Joop

Wie wil er straks nog met de VVD regeren?

  •  
07-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DyJ78fvX4AAcslA
Kee & Van Jole bespreken deze week de scholierendemonstratie voor het klimaat, het gestuntel van minister Dekker in de Eerste Kamer en de aanstaande mid-term verkiezingen, ook wel Provinciale Staten verkiezingen genoemd.
Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS , iTunes of Stitcher.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Sonic2
Sonic28 feb. 2019 - 11:09

Het is een zeer gebruikelijk patroon in een coalitie en staat dus los van de VVD. De grootste partij( de partij die de premier levert) heeft altijd het meeste voordeel bij de coalitie. De partijen die niet de premier leveren worden afgestraft. CDA en D66 en het zal me niets verbazen als dat ook met de CU het geval gaat zijn. De CU had in 2017 al nauwelijks een meetbaar effect toen ze gingen gedogen. En in 2010 verloren ze. Het zal me niets verbazen als ze in 2021 weer verliezen. Thomas toverbal heeft voor 1 keer gelijk. PVV en FvD zijn sowieso zeer zwaar afhankelijk van de VVD. Zonder die partijen wordt het helemaal niets. Het CDA en ook Partij voor de Dieren kunnen moeilijk zonder de VVD en ik denk dat D66 dat ook niet wilt. Groenlinks en PvDA kunnen niet om de VVD heen. Zo simpel is het. VVD en CDA hebben het gewoon slim gespeeld. Ze hebben in 2017 een papieren werkelijkheid ondertekent. D66 en CU zijn daarin naïef geweest. Pechtold en Jetten hebben Groenlinks veel te hard weg gezet, waardoor ze nu bijna niet meer terug kunnen. Ze willen de groene machtspartij zijn en kunnen dus niet weg lopen. Ook niet met de slechte peilingen. Dus zet Dijkhoff en ook het CDA de groene regeringspartners tegen de muur. Ik verwacht dan ook niet veel baanbrekende maatregelen voor 2021. Het overleven is op dit moment het meest belangrijke. Voor de regering bedoel ik dan.

kweenie2
kweenie28 feb. 2019 - 11:08

Maak eens een rekensommetje. VVD staat op een zetel of 25. PVV op 19. FVD op 14 Denk op 4 PvdD op 7 SGP op 3 50+ op 4 Allemaal partijen waarmee je in goed fatsoen niet mee kunt reageren als je nu ook de VVD uitsluit. 76 zetels Ik ben genereus en reken de SP wel tot de partijen waar je mee kunt reageren, al moet ik nog zien dat CDA en D66 ooit in een kabinet met die partijen zal stappen. Dus wat is de oplossing? Een minderheidskabinet?

tempest
tempest8 feb. 2019 - 10:37

Ik vermoed veruit de meeste partijen. Ze zullen wel moeten wanneer de flanken steeds meer zetels in beslag nemen. Als de kans zich voordoet, dan zullen de andere partijen zeker de VVD even terzijde schuiven, net als wat met het CDA was gebeurd na Lubbers, toen de Paarse kabinetten mogelijk werden. VVD heeft de laatste jaren net wat te veel rare fratsen uit gehaald en haar coalitie-partners een loer gedraaid. Hoe belangrijk je klimaatmaatregelen ook vindt, andere zaken zijn dat ook. En laten we eerlijk zijn. Onze klimaatmaatregelen zijn niet meer dan een symbool: het goede voorbeeld geven aan de rest van de wereld. Zeker een waardevol symbool, maar doen alsof wij daarmee (letterlijk) de wereld gaan redden is onzin. Daarvoor zijn we gewoon te klein. Dit is overigens geen pleidooi om niets te doen, maar wel om het in perspectief te zien. Een stuurloos land op alle vlakken, omdat alle partijen zo overtuigd zijn van het eigen gelijk dat niemand water bij de wijn wil doen, helpt Nederland ook niet verder. In de VS zie je dit ook sterk: zo gepolariseerd, dat alles vastloopt. Elke regering probeert specifieke problemen op te lossen (waar de partijen overeenstemming in hebben). Wie weet is het volgende probleem dat wordt aangepakt de energietransitie (met of zonder de VVD), wie weet lukt het niet daar voldoende draagvlak voor te vinden, maar dan zijn er nog genoeg andere problemen te tackelen (woningmarkt, asiel, mobiliteit, automatisering, watermanagement toekomstbestendig maken etc.)

1 Reactie
Sonic2
Sonic28 feb. 2019 - 21:34

De PVV heeft sinds de verkiezingen van 2017 in geen enkele peiling echt op winst gestaan. Eerder op een klein verlies. Dat geldt ook voor de SP. De winst van Groenlinks zit binnen de fouten marge. FvD is een uitzondering. Al is dat ook maar een vraagteken. Er zijn peilingen die positief zijn, maar hoe zal FvD het doen bij grote groep zwevende kiezers. Het valt in Nederland allemaal wel mee. In Rutte 1 misdroeg vooral Wilders en het CDA zich. Geen idee wat de VVD in die coalitie fout heeft gedaan. In Rutte 2 heeft vooral Samsom niets voor elkaar gekregen. En Dijkhoff trapte in het Telegraaf interview op de rem. Ik vind dat daar weinig mis mee is. In Amerika is er geen polarisatie. Alleen hebben ze daar een gestoorde president met een dito achterban. Trump laat zich leiden door wat zeer, zeer, zeer radicale types. Ik doel op Ann Coulter. Trump is behoorlijk onzeker en wantrouwend. Het lukt zonder de VVD niet en daarom ben ik ook niet zo hard voor de VVD. Het is voor bijna alle partijen een toekomstige coalitie partner. Zonder de VVD lukt het niet. Of je dat nu leuk vindt of niet. Zo simpel is het.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2019 - 9:40

Ach. Het is praktisch 1 pot nat met FvD en de PVV. Rutte is dan de leider niet meer. Dan is er geen reden meer de PVV af te wijzen. En andersom ook niet.

2 Reacties
Sonic2
Sonic28 feb. 2019 - 21:42

De PVV zal nooit meer in beeld komen. Of Nederland moet helemaal krankzinnig zijn geworden en die ras oplichter( dat is Wilders) 50 zetels geven. Dat zal nooit gebeuren. De blokkade van de PVV is voor VVD en CDA een middel om een soort plafond op de groei van de PVV te zetten. Die blokkade en dat plafond opheffen zal het domste zijn wat ze kunnen doen. Je maakt de PVV dan opeens weer uiterst aantrekkelijk voor al die zwevende kiezers. En als ze dat gaan doen dan zal het optie 15 zijn of zoiets. En zullen ze dat niet voor de verkiezing vertellen. FvD is voor VVD en CDA een veel groter probleem. Vooral voor de VVD. Al heeft FvD Baudet en die is er heel goed in om zichzelf voor schut te zetten. Dus dat is al een hele opluchting voor de VVD.

vdbemt
vdbemt12 feb. 2019 - 15:42

Ik hoop van harte dat je gelijk hebt. Maar wat betreft dat krankzinnig worden. We lijken aardig op weg.

Jansen7
Jansen78 feb. 2019 - 9:30

Iedere partij die straks niet over zich heen wil krijgen dat ze "geen verantwoordelijkheid nemen", "aan de zijlijn blijven staan" en (ook mooi) "niet constructief zijn". Al die partijen zullen straks weer netjes met de VVD regeren, net zoals nu en net zoals daarvoor.

Libertain
Libertain8 feb. 2019 - 8:11

("Wie wil er straks nog met de VVD regeren?") De jusite benadering in de politiek is: "Wat schuift het?" Pas dan weet je wie wil ermee regeren.

Hiltermann
Hiltermann7 feb. 2019 - 19:44

Misschien de PvdA wel, die partij heeft er ervaring mee. Of het goed bevallen is lijkt me een andere zaak.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal7 feb. 2019 - 18:49

Wie wil regeren doet dat met de VVD:)))

1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 feb. 2019 - 9:42

Bijna goed. Wie wil regeren, en daarvoor eerder zo waardevol benoemde principes opzij wil schuiven, doet dat met de VVD

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 feb. 2019 - 17:58

De ster van het programma is eigenlijk de dame die het presenteert.