Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie stopt de beoogde EU-buitenlandchef Josep Borrell?

  •  
19-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
josepborell

© Foto: State Department

Josep Borrell laat in zijn huidige functie van minister van Buitenlandse zaken van Spanje keer op keer zien dat hij gespeend is van enige tact en diplomatieke vaardigheden.
Komend najaar staat de benoeming van de Europese Commissie op de agenda. Het Europees Parlement kiest dan de Eurocommissarissen die het belang van de Europese Unie als geheel gaan behartigen. De 72-jarige Spaanse Josep Borrell is kandidaat voor de post van Eurocommissaris Buitenlandse zaken.
Borrell laat in zijn huidige functie van minister van Buitenlandse zaken van Spanje keer op keer zien dat hij gespeend is van enige tact en diplomatieke vaardigheden.
Zo schoffeerde hij tijdens een debat eind 2018 de Verenigde Staten en de inheemse bevolking met de stelling dat de VS hun onafhankelijkheid en politieke eenwording eenvoudig hadden bereikt: “Alles wat ze hoefden te doen, was vier Indianen doden”. Hij zei dit nota bene om de moeilijkheden te duiden waar Europa mee kampt om tot politieke eenwording te komen.
Zijn geopolitieke optreden kent meer bedenkelijke interventies. In november vorig jaar startte hij samen met Rusland een Cyber Security Group om verspreiding van misinformatie tegen te gaan. Om vervolgens binnen een half jaar Rusland “onze oude vijand” en een “bedreiging” te noemen.
Ook buitenlandse diplomaten hebben te stellen met de meedogenloze en tactloze Borrell. Een Grieks honorair consul verloor zijn status door zijn aanwezigheid op de officiële Catalaanse feestdag. De diplomatieke delegatie uit Vlaanderen werd naar huis gestuurd nadat hun parlementsvoorzitter zich kritisch had uitgelaten over de politieke gevangenen in Spanje.
Desinfecteren Dit gedrag is niet slechts een poging om internationaal een imago van strijdlustigheid te creëren. Borrell polariseert graag en vaak. Ook in eigen land.
De Spaanse regering had eind 2017 net het democratisch gekozen Catalaanse parlement op dubieuze gronden ontbonden, toen Borrell tijdens een partijcongres de Catalaanse samenleving gewond noemde. Hij voegde daaraan toe: “Voordat we de wond helen, moeten we deze desinfecteren”. Hij gebruikte nog net niet het woord “zuiveren”. Maar het is duidelijk; de Catalaanse samenleving moet worden ontdaan van de voorstanders van onafhankelijkheid.
Goedlachs en charmant kan Borrell ook zijn. Dit moet echter niet verward worden met diplomatie. Wie zijn boude stellingen met scherpe vragen tegemoet treedt, ziet Borrell veranderen in een driftige en onredelijke gesprekspartner, niet in staat op inhoud te overtuigen. Illustratief is een interview in augustus door Tim Sebastian. Na iedere kritische vraag beschuldigt Borrell de Britse journalist van onkunde, vooringenomenheid en leugens. Halverwege onderbreekt hij zelfs het interview vanwege vragen over de hervorming van de Spaanse grondwet.
Zijn minachting voor internationale afspraken, het fundament van de Europese Unie en een leidend principe voor Eurocommissarissen en Ministers, breekt regelmatig door het pantser van charme en decorum. Dan wordt ook duidelijk hoe ver zijn macht binnen Spanje reikt.
Integriteitsproblemen Deze zomer kwam aan het licht dat onder leiding van Borrell spionageactiviteiten hebben plaatsgevonden bij Catalaanse delegaties in onder andere Zwitserland, Duitsland en Groot-Brittannië. Dit tot woede van Schotse parlementsleden, die vanwege hun contacten met de Catalaanse vertegenwoordiging ook bespioneerd zijn door de Spaanse staat. Deze zogenaamde Borrell-gate heeft vooralsnog niet geleid tot het aftreden van Borrell.
Vorig jaar werd Borrell gecorrigeerd door IOC-directeur Miró, omdat de Kosovaarse nationaliteit niet werd genoemd op de scoreborden tijdens de wereldkampioenschappen karate in Madrid. Daarop reageert Borrell dat hij de onafhankelijkheid van Kosovo niet zal erkennen, alleen vanwege “een of andere IOC-directeur”.
Als klap op de vuurpijl zijn er nog de integriteitsproblemen waar Josep Borrell mee kampt. Tijdens de verkiezingen van 2000 moest hij zich terugtrekken als kandidaat vanwege een fraudeonderzoek bij twee door hem benoemde hooggeplaatste functionarissen binnen het ministerie van Financiën. In 2012 volgde gedwongen ontslag als voorzitter van de European University Institute wegens een belangenconflict dat hem per jaar 300.000 euro opleverde. Recenter, november 2018, is Borrell veroordeeld tot een boete van 30.000 euro voor het met voorkennis handelen op de aandelenmarkt.
Dat Josep Borrell gestopt moet worden is evident. Terug naar de vraag: wie stopt Borrell? Dat kan alleen het Europees Parlement doen. De vraag is: neemt het Europees Parlement de positie van Europa in de wereld serieus? Neemt het Europees Parlement zijn kiezers serieus? Neemt het Europese Parlement zijn eigen rol serieus of is het een marionet van de nationale regeringen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

FB3
FB325 sep. 2019 - 11:35

Interessant ook, met name als het over belangenconflicten gaat, dat de auteur van artikel Laura Prat Bertrams oprichter van spanje.cat is (waar ze “met internationale artikelen mensen informeren over wat er werkelijk gaande is in Spanje”). Zeker alleen toeval dat Borrell, die zelf Catalaan is, en sterke tegenstander van Catalaanse onafhankelijkheid is.

FB3
FB325 sep. 2019 - 11:24

Oranje en DenFlexwerker laten duidelijk zien dat ze geen idee hebben van ingewikkelde vragen. Europese integratie en politiek. Op theoretisch en intellectueel niveau zeker niet, maar ook praktisch gezien hebben ze in hun leven waarschijnlijk nooit iets meer ingewikkelds gedaan dan in het weekend het maaien van gras en boodschappen doen te coördineren…

OlavM
OlavM21 sep. 2019 - 18:02

Als het Europese Parlement Borrell afwijst als commissaris voor buitenlandse zaken -wat heel goed mogelijk is- kunnen we daar een Borrel op drinken.

1 Reactie
OlavM
OlavM21 sep. 2019 - 18:10

Al is hij een paar jaar voorzitter van het EP geweest (2004-2007).

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2019 - 14:18

@ Oranje Jij schrijft: De EU is hard op weg de Amerikanen en de Britten te overtreffen met het aanstellen van totaal ongeschikte leiders. Als je de eerste optredens van Ursula von der Leyen vergelijkt met de optredens van Trump en Johnson dan valt er als het gaat op de kwaliteit van het leiderschap veel goeds over de EU te zeggen en over de ondemocratische procedures. Geen democratie levert blijkbaar beter leiderschap op dan gekozen mensen. Dat weet jij zelf ook wel want je schrijft: Er is wel een groot verschil: de Amerikanen en de Britten kunnen verwijzen naar enige democratische invloed bij het aanstellen van hun leiders. Dat kan de EU niet. Dus je stelt impliciet vast dat het sowieso beter is het volk niet te laten kiezen. Dan kan je ook niet beweren dat het verkiezen van Europese leiders beter voor de EU is.

Oranje2
Oranje220 sep. 2019 - 19:48

De lidstaten betalen jaarlijks 150 miljard aan een EU die als het er op aankomt op de meest ondemocratische manier mensen naar voren schuift voor topposities die nog niet in staat zijn een patattent te runnen. Een zo goed als gesjeesde Duitse minister van defensie wordt uit het niets zomaar voorzitter van de Europese Commissie. Deze Spanjaard die meer conflicten achter zich aansleept dan een middelgroot advocatenkantoor aan kan krijgt de portefeuille buitenlandse zaken in de EU. De EU is hard op weg de Amerikanen en de Britten te overtreffen met het aanstellen van totaal ongeschikte leiders. Er is wel een groot verschil: de Amerikanen en de Britten kunnen verwijzen naar enige democratische invloed bij het aanstellen van hun leiders. Dat kan de EU niet.

pablocito
pablocito20 sep. 2019 - 14:26

inconvenient truth dat Borell een Catalaan is?

Imperialist
Imperialist20 sep. 2019 - 12:20

Er zijn wel meer EU-functionarissen die moeten worden gestopt. Een kleine greep uit de Europese instellingen: Verhofstadt, Draghi, Selmayr of de volstrekt ondemocratisch in achterkamertjes benoemde Von der Leyen. En als antwoord op de laatste twee vragen in het artikel: het Europees Parlement neemt zijn kiezers niet serieus en het is een marionet van de nationale regeringen. Anders hadden ze er toch nooit mee ingestemd om hun eigen Spitzenkandidaten in ruil voor een paar vage beloften op te offeren voor Von der Leyen? Ze nemen zichzelf niet eens serieus.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 sep. 2019 - 9:12

Zijn quotatie over dode indianen en zijn spionageactiviteiten tegen de Catalaanse oppositie, tonen aan dat deze man geknipt is voor de moderne EU. Precies het type dat veel democratische eieren wil breken zodat de EU-omelet gebakken kan worden. De reden dat het EU parlement deze man niet gaat stoppen is omdat ze eigenlijk het wel prettig vinden dat ze het vuile werk kan uitbesteden. Op dit forum gaat het bitterzoet genieten worden. Eerst het applaus dat de EU zichzelf gaat beschermen tegen trollen, nationalisten en fake news. Maar als de realisatie komt dat alle oppositie langzaam maar zeker onder deze categorieën gaat vallen, dan is de val al dicht geklapt.

Klaas Punt
Klaas Punt20 sep. 2019 - 8:01

Alweer een argument om die EU zo snel mogelijk te verlaten.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer20 sep. 2019 - 9:12

Quatsch.

Klaas Punt
Klaas Punt20 sep. 2019 - 15:52

Tom. Dus jij ziet er geen probleem in om door deze man vertegenwoordigd te worden? Vreemd.

DaanOuwens
DaanOuwens20 sep. 2019 - 20:50

@ Klaas Punt Jij schrijft: Dus jij ziet er geen probleem in om door deze man vertegenwoordigd te worden? Dus jij beweert dat deze Borrell jouw vertegenwoordiger is? Dat is pas vreemd, hij is namelijk niet gekozen. Hij is een medewerker van de EU. Of is Timmermans wel jouw vertegenwoordiger? Dat is dan weer merkwaardig gezien jouw kritiek op hem. Ik vind het vooral merkwaardig dat je niet beseft dat je hier flauwekul opschrijft.

Libertain
Libertain20 sep. 2019 - 7:03

Het lijkt alsof Borell op zoek naar zijn datcha is. Mogelijk is het beter dat hij dan ergens voor burgemeester wordt ingesteld?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer20 sep. 2019 - 9:15

Nog beter lijkt me dat de PSOE zsm naar een vervanger voor deze meneer uitkijkt.