met dat 'Koninklijke'....

chwiedijk
chwiedijk1 feb. 2018 - 9:49

Vroeger gold: k = r Nu met Wiebes maar afwachten?

Joop Schouten
Joop Schouten1 feb. 2018 - 8:16

Waarom zou ik deze omslag in aanpak moeten vertrouwen? Een opportunistische politicus-minister maakt graag maakt immers graag mooie sier. Vooral als er verkiezingen aankomen. Ik zoek daarom graag naar een addertje onder het gas. Als de NAM en Shell de enorme schade niet of onvoldoende financieel compenseren zal blijken dat burgers de prijs betalen zoals met de bankencrisis. Ik vraag me ook af wat deze man van zijn partijgenoten vindt die in 2013 de gaskraan verder open zette. https://nos.nl/artikel/2214773-vorige-kabinet-nam-meedogenloos-besluit-over-gas.html

1 Reactie
Joop Schouten
Joop Schouten1 feb. 2018 - 12:43

Oeps.: '... maakt immers graag mooie sier.'

Hank Rearden
Hank Rearden1 feb. 2018 - 7:57

Positieve berichtgeving over schadevergoeding lijkt dubieus. Uiteindelijk is besluit dat (multinationale) bedrijven (NAM en Shell) die schade hebben veroorzaakt niet betalen. Dus kosten worden betaald door Nederlandse Staat = belastingbetalende personen en bedrijven. In parallel na bankencrisis van 2008-09 zou communicatietechnisch zelfde boodschap kunnen zijn: ABNAMRO/ING/RABO mogen niets meer te maken hebben met economische schade die zij veroorzaakten, die wordt betaald door Nederlandse Staat. Reacties vanuit maatschappij waren destijds wat minder positief.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus1 feb. 2018 - 11:36

"Positieve berichtgeving over schadevergoeding lijkt dubieus." Zoals iedere positieve berichtgeving wel dubieus moet zijn...

adriek
adriek1 feb. 2018 - 14:33

Verschilletje is wel dat de staat (wij) heel veel geld verdiend hebben aan het gas terwijl de winsten van de banken naar de aandeelhouders gegaan zijn. Het is terecht dat de burgers bozer waren op de banken(steun) dan op de steun aan de groningers. Alleen jammer dat de staat pas na vele jaren klaarstaat voor burgers als het om grote groepen gaat. Individuen staan er nog steeds alleen voor.

Hank Rearden
Hank Rearden2 feb. 2018 - 17:47

AdrieK 1 februari 2018 at 15:33 B.V. Nederland "verdient" ook geld aan status als belastingparadijs. Helaas is percentage van totale hoeveelheid kapitaal dat door Nederland stroomt dat bij Nederlandse Staat terecht komt zo tergend laag dat burgers hier nauwelijks van profiteren. Financiële transactietaks zou hier verandering in kunnen brengen, maar zie Rutte III dit nooit invoeren, want vestigingsklimaat.