Joop

Wie verzint de regels om het leven zo onaangenaam mogelijk te maken?

  •    •  
27-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Neem Fleur Agema
“Het mag er niet gezellig zijn en dat is goed gelukt”. Met die zin begint Wil Thijssen haar reportage in de Volkskrant over het uitzetcentrum Katwijk. Zij somt op: er is bewust geen kerstboom. De keuken telt 22 gaskomforen, maar alle stopcontacten zijn van het net afgehaald. Koken op kamers is verboden. Wie het toch doet – rookmelders verraden alles – krijgt een boete.
Je krijgt trouwens voor van alles en nog wat een boete. Er is een meldplicht die de dag zo breekt dat je moeilijk afspraken buiten het geïsoleerd gelegen centrum kunt maken. Het onderwijs wordt gegeven aan klassen van bijkans veertig kinderen. Unicef en Defence for Children hebben al geklaagd en minister Leers schijnt van plan te zijn de allerscherpste kantjes van het regime af te halen.
Over deze bejegening in het uitzetcentrum is nagedacht. Het is verzonnen. Iemand heeft het gebouw bekeken en gedacht: we maken de stopcontacten in de keuken onbruikbaar. We zetten alleen gaskomforen neer. We zorgen dat er geen ovens zijn. We verzinnen daar argumenten voor: veiligheid bijvoorbeeld of kostenbesparing want die ovens vreten stroom.
Wij roepen een boetestelsel in het leven. Wij regelen dat er op kerstmis geen feestelijke dingen gebeuren. De leiding moet absoluut niet op het idee komen om een boom neer te zetten. Dat regime in Katwijk is met zorg uitgedacht.
Ik vraag mij altijd af, wie daarvoor nu verantwoordelijk is. Heeft een heel team er creatief en pro-actief over gebrainstormd over hoe het uitzetcentrum zo onaangenaam mogelijk te maken? Of is alles gebouwd op de denkkracht van slechts één persoon? Je vermoedt dat alleen nare mannen en verbitterde door het leven verraden vrouwen zich voor zulk werk lenen. Je kunt ze uittekenen: verkreukelde vijftigers die zeggen dat je honden meer kunt vertrouwen dan mensen en overlast ervaren van alle buren in een omtrek van anderhalve kilometer.
Dat ligt voor de hand. Toch moet je opassen met dit soort clichés. Neem Fleur Agema. Zij is een van de mooiste vrouwen in de politiek. Zij heeft een innemende glimlach. Je kunt zien: met haar is het goed stappen. Lekker dineren. Bowlen, daarna feestcafé maar niet te ordinair. Fijne meid. De ziel van elk gezelschap. Thuis een goede gastvrouw. Je moeder is blij als je met zo’n verloofde thuis komt. “Ze is knap”, zegt je moeder later door de telefoon: “Maar ze heeft helemaal geen verbeelding. En ze was zo eigen met mij. Ze liep gelijk mee naar de keuken om te helpen bij de afwas. Je mag haar wel in ere houden”.
Diezelfde Fleur Agema is afgestudeerd op de kunstacademie met een ontwerp van een gevangenis  dat er helemaal op ingesteld is om de gedetineerden te disciplineren en af te richten. Zij heeft een systeem van belonen en straffen tot in de details  uitgewerkt.
Wie weet is het uitzetcentrum Katwijk uitgedacht door sociaal vaardige personen, door mooie mensen met prettige omgangsvormen en een goede smaak. Je ziet ze een boodschappentas in de auto plaatsen op het parkeerdak van de Albert Heijn. Je denkt: die ziet er uit als een begenadigd violist. Zou hij dat ook zijn met zijn fijne handen? Of: dat lijkt Pippa wel die daar bij de Marskramer naar binnen stapt.
Maar op maandag zitten die mooie en succesvolle jonge mensen op kantoor beteuterd te kijken naar de missive van Leers: het uitzetcentrum moet worden aangepast. Hadden ze alles zo prachtig neergezet met haarscherpe contouren, maakt die politiek er weer een kleurloze brei van. De man met de violistenhanden denkt:  “Het kan me niet schelen hoe druk het wordt op de dienst, ik ga met wintersport”. En de Pippa-look alike besluit in haar frustratie danig te gaan winkelen. Ze wil gezien worden met een plastic tas van de Bijenkorf. Of zelfs van Bennetton. Ze laat zich niet kisten. Ze gaat groots naar de kapper. Ze gaat de Douglas leegkopen.
Zo’n Limburgse draaikont, die Leers!
Ik bedoel, ga nooit af op de stijl en het uiterlijk van mensen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

rgeurtsen
rgeurtsen27 dec. 2011 - 12:12

Zo die hakt er wel in, Han, een stukkie dat een pijnlijk gevoel achterlaat. Hoe a-sociaal kan een regering die namens ons het land bestuurd geworden zijn. Rutte is niet mijn mp... hij is een bral aap die niet verder kijkt dan zijn neus en ego lang is. Snapt niets van geld of liegt 50 miljard bij elkaar, en verliest elke invloed in Europa, doet alsof het goed gaat met onze economie, terwijl we echt veel te weinig handel voeren met de BRIC landen en winst maken met de economische zwakte van Zuid-Europa. En intussen pathetisch de andere kant op kijken terwijl we collectief mensenrechten verkrachten. Alsof illegalen of mensen zonder status minderwaardig zijn... Zum Kotzen.

pkretzschmar
pkretzschmar27 dec. 2011 - 12:12

Han van der Horst vraagt: 'Wie is verantwoordelijk?' Mijn antwoord: niemand kan zijn handen in onschuld wassen, van minister via ontwerper tot directeur en portier. 'Niemand is onschuldig, er zijn alleen verschillende niveaus van verantwoordelijkheid.' L.Salander in Millennium Trilogie deel 1.

omaoeverloos
omaoeverloos27 dec. 2011 - 12:12

Duurzaamheid moet bij die ontwerpers hoog in het vaan del gestaan hebben.

BasVV
BasVV27 dec. 2011 - 12:12

Ik heb het stuk in de volkskrant gelezen. Het gaat wel om een uitzendcentrum. Toch vreemd dat niemand ook echt uitgezet wordt. Ondanks regelmatig aangeboden premies willen de bewoners niet weg. Maar wel klagen natuurlijk.

sam tosha
sam tosha27 dec. 2011 - 12:12

Han, het mag toch wel duidelijk zijn dat rancune de enige drijfveer van de pvvd is. Eng zo'n grote bevolkingsgroep in ons midden die hiermee te bevredigen zijn . . . .

BasVV
BasVV27 dec. 2011 - 12:12

Han: Waar je al een tijdje mee bezig bent is stemmingmakerij. Dat siert je niet. Jij bent een historicus. Houd je dan a.u.b. bij je vak.

JoopSchouten
JoopSchouten27 dec. 2011 - 12:12

Jezus Han. Dit verzin je niet. Het voorportaal van de Hel. Dit is een schoftenstreek.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer27 dec. 2011 - 12:12

wellicht is dat de filosofie ; 'dan kunnen ze vast wennen' verder ; han schaf eens een nieuwe bril aan .

Bernie2
Bernie227 dec. 2011 - 12:12

Zo gaat dat Han en zo ging dat. Medewerkers van Auschwitz en Dachau bleken naast moordenaars in een moordfabriek ook heel normale mensen met een heel normaal vrijetijdspatroon. Frau, Kinder, Weihnachten und die Bierstube. Inderdaad moeten de bedenkers van het deportatiecentrum geselecteerd zijn op de gave om volslagen emotieloos en zonder ook maar enig empathisch vermogen een behuizing te creëren waarin het zo minimaal mogelijk leefbaar is. Dat je architect Agema aanhaalt als een van de mooiste politici doet me pijn. Als je het zou nuanceren met "uit Wilders' stal" kan ik je kronkel, weliswaar met de nodige moeite, nog volgen. Agema tekent woord voor woord voor Wilders zwaar xenofobisch en fascistoïde gedachtegoed en volgt dat kritiekloos. Dát maakt haar tot een foeilelijke vrouw. Ik zie vooral kille en verbeten trekken die passen bij hetgeen zij als kopvoddenrukster uitdraagt.

1 Reactie
PopeyeKamper
PopeyeKamper27 dec. 2011 - 12:12

Bernie dat wat jij zegt is mij uit het hart gegrepen!! Inderdaad ik heb nog nooit zo'n bloedhoerige soepkip gezien. Ik heb 35 jaar in de drugshulpverlening gewerkt en daar meiden gezien die crackverslaafd waren en door dat soort gebruik gaten in hun gezicht hadden opgelopen, deze meiden hadden ondanks dat toch nog menselijke trekken en die mis ik toch bij dat kadaver. 't gaat je goed.

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2011 - 12:12

Ok, een reisjournaliste wordt op heur woord geloofd. Als Wil Thijssen -wie kent 'r niet?- stelt dat het 'er vooral niet gezellig mag zijn', dan is dat zo. Of niet? Natuurlijk is koken op de kamers verboden. Of wenst u 'Schipholbrand-achtige' toestanden? Ook de keuken dient ernstig in de gaten worden gehouden. Het gaat namelijk om een uitzetcentrum. Ik type het nogmaals: uitzetcentrum. Het woord alleen al kan mensen op vreemde gedachten brengen.... Maar goed, het is dan ook helemaal niet de bedoeling dat mensen nog afspraken buiten de deur maken, een gezellige kerst vieren en weet ik veel wat. Ze moeten namelijk het land verlaten. Even over die kerstboom.... Zou die achterwege worden gelaten om andersgelovigen niet te bruuskeren?

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer27 dec. 2011 - 12:12

Sorry, ik dus. Wie is in's hemelsnaam Wil Thijssen???? Echt nooit van gehoord, kan dus in ieder geval geen belangrijk iemand zijn.

PopeyeKamper
PopeyeKamper27 dec. 2011 - 12:12

'Schipholbrand-achtige toestanden" Deze waren toe te schrijven aan onze onbetrouwbare overheid, je verhaal staat vol van de veronderstellingen en holle woorden en draagt niets bij tot een vruchtbare discussie met jou, je lijd volgens mij aan 'n tunnelvisie.

PopeyeKamper
PopeyeKamper27 dec. 2011 - 12:12

Bijna elke morgen als ik op sta uit bed en de wereld aanschouw voel ik mij 'n gelukkig mens, ik was mezelf en poets mijn tanden dan zet ik 'n bak koffie en eet twee boterhammen en tegelijkertijd denk ik wat ga ik vandaag ondernemen. Dan zet ik de televisie aan en hoor en zie het nieuws, éérst het economisch nieuws op RTL 7 en dan de NOS + teletekst, nadat ik dat allemaal geincasseerd heb is mijn bloeddruk gestegen tot gevaarlijke hoogte, mijn vrouw die intussen bij mij is komen zitten maant mij om vooral rustig te blijven en zegt zoals altijd maak je niet druk denk om je hart en dat elke keer je zo kwaad maken daar heb je alleen jezelf mee dat weet je zo langzamerhand toch? het is zo'n lief en tof wijf. En daarom ben ik gaan beseffen dat die wederhelften van die politieke figuren géén toffe personen zijn, dat zijn mensen met 'n narcistisch karakter en hebben 'n groot gemis aan emphatie en 'n te veel aan egoïsme. Die politieke kliek is al jaren bezig Nederland uit te verkopen en het Nederlandse volk tegen elkaar uit te spelen, de Nederlanders voor te liegen en te bedriegen voor eigen gewin. DE HARDVOCHTIGE opstelling naar de buitenlanders is tenenkrommend, dat schijnheilige CDA met judas Leers voorop dat etaleert 'n soort gewetenloosheid dat mij doet terug denken aan de tweede wereldoorlog, Leers 'n wolf in schaapskleren laat Libische terrorristen naar Nederland vliegen om dat triefel te laten verplegen en dat met algehele instemming van VVD-PVV en de rest van het politieke tuig. Onze hulpverleners en de Politie worden 31 dec door de POLITIEK het slagveld opgestuurd terwijl zij lekker bij de open haard zich vol zitten te vreten/zuipen en de kerst toespraak van Bea de revue laten passeren. Dan gaan zij zich klaarmaken voor het werkbezoek naar Aruba en Saba. Een heleboel Nederlanders maken zich klaar om naar de voedselbank te gaan en anderen naar het arbeidsbureau en/of de hulpverlening en de Methadon verstrekking. Bea en aanhang zijn dan onderweg naar Lech. En ik?... ik ben weer bezig om op te staan om het zelfde ritueel te volgen, nog een tof 2012!.

1 Reactie
Voice
Voice27 dec. 2011 - 12:12

Popeye Kamper, ik ga u nu eens mijn verhaaltje vertellen. Bijna elke morgen als ik op sta uit bed en de wereld aanschouw voel ik mij 'n gelukkig mens, ik was mezelf en poets mijn tanden. Ik eet s'ochtends niet. Dan zet ik de radio aan en hoor het nieuws, het economisch nieuws op radio 1, nadat ik dat allemaal geincasseerd heb is mijn bloeddruk gestegen tot gevaarlijke hoogte. En daarom ben ik gaan beseffen dat die wederhelften van die politieke figuren géén toffe personen zijn, dat zijn mensen met 'n narcistisch karakter en hebben 'n groot gemis aan emphatie en 'n te veel aan egoïsme. Die politieke kliek is al jaren bezig Nederland uit te verkopen en het Nederlandse volk tegen elkaar uit te spelen, de Nederlanders voor te liegen en te bedriegen voor eigen gewin. DE HARDVOCHTIGE opstelling naar de middenmoot en rijken is tenenkrommend, dat schijnheilige CDA met judas Bakellende voorop dat etaleert 'n soort gewetenloosheid dat mij doet terug denken aan het communisme, staatssecretaris de Jager 'n wolf in schaapskleren laat samen met PvdA en CU, de middenlaag en rijkeren bloeden met algehele instemming van het linker gedeelte van het politieke tuig. Al sinds het aankomen van Balkenende 1 wordt er geroepen naar het zuur komt het zoet. Al meer dan 10 JAAR en nog trekken die hypocrite CDA-ers en PvdA-ers, de middenmoot en rijken een poot uit. Onze hulpverleners en de Politie worden 31 dec door de POLITIEK het slagveld opgestuurd terwijl zij (PvdA, CU, SP, PvdD, GL, D66 enz.) lekker bij de open haard zich vol zitten te vreten/zuipen en de kerst toespraak van Bea de revue laten passeren. Dan gaan zij zich klaarmaken voor het werkbezoek naar Aruba en Saba. Een heleboel Nederlanders maken zich klaar om de volgende belastingverhogingen te aanvaarden of naar de voedselbank te gaan en anderen naar het arbeidsbureau en/of de hulpverlening en de Methadon verstrekking. Bea en aanhang zijn dan onderweg naar Lech. En ik?... ik ben weer bezig om me staande te houden als MKB-er, nog een tof 2012!. Bedankt, egoïstische sociale medemens, voor het laten bloeden van anderen om uw eigen gemoedsrust te kalmeren. Inderdaad, over narcisten gesproken!

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2011 - 12:12

Nu je het toch over Fleur Agema hebt, bekruipt mij een rare gedachte met een nare bijsmaak. Weet jij misschien ook hoe het slachtoffer "het vergaat," voor wie alle feestdagen verpest zijn, inclusief verjaardagen en andere hoogtij dagen in het korte leven, waar het leven is verpest, de glans er af, verdriet en pijn , het verlangen, de heimwee, "elke dag" weer "levenslang".? Gediciplineerd de mond houden en het "verlies van " in lijdzaamheid dragen. Niet zeuren, de kop er voor houden man of vrouwmoedig tegenslagen opvangen. Dat hoort toch bij "levenslang" dit gerelateerd en geimplementeerd aan het jammerverhaal van jou, Hans. Eenzijdig en voorzien van valse sentimenten, waar jij veel "slachtoffers" pijn mee bezorgt. Hoe kun je dit bedenken? Hoe?? Kokerdenken is dit niet, dit kan alleen maar denken ( gluren) door een strootje zijn. Hans, als je het beter uitkomt een rietje mag ook.

3 Reacties
ElChe
ElChe27 dec. 2011 - 12:12

?????????? Tegen wie jij het hebt en waarover is mij volstrekt onduidelijk ??????????

sam tosha
sam tosha27 dec. 2011 - 12:12

En welke slachtoffers hebben de bewoners van bovenstaand uitzetcentrum op hun geweten? Je bent 'schoon' voorbeeld van een totaal een door de onaflatende op verzinsels gebaseerde pvv mantra's, gehypnotiseerde. Je bent niet meer in staat enig onderscheid te maken.

Ryder
Ryder27 dec. 2011 - 12:12

Wie is Hans? Heb ik iets gemist?

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2011 - 12:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
harryo2
harryo227 dec. 2011 - 12:12

Typisch Windows ... Koop geen andere computer! Neem Linux. Starten EN afsluiten: ik heb er al zeker 8 jaar nooit (maar dan ook nooit) meer een probleem mee gehad. Moet je doen: Open Source, het werkt altijd (nou ja, die verrekte silverlight-video's van de Nederlandse omroep: dat werkt niet, en daarvoor mijn dank aan de 'publieke' omroep) en het bespaart je heel wat geld. Deze goede raad was graag gedaan.

Waterbeer
Waterbeer27 dec. 2011 - 12:12

http://www.doorbraak.eu/?p=8428 http://www.doorbraak.eu/?p=8415

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten27 dec. 2011 - 12:12

Vreselijk. Hier ben ik dus als belastingbetaler indirect medeschuldig aan (...). Weg met neoliberaal Bruin-1. Opzouten.

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2011 - 12:12

Han weet zelf ook wel waarom niet gekookt mag worden op de kamers: vanwege de veiligheid. Dat argument wuift hij weg. Als er echte tien mensen om zouden komen in een brand, dan zou hij schrijven van "is veiligheid niet belangrijk voor deze mensen". Is het wat Kok zei: het is niet goed of het deugt niet.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online27 dec. 2011 - 12:12

"Han weet zelf ook wel waarom niet gekookt mag worden op de kamers: vanwege de veiligheid." Jij mag je niet scheren met een scheermes.

JanB2
JanB227 dec. 2011 - 12:12

Zo ga je niet met mensen om.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer27 dec. 2011 - 12:12

jawel hoor. je ziet ze de vingers aflikken in bepaalde onderstaande reacties .

Cinema2
Cinema227 dec. 2011 - 12:12

Ook Han zou zich eens moeten verdiepen in wat een uitzetcentrum is. Uiteraard heeft hij het hier niet over. Beste Han deze mensen zijn uitgeprocedeerd! Geen advocaat kan nog iets doen voor deze mensen. Zaak dus dat het uitzetcentrum hulp krijgt van politiek Den Haag! Het is niet, ik herhaal niet de bedoeling dat mensen hier blijven hangen in dit centrum! Dit is en blijft een tijdelijke opvang, de rechter heeft gesproken, advocaten zien er geen brood meer in (letterlijk)... Het klinkt hard en wellicht heel aso, maar een feit is dat deze voormalige asielzoekers gewoon terug moeten volgens het Nederlandse rechtssysteem. Doe dit dan ook!. Geef mensen geen valse hoop, binnen 6 weken retour afzender als deze uitspraak onherroepelijk is! U gunt deze mensen een kerstboom, maar hun toekomst ligt niet in een Nederland. Dat weet jij en dat weet ik! U geeft mensen valse hoop, dat noem ik dan aso.... " Het onderwijs wordt gegeven aan klassen van bijkans veertig kinderen." Uw woorden....6 weken geen school voor de kids is geen wereldramp. "Zachte heelmeelsters maken stinkende wonden" Iets waar u zich mag aantrekken, u preekt hier voor uw eigen "linkse kerk", maar u geeft hier MENSEN valse hoop, niet ik! Wie is er nu aso beste Han?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst127 dec. 2011 - 12:12

Uit deze reactie blijkt dat het door mij geschetste menstype in Nederland vrij algemeen is. Ook uit andere reacties hieronder trouwens.