Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

‘Wiebes joeg Alders weg’

  •  
30-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-55235965

© 2018-01-16 22:40:16 DEN HAAG - Nationaal Coordinator Groningen Hans Alders tijdens het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. ANP REMKO DE WAAL

Volgens de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer is het aan minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat) te wijten dat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders woensdag zijn taken heeft neergelegd. Alders stapte op omdat hij zich niet kan vinden in de plannen van het kabinet voor het schadegebied in Groningen. Volgens de oppositiepartijen komt Wiebes zijn afspraken niet na en maakt hij met iedereen ruzie.
Minister Wiebes wil een besluit over de versterking van de bijna 1600 risicowoningen in het bevingsgebied uitstellen totdat die risico’s opnieuw in kaart zijn gebracht. Onacceptabel, vindt Alders. Woensdag maakte hij zijn vertrek bekend in een zeven pagina’s lange opstapbrief. Daarin schrijft hij :
"In een overleg op 28 mei is door het ministerie aangegeven dat de engineering van die 1581 woningen met onmiddellijke ingang stopgezet moet worden. Dat eenzijdige besluit, zonder overleg met provincie en gemeenten, zet een streep door de afspraken. Daarmee wordt een brug bouwen tussen de verschillende benaderingen onmogelijk gemaakt. Het is een stap die geweld aandoet aan alles wat er is gesteld over de samenwerking."
Ook schrijft Alders in de brief dat hij niet serieus is genomen door minister Wiebes.
"In een aantal gevallen wordt met dedain over de NCG gesproken. De NCG wordt neergezet als belichaming van de ‘vermaledijde’ versterkingsaanpak, waarbij vergeten wordt dat die aanpak het resultaat is van politieke besluitvorming."
Omdat Alders vanwege de opstelling van het kabinet en minister Wiebes in het bijzonder vindt dat hij zijn afspraken niet kan nakomen, wil hij niet langer zijn functie als NCG uitoefenen. Want, zo schrijft hij: ‘Hoe kan ik het vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet nakom? Voor mij zelf geldt dat daarmee mijn integriteit in het geding is.’
De linkse partijen in de Tweede Kamer reageren ontzet op het vertrek van Alders en de opstelling van de minister. ‘Het herstel van vertrouwen in Groningen komt er niet als Wiebes met iedereen ruzie maakt en zijn plannen eenzijdig terugtrekt,’ laat SP-Kamerlid Sandra Beckerman in een reactie weten.
PvdA’er Henk Nijboer deelt die mening. Volgens hem is het vertrek van Alders bewijs dat Wiebes niet alleen zijn afspraken met de Groningers schendt, maar ook hun rechten. Ook is hij van mening dat ‘de minister in beweging moet komen en eindelijk naar de inwoners moet luisteren en afspraken moet nakomen.’
De coalitie blijft ondertussen achter Wiebes staan. CDA en D66 zeggen de frustratie van Alders wel te begrijpen, maar leggen de schuld daarvan niet bij de minister neer. Ook herhalen ze nog eens het voornemen van dit kabinet om op termijn volledig te stoppen met de Groningse gaswinning. In tegenstelling tot haar coalitiegenoten wuift VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz de kritiek van Alders weg. ‘Ik hoor in Groningen ook andere geluiden,’ laat ze simpelweg weten.
Hans Alders begon precies drie jaar geleden als NCG. In die functie was hij verantwoordelijk voor zowel de schadeafhandeling als de eventuele versterking van woningen in het door aardbevingen geteisterde gaswinningsgebied. Alders was aangesteld voor een periode van vijf jaar. Voor aankomende week staat in de Tweede Kamer een debat met de minister gepland over het vertrek van Alders.
Bronnen: RTV Noord, NOS / Beeld: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Joop den Uil
Joop den Uil31 mei 2018 - 15:15

opmerkelijk staaltje van politiek onbenul, en daardoor wordt de aandacht van het werkelijke probleem gepoliticeerd… ruzie tussen minister en CvdK leidt af waar het werkelijk over gaat: ondersteuning Shell aan instortende woningen. Een knap staaltje van competitie tussen de -waarschijnlijk- Nederlands laagst scorende overheidsdienaars vwb charisma

1 Reactie
Frits5
Frits531 mei 2018 - 18:22

Er staan maar heel weinig huizen op instorten hier hoor....

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky31 mei 2018 - 14:58

We gaan toch geen huizen versterken die niet kunnen instorten mag ik hopen ? Ik snap wel dat Wiebes het onderzoek afwacht. De situatie van de gaswinning is veranderd en het is mogelijk dat de instortingsgevaren daarmee ook veranderd zijn. Dat wil dus niet zeggen dat er niet versterkt gaat worden als de gevaren toch aanwezig blijven. Het gemak waarmee er hier oordelen worden geveld gaat mij toch iets te ver.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin31 mei 2018 - 16:18

@ Monica - er zullen nog decennia lang in Groningen aardbevingen kunnen komen, op tijden en plaatsen die niet voorspelbaar zijn, ook al wordt er per direct met alle boorwerk gestopt. Het valt me op dat je: (a) onze reactionaire en gewelddadige overheden op alle gebieden zomaar vertrouwt, ook als die aantoonbaar liegen en de boel belazeren; (2) kennelijk geen benul hebt van zaken als statistiek en onzekerheid Wiebes sjoemelt dat het een aard heeft, en de andere vandalen van Rutte-III ook. Ik zag in de kwestie-Groningen in de voorbije jaren alleen maar een schimmenspel, een kabuki-theater, 'Ballets Mécaniques', opgevoerd door een stel acteurs die zich als politici uitgeven. Ik schreef eerder: er is wel degelijk een neoliberaal script, dat uitlegt hoe je door het zwaaien van twijfel en angst, door het bij voortduring (soms plotseling, soms subtiel) wisselen van positie, door het bedingen van uitstel, door misleiding van de media, en door het inzetten van afleidingsmanoeuvres dat voor mekaar kan krijgen wat je eigenlijk en heimelijk wil. De oorlogstaal van Klaas Dijkhoff, van enkele dagen geleden, zou heel wel ook de bedoeling van bliksemafleider gehad kunnen hebben, zodat de VVD achter de schermen gewoon door kan gaan met het vernietigen van alles wat sociaal is in ons land. Alleen door de strategieën die ik hier heel beknopt beschreef kon het neoliberale geboefte overal zich handhaven na de crisis van 2007-2008; nog gekker, dit tuig wist zichzelf na verloop van tijd te presenteren als de helden die ons toch maar mooi uit die grote depressie getrokken hadden. (Op gezette tijden formeren neoliberale machthebbers (in regeringen, in banken) hun eigen "oppositie", die "kritisch" optreedt, "beleidswijzingen" voorstelt, en "sociale verantwoordelijkheid" af zou willen dwingen. Hiermee zijn deze potentaten echte oppositie altijd voor. Serieuze opstand wordt dan moeilijk, omdat de gemiddelde kiezer veel te goedgelovig is, die trapt tegenwoordig overal in, omdat hij so wie so liever Champions League kijkt en bier drinkt. Dit laatste geldt ook voor de veels te gematigde politici binnen de oppositiepartijen, zeg ik erbij. De genoemde schijn-oppositie laat net zo lang van zich horen, totdat de serieuze kritiek van dat moment weer verdampt is, onschadelijk gemaakt, in feite.)

Jo4Hanna
Jo4Hanna31 mei 2018 - 22:56

Wobke Hoekstra heeft zich ermee bemoeit mijnheer Lensen.. hij zou zijn gezicht verliezen ( wat natuurlijk belangrijker is dan woningen van Groningers) als hij zou moeten bezuinigen op het gas dossier 'in economisch goede tijden' ( en net 1,4 miljard heeft weggegeven aan het grootkapitaal op Zalm's advies). Zowel Kamp als Wiebes- VVD, nietwaar - zijn palingen in een emmer snot

OlavM
OlavM31 mei 2018 - 12:04

Het kabinet vindt kennelijk dat Wiebes te ver is gegaan met zijn enthousiasmerende feel-good-tours naar Groningen en de daaruit voortgevloeide toezeggingen. Nu moet hij terug in het neoliberale hondenhok. Wiebelende Wiebes moet gaan wieberen.

1 Reactie
OlavM
OlavM31 mei 2018 - 12:04

Nogal wiebes!

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mei 2018 - 10:51

Ik wens de Groningers succes en nuchterheid. Ik zou ze graag een hart onder de riem steken maar ik kan enkel mijn stem aan de juiste partij geven.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna31 mei 2018 - 23:34

Hoe krijgen we dit land zover massaal blanco te stemmen - een groter signaal kun je niet afgeven bij al deze falende politiek cq officieel 'democratie' ten grave te dragen. Nederland zou dan het eerste Europese land zijn waar 80% blanco stemt. Zo Juncker vraagt: wat wilt u, o burger - verzoeken wij ( burgers) om een correctief referendum+ amendement: óf de politiek uit monde van art. 47 Handvest Grondrechten herschrijft de grondwet maar dan op democratische leest geschoeid ipv technocratische, óf er wordt een Constitutioneel Hof geinstalleerd waarin de rechter bevoegdheden krijgt wetten de toetsen aan mensen & grondrechten van burgers. Onder het amendement dient de VVD behalve opgeheven te worden incluis alle éénzijdig ( ondemocratische) ingenomen posities op de instituties incluis SER, 20 jaar vernietiging van burgerrechten & rechtsstaat te herstellen naar de oorspronkelijke beginselen en bij acclamatie te worden ondertekent door Parlement & Raad van State en bij decreet - onmiddellijk te worden ingesteld. De dag erop kan het hele land de staat officieel aanklagen voor wanbestuur en de 25% puissant rijken + grootkapitaal + VVD'ers + goeroe Ayn Rand op te sodemieteren naar Trumpland - zodat normale zichzelf respecterende burgers eindelijk weer eens adem kunnen halen

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mei 2018 - 10:43

Dijkhoff, Wiebes, zelfde laken een pak. Ze denken als we de clown uithangen, de lachers op de hand krijgen en sympathiek 'overkomen' dan winnen we de bevolking voor ons en kunnen we onze pannetjes ongemerkt doordrukken. Zie daar de VVD nieuwe style, begonnen bij Rutte, die altijd alles weglacht, ook een manier.

Poezenmens
Poezenmens31 mei 2018 - 9:45

Is Wiebes een wolf in schaapskleren? Dat is te aardig en te zacht uitgedrukt.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna31 mei 2018 - 23:44

Een paling in een emmer snot. De gehele VVD is afstotelijk, weerzinwekkend en volledig - ONbetrouwbaar, continu bestuurlijk falend en aanstootgevend ongeschikt - politiek te bedrijven. De VVD moet worden afgeschaft en naar huis gestuurd

Jan672
Jan67231 mei 2018 - 8:52

De rol van Alders is symbolisch geweest en heeft geen enkele invloed op het proces gehad.

msj_meijerink
msj_meijerink31 mei 2018 - 6:54

Wordt dit #Kwiebes' Waterloo?

Appie Fries
Appie Fries31 mei 2018 - 6:22

Wiebes is een gevaar voor Nederland. Dit heeft hij als staatsecretaris al laten merken en daarvoor is hij beloont. Nu hij eerst de ZZPers een mes in de rug heeft gestoken zijn nu de Groningers aan de beurt. Dit monster houdt niet op.

3 Reacties
LaBou
LaBou 31 mei 2018 - 9:40

En dat terwijl dit kabinet volgens een reageerder hier voor Groningen heeft gekozen. Je vraagt je dan af of je daar wel zo blij mee moet zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mei 2018 - 10:50

Ik heb het al meteen gezegd dus verbaasd ben ik totaal niet! Alleen goed om het eindelijk in de openbaarheid te krijgen. Rutte is een weglacher, een vriendelijke weglacher, maar achter de schermen ook een agressief ventje. Het lijkt de VVD eigen, ze worden te zelfvoldaan. Om over de rol van D66 maar te zwijgen..de zogenaamd principiële Pechtold die precies hetzelfde is. Die heeft Wilders enkel gebruikt om stemmen te trekken en men trapt er met grote voeten in. Die partij lijkt meer op de VVD dan menigeen lief is. Gisteren bij Pauw zijn ze weer aan een charme-offensief begonnen omdat het kraakt in het land met D66. Eenmaal aan de macht zie je beter wat ze werkelijk voor een partij zijn.

Hiltermann
Hiltermann7 jun. 2018 - 16:03

Wiebes denkt alleen maar aan het ontwijken van de aansprakelijkheid door uitstel en vertraging. Zijn rekensommetje was heel eenvoudig: Gaswinning stoppen en dan proberen de aanspraken op het stutten van 1600 woningen te ontlopen. Dat scheelt de overheid enkele miljarden aan schade vergoedingen. Alleen is het plannetje niet gebaseerd op enig wetenschappelijk bewijs. In tegendeel, de bodem is nog lang niet stabiel. Er zullen nog vele aardschokken volgen. Dat zal uiteindelijk de conclusie zijn van de deskundigen. Aan vertragen en uitstellen moet nu een einde komen. Nog geen 1,5% van de getroffen woningen is na tien jaar vervangen of voldoende gestut. Alders stapt terecht op. Deze overheid is niet langer geloofwaardig.

Paul250371
Paul25037131 mei 2018 - 3:48

"vermaledijde’ versterkingsaanpak, waarbij vergeten wordt dat die aanpak het resultaat is van politieke besluitvorming. Wat rechts niet uitkomt of ze er nou een handtekening onder hebben gezet of niet, interesseert ze geen reet. Mensenrechten, bestaansrechten, kinderrechten anti discriminatierechten,gelijkheidsrechten, Grondwet of niet als het ze niet uitkomt interesseert het ze geen reet. Behalvbe als ze iemand in de bijstand kunne betrappen dan is de wet belangrijk. Uitschot. De president van alle Nederlanders zegt zonder de oorzaak van de jarenlange wachtlijsten voor een huurwoning, zijn eigen stinkbeleid, te vermelden dat een autochtoon meer recht heeft op een huis dan een oorlogsvluchteling. Hij begrijpt ook het ook niet. Niet iedereen wil tot zijn tigste bij zijn moeder wonen. Het eigenaardige is dat als het rechts niet uitkomt het nooit te nadele van het grootkapitaal gaat. "Minister Wiebes wil een besluit over de versterking van de bijna 1600 risicowoningen in het bevingsgebied uitstellen totdat die risico’s opnieuw in kaart zijn gebracht" Het artikel maakt niet duidelijk waarom en wat daar een probleem mee is. Blijkbaar tegen de afspraken maar waarom schendt Kwiebes deze? "De coalitie blijft ondertussen achter Wiebes staan. CDA en D66 zeggen de frustratie van Alders wel te begrijpen, maar leggen de schuld daarvan niet bij de minister neer. " De partijkartel die in de partijdiscipline stemt snapt Alders wel maar dat hij aftreedt ligt dus niet aan Kwiebes lees ik hieruit? Of is er een ander frustratie waar Kwiebes niets aan kan doen maar wat Alders blijkbaar wel tot aftreden heeft bewogen? "Ook herhalen ze nog eens het voornemen van dit kabinet om op termijn volledig te stoppen met de Groningse gaswinning." VVD / Rechtse beloften terwijl het om geld gaat? Na het zuur het zoet maar het zuur wat moet worden gewonnen is nog niet op lees ik hieruit. De VVD ziet geld en de mensen mogen uiteraard een vergoeding krijgen maar maximale winst betekent in VVD woorden dat je maar niet op een stuk land moet wonen waar geld onder ligt. Shell en de NAM zijn veel belangrijker dan inwonende gedupeerden. De Groningers moeten het niet persoonlijk nemen als het gas onder een moeder van een VVD'er had gelegen dan had hij haar gepolst of ze openstaat voor een rendabel levens einde. Die mensen zijn zo slecht. "Dilan Yesilgöz de kritiek van Alders weg. ‘Ik hoor in Groningen ook andere geluiden,’ laat ze simpelweg weten." Waarom wuift hij dat weg, heeft Kwiebes gelijk en wat voor geluiden dan? Ik vind het een onvolledig en daarom dus een slordig artikel. Maar dat zegt weinig. Ik heb dat heel vaak gevonden over artikelen en toen bleek ook geregeld dat ik het verkeerd zag en/of niet begreep.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037131 mei 2018 - 3:55

Excuus. Ik had moeten schrijven waarom wuift "zij" dat weg?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 mei 2018 - 0:18

Na een verbazingwekkend charmeoffensief komt de aap uit de mouw, het was poppenkast met een opvallend schertsfiguur in de hoofdrol, Wiebes, traineren, naar verluidt ruzie makend, de regering wil niet over de brug komen, ik denk met enig cynisme dat het enige wat de regering zou kunnen doen bewegen 3.1 op de schaal van Richter uitwijst, daar kunnen de groningers natuurlijk niet op zitten wachten, de coalitie onder leiding van Rutte houdt de rijen gesloten, Wiebes krijgt een vrijbrief alles te verkloten wat er te verkloten valt, zijn handelsmerk geloof ik, de problemen bij de belastingdienst vers in het geheugen, en anders is er wel een nader onderzoek nodig dat uitkomst biedt, Alders heeft er goed aan gedaan, laat Wiebes het zelf maar uitzoeken en de volle verantwoordelijkheid dragen.

quatsch
quatsch30 mei 2018 - 22:57

Wiebes zit gewoon in de tang bij Shell en Exxon. Die zullen hem gezegd hebben: Je haalt ons de Groningers van het lijf, of we zullen de staat voor een veelvoud van dat bedrag aansprakelijk stellen wegens gederfde inkomsten. De keuze van de Delftenaar Wiebes -tussen zijn 'geliefde Hollanders' en de Groningers- is inmiddels duidelijk geworden. Volledig in overeenstemming met de VVD dogma's, zullen de zwakkere moeten boeten

Hiltermann
Hiltermann30 mei 2018 - 21:35

Hans Alders had voor mij met enige moeite het voordeel van de twijfel toen hij NSG werd. Dat hij nu is opgestapt geeft aan dat hij dat vertrouwen waard is. Hij laat zich door een volledig onbetrouwbare overheid in de persoon van Wiebes geen oor aannaaien. Hulde. Wiebes moet van dit dossier gehaald worden. Hij zoekt niet alleen uitvluchten om de schade afwikkeling te vertragen, hij grijpt ieder excuus aan om reeds gedane toezeggingen in te trekken. Zo ga je niet met mensen om die al tien jaar in grote onzekerheid leven. Dat Hans Alders de pijp aan Maarten geeft moet de tweede kamer aan het denken zetten. De politiek heeft al een flink geloofwaardigheidsprobleem. Daar kan de ravage die Wiebes nu aanricht niet bij komen. Zorg dat Wiebes over de fietsenstallingen in Nederland gaat en laat *Groningen* afwikkelen door een bewindsman of vrouw die ernst wil maken met de afwikkeling.

cormol
cormol30 mei 2018 - 20:41

De heer Wiebes heeft volgen Rutte een IQ van 500. Met deze verstandelijke handicap heeft hij de belastingdienst, zo dat al mogelijk was, nog verder de soep ingedraaid. Van zijn dividendbelasting memo klopte ook al geen hout. Als dank voor de bewezen diensten mag hij nu de energietransitie doen: Nederland niet langer aan het gas en na ons de zonsvloed.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann30 mei 2018 - 21:51

Des te tragischer is het dat iemand die kennelijk voldoende hersens heeft om goede oplossingen te vinden zo een puinhoop maakt van zijn bestuurstaken. Wiebes is niet in staat de juiste prioriteiten te stellen. Hij is ondanks zijn intelligentie niet in staat ernstige problemen bij de belastingdienst te signaleren en aan te pakken. Gedupeerden in Groningen denkt hij na tien jaar soebatten nog langer aan het lijntje te kunnen houden. Genoeg is genoeg. Wiebes moet weg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jun. 2018 - 11:24

Dat IQ van 500 zegt niets, las ik in de NRC!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*30 mei 2018 - 19:59

Het gaat blijkbaar niet zo soepel meer hé, de laatste tijd bij deze regering (het kabinet Rutte III), helaas. Maar dan wie ben ik?.

Break on through
Break on through30 mei 2018 - 19:10

In en in triest natuurlijk dat Alders tot deze conclusie moet komen. Maar kijk er weinig van op. Word weer pijnlijk duidelijk van welk soort Eric Wiebes écht is.

Cave Canem
Cave Canem30 mei 2018 - 19:03

De Nationaal Coördinator wordt in het dagelijkse spraakgebruik bevingscoördinator genoemd. Bevingscoördinator. Een beroep waarvan ik als klein kind al droomde. En al mijn schoolvriendjes ook. Allemaal wilden we later graag bevingscoördinator worden en ik zie nog het radeloze gezicht van de onderwijzer voor mij als we voor de zoveelste keer de lesprogrammering versjteerden door er over te beginnen. Op straat hadden we het nergens anders over en jongetjes die voor brandweerman of piloot gingen werden uitbundig weggehoond. Probleem was echter toen al dat er voor bevingscoördinator geen adequate vakopleiding bestond. Maar als je goed presteerde in de algebra-lessen had beslist een streepje voor. Je toonde aan over de juiste intellectuele en analytische kwaliteiten te beschikken en met een indrukwekkende spreekbeurt over de geologische eigenaardigheden van het midatlantische rif twijfelde niemand meer aan de overige noodzakelijke competenties. Je had zo tot de vakopleiding kunnen worden toegelaten als die had bestaan. Maar helaas, midden in het steenkooltijdperk eind jaren vijftig was nog nergens een visionaire geest die de daaropvolgende massale exploitatie van aardgas en de ten gevolge daarvan optredende bevingsschade voorzag. Ook beroepskeuzeadviseurs lieten het pijlnlijk afweten door deze ontwikkeling niet te voorzien. En nu zitten we met de gebakken peren nu de enige self made bevingscoördinator de handschoen in de ring werpt.

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend30 mei 2018 - 20:35

@ Cave Canum Hahaha mooie bijdrage ! Hans Alders ken ik nog uit zijn tijd als politicus in het Nijmeegse. Aardige en gezellige man met wie je best een biertje kon drinken (of tien). Verder beslist geen hoogvlieger die dankzij de regenteske PvdA-cultuur het nog tot CvdK van Groningen heeft geschopt. Als ik destijds geweten had van zoiets als een bevingscoördinator was hij absoluut de eerste geweest aan wie ik zoiets toegedicht had.

Meta  Foor
Meta Foor30 mei 2018 - 18:34

Albers heeft een goede en rappe babbel... daar houdt het ook mee op. Voor inhoud moet je bij zijn ambtenaren zijn. Typisch een figuur die door partijpolitiek op al zijn functies is gezet. Verder wel een aardige kerel , maar daar verander je de wereld niet mee.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens31 mei 2018 - 6:28

"Albers" Freudiaans voor 'Blobbers'? (Toonder) ????

Eric Minnens
Eric Minnens31 mei 2018 - 6:35

voor = in de trant van