Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie voor nationale soevereiniteit is, gaat vandaag niet stemmen

  •  
06-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2463 keer bekeken
  •  
wilders

Ook na hun winst zullen de radicaal-rechtse leden van het EP door de grote meerderheid als paljassen worden behandeld.

Volgens een peiling van Ipsos staan de partijen op de uiterste rechterflank in het Europese Parlement er goed voor. Het blok van Europese hervormers en Conservatieven zou met 8 zetels winst op 76 mandaten komen. De nog rechtsere fractie Identiteit en Democratie klimt van 59 tot 81. Dat klinkt indrukwekkend tot je beseft dat het nieuwe Europese parlement 720 leden krijgt. De twee radicaal-rechtse fracties komen met hun monsterzege op 22% van het totaal. Vertaald naar de Tweede Kamer zou dat 32 à 33 zetels betekenen, minder dan de PVV er nu in zijn eentje heeft.

En dan is er ook nog eens onderling hommeles zoals blijkt uit het feit dat Marine Le Pen niet met de Alternative für Deutschland in één fractie wil zitten omdat die een al te grote liefde voor de SS heeft getoond.

Uiterst rechtse kiezers worden door Geert Wilders en Europese consorten naar de stembus gelokt met het argument dat men zo de Europese Unie van binnenuit kan uithollen.

Dat zal niet gebeuren. De partijen van het midden kijken wel uit om in zee te gaan met een minderheid die hun grote project onderuit wil halen. Radicaal rechts zal ondanks de zetelwinst even geïsoleerd blijven als het altijd al was: buitenstaanders die door de grote meerderheid als paljassen worden behandeld.

Dat ongeveer twintig procent van de kiezers in Europese landen radicaal rechts stemt is overigens een bekend verschijnsel dat alleen in de decennia na de Tweede Wereldoorlog een tijd naar de achtergrond verdween omdat deze geestesgesteldheid een slechte naam had gekregen. Er zijn nu nog nauwelijks mensen die actieve herinneringen hebben aan deze gruwelijke periode zodat de traditionele electorale verhoudingen terugkeren.

In de afgelopen halve eeuw hebben het Europese Parlement en de Europese Commissie steeds meer invloed gekregen ten koste van de raden van ministers, waarin bewindslieden uit de lidstaten met elkaar tot overeenstemming komen over het te voeren beleid. Het plan van de pro-Europese partijen is op deze weg voort te gaan tot er tenslotte een federatie tot stand is gebracht met de Europese Commissie als regering.

Door hun aanwezigheid – voor spek en bonen maar toch – dragen de radicaal rechtse partijen aan de legitimiteit van het Europese Parlement bij. Men kan immers zeggen: dit brengt de volkswil van Europa tot uiting.

Daar valt maar één argument tegenin te brengen: geen mens is in dat parlement geïnteresseerd. Verreweg de meeste kiesgerechtigden blijven thuis. Die uitvreters in Brussel en Straatsburg vertegenwoordigen niemand.

Dit is nauwkeurig de grondgedachte die bij sympathisanten van radicaal-rechtse kiezers leeft. Niet de Europese eenwording maar de nationale soevereiniteit heeft hun hart. Het zou een grote politieke fout zijn het Europees Parlement meer gezag te geven door een hoge opkomst.

Die opkomst moet juist zo laag mogelijk blijven. Anders hebben we straks echt een federaal Europa. Nu kun je natuurlijk zeggen: die 22% is een eerste stap naar de meerderheid. Besef dan wel dat de Europese verkiezingen slechts ééns in de vijf jaar plaats vinden. Stel je voor dat het aantal stemmers op de radicaal-rechtse partijen iedere keer verdubbelt. Dan duurt het tot 2034 voor een meerderheid gloort. Als die verdubbeling plaats vindt, dus. Voor die tijd hebben de middenpartijen en links al lang voldongen feiten geschapen.

Bovendien is de kans groot dat radicaal-rechtse partijen met twintig procent tot een  kwart van de stemmen de top van hun potentieel hebben bereikt net zoals liberalen binnen Europa altijd al onder moesten doen voor christendemocraten of sociaaldemocraten.

Radicaal rechtse kiezers voor wie de Nederlandse soevereiniteit alles betekent, kunnen op donderdag 6 juni de stembus beter mijden. Strategisch stemmen betekent voor hen  thuis blijven. Anders krijgen ze zeker wat ze het meest vrezen: een verenigd, divers Europa dat de natiestaten is ontstegen.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin ook al is de laatste put nu dicht. Tegelijk noem ik de PVV een extreemrechtse partij.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: een uitstapje naar tropisch Nederland.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Marie Timmerman
Marie Timmerman
8 jun. 2024 - 9:15
"Dat ... de kiezers in Europese landen radicaal rechts stemt is ... een ... verschijnsel dat ... in de decennia na de Tweede Wereldoorlog een tijd naar de achtergrond verdween omdat deze geestesgesteldheid een slechte naam had gekregen." Klopt niet. Dit is een voorbeeld van een Groot Vergeten zowel als een idealistische speculatie terwijl een historicus zich zou moeten baseren op de fundamentale materialistiche verschillen. Nee, dat was omdat er sociale democratieen waren. Dat stopte met de grote radicale liberalisering die met Thatcher begon en door werd gezet toen de linkse partijen daarin meegingen met de 'derde weg' en het afschudden van de socialistische veren en de overheveling van publieke rechten naar de bovenlagen van de EU. De verkoop van de democratische capaciteit en het publiek bezit aan prive interesses en het vrije markt project zodat regeringen geen verantwoordelijkhied meer konden of hoeven nemen, behalve praten en geld verdelen. Het na oorlogse bestel was anders dan het liberale bestel. DAT is het verschil. Daarom zijn we weer terug naar af en moet de sociale democratie weer helemaal opnieuw gewonnen proberen te worden. vd Horst shrijft also opinies de werkelijkheid maken. Dat is niet zo. Dat is onwetenschappelijk. Je denkt een appel niet tot bestaan. Dat is een egocentrieke of religieuze of idealistische waan. Het is de werkelijkhied die de opinies conditioneert, kanaliseert en waarschijnlijk maakt. Het liberaal bestel dat rechts eruit veroorzaakt.
Marie Timmerman
Marie Timmerman
7 jun. 2024 - 21:25
"Dat ongeveer twintig procent van de kiezers in Europese landen radicaal rechts stemt is overigens een bekend verschijnsel dat alleen in de decennia na de Tweede Wereldoorlog een tijd naar de achtergrond verdween omdat deze geestesgesteldheid een slechte naam had gekregen." NEE. Wat een vergeten en fantasie weer voor iemand die zich historicus noemt Nee, dat was omdat er sociale democratieen waren. Dat stopte met de grote radicale liberalisering die met Thatcher begon en door werd gezet toen de linkse partijen daarin meegingen met de 'derder weg' en het afschudden van de socialistische veren en de overheveling van publieke rechten naar de bovenlagen van de EU. De verkoop van de democratische capaciteit en het publiek bezit aan prive interesses en het vrije markt project zodat regeingen geen verantwoordelijkhied meer konden of houven nemen, behalve praten en geld verdelen. Het na oorlogse bestel was anders dan het liberale bestel. DAT is het verschil. Daarom zijn we weer terug naar af en moet de sociale democratie weer helemaal opnieuw gewonnen proberen te worden. vd Horst denkt dat opinies de werkelijkhied maken. Dat is niet zo. Dat is onwetenschappelijk. Je denkt een appel niet tot bestaan. Dat is een egocentrieke of religieuze of idealistische waan. Het is de werkelijkhied die de opinies conditioneert, kanaliseert en waarschijnlijk maakt. Een historicus zou dat moeten weten.
PGS
PGS
7 jun. 2024 - 4:08
Kennelijk dringt het nog steeds niet door dat een heleboel burgers van de EU kritisch zijn op de EU. Als alle pro-EU mensen nu echt democratisch zijn, dan juichen zij juist toe dat die kritische mensen ook deelnemen aan het democratisch proces. En op die democratische manier hun stem laten horen. Iets anders voor te stellen, is het tegenovergestelde van democratie.
1 Reactie
7anpau1
7anpau17 jun. 2024 - 7:45
Want je mag uiteraard niet kritisch zijn op die extreem rechtse zgn kritische burgers. Want daar kunnen die sneeuwvlokjes met Calimerosyndroom niet tegen. Het is heel goed om kritisch te zijn op de EU, het EP en andere instituties. Maar kritisch zijn, is iets anders fact free schoppen uit isolationisme en ressentiment.
JosephHenricus
JosephHenricus
6 jun. 2024 - 16:51
Te laat, Han. Ik heb al gestemd. 😅
1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 jun. 2024 - 23:38
Volgende keer beter.
Mirzas
Mirzas
6 jun. 2024 - 15:58
Komt er nog een stuk over het Israël van nu Han? Je hebt ons maanden gebombardeerd met stukjes daarover en ineens ben je daar volledig mee gestopt. Volgt op je a ook nog je b?
2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 jun. 2024 - 9:53
Vooruit dan maar: Hamas loopt blijvend uit de pas.
Mirzas
Mirzas8 jun. 2024 - 7:14
Nog altijd geen hart of hersenactiviteit.
Frits Jansen
Frits Jansen
6 jun. 2024 - 13:32
Soevereiniteit gaat over werkgelegenheid van lokale politici.
Frits Jansen
Frits Jansen
6 jun. 2024 - 13:27
Populisten hebben de "federatie" een slechte naam bezorgd. Toch is dat precies wat veel mensen willen: een vereniging van (deel) Staten waarin de leden veel macht houden. Toen de Bondsrepubliek werd opgericht was die niet federaal genoeg naar het idee van de Beierseregering, maar daar bedoelden ze mee dat ze méér onafhankelijkheid wilden, met name om eigen belastingen te heffen. In coronatijd gingen stemmen op voor een minder federaal Duitsland, waarin centraal beslissingen konden worden genomen voor vaccinatie ipv per deelstaat.
W.Knudde
W.Knudde
6 jun. 2024 - 13:01
Deze reactie is verwijderd
MichielV2
MichielV2
6 jun. 2024 - 12:40
Aan alle PVV'ers, BBB'ers, NCS'ers en VVD'ers. Veel succes met de Europese verkiezingen zaterdag!
1 Reactie
EenMening6
EenMening66 jun. 2024 - 23:01
Leuk gevonden. De Republikeinen sturen soms misleidende mails naar potentiële Democratische kiezers. Mails waarin ze suggereren dat de verkiezingen enkele dagen naar de toekomst zijn verschoven of zelfs al geweest zijn. Je bent dus in goed gezelschap.
Markzelluf
Markzelluf
6 jun. 2024 - 12:26
Ik ga vandaag stemmen, maar wat betreft de EU ben ik voorstander van ‘vrijheid in verbondenheid’. Ik geloof er niet in dat er één beleid is dat voor al die verschillende culturen tot de beste resultaten leidt. Stel bijvoorbeeld dat de meerderheid van de Europeanen tegen het homohuwelijk of euthanasie is - wat natuurlijk best eens zou kunnen- dan vind ik het zeer ongewenst dat die zaken ook hier verboden worden Mocht verder de oproep van Van der Horst serieus genomen worden, dan vind ik dat we er ook conclusies aan moeten verbinden. No show betekent dan dat mensen tegen de EU zijn. Daar zouden we dan ook mee moeten stoppen als >50% tegen is of weg blijft. Ik zou opheffen van de EU zelf trouwens ongewenst vinden. Maar goed, democratie is democratie
4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen6 jun. 2024 - 13:29
Ik heb twee maanden geleden geïnformeerd of ik vanuit het buitenland kon stemmen maar ik was al te laat. Maar ik ben vóór de EU
Zandb
Zandb6 jun. 2024 - 14:19
Mark Waar je maar leeft, kan je tegen abortus, tegen euthanasie of tegen het homohuwelijk zijn. Niemand kan en mag je daar ooit toe dwingen. Maar omgekeerd, mag je een ander ook niet belasten met jou veto. Als u meent dat je dergelijke persoonlijke zaken ondergeschikt kan/moet maken aan de democratie, dan ben ik dat beslist niet met u eens. Uw: De democratie is de democratie, dat is een persiflage van wat de democratie kan en moet zijn. Bepaalde zaken laten zich niet democratisch vastleggen. Zou u in een land willen wonen, waarin de meerderheid kan oordelen of u of een naaste van u maar door moet gaan met zijn/haar leven, als 'de maat vol' mocht zijn?
Markzelluf
Markzelluf6 jun. 2024 - 16:00
Zand, dat is toch ook precies het punt dat ik maak. Ik zou niet willen dat er binnen Europa een meerderheid is die tegen euthanasie is en dat ons oplegt
Zandb
Zandb7 jun. 2024 - 6:52
Mark Klopt. Verkeerd gelezen. Excuus. Het probleem is wel, dat de andere zijde van de medaille is, dat we dan een Europa hebben, waar landen dan wel kunnen besluiten tot zaken opleggen van van zaken waar je als mens zelf over gaat. Natuurlijk moet dat democratisch mogelijk zijn maar het zou m.i. wel helpen wanneer er een soort van Europese grondwet was waarin die vrijheid verankerd is.
Jan Wijn
Jan Wijn
6 jun. 2024 - 12:09
@guy yacobi Een mens op zijn uiterlijk beoordelen is niet juist en daar kan iemand (behalve het haar verven of een raar hoofddeksel) niets aan doen. Je beoordeelt iemand op zijn daden en ideeën en daden zijn bij Wilders misdadig, daar is hij ook gerechtelijk voor veroordeeld. Begin juni 1965 ging ik met een delegatie van jonge muzikanten en sporters naar Normandië waar in 1944 Amerikaanse en Canadese jonge mensen aan land kwamen om de strijd aan te gaan met de fascistische bezetter wat zeer velen onder hen het leven koste. Heel triest dat zestig later velen weinig geleerd hebben over de gitzwarte periode 1932-1945 en het sluimerende fascisme weer op begint te vlammen. Fascisme is moord!
1 Reactie
guy yacobi
guy yacobi6 jun. 2024 - 22:13
't is wel diegene die een minister in de kamer knettergek noemde, het over het tuig van de richel heeft als hij over journalisten praat, die het heeft over een kopvoddentax, die mensen tegen elkaar opzet, door van de ene groep minder minder minder wil, die zelfs om de minste verspreking van een politiek opponent jankend naar de politie stap en zegt dat ie zich bedreigt voelt, het wis wel iemand die voor discriminatie is veroordeeld, het is wel dé aanjager van wat er maar van haat in de maatschappij zit tegen vluchtelingen, die nu en masse verdrinken in de Middellandse Zee over zo iemand maak ik graag een geintje, is hij ook niet vies van nou jan wijn, ga maar niet naar cabaret of conference, want oei oei oei heb je bij youp de tv afgezet toen hij alle typistes, een groep, door de zeik haalde?
Gerygrr
Gerygrr
6 jun. 2024 - 11:28
Er zijn nu nog nauwelijks mensen die actieve herinneringen hebben aan deze gruwelijke periode zodat de traditionele electorale verhoudingen terugkeren. Dit klopt helemaal. Daarbij zijn de boomers, hun kinderen, aangeklaagd door de jeugd. Zij zijn vervangen, wegbezuinigd. Degenen, die jongeren vroeger zouden hebben opgeleid in hun werk, zij werden vervangen door managers op afstand.
1 Reactie
Mirzas
Mirzas6 jun. 2024 - 13:52
Gerygrr, wat me opvalt is dat je met enige regelmaat zo'n half nostalgische (vroeger was het beter), half treurende (er is sprake van onheuse bejegening en dat doet pijn) toon om direct en indirect verwijten neer te leggen over de keuzes in de maatschappij. Je zinsconstructies met overwegend lijdende vorm dragen daar ook aan bij. Ik weet daardoor zelf niet altijd goed wie of wat je eigenlijk bedoelt.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick
6 jun. 2024 - 11:21
Alsof het EP zich ooi zorgen heeft gemaakt over de opkomst in de verkiezingen. Dan had het EP zichzelf al lang afgeschaft. Nee pas als de krachten die landen sterker willem maken en dus minder EU, meer zetels krijgen. Pas dan gaan er zaken gebeuren.
Willem D2
Willem D2
6 jun. 2024 - 10:56
@Guy https://youtu.be/z8XA_teyuYw?si=dhH1bC0fdQl90NIz Ook een lachwekkend filmpje over Paulus de Boskabouter. Wat een niefoo maken we er samen van hè :-)
Daenen Raf
Daenen Raf
6 jun. 2024 - 10:53
Nationalisme was 70 jaar geleden een groot probleem vandaag herdenken we de landing bij Normandië en het heeft vele miljoenen levens gekost om populistische leiders Mussolini en Bulter te verdrijven
2 Reacties
Theo Buijten
Theo Buijten6 jun. 2024 - 13:14
Je maakt de fout, zoals ook anderen met weinig kennis van zaken, het antidemocratische en rechtstaat opzijzettende nationalisme van de nazi's en fascisten, zoals destijds ook de communisten en socialisten internationalistisch, gelijk te stellen aan nationalisme waar men hecht aan de bestaande natiestaat waarop als enige institutie democratie en recht gefundeerd zijn.
Marie Timmerman
Marie Timmerman9 jun. 2024 - 1:58
Dat was niet zozeer nationalisme. Die hadden de geallieerde landen die Europa bevrijdden ook, maar gewoon op een meer passende echte manier. Dat was omdat totalitaire partijen de staat en de democratie gekaapt hadden en nationalisme misbruikten en corrumpeerden.
guy yacobi
guy yacobi
6 jun. 2024 - 10:36
ff goed de foto van wilders hierboven bestuderen pukkel op lip duidt op een recidiverende herpes simplex, met nadruk op simplex, die dus al jaren zijn brein heeft aangetast de pukkel tussen zijn ogen wijst op een dicht zittend "derde oog" dus zijn intuïtie zit helemaal dicht, hij kan zich niet goed afstemmen, zie eerste punt die pukkel naast zijn neus: hij trekt zich zo vaak aan de neus als denkt dat de mensen weer bij de neus te nemen en dat doet hij met vingers zo bevuilt van allerlei smerig aangenomen geld en dan de hele staat van zijn gezicht is van vergane soort van glorie ..................ach er moet wat te lachen blijven...........
Break on through
Break on through
6 jun. 2024 - 10:27
Goed verhaal. Extreemrechts verdwijnt gelukkig steeds weer in de kansloze oppositie in Europa. Extreemrechtse partijen zijn ook onderling immens verdeeld.
Theo Buijten
Theo Buijten
6 jun. 2024 - 10:24
Recht en democratie berusten volledig op de naties omdat die binnen de EU nog steeds soeverein zijn. De verschillende EU-naties hebben weliswaar door het verlenen van een mandaat verschillende zaken aan de EU toevertrouwd maar dat is alleen als zij daar ieder voor zich voor gekozen hebben, en niet zelden kan dat alleen met een benodigde grote meerderheid van het parlement, de senaat, en in niet weinig gevallen zelfs door het eerst te moeten voorleggen aan de nationale bevolking. Die soevereiniteit maakt dat recht en democratie door mensen die een verdere integratie van de EU wensen met overdracht van nationale soevereiniteit aan de EU als een hindernis ervaren. Recht en democratie als obstakel welke zouden moeten wijken volgens hen voor dit ideaal. Wie hecht aan soevereiniteit en daarmee democratie en recht hecht aan de naties die deze als enige dragen. J. L. Heldring schreef dat al eens duidelijker dan ik kan. https://www.dbnl.org/tekst/held004deze01_01/held004deze01_01_1450.php
4 Reacties
r v b
r v b6 jun. 2024 - 11:35
Ik hecht aan vrijheid, veiligheid, democratie en recht. Daarom stem ik voor de verdere eenwording van de EU die ons beloofd is, en waar we democratisch toe besloten hebben.
Theo Buijten
Theo Buijten6 jun. 2024 - 12:10
Beste r v b: Je hebt alle democratische recht, wat je zoals iedere burger van een EU-lidstaat uitsluitend ontleent aan de natie waartoe je als burger behoort, om te stemmen op een partij die een verdere integratie nastreeft door overdracht van nationale soevereiniteit leidend tot Europese eenwording. Punt is wel dat de bevolking van iedere Europese natie lid van de EU in meerderheid dat moet steunen want anders gebeurt het niet mits je democratie en recht opzij zet. Heldring legt dat in een andere column zo uit: "Dit betekent dat een sluipende uitbreiding van de bevoegdheden van de EU onmogelijk is. Verdere afstand van nationale soevereiniteit wordt niet uitgesloten, maar deze kan slechts gedaan worden, via de daartoe bestemde democratische organen, door de vooralsnog soevereine volken." https://www.dbnl.org/tekst/held004deze01_01/held004deze01_01_1346.php
r v b
r v b6 jun. 2024 - 15:50
@Theo: Daar is al lang voor gestemd, dus doe nu die democratosche belofte van verdere eenwording gestand!
Theo Buijten
Theo Buijten6 jun. 2024 - 17:44
@ r v b Er is in geen enkel EU-land door de bevolking gestemd over een besluit tot eenwording. Waar het over ook maar over enige overdracht van nationale soevereiniteit ging, dus zeker geen substantiële, en er dus volgens de grondwet referenda nodig waren werd dit zonder uitzondering in grote meerderheid weggestemd als ongewenst. Sindsdien weten de politici die voorstander zijn van verdere eenwording dat het recht en de democratie onoverkomelijke obstakels zijn. De vraag voor hen is nu of zij recht en democratie opzij willen zetten voor hun ideaal. Er zijn vele onder hen die dit als mogelijk noodzakelijk zien en tot eenwording willen komen door voldongen feiten als weg daarnaartoe te creëren
Gaitj
Gaitj
6 jun. 2024 - 10:22
ok, Han. Bedankt voor de tip.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
6 jun. 2024 - 10:19
Typisch dat we tot stemmen opgejaagd worden met allerlei "wie voor x is moet vandaag gaan stemmen" Onzin natuurlijk. De EU is niet democratisch en hebben onze stemmen nodig om het systeem te legitimeren. We hebben extreem rechts niet eens nodig voor een dystopische toekomst. De EU werkt daar zelf keihard aan met hun clubje halve zolen. En daar wilt u dan op stemmen?
3 Reacties
Henri du Bois
Henri du Bois6 jun. 2024 - 11:40
Anne, Europa is wel democratisch. Of je dat wil of niet. De overgrote meerderheid van alle mensen in Europa (en veel daarbuiten) vond en vindt dat. Lees anders het stukje van Han nog eens. Anne, aangezien je 'halve zolen' gebruikt is nmm vrijwel bewezen dat je man en fiks 70+ bent. Die dystopische toekomst hoef jij misschien niet zo heel lang mee te maken. Verzuurde mensen zijn vaak niet zo gezond. Wie zijn trouwens die malloten die jou een duimpje geven? Ik ben 60+.
Anna R. Chist
Anna R. Chist6 jun. 2024 - 17:56
Nee Henri Ik hou gewoon van archaïsch taalgebruik. En je kunt wel denken dat je in een democratie leeft. Dat maken ze je graag wijs. De realiteit is dat u niets te vertellen heeft.
Marie Timmerman
Marie Timmerman9 jun. 2024 - 3:59
Henri, dat denken de meeste Chinezen ook. Wanneer heb je voor het laatst voor een Eurocommisaris of president of specifiek beleid gestemt? Hoeveel lagen en groepen en processen en instituties en verdragen zitten er tussen regeren van het volk door het volk en wat er tegen wensen in gebeurt in?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor