Joop

Wie verzint zo’n ministersploeg? Oh ja, Rutte

  •    •  
31-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
ruttelacht
Vinkje: Ongeschikt
Vol trots en enthousiasme zal de komende weken een nieuwe ministersploeg het bordes betreden. Het land is nu al een jaar zonder regering en de verkiezingen zijn alweer 10 maanden geleden. Het land verdient leiderschap in deze donkere dagen. Gelukkig zijn de namen van de nieuwe ministersploeg nu grotendeels bekend. De keuzes zijn opvallend te noemen.
Allereerst is er de premier, de nationale roerganger in de grootste crisis die de meesten van ons ooit kenden. Die positie zal Mark Rutte blijven bekleden. Bij het publiek is hij vooral bekend van heel veel onware beweringen, een poging een lastig Kamerlid te wippen en een veroordeling voor aanzetten tot racisme. Hij is ook al herhaaldelijk gevraagd op te stappen door de Kamer, maar blijft rustig zitten. Misschien zal een nieuwe bestuurscultuur, die welbeschouwd neerkomt op “alles anders dan onder Rutte”, hem helpen op het rechte pad te komen. De tijd zal het leren.
Op Financiën lijkt Sigrid Kaag te gaan regeren. Het is ongebruikelijk dat een minister die twee keer ontslag moest nemen weer terugkomt. Het is wel gebruikelijk dat een minister van Financiën veel af weet van de complexe financiële markten en de niet minder complexe staatsbegroting. Op beide elementen scoort Kaag laag.
Een minister van Defensie moet toch vooral op de geheimen letten. Niet helemaal duidelijk is waarom de keuze lijkt te vallen op Kajsa Ollongren. Want tenzij het geheugen bedriegt was zij degene die het zeer vertrouwelijke memo met “Pieter Omzigt: functie elders” aan de wereld liet zien.
De minister van Buitenlandse Zaken heeft als belangrijkste taak de wereld te vriend te houden. Als je een willekeurige voorbijganger in Zuid-Europa vraagt wie ze níet aardig vinden, komt al gauw de naam Wopke Hoekstra naar voren. Net als bij de kabinetsformatie voor deze rol, helaas.
Tijdens een pandemie smeekt het land om ministers die de volksgezondheid beschermen. Na de rampzalige keuze van Hugo de Jonge om het virus rond te laten gaan , zijn spervuur van oneerlijkheid, en het verlies van miljarden aan bonnetjes is een nieuwe aanpak nodig onder een nieuw gezicht. Maar dat wordt het van TV overbekende gezicht van ziekenhuisbaas Ernst Kuipers, die teleurstellend genoeg ook een moeizame relatie heeft met ethische kwesties en de waarheid. Of de Langdurige Zorg nou in goede handen is bij de van “maskers zijn niet nodig in de verpleeghuizen” bekende Conny Helder, blijft ook de vraag.
Die Hugo de Jonge lijkt Minister van Wonen te gaan worden. Een interessante invulling van deze post met een politicus die in Rotterdam betrokken was bij de discriminerende Rotterdamwet, die mensen op basis van inkomen en afkomst uitsluit van het wonen in bepaalde wijken. In talkshows en de Kamer wil iedereen meer betaalbare huurwoningen, maar dat gaat dan misschien alleen gericht worden op de belangen van rijke witte mensen. Dat gaat dan ook gelden voor Justitie, waar de van juridische onbenulligheid bekende rechtse houwdegen Dilan Yesilgöz de lijnen gaat uitzetten.
Zo bekeken dwalen de gedachten toch een beetje af naar de vraag of wel de best mogelijke mensen zijn gekozen op die posten. De rode lijn lijkt eerder het behouden van de status quo en het belonen van loyaliteit aan Rutte en het ex-kabinet. Dat geldt ook voor de topambtenaren die de baas waren bij het discriminerende machtsmisbruik rond de Kinderopvangtoeslag; zij werden naar een hele mooie baan overgeplaatst. De draaideur is bij de VVD van Rutte vaak van bewindspersoon naar lobbyist, maar kan dus aan Helder en Kuipers te zien ook andersom draaien.
De uitbreiding van de ministersploeg naar wel 20 ministers heeft twee effecten. Verantwoordelijkheid wordt gespreid, en dat is met de vele hoofdpijndossiers en parlementaire enquêtes handig. En hoe meer ministers, hoe meer invloed en ruimte de premier heeft. Velen zeggen dat dit door niemand behalve de top van CDA en VVD gewenste kabinet maar een kort leven beschoren zal zijn. Maar de gang van zaken rond de formatie bevestigt eerder (of ook) een Rutte die zich opmaakt voor een lang verblijf in het Torentje. En dat mag zo te zien ten koste gaan van de kwaliteit van ons bestuur.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

FromValue
FromValue31 dec. 2021 - 18:53

De nieuwe minister van landbouw Staghouwer associeer ik met Groningen Seaport en Bakker Bierum. Een dossier in Groningen dat dusdanig stinkt dat men nog niet eens naar de onderste steen durft te wijzen. Met Staghouwer in het kabinet zal die onderste steen met de nieuwe bestuurscultuur samen begraven worden....

Cam Millo
Cam Millo31 dec. 2021 - 17:19

Is het toeval dat bij deze ondernemer er geen één naam van een VVD'er is die het vinkje ongeschikt krijgt.?! Zelfs bij Rutte niet. Bevestigt dit nu dat Ondernemer en VVD 4 handen op één buik zijn

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew1 jan. 2022 - 3:54

@Cam Millo ----------------------------------- Een ondernemer is iemand die met vast en/of tijdelijk personeel geld uit de markt probeert te halen. Doet hij dat zonder personeel, of rommelt hij maar wat aan, dan spreken we van een zzp'er. Staar je dus niet blind op de onbeschermde titel 'ondernemer'. Iedereen kan zich zo noemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2022 - 15:15

"publicist" is al even onbeschermd

OlavM
OlavM31 dec. 2021 - 15:51

[Velen zeggen dat dit door niemand behalve de top van CDA en VVD gewenste kabinet maar een kort leven beschoren zal zijn. Maar de gang van zaken rond de formatie bevestigt eerder (of ook) een Rutte die zich opmaakt voor een lang verblijf in het Torentje. En dat mag zo te zien ten koste gaan van de kwaliteit van ons bestuur.] Elke dag met een Rutte-kabinet is er een te veel. Ik ben zelf wel relatief optimistisch, in de zin dat ik het nieuwe kabinet geen lang leven toedicht. Hoe Rutte zichzelf stiekem opmaakt, is gelukkig niet maatgevend. Het zal in elk geval voor een lachspiegel gebeuren.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew1 jan. 2022 - 4:00

Kamerleden die een regering naar huis sturen, tekenen hun eigen ontslagbrief. De wachtgeldregelingen zijn veel minder gunstig dan vroeger. Als je erover nadenkt, is dat eigenlijk best een slechte zaak. Want nu weten we bijna zeker dat iedere regering de vier jaar gaat volmaken.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*31 dec. 2021 - 13:39

Hallo. Met al zoveel Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond in Nederland, zie ik tot nu toe slechts één bewindspersoon met een niet-Westerse achtergrond bij dit nieuw "Nieuw elan, Nieuw bestuur" kabinet. BLM lijkt deze vier partijen volledig voorbij gegaan. Met alle respect, wat mij betreft is deze nieuwe regering geen goede afspiegeling van Nederland anno 2022. Een gemiste kans. Fijne jaarwisseling.

11 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 13:50

Boeit die achtergrond nu? Een VVD-er is een VVD-er en elke achtergrond die een VVD-er die staat voor alle macht en al het geld aan de hyperrijken en de rest kan de tering krijgen . Het maakt dan echt niet uit of de achtergrond van zo iemand niet westers is . Die obsessie met identiteit is een van de akelige dingen van tegenwoordig . Nuttig voor partijen als de VVD om ons verder te verdelen.

Pindaklaas
Pindaklaas31 dec. 2021 - 14:58

@Griezel in post-gezellig Nederland, Identiteit is zeer belangrijk. Zo kun je ook groepen vertegenwoordigen vanuit de politiek, en politiek moet gaan om alle bewoners in een land. Dit kun je het best bewerkstelligen door een afspiegeling van de samenleving in je kabinet te stoppen. Dit wegzetten als een obsessie zegt wel wat over je.

loh
loh31 dec. 2021 - 15:02

@Griezel - Ja, dat maakt uit. Jezelf vertegenwoordigd zien is van belang. In de media, in entertainment, in de politiek - eigenlijk overal. Natuurlijk moet je competente mensen hebben (hoewel Rutte en consorten het daar duidelijk niet mee eens zijn) maar je kan - moet - ook actief kijken naar representatie over de brede linie. Hoewel ik je achtergrond uiteraard niet ken, wordt het argument dat het niet nodig is eigenlijk alleen gemaakt door mensen die zichzelf toch wel vertegenwoordigd zien. Het gaat erom dat je je betrokken mag voelen, dat 'jouw groep' niet over het hoofd wordt gezien, dat we erkennen dat iedereen in potentie dezelfde kansen heeft. Er is ook meer dan voldoende onderzoek dat diversiteit betere resultaten geeft en de kans kleiner is dat in beleid toch ergens discriminatie is verstopt. Een divers team heeft simpelweg een bredere blik. Zelfs wanneer mensen het beste met iedereen voor hebben, vaak zijn er toch blinde vlekken. Diversiteit kan dat - iig deels - wegnemen. En meer specifiek voor kinderen en jongeren uit minderheden laat het zien dat zij ook iedere mogelijkheid hebben en dat hun land trots is op haar diversiteit. Voor anderen laat het zien dat iedereen ongeacht de achtergrond evenveel respect verdient en capabel is. Roepen dat iedereen gelijk is en gelijke kansen heeft maar dat niet in je eigen team laten zien - dat steekt en werkt behoorlijk averechts.

LHTJ
LHTJ31 dec. 2021 - 15:22

en ik maar denken dat ze op kennis en kwaliteit moeten selecteren. We zijn toch doorgeslagen met z'n alle als we zelfs een kabinet langs de kleurenwaaier van de diversiteitswappies moeten gaan leggen. Pak gewoon de beste, of die nu wit, zwart, aziatisch, man, vrouw, transgender, hetero of homo, Christen of hindoestaan is maakt me geen donder uit

Mark Huysman
Mark Huysman31 dec. 2021 - 16:02

Het is niet helemaal onbelangrijk hoe een ministerploeg eruit ziet maar volgens mij gaat het op de eerste plaats toch om de politieke opvattingen. Margaret Thatcher was een ramp voor vrouwen die niet tot de elite behoorden. De huidige Britse minister van Binnenlandse Zaken, Prity Patel, is afkomstig uit een Oegandees-Indiase familie maar staat bekend om haar agressieve anti-vluchtelingen en anti-migrantenretoriek en politiek. In ons eigen land hebben we Aboutaleb die zijn politiekorps laat inrammen op vreedzame demonstranten die opkomen voor een fatsoenlijk woonbeleid. En in Baudets partij loopt de Surinaamse Yernaz Ramautarsing rond die de grootst mogelijke racistische onzin verspreidt.

OlavM
OlavM31 dec. 2021 - 16:03

Geheel eens met Gabriel enz. en Ioh.

Jozias2
Jozias231 dec. 2021 - 17:30

@griezel De hoogste macht ligt bij de volksvertegenwoordiging en dat is per definitie een representatie van de keuze van de kiezer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 18:03

@pindaklaas pas als er een bijstandsmoeder in de kamer komt, een gehandicapte, een kettingrokende straatmuzikant , een junk, een straatprostituee dan,misschien zal het ergens op slaan verder privilege kent geen kleur - alleen inkomen

EricDonkaew
EricDonkaew1 jan. 2022 - 4:08

Je moet onderscheid maken tussen regering en parlement. Het parlement dient een afspiegeling te zijn van de bevolking. Dat is het zeer nadrukkelijk niet en daar heeft Griezel gelijk in. De bijstandsmoeder ontbreekt, evenals de bakker en de loodgieter. Wat de regering betreft, wil ik gewoon de beste persoon op iedere plek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2022 - 8:35

Mark Huysman Goed verwoord!

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2022 - 10:33

Het gaat inderdaad om de politieke opvattingen en het daaruit voortvloeiende gedrag. Priti Patel is gewoon een conservatieve hardliner. Zij wordt genoemd als mogelijke opvolger van Boris Johnsen.

Jonathan2
Jonathan231 dec. 2021 - 12:29

Ik probeer positief te blijven, en ben al blij dat Johan Derksen geen minister van Volksgezondheid is geworden en Willem Holleeder niet op Justitie is geplaatst.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 13:51

Geloof me die zouden het beter doen als de mensen die ze nu hebben .

OlavM
OlavM31 dec. 2021 - 16:00

Het is wel kantje boord geweest, naar verluidt.....

EenMening
EenMening31 dec. 2021 - 12:24

"Ministers komen en gaan, ambtenaren blijven". Deze uitdrukking maakt duidelijk dat de macht vooral bij de ambtenaren ligt. Ministers zijn voor hun beleid erg afhankelijk van hun ambtenaren. Als een minister of staatssecretaris hen niet welgevallig is, raakt er wel een bonnetje zoek. De "vierde macht" maakt ministers, die formeel de leiding hebben over een departement, minder belangrijk dan vaak gedacht wordt. In communistische en hard core socialistische staten is in principe iedereen ambtenaar. Dat verklaart waarom in deze landen alles stagneert en armoede en onderdrukking het gevolg zijn. Je zou dit de linkse paradox kunnen noemen. Bureaucraten werken volgens regels en procedures, ze zetten vinkjes en parafen. Ze zijn per definitie niet creatief of ondernemend, maar je hebt ze wel nodig. Ze zijn exact het tegengestelde van ondernemers en andere mensen in het bedrijfsleven, die zijn creatief en ondernemend en komen met werkende oplossingen, daar wordt het geld verdiend.

gravin2
gravin231 dec. 2021 - 11:40

Ik ben wel blij met Schouten op sociale zaken, kon veel slechter, Ik denk dat de CU de enige is die nog ergens een draadje gevoel heeft. Al vertrouw ik na Jetta K. niemand meer! maar begrijp ik nu dat dat departement onderverdeeld wordt?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 11:49

Schouten komt toch niet op sociale zaken? Die andere man van de CU, voor landbouw, schijnt geen zuiver leven te hebben als politicus heb ik begrepen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 12:27

CU? Die zijn de ergsten van allemaal!

MG1968
MG196831 dec. 2021 - 11:33

Het is triest om te constateren dat kiezer wederom geen breuk met het verleden heeft gemaakt maar dat is wel de rede van weer een kabinet Rutte. Er zijn gewoon veel mensen die het relatief goed hebben, niet geraakt worden door het wanbeleid op punten die 'anderen' wel raken en zijn kijk op de wereld delen. Zolang het deze groep goed blijft gaan zie ik weinig veranderen. Een egoïstische kijk op het leven gaat over het algemeen het hele leven mee. Waarbij overigens ik niet wil zeggen dat alleen bij de kiezers van Rutte deze levensinstelling dominant is. Verre van zelf. Alleen is de groep waarop zich het egoïsme richt bij iedere partij/subgroep binnen de samenleving een andere. Nogal wat mensen die fulmineren tegen Rutte mogen zich de vraag stellen of de overeenkomsten niet groter zijn dan de verschillen en is de groep die het relatief goed gaat alleen groter dan de eigen.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 12:15

Ik heb op niet een van de regeringspartijen gestemd. Het moge duidelijk zijn waarom niet! Zal ook nooit op een van de andere rechtse partijen stemmen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 12:27

Je hebt geen idee hoe erg het de laatste jaren geworden is aan de onderkant.

MG1968
MG196831 dec. 2021 - 15:54

@Griezel "Je hebt geen idee hoe erg het de laatste jaren geworden is aan de onderkant." Mag je mij vertellen hoe je tot die conclusie gekomen bent. Maar belangrijker, vind jij echt dat dat een excuus is om je b.v. op te stellen cq aangetrokken te voelen tot extreem-rechts of de nationaal-conservatief links? @Minoes Ook nogal wat mensen die zich als links afficheren passen in wat ik beschrijf. Denk hierbij b.v. aan de nationaal-conservatieve tak van de SP. Maar ik zie ook heel wat punten terug bij de bewust-niet-gevaccineerde. En zo zijn er meerdere groepen te benoemen. Er is nauwelijks een wij meer, maar de 'wij' die zich aangetrokken tot het wereldbeeld van de VVD is blijkbaar nog steeds het grootst. Let wel, op zich heb ik niets tegen individualisme maar ik heb wat tegen het individualisme dat zich ontwikkeld ten koste van anderen. De genomen vrijheid voor rekening laten komen van de vrijheid van een ander.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 18:10

Mensen voelen zich niet vertegenwoordigd en dan gaan ze op van alles stemmen dat verandering belooft Ik ben een van die mensen - ik zit aan de onderkant Alleen ik stem gewoon niet - ze kunnen me wat die eikels - ik heb een kind om voor te zorgen en een vrouw die ik bemantelzorg Ik doe niet meer mee aan deze maatschappij - dankzij de kabinetten Balkenende en Rutte kan dat niet en ik kan er ook niet meer tegen al die druk . Ik overleef . Dat is het enige.

MG1968
MG19681 jan. 2022 - 15:12

@Griezel "Ik doe niet meer mee aan deze maatschappij – dankzij de kabinetten Balkenende en Rutte kan dat niet en ik kan er ook niet meer tegen al die druk" Dat, met name dat is wat ik de stemmer kwalijk neem, want besef dat die politiek ook alleen maar een vertaling is van die grote groep die niets met de ander heeft. De verandering zal dus ook niet uit de politiek moeten komen maar vanuit de stemmers alhier. Maar ik zie het somber in, op zijn best wordt de groep egocentrische kiezers die hebben gezorgd voor het Rutte-beleid vervangen door een andere groep egocentrische kiezers. Weliswaar dus met een ander speerpunt maar niet principieel verschillend. Een regering voor alle kiezers zal niet meer gevormd worden met al die verschillende subgroepen binnen in Nederland met een eigen agenda die die van anderen uitsluit. Maar geloof me als ik zeg dat ik hoop dat wel overal perspectief geboden gaat worden. Ook voor jou. Het frustreert dat het enige wat ik daar aan toe kan bijdragen is mijn wereldbeeld uitdragen. Waarbij ook nog eens lijkt dat ik me steeds meer moet verdedigen voor dat wereldbeeld want het wordt nauwelijks meer geaccepteerd laat staan begrepen dat je niet meehuilt met de wolven. Het lijkt de norm te zijn als je je inzet voor het één je de ander moet laten vallen. En daar pas ik voor. Het is juist dat denken dat er voor heeft gezorgd dat jij in de positie gebracht bent waar je in zit. De beste wensen is iets wat je logischerwijs op deze dag toegewenst wordt. Deden maar mensen dat het gehele jaar door en bleef het maar niet bij woorden.

Poeh, poeh
Poeh, poeh31 dec. 2021 - 11:30

Misschien goed om het eerst eens een poosje aan te zien? Het is ook mijn cluppie niet, maar je weet maar nooit hoe ze het echt gaan doen. Gepast zwijgen is beter dan met geen alternatief aan te komen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 12:30

We weten precies wat ze gaan doen Ten eerste hebben ze een programma dat voor heel veel ellende gaat zorgen Ten tweede is deze club al een tijdje aan de macht en weten we dat hun enige bestaansdoel is om zoveel mogelijk mensen het leven zo zuur mogelijk te maken . De zwarte dagen duren maar voort en het regime is nog steeds aan de macht . Hoe lang deze ellende voort kan duren weet niemand .

OlavM
OlavM31 dec. 2021 - 15:56

@ Peh, poeh (zeg dat wel!): [Misschien goed om het eerst eens een poosje aan te zien?] Na tien jaar Rutte-kabinetten geloof je toch nog in "nieuw élan" en "een nieuwe bestuurscultuur"? Hoe naïef kan je zijn.....

Eid
Eid31 dec. 2021 - 11:22

Zit veel in, in deze opinie. Een vak-cv doet er blijkbaar op een aantal posten niet toe. De stoeltjes honger is blijkbaar groter dan een gepaste bescheidenheid. Maar of we nu wakker moeten liggen van Z-Europa over Wopke..... Soms moet je ook gewoon kunnen zeggen wat de meesten terecht denken. En dat N-Europa (indirect) al tijden betaalt voor het niet op orde krijgen van Z-Europa is toch geen geheim...En de ECB die maar blijft sponseren met het niet aanpassen vd rente...

4 Reacties
korheiden2
korheiden231 dec. 2021 - 14:11

@Eid : Het is al heel lang zo dat vakkennis weinig uitmaakt. Het gaat om grote bestuurlijke kwaliteiten en goed liggen bij je partij. Of een ziekenhuisbestuurder ook een goede minister zal zijn, of een fysicus als Dijkgraaf? Het schijnt allemaal weinig uit te maken. Ministeries draaien op de ambtenaren en in het regeerakkoord ligt min of meer alles vast.

Karingin
Karingin31 dec. 2021 - 19:05

Nou dan stoppen we toch met de geldstroom richting Z-EU...moet jij eens kijken wat er met onze gigantische exportsector gebeurt. Dan piep je wel anders

Mr Ed
Mr Ed1 jan. 2022 - 0:00

Karingin is als de bakker die 's nachts geld in de brievenbussen van zijn klanten stopt, zodat ze de volgende morgen zijn brood gaan kopen.

EenMening
EenMening1 jan. 2022 - 14:16

@Abel "Karingin is als de bakker die ’s nachts geld in de brievenbussen van zijn klanten stopt, zodat ze de volgende morgen zijn brood gaan kopen." LOL Ik vind dit de leukste reactie die ik dit jaar gelezen heb. Maar het jaar is nog lang...

Jozias2
Jozias231 dec. 2021 - 11:03

“Een minister van Defensie moet toch vooral op de geheimen letten. Niet helemaal duidelijk is waarom de keuze lijkt te vallen op Kajsa Ollongren. Want tenzij het geheugen bedriegt was zij degene die het zeer vertrouwelijke memo met “Pieter Omzigt: functie elders” aan de wereld liet zien.” Echte geheimen hebben een rubricering. Dat was hier niet het geval. Er is een verschil tussen geheimen en informatie waarbij het onhandig is als deze naar buiten komt. Ollongren was als minister van binnenlandse zaken verantwoordelijk voor de aivd. Als ze ergens geheimen moest bewaren dan was het wel in die functie.

1 Reactie
MAD1950
MAD195031 dec. 2021 - 15:49

Ik heb heel weinig vertrouwen in Ollongren, maar niet om deze reden. De helft van de tijd dat ze minister van BiZa was, was ze ziek. De andere helft van de tijd was ze bezig onze privacy in de vernieling te helpen, gemeenten samen te voegen en de huren tot astronomische hoogten te laten stijgen. Iemand met zo'n slechte conduitestaat zie ik liever niet op Defensie - nou ja, zo iemand zie ik liever helemaal niet terug, om eerlijk te zijn.

Fleurig
Fleurig31 dec. 2021 - 10:53

Ook Robert Dijkgraaf is risicovol. Hij is een prima docent en wetenschapper en een goede ambassadeur voor de wetenschap. Hij heeft altijd gewerkt in professionele omgevingen, met grote mate van autonomie een totaal ander leiding vraagt dan de bureaucratische en door politiek gedreven ambtenarij van de ministeries.

WillemdeGroot
WillemdeGroot31 dec. 2021 - 10:38

Ook Blok ontkomt niet aan een te beperkte blik op 'de' politiek. Weer die poppetjes, die vernauwende vakbekwaamheden, die eigenschappen anders dan politieke. Waar gaat het om? De door ons gekozenen in de Tweede Kamer zitten daar om vanuit diverse politiek-maatschappelijke visies een meerderheidskabinet, via lijnen als verkenner, informateur en formateur, op te laten tuigen dat kan rekenen op een meerderheid in liefst beide Kamers. Laten we a.u.b. eens gaan letten op de politieke belangen, wensen en daden die voorgestaan worden, en niet op dat bekrompen beeldenspel ,met poppetjes, waarover we weer allemaal een mening hebben. De realiteit in Nederland is dat we hier regeringen kregen, en voorlopig zullen krijgen, die allemaal rond het politieke rechts/midden draaien, om het zo maar te stellen. Links hebben we nog nooit gehad (ook 'Den Uyl' niet). Extreem-rechts evenmin, hoewel dat indirect grote invloed heeft (gehad). Kortom, sinds de jaren '80 is het met name een neoliberale stroming die bij het invullen van maatschappelijke behoeften de richting bepaalt. Al deze hier van meest kortzichtige kritiek voorziene kandidaten voor een ministerschap zullen van te voren afgesproken beleid uitvoeren, en nieuw beleid afstemmen met het hele kabinet, of je nu een vakspecialist op jouw ministerie bent of niet. Ergo: wij hier krijgen de regering die een meerderheid van de stemgerechtigden het mandaat heeft gegeven. Hoe ontevreden wij (ook ik) daarmee zijn.

spelregeltoerist
spelregeltoerist31 dec. 2021 - 10:32

Was ooit in Zimbabwe, daar hadden ze 41 ministers want alle vriendjes van Mugabe moesten een baantje hebben. Dit begint er met 20 ministers als het goed heb geteld al behoorlijk op te lijken trouwens…

KM2
KM231 dec. 2021 - 10:16

"Het land verdient leiderschap in deze donkere dagen." Leiderschap ga je niet vinden tussen deze mensen, het zijn politici, ofwel: veredelde managers. Vergelijk Hugo de Jonge met de Portugees (vice admiraal) Henrique Gouveia e Melo en je ziet het verschil. https://www.trouw.nl/buitenland/officier-verklaart-corona-de-oorlog-en-leidt-portugal-naar-vaccinatie-overwinning~b84714a1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

pahan
pahan31 dec. 2021 - 10:15

Gaaaaaaap. Heb je ook iets opbouwends te melden? If you can't beat them; join them. Er is alles te halen de komende tijd. Maar dan moet je wel een mening hebben, of een doel. En een doel is dus niet alleen maar negatief doen, verstopt achter een schermpje.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 11:33

Ik vind het niet erg dat je zo negatief doet hoor @pahan het zijn nu eenmaal lastige tijden en een vierde horrorkabinet is ook geen pretje trouwens

pahan
pahan31 dec. 2021 - 12:30

Ik ben niet zo zeer negatief als wel verveeld. Je hebt altijd mensen die niet zien dat de wind draait, die talloze keren hetzelfde grapje maken terwijl dat de eerste keer al niet lollig was en elke verjaardag op hoge toon dezelfde onzin zitten te verkopen. Niet stimuleren, die types. Zo'n kreet 'horrorkabinet' ook al. Klinkt stoer met een flinke slok op maar heeft natuurlijk geen enkele inhoud in de grote mensen wereld. Ik ga maar oliebollen bakken. Straks even bellen met vrienden in Australië, als de wereld vergaat dan weten zij het als eerste en dan blij fluitend verder. Ook een benadering.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 dec. 2021 - 13:54

Horrorkabinet dekt gewoon de lading En het is niet eens van mezelf - meestal is dat wel zo want ik ben tamelijk goed in dergelijke . Maar ach u zit waarschijnlijk niet waar de klappen vallen . Ik wel - Nederland is voor mij een nachtmerrie geworden . Met een lachende Rutte als toefje stront op de pudding.