Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie stopt de NSA?

  •  
15-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
nsa300_01.jpg
NSA verzamelt meer dan 250 contactlijsten van emailgebruikers per jaar ... Braziliaanse premier roept in VN op tot internationale regulering
Vandaag werd bekend dat de NSA naast Amerikaans telefoonverkeer en internationale social media ook de contactenlijsten van emailgebruikers aftapt. Per jaar worden meer dan 250 miljoen digitale adressenboekjes verzameld en opgeslagen. Tot op heden hebben nog maar weinig landen zich echt durven uitspreken tegen de spionage en privacyschending door de Amerikanen, vermoedelijk omdat er afspraken zijn gemaakt over de uitwisseling van verzamelde gegevens. Uitzondering op die regel is de Braziliaanse president Roussef. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelde zij de NSA-praktijken onomwonden en riep ze op tot internationale regulering.
Lode Vanoost vertaalde haar speech voor De Wereld Morgen :
Wat we hier voor ons hebben is een ernstig geval van schending van de mensenrechten en burgerrechten, een geval van een invasie en beroving van vertrouwelijke geheime informatie, die commerciële activiteiten betreft. Bovenal is dit een geval van minachting voor de nationale soevereiniteit van mijn land. Wij hebben de Amerikaanse regering ons protest laten weten en eisen verklaringen, excuses en garanties dat dergelijke daden of procedures niet meer zullen voorkomen. Vriendschappelijke regeringen en maatschappijen die oprechte strategische partnerschappen willen opbouwen, zoals in ons geval, kunnen onmogelijk toelaten dat aan de gang zijnde illegale acties doorgaan alsof dat de gewone gang van zaken is. Deze acties zijn totaal onaanvaardbaar.”
In haar toespraak kwam Roussef ook met een voorstel om het internet op internationaal niveau te reguleren op basis van vijf principes:
“Brazilië zal een aantal voorstellen op tafel leggen om een multilateraal civiel kader te creëren voor internetbestuur en –gebruik, evenals beheersstructuren die effectieve bescherming van data en informatie garanderen, die over het internet circuleren. We moeten een aantal multilaterale mechanismes opstellen voor het World Wide Web, mechanismen die in staat zijn een aantal principes concreet te realizeren.
Het eerste principe is dat van vrijheid van meningsuiting, de privacy van personen en het respect voor de mensenrechten.
Principe twee is democratisch bestuur, multilateraal en transparant, uitgeoefend met een gevoel voor openheid, dat tevens collectieve creativiteit stimuleert en participatie van de maatschappij, de overheid en de privésector.
Ten derde geldt het principe van universaliteit dat zowel sociale als menselijke ontwikkeling verzekert, evenals de totstandkoming van inclusieve, niet discriminerende maatschappijen.
Het vierde principe is dat van culturele verscheidenheid, zonder enige dwangmatige oplegging van geloof, gewoontes of waarden.
Principe nummer vijf is dat van de neutraliteit van het internet door middel van het afspreken van technische en ethische criteria, die het onaanvaardbaar maken dat politieke, commerciële of religieuze argumenten, voor welke reden dan ook, daar een beperking op leggen.
Het is behoorlijk bijzonder voor de president van één van de grootste nieuwe economieën ter wereld om openlijk in de Algemene Vergadering van de VN te verklaren dat de VS de soevereiniteit van andere landen schendt. Het is dan ook nog maar de vraag of de Verenigde Staten haar dit in dank zullen afnemen. De vraag is nu wie het lef zal hebben om haar voorstellen om de NSA aan te pakken te steunen. 
cc-foto: erokism

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Anonimus2
Anonimus215 okt. 2013 - 8:00

Go Dilma!

Joop Liefaard
Joop Liefaard15 okt. 2013 - 8:00

De Braziliaanse overheid heeft inmiddels een email systeem in gebruik genomen dat berichten volledig versleutelt en 100% veilig is. Voor zover zoiets mogelijk is. http://www.estadao.com.br/noticias/nacional,apos-denuncias-orgaos-publicos-terao-que-adotar-e-mails-criptografados,1085678,0.htm

DitBenIk2
DitBenIk215 okt. 2013 - 8:00

Bedankt Dilma. Het is toch wel triest gesteld met de wereld als Brazilie het enige land is wat zich drukt maakt om onze privacy. Ik zal nooit meer anders dan piratenpartij stemmen.

PeterDraman
PeterDraman15 okt. 2013 - 8:00

Hoewel ik het in principe eens ben met mevrouw Roussef dat het beter is om het beheer van het internet uit de V.S te halen ben ik er niet van overtuigd dat de V.N beter in staat is om de belangrijkste pijlers van het internet overeind te houden. Een blik op de telecom afdeling van de V.N is genoeg om in te zien dat ook daar geen expertise verwacht hoeft te worden. Het is belangrijk dat het internet beter beheerd wordt, en het liefst door een instantie die meer te vertrouwen is dan de V.S, maar het is niet de bedoeling dat we vanwege de NSA schandalen de boel maar naar de V.N over hevelen zonder daarbij grondig te kijken naar wat voor nadelen daar aan zitten.

Spelchecker2
Spelchecker215 okt. 2013 - 8:00

Ik zou het zelfs wat breder willen trekken: Wat hebben wij eigenlijk nog gemeen met de VS? Die vraag is meer dan ooit actueel nu we met de aanschaf van de JSF onszelf opnieuw en voor een zeer lange periode in een Amerikaans pak naaien. Wat hebben wij eigenlijk nog te zoeken bij een land dat ons welbewust met leugens de Irak-oorlog heeft in gerommeld, een land dat daar en in Afghanistan vervolgens enorme aantallen burgerslachtoffers heeft veroorzaakt, ontvoering en marteling tot een acceptabele dagelijkse praktijk heeft verheven, buitengerechtelijke opsluiting voor onbepaalde tijd (Guantanamo Bay) praktiseert, de wereld met haar drones terroriseert, Israël steunt in de gewelddadige onderdrukking van het Palestijnse volk en, last but not least, nu ook ongebreideld inbreuk maakt op onze privacy? En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun desastreuze (obese) lifestyle waarmee ze roofbouw plegen op de aarde en waarvoor ze consequent alle milieu- en klimaatonderhandelingen saboteren. Aan welke morele voortreffelijkheid ontlenen de VS eigenlijk het recht om als politieagent van de wereld op te treden? Is dit niet dé gelegenheid voor ons land om te kiezen voor een nauwe aansluiting bij onze Europese buren, waarmee wij geschiedenis, cultuur, religie en sociale gerechtigheid delen en waar overigens ook onze boterham, meer dan waar ook, gesmeerd wordt? Laten we daarom op de valreep die JSF afbestellen en ons bekennen voor een breed gedragen Europese defensieoplossing.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij15 okt. 2013 - 8:00

[ NSA verzamelt meer dan 250 contactlijsten ] 250? Daar ga je je toch niet druk over maken?

JoopSchouten
JoopSchouten15 okt. 2013 - 8:00

'Brazilië vervangt Outlook door eigen spionnenwerende e-maildienst.' Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3527635/2013/10/15/Brazilie-vervangt-Outlook-door-eigen-spionnenwerende-e-maildienst.dhtml

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 8:00

Links houdt zich angstvallig stil. Want wacht even, dit was toch de nieuwe Messias, Obama, de man van change, tranen, kindertjes met vlaggetjes en de grootste PR stunt ooit? De man heeft een systeem opgezet van totale gehoorzaamheid.

2 Reacties
toshiba
toshiba15 okt. 2013 - 8:00

Of jij let niet goed op. In EU parlement zijn het de linkse partijen geweest die het ACTA verdrag hebben tegengehouden, waar de liberalen dit coute-en-coute wilden doorvoeren. Andere eerdere wetgeving zoals op het gebied van financien kon Links niet tegenhouden, vanwege de rechtse meerderheid met hulp van de christendemocraten. En in Nederland slaat rechts al jaren de klok op dit gebied en voert steeds wetgeving door die onze privacy en burgerrechten steeds verder aantasten.

lembeck
lembeck15 okt. 2013 - 8:00

http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/08/sp-maakt-zich-grote-zorgen-om-afluisteren-kamerleden Hoezo, 'afzijdig' Hoezo, 'stil?'