Joop

'Wie vaccin weigert vanwege God's wil moet ook geen medische zorg vragen'

  •  
20-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
775 keer bekeken
  •  
Kee & Van Jole bespreken zoals iedere week de politiek op hun eigen manier. Presentator Natasja Gibbs wil van Van Jole weten hoe het met hem is en of hij niet opgepakt was bij het woonprotest. De eindredacteur van Joop vertelt hoe verbijsterd hij was over het harde politieoptreden en de inzet van politiehonden. “Dat is het wapen dat zit tussen gummiknuppel en vuurwapen en daar was echt geen aanleiding toe.” Kee wil weten of hij dan ook kritiek heeft op burgemeester Aboutaleb, waarop Van Jole zegt benieuwd te zijn naar zijn reactie en opmerkt dat de burgervader een slechte reputatie heeft op dit gebied. Hij wijst er ook nog even op dat de wooncrisis iedereen aangaat. “Je denkt misschien dat je veilig zit in je huis maar als er iets gebeurt waardoor je moet verhuizen, een scheiding bijvoorbeeld, dan heb je echt een heel groot probleem.” Kee beaamt dat.
Daarna gaat het over de formatie. Of althans de pogingen daartoe. Kee legt gloedvol uit waar de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees nu op inzetten. Er komt volgens hem een heel ander soort ministerschap. Hij gaat ook nog even in op de uitnodiging die Hugo de Jonge kreeg van de informateurs. “Ik dacht even dat ze hem gingen polsen voor het volgende kabinet maar het blijkt te gaan over de stand van zaken rond corona.”
Daarna komt het optreden van de voorzitter van de SGP in Staphorst ter sprake die aanschoof in de talkshow Op1 om uitleg te geven over zijn weigering zich te laten vaccineren. Van Jole merkt op dat de interviewers van de EO de man hadden moeten vragen of hij het vaccin ziet als een geschenk van God of als een instrument van de duivel. Als het dat laatste is, wat zegt hij daarmee dan over al die wetenschappers en medici die daar aan werken? En als het het eerste is, hoe kan hij als christen dan een geschenk van God weigeren?
De SGP’er vertelde dat hij zich principieel weigert te laten vaccineren ook al kan dat zijn dood, of die van zijn kinderen en buren tot gevolg hebben. Hij noemt het een gewetenskwestie.
Hugo de Jonge heeft inmiddels gesteld dat een ongevaccineerde die in het ziekenhuis wordt opgenomen de plek bezet houdt van iemand die wel gevaccineerd is en wacht op een andere medische ingreep. Van Jole valt de minister bij. “Dat is natuurlijk ook gewoon waar.” Hij voegt dat iedere corona-patiënt in het ziekenhuis niet een bed in beslag neemt maar drie. “Ze hebben veel meer tijdrovende zorg nodig dan anderen.”
Van Jole maakt bezwaar tegen de redenatie van de SGP’er die een vaccin weigert met een beroep op God’s wil maar vervolgens wel medische behandeling wil. Dan moet je God ook zijn werk laten doen, meent hij. “Ga maar lekker dood.”
Van Jole merkt ook op dat die kwestie overigens niet aan de orde is omdat de medici die de zorg verlenen zich er niet mee bemoeien. “Als je geen autogordel draagt dan loop je hersenletsel op en dan richten ze zich op je herstel. Niet op de gordel.”
Twitter ontplofte over de uitspraken van Van Jole. Onder meer ChristenUnie-leider Gert Jan Segers haalde naar hem uit.
Van Jole verklaart in reactie daarop het volgende:
"“Mensen zijn boos omdat ik fuckin’ christen zeg. Ik begrijp dat mensen daar aanstoot aan nemen maar dat was niet de bedoeling. Ik kom uit Rotterdam en fuckin’ betekent gewoon ‘heel erg’. Je zegt ook dat iemand fuckin’ goed, fuckin’ rijk of fuckin’ kampioen is. Ik heb geen hekel aan christenen en ik bemoei me eigenlijk nooit met geloof omdat ik het een persoonlijke kwestie vind maar nu starten ze zelf het debat. De SGP’er bij Op1 is heel erg christen, daarom vind ik het raar dat hij een geschenk van God weigert. Over dat lekker dood gaan, de man heeft bij Op1 zelf verklaard dat hij zijn geweten belangrijker vindt dan het leven van zijn buren of kinderen. Prima dat hij zo op God vertrouwt maar waarom dan de wil van de Heer tegenwerken met een medische behandeling na de besmetting? Vertrouw dan ook op God, ga stevig bidden en laat zo andere mensen op tijd hun medische ingrepen ondergaan. Dat geldt overigens niet alleen voor christenen maar voor alle gelovigen die op religieuze gronden menen dat ze zich niet moet laten vaccineren. Iedereen heeft de vrijheid om een vaccin te weigeren maar principiële keuzes op wat voor gebied dan ook zijn vrijwel nooit zonder consequenties. Het betekent meestal dat je persoonlijk offers moet brengen. Daarom zijn het principes.”"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (132)

The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 17:45

Het staat weer vol met reacties die “links” de schuld proberen te geven, er een oorlog tegen alle godsdiensten van proberen te maken en jij-bakken. Afgezien van de enkelingen die met een intelligent gefundeerd betoog komen (of je het daarmee nu eens bent of niet) zijn jullie maar een zielig zooitje bij elkaar.

1 Reactie
The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 17:52

Degenen die de hoop uitspreken dat ze nooit meer “weggejorist” zullen worden, zouden er beter aan doen om zich te realiseren dat dit het resultaat is van een beleid waarbij dit zielige zootje overblijft.

MB19
MB1921 okt. 2021 - 9:28

Onbegrijpelijk hoe Jole hier weer te keer gaat op christenen. Hij begint een beetje de Baudet van het 'linkseparadijs' te worden. Ik kom uit Rotterdam en daar gebruiken we heel vaak fuckin, toevallig was er laatst ook iemand in het nieuws die zijn uitlatingen naderhand probeerde te bagatelliseren. Oja Baudetje!! Jammer dat Jole en Joop steeds meer op de Dagelijkse Standaard begint te lijken alleen op het linkse spectrum. Mensen tegen elkaar ophitsen, half populistische koppen en totaal geen interesse en zin om met elkaar een betere wereld te willen creëren. Dood zonde hoe een site zich mee laat sleuren met het negativisme.

3 Reacties
LHTJ
LHTJ21 okt. 2021 - 10:28

en zo is het. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet om maar even een Christelijk antwoord te geven op al dat links volk dat hier Christenen te pas en te onpas de maat neemt maar ieder kritisch geluid op een andere religie met vuur in de ogen en dikke aderen in de hals zonder nuance betiteld als xenofobie en racisme. Zoals reeds vaker gememoreerd, de zelfbenoemde linkse elite uit de randstad zijn xenofoob t.o.v. traditionele of gelovige of conservatieve of agrarische mensen uit de provincie. Los daarvan hoop ik dat ieder religieus mens zich snel realiseert dat een prik de snelste en verstandigste manier is om deze periode achter ons te laten.

MG1968
MG196821 okt. 2021 - 10:33

Jole gaat te keer tegen die christenen die er voor kiezen om de medemens extra in gevaar te brengen en impliciet gezondheidsschade toe te brengen. Dat voor lief nemen zou negativisme zijn. En ja hetzelfde verwijt treft de overige niet gevaccineerde buiten degene die dat door medische redenen niet kunnen. Wat mij betreft doen anderen er niet toe.

MG1968
MG196821 okt. 2021 - 10:34

'wat mij betreft doen anderen er niet toe" moet natuurlijk zijn wat mij betreft doen andere redenen er niet toe.

Markzelluf
Markzelluf21 okt. 2021 - 9:27

Toch nog een reactie mijnerzijds, want het zit me hoog. Ik lees dat Van Jole het woord 'fuckin', helemaal niet gek vindt, want hij komt uit Rotterdam en daar betekent het gewoon 'heel erge of duidelijke'. Nu studeerde ik daar ooit, maar ik kijk er toch wat anders tegenaan. Maar proof of the pudding: vind jij het ook normaal, Francisco, om het woord te woord te gebruiken in combinatie met klimaatactivisten, transgenders, homo's of bijvoorbeeld Moslims? Zo ja, proof it. Zo niet, dan lijken me oprechte excuses toch minimaal op zijn plaats.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 okt. 2021 - 8:06

We claimen een sociale samenleving te zijn, dus zullen we gewoon voor iedereen moeten zorgen. De focus ligt een beetje op de christenen, maar de meeste mensen zijn niet gevaccineerd omdat ze denken dat het gevaarlijk is, het niet nodig vinden, denken het zelf beter te weten (ik leef toch gezond), niet voldoende geïnformeerd zijn, etc, etc We kunnen als samenleving deze mensen niet allemaal 'afschrijven'. Ze hebben nog steeds net zo veel rechten als degenen die wel gevaccineerd zijn.

7 Reacties
Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 9:01

sunshine Ik geloof niet, dat we iemand afschrijven, wanneer we het verband proberen te zien tussen een manier van leven en wat daarvan de gevolgen zijn of kunnen zijn.

Me, myself and I2
Me, myself and I221 okt. 2021 - 9:01

Precies. Net als de roker, de junk, de extreme sporter, de junkfood verslaafde. Allemaal mensen die levenskeuzes maken die je heel dom mag vinden. En daar stopt het. De enige andere optie is een private zorg. Dan kun je voorwaarden stellen. Maar binnen een collectief en sociaal systeem, past differentiatie niet.

MG1968
MG196821 okt. 2021 - 10:40

@Me, myself and I De roker, junk, extreme sporter worden wel degelijk geconfronteerd met die levensstijl als er behandelkeuzen gemaakt moeten worden of hoe plaatsing op de wachtlijst plaats vind. Jij houd dus in feite een pleidooi om dit ook voor de niet gevaccineerde te doen. Of komt dan je vergelijking minder goed uit? "Maar binnen een collectief en sociaal systeem, past differentiatie niet." Natuurlijk is dat al jaren praktijk. En verklaarbaar.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 okt. 2021 - 10:52

@Zandb, ik vind het prima dat me dat verband zien, zichtbaar maken, over discussiëren, en proberen deze mensen te overtuigen. Maar als dat niet lukt hebben ze m.i. nog steeds recht op dezelfde zorg. En mensen deze zorg ontzeggen vind ik 'afschrijven'.

Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2021 - 10:52

Net zo veel…… Dat kun je dus interpreteren als evenveel dagen verpleging in een IC bed.

Eid
Eid21 okt. 2021 - 12:26

@Zandb Met dat verschil dat t blihkbaar steeds over de Biblebelt moet gaan en niet over de lage vaccinatiegraad in migrantenwijken, daar zit t punt he Zand?

Zandb
Zandb23 okt. 2021 - 15:27

Eid Geen idee hoe u zo'n onzinnige conclusie kunt trekken. Sunshine, Ik, ik en ik Inderdaad. Waanneer we mensen niet meer willen behandelen (geldt verzekeren ook als behandelen? Dan hebt u een probleem) dan worden ze afgeschreven. Maar ik geloof niet dat zoiets aan de orde is en dat hier Van Jole werkelijk christenen niet in aanmerking wil laten komen voor behandeling. Hij maakt naar mijn gevoel duidelijk, dat een bepaalde manier van gedragen gevolgen hebben en dat het vreemd is wanneer je aanspraak wilt maken op de solidariteit van anderen, wanneer je zelf niet solidair bent. Zie ook MG68.

Markzelluf
Markzelluf21 okt. 2021 - 8:03

Ik begrijp echt niet waarom religieuze mensen - en volgens mij bedoelen de scribenten alleen Christenen, over andere Godsdiensten hoor ik ze niet - steeds als dwazen of zelfs asocialen worden weggezet. Ik heb collega’s met een sgp achtergrond die gewoon gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld. Begrijp me goed, ik vind het niet meer dan normaal dat je je laat vaccineren. Ik kan me voorstellen dat er geluiden zijn die in de richting gaan van een soort gewogen wachtlijsten; niet gevaccineerd dan lager op de lijst. Behalve juridische zitten daar ook morele haken en ogen aan, maar toch. Maar waarom gooi je elke Christen op een hoop? Vond je het ikv ook schandalig? Is het dagblad Trouw extreem rechts? En misschien vind je dat inderdaad. Nou, wat lost dat op? Of lucht het alleen op?

1 Reactie
Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 9:02

Mark Eens. Ik voeg daar aan toe: Niet elke religieuze is een hopeloos gelovige, niet elke gelovige is hopeloos religieus.

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 7:56

Als journalisten en politici schuttingtaal gaan gebruiken moet je niet verbaasd zijn dat de verloedering in de maatschappij nog verder toeneemt. Woordkeus doet er wel degelijk toe. Iets met beschaving.

5 Reacties
Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 9:09

Middenman Dat heeft met beschaving niet zo veel te maken. Het heeft veel meer te maken met wat je precies wil duidelijk maken en hoe je wil duidelijk maken hoe iets bij je overkomt. De dominee heeft niet gezegd en/of bedoeld: "Dan gaat die maar lekker dood". Dat is echter wel, wat z'n woorden, gezien in een bepaalde context, impliceren. Van Jole heeft blijkbaar wel gezegd: "Dan gaat die maar lekker dood" maar dan, voortbordurend op wat de woorden van de dominee impliceerden; en koekje van eigen deeg dus. Ik vind dat koekjes van eigen deeg je net zo goed of slecht maakt, dan degene die je bekritiseerd, behalve wanneer je aangeeft, dat je dat niet letterlijk (in die woorden, bedoel ik)meent. Dat laatste heeft Van Jole erkend. Uitstekend wat mij betreft. Behalve voor vooral bewuste verkeerde verstaanders als Gert Jan Segers. Of u, Middenman, wanneer u blijft hangen op de gekozen bewoordingen.

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 11:17

@Zandb - ik blijf nergens in hangen. Eén opmerking van mij over taalgebruik en de rest gaat over de inhoud. Wie iets bespreekt en het over de inhoud wil hebben doet er verstandig aan om de juiste woorden te kiezen. Iemand als Jesse Klaver laat zien hoe je én duidelijk én beschaafd kunt zijn. Grof taalgebruik is een gebrek aan beschaving.

Norsemen
Norsemen21 okt. 2021 - 13:10

Je drukker maken om het taalgebruik dan om de inhoud. Dat is een teken van onnozelheid.

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 14:45

@Norsemen - dat ben ik met je eens. Daarom heb ik er ook maar één korte reactie over geschreven. De rest van mijn reacties op dit artikel gaan allemaal over de inhoud.

Zandb
Zandb23 okt. 2021 - 15:42

Middenman U doet net of je met schuttingtaal geen inhoud aan een boodschap kunt geven. Uw reactie komt er in feite op neer, dat wie zich niet richt naar uw opvatting van beschaving, wie niet "de juiste woorden kiest" (?) die heeft geen recht op inhoud.

CUTTHECRAP
CUTTHECRAP21 okt. 2021 - 7:19

Na deze duidelijke woorden van van Jole ben ik ervan overtuigd, dat ik hier nooit meer zal worden weggejorist. Hij zegt het net zo duidelijk als ik het hier meermaals heb beschreven. Covid maakt duidelijk dat het kost, als je religieuze dwazen door de tijden heen privileges verleent, op welke ze geen enkel recht hebben. Zogenaamd en onder het mom van vrijheid van meningsuiting hebben deze dwazen o.a. het onderwijs verkracht. Ik hoop dat van Jole niet onder de druk bezwijkt. Reliwappies moetenmet de harde feiten en de waaheid leren leven. .

2 Reacties
Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 8:59

crap Wat u beweert heeft Van Jole nooit beweerd. En ik denk ook niet dat Van Jole ooit zo ongenuanceerd zal beweren.

michellekepen
michellekepen21 okt. 2021 - 10:33

CUTTHECRAP, Jjj schrijft: "dat ik hier nooit meer zal worden weggejorist" Je bedoelt waarschijnlijk: 'weggeJoopt' of 'weggeJoold'. Wegjorissen nameljk, dat is voorbehouden aan GeenStijl!

develhunt
develhunt21 okt. 2021 - 6:02

Als je dezelfde soort opmerkingen plaatst die nu over ongevaccineerde gemaakt worden over de islam is Links Nederland te klein. Langzaam drijven we af waar het gaat over zelfbeschikking, willen we mensen uitsluiten die om wat voor reden dan ook, waarvan een paar procent religieuzen, iets niet in hun lichaam willen laten spuiten, de nieuwe verketterden, net zoals in de middeleeuwen. Die moeten dan maar dood, is dat het nieuwe linkse denken.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 9:18

devel Natuurlijk: "Als je dezelfde soort opmerkingen plaatst die nu over ongevaccineerde gemaakt worden over de islam is Links Nederland te klein." Afgezien van het feit, dat "links Nederland" letterlijk klein is, is dat pure kolder. Probeer het maar eens uit. En neem dan waar, dat ik - in uw ogen ben ik links - op exact dezelfde wijze reageer als nu. En dat zou wel eens kunnen geleden voor de meeste mensen hier. Dit is nog grotere onzin: "Die moeten dan maar dood, is dat het nieuwe linkse denken." Als u dat meent, dan begrijpt u niets van de context waarin deze discussie plaatsvindt. Als u wilt dat ik die duidelijk maak, dan hoor ik het wel. Ik hoop dat u zelf op zoek gaat en die context vindt. Tot slot: Van Jole is Van Jole. Hij verwoordt wat heel veel mensen ook vinden maar ook wat heel veel mensen niet vinden. Maar hij is beslist niet 'DE' woordvoerder van links.

sAt0Ri...
sAt0Ri...21 okt. 2021 - 5:55

Opzouten met die achterlijke mening! Laten we vooral niet vergeten dat het tekort aan alles, de overbelasting van de ic’s en de tekorten aan personeel toch vooral komt door het beleid van onze overheid door maar jarenlang te bezuinigen, en de lonen zo achterlijk laag te houden van het personeel dat tóch al voor corona her en der overliep naar andere sectoren vanwege de werkdruk, en dat studenten er ook voor kozen om niet eens voor dit beroep te kiezen vanwege bovenstaande.

3 Reacties
Eid
Eid21 okt. 2021 - 12:37

Enig idee wat het startsalaris is van een IC verpleegkundige? En de nog elk jaar fors stijgende gezondheidskosten, nu over de 100 miljard, noemt u bezuinigen? U roept toch maar wat, he?

Norsemen
Norsemen21 okt. 2021 - 13:14

@Eid Als de kosten stijgen betekent dat automatisch dat er niet wordt bezuinigd? Bijzondere manier van denken. En dan ook nog eens zeggen dat anderen maar wat roepen haha

sAt0Ri...
sAt0Ri...21 okt. 2021 - 20:30

Eid 21 oktober 2021 at 14:37 Enig idee wat het startsalaris is van een IC verpleegkundige? En de nog elk jaar fors stijgende gezondheidskosten, nu over de 100 miljard, noemt u bezuinigen? U roept toch maar wat, he? M'n zus is verpleegkundige in het SFG, m'n schoonzus is verpleegkundige in het Catharina, de vrouw van m'n neef is verpleegkundige in het Maasstad, één van de beste vriendinnen van m'n vrouw jarenlang in Bernhoven, een kennis van ons is ook ex-verpleegkundige, en ik ben zelf jarenlang als accountmanager opslag en distributie van geneesmiddelen en geneeshulpmiddelen geweest, en kind aan huis op alle denkbare afdelingen van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorghuizen, gevangenissen, hospice's en verslavingsklinieken en verder bij instellingen waar gewerkt werd met distributie en opslag van geneesmiddelen en geneeshulpmiddelen - denk aan apothekers en ziekenhuisapothekers. Maar ik lul maar wat joh... Dat is het probleem met van die rechtse types zoals u, die denken overal verstand van te hebben, en altijd maar rechtpraten wat krom is - vooral een hoop (inhoudsloze niet onderbouwde) woorden. U lult zélf maar wat. Maar vertel me eens, wat verdient zo'n verpleegkundige? ????????????

Phil2
Phil221 okt. 2021 - 5:38

Helemaal mee eens. Dat gezeur ook. Vanochtend op de BBC het bericht dat de besmettingen en ziekenhuisopnames weer toenemen. Reden: toch nog een groot percentage Britten die zich niet hebben laten vaccineren. Idem hier. Je niet laten vaccineren is als door rood licht rijden. Of denken die gelovigen dat stoplichten ook niet van hogerhand nodig zijn? Ik stel zelfs voor dat ziekenhuisopname vanwege Covid besmetting in geval van niet-vaccinatie gevolgen moet hebben voor de premie... Of begin daar zelfs nu al mee.

The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 1:06

Mensen met obesitas em andere welvaartsziektes, rokers en drinkers worden ook behandeld naar gelang de urgentie. Gaan we nu wel mensen uitsluiten met een laag IQ, vreemde ideeen of een raar bijgeloof? Het is niet aan de gezondheidszorg om daar een oordeel over uit te spreken: die heeft de taak om mensen te helpen als dat ook maar enigszins kan. Ook -zelfs- de buitenbeentjes in deze maatschappij. Bovendien wordt zo het probleem voor het zoveelste keer verschoven van een maatschappelijk probleem -dat tot de taken van de overheid behoort- naar een individueel probleem. Het probleem is het gevolg van verkeerde keuzes als gevolg van neo-liberale uitgangspunten die efficientie tot het eerste gebod hebben verheven en het aspekt van voorzorgsmaatregelen buiten beschouwing hebben gelaten. Daardoor bestond er vanaf het begin een capaciteitsprobleem, waarvoor zelfs de hulp van het buitenland moest worden ingeroepen. Dat is meer dan schandalig !! Rutte & Co is er alles aan gelegen om de bevolking zover te krijgen dat ze keuzes die in beginsel onethisch zijn, noodzakelijk gaan vinden. Alleen zo kunnen ze hun handen in onschuld wassen. Dat is niet alleen een probleem nu in de gezondheidszorg, maar ook inzake het vluchtelingenprobleem en nog veel meer. De PVV heeft de atmosfeer in Nederland verziekt ten aanzien van moslims en buitenlanders, maar wat Rutte doet gaan nog veel dieper. De Nederlanders beginnen een verwerpelijk volkje te worden, zonder enig maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel en ethisch besef. Want jullie wonen in zo'n tof landje en willen dat graag zo houden. Desnoods ten koste van...

10 Reacties
The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 2:03

Jullie weten dat misschien niet, maar in de jaren '30 waren de rassenleer en de eugenetica serieuze onderwerpen van discussie. In die zin waren de uitgangspunten van de nazi's helemaal niet zo onbruikelijk. Tot wat voor een verschrikkelijke resultaten die denkwijze leidde bleek al gauw door de buitennissige manier waarop ze die ideeen in de praktijk brachten brachten. Nu vormen bepaalde economische ideeen de basis van ons economische en politieke stelsel, de uitvoering en het behoud daarvan. De grote vraag is wanneer “jullie, de Nederlanders” je nu eindelijk eens bewust worden van de verschrikkelijke resultaten en dat alle goede bedoelingen niets anders zijn dan pogingen om tegen de stroom op te zwemmen? Het zou anders kunnen en de enige reden dat dat niet gebeurt is jullie verdomde bijgeloof.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 8:59

[jullie.....] Waarom zouden we dat niet weten? Medisch-biologische theorien over de intellectuele inferioriteit van de vrouw waren toentertijd ook gangbaar, ook onder deskundigen. Voor serieuze studies waren ze ongeschikt, maar je kon ze wel leren typen.

MG1968
MG196821 okt. 2021 - 9:28

@Apple Wat jij hier doet is effectief gezien mensen vertellen 'omdat andere fouten maken hoef je zelf niet het goede te doen en mag je de kont tegen de krib gooien'. Een beetje als in 'Stem Tegen, vaccineer niet'. Wellicht niet je bedoeling en wellicht ben jij voor vaccineren en ben je zelf ook gevaccineerd maar ander inderdaad bestaand onrecht koppelen aan deze discussie heeft dat effect wel, lees de bijdragen hier maar. Die koppeling is er hier gewoonweg niet. Niemand heeft het 'recht' onder verwijzing naar andermans falen of foute intenties zelf niet het goede te doen. En dat, dat is wat je overal ziet gebeuren en daar draag jij toe bij.

The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 9:30

Ja, jij weet dat natuurlijk wel, daar heb ik geen momentt aan getwijfeld.

Paul250371
Paul25037121 okt. 2021 - 10:09

The Apple Helemaal eens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 10:52

[ander inderdaad bestaand onrecht koppelen aan deze discussie ...] nodigt uit tot off topic discussies.

MG1968
MG196821 okt. 2021 - 10:58

@Danielle Eens, maar die afleiding is dan ook vaak de bedoeling. De niet gevaccineerde wil niet de focus op zijn eigen gedrag en welk positieve bijdrage hij/zij nalaat te leveren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 11:36

[die afleiding is dan ook vaak de bedoeling] niet alleen bij dit topic inderdaad. Zie ook stiksof en veeteelt.

The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 17:14

Volstrekte onzin, want op de eerste plaats stond ik vooraan in de rij om me 2x te laten vaccineren en ten tweede noem ik zelf de mensen die dat niet doen consequent “wappies” en bijgelovigen. Jullie doen er gewoon alles aan om de realiteit waarin wij leven niet onder de ogen te hoeven zien em bij mij dringt de vraag zich op of jullie niet ook “wappies” zijn, maar dan van een andere categorie.

MG1968
MG196821 okt. 2021 - 21:43

Lees nog eens rustig wat ik schreef @apple. Het enige wat ik schreef is dat het wellicht contraproductief is als je binnen dit onderwerp je stokpaardjes bereid. Ik ging niet inhoudelijk er op in omdat dat me hier niet op zijn plaats leek.

Jaco38
Jaco3820 okt. 2021 - 22:24

Wederom wat een aandacht weer voor de circa 50.000 van de 1.800.000 ongevaccineerden in Nederland.

Markzelluf
Markzelluf20 okt. 2021 - 21:35

Wat een trieste repliek van Van Jole op het gebruik van het woord fucking. Doen woorden er voor de vara niet meer toe? Is nodeloos kwetsend taalgebruik zinvol in deze discussie? Wil Van Jole bijdragen aan een oplossing of aan een probleem? Clickbaits gezocht?

1 Reactie
MG1968
MG196821 okt. 2021 - 9:24

Iets met perspectief Markzelluf. Je maakt je druk over wat in jou woorden nodeloos kwetsend taalgebruik is gebruikt door iemand die zich nogal opwind over onze medemens die bewust er voor kiest dat anderen door de gekozen positie zullen overleiden of extra gezondheidsschade ondervinden. Hoe nodeloos kwetsend is dat wel niet?

Eid
Eid20 okt. 2021 - 21:28

Toch moeten we niet alleen naar de Bible belt kijken ondanks dat die gemeenschap hier altijd spontane reaguurders krijgt... Het is een relatief kleine groep: angtvallig houden we onze mond altijd over etnische minderheden. Ook een straffe groep ongevaccineerden. Ook waard om eens te belichten over t waarom? Ook niet behandelen op de IC of is dat te link?

5 Reacties
adriek
adriek21 okt. 2021 - 8:00

De etnische minderheden (zeg maar gewoon moslims als je dat bedoelt) hebben geen religieuze bezwaren tegen vaccinatie. Alleen sommige vaccins staan ter discussie omdat er mogelijk gelatine van varkensbotten in verwerkt is. De Koran schijnt weinig bezwaren tegen vaccinatie te hebben.

LHTJ
LHTJ21 okt. 2021 - 8:55

Nee als je dat doet Eid dan is het racisme en blanke superioriteit. Etnische minderheden moet je beter adviseren, dat ze zich niet laten inenten is eerder onze schuld dan hun eigen schuld. Die verdraaide Christenen in de provincie daarentegen die moeten boeten voor hetgeen ze geloven, ze zijn achterlijk en idioot en veel zijn nog boer ook dus dubbelwinst als we ze kaltstellen. Aldus een groot deel van wijze randstadmensjes op dit forum.

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 9:43

@Eirda - de Bijbel heeft ook geen bezwaar tegen vaccinatie. Al was het maar omdat vaccinatie niet bestond in de tijd dat de Bijbel geschreven werd. Of de Koran. Het gaat om persoonlijke interpretaties. Daarom mag je ze nooit over één kam scheren. Lees dit interessante artikel in de VK: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/niet-de-laaggeletterde-moslims-maar-hun-hoogopgeleide-kinderen-zijn-vaak-anti-vaccin~bf55565d/

LHTJ
LHTJ21 okt. 2021 - 10:35

@Eirda Je zegt: [De etnische minderheden (zeg maar gewoon moslims als je dat bedoelt) hebben geen religieuze bezwaren tegen vaccinatie. ] en vervolgens [Alleen sommige vaccins staan ter discussie omdat er mogelijk gelatine van varkensbotten in verwerkt is.] Hoe noem je het bezwaar tegen gebruik van varkensproducten dan precies?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 11:03

De koran en de bijbel konden zich moeilijk uitlaten over vaccinatie maar gelukkig zijn al dat soort overgeleverse teksten multi-interpretabel. Zolang de varkensgelatine niet wordt opgegeten schijnt het gebruik geen bezwaren op te leveren.

JasDon
JasDon20 okt. 2021 - 21:12

Die Segers ook, waar ik echt een #%&@* hekel aan heb zijn gelovigen die zichzelf als slachtoffer presenteren terwijl ze zelf regelmatig slachtoffers maken. Maar waar ik pas echt een gigantische #%&@* hekel aan heb zijn georganiseerde gelovigen die continu slachtoffers maken, bv. die geïndoctrineerde mensen die als gevolg van de verkochte geloofswaanzin bij bosjes omvallen omdat ze niet gevaccineerd zijn. En dan ook nog eens die competitie tussen de verschillende geloven... moslims die zich als slachtoffers van christenen presenteren en andersom. Die oneindige kleinzieligheid, want het grote kwaad is die andere god, maar niet de eigen god... die in al zijn almachtigheid het allemaal maar toestaat. Mag ik ze sukkels noemen? Ja dat mag ik... op basis van mijn eigen normen en waarden kader... ook zo iets bijzonders voor gelovigen.. verantwoordelijkheid nemen voor het eigen handelen.. PS. Ik vind het een zwaktebod dat van Jole zijn uitspraken afzwakt door fuckin een andere betekenis toe te dichten.

gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 20:36

Als alle reacties en onderwerpen gaan over het negatief in het nieuws brengen van ongevaccineerden, kun je je afvragen wat er niet klopt. Dat gaat niet gebeuren, net als met de slachtoffers van de Toeslagaffaire en de gaswinning schade. Zelfde tactiek en zelfde argumenten, op dezelfde schaal en door dezelfde media. Doe twee stappen terug en kijk onafhankelijk naar de reeks onderwerpen en de inhoud van de onderwerpen, dan is de enige mogelijke conclusie dat er met tunnelvisie naar dit onderwerp wordt gekeken. Alles wordt een richting op geredeneerd en via een cirkel redenatie ligt het altijd aan een groep. Een kopie van Wilders en Baudet argumentatie, met oogkleppen op de schuld bij 1 groep neerleggen. Geen plan B, C, D of wat dan ook. Geen oplossing voor de onderbezetting, de halvering IC bedden, de salariëring van de zorg, de overbelasting, concentratie Covid zorg in gespecialiseerde ziekenhuizen. Geen plan, geen visie. Alleen wijzen naar de ongevaccineerden.

1 Reactie
MG1968
MG196821 okt. 2021 - 9:11

@Gimli "Doe twee stappen terug en kijk onafhankelijk naar de reeks onderwerpen en de inhoud van de onderwerpen, dan is de enige mogelijke conclusie dat er met tunnelvisie naar dit onderwerp wordt gekeken." Het gaat hier over corona. En daar ben jij als niet gevaccineerde deel van het probleem en niet van plan datgene dat jij kunt bijdragen ook daadwerkelijk bij te dragen. Sommige om religieuze redenen maar jij omdat je nadat het vaccin zijn nut en veiligheid nou ondertussen wel bewezen heeft niet overtuigd zegt te zijn van nut en veiligheid. Maar het is gewoon obstinaat gedrag. onder het mom van 'stem tegen vaccineer niet'. Alle andere zaken die je er bij haalt maar niets met corona van doen hebben kun je best gelijk in hebben (en zal ook op punten) maar dat is hier door jou alleen ingebracht als afleidingsmanoeuvre. Je kiest er bewust voor om de kans op extra gezondheidsschade niet te verkleinen. Daar gaat het om. Het maakt je in mijn ogen verantwoordelijk voor de optredende extra gezondheidsschade. Lees wat er gebeurd. Dat heb jij gedaan.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 okt. 2021 - 20:33

Je kunt van die Den Ouden zeggen wat je wilt maar hij accepteert wel dat zijn keuze consequenties heeft. [Journalist Danny Ghosen maakt dat nog het meest concreet: “Ik ben zelf ook gelovig en ik heb altijd geleerd dat je rekening houdt met andere mensen. Doordat er zoveel mensen niet gevaccineerd zijn en ook in het ziekenhuis liggen, kunnen mensen die kanker hebben of geopereerd moeten worden niet geholpen worden. Wat zegt u tegen mensen die nu thuis zitten en niet geopereerd kunnen worden omdat u zich weigert te laten vaccineren en zich aan God overgeeft?” Den Ouden hoeft niet lang na te denken over een antwoord: “Als ik in zo’n bed lag en een kankerpatiënt zou zeggen dat er voor hem geen ruimte was, dan zou ik naar buiten gaan. Dan verlaat ik het ziekenhuis.”] Ook is hij er niet tegen dat in Staphorst wellicht strengere regels zouden moeten gelden."Maar zou hij het terecht vinden als er in een dorp als Staphorst dan extra maatregelen zouden worden genomen? “Als bedacht wordt dat niet-gevaccineerden strengere regels zouden moeten volgen, denk ik dat wij ons daaraan zouden moeten onderwerpen.”

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 okt. 2021 - 20:14

Bijbelvaste gereformeerden beroepen zich ook vaak op een uitspraak van Jezus als ze zich niet willen laten vaccineren maar toch naar de dokter gaan als ze ziek zijn. Lijkt me een geval van de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. In dit geval ging het om een antwoord op de vraag van Farizeeërs, de religieuze elite in die tijd. Ze vroegen Jezus waarom hij zo vaak in het gezelschap van zondaars en tollenaars vertoefde. Die mensen deugden toch niet? Jezus' antwoord hierop was dat de dokter er is voor de zieken en niet voor zij die gezond zijn. Hij drukte zich wel vaker uit in metaforen en gelijkenissen. Waarom grijpen de dominees in Staphorst niet in? Zij beschikken over de theologische kennis om dit soort uitspraken op de juiste manier te duiden. Ook iemand als Arie den Ouden zou eigenlijk beter moeten weten. Of Gert-Jan Segers die wel van Jole de maat neemt, maar kennelijk het zelfvertrouwen en het gezag mist om zijn eigen achterban te wijzen op hun foutieve uitleg van de bijbel. Hier de betreffende passage in een moderne vertaling: "Jezus vertrok en ging weer naar het meer. Een grote mensenmenigte kwam naar hem toe, en hij onderwees hen. Toen hij langs het meer liep, zag hij Levi, de zoon van Alfeüs, bij het tolhuis zitten, en hij zei tegen hem: 'Volg mij.' Levi stond op en volgde hem. Op een keer was hij bij Levi thuis uitgenodigd voor een maaltijd, samen met zijn leerlingen en een groot aantal tollenaars en zondaars, want velen van hen volgden hem. Toen de Farizeese schriftgeleerden zagen dat hij samen met zondaars en tollenaars at, zeiden ze tegen zijn leerlingen: 'Eet hij met tollenaars en zondaars?' Jezus hoorde dit en zei tegen hen: 'Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel; ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.'" (Markus 2:13-17)

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 9:43

Foute uitleg? Niet volgens sommige grefo theologen en hun volgelingen. Arie den Ouden is overtuigd van zijn eigen gelijk. Soms is het ook gewoon een soort complotdenken en misinformatie net als elders maar dan gelardeerd met bijbelteksten. Bv: https://www.rd.nl/artikel/898776-vaccinaties-uiting-van-maakbaarheidsgeloof

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 okt. 2021 - 10:47

@Danielle - Bedankt voor de link! Heel interessant om de onnavolgbare kronkelrederingen van den Ouden en Segers om hun naasten te laten doodgaan, nu eens rustig te kunnen doornemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 12:20

Bestuurder Ina Kuper van het Isala Ziekenhuis in Zwolle raadt de gelovigen in Staphorst aan hun verstand te gebruiken.

Peter Stans
Peter Stans20 okt. 2021 - 19:33

Tja, je kunt je boos maken over de vorm, maar kijk liever naar de inhoud. En of de antivaxxers nu gelovig (denken te) zijn of niet, het maakt mij helemaal niets uit. Maar wie moedwillig ongevaccineerd in het ziekenhuis ligt (en al dus maanden de kans had dat te proberen te voorkomen) die is gewoon iets te verwijten.

2 Reacties
Sonic2
Sonic220 okt. 2021 - 21:14

Ik zou( ook Segers trouwens) dit soort mensen veel beter kunnen hebben als ze gewoon de gevolgen van hun keuzes accepteren. Segers mag zijn geloof uitdragen, maar als van Jole daar naar mijn insteek consequentie van bepaald gedrag inzichtelijk maken, kruipt hij in de slachtoffer rol. Hetzelfde met ongevaccineerden en trouwens ook PVV en FvD stemmers. Dat zit dus niet in die groepering. Het oorzaak en gevolg denken.

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 6:59

@Sonic en Peter Stans - mee eens. In het geval van de SGP-er bij Op1 is dat ook het geval. De man stelde heel duidelijk dat hij geen ziekenhuisbed of IC-bed wil innemen als dat ten koste gaat van iemand anders, ook als hij zelf daardoor zou overlijden. Ik deel de mening van deze man over vaccinatie niet, maar heb meer respect voor hem dan voor antivaxxers die alleen maar tegen de overheid zijn, Ivermectine promoten en allerlei complottheorieën aanhangen, wat deze man niet doet. Helaas is het maar een heel klein deel van de ruim 1,5 miljoen mensen die niet zijn ingeënt, die het uit religieuze overtuiging niet willen, volgens schattingen niet meer dan 70.000. Daar ligt dus niet het grootste probleem.

Thuiszitter
Thuiszitter20 okt. 2021 - 19:33

Laten we de cijfers blijven volgen , er zijn meer besmettingen , op het ic liggen momenteel 160 Corona patiënten , van de 2 miljoen ongevaccineerden is maar een heel klein gedeelte religieuze weigeraar (5%) . In mijn beleving word nu te veel nadruk op die 5% gelegd .

6 Reacties
gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 20:37

Thanx, mijn idee ook.

JasDon
JasDon20 okt. 2021 - 20:59

Weigeraar om religieuze redenen of weigerende religieuze? Sowieso is geloven stom en dom. Niet dat ik daar onderscheid in maak.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 okt. 2021 - 21:12

Dat komt omdat het zo onbegrijpelijk is, Thuiszitter. Hoe haal je het in de hoofd als christen, om je niet te laten vaccineren? Daar klopt theologisch gezien helemaal niets van. Als SGP-voorzitter Arie den Ouden straks voor zijn schepper staat, heeft hij Hem heel wat uit te leggen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2021 - 21:23

Interessant, waar zijn die cijfers te vinden?

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 7:01

Zo is het Thuiszitter. Maar veel mensen vinden het blijkbaar fijner om christenen te bashen dan antroposofen of homeopaten.

ValsPlat
ValsPlat21 okt. 2021 - 7:13

Maar welk percentage van de IC patiënten met Corona is een vaccinweigeraar? ..en dan heb ik het niet over de mensen voor wie om medische redenen vaccinatie te risicovol is.

Starter2
Starter220 okt. 2021 - 19:24

Nederland telt 1.8 miljoen ongevaccineerden. En dan zijn die 50.000 van de Biblebelt een probleem? Waar komt die fascinatie toch vandaan?

6 Reacties
gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 20:38

Thanks, mijn idee ook. Om een of andere reden moet er altijd een zondebok gekozen worden en het liefst een groep die zich niet kan verdedigen. Maar altijd een groep die niet tot de meerderheid behoort.

Schrobberbol
Schrobberbol21 okt. 2021 - 0:02

ga naar school. sorry. geen tijd meer voor dit soort bullshit.

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 7:14

Zowel ter linker- als rechterzijde (geenstijl) moeten christenen het al jaren ontgelden. Misschien de behoefte aan een duidelijk afgebakende groep als zondebok?

Division Bell
Division Bell21 okt. 2021 - 7:42

Het probleem zit hem er in dat het grootste deel van de ongevaccineerden niet benoemd mag worden, want dan zou het kunnen lijken of men voor de PVV is. De fascinatie voor christenen lijkt echter toch heel veel op die van de PVV, alleen dan met een andere religie als zondebok. Overigens zijn er ook een behoorlijk aantal veganistisch yogamoeders, die ethische bezwaren hebben tegen vaccinatie en Big Pharma, dat zit toch weer heel dicht bij de gemeenschap van Dhr. van Jole zelf.

Autofiets
Autofiets21 okt. 2021 - 8:17

@Starter Exact de spijker op zijn kop, we geven met z'n allen al weken af op het lullige dorpje Staphorst in Overijssel waar 10.000 mensen wonen waarvan ongeveer 40% van de volwassenen weigert zich te conformeren aan het vaccinantiebeleid van de overheid. Rotterdam waar ongeveer 30% van ruim 600.000 mensen weigert zich aan datzelfde beleid te conformeren hoor je dan echter al wekenlang niemand over. Dan wil je dus niet over het probleem praten, maar ben je zoals Starter en Middenman zeggen vooral geinteresseert in het aanwijzen van een zondebok.

Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2021 - 11:08

Fascinatie met Staphorst? Domme opmerking. De volle IC’s zijn het probleem, dat besproken wordt. De uitgestelde operaties. Het weglopen van zorgpersoneel……. Geen kans op coronapatiënten, die vrijwillig hun bed zouden verlaten! Ziekenhuizen zijn verplicht, wie eenmaal binnen is zorg te verlenen! Ze moeten wel…… Dus zegt Gommers gisteren, coronapatiënt blijf thuis! Zo wanhopig is de zorg. Ga maar eisen, ga maar tekeer tegen onze overheid! Bewaar je energie voor na de pandemie en eis een parlementaire enquête met nog grondiger onderzoek naar ons falende systeem. En ga anders stemmen!

Phantom3
Phantom320 okt. 2021 - 18:45

Dit was echt over de grens Van Jole. Iemand dood wensen omdat hij geen vaccin wil. Dat kan echt niet.

8 Reacties
MG1968
MG196820 okt. 2021 - 19:00

@Phantom Andersom gebeurd daadwerkelijk. En dat kan wel?

Haz
Haz20 okt. 2021 - 19:36

Doodwensen is weer wat anders. Even goed proberen te luisteren naar wat hij zegt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 okt. 2021 - 20:38

@Phantom - Volgens Arie den Ouden heeft God er wellicht een bedoeling mee om hem ziek te maken en mag hij Zijn plan niet doorkruisen door zich te laten vaccineren. Van Jole had er uiteraard verstandiger aan gedaan om te zeggen dat God er dan wellicht ook een bedoeling mee kon hebben Arie den Ouden te laten sterven en dat den Ouden dus net zo goed Zijn plan doorkruist door naar de dokter te gaan om genezen te worden. Dat komt feitelijk op hetzelfde neer als wat van Jole nu heeft gezegd. Wellicht zou den Ouden er zelfs naar hebben willen luisteren.

Sonic2
Sonic220 okt. 2021 - 20:50

Van Jole is links en dan heb je geen vrijheid van meningsuiting. Wat je zegt is demoniserend. Zo werkt dat. Of het nu Henk of Ingrid is die je "beledigt". Of al die super zielige mensen die zich niet vaccineren. Die mag je nooit aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. Want demoniserend. Want links is fout en zijn schaap. En rechts is goed en wordt onterecht weg gezet. Of zoiets. Satire is ook iets( radicaal) rechts. Want als je het links doet en je maakt een schurende cartoon is het haat zaaien. En dan wordt Fortuyn van stal gehaald. En bla bla. Ik verwijs voor de rest naar Haz. Overigens ging ook Wilders los op van Jole. Dan weet je in ieder geval zeker dat je iets goed hebt gedaan. Als het rioolputje( samen met Baudet) van de politiek wat roept en het met je oneens is moet je waarschijnlijk wel iets heel goeds hebben gezegd. Ik vind het mooi dat van Jole eens laat zien wat oorzaak is en wat gevolg is. En wat het gevolg zou kunnen zijn als je niet je verantwoordelijkheid neemt. En in je eigen desinformatie blijft leven. En wat de gevolgen voor anderen zijn. Ik had zelf die opmerking niet gemaakt. Heel ander woord gebruik gedaan en het heel anders gedaan of het wellicht helemaal niet gezegd.Prima dat mensen die niet gevaccineerd zijn op hun acties worden aangesproken.

Sachs
Sachs20 okt. 2021 - 21:29

@ Phantom Van Jole wenst helemaal niemand dood. Hij wijst op een hypocriete SGP'er, die meent dat zijn eigen kinderen en buren het slachtoffer mogen worden van zijn 'overtuiging', maar zelf graag in leven wordt gehouden als die 'overtuiging' hem ziek maakt. Het is hetzelfde tuig dat andere mensen wil beletten om abortus te plegen of een gewenst einde aan het leven te kunnen maken. @ MG Ik ben het geheel met u eens.

Ch0k3r
Ch0k3r21 okt. 2021 - 5:36

Iemand eeuwige marteling toewensen omdattie niet hetzelfde geloofd als jij. In dat opzicht is Van Jole nogal mild. Ik niet. Fuckin kut gelovigen met hun egoïstische fuckin kut instelling.

Norsemen
Norsemen21 okt. 2021 - 6:47

@Phantom Dit was totaal niet over de grens, en Jole wenst niemand dood. Wat niet kan is het asociale gedrag van die Arie den Ouden en zijn SGP vrinden.

Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 9:25

Phantom Dat is een belachelijk verwijt dat alleen volkomen los van de context gemaakt kan worden door iemand die weigert te onderzoeken OF Van Jole dat - "Iemand dood wensen omdat hij geen vaccin wil." - wel eens beweert.

Rutger Groot
Rutger Groot20 okt. 2021 - 18:26

Goe, we trekken de lijn even door (even los van de vraag of de opmerking van Van Joke ook voor andere geloven telt): - dikke mensen niet meer behandelen voor welvaartziektea zoal diabetes - rokers niet meer behandelen voor longziekten - etc. Dit is een hellend vlak en vandaar dat Social Media helemaal los gaat op deze domme opmerkingen....

4 Reacties
MG1968
MG196820 okt. 2021 - 19:10

@Rutger Je vergeet wel even voor het gemak dat er wel een verschil is tussen de bereikbaarheid van de oplossing en het complex aan oorzaken. Daarnaast vergeet je ook maar even voor het gemak dat bij de zaken die jij noemt deze wel degelijk spelen bij vragen als behandelen - of niet behandelen en plaatsing op wachtlijsten etc. Dus als je deze vergelijking echt wil maken is het niet meer dan logisch dat het niet gevaccineerd zijn ook zo zijn consequenties heeft. Maar dat wist je al, dat is (je) al vaker verteld maar op de één of andere manier dringt het niet door of je blijft het kwaadwillend herhalen. Maar weet dat als je je argument daadwerkelijk doortrekt je van een koude kermis thuis komt en het juist een argument is om aan het niet hebben van een vaccinatie consequenties te verbinden. Op de door jou genoemde zaken hebben die die immers ook.

Peter Stans
Peter Stans20 okt. 2021 - 19:35

@Rutger, Als ik naar de wappiefilmpjes kijk (youtube zijn leuke kanalen over te vinden) dan zijn het vaak ook nog mensen die drinken, roken enz enz... Laat ik zo zeggen, ze zien er een beetje sjofelig uit.... en ik denk niet dat die zich echt druk maken om een normaal leven te willen leiden. Maar daar gaat het verder niet over, ik snap de pogingen om de boel af te leiden wel... maar daar moeten we verder maar niet op ingaan. Het gaat dus louter om antivaxxers die met hun egoistische gedrag anderen benadelen. En het zorgpersoneel dus ook benadelen.

Sonic2
Sonic220 okt. 2021 - 21:17

Van Jole geeft zijn mening. Het is een hellend vlak inderdaad, maar prima dat mensen het bespreekbaar maken. Overigens mocht die meneer van de SGP ook zijn woordje doen. Maar dat was kennelijk niet zo belangrijk. Want die zijn rechts. En goed ofzo En van Jole krijgt nu de wind van voren. Want ongevaccineerden en zielig. Ik weet ook niet waarom ze dat zijn. Maar kennelijk hebben ze dat zichzelf ingeprent.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2021 - 21:31

Verslaving of obesitas is doorgaans geen “keuze”, de meeste mensen willen weer slank zijn en stoppen met roken. Een prik weigeren zonder medische grond is wel een keuze.

Effie2
Effie220 okt. 2021 - 16:44

Dit soort christenen gelooft meer in dogma’s van de kerk dan in wat ze met eigen ogen kunnen waarnemen. God laat de mens z’n eigen lot scheppen. Hij grijpt niet in. Karma/reïncarnatie.

1 Reactie
Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 7:05

@Effie - Er is geen kerk die een dogma heeft over vaccinatie. Daarom is in Staphorst ook bijna 60% gewoon wel gevaccineerd. Christenen maken persoonlijke afwegingen. Er is hooguit groepsdruk binnen familie- en vriendenkringen op dit punt.

LeftFuturist
LeftFuturist20 okt. 2021 - 16:42

Tja het is wel een beetje zo met vaccinaties geven we eigenlijk alle (gods)hoop op om zelfstandig iets van ons eigen lichaam te maken. als we ons lichaam fysiek niet kunnen sturen en trainen dan maar kunstmatig trainen.Over vele eeuwen zal het waarschijnlijk bekend staan als de vroegste start van het designer lichaam. Ook al zal het deze keer misschien niet aanslaan elke pandemie worden we eraan herinnert hoeveel risico we nemen.

1 Reactie
MG1968
MG196820 okt. 2021 - 19:15

"vroegste start van het designer lichaam" Iedere training buiten het gebruik van eigen lichaamsgewicht is kunstmatig trainen. En als je het hebt over hulpmiddelen buiten versus hulpmiddelen binnen het lichaam... die zijn ook van alle tijden. "hoeveel risico we nemen" Door het niet te doen zit is op dit dossier het gevaar voor de gehele populatie nogal groot.

Eid
Eid20 okt. 2021 - 15:52

Dat zou idd consequent zijn. Wellicht idee: package deal, opname alleen als u daarna ook gevaccineerd wordt. Punt. Anders wordt alles: God.

Wereldburger
Wereldburger20 okt. 2021 - 15:32

heldere logica francisco, en hadden ze op tv inderdaad die vragen maar gesteld

Zandb
Zandb20 okt. 2021 - 15:29

Tja. Wat god blijkbaar van ons vraagt, volgens bepaalde christenen, is dat we niets doen om ziektes te voorkomen. En komt iemand daardoor in de problemen, dan mag die gewoon aanspraak maken op de solidariteit. Je moet het maar willen, van god zo'n asociaal wezen maken.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen20 okt. 2021 - 16:47

Van god een sociaal wezen maken zou pas raar zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 okt. 2021 - 19:03

Persoonlijk denk ik dat Lukas het niet goed heeft begrepen.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 19:17

Van god een wezen maken is vanuit ieder perspectief raar, inclusief het geloofsperspectief.

Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 9:32

Norsemen Het u verbazen maar voor nogal wat christenen is god nu juist helemaal geen wezen. Dat is hun kritiek bijvoorbeeld op gelovigen als die van de SGP. MG Juist. Dat is dan ook wat ik bedoel en waarom ik steeds zo'n strijd heb met die Norsemen, die nog erger is dan de SGP vanwege zijn hardnekkig eenzijdig kinderachtig godsbeeld. (Voor wie meent dat ik ook maar iets inhoudelijk verdedig, dezelfde kritiek heb ik op de mensen die 'de' islam alleen maar kunnen zien als dat de Koran maar op één wijze geïnterpreteerd kan worden.)

Norsemen
Norsemen21 okt. 2021 - 22:57

Zandb Ik heb geen godsbeeld. En dat de ene gelovige denkt dat god gereïncarneerd is in de vorm van een varken en de ander dat god een bliksemschicht is zal me echt een rotzorg zijn.

Norsemen
Norsemen20 okt. 2021 - 15:12

Iemand die wat dan ook doet vanwege god's wil zou een bezoekje aan de psychiater moeten brengen.

6 Reacties
Zandb
Zandb20 okt. 2021 - 15:33

Norsemen Waarom doet u dan bepaalde dingen wel en bepaalde dingen niet? Kan dat niet even onnozel zijn, als wie gods wil meent te doen?

Norsemen
Norsemen20 okt. 2021 - 16:46

Is dit een serieuze vraag zandb?

Peter Stans
Peter Stans20 okt. 2021 - 19:37

ach schattig, een dogmatische atheist. Ga fijn bij Kees van de SGP zitten. Jullie hebben meer gemeen dan je zelf denkt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 okt. 2021 - 7:57

@Stans Dus zeker weten dat God bestaat en zeker weten dat God niet bestaat zijn ongeveer even ernstig?

Zandb
Zandb21 okt. 2021 - 9:22

Norsemen Hoe zou dat geen serieuze vraag kunnen zijn? Blijkbaar heeft het nadenken er over u al duidelijk gemaakt, wat uw antwoord moet zijn: U moet een bezoekje aan de psychiater brengen.

Norsemen
Norsemen21 okt. 2021 - 23:03

Zandb Je bent aan het raaskallen. Iets anders kan ik er niet van maken.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 okt. 2021 - 15:11

Ben het een keer eens met van Jole. Keuzes hebben consequenties.

4 Reacties
gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 15:38

Eigen keuzes wel, opgelegde uitwassen van onverdraagzaamheid door anderen is gewoon onderdrukking. Dat is al vaker gebeurt, bij de Toeslagaffaire en andere door de rechters onterecht opgelegde straffen. Wanneer aanhangers van een onterecht superioriteitsgevoel iets willen opleggen en daar deze teksten bij bedenken, is dat uitsluiting. Moreel en ethisch verwerpelijk en geestelijk niet in orde.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 19:27

@Gimli Je eigen onwil tot vaccineren en daarmee te doen wat je kunt doen maakt het enorm hypocriet dat je anderen moreel en ethische verwerpelijkheid verwijt. Wat is dat toch dat mensen die voor zich zelf de lat moreel gezien zo laag leggen wel continue anderen de maat nemen. Je hebt de mogelijkheid om op een makkelijke manier gezondheidsschade voor anderen te beperken maar laat dat bewust na. Dat zet je nou bepaald niet in de positie om te oordelen over anderen. Er zijn er weinigen die de lat nog lager hebben liggen. En die toeslagaffaire en die onterecht opgelegde straffen en al die andere zaken die inderdaad zwaar fout lopen.. bedenk dat die ultimo voortkomen uit een zelfde soort egoïstische keuzes zoals jij hier op dit dossier zelf laat zien. Alleen oog voor jezelf.

Nelisje
Nelisje20 okt. 2021 - 20:11

Je eigen onwil is precies dat wat het is, je eigen wil om iets niet te doen. Laten we dat vooral gaan afschaffen. Dacht dat het vroegere links toch anders in elkaar zat, maar tijden veranderen.

Sonic2
Sonic220 okt. 2021 - 21:00

@ Gimli55 Het startpunt van de toeslagaffaire kwam door waar NSB gedrag van een groot deel van de bevolking. Die als hongerige wolven samen met de Telegraaf riepen om de galg van mensen die frauderen. En keihard fraude bestrijding wilde. Totaal doorgeslagen fraude jacht. Waarbij het Weekers( VVD!) was die toen al riep dat de goeden onder de kwaden leden. Overigens had Omtzigt veel beter zich toen nuttig kunnen maken. Voor de rest heb je gelijk, als je alles omdraait. Het zijn de wappies die overal mee miskleunen. Die riepen dat er een chip in het vaccin zaten. Die beweerden dat de lockdown eeuwig zouden duren. Die het hebben over uitsluiting, terwijl ze in werkelijkheid gewoon kunnen testen als ze naar een restaurant willen. Maar dat bekt niet lekker die nuance. Dus maar keihard liegen dat ze worden buitengesloten. Ik heb zelden mensen( ik lees ze ook op FB) gezien die zo gigantisch moreel superieur zijn als de wappies. Enorm hard hun gelijk claimen op basis van FB rommel. En "zelfonderzoek". Niets is wetenschappelijk onderbouwt. Voor 2020 wisten ze niet eens hoe ze viroloog moesten spellen. En dan ook nog achter Baudet, Engel en dat soort types aanlopen. En een grote bek hebben van hier tot Tokio. Op basis van wat eigenlijk? Een eredoctoraat in de Facebook deskundigheid?

Greendutch
Greendutch20 okt. 2021 - 15:09

tijdens het programma de discussie gevolgd en goed begrepen wat Fransico bedoelde maar wel meteen gedacht "oei dat is een gewaagde uitspraak"! maar dat Segers zo snel reageert had ik niet verwacht. neem het voor Jole op omdat zijn uitspraak genuanceerd was -verhaal van vegetarisme- en ja, keuzes brengen consequenties mee. dat christendom eigen keuze is kan ik niet in mee gaan omdat kinderen al snel na de geboorte gevangen worden in kerkelijke webben, en het grote nadeel van de religies waar ik iets van weet allemaal de neiging hebben om anderen te overtuigen van hun gelijk i.p.v. anderen te respecteren terwijl zij tegelijkertijd vinden dat alles en iedereen door god geschapen is waardoor zij dus gods creaties minachten.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 okt. 2021 - 15:37

Segers is niet helemaal eerlijk, in z'n reactie. Jammer dat Segers het dan niet aandurft om die dominee net zo scherp en onterecht van repliek te dienen.

Peter Stans
Peter Stans20 okt. 2021 - 19:38

Hmm elke ouder voedt zijn kind op naar eigen denken. Atheistische kindertjes dan ook maar "bevrijden" van hun ouders? Onzin dus.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 okt. 2021 - 15:07

"Ik heb geen hekel aan christenen en ik bemoei me eigenlijk nooit met geloof omdat ik het een persoonlijke kwestie vind maar nu starten ze zelf het debat." Dat debat is al meer den honderd jaar aan de gang. En de man zat daar op uitnodiging. Mw. Koopmans vond het moedig dat hij er op was ingegaan. Inderdaad, het is verstandiger als Jole zich niet bemoeit met geloofszaken. Het feit dat je uit Rotterdam kom wil ook niet zeggen dat je niet op je woorden hoeft te letten.

5 Reacties
Zandb
Zandb20 okt. 2021 - 15:39

Frans Overbodige reactie. Van Jole geeft dat zelf al aan, dat hij dat beter anders had kunnen zeggen. Ik citeer: "Ik begrijp dat mensen daar aanstoot aan nemen maar dat was niet de bedoeling."

Ik weet het wel
Ik weet het wel20 okt. 2021 - 16:24

Ik ben van mening dat iedereen moet kunnen geloven waarin hij wil, maar als ik last van heb dan zou ik er niets van mogen zeggen omdat het geloofszaken zijn, wat een kul. Ik vind dat mensen zelf mogen beslissen of ze zich vaccineren of niet, maar ik mag daar wel van vinden dat ze indirect verantwoordelijk zijn voor de dood van anderen. Keuzes hebben consequenties.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 okt. 2021 - 18:02

@Zandbergen 'Aanstoot' is het effect, niet de bedoeling. Mijn punt betrof dat Jole beweert dat hij het theologische debat aangaat omdat de SGP begon. Dat is niet waar. Dat begon al in de tijd van Abraham Kuyper tegen het pokkenbriefje.

Norsemen
Norsemen20 okt. 2021 - 18:02

Iedereen mag zich bemoeien met geloofszaken.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 19:29

Als geloof nergens (buiten de eigen kring) gebruikt wordt of als argument (buiten de eigen kring) voor wordt opgevoerd bemoeid niemand zich met geloof. Zolang dat niet is bemoeid iedereen zich met geloof. En terecht.

Roel2
Roel220 okt. 2021 - 15:02

Het is schandalig hoe zelf benoemde socialisten zich voor een neo-liberaal karretje laten spannen. Als er meer bedden waren, zou niemand een plekje bezet houden: waarom worden niet mensen die de laatste tien jaar op de VVD hebben gestemd zorg ontzegd?

6 Reacties
Eid
Eid20 okt. 2021 - 15:58

@Roel Wellicht omdat we onder linkse partijen ook niet meer IC bedden hadden gehad? En ga nu niet roepen zoals de meute, dat er fors gekort is op gezondheidszorg en dat alles de schuld is van marktwerking. A: de kosten nemen nog elk jaar ruim toe en meer dan 100 miljard in de zorg is niet 'korten' hooguit kun je het hebben over de keuzes binnen dat bedrag B Met die enorme regulering kent NL helemaal geen markt, hooguit een syssteem waarin aanbieders op moeten draven ipv verplichte winkelnering, wat meestal nog duurder en veelal inefficient bleek..

Gerygrr
Gerygrr20 okt. 2021 - 16:47

Het probleem is niet het tekort aan bedden. Het probleem is een tekort aan opgeleid zorgpersoneel. Opleiden duurt jaren en stagebegeleiders hebben geen tijd door de werkdruk.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 19:35

Dus jij zegt dat het neo-liberaal beleid is om niet genoeg bedden op voorhand klaar te hebben staan voor een eventuele pandemie en/of niet genoeg bedden beschikbaar te hebben voor al die mensen die zich niet willen vaccineren? Het gevolg daarvan zou zijn dat óf jij geen uitkering meer kreeg óf een ander geen uitkering meer kreeg want als jij daarvan niet afhankelijk bent ben je niet bereid om jaar in jaar uit het aantal bedden wat daar voor nodig is aan mee te betalen. Je kunt er over twisten dat het basisniveau van aantal bedden wel een stukje hoger kan, maar wat jij schrijft is onzin.

gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 20:22

eigenlijk zouden alle aanhangers van de regeringspartijen, die verantwoordelijk zijn voor de afbraak, geweigerd moeten worden in ieder ziekenhuis. Als alle uitkomsten en onderwerpen altijd dezelfde kant op vallen is er een dictatuur, dan is er geen kritiek mogelijk en zijn de aanhangers niet anders dan de leiders in China.

Middenman
Middenman21 okt. 2021 - 7:10

@Roel - weer iemand die denkt dat je bedden kunt bijschuiven terwijl het probleem is dat er te weinig personeel is, al jaren, ook vóór Corona. Dat is een beetje hetzelfde als scholen bijbouwen omdat er een lerarentekort is.

MG1968
MG196821 okt. 2021 - 8:59

@Gimli Als je gevaccineerd bent zijn dat soort uitspraken minder hypocriet. Ook onzin, maar minder hypocriet. Doe ook wat je kunt doen!