Joop

Wie van het echte leed weinig kaas heeft gegeten, die is het luidst

  •  
26-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
36679186894_5cb99fc66f_c

© cc-foto: EU2017EE

De rest van ons wordt gegijzeld in een wereld vol onzekerheden en afhankelijkheid
Ik dacht, ik moet maar eens met Mark bellen.
Zeven jaar geleden begonnen wij – Nederlanders samen met hem aan een nieuwe reis, op Marks aanbevelingen zonder Visie. Niet dat Mark zijn zin doordrukte. Nee. Hij is en blijft een heer.
2 september 2013 gaf Mark de vijfde H.J. Schoo-lezing : “Ik geloof niet in alomvattende blauwdrukken waarmee maatschappelijke problemen in één klap op te lossen zouden zijn.”, zei hij en wij geloofden hem. Weg met de Visies. Laten we maar vertrekken.
Nu is het 2020. In 2013 wisten wij niet waar we heen gingen, maar we zijn wel ergens aangekomen. Zonder eindbestemming en kompas werd het niet Siberië, maar evenmin Palm Beach. Aan de buitenkant schittert onze ark in volle glorie, maar van binnen is nogal wat verroest. Vele vitale (maatschappelijke) functies zijn aangetast, sommige organen houden we kunstmatig in leven maar verkeren in coma. Zorg en welzijn, onderwijs, politie, woning – en arbeidsmarkt, pensioenen… Zelfs met twee handen lukt het nog nauwelijks om ons hart vast te houden.
Iemand floreert, zeker. Rijken worden rijker, armen armer (CPB-SCP “Kansrijk armoedebeleid”, juni 2020), de pandemieën spoelen soepel over onze dijken: COVID-19 legt ons zorgstelsel en onze economie bloot en plat, het racisme(debat) woekert vanuit alle kanten. Bevolkingsgroepen zijn in toenemende mate besmet met de (wederzijdse) haat. Onverdraagzaamheid en extremisme nestelen zich in Nederland… Zelfs van de boeren lijkt Mark (en de zijnen) nu ook bang.
Over zijn Missie (zonder Visie), daar was Mark eerlijk over: “Verkleining van de verzorgingsstaat.”
“Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ dus.”
De achterliggende gedachten hier zijn het koesteren waard: emancipatie en ontplooiing van mensen zelf, door middel van eigen initiatieven en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Ook voor mij blijft het eeuwig puzzelen: Hoe “grip te krijgen op de taakverdeling tussen overheid en samenleving. Wat doet de staat en wat doen mensen zelf?”
De leuze Er Voor Zorgen Dat Er Gezorgd Kan Worden heeft echter onze verzorgingsstaat op papier kleiner gemaakt maar in omvang en de kosten is het een enorme draak geworden. Ad Verbrugge en zijn collega’s van het Beter Onderwijs Nederland laten ons inzien dat er “een grote geldverslindende bureaucratische schil zich heeft gevormd om het primaire onderwijsproces heen, bestaande uit onderwijsbesturen, raden, accreditatieorganen – en bedrijven, onderwijsadvies – en reclamebureaus, onderwijskundigen, managers, coördinatoren, consultants e.d.” (“De onderwijsbubbel”, ISBN 978-90-4412854-3). Dit geldt ook voor de (jeugd)zorg en welzijn en vrijwel alle vitale onderdelen binnen ons publieke domein. Op zich niks mis mee, zou u denken. Goed voor de werkgelegenheid. In zijn H.J. Schoo-lezing herinnerde Mark ons dat de “dienstsector 80 procent van de Nederlandse economie vormt.” Wij moeten iets te doen hebben, prima, maar ten koste van datgene wat echt broodnodig is?
Waar het ware werk plaatst vindt, daar gaan de (extra) centjes nauwelijks heen. Wie het ware werk verricht, die wordt opgezadeld met zinloze taken en overbodige (dure) poppetjes die in feite geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor dat ware werk – primair proces , zoals Verbrugge het noemt.
Perverse prikkels zijn lastig te weerstaan, laten we eerlijk zijn. In een handelsnatie zoals wij zijn er altijd vlotte ondernemers, slimmer en sneller dan een Visieloze overheid, die overigens ook het overzicht en de grip kwijt is op de kwaliteit. Of expres niet wil hebben ?
Soms denk ik dat veel van deze constructies voortvloeien uit een ander, verborgen belang.
“Kijk, ik heb een idee/oplossing, nu zoek ik een probleem!”
Dat “Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ dus.” pakt heel goed uit voor een grote groep die zich verrijkt. De rest van ons wordt gegijzeld in een wereld vol onzekerheden en afhankelijkheid, waar willekeur, amateurisme en dubbele agenda’s ons leven arrangeren en ons met de grote regelmaat denigreren en klein houden.
Als je het goed hebt, laat dan maar zitten. Heb je het minder goed, dan weet jij waar ik het over heb. Al die toeslagen en andere ondersteunende pakketten is niks anders dan bedelen. Met een fatsoenlijk loon hoef jij deze vernedering niet te doorstaan. Recht op privacy ben je dan ook kwijt. Jouw gegevens slingeren van het ene naar het nadere poppetje dat over je gaat oordelen zonder je ooit gezien of gesproken te hebben. Een verkeerd ingevuld formulier of slechts je achternaam maken je tot een fraudeur. Doe je iets, dan wil men weten waarom je dat doet. Doe je iets niet, dan ook de vragen waarom niet. Kortom, zit jij (net) onder de gehanteerde inkomstennorm, heb je her en der wat moeilijkheden, dan word je in feite gevangen gehouden in het systeem.
Het ergste van deze versnipperde, Visieloze inrichting van onze staat is het gebrek aan dat een scherp oog dat overzicht houdt en kwesties in relatie met elkaar beziet en vervolgens reguleert. Neem het racisme(debat).
“Bijzondere scholen mogen leerlingen weigeren op basis van godsdienst of levensovertuiging van de school. Ook … als de school de leerling niet de ondersteuning kan bieden die deze nodig heeft.”
Dit staat op de site van onze Rijksoverheid, discriminatie mede mogelijk gemaakt door…  En dan denk ik, waarom al de ophef wanneer een werkgever een werknemer bij voorbaat uitsluit, op dezelfde gronden? Laat staan dat het (volledig gesubsidieerd) onderwijs geen bedrijf is dat winst moet draaien.  Moraliseren siert ons. Wie van het echte leed weinig kaas heeft gegeten, die is het luidst. Wie het geld alleen boeit, natuurlijk is die blij met onze goede Mark.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

JeePee2
JeePee21 aug. 2020 - 10:50

Leed en kaas in één zin. Klopt, hoewel niet relevant bij dit artikel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2020 - 11:51

Wat Kok misdeed en zijn opvolgers misdoen kan bijna niet meer teruggedraaid worden. Zij hebben Rutte 'groot' gemaakt, om maar eens in bepaalde termen te blijven. Idem dito D66 CDA en CU de macht gegeven.

Hein Remmen
Hein Remmen27 jul. 2020 - 10:51

Ik betaal 52% belasting. Als de hele verzorgingstaat is afgebroken, waar gaat al dat geld dan naartoe? Niet naar defensie, want daar geven weinig aan uit.

1 Reactie
gimli55
gimli5527 jul. 2020 - 15:18

Aan het neoliberale systeem, Rutte heeft de afgelopen 4 jaar de staatsschuld met €60 miljard verlaagd en dat met een rente van 0%. Die wordt nu weer met €90 miljard verhoogd voor een deel voor de grote jongens, de KLM en booking.com. Die bedrijven die hier amper belasting betalen. De belofte van Mark, een kleine overheid, staat haaks wat in werkelijkheid is gebeurd. De wijkagent is ingewisseld door een administratief persoon. De werkgevers krijgen subsidies om goedkope werknemers tijdelijk in dienst te nemen en na 2 jaar er weer uit te gooien. Van zeer nabij meegemaakt, zonder periodieken een 20 uren contract gedurende 2 jaar, daarna 6 maanden WW en daarna hetzelfde trucje nog een keer. Niet weigeren, dan raak je je uitkering kwijt. Uiteraard ligt het inkomen onder het bestaansminimum, dus is de gemeente verplicht om de gemeentelijke belastingen en afval kwijt te schelden. Hoge huur en zorg toeslag en wat de persoon mogelijk meer verdiend, wordt in mindering gebracht op het bedrag van ondersteunende bijstand. Dit is het resultaat van de verslechtering van het arbeidsrecht. Alle gevolgen en risico's worden neergelegd bij de burger. Jij scheldt op die luie wekelozen en bijstandtrekkers en de regering bedenkt nog een verslechtering. Het systeem is ziek en faalt. De politiek legt de verantwoordelijkheid en de gevolgen bij de kwetsbaren, ontneemt ze rechten en is in staat om de belastingbetaler te doen geloven dat het aan die luie donders ligt, die niet willen werken. De persoon waar ik het over heb, staat iedere zaterdag van 1 uur tot 5 uur vrijwillig in de wereldwinkel, daarnaast is ze voor 20 uur ook nog vrijwilliger bij de dieren ambulance. Werkt voor een inkomen op bijstandsniveau meer dan 40 uur in de week. Gewoon omdat ze het leuk vindt, solliciteert zich ook nog een slag in de rondte voor een echte baan. Zo zijn de meeste qua instelling, dat ze lui en gemakzuchtig zijn wordt op geen enkele manier aangetoond. Die tijd is heel lang geleden, en het UWV staat het met kortingen en uitgebreide controle ook niet meer toe. Ik zou zeggen, stem eens een keer niet op de neoliberale partijen, zij zijn de reden dat het systeem faalt. Neoliberalisme is stilstand en afbraak

Bert de Vries
Bert de Vries27 jul. 2020 - 10:13

Mark is altijd Mark gebleven. En de VVD is nog steeds de VVD. Je weet op voorhand wat een gesprek met Mark oplevert. Een glimlach. Bellen heeft geen zin. Mevrouw Duvnjak zou eens met Lodewijk moeten spreken. Dat is de partij die de kwetsbaren heeft verraden. Dat is de partij waarvan de voorgangers aan de basis stonden van de verzorgingsstaat, mede afgebroken door Lodewijk, de partij die ook aan de basis stond van baan- en inkomenszekerheid voor arbeiders, ook afgebroken door Lodewijk. Om maar eens wat te noemen. Natuurlijk is Lodewijk niet de enige sloper van formaat. Wim, Wouter en Diederik konden er ook wat van. Net als hun entourage. In de partij is er onderhand niemand meer die zich nog socialist durft te noemen. Want dat betekent: einde carriëre. Als mevrouw Duvnjak iets wil, dan moet ze proberen om Lodewijk te bekeren. Met een meloen, of zo.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2020 - 11:46

De meloenen zijn niet aan te slepen!

harmmeijer
harmmeijer27 jul. 2020 - 9:27

“Ad Verbrugge en zijn collega’s van het Beter Onderwijs Nederland laten ons inzien dat er “een grote geldverslindende bureaucratische schil zich heeft gevormd om het primaire onderwijsproces heen, bestaande uit onderwijsbesturen, raden, accreditatieorganen – en bedrijven, onderwijsadvies – en reclamebureaus, onderwijskundigen, managers, coördinatoren, consultants e.d.” (“De onderwijsbubbel”, ISBN 978-90-4412854-3). Dit geldt ook voor de (jeugd)zorg en welzijn en vrijwel alle vitale onderdelen binnen ons publieke domein. Op zich niks mis mee, zou u denken. Goed voor de werkgelegenheid.” Tsja, de uit de pan gerezen hoogopgeleiden sinds de jaren ‘80 en ‘90 hebben niet gestudeerd voor de bijstand. Ze hebben goed voor zichzelf gezorgd. De meest ludieke banen werden gecreëerd. De publieke sector is er onder bedolven: politici, onderwijs, zorg. Nog nooit een poot verzet op de werkvloer werden de wegnemers bedolven onder de meest ridicule veranderingen door managers en raden van bestuur. Jaar in jaar uit. Met als gevolg: een bar en boos verslechterde publieke sector die heel veel geld kost.

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer27 jul. 2020 - 9:35

Politici moet zijn politie

gimli55
gimli5528 jul. 2020 - 8:41

En maar roepen dat de zorg, het onderwijs en de politie te duur zijn, en er nog meer op bezuinigen. Uiteraard worden de bezuinigingen ingevuld door dezelfde managers, en adviesorganen. Je kunt wel bedenken waar bezuinigd gaat worden, ons kent ons. De werkvloer is het slachtoffer. Nu ligt er weer een nieuw advies over de zorg, verklein het aantal EHBO's, verleng de aanrijtijd en het is wachten op de toename van slachtoffers van het falende systeem. Nog minder voor steeds meer geld. In onze stad is de IC, kinder, kraam, EHBO, geriatrie en oogheelkunde verdwenen. Moeders moeten nu 40 km verderop bevallen. Er is geen kraamafdeling te vinden in een cirkel van 40 km. Dat is de gemidelde afstand tussen Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Maar er is wel flink bezuingd op de zorg in de regio. Neoliberalisme is stilstand en afbraak.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jul. 2020 - 7:46

Dat Rutte weinig visie heeft is een feit. Dat heeft de PvdA overigens ook niet. De wereld is fundamenteel veranderd in de afgelopen decennia en iedere politieke partij zou zoek moeten aan een nieuw perspectief. En de liberalen stoppen daar nog maar erg weinig energie in, qua denken staat die club stil, wellicht veroorzaakt door het electorale succes. Veranderen kan namelijk ook kiezers kosten. Maar de schrijfster kan beter investeren in de discussie binnen de PvdA dan een beetje te wijzen naar buiten. Asscher lijkt een iets linksere koers te kiezen maar dat betreft vooral het teruggrijpen op oude idealen. En er moeten nieuwe komen. Een fusie met GroenLinks is een zinnige optie daar zou op ingezet moeten worden. Tegelijk zouden ze afstand moeten nemen van de SP. Er komt nooit een brede linkse beweging, de standpunten binnen de verschillende linkse bewegingen zijn niet te overbruggen. 10 minuten scrollen op deze website maakt dat overduidelijk, geen energie instoppen. Maar op het gebied van participatie, milieu, europese samenwerking, werknemerschap en werkgeverschap, basisinkomen, levenslange scholing, internationale samenwerking, discriminatie en racisme liggen er enorme vragen. Een progressief linkse beweging heeft zat te doen als er een eigen links geluid moet komen dat perspectief biedt op een mooie toekomst. Lijkt mij betere onderwerpen voor een discussie.

7 Reacties
Pater
Pater27 jul. 2020 - 13:24

Een progressief linkse beweging zal zich ook bezig moeten houden met meer afroming van de gigantische bedrijfswinsten, hogere belastingen op de hoge inkomens, meer belasting op vermogen. Niet omdat dat "linkse hobby's" zijn maar omdat we het geld hard nodig hebben om voldoende te kunnen investeren in duurzaamheid, milieu en de kwaliteit van de openbare diensten. De vrijhandel moet begrensd worden door de belangen van milieu en arbeid. De toegenomen flexibiliteit van arbeid als gevolg van het neoliberalisme zet de bijl aan de wortels van de zekerheid van bestaan én van een noodzakelijke sterke vakbeweging. De participatiemaatschappij van Rutte en Samsom was een alibi voor bezuinigingen. Basisloon is overbodig rondstrooien van geld voor mensen die het niet nodig hebben en kost zoveel geld dat de genoemde investeringen onvoldoende kunnen plaatsvinden. De EU heeft de koers van de afgelopen decennia vooral laten bepalen door de belangen van het bedrijfsleven, met als onderliggende gedachte dat een sterk internationaal bedrijfsleven zou leiden tot lage kosten voor de consument. En het is waar: allerlei apparaten en ook de voeding zijn nog nooit zo goedkoop geweest, maar klimaat en milieu hebben er nooit zo slecht voor gestaan en de marktmacht van de zeer grote bedrijven is ongekend groot. De EU moet de neoliberale mantel afwerpen, een mooi begin is het plan voor de Carbon Border Tax. Nu op weg naar EU-afspraken om te vermijden dat de winstbelasting uit concurrentie-overwegingen nog verder omlaag gaat en te bevorderen dat er een EU-brede normale belasting op lucht- en scheepvaart wordt ingevoerd. Als transport duurder wordt het makkelijker strategisch belangrijke maakindustrie weer in Europa te vestigen. Lijken me prima onderwerpen voor discussie. En naast GL, hopelijk PvdA en PvdD kan ook de SP op meerdere punten van dat programma een belangrijke bijdrage leveren.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jul. 2020 - 18:05

@ Pater Jij schrijft: Een progressief linkse beweging zal zich ook bezig moeten houden met meer afroming van de gigantische bedrijfswinsten, hogere belastingen op de hoge inkomens, meer belasting op vermogen. Ja dat vindt jij. Ik niet. Dat soort zaken kan je alleen in Europees verband aanpakken. Een Nederlandse linkse beweging beweging kan dat helemaal niet realiseren. Verder reageer je niet op mijn tekst. Dus waarom je verhaal hier staat snap ik niet eens. Je hebt het over en basisloon en ik over een basisinkomen. Zoals vaker roep je maar wat. Ik vind het niet de moeite om erop te reageren. Misschien moet jij je tekst gewoon elders plaatsen en constateren dat vrijwel niemand er belangstelling voor heeft.

Pater
Pater28 jul. 2020 - 4:23

@Ouwens Je schreef dat je "betere onderwerpen voor een discussie" aandroeg. Ik geef mijn mening over de meeste punten die je noemt en probeerde die in een duidelijker links perspectief te plaatsen, o.a. door aan te voeren dat ook een meer conservatieve linkse partij als de SP welkom is bij linkse samenwerking (mooi tegenwicht voor D66). Is het weer niet goed. Kennelijk wil je toch geen discussie. Ik was de enige die op je oproep reageerde; wees er liever blij mee! Ik maakte inderdaad een ernstige fout: basisloon i.p.v. basisinkomen. Excuus ! Met jouw intelligentie had je uit de inhoud natuurlijk wel op kunnen maken dat ik basisinkomen bedoelde. "Dat soort zaken kan je alleen in Europees verband aanpakken." Meer belasting op grootverdieners en topvermogens kunnen we hier best regelen. Verderop schreef ik: "Nu op weg naar EU-afspraken om te vermijden dat de winstbelasting uit concurrentie-overwegingen nog verder omlaag gaat en te bevorderen dat er een EU-brede normale belasting op lucht- en scheepvaart wordt ingevoerd." Zijn we het hierover eens ? Zou verheugend zijn.

Pater
Pater28 jul. 2020 - 4:25

@Ouwens Je schreef dat je "betere onderwerpen voor een discussie" aandroeg. Ik geef mijn mening over de meeste punten die je noemt en probeerde die in een duidelijker links perspectief te plaatsen, o.a. door aan te voeren dat ook een meer conservatieve linkse partij als de SP welkom is bij linkse samenwerking (mooi tegenwicht voor D66). Is het weer niet goed. Kennelijk wil je toch geen discussie. Ik was de enige die op je oproep reageerde; wees er liever blij mee! Ik maakte inderdaad een ernstige fout: basisloon i.p.v. basisinkomen. Excuus ! Met ouw intelligentie had je uit de inhoud natuurlijk wel op kunnen maken dat ik basisinkomen bedoelde. "Dat soort zaken kan je alleen in Europees verband aanpakken." Meer belasting op grootverdieners en topvermogens kunnen we hier best regelen. Verderop schreef ik: "Nu op weg naar EU-afspraken om te vermijden dat de winstbelasting uit concurrentie-overwegingen nog verder omlaag gaat en te bevorderen dat er een EU-brede normale belasting op lucht- en scheepvaart wordt ingevoerd." Zijn we het hierover eens ? Zou verheugend zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens29 jul. 2020 - 18:01

@ Pater Jij schrijft: .. probeerde die in een duidelijker links perspectief te plaatsen De kernpunten van mij betoog waren: 1. Rutte/VVD heeft geen visie en die komt er ook niet. 2. De PvdA moet vernieuwen. 3. Fusie PvdA en Groenlinks en afstand nemen van de SP. De comments op deze site bevestigen dat dit nodig is. 4. Er moet visie ontwikkeld worden op een enorme hoeveelheid onderwerpen. Jij hebt dus alle hoofdzaken gemist en opent een discussie op bijzaken. En gaat passant in tegen mijn conclusie: het moet en kan niet met de SP. En dat dan weer zonder onderbouwing. Ook zonder onderbouwing: Meer belasting op grootverdieners en topvermogens kunnen we hier best regelen. Nee dat kan niet want mensen met veel geld wonen in Europa niet in Nederland. En jij biedt weer geen argumentatie voor jouw afwijkende stelling. Ik vind discussie prima en ik ben niet keer op keer op zoek naar mogelijkheden om arrogant te reageren, dat is wellicht jouw aanname maar niet wat ik zoek. Het is misschien een keer leuk maar daarna wordt het vervelend. Jij kiest zelf voor de discussie maar je reageert zelden of nooit op wat ik schrijf. Ook nu niet dus.

Pater
Pater30 jul. 2020 - 3:32

@Ouwens Kostelijk. Je noemt een aantal punten die “betere onderwerpen voor een discussie” vormen, ik ga daar op in en dan vind je dat ik de hoofdzaken mis ... Ik vond trouwens dat bij je lijst met onderwerpen er heel wat zaten die inderdaad van belang zijn voor links, dat was goed gedaan. Des te vreemder dat je je er van distancieert zodra ik die door jou gewenste discussie begin. Wordt het je te moeilijk? "Ook zonder onderbouwing: Meer belasting op grootverdieners en topvermogens kunnen we hier best regelen. Nee dat kan niet want mensen met veel geld wonen in Europa niet in Nederland. En jij biedt weer geen argumentatie voor jouw afwijkende stelling. " Aha, buitengewoon opmerkelijk, mensen met veel geld wonen niet in NL. En dat klaagt over gebrek aan onderbouwing.

DaanOuwens
DaanOuwens30 jul. 2020 - 6:58

@ Pater Jij schrijft: Wordt het je te moeilijk? Inderdaad het ontneemt mij alle lol en zin in een dergelijke discussie. Ik zou een dialoog moeten aangaan over een enkele willekeurige voorbeelden die ik geef terwijl het niet over de kern van mijn verhaal gaat. Ik heb daar geen zin in. Ik schrijf in mijn vorige tekst zelfs nog voor je op wat mijn kernpunten zijn en het dringt nog niet tot je door. En je schrijft: Aha, buitengewoon opmerkelijk, mensen met veel geld wonen niet in NL. En dat klaagt over gebrek aan onderbouwing. Enkele weken geleden discussie op deze website waarin naar voren werd gebracht dat de echt rijken meerder huizen hebben in verschillende plaatsen in Europa. Ik refereerde aan die discussie. Verder haak ik af bij die stukjes van jou. Ik heb geen zin keer op keer het verwijt te krijgen arrogant te zijn van iemand die niet eens ins staat is te begrijpen wat ik opschrijft of het niet wil begrijpen.

Pater
Pater27 jul. 2020 - 3:15

De rijken worden rijker en de armen armer. Dat moet inderdaad hoognodig veranderen. Ik ben er van overtuigd dat we voor een paradigmawisseling staan: neoliberalisme en winst boven milieu verliezen steun. En de subsidie van het religieus gefundeerd onderwijs moet opgeven worden, dat stimuleert vooral een scheiding van groepen. Evengoed, kritiek moet zorgvuldig zijn. Ik heb de Schoo-lezing van Rutte even bekeken, het zogenaamde Rutte-citaat “Verkleining van de verzorgingsstaat.” is daar niet in terug te vinden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 jul. 2020 - 17:22

[Ik geloof niet in alomvattende blauwdrukken waarmee maatschappelijke problemen in één klap op te lossen zouden zijn.] Fantastisch voorbeeld van een stropop redenatie. Wie beweert er namelijk dat voor het oplossen van maatschappelijke problemen 'alomvattende blauwdrukken'nodig zouden zijn? Misschien zijn bescheiden blauwdrukjes wel beter voor de oplossing. Of helemaal geen blauwdrukjes, maar een creatieve blik die per situatie de kern weet bloot te leggen en daar een specifieke set van oplossingen bij weet te verzinnen. En wie stelt precies dat (alle) maatschappelijke problemen alleen maar in 1 klap opgelost moeten of kunnen worden? Misschien is geleidelijk of in twee klappen ook goed genoeg? Drie klappen voor mijn part? Misschien moet je voor dit soort vraagstukkenn over visie gewoon net iets meer visie dan Rutte hebben op wat visie nou eigenlijk is. In mijn visie is dat in ieder geval niet het gefabuleerde alomvattende en tegelijkertijd ook nog eens in 1 klap alles oplossende blikveld van Rutte. Hij gelooft er zelf niet in, zegt hij, hoewel hij het wel met verve en regelmaat tevoorschijn tovert.

Martin007
Martin00726 jul. 2020 - 14:30

Er is maar 1 woordje in dit verhaal dat me irriteert. Visieloos. De VVD is een liberale partij. De visie van liberalisme = verkleinen van de verzorgingsstaat, zoals Rutte al zei. Verkleinen? En hoe klein moet dat dan worden? Nou ongeveer ZO klein: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwakersstaat Het gevolg is dat de complete matschappij wordt "verzorgd" door het bedrijfsleven. Maar het bedrijfsleven, of "de markt' zoals de VVD het noemt, heeft geen empathie (vermogen om zich inde gevoelens van anderen in te leven.). De ondernemers en ondernemertjes hebben maar 1 belang: NOG MEER GELD. En dus zoeken de ondernemers de prijs op die de meest winst genereert. Dat is niet erg, zo lang het gaat om een BMW of een kasteel van een huis. Want beide heb je niet nodig. Maar het wordt een probleem als het gaat om zaken die je heel erg hard nodig hebt, zoals een dokter als je ziek bent. Maar hoeveel mensen kunnen 600 euro per maand premie betalen voor de ziektekostenverzekering en 6000 euro per jaar eigen risico? Want DAT

5 Reacties
Martin007
Martin00726 jul. 2020 - 14:31

Sorry, op fout knopje gedrukt. Rest van de reactie: Want DAT zijn de prijzen in Amerika, waar de gezondheidszorg zo goed als volledig wordt geregeld door het bedrijfsleven. Net als onderwijs en huurwoningen.

Max6
Max627 jul. 2020 - 7:26

De VVD is een rechtse middenpartij... onder Rutte is de staat gegroeid van 200 naar 300 miljard... hoezo nachtwakersstaat. ‘Rechtse’ partijen staan alleen wat op de rem omdat hun achterban al op een belastingdruk zit van rond de 50%... het gaat er in Nederland alleen maar om hoe de koek te verdelen. Afbreken van de verzorgingsstaat is helemaal niet aan de orde.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker27 jul. 2020 - 9:53

Daar dachten de liberalen zo'n 100 jaar geleden anders over. Rutte is de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden. Die Cort van der Linden was nauw betrokken bij de invoering van veel sociale wetgeving. Ik denk dat Cort van der Linden zich in zijn graf ligt om te draaien als hij hoort wat er nu in naam van het 'liberalisme' gebeurt.Dus het kan verkeren. https://ballonnendoorprikker.nl/2016/10/01/ruttes-liberalisme/

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jul. 2020 - 11:48

Die ligt al lang op zijn buik van schaamte!

Martin007
Martin00728 jul. 2020 - 8:44

@ maximus Jij hebt die mening waarschijnlijk omdat je veel te jong bent. Hoezo, is niet aan de orde? Wat is er allemaal afgeschaft? De vaste baan Het ziekenfonds De ziektewet De sociale huurwoning De AWBZ is gehalveerd De thuishulp is gehalveerd En hoeveeloverheidsinstellingen geprivatiseerd zijn, ik ben de tel kwijt. De vraag is: waar houdt dit op? Nou, bij die nachtwakersstaat dus.

gimli55
gimli5526 jul. 2020 - 13:52

Bedankt, inhoudelijk, relevant en uitgebreid in de uitleg. Nu nog een toekomst visie ontwikkelen die meer evenwicht op vele terreinen biedt.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt26 jul. 2020 - 15:34

Het had hier wat lang geworden, die er ook nog eens bij te schrijven. Probeer de website van de PvdA eens. Daar word je zelfs uitgenodigd mee te denken. Dat is voor visie nodig. Misschien dat daarom de VVD daar niet aan doet?

gimli55
gimli5526 jul. 2020 - 20:32

@vdbemt Sorry, na 2012 draag ik nu bretels om mijn broek op te houden. De riem die ik had voldeed niet meer, net zo min dat de PvdA dat nog deed. Zo lang er nog een fractievoorzitter is, die in een vorig leven minister van Sociale Zaken was, heeft de PvdA voor mij voorgoed afgedaan als partij waarop ik als links socialist op stem.

vdbemt
vdbemt27 jul. 2020 - 12:08

@gimli55. Ik kan mij daar iets bij voorstellen. Ik heb vóór Rutte II strategisch gestemd op de PvdA om er zeker van te zijn dat niet opnieuw de VVD in de regering kwam (...). Het ging mij er hier even om dat het niet zo is, dat je als columnist alleen (hier goede) kritiek mag geven, als je ook je visie voorlegt. EN dat visie bij de VVD een vies woord is.

gimli55
gimli5527 jul. 2020 - 15:55

@vdbemt Ik begrijp je opmerking over de visieloze VVD, maar die is in 2012 tot 2016 blind gevolgd door de PvdA. Ik erger me zo wie zo aan de visieloze manier van regeren, ik zal het vreselijke woord achterwege laten. Het is 1 dimensionaal denken, waarbij de burger het idee moet hebben dat het niks mag kosten. Terwijl het controle systeem een veelvoud opsoupeert van de werkelijke kosten. Mooie beloftes over de marktwerking zijn op niets gebaseerd en blijken nu onbetaalbaar te worden. De toezicht instituten zijn gedecimeerd en er is bij de ministeries een heel scala van controle systemen opgezet, die naar nu blijkt ook systhemisch en institutioneel discrimineren. Het ligt niet alleen aan de VVD, het CDA en de PvdA, de CU en D'66 hebben dezelfde opvattingen en politiek beleid. Ze zijn onderling en in verschillende samenstelling in de kabinetten verantwoordelijk voor de afbraak en dat al 40 jaar. Ze bljven allemaal tijdens verkiezingstijd roepen hoe rampzalig de SP wel niet is, Roemer was maar een onderwijzer, terwijl hij schooldirecteur was van een basisschool,en dat kon toch niets zijn. Wat was de huidige fractievoorzitter van het CDA en minister van zorg, voordat hij dit werk deed. Net als Roemer schooldirecteur van een basisschool en later wethouder. Nu hoor je niemand piepen, beetje hypocriet. Het CPB heeft de doorrekening gedaan voor het financiele plaatje en daar kwam het MKB erg goed uit. Maar ja, daar had de media niet zo veel aandacht voor. Links lullen voor de verkiezingen doet iedereen al, het verschil zit hem in het doen na de verkiezingen. Ervaringen uit het verleden zijn een sterke aanwijzing voor de toekomst, meer hoef ik niet te zeggen. Den Uyl is een van de laatse echte linkse rakkers geweest in mijn ogen, met Schaeffer en Pronk. Daarna is het helaas bergafwaarts gegaan met het socialistische hart van de partij. Nu is het een lege huls.

Gerygrr
Gerygrr26 jul. 2020 - 13:02

Waar het ware werk plaatst vindt, daar gaan de (extra) centjes nauwelijks heen. Wie het ware werk verricht, die wordt opgezadeld met zinloze taken en overbodige (dure) poppetjes die in feite geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor dat ware werk – primair proces, zoals Verbrugge Uitgelicht citaat, waar ik me van harte bij aansluit. Een toevoeging van mijn kant uit de praktijk. Ooit is er vanuit het liberalisme gedacht, dat onderwijzers niet intelligent genoeg zijn om de politieke wil van hogere onderwijsopbrengsten tot stand te brengen. Het voortdurende gesleutel is een constante vraag naar meer en beter aangestuurd door steeds meer deskundigen. Geluisterd en geëvalueerd werd er niet of nauwelijks. Ter rechtvaardiging en ter onderbouwing van elk nieuw onderwijsmodel worden de leerkrachten gevraagd om van alles en nog wat te administreren. Zonder deze aangeleverde gegevens kan er niet worden getest, afgerekend, verwezen of vergoed. Men zit in de tang en gaat toch maar door, omdat anders de kinderen helemaal in de knel komen. Is het iemand opgevallen, dat tijdens het geven van thuisonderwijs de meest kwetsbare leerlingen naar school werden gehaald. Is het iemand opgevallen welke kinderen op tv getoond werden ter illustratie van dit onderwerp? Is het iemand opgevallen, dat hetgeen werd getoond niet strookt met het beeld van de veronderstelde discriminatie van kinderen van kleur? Leerkrachten kúnnen helemaal niet zo veel zelfstandig voor elkaar krijgen. Het systeem bepaalt je kansen!

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 jul. 2020 - 19:04

@ Grijsje63 Jij schrijft: Is het iemand opgevallen, dat hetgeen werd getoond niet strookt met het beeld van de veronderstelde discriminatie van kinderen van kleur? Goed onderwijs ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-een-zeer-zwakke-vmbo-school-excellent-werd~b695b2a5/ Maar wat jij denkt te beweren met deze onduidelijk zin is mij een raadsel.

NoahAmber
NoahAmber27 jul. 2020 - 10:38

@Grijsje63 26 juli 2020 at 15:02 Waar het ware werk plaatst vindt, daar gaan de (extra) centjes nauwelijks heen. Wie het ware werk verricht, die wordt opgezadeld met zinloze taken en overbodige (dure) poppetjes die in feite geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor dat ware werk – Definieer het 'ware' werk eens? Dan weten we waar we het over hebben. Is dat de bouwvakker of is dat de hartchirurg die stents plaats. Of is iedereen ongeacht het werk wat hij/zij doet de werker met het ware werk. Of is het ware werk gewoon een arbitraire bite

Gerygrr
Gerygrr27 jul. 2020 - 11:14

Daan., Een uitleg. Er werd thuisonderwijs gegeven. Al snel werd duidelijk, dat er groepen niet kinderen niet werden bereikt. Deze kinderen werden naar school gehaald. De beelden gaven een schoolklas gevuld met kwetsbare kinderen, ik zag kleur. Het beeld, dat over onderwijs wordt neergezet is het beeld van de discriminerende leerkrachten, die te lage verwijzingen meegeven aan gekleurde leerlingen. Laatst ook bekend geworden, aan leerlingen uit de provincie. Ik wil dat beeld nuanceren. Het is het door ministerie en CITO ingezet beleid, dat leidt tot die veronderstelde discriminatie. Leerkrachten zetten zich nu en ook in het verleden hartstochtelijk in om juist kwetsbare leerlingen hun achterstanden te laten inhalen. Vmbo scholen ken ik niet persoonlijk. Zogenaamde zwakke scholen zijn in het basisonderwijs vooral zwak omdat de inspectie een bepaald speerpunt van uitgevoerd voorgeschreven beleid nietkon beoordelen. In dit verband herinner ik me een inspectiebezoek aan mijn basisschool waarbij een onvoldoende werdgescoord voor: “het ontbreken van een schrijven over vrouwelijke schoolleiders”. Nu was mijn school uniek, we hadden een tweehoofdige vrouwelijke schoolleiding........

Gerygrr
Gerygrr27 jul. 2020 - 12:43

Correcties zijn nodig, echter ik geef het op. Mijn zinnen zijn slecht door mijn slechter wordende ogen in combinatie met het kleine venster...... Sorry daarvoor!

Gerygrr
Gerygrr27 jul. 2020 - 14:08

Noah, Het ware werk in mijn verhaal is uiteraard het werken met kinderen. Handen in de klas. Niet het opgedrongen administreren, vergaderen, plannen schrijven enz enz