Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Wie zit er te wachten op een vrouwelijke versie van Rutte?

  •  
22-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1917 keer bekeken
  •  
29823189984_a6b0a72248_o

© cc-foto: Will C. Fry

Liz Truss gooit hoge ogen om de volgende premier van Groot-Brittannië te worden. Truss is conservatief en naar het schijnt behoorlijk orthodox, maar ze is wel een vrouw. Het Verenigd Koninkrijk zou met haar al de derde vrouwelijke premier krijgen, want Margaret Thatcher en Theresa May vervulden de functie eerder. Ook Duitsland heeft al eens een vrouwelijke regeringsleider gehad, net als België, Denemarken en tal van andere landen. En de voorzitter van de Europese Commissie is een vrouw. 

Dat Nederland op afzienbare termijn een vrouwelijke minister-president krijgt blijft evenwel tamelijk onwaarschijnlijk. De op papier belangrijkste kandidaten om Mark Rutte op te volgen zijn weliswaar vrouwen – Sophie Hermans en Dilan Yesligöz – maar zij gelden niet als zeer kansrijk. Rutte maakt trouwens allerminst aanstalten om snel te vertrekken. Daarbij is het nog afwachten of de liberalen er opnieuw in zullen slagen de grootste partij van Nederland te worden, zeker als Rutte niet langer hun lijsttrekker is.

Ook bij de andere partijen zie ik niet één, twee, drie een vrouwelijke premierskandidaat opstaan. De SP en de Partij voor de Dieren hebben dan wel een vrouwelijke leider, maar hun vooruitzicht op het Catshuis is zo goed als nul. Het zijn allebei verstokte oppositiepartijen, zonder de minste neiging tot het sluiten van compromissen. 

D66 heeft de neiging wel, zo hebben de democraten inmiddels volop bewezen. Die partij wordt eveneens door een vrouw geleid; een vrouw die nota bene van ‘nieuw leiderschap’ haar verkiezingsthema heeft gemaakt. Niettemin, als je mag afgaan op de opiniepeilingen is het premierschap voor Sigrid Kaag niet weggelegd. Haar partij is – in ieder geval virtueel – op geen stukken na de grootste, iets wat de laatste veertig jaar toch min of meer als voorwaarde geldt om de baas van het kabinet te mogen leveren.

Mogelijk weet de PvdA de hoogste positie wel te verwerven, als de krachtenbundeling met GroenLinks tenminste doorgaat. Toch blijft het zeer de vraag of die fusiepartij een vrouwelijke chef krijgt. De meest genoemde namen – Frans Timmermans, Ahmed Aboutaleb, Jesse Klaver – zijn die van een man. Dat Marjolein Moorman lijsttrekker wordt mag dan niet helemaal ondenkbaar zijn, erg plausibel lijkt het mij eerlijk gezegd niet. 

Nederland kent wel al tamelijk veel vrouwelijke ministers, staatssecretarissen en Kamerleden, maar een premier van het vrouwelijk geslacht is net even iets anders. Terwijl het land – net als alle andere landen – toch voor de helft uit vrouwen bestaat. Ietsje meer zelfs.

Hoe komt het eigenlijk dat vrouwen hier niet tot de allerhoogste positie weten door te stoten? Je kunt daar lang over theoretiseren, maar een duidelijke verklaring is er volgens mij niet. Zouden vooroordelen en het glazen plafond hier een hardnekkiger bestaan leiden dan elders? Ik denk eerder dat het toeval een grote rol speelt.

De situatie heeft trouwens ook voordelen. Wíj kunnen tenminste nog de illusie koesteren dat alles héél anders zal worden als het kabinet door een vrouw wordt voorgezeten. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en noem maar op is dat moment gepasseerd. Vroeg of laat komen ook wij vast een keer aan de beurt voor een vrouwelijke premier. Ik vrees alleen dat degene die dan aantreedt vooral verwantschap zal vertonen met Neelie Kroes of een vergelijkbare politica. Iemand die er vooral op uit is zich aan de top te handhaven en voor wie de waarheid alleen in tel is als dat toevallig zo uitkomt. Een vrouwelijke Rutte, zeg maar. Wie zit daar nu op te wachten?

cc-foto: Will C. Fry 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

2BOrNot2B
2BOrNot2B23 jul. 2022 - 17:07

In hoeverre is er sprake van een - al dan niet bewuste - blinde vlek als je als (voormalig) politiek verslaggever, in relatie tot de mogelijkheid op een vrouwelijke premier, niet meeneemt dat het verschil in de peilingen tussen de VVD en BBB slechts één zetel is? Los van het feit of je er blij van moet worden...:(https://www.maurice.nl/laatste-peiling/)

Ivan61
Ivan6123 jul. 2022 - 12:26

Eerst stoppen met polderen en elkaar afzeiken. Deze man stemt altijd op een vrouw, behalve bij laatste gemeenteraadverkiezingen. Op advies en tip van mijn dochter heb ik mijn stem aan jonge homofielie man van Indische afkomst gegeven. Het probleem is dat veel mensen in hokjes blijven denken en handelen. Het lijkt mij geweldig om vrouwelijke meerderheid in de regering en TK te hebben want kerels kunnen weinig tegenwoordig.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2022 - 19:04

Sara de Scandinavische landen hebben alle drie ervaring met een vrouwelijke PM. Erna Solberg was PM in Noorwegen van 16 oktober 2013 tot 14 oktober 2021. Centrum rechts maar wel met een typisch scandinaafs smaakje.

Eric Minnens
Eric Minnens24 jul. 2022 - 10:24

@Danielle "een typisch scandinaafs smaakje" Hm, wat zou dat kunnen zijn... Hjemmebrent? 🙂

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 11:28

Een zekere compassie voor de zwakkeren ook bij economisch rechts.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 11:29

Tevens een overtuigd feminist natuurlijk.

Poezenmens
Poezenmens23 jul. 2022 - 9:26

Een politicus van statuur in Nederland om Nederland weer wat aanzien, stabiliteit, vertrouwen en hoop te geven als Rutte de kuierlatten heeft genomen. Ik zou het niet weten. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Rutte heeft meer kapot gemaakt dan ons lief is.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert23 jul. 2022 - 10:34

@ Poezenmens - ja, ons land heeft een hedendaagse politieke Hercules nodig om de Augiasstal die VVD, CDA, en hun handlangers ervan maakten grondig te reinigen. PvdA en CU stonden beslist niet onschuldig aan de zijlijn toe te kijken, D66 evenmin. De PVV collaboreert meestal met de VVD, al begrijpen velen dit niet. De toneelstukjes tussen Rutte en Wilders zijn kennelijk pakkend voor de armen in dit land; velen stemmen hoopvol op die PVV, en de resultaten zijn alleen maar troosteloos en macaber. Schijn bedriegt. Mijn vraag: heeft Rutte in zijn eentje zoveel kapotgemaakt? Hij bedrijft antisociale en hierom afstotelijke politiek. De kiezers maakten hem dit mogelijk.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert23 jul. 2022 - 7:07

Er zal geen vrouwelijke versie van Mark Rutte aan het roer van de B.V. Nederland komen te staan - in mijn gedachten zie ik een gemotiveerde sociaaldemocratische alliantie aan de horizon, met als stuurvrouw: Sari van Veenendaal.

Zandb
Zandb23 jul. 2022 - 6:10

Wat een non-discussie. Hoe zou het feit dat bv iemand vrouw of man is, een bepaald soort leiderschap kunnen 'garanderen'? Dat kan alleen wanneer iemand vooroordelend denkt.

Karingin
Karingin23 jul. 2022 - 3:25

"Ik vrees alleen dat degene die dan aantreedt vooral verwantschap zal vertonen met Neelie Kroes of een vergelijkbare politica. " Dat lijkt me deels de reden dat veel vrouwen passen voor een (hoge) politieke functie: als vrouw moet je je zoveel mogelijk als de Old Boys gedragen. Als je te "zacht" bent of je bek niet hard genoeg open trekt, kom je er gewoon niet tussen. Een andere drempel is de drek die je als vrouw tig keer zoveel over je heen krijgt. De focus op uiterlijk; je kan het bijna niet goed doen. We leven met de illusie dat we heel geëmancipeerd zijn, maar dat valt in de praktijk best tegen

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2022 - 9:31

Nederland is een oerconsevatief landje. Het zal ook wel weer een man worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2022 - 9:32

conservatief

Ivan61
Ivan6123 jul. 2022 - 17:09

Karingin en Danielle, De landen zoals Servie en Kroatie hebben of hadden een vrouwelijke MP. Dame uit Servie is ook lesbisch. In Ijsland hebben zij na de bankencrisis aangepakt en vrouwen naar voren geschoven als CEO's van grote bedrijven en het werkt prima. Het probleem hier in Nederland is foute macho cultuur en invloed van religie. Misschien is Femke Halsema de beste voorbeeld. Deze dame krijgt bakken stront over zich heen om niks. Gaat bijna nooit over haar functioneren.

Gimli1955
Gimli195522 jul. 2022 - 19:15

Geen wonder dat het slecht gesteld is met Nederland. Zo lang er alleen over de poppetjes gediscussieerd wordt, hoef je niets te verwachten van de inhoud en visie.

1 Reactie
Zandb
Zandb23 jul. 2022 - 6:12

Gimli Een systeem, ook als dat door en door rot is, bestaat bij de gratie van "poppetjes".

MarcusLucas
MarcusLucas22 jul. 2022 - 14:09

Het is nu eigenlijk niet te zeggen wie boven zal komen drijven. Bij Rutte, Balkenende, Kok en Lubbers begon het ook onverwacht.

Armoedegrens
Armoedegrens22 jul. 2022 - 13:35

De VVD bepaalt de agenda in NL, draait aan de knoppen en draait de duimschroeven aan. Elke dag wordt er gewerkt aan het discours om stemmen te vangen en de grootste partij te blijven. Recentelijk nog weer die asielzoekercruiseboot. De kop van de leider doet er nauwelijks toe, ook niet m/v. Slechts spreekbuizen.

Halas
Halas22 jul. 2022 - 12:20

Oke, Rutte einde tijd. Maar God behoede ons daarna voor Klaver of Timmermans. Gewoon Lientje doen. Nuchter mens.

5 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas22 jul. 2022 - 19:03

"Gewoon Lientje doen. Nuchter mens. " 'Lientje' hangt aan elkaar van leugens. Ze is een marketing vrouw die er alleen staat om de mega bedrijven in stand te houden.

LaBou
LaBou 23 jul. 2022 - 6:08

Kortom, van de regen in de drup. Toch maar niet doen dus.

Gimli1955
Gimli195523 jul. 2022 - 8:42

@Pindaklaas Nu nog wat onderbouwing voor je beschuldigingen en dan is er een discussie mogelijk op inhoud. Nu is het gewoon nepnieuws en onzinpraat.

Volrin
Volrin23 jul. 2022 - 10:09

Een populist als Kerowline is het tegenovergestelde van nuchter.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout23 jul. 2022 - 15:17

Een niksige xenofobische xantippe. https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2021/03/caroline-van-der-plas-tweets/

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout22 jul. 2022 - 11:58

Het ultieme schrikbeeld: VVD-ster Cora van Nieuwenhuizen.

wittecisnoot
wittecisnoot22 jul. 2022 - 11:10

Aan de vrouwelijke Rutte zijn we ontsnapt: Kaag. Verder is er een zeer kansrijke vrouwelijke, potentiële, premier: van der Plas.

5 Reacties
Sonic2
Sonic222 jul. 2022 - 11:31

De verkiezingen staan gepland voor maart 2025. BBB is op dit moment in geen enkele peiling de grootste. Er is geen tastbaar bewijs dat VVD of CDA haar aan een meerderheid gaat helpen. Als de formatie al slaagt. Als ik die bovenstaande zinnen typ, wordt ik afgehaakt door de "rechtse" reageerders hier. Maar u bent van de "goede kant" en kan kennelijk eindeloos dit soort factfree gewauwel houden. Wat nergens op gebaseerd is. Met uw zeer kansrijk. Hoe dan?

Gentleman
Gentleman22 jul. 2022 - 11:50

van der Plas, Kaag, Rutte, Eerdmans, Wilders, Baudet, één pot nat.

vdbemt
vdbemt22 jul. 2022 - 19:03

Hahaha. Van der Plas....

Karingin
Karingin23 jul. 2022 - 3:12

Alsjeblieft niet zeg!

Volrin
Volrin23 jul. 2022 - 10:10

Een populist is nooit een goede kandidaat voor het premierschap.

Jan Wijn
Jan Wijn22 jul. 2022 - 10:27

'SP en de Partij voor de Dieren hebben dan wel een vrouwelijke leider, maar hun vooruitzicht op het Catshuis is zo goed als nul. Het zijn allebei verstokte oppositiepartijen, zonder de minste neiging tot het sluiten van compromissen.' De VVD met Rutte voorop is een verstokte regeringspartij met alleen compromissen naar de couponknippers de vetnekken van Nederland. Nee!!! Daar doet de SP niet aan mee.

1 Reactie
itsme3
itsme322 jul. 2022 - 19:20

Inderdaad. De SP doet nergens aan mee en laat daarmee constant haar kiezers in de kou staan.

Gnoom
Gnoom22 jul. 2022 - 9:48

Het maakt mij totaal niet uit wie MP is in Nederland. Ik heb liever een mannelijke topper dan een vrouwelijke klungel, of andersom. De MP mag ook alle kleuren van de regenboog hebben, maakt allemaal niks uit. Het allerbelangrijkste waaraan de kandidaat moet voldoen is “Loyaliteit”. Loyaliteit aan Nederland en haar bevolking, het beschermen van de welvaart van Nederland. Ons land en haar belangen verdedigen op alle fronten met name in de EU. En vooral niet streven naar eigen belang voor een toekomstig mooi (goed betaald) baantje bij de EU of iets dergelijks. De uitverkoop van bevoegdheden en verlies van belangen richting EU (lees Frankrijk, Duitsland en Italië) is nu meer dan genoeg geweest. Die vrouwelijke MP zal er heus wel eens komen, maar het is geen parttime baan.

2 Reacties
Poeh, poeh
Poeh, poeh23 jul. 2022 - 8:32

Kijk eens hoe bij burgemeestersbenoemingen (m.u.v. de grote steden dan), de partijkleur er steeds minder toe doet. Maastricht bijvoorbeeld, vele jaren een burgemeesterschap dat speelbal was van de plaatselijke politiek en nu met de partijloze burgemeester op dat punt een oase van rust is. Zo ook in veel andere gemeenten waar wel politiek gekleurde burgemeesters het partijlidmaatschap slechts beperken tot het netjes betalen van contributie. Ik kan me niet voorstellen dat er geen bestuurders zijn die uitermate geschikt zijn voor die baan van premier en heel goed de dan geldende politieke verhoudingen kan inschatten. Maar de politiek moet het wel willen en daarmee is deze gedachte waarschijnlijk kansloos.

Volrin
Volrin23 jul. 2022 - 10:11

Wat een kleinzerig doemdenken.

Gerygrr
Gerygrr22 jul. 2022 - 9:45

Gaan we weer! Tunnelvisie van politiek verslaggevers. De VVD moet in de regering en dus moet je compromissen sluiten met hun leider. Ik hoop van harte, dat de onafhankelijk denkende kamerleden, Omtzigt en Leyten tot eenzelfde SP fractie gaan behoren…..

1 Reactie
Karingin
Karingin23 jul. 2022 - 3:10

Uuuh...Omzigt bij de SP...? Lijkt me sterk...