Het besluit om de omstreden maatregel tot afschaffing van dividendbelasting is ingestoken door Eric Wiebes, de huidige VVD-minister van Economische Zaken en Klimaat, toen hij nog staatssecretaris van Financiën was. Hij schreef daartoe namens de VVD een document om de andere partijen te overtuigen de belasting af te schaffen. Wiebes beweerde vorige week glashard dat hij tijdens de formatie geen enkel stuk onder ogen had gekregen over de dividendbelasting. Wiebes heeft zelfs over het onderwerp een persoonlijk gesprek gevoerd met Unilever-topman Paul Polman.
Uit de documenten wordt duidelijk dat het kabinet veelvuldig en herhaaldelijk overlegde met multinationals Unilever en Shell, die graag afwilden van de dividendbelasting. Voor deze bedrijven was afschaffing „doorslaggevend” voor een besluit om hun hoofdkantoren in Nederland te houden of naar Nederland te verplaatsen, zo staat in één van de ambtelijke notities. Bij het besluit, vorige maand, om het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam te verplaatsen, ontkende Unilever nog dat dit voorgenomen besluit van het kabinet een rol speelde.
Ambtenaren van Financiën waarschuwden dat afschaffing van de belasting zonder aanvullende maatregelen schadelijk zou zijn voor Nederland. Ook blijkt uit de vrijgegeven stukken dat ambtenaren serieus twijfelden over positieve effecten:
„De conclusie dat de afschaffing van de dividendbelasting gunstig is voor het investeringsklimaat kan dan ook niet getrokken worden”, staat in een memo van de directeur Belastingen op 28 april 2017. Dat was wél het belangrijkste argument dat premier Rutte bij de eerste debatten over de dividendbelasting eind vorig jaar aanvoerde.
Tegenover de NOS verklaarde PvdA-leider Asscher dat Rutte met “een ongelooflijk goed verhaal moet komen” anders komt hij wellicht met een motie van wantrouwen.
Asscher valt over twee dingen. Hij zegt dat uit de memo’s “een heel slecht beeld” naar voren komt “van een kabinet dat kennelijk per se de multinationals tegemoet wilde komen, tegen het advies van de ambtenaren in”. Verder zegt hij de premier een half jaar lang heeft ontkend dat er bij de formatie stukken waren over dividendbelasting. “En dat is gewoon niet waar. Het is onwaarschijnlijk dat Rutte vrijdag pas op de hoogte was.”
Vanaf 15:00 uur debatteert de Kamer over de kwestie. Dat is hier live te volgen.