Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wie via Nederland belasting ontwijkt moet op een lijst'

  •  
27-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-JesseKlaver_300_01.jpg
GroenLinks eist transparantie ... Bedrijven die een zogenoemde 'advance tax ruling' aanvragen moeten zich kenbaar maken
Bedrijven die via Nederland belasting ontwijken moeten openbaar gemaakt worden op een lijst. Daarvoor pleit GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver. Grote bedrijven kunnen bij de Nederlandse belastingdienst een zogenaamde ‘advance tax ruling’ aanvragen. De bedrijven maken vervolgens vertrouwelijke afspraken met de belastingdienst waardoor ze in de meeste gevallen nog nauwelijks belasting hoeven af te dragen.
Klaver:
Inwoners in heel Europa hebben te maken met pijnlijke bezuinigingen en hogere belastingen, maar door Nederlandse belastingconstructies dragen grote multinationals niet bij aan het oplossen van de crisis. Het is niet te rechtvaardigen dat de rekening van de financiële crisis eenzijdig bij burgers wordt neergelegd.” 
Bij de Nederlandse belastingdienst kloppen veel Zuid-Europese bedrijven aan voor een ‘advance tax ruling’. De Europese Commissie schat dat lidstaten jaarlijks zo’n 1000 miljard euro mislopen door belastingontwijking en belastingfraude. “Dat is bijna 2,5 keer het bedrag dat aan noodsteun is verleend aan Griekenland, Portugal, Cyprus, Spanje en Ierland samen”, aldus GroenLinks.
Als we belastingontwijking Europees aanpakken, dan sterkt dat de economie van Zuid-Europese landen. Meer dan 50 procent van de jongeren in Spanje en Griekenland zijn werkloos. Zij betalen de prijs voor belastingparadijs Nederland. Ik wil daarom precies weten met welke multinationals er afspraken zijn gemaakt over gunstige belastingvoorwaarden”, aldus Klaver.
Bekijk de Tegenlicht uitzending over dit onderwerp hier terug.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 11:18

Tja als je als Internationale overheden mogelijkheden blijft scheppen dat geldstromen niet hoeven te worden aangegeven bij controlerende instanties, en dat je een belastingsysteem met moedwillige gaten in leven houdt waar de politiek trouwens zelf kennis aan ontbreekt om het te begrijpen en er regelmatig zelf ook gebruik van maakt. Denkt GL nu werkelijk dat ze als politiek enige noodzakelijke nationale of internationale veranderingen kunnen doorvoeren om het hele verrotte systeem in handen van o.a. KPMG te kunnen beinvloeden?

BasVV
BasVV27 mrt. 2013 - 11:18

Dan gaan ze toch gewoon naar een niet europees belastingparadijs.

meijerlahn
meijerlahn27 mrt. 2013 - 11:18

Waarschijnlijk staat 32.000.000.000.000 (12 nullen) euro geparkeerd in de diverse belastingparadijzen in de wereld waarover geen belasting betaald wordt. Het is toch om je ogen uit je kop te schamen dat ik in een land woon waar de krijtstreepmaffia (bankiers, advocaten en accountants) zijn steentje hieraan bijdraagt.

bruces
bruces27 mrt. 2013 - 11:18

Dus een soort polen meldpunt ?

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt27 mrt. 2013 - 11:18

Een speciale lijst voor bedrijven die in gaan op de uitnodiging van nederland om hier weinig belasting te betalen? En dat terwijl het juist de nederlandse overheid is die deze bedrijven oplegt niks naar buiten te brengen over de inhoud van de afspraak die ze me de belastingdienst sluiten. Treurig.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt27 mrt. 2013 - 11:18

Is er een partij geweest die in haar laatste verkiezingsprogramma heeft opgenomen dat nederland zelfstandig een einde moet maken aan deze speciale belastingregelingen voor multinationals en het daarbij behorende belastingenverlies ook mee heeft genomen in de cijfers?

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 11:18

@J van Ginkel, wo 27 maart 2013 14:06 ***Het is zeker waar dat er belastingtechnisch binnen de EU nog veel te doen valt, te HARMONISEREN valt. Maar dat doe je samen, niet alleen*** Inderdaad, bovendien heeft Europa breed ook nauwelijks nut, dan loop je als geheel Europa veel inkomsten mis. Werelwiijd zouden er stricte regels moeten gaan gelden. Ik zie het realistisch in, dat gaat er waarschijnlijk nooit komen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 mrt. 2013 - 11:18

Wat is nu de zin van zo'n lijst? Naming en shaming? Waarom? Ze doen juridisch niets verkeerds. Apple sluist miljarden via Nederland. Het zou veel beter zijn dit soort deals gewoon helemaal te verbieden. Het is binnen Europa sowieso al vreemd dat er zoveel belastingverschillen zijn.

opgeheven
opgeheven27 mrt. 2013 - 11:18

Je moet of de wet aanpassen, of die bedrijven met rust laten. Waarom zou je in hemelsnaam een bedrijf dat zich in alle opzichten volledig aan de wet hout op een publieke lijst moeten plaatsen? echt, je begint je af te vragen of GL is geïnfiltreerd door PVV'ers die de partij naar de 0 zetels willen helpen.

dino_radja
dino_radja27 mrt. 2013 - 11:18

een prima idee. Nog beter is het om het belastingpercentage van alle bedrijven volledig openbaar te maken. 1 ding is duidelijk: in tijden van crisis ga je geen extra belastingvoordelen geven aan bedrijven, zij moeten gewoon de vastgestelde bedragen betalen, en geen cent minder.

Alila
Alila27 mrt. 2013 - 11:18

Idioot plan en typisch Nederlandse oplossing wel kankeren maar niks doen. Pas de wetgeving aan dat werkt beter.

lancelot2
lancelot227 mrt. 2013 - 11:18

Op een lijst zetten dat helpt!! Gelukkig staat groen links ook op een lijst. ;-)

rbakels
rbakels27 mrt. 2013 - 11:18

Wat een cynische reacties allemaal! Of je van Groen Links houdt of niet: het is schandalig dat veel grote bedrijven nauwelijks meer belasting betalen dank zij de Nederlandse fiscus, en het geeft heel erg te denken dat de afspraken met de Nederlandse fiscus niet openbaar zijn. Het ironische is verder dat dit probleem alleen kan worden aangepakt in (tenminste) Europees verband. Waaruit opnieuw blijkt dat het al die Eurosceptici niet gaat om het principe, maar dat zij de stromannen zijn van het Grootkapitaal.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 11:18

Er op zich niks met een 'advance tax ruling', niet ieder bedrijf dat dat aanvraagd is belastingontduiker. Als Groenlinks iets aan de belastingvoordelen wil doen die bedrijven hebben die zich op papier in nederland vestigen, moeten ze wetsvoorstellen doen om dit te veranderen. Geschreeuw om transparantie en 'zwarte lijsten' is slechts voor de buhne. Hup kamerleden, ga je werk doen! Schrijf een wetsvoorstel en zoek er een meerderheid voor. Hard werk, maar zo verander je iets.

2 Reacties
joke1975
joke197527 mrt. 2013 - 11:18

"Als Groenlinks iets aan de belastingvoordelen wil doen die bedrijven hebben die zich op papier in nederland vestigen, moeten ze wetsvoorstellen doen om dit te veranderen. " Dan is het wel handig om eerst de boel in kaart te brengen. En met Tax ruling is op zich niks mis? Waarom gebeurt het dan niet openbaar? Waarom mogen wij dan geen inzicht hebben in de gemaakte afspraken? Voordat je echt iets kunt veranderen, en dat dat moet ben ik met je eens, zul je eerst duidelijk moeten maken wat er gebeurt. En als je ziet dat er laatst nog een motie van de PVV is aangenomen waarin wordt gezegd dat Nederland geen belastingparadijs genoemd mag worden mag je wel stellen dat er nog een hoop werk te doen is.

toshiba
toshiba27 mrt. 2013 - 11:18

Om die voorstellen aan te passen is er wel een meerderheid nodig. Die is er niet. Partijen als VVd-PVDA-CDA houden dit tegen. jesse probeert het langs deze weg, druk uit te oefenen op dit partijen door dit transparant te maken voor de burger.

Jensbos
Jensbos27 mrt. 2013 - 11:18

De hoogste tijd...en wat te denken van personen?

1 Reactie
BasVV
BasVV27 mrt. 2013 - 11:18

GL is wel consequent. Illegalen willen ze ook legaliseren.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 11:18

Symboolpolitiek van het zuiverste water: naming & shaming van bedrijven die afspraken maken met de Nederlandse belastingdienst. En dat voorstel komt dan van iemand die ruim 7.000 euro per maand ontvangt om de regering en dus ook de belastingdienst te controleren. Een groter brevet van onvermogen kun je je niet voorstellen.

1 Reactie
frankie50
frankie5027 mrt. 2013 - 11:18

Beste Piet, Afspraken met geheimhoudingsplicht toch! De Partij Voor Maatschappelijk Verantwoord Besturen (PVMVB) bestaat nog niet en het echte neoliberaaltje in onze Tweede Kamer D66 zal dit wel als laatste aan de kaak gaan stellen, zij ondersteunen juist deze duistere praktijken van onze belastingdienst en zijn daarmee medeverantwoordelijk voor het overgrote deel van de staatsschuld in heel veel landen die volgens deze partij dan weer met bezuinigingen en hervormingen (afbraakbeleid) moet worden teruggedrongen, en nu mag U gaan raden tegen welk inkomen deze volksvertegenwoordigers die van U wel een brevet van vermogen krijgen dat kunnen doen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 11:18

Als bedrijven efficiënt gebruik maken van slechte wetgeving dan moeten we niet die bedrijven aan de schandpaal nagelen, maar de politici die die verantwoordelijk zijn voor die slechte wetgeving. Ofwel, beste Jesse, neem je verantwoordelijkheid en ga er voor zorgen dat er eindelijk eens deugdelijke wetgeving komt, in plaats van alleen maar anderen zwart te maken.

1 Reactie
joke1975
joke197527 mrt. 2013 - 11:18

De eerste stap is het in kaart brengen. Je komt nergens als de meerderheid van de tweede kamer van mening is dat Nederland geen belastingparadijs genoemd mag worden. Daar is laatst nog een motie, van de PVV, over aangenomen. De tweede kamer moet zich er eerst over uitspreken dat dit soort zaken niet door de beugel kunnen. En daarna moeten ze inderdaad, eigenlijk in Europees en het liefst op wereldwijd niveau, regels aanpassen en gaten dichttimmeren. Maar het op de agenda zetten is de eerste stap.

boswachter2
boswachter227 mrt. 2013 - 11:18

Wie via Nederland belasting ontwijkt moet op een lijst. GL heeft weer eens een goed idee nl. iets weer verbieden. Het geld wat Nederland daardoor mist moet dan toch uiteindelijk door de belastingbetaler worden opgehoest.

1 Reactie
joke1975
joke197527 mrt. 2013 - 11:18

Het geld dat Nederland op deze manier ontrekt aan andere economieën kost ons uiteindelijk ook weer geld. Dan moet er namelijk weer een steunfonds komen. Maar dat betaald Jan met de Pet en niet de grote multinationals.

Rechterhand
Rechterhand27 mrt. 2013 - 11:18

Jarenlang kon de tweede kamer en ook groen links wetten opstellen tegen belastingontwijking. Maar al die tijd heb ik hier niemand over gehoord. Nu willen ze niet de wet aanpassen maar naming en shaming toepassen. Terwijl de bedrijven volgens de wet geen misdrijven plegen. Ik vind het hypocriet om er nu opeens over te zeuren nu het in het nieuws is gekomen. Het lijkt wel of de politiek haar programma bepaald aan de hand van het nieuws. Dat leidt tot waan-van-de-dag politiek.

1 Reactie
toshiba
toshiba27 mrt. 2013 - 11:18

Groenlinks heeft vaker voorstellen op dit dossier gedaan. Maar zonder meerderheid in de TK blijft het bij voorstellen. Misschien zouden meer mensen op GL moeten stemmen, dan heb je dat probleem niet :)

ColorHugo949
ColorHugo94927 mrt. 2013 - 11:18

Ik wil als ZZP er ook advanced tax ruling. 5 % winstbelasting moet kunnen! Gelijkheid en gerechtigheid in NL? Nee dubbele belasting moraal.

1 Reactie
joke1975
joke197527 mrt. 2013 - 11:18

5%? Dan ben je echt een sukkel. Maximaal 2%. Hoger willen die grote bedrijven niet.

JanVG2
JanVG227 mrt. 2013 - 11:18

Een beetje bedrieglijke stemmingmakerij. "Bij de Nederlandse belastingdienst kloppen veel Zuid-Europese bedrijven aan voor een 'advance tax ruling'. De Europese Commissie schat dat lidstaten jaarlijks zo'n 1000 miljard euro mislopen door belastingontwijking en belastingfraude." .... waarmee de suggestie gewekt wordt alsof het allemaal of grotendeels de schuld is van de ATR .. terwijl Klaver en de JOOP -redacteur drommels goed weten dat die link zo niet bestaat. We hebben een belastingsysteem met voordelen en nadelen. Daarmee bekostigen we onze maatschappij. Nu kunnen we eenzijdig - zoals GL lijkt te willen - op alle onderdelen ons het minst aantrekkelijk maken - en daarmee veel minder geld via de belasting binnenhalen. Dan kan Jesse zich op de borst kloppen als een heel braaf jongetje! Dat er dan in Nederland nog veel meer bezuinigd moet worden .. ja, daar moet je niet bij Jesse wezen. GL heeft al na de vorige verkiezingen besloten geen verantwoordelijkheid te nemen voor consequenties van beleid. Het is zeker waar dat er belastingtechnisch binnen de EU nog veel te doen valt, te HARMONISEREN valt. Maar dat doe je samen, niet alleen!

1 Reactie
toshiba
toshiba27 mrt. 2013 - 11:18

Het feit dat nederland een belastingparadijs is, wordt veroorzaakt doordat onze regelgeving veel soepeler is. Zelf enige aanpassing naar boven, waardoor we meer ontvangen, doet weinig af aan die situatie. Zo groot is het verschil momenteel. Momenteel is onder de PVDA-VVD-CDA geen belangstelling om de wetgeving aan te passen. In tegendeel. REcentelijk is een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen om NL geen belastingparadijs te noemen. Dat is pas werkelijk kolder. Door een lijst op te stellen waarin vooral bedragen en afspraken staan, wordt voor de burger duidelijk hoeveel geld Europa misloopt, terwijl momenteel op de burgers keihard bezuinigt wordt. Dergelijke transparantie kan alleen maar toegejuicht worden.

RonVa
RonVa27 mrt. 2013 - 11:18

"Meer dan 50 procent van de jongeren in Spanje en Griekenland zijn werkloos. Zij betalen de prijs voor belastingparadijs Nederland." Ja hoor, dat een postbus in Nederland zo'n verschil kan maken... Al die mensen zonder baan, en derde wereld moeten we ook niet vergeten. Allemaal onze schuld. En de oplossing van Groenlinks? Nederland af laten zakken naar het niveau van Spanje. Goed voor de feel good groenlinksers. Zij geen goed inkomen van internationals, dan wij ook niet. Dat we daarmee een ontzettend groot bedrag mislopen wat echt niet meteen naar die "zielige" zuidelijke landen gaat, maar naar het andere land dat het handiger aanpakt, daar staat meneer de groenlinkser niet bij stil. Als hij zijn dagelijke "feel good" shot maar binnen heeft. En dit soort knuppels moet ons land "besturen" en krijgt daar nog voor betaald ook.....

1 Reactie
joke1975
joke197527 mrt. 2013 - 11:18

--Dat we daarmee een ontzettend groot bedrag mislopen Welk groot bedrag?