Joop

Wie wil herintreden in de zorg is stapelkrankzinnig of een heilige

  •  
06-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
4472277777_ebbaf22bee_b

© Cc-foto: Zorgenwelzijnplein.nl

Het beleid om herintreders terug te krijgen in de zorg is in feite een ontmoedigingsbeleid
De kwaliteit van het openbaar bestuur gaat er niet op vooruit in Nederland. Dat blijkt uit de absurditeiten die regelmatig naar voren komen. Daarbij zien wij steeds een overheid die het omgekeerde bereikt van wat zij beoogt. Mensen die alles kwijt zijn en verstoken van huis en haard over straat zwerven, worden voor zelfredzaam verklaard. Net als de grazers trouwens die in het park rond de Oostvaardersplassen zitten opgesloten. Een wet, bedoeld om flexbaantjes tegen te gaan bevordert die juist. En – zo leert Nieuwsuur donderdagavond – het beleid om herintreders terug te krijgen in de zorg is in feite een ontmoedigingsbeleid.
Lappen Hoe krijgen ze dat nu weer voor elkaar ? Verpleegkundigen hebben om hun vak te mogen uitoefenen een registratie nodig in het zogenaamde BIG-register. Als je vijf jaar of langer uit het vak bent, is een soort herexamen verplicht. Dat kost vierhonderd euro. Om dat te halen ben je wel verplicht om een voorbereidingscursus te doen, die vooral bestaat uit een map met teksten en verwijzingen naar het internet. Prijs: vijftienhonderd euro. Van de herintreders wordt dus gevraagd om een kleine tweeduizend euro te lappen om de drempel naar een matig betaalde functie te overschrijden. Dan blijkt ook nog eens de helft te zakken, wat volgens Nieuwsuur voornamelijk komt door de huiveringwekkend lage kwaliteit van de cursus en de examens.
Het salaris van een verpleegkundige beweegt zich tussen 1890 en 3375 maximaal bruto per maand. Je blijft dus altijd ruim onder de 2000 netto per maand, hoe hard je ook je best doet en hoeveel dienstjaren je op elkaar stapelt. En dan verwacht men ook nog dat je eerst 2000 euro investeert om voor dat prachtsalaris in aanmerking te komen. Mind you , als je zakt dan ben je dat geld kwijt en als je het opnieuw wil proberen, rinkelt opnieuw de kassa. Voor de goede orde: niet de jouwe.
Stapelkrankzinnig Je moet wel stapelkrankzinnig zijn óf een heilige als je bereid bent dat risico te nemen voor zo’n baan. Het is verbijsterend dat personen die deze maatregelen sanctioneren (zullen wel aardig op de Balkenendenorm zitten) dit niet door hebben.
Natuurlijk kwamen er in de reportage van Nieuwsuur bestuurders aan het woord die kanttekeningen plaatsten bij deze werkelijkheid. Zij bleven beleefd en vriendelijk voor elkaar. Ze gedroegen zich alsof ze om de tafel zaten te onderhandelen. Zij deden vriendelijke suggesties: bijvoorbeeld dat een ziekenhuis de kosten voor de cursus en het examen zou kunnen vergoeden als de kandidaat-herintreder geslaagd was. Er was eigenlijk niemand die zei: “Wat is dat voor een krankzinnigheid? We zitten met enorme tekorten in de zorg, nadat we in het afgelopen decennium de mensen met massa’s tegelijk op straat hebben geschopt. En nu zullen we dan entree heffen bij de ingang? Maak die cursus en dat examen gratis.”
Niemand. Geen van hen. Men had het te druk met redelijk blijven.
En dus zal er niets veranderen. Zoals er ook met de daklozen niets verandert. Het blijft bij mooie woorden en beleidsvoornemens. Terwijl ik deze regels tik hoor ik op de tv Jeroen Pauw een gaste aankondigen die er de grootste moeite mee had de politie te interesseren voor haar verkrachter.

Meer over:

politiek, opinie, leven, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Appie Fries
Appie Fries7 apr. 2018 - 7:10

Sowieso Han, als je nog in de zorg wil werken moet je krankzinnig of een heilige zijn. Het ene jaar gooien we er 100.000 mensen uit en 2 jaar later hebben we 120.000 mensen nodig. Zorgmedewerkers worden in Nederland als wegwerpartikelen gezien. Mijn vrouw heeft 25 jaar in de zorg gewerkt voor verschillende instanties die uiteindelijk TSN werden en die is kapot gemanaged. Zelf is ze, bijna toe aan zorg haarzelf, in staat gewoon weer te soliciteren. Ik heb dat uit haar hoofd gepraat. Elke keer weer een overname, ontslag boven het hoofd. Enorm zwaar en nog enormer onderbetaald, continue bij-, her- of omscholing en dan moet je die managers nog op je blote knietjes dankbaar zijn dat je werk hebt? Nederland verdient de zorgmedewerkers niet. Voor mij zijn het heiligen in een ontheiligt land.

Rara5
Rara56 apr. 2018 - 21:09

Jammer dat het weer alleen over geld gaat. Zeker in de zorg, zijn met name mensen actief waarbij het niet om het geld gaat. Het cpb heeft juist onderzocht dat vrouwen inkomen minder belangrijk vinden, en kiezen om in de zorg te werken omdat dat een goed gevoel oplevert en tijd over hebben voor hobby’s en taken thuis. Daarnaast is een maandsalaris investeren voor een baan heel normaal. Groepen studenten betalen jaren collegegeld en boeken voor een studie vrijetijdskunde, archeologie, etc. Velen komen vervolgens niet aan een baan. Investeer in jezelf en doe wat je leuk vindt. Daar kan je makkelijker opstaan voor je werk dan als je je ogen richt op wat het schuift.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus7 apr. 2018 - 0:22

"Daarnaast is een maandsalaris investeren voor een baan heel normaal. Groepen studenten betalen jaren collegegeld en boeken voor een studie vrijetijdskunde, archeologie, etc. Velen komen vervolgens niet aan een baan." Maar die studenten kunnen het geld daarvoor (en dat voor hun levensonderhoud gedurende die periode) onder uiterst gunstige voorwaarden lenen: lage rente en afbetalen op basis van inkomen. Dus kom je vervolgens niet aan een baan, dan wordt de afbetaling opgeschort. Dat is toch een wat andere positie dan wanneer je in een andere levensfase een maandsalaris uit eigen zak in scholing moet investeren, maar moet zien hoe je gedurende die opleiding rondkomt en moet betalen ongeacht of dat een baan oplevert. Tegen die tijd zit die student waarschijnlijk in een positie waarin er een jaarlijks scholingsbudget aan zijn baan is gekoppeld en hij voor zover dat in werktijd plaatsvindt ook gewoon wordt doorbetaald. Je zou dat in het kader van een leven lang leren toch op zijn minst gelijk moeten trekken voor mensen die op latere leeftijd nog aan een studie of bijscholing op eigen initiatief beginnen. Om ongelijkheden te compenseren zou je iedereen nadat de startkwalificatie voor de arbeidsmarkt is behaald nog zeg tien jaar recht kunnen geven op scholing waarbij hetzelfde regime geldt als voor studenten: dus met recht op studiefinanciering onder dezelfde voorwaarden. "Investeer in jezelf en doe wat je leuk vindt." Dat is in het algemeen waar. Geef mensen dus vooral ook de kans om op latere leeftijd kunstgeschiedenis of archeologie te studeren. Levert het geen direct rendement op omdat het in een baan resulteert, dan vaak wel omdat mensen op een hoger denkniveau gaan functioneren. Het verrijkt de samenleving in ieder geval. Maar dat ligt toch wat anders bij beroepsopleidingen (waaronder overigens ook steeds meer universitaire studies vallen en niet alleen omdat we technische hogescholen universiteiten zijn gaan noemen): die zijn gericht op een beroep en dus een baan. Hopelijk op een baan die voldoening biedt. Maar mocht het een baan zijn die veel schuift dan is de studieschuld des te sneller afbetaald en ontvangt de samenleving rendement in de vorm van hogere inkomsten aan belastingen en premies.

Woeki Hypo
Woeki Hypo7 apr. 2018 - 1:19

@Rara, 6 april 2018 at 23:09, “Jammer dat het weer alleen over geld gaat. Zeker in de zorg, zijn met name mensen actief waarbij het niet om het geld gaat.” En daar maken mensen met geld en/of voor meer geld graag misbruik van. De neoliberaal maakt “het sociale” (graag) ondergeschikt aan het neoliberale (maximaal egoïstische / de winst). De “sociale” mensen zelf mogen het dus niet over geld hebben. Die mogen niet wakker worden. Zo leren we van Rara weer wat hypocrisie is. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

LaBou
LaBou 7 apr. 2018 - 5:45

De bekende loze, nietszeggende kreten: Geld alleen maakt niet gelukkig, plezier in je werk is ook zo'n fijn gevoel. Investeer in jezelf, betaal je eigen studie. In het eerste geval geldt dat blijkbaar alleen voor de lagerbetaalden. Voor de top geldt dat het "plezierin het werk" wordt bepaald door het geld dat ze er voor krijgen (ik vermijd bewust het begrip "verdienen" want dat is heel wat anders) Bij het tweede geldt dat het voor het bedrijf/de organisatie belangrijk is goed opgeleide mensen in dienst te hebben. Het is dus logisch dat zo'n organisatie daar in investeerd door de opleiding te betalen, niet de mensen zelf (en dat geldt natuurlijk, in ieder geval deels, voor studenten) Als laatste: het CPB heeft al vaker laten zien dat het resultaat van een onderzoek op z'n zachts gezegd gekleurd is al naar gelang de politieke wind waait.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2018 - 7:31

En jij gaat niet ergens werken waar dat een goed gevoel oplevert? Ik wil jouw sollicitatie weleens zien en het antwoord waarom je die baan zo apprecieert. Wat een kul argument. Het moet niet gekker worden.

Geen nightingale
Geen nightingale12 jul. 2018 - 18:57

Ik werk in de zorg en heb een hypotheek. Flikker toch op met het idee dat zorg liefdadigheid is en een vrouwenberoep. Zodat er tijd is voor hobby's enz. Het is werk, en je moet er veel voor over hebben. Deze professionele geregistreerde verpleegkundige zou alleen voor studie kiezen om een andere functie, verdieping in nieuwe inzichten voor mijn werkveld en eventueel investeren in mezelf. Werkgevers en ministerie van zorg en welzijn mag de herintreder of omscholer tegemoet komen. Er gaan nu afdelingen in ziekenhuizen dicht. Het zou fijn zijn als werken in de zorg gewaardeerd wordt als werk. Het is geen hobby het is een vak. En nee ik had niet voor dit werk gekozen als ik een glazenbol had gehad. De werkdruk, daarmee bedoel ik tekort aan personeel, en steeds een tandje erbij. Uitbreiding taken, uitbreiding verantwoordelijkheden. Alles met hetzelfde aantal mensen in een team. Leegloop, mensen worden moe van het geren. Ziekmelden zodat een ander voor jou terug moet komen in bijvoorbeeld een vrij weekend, nee dat doe je niet. Doorgaan.... want de cliënten wil je ook niet laten zitten. En als ik geluk heb mag ik in totaal 48 jaar werken. Ik ga graag naar mijn werk, ambulant verpleegkundige in de verslavingszorg. En ja soms is die dakloze mijn cliënt of die man of vrouw met verward gedrag, voor die mensen wil ik vechten. Niet voor een rijke meneer of mevrouw die op de verkeerde partij stemt, en denkt dat ik Florence Nightingale ben. De zorg is ziek gemaakt, marktwerking en stom beleid van zorgverzekeraars. Het is geen vrijwilligerswerk. En er werken ook mannen in de zorg. En zorg is een breed werkveld met gemotiveerde professionele mensen. Ben er trots op.

doron
doron6 apr. 2018 - 20:22

Han/clif/grietje/alfred en de rest, Jullie verhalen zijn altijd leuk om te bekijken. Is het de werkelijkheid? Ja, voor jullie wel. Voor mij niet. Een aantal mensen in mijn familie werken in de zorg. Krijgen ze elke maand de hoofdprijs? Nee! Werken zij met plezier? Ja, en zij zijn niet stapelkrankzinnig of een heilige. Herintreden in het echte leven, buiten elke dag maar weer bezig zijn met een website, zou kunnen helpen...zie onderstaande. Elke dag maar weer hier klagen over hoe slecht het allemaal niet is met rechts lost helemaal niets op. Ik zou zeggen,stop eens met kletsen. Doe eens wat, ga werken bij een voedselbank of zo.

9 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 apr. 2018 - 7:32

Ga ervoor zorgen dat er geen voedselbanken nodig zijn, de schandvlek van Nederland.

Rara5
Rara57 apr. 2018 - 8:36

Terechte opmerking. Mijn vriendin werkt als vrijwilligster (op stap gaan met eenzame ouderen die soms echt niemand hebben). Levert niets op qua geld, wel qua voldoening. Ze had die dagen ook kunnen miepen, maar nu levert het echts iets op en ze kan soms niet wachten om weer (vrijwilligers) werk te doen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 apr. 2018 - 9:07

@ Doron - je weet niet wie ik ben, en wat ik doe. Ik kan je hier en nu vertellen dat je hoogst onfatsoenlijk bent, en uit je nek kletst. Ik besteed per dag weinig tijd op Joop, ik lees en schrijf snel, en de bronnen die ik aanhaal vind ik in luttele seconden, want ik heb een imposant archief aangelegd. Voorts zie ik frequent de zorg van dichtbij, en ik heb regelmatig contact met de mensen die het echte werk doen. Omdat die weten dat ik nooit onzin doorvertel, so wie so nooit roddel, vertellen ze me over hun eigen gevoelens. Met deze kennis bouw ik stap voor stap een eigen beeld en een mening op. Kortom, ik sta boven de quatsch die jij over mij verspreidt. Nu jij weer.

doron
doron7 apr. 2018 - 18:08

Minoes, Een schandvlek is het juist niet, in veel landen zijn er geen dergelijke instanties die letter op onbetaalde arbeid drijven. Trouwens in hetzelfde pand waar ik werk zit ook een kleding en speelgoedbank, ook niet onbelangrijk. Vergeet niet dat er altijd mensen zullen zijn die in een schuldsanering terecht komen, ook deze mensen krijgen hulp. Rara, Precies, alleen de voldoening van dit werk is voor mij van een ondergeschikt belang. Buiten dat is mijn post blijkbaar voor sommigen bizar en onfatsoenlijk. Gelukkig kijk ik wel elke dag in de (letterlijke en figuurlijke) spiegel. Minoes en Rara, bedankt voor jullie reactie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 apr. 2018 - 8:17

Doron En niemand vraagt zich af waardoor het gros van die mensen in de schuldensanering is terechtgekomen en waarom ze voor die tijd niet bestonden? Het is weer gewoon als vanouds, ordinaire armenzorg zoals die bestond voor de jaren 50 in het feodale stelsel. Over conservatisme gesproken of teruggaan in de tijd, de aalmoezen-maatschappij, waar je vooral deemoedig je handje op moest/.moet houden en je als mens niet waardig mocht voelen. Ze moeten ook heel dankbaar zijn en de ander mag zich heel voldaan voelen vanwege het altruïsme, wat niet nodig was geweest als hij/zij zo altruïstisch was geweest de sociale voorzieningen niet af te schaffen. Maar ja niet van zijn belastingcenten toch? Zo altruïstisch is die ook weer niet.

Hiltermann
Hiltermann8 apr. 2018 - 11:24

Minoes, Er zullen altijd mensen zijn met problematische schulden. Te laat bijsturen wanneer het inkomen kleiner wordt is een van de oorzaken. Niet de grootte van het inkomen maar de manier waarop daar mee omgegaan wordt is bepalend voor het ontstaan van schulden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2018 - 13:19

Voedselbanken zijn een internationaal verschijnsel. Noowegen heeft ze ook. Een belangrijk tweede doel is de vermindering van verspilling.

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 apr. 2018 - 13:36

@doron, 6 april 2018 at 22:22, “Han/clif/grietje/alfred en de rest, Jullie verhalen zijn altijd leuk om te bekijken. Is het de werkelijkheid? Ja, voor jullie wel. Voor mij niet.” Deze bijdrage in de huidige context is mij opgevallen. Ik heb je profiel gelezen en in sommige bijdragen daar presenteer jij jezelf als een midden persoon. Ikzelf presenteer mij ook als een midden persoon. Midden denken. “Twee werkelijkheden kunnen tegelijkertijd bestaan”. Als je een midden persoon bent, dan erken je het bestaan van (minimaal) twee polaire denkrichtingen en werkelijkheden naast elkaar. Dit impliceert het begrip “een” midden. Dit is een kwestie van wiskundige logica. Toegepast in de huidige context: Als je het bestaan van de werkelijkheid van Han/clif/grietje/alfred en de rest niet erkent (voor jezelf), afgezien van mogelijke fouten, die iedereen kan maken, dan kun je geen midden persoon zijn. Een midden persoon heeft in principe geen enkel probleem met hun probleem kritiek en analyse. Dit impliceert dan niet, dat die midden persoon het met hun eventuele oplossing (synthese) eens moet zijn, omdat de aard van het probleem met zich meebrengt (wiskundige logica), dat er dan in principe meerdere oplossingen mogelijk zijn. Dit impliceert wel, dat de rest van je reactie (welke als type vaak te interpreteren is als een typisch goedpratende rechtse reactie, in de huidige context, waarbij men eventueel zelf voorgeeft sociaal te zijn of zijn omgeving) kant noch wal raakt, want een probleem (van (maximaal) egoïsme) is er nog steeds (vanwege die twee werkelijkheden): Egoïstisch contra sociaal. Mensen die (maximaal) goed willen verdienen aan (het werk van anderen in) de zorg (maximaal egoïstisch / winst), terwijl (die) anderen slecht(er) / onvoldoende betaald het werk in de zorg (mogen) doen (“sociaal”?). (En dit laatste lijk jij goed te praten met je reactie.) Een (maximaal) eenzijdige houding / mentaliteit, die tegenwoordig ook onder het (extreme) neoliberalisme valt. Deze houding / mentaliteit kan / moet een midden persoon niet accepteren. Erken je het bestaan en het probleem van dit neoliberalisme niet? Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: Neoliberalisme is geen liberalisme.

doron
doron9 apr. 2018 - 19:31

Woeki Hypo, Leuk zo'n analyse van jouw kant, met plezier gelezen, dank je. Om een lang verhaal kort te maken, jij en ik zijn gematigd liberaal. Mijn punt is dat jij en ik, en ook Rara, een prima onderling gesprek zouden kunnen hebben. Lees eens dit woord op mijn reactie. ''quatsch'' Zonder duidelijke onderbouwing. Alleen maar ik/ik en ik heb gelijk. ''typisch goedpratende rechtse reactie'' Daar kan ik nog op reageren. Als leden mensen onderstaande zeggen, dan mag dat. ''Rara is inderdaad een rare snijder'' Of zoiets als ''de SS is terug'' Tja, dan vraag ik mij wel eens af, waarom zou ik in godsnaam reageren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2018 - 18:43

Deze mensen konden jaren geleden ophoepelen, werden ontslagen omdat alles 'efficiënter' moest, een gevleugelde uitdrukking de laatste jaren. Gewoon dus, in gewoon nederlands, vanwege forse bezuinigingen buiten geschopt. Nu hebben ze diezelfde mensen weer nodig vanwege een tekort, laat me maar zeggen; een geheel bewust zelf gecreëerd tekort. En nu zouden die mensen zelf voor de gevolgen moeten opdraaien? Dat is van de zotte. Ik zou zeggen laat de overheid er maar voor betalen, die heeft de ellende voornamelijk zelf veroorzaakt.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2018 - 18:46

-/- Gewoon dus. In gewoon Nederl...

punt2
punt27 apr. 2018 - 12:24

Mooi verhaal en niet waar. De massa ontslagen in de zorg vielen in de laagste niveau's, en vooral onder hen die niet in staat waren om zich bij te scholen naar een hoger niveau. Er zijn ook zorgmanagers die zich al jaren geleden zich opnieuw lieten registeren in het BIG register maar niet voldoen aan de eis van 2080 uur werkzaam als verpleegkundige, handelingsbekwaam en bevoegd, in 5 jaar. Maar die 2080 uur geldt niet wanneer je binnen deze 5 jaar er bijvoorbeeld twee jaar niet als verpleegkundige inclusief bevoegdheid en handelsbekwaam hebt gewerkt. Deze moeten zich her-registreren om in het BIG register te blijven Veel herintreders zijn niet ontslagen, maar zijn op een gegeven moment uitgeschreven uit het BIG register, of zijn gestopt met werken in de zorg. Veruit de meeste werkgevers vergoeden de her-registratie voor de her-intreders, maar voor hen die bijvoorbeeld als ZZP-er aan de slag willen (sterk groeiend aantal) moeten dit zelf bekostigen. We hebben het over verpleegkundigen niveau 4 en 5. Niet lager!! Voor de lagere niveau's zijn de gewone opleidingen die ook worden vergoed door de werkgevers in zeer veel gevallen. Blijft over het pijnlijk lage niveau van de opleiding voor de her-registratie, deze is werkelijk om te huilen, tevens zijn de examens aangepast zodat het geheel in één keer moet worden gehaald in plaats van in delen, waardoor het aantal geslaagden zo laag blijft. Verder zijn de eisen om geregistreerd te blijven in het BIG aangescherpt door middel van inschrijvingen bij V&VN voor de punten registratie (185 punten in 5 jaar bij geaccrediteerde opleidingen) om aan de eisen te blijven voldoen, dat betekent voortdurende scholing gedurende de 5 jaar om weer in aanmerking te komen voor de volgende her-registratie

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 apr. 2018 - 8:03

Rob Roy Velen mochten zich niet eens omscholen tot een hoger niveau . Zodra je een bepaalde leeftijd had bereikt, kreeg je geen financiering voor een opleiding, ergo werd je niet toegelaten op de opleiding. Bovendien werden verzorgenden in loondienst, destijds wel gedegradeerd tot huishoudelijke hulp, tot alphahulpen, zonder enig recht op pensioen, ziektedoorbetaling en ww en kregen maximum het minimumloon, etc.. Dat is niet alleen iets niet meer kunnen of dat er geen vraag/behoefte meer was, dat is iets afschaffen. De toenmalige kabinetten hebben hier nl. zelf al de schijnconstructie uitgevonden en geïmplementeerd. Dus vind ik de huidige ophef, ook die van de PvdA, die hier volop bij betrokken was, volkomen hypocriet. Maar dat is niet de kern van de zaak. Het gaat en ging nl. op ieder niveau zo, dat is de kern. Het heeft alles met bezuinigingen in de zorg te maken en concurrentie op alle niveau's. Dat is immer het uitgangspunt geweest, bij alles. Ga maar eens in de verpleeghuizen kijken. Er is nu nl. ineens een concurrentieslag om verpleegkundigen bezig tussen verpleeghuizen en ziekenhuizen om de gunst van de verpleegkundige. Maar bij schaarste hierin investeren kan niet want dan moet het zorgbudget omhoog, en daar kiest men niet voor. Dus mogen mensen zelf betalen, of de patiënten, daar waar op andere terreinen fors geïnvesteerd wordt. Het heeft alles te maken met ongeoorloofde doorvoering van beleid en de consequenties daarvan. Men wil zogenaamd wel meer verpleegkundigen maar het liefst voor nog minder geld. Ik hoop echt dat mensen daar niet intrappen en dat doorzien.

punt2
punt29 apr. 2018 - 8:22

@Minoes&Tuin, quote: "Men wil zogenaamd wel meer verpleegkundigen maar het liefst voor nog minder geld. " Absolute onzin!!, de vraag naar verpleegkundigen niveau 4 en 5 is zo groot dat ze direct een vast contract krijgen en een paart treden extra in hun schaal. Quote: "Velen mochten zich niet eens omscholen tot een hoger niveau . Zodra je een bepaalde leeftijd had bereikt, kreeg je geen financiering voor een opleiding, ergo werd je niet toegelaten op de opleiding." Absolute onzin! er is geen maximum leeftijd voor een opleiding, zorginstellingen staan in de rij om mensen aan te nemen en een opleiding te betalen. De enige uitzondering waren de mensen waarvan niet werd verwacht dat ze het niveau zouden halen. Quote: " Bovendien werden verzorgenden in loondienst, destijds wel gedegradeerd tot huishoudelijke hulp, tot alphahulpen, zonder enig recht op pensioen, ziektedoorbetaling en ww en kregen maximum het minimumloon, etc.. " Absolute onzin: binnen de huishoudelijke hulp waren er twee niveau's, de gewone huishoudelijke hulp en de huishoudelijke hulp met signalerende functie. De H.H. zonder signalerende functie moesten allemaal weg of in opleiding (als ze dat zouden kunnen qua niveau) Wat er gebeurde bij de transitie van landelijke overheid naar de lokale overheid, is dat er een bezuiniging bijkwam en dat de eisen voor huishoudelijke hulp hoger werden. Zij moesten een signalerende functie hebben. daar kwam bij dat onder druk van de vakbonden en de SP het uurloon hoger moest (daardoor werden de H.H. zonder signalerende functie te duur en overbodig) en de bijdrage vanuit de gemeenten lager, hierdoor zijn heel veel Thuiszorg-leverende organisaties failliet gegaan. Verzorgende is een niveau hoger en daar is veel werk voor, en zeer veel mogelijkheden tot opleiding. Alphahulpen zijn huishoudelijke hulpen met bijzondere contractvorm en hebben niets met feitelijke zorg te maken. Prachtig zijn de verhalen (uit de eerste hand ! ) hoe de cliënt het huis nog even lekker liet schoonmaken door de Alpha hulp voordat de cliënt voor 4 weken op vakantie ging. De medische noodzaak voor deze hulp was discutabel en de toekenning voor deze hulp eveneens, gesubsidieerde huishoudelijke hulpen. Quote: ". Er is nu nl. ineens een concurrentieslag om verpleegkundigen bezig tussen verpleeghuizen en ziekenhuizen om de gunst van de verpleegkundige." Onzin, deze concurrentie is er altijd geweest, het is compleet verschillende zorg en zelfs de CAO's zijn anders. Er zijn veel verpleegkundigen die vanuit de ouderenzorg nooit de overstap zullen maken naar een ziekenhuis en andersom, de zorg is totaal anders en de medische handelingen ook, dat houdt in dat dat een verpleegkundige uit de ouderenzorg bijscholing nodig heeft ( bij een overstap naar de ziekenhuiszorg)"om bekwaam en bevoegd te raken" voor handelingen die deze nooit hoeft uit te voeren binnen de ouderenzorg. De ouderenzorg is voor zeer veel verpleegkundigen in opleiding niet interessant genoeg, of aantrekkelijk genoeg om daarvoor te kiezen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 apr. 2018 - 14:25

Rob Roy 9 april 2018 at 10:22 "De ouderenzorg is voor zeer veel verpleegkundigen in opleiding niet interessant genoeg, of aantrekkelijk genoeg om daarvoor te kiezen. " Dat geldt ook voor artsen. Er is een gebrek aan specialisten in de ouderengeneeskunde en aan geriaters. Zorgelijk, maar je kunt mensen niet dwingen in die sector te gaan werken.

DaanOuwens
DaanOuwens6 apr. 2018 - 13:49

Ik was 15 jaar geleden werkzaam bij de organisatie die het herintredersproject in de zorg voor Rotterdam en omgeving organiseerde. In anderhalf jaar tijd zijn destijds 50 herintredende verpleegkundigen geworven. Dat was niet eens heel slecht, er waren regio's waar het resultaat nog minder was. Inmiddels is de gemiddelde leeftijd van een zorgmedewerker ongeveer 50 jaar. 30 jaar geleden duurde de loopbaan van een verpleegkundige of verzorgende ongeveer 10 jaar. Dan zat een groot deel van de vrouwen weer thuis maar dan met kinderen en een man die voor het inkomen zorgde. Op die manier ontstond een enorm stuwmeer van potentiele herintreders. Op dit gegeven zijn de herintreders projecten ontstaan. Inmiddels werken de zorgmedewerkers gewoon door tot aan pensionering. Alleen al het idee dat er een stuwmeer aan potentiele werknemers zou zijn is dus onzinnig. En natuurlijk vertrekt 10% van de medewerkers jaarlijks bij een ziekenhuis of ouderenzorg instelling. Dat is ten opzichte van andere bedrijfstakken niet eens slecht en die mensen gaan niet voor niets weg. Deels naar een andere zorgorganisatie maar ook naar een totaal andere bedrijfstak waar ze carrière gemaakt hebben. Die hebben geen motief om terug te keren in de zorg. Van der Horst heeft gelijk dat er hier een waardeloze regeling ligt. Destijds werd de opleiding geheel vergoed. Maar zelfs een goudomrande regeling gaat de vraag naar personeel zeker niet oplossen.

11 Reacties
Hiltermann
Hiltermann6 apr. 2018 - 17:36

De bijscholing van herintreders is in handen van de ROC's. Gezien de tarieven wordt daar fors aan verdiend. Dat lijkt een nieuwe trend te zijn bij de overheid, verdienen aan taken die de overheid als monopolist heeft. Griffierechten zijn ook een overheidstaak waarvan de tarieven fors meer bedragen dan de kosten. Dank u wel meneer Teeven. Er zullen best herintreders zijn, je zult maar vijf jaar of langer buiten Nederland gewerkt hebben dan is je BIG registratie verlopen. Iedereen die voor zijn beroep verplicht is zich te registreren in het BIG register moet zijn registratie om de vijf jaar vernieuwen. Daarvoor moet men relevante werkervaring in die vijf jaar kunnen aantonen.

Piet de Geus
Piet de Geus7 apr. 2018 - 0:00

"Inmiddels werken de zorgmedewerkers gewoon door tot aan pensionering. Alleen al het idee dat er een stuwmeer aan potentiele werknemers zou zijn is dus onzinnig." Je vergeet dat er door bezuinigingen o.a. in de thuiszorg hele volksstammen geschoolde medewerkers zijn verdwenen toen de taken zodanig werden opgedeeld dat ze moesten concurreren met de schoonmaakbranche. Niemand mocht meer iets onder zijn niveau doen en moest zijn werkzaamheden tot op de minuut verantwoorden, moest van hot naar her vliegen om louter een steunkous aan te trekken of iets dergelijks en werd niet meer betaald voor de tijd die het kost om bij de klanten te komen maar alleen voor de daadwerkelijk gewerkte minuten. De professionals kapten er daardoor massaal mee: voor hen was er geen droog brood meer te verdienen. Het werk werd overgenomen door ongeschoolden die een beperkt aantal uren werken, zodat ze binnen de belastingvrije voet blijven en hun bruto inkomen tenminste ook netto krijgen bijgeschreven. Dat daardoor een reservoir is ontstaan dat je weer kunt reanimeren voor een baan in de zorg is echter een illusie. Die zijn elders werk gaan zoeken waarmee je wel in je onderhoud kunt voorzien, omdat ze volwaardiger werk nodig hebben dan een bijbaantje om het gezinsinkomen een beetje aan te vullen.

DaanOuwens
DaanOuwens7 apr. 2018 - 4:45

@ Hiltermann Jij schrijft: De bijscholing van herintreders is in handen van de ROC’s. Dat is niet juist. Alle commerciële aanbieders kunnen herintreders opleidingen aanbieden. Dus ook de commerciële afdelingen van ROC-s. Het is geen onderwijs waarvoor financiering van Onderwijs beschikbaar is. Jij schrijft: Dat lijkt een nieuwe trend te zijn bij de overheid, verdienen aan taken die de overheid als monopolist heeft Dat is niet juist. ROC-s zijn geen overheidsorganisaties en geen monopolist. Je schrijft: Er zullen best herintreders zijn, je zult maar vijf jaar of langer buiten Nederland gewerkt hebben dan is je BIG registratie verlopen. Dat is een merkwaardige opmerking. Een herintreder is iemand die in Nederland niet meer in de zorg werkt. Werkervaring als zorgverlener in het buitenland is voldoende voor het hernieuwen van de BIG-registratie. Jij schrijft: Iedereen die voor zijn beroep verplicht is zich te registreren in het BIG register moet zijn registratie om de vijf jaar vernieuwen. Je hebt blijkbaar de BIG-website gevonden, maar dit was al duidelijk uit de tekst van Van der Horst. Je reactie heeft overigens helemaal niets met mijn tekst te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens7 apr. 2018 - 20:40

@ Piet de Geus Jij schrijft: Je vergeet dat er door bezuinigingen o.a. in de thuiszorg hele volksstammen geschoolde medewerkers zijn verdwenen toen de taken zodanig werden opgedeeld dat ze moesten concurreren met de schoonmaakbranche. Die medewerksters waren geschoold als helpende of lager. De vraag is nu verzorgende of verpleegkundige. Dus van MBO-2 of lager maar MBO-3 of hoger. Niet dezelfde groep dus. Het had wel verstandig geweest de toenmalige thuiszorg medewerksters een MBO-3 applicatie met EVC aan te bieden. Dan zouden deze mensen nu een antwoord zijn op de vraag naar personeel in de ouderenzorg. Maar dat is dan toch echt een actie die 3 jaar geleden had moeten starten. Overigens, Rotterdam en omgeving heeft de komende jaren 5000 extra zorgmedewerkers voor ouderen nodig, dat is de max variant, maar in ieder geval 3000 extra. Er ligt een vers convenant tussen ministerie (ex wethouder De Jonge) en wethouder De Lange (ook CDA) en de werkgeversclub (De Rotterdamse Zorg) uitbreiding opleidingscapaciteit van 700 naar 770 (10% meer). Dus over 3 jaar moeten 35 net gediplomeerde verzorgenden 5000 vacatures invullen. Ik zie een soort extrapolatie van domheid. Van der Horst heeft wel een goed punt. Maar hij - en jij - onderschatten nog de domheid van de beleidsmakers en bestuurders.

Piet de Geus
Piet de Geus7 apr. 2018 - 23:11

"Die medewerksters waren geschoold als helpende of lager." Dat waren alfahulpen. Die hadden een mbo-opleiding en konden daardoor naast het hanteren van de poetsdoek ook een signalerende rol vervullen. Als zij iets signaleerden moesten ze uiteraard de wijkverpleegster waarschuwen (zoals de wijkverpleegster op haar beurt weer de huisarts erbij moet halen als er echt iets aan de hand is) maar ze vormden daardoor wel een belangrijk vangnet. Een vangnet dat je juist nodig hebt nu mensen geacht worden zelfstandig te blijven wonen.

punt2
punt29 apr. 2018 - 8:33

@Piet de Geus, helaas je hebt geen gelijk. Een Alpha hulp is iets totaal anders : "Alphahulp is een eenvoudige vorm van huishoudelijke verzorging. Hieronder vallen alle huishoudelijke taken, zoals stoffen, ramen wassen en stofzuigen. Bij alphahulp voert de cliënt zelf de regie over de hulp die hij of zij krijgt. Alphahulp is daarom enkel geschikt voor mensen die zelf in staat zijn te bepalen hoeveel uur hulp in de week zij nodig hebben, en welke taken daarbij horen. Opleiding : Geen. Zij hebben geen enkele signalerende functie!! Verzorgende IG niveau 3 (thuiszorg) hebben een signalerende functie en hebben een opleiding ( MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)

punt2
punt29 apr. 2018 - 8:44

@Daan Ouwens : Quote : "Het had wel verstandig geweest de toenmalige thuiszorg medewerksters een MBO-3 applicatie met EVC aan te bieden. Dan zouden deze mensen nu een antwoord zijn op de vraag naar personeel in de ouderenzorg. Maar dat is dan toch echt een actie die 3 jaar geleden had moeten starten." Dat is bij veel instellingen ook gebeurt, helaas zijn daar veel mensen door afgevallen die niet in staat waren het niveau van de bijscholing te volgen. Waar op dit moment zeer veel vraag naar is zijn de verpleegkundigen niveau 4 en 5. De V.I.G. niveau 3 zijn er in een groter aantal maar mogen niet dezelfde handelingen plegen. (Contracten bij voorkeur rond de 30 uur) Juist door de afschaffing van de verzorgingshuizen/ zorgcentra en het ombouwen naar de verpleeginstellingen is er intramuraal meer hoger geschoold personeel nodig, en extramuraal is er veel ruimte voor VIG-ers en verpleegkundigen niveau 4 en 5 maar door de werktijden, en daardoor contracten met minder uren, niet voor iedereen interessant.

Piet de Geus
Piet de Geus10 apr. 2018 - 0:16

"helaas je hebt geen gelijk." Toch wel. "Een Alpha hulp is iets totaal anders" We hanteren een andere tijdlijn. In de tijd van de wijkverpleegster die een enorme zelfstandigheid had, was de alfahulp een op mbo-niveau geschoolde kracht. De functie van de alfahulp was gemixed: enerzijds voerde ze huishoudelijke taken uit, anderzijds was er welbewust tijd voor een kopje koffie en een praatje. Omdat zij van alle hulpverleners het meest intensieve contact had (bijvoorbeeld twee ochtenden in de week) had ze daarnaast namelijk een belangrijke signalerende taak: zij merkte het als eerste als meneer of mevrouw verward werd of zich anderszins anders begon te gedragen. "Zij hebben geen enkele signalerende functie!" Niet meer. Altans: ze zijn er niet meer toe in staat, omdat het tegenwoordig allemaal ongeschoolden zijn en omdat de contacttijd veel korter is. Er zijn echter wel degelijk nog allerlei situaties waarvan zij melding moeten maken. Er heeft in de thuiszorg een enorme deprofessionaliseringsslag plaatsgevonden waarbij efficiency het excuus was. Het idee was dat het efficiënter (lees: goedkoper) zou zijn als niemand meer iets onder zijn niveau (lees: salarisniveau) zou doen. Dus de ramen worden gepoetst door iemand die niets meer kan dan dat. De steunkousen worden aangetrokken door iemand waarvoor dat de maximaal toegestane handeling is. Als er pillen moeten worden verstrekt of klaargelegd dan moet daar weer iemand voor langskomen waarvoor dat de maximaal toegestane handeling is. Die benadering werkt prima in een fabriek, waar de mensen waarvan steunkousen moeten worden aangetrokken op de lopende band langskomen. Maar in de thuiszorg werkt dat natuurlijk niet, al was het maar vanwege alle reistijd die het oplevert als er voor ieder wissewasje iemand anders langs moet komen. Al zijn de kosten daarvan handig afgewenteld op de uitvoerenden: die krijgen alleen de gewerkte minuten uitbetaald en mogen in hun eigen tijd rondreizen. Ondertussen is er enorm op kwaliteit ingeboet vergeleken met de oude drietrapsraket van alfahulp-wijkverpleegster-huisarts. Dat vormde een prima zeef (mbo-hbo-uni) waarbij ieder een redelijke zelfstandigheid had die bij het niveau paste en de eerste twee ook werk onder hun niveau uitvoerden. Omdat de langere contacttijd die daar het gevolg van was zich terugbetaalde in kwaliteitswinst, inclusief de tijd van de bak koffie en het praatje. Het is dus beslist niet zo dat de alfahulp altijd al de ongeschoolde poetsvrouw was die dat werk tegenwoordig uitvoert. Zeker nu het een expliciet politiek doel is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen is het aan te raden om terug te keren naar het oude model. Deels gebeurt het al en wordt de wijkverpleegster hier en daar weer in ere hersteld. Hetzelfde zou moeten gebeuren met de alfahulp: maak daar weer gewoon iemand van met een mbo-opleiding in plaats van poetsvrouwen op pad te sturen. Zo'n systeem waarbij je alleen met professionals werkt die af en toe ook een taakje onder hun niveau uitvoeren is uiteindelijk veel efficiënter dan een systeem dat alleen maar kosten bespaart door alle vervoersbewegingen die ermee gepaard gaan niet meer te vergoeden. Als een alfahulp weer capabel is (en ook door de langere contacttijd daartoe in staat) om als eerste te signaleren dat er iets mis gaat, dan bespaart dat enorm veel kosten vergeleken met wanneer dat pas later wordt opgemerkt. Om de perversie van ons 'efficiënte' systeem nog wat te benadrukken: verreweg de meeste zorgkosten worden nu gemaakt tijdens het laatste levensjaar of de laatste zes levensmaanden. In die tijd wordt het leven met kunst- en vliegwerk gerekt en dat is vaak zonder dat daar netto ook maar enige extra kwaliteit van leven tegenover staat: de gewonnen tijd gaat vaak volledig op aan het (gedeeltelijk) bijkomen van de behandelingen en ingrepen. Schuif je de kosten die met dat uitgerekte lijden gepaard gaan naar voren, dan staan daar veel meer gewonnen levensjaren tegenover en leef je die jaren ook nog eens een stuk prettiger. Dus bespaar vooral niet op degene die de ramen komt lappen (het is niet voor niets dat mensen dat zelf niet meer kunnen) en zorg ervoor dat dat weer iemand is die daarnaast ook weer een functionerende functie heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 apr. 2018 - 9:24

Piet de Geus 10 april 2018 at 02:16 “helaas je hebt geen gelijk.” ik ken er maar 1 geval van maar dat klopt met uw verhaal. Zeker op het platteland is efficiency door het opdelen van de taken een illusie.

punt2
punt210 apr. 2018 - 17:22

@Piet de Geus, Alpha hulpen zijn nooit MBO geschoold geweest, dat was LBO. MBO geschoold waren de Zorgassistentes! De signaleringsfunctie stond gelijk aan die van de buurvrouw. In de huishoudelijke thuiszorg is daar ook onderscheid in, waarbij de laagst opgeleide geen signalerende functie heeft. De ouderwetse wijkzuster, mijn moeder was wijkzuster, had inderdaad een heel andere functie dan de huidige. Staat tegenover dat de huidige wijkverpleegkundige minimaal niveau 5 is.

Piet de Geus
Piet de Geus10 apr. 2018 - 22:59

"MBO geschoold waren de Zorgassistentes!" Dat is de naam die de alfahulpen kregen nadat die naam gebruikt ging worden voor poetsvrouwen. "De signaleringsfunctie stond gelijk aan die van de buurvrouw." Nee, want de buurvrouw wist niet waar ze op moest letten. En nee, want de buurvrouw kletst als ze iets merkt daarover met haar man (goh, de buuf gaat wel achteruit) in plaats van de wijkverpleegster in te schakelen. "De ouderwetse wijkzuster, mijn moeder was wijkzuster, had inderdaad een heel andere functie dan de huidige." Dat had de alfahulp tot de jaren 80 ook, toen dat systeem van alfahulp-wijkverpleester-huisarts de hele thuiszorg afhandelde.

omaoeverloos
omaoeverloos6 apr. 2018 - 12:01

Je bent dus volgens Han stapelkrankzinnig of heilige als je een investering doet van een kleine 2000 euro voor een baan met toekomst. (Overigens kun je bij vele ROC's voor hetzelfde bedrag een bijscholing volgen waar de test bij de opleiding inzit) Hoe noem je iemand die zijn rijbewijs wil gaan halen dan, Han? Een hersendode?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens7 apr. 2018 - 8:27

@ omaoeverloos Jij schrijft: Je bent dus volgens Han stapelkrankzinnig of heilige als je een investering doet van een kleine 2000 euro voor een baan met toekomst. Je formuleert hier exact de opvatting van een groot deel van de nogal kortzichtige werkgevers die in een krappe arbeidsmarkt niet in staat zijn personeel aan zich te binden en mensen te werven. Kortom de slechtste en domste categorie werkgevers. De arbeidsmarkt is echt een markt De afgelopen jaren waren er veel meer mensen die wilden werken dan er vacatures waren. Kortom de aanbieders van banen hoefden niets te doen de werknemers kwamen wel. Ook de domme werkgevers hadden voldoende personeel. De markt is nu echt omgeslagen er zijn meer banen dan werkzoekenden die de werkgevers willen hebben. Kortom de domme werkgevers hebben grote problemen. Samenvattend: Jij staat dus op de markt met rottende groente en fruit en je probeert je beurse appeltjes, verlepte sla en beschimmelde prei aan de man te brengen. De klant staat bij je buren die wel goede waar bieden. Zij nemen hun klant wel serieus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2018 - 10:21

Een herintredingsbonus voor werknemers in de zorg en in het onderwijs zou meer voor de hand liggen. Als zijnde "vrouwenwerk" wordt het toch al matig betaald. Her- en bijscholing is uiteraard uitermatige nuttig.

5 Reacties
Hiltermann
Hiltermann6 apr. 2018 - 12:05

Her en bijscholing? Patiënten liefdevol verzorgen zit in je of niet. Herintreders kun je ook gaande weg op de hoogte brengen van nieuwe ontwikkelingen. Laat ze werken onder toezicht zoals ook al gebeurt met leerling verpleegkundigen. Doe er een mooie map bij die afgestemd is op het aantal jaren dat de herintreder uit de zorg is geweest. Niks examen gewoon een arbeidsovereenkomst voor een aantal maanden die overgaat in onbepaalde tijd wanneer de herintreder helemaal bijgewerkt is. Ziekenhuizen die dringend verlegen zitten om verpleegkundigen zetten zo de deur open voor kandidaten. Voor OK verpleegkundigen en IC verpleegkundigen die veel met techniek te maken hebben zijn cursussen op maat een optie. Als het dan echt niet anders kan afsluiten met een examen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 apr. 2018 - 22:09

Het is ook gewoon werk waarvoor een opleiding nodig is.

punt2
punt27 apr. 2018 - 12:28

@Hiltermann, u vergeet dat een verpleegkundige handelings -bekwaam en bevoegd moet zijn om medische handelingen te mogen verrichten. Wanneer een verpleegkundige een handeling pleegt waar zij niet door middel van scholing om aangetoonde ervaring aan voldoe,t is niet deze bevoegd om deze te doen en kan daardoor door het tuchtcollege uit het BIG worden geschrapt.

Hiltermann
Hiltermann9 apr. 2018 - 15:15

Rob Roy, Niet iedere hand aan het bed in een ziekenhuis of verpleegtehuis is volledig bevoegd. Zonder leerlingen en stagiaires kan de zorg niet functioneren. Veel taken worden nu door medewerkers uitgevoerd die nog niet bevoegd zijn. Uiteraard worden taken waarvoor alleen een verpleegkundige bevoegd is niet door leerlingen en stagiaires uitgevoerd.

punt2
punt210 apr. 2018 - 19:10

@Hiltermann, De verpleegkundigen in opleiding hebben de theorie gehad en mogen dit daarna uitvoeren in de praktijk onder begeleiding totdat zij bekwaam voldoende zijn om dit zelfstandig uit te voeren. Niemand in de gezondsheidszorg zal licht denken over het uit het BIG register verwijderd worden. Voor de ADL zorg zijn geen specifieke eisen gesteld zonder de basis onder de knie te hebben. Dat zijn geen medische handelingen. Er worden geen medische taken uitgevoerd door verpleegkundigen in opleiding die daartoe niet bevoegd en bekwaam zijn.

Maarten Janssen
Maarten Janssen6 apr. 2018 - 9:52

"Het salaris van een verpleegkundige beweegt zich tussen 1890 en 3375 maximaal bruto per maand. Je blijft dus altijd ruim onder de 2000 netto per maand" Met toeslagen, 13de maand en bedrijfskleding wordt dat wel wat meer en die 2000 euro kan je van de belasting aftrekken.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 apr. 2018 - 12:01

Ja, joh, het is geweldig. Het is ontzéttend royaal.

LaBou
LaBou 6 apr. 2018 - 15:45

En dus is het volkomen logisch dat je de hoofdprijs mag betalen voor iets wat een flutcursus blijkt te zijn om iets te gaan doen waarvan je op een ander moment roept dat Nederlanders dat niet willen doen omdat het te weinig verdiend.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 apr. 2018 - 16:56

@ Maarten Janssen - waarom ga je niet in op de kern van Hans verhaal? Je laat zoveel weg dat je bijdrage betekenisloos is.

punt2
punt27 apr. 2018 - 23:50

Een verpleegkundige niveau 5 in schaal 55 verdient ongeveer 2400 a 2500 netto exclusief ORT Dat is gewoon een goed salaris, hoewel het altijd meer mag zijn natuurlijk.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 apr. 2018 - 9:08

Uitstekende kritiek, Han - ik zeg het voor de nieuwkomers op Joop, en de herintredende leden: het neoliberale project is van meet af aan een oorlog geweest tegen alles wat sociaal, gemeenschappelijk, dus menselijk is. In de USA bereikte het zijn eerste 'overwinningen' vanaf ca. 1973 (volgens David Harvey). In de jaren tachtig won het aan 'slagkracht' toe Ronald Reagan en Margaret Thatcher (Groot-Brittannië) aan de macht waren. De rest van Europa werd daarna onderworpen aan die criminele regime. Onderdeel van dat project is een gigantische propagandamachine, een mondiaal stelsel van reactionaire denktanks en alle daarbij behorende illusionisten en andere beroepsleugenaars. Die worden schatrijk van het uitventen van hun fijne sprookjesverhalen over de zonnige toekomsten die er voor ons allen in het verschiet liggen, als we maar in het heden samen moedig volhouden, immer opnieuw de broekriem aanhalen, en tegen al die (cultuur)marxisten blijven strijden, die onze economie bedreigen, en die uiteraard uit de veels te ruime staatsruif blijven vreten. Jouw verhaal, Han, is een pakkende illustratie van de manieren waarop dit hele toxische systeem werkt.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 apr. 2018 - 9:18

...je kon erop wachten, de spin gaat altijd door: https://www.volkskrant.nl/binnenland/ggz-wegbezuinigd-de-uitgaven-zijn-juist-gestegen-en-de-crisisdienst-hoeft-minder-vaak-op-te-treden~a4589873/ Eerst gehoord op WNL (waar anders?), en net in de Volkskrant. Ja, die oplichters hebben er een dagtaak aan hun eigen positie en inkomen veilig te stellen, dat snap ik ook wel. Ik kom hier vandaag nog op terug. Er zijn 1001 manieren om te liegen, en er zijn er ontelbaar vele om die leugens te ontmaskeren.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 apr. 2018 - 16:07

(dit criminele regime)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 apr. 2018 - 8:49

Het is goed toeven in onze nachtwakersstaat. Enkelen worden slapend rijk, terwijl de rest geen oog meer dicht doet en gehuld in lompen en bij nacht en ontij dwaalt over pleinen en straten, of met drie of vier romp-baantjes een korst droog brood bijeen tracht te verdienen. Dit is 't gedroomde scenario van dat neoliberalisme, dat een sociaal-darwinisme is, dat een vorm van fascisme is. Iedereen ziet het, maar ..stttt.... je mag het niet zeggen.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 apr. 2018 - 13:44

@ Grietje van Vliet - je hebt gelijk - neoliberalisme is fascisme. Fascisme komt immer terug in een nieuwe gedaante, maar het resultaat is altijd hetzelfde. Sta me één correctie toe: je hoort veel over de 'nachtwakersstaat', en over 'laissez-faire'. Het is begrijpelijk dat die termen ingezet worden, ze hebben een met 'neoliberalisme' overlappende betekenis. Maar neoliberalisme onderscheidt zich daardoor, dat het weliswaar eist dat de overheid nooit in de geheiligde werking van de ontketende vrije markten mag interveniëren; maar ook dat diezelfde overheid in tijden van economische crises buiten de democratische orde om noodoperaties mag uitvoeren, bijvoorbeeld honderden miljarden aan belastinggeld naar falende (en crimineel te werk gaande) banken mag smijten, zonder daar haar eigen onderdanen over te consulteren - sterker nog, als het erop aan zou komen, mag een regering ook breed fysiek geweld gebruiken om de rechtsvrije zône die 'de financiële sector' heet, ten koste van alles te beschermen. Want de markten (het geheel aan alle financiële transacties in allerlei heel verschillende regio's en omstandigheden wereldwijd), die moeten kunnen dicteren hoe wij allemaal dienen te leven, wat dan ook de gevolgen voor individuele mensen zelf zijn. Zo zagen de latere Friedrich Hayek en zijn volgelingen de God van de Markten: als de enig mogelijke perfect functionerende economische informatie-processor in deze wereld. Die daarom over oorlog en vrede, over leven en dood mag beschikken. Vanuit deze gezichtspunten is het volkomen logisch dat de VVD maar door blijft gaan met het leegstelen en vernederen van de zwaksten (de 'minst produktieven', in haar vocabulaire). Want er zal zeker weer een crisis komen, en er zal zullen zeker weer astronomische bedragen naar de maffiosi in de bankentorens overgemaakt moeten worden. (Nu ik dit intik, denk ik: dat is allemaal bizar, het gedachtengoed van een krankzinnige geleerde, à la Victor Frankenstein, of, met wat meer fantasie, Dr. Mabuse; dit kan niet waar zijn in de echte wereld. Alleen: het is waar, en je kan het zelf nazoeken.)

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 apr. 2018 - 17:14

@Clavin Wat bazelt u weer over vrije markten, wijs ze eens aan dan. En ja, ik denk dat Randstad dit beter had aangepakt.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 apr. 2018 - 9:12

@ Frans Akkermans - je bent weer te impulsief. Ik bazel nooit. Ik kan alles onderbouwen met gedegen onderzoek van anderen. Omdat je mijn woorden gebazel noemt, geef ik je een boekentip, die ik al eerder aanbood: "Never Let A Serious Crisis Go To Waste", van Philip Mirowski (Verso, 2014, 483 pp.). Als je dat boek uit hebt (het is te koop voor slechts € 15,49), dan kunnen we samen eens een boom opzetten over jouw kritiek(en) op mij.

Hiltermann
Hiltermann6 apr. 2018 - 8:48

Gelukkig is Han er nog om deze krankzinnige toestand aan te kaarten. Ik heb de uitzending van nieuwsuur niet gezien, zal wel een feestje geweest zijn met al die dik betaalde managers die het even gingen uitleggen. Gezond verstand en een beetje fatsoen zijn schaarse artikelen geworden. Niemand schaamt zich nog dat de boel zo ontspoort, verantwoordelijkheid is ver te zoeken. De flexwet verbetering, die contra productief was, was een bedenksel van Lodewijk Asscher. Asscher kan nu heel goed vertellen hoe het wel moet. Hij is alleen niet geloofwaardig meer.

Bouwman2
Bouwman26 apr. 2018 - 8:37

Het verwijzen naar een programma als Pauw vind ik niet sterk. Het komt neer op vox populi vox dei. Ik kijk nooit, maar lees plaatsvervangend Joop. Wat bij Jeroen niet kan, kan bij collega Joop wél. In het geval van de herintreding in de zorg wordt betoogd dat je dat niet moet overwegen wegens de lage honorering, de vrij complexe werkzaamheden en de hoogte van de cursus voor registratie in het BIG register. Allemaal tot je dienst, maar dit is niet uitzonderlijk. Het geldt voor andere beroepsbeoefenaren ook. Ook het behalen van een diploma is niet kosteloos. Ik lees hier dus een oproep tot maatschappelijk verzet. Ik merk op dat die oproep me bekend in de oren klinkt. In Frankrijk staken ze bij de SNCF ook om dezelfde voors die hier zijn beschreven en tégen de met grote meerderheid gekozen president van de Republiek en zijn programma. Dat is dubbel. en niet erg consistent. Hoe gaat het nu verder? In Frankrijk is het stakingswapen bot geworden en de rode wijn raakt op. En dat laatste geldt ook voor Nederland. Verzet tegen wat onverbiddelijk toch komt is weinig zinvol.

Roel2
Roel26 apr. 2018 - 7:56

Hoewel €2000 best veel geld is, denk ik niet dat het verstandig is om zo'n cursus gratis te maken - het kan ook niet de bedoeling zijn dat een herintreder (waarom was hij/zij in eerste instantie ontslagen?) op de bonnefooi een BIG-registratie binnenhaalt, wordt aangenomen en vervolgens iedereen loopt te zeuren waarom de kwaliteit van de zorg zo gekelderd is en waarom in hemelsnaam Malle Eppie een BIG-registratie heeft. Daarbij: €3375 bruto is ruim meer dan €2000 netto (bron: loonwijzer.nl)

1 Reactie
marcelhermus
marcelhermus6 apr. 2018 - 16:54

lol. Dus gratis betekent ook dat je hem zomaar krijgt volgens jou?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 apr. 2018 - 7:55

Tja Han, ik schreef er in 2011 een column over hier op Joop. Er is weinig veranderd in die 7 jaar! https://joop.bnnvara.nl/opinies/in-de-zorg-werken-ben-je-gek-geworden

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2018 - 17:29

Alfred Bedankt voor de reminder, 2011 alweer en waar staan we nu. n.b. 7 jaar later! Het komt steeds weer terug. Dan worden er weer zoveel ontslagen, vervolgens zegt de overheid weer dat ze 20.000 'handen aan het bed' nodig hebben, doen alsof ze nieuwe banen scheppen, en dat gaat maar door. En steeds weer als de ontslagen mensen hernieuwd gaan solliciteren, zo ze niet al een andere baan hebben, zijn de arbeidsvoorwaarden en lonen teruggedraaid, minimaal. Het is een gotspe. Ik houd mijn hart vast voor de wereld die na mij komt, voor onze kinderen en kleinkinderen. Het is om gek van te worden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 apr. 2018 - 9:15

@ Minoes - dank voor je hartstochtelijk geschreven bijdrage. En ik deel je gevoelens. Wanneer niet veel meer kiezers deze grotere en steeds terugkerende patronen kunnen gaan zien, dan valt er het allerergste te vrezen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 apr. 2018 - 9:58

Minoes&tuin 6 april 2018 at 19:29 De laatste jaren zijn er door oa. de sluiting van verzorgingshuizen vooral medewerkers huishoudelijke hulp, en helpenden (niveau 2) ontslagen. Aan de vraagkant betreft het vooral hoger opgeleid personeel. In de opleiding is het nodige veranderd sinds mijn zus de verpleging inging. Er zijn inmiddels zelfs al universitair opgeleide verpleegkundige specialisten. Heel zuur voor laagopgeleiden omdat ook elders in de zorg, zoals in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ziekenhuiszorg relatief weinig werk is voor laaggeschoold personeel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 apr. 2018 - 7:18

DanielleDefoe Er bestaan al heel lang A en B verpleegkundigen/ intensive care verpleegkundigen etc.. Als je steeds minder zorg gaat verlenen vanwege pure bezuinigingen, en dat op alle terreinen en niveau's dan moeten er steeds mensen uit. Dat heeft ook direct effect ( gehad) op het aantal opleidingsplaatsen. Dan komt er op een gegeven moment een groot tekort ( door velen al heel lang voorspeld) dan moeten ze weer voor een deel aangenomen worden. Inderdaad voor een deel. Denk je dat ze dan nog komen opdagen of mensen überhaupt nog aan die studie gaan beginnen, zijn begonnen? Dat jojo beleid heeft alles met te grote bezuinigingen te maken, soep in de ogen, kortetermijndenken, winstmaximalisatie, ingevoerde marktwerking en onmogelijke bezuinigingen. Waarom is er in Nederland nog steeds geen tekort aan specialisten? Precies omdat Nederland een van de landen is met de allerhoogste beloning. Hen wordt geen strobreed in de weg gelegd. Veel verpleegkundigen uit de intensive care unit zijn verdwenen, zaten ziek thuis en./of hebben voor een andere richting gekozen. Dit omdat de werkuren moordend waren geworden. Moesten teveel werk met te weinig mensen doen. Er moest geconcurreerd worden. Jarenlang niets aan gedaan. Als je een bepaalde tijd niet meer daar gewerkt hebt, moet je weer van voor af aan beginnen om dat brevet daar te mogen werken te herwinnen. Maar velen hebben zich intussen al omgeschoold tot allerlei nieuw gecreëerde functies, soms overgenomen van specialisten zelf of zijn totaal iets anders gaan doen. Zelfde wat betreft de verpleeghuizen, waar ze juist nu voor aan het werven zijn. Jarenlang werd er rigoureus op bezuinigd, ook op opleidingen, en nu is er een groot tekort. dat was in feite niet relevant genoeg voor kabinetten waar bezuinigingen en concurrentie voorop stonden. Ook al klopt het wat jij zegt, dan is het hier niet de kern van de zaak. Het gaat overigens op alle niveau's zo, van de laagst mogelijk zorg tot het hogere segment, het speelt overal op dezelfde manier. Daarnaast denk jij dat mensen die eerst in verzorgingshuizen woonden, ineens als ze thuis wonen geen zorg meer nodig hebben? Mensen die eerst een indicatie kregen voor een verpleeghuis en nu niet meer, geen verpleging nodig hebben? Meer zelfs dan in de verzorgingshuizen, alleen ze krijgen het niet meer. En waar mensen aldaar opnieuw aangenomen moeten worden, krijgen ze i.p.v. een vast contract vaak een nul-urencontract . Daarom plaats ik het in een wat algemener en breder kader, nl. het beleidskader, oorzaak en gevolg, de manier waarop in Nederland met verschillende mensen wordt omgegaan. Waar iets wel en waar iets niet naar toe gaat, waar iets wel vergoed wordt en waar niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2018 - 12:24

Het kan nog wat breder Minoe. De kern van de zaak is (vereenvoudigd) dat er ook een stijgende onwil is om zorg waar weinig scholing voor nodig is te betalen uit de algemene middelen. Dat is vooral zuur voor vooral laaggeschoolde vrouwen die in die branch werkten en voor de ouderen die geen of weinig familieleden hebben die kunnen inspringen tot ze wel de een of andere indicatie kunnen krijgen. Over het woud aan regelingen zal ik het maar niet hebben. Niet mijn expertise. Er is overigens wel een gebrek aan specialisten in de ouderenzorg. Dat geldt ook voor psychiaters.