Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie onze handhavers en andere dienstverleners aanvalt, krijgt met mij te maken

  •  
30-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
48518550857_b0f0c31c93_b

© cc-foto: Roel Wijnants

Tweede Pinksterdag op het middaguur start de horeca. Reken maar dat de kelners, obers en barmensen blij zijn met de politie en de handhavers. En wij ook.
Corona confronteert ons met extremen. Terwijl de ene Arnhemmer zich vanochtend fris en fruitig opmaakt voor een ontspannen weekend, trekt de ander bezorgd en zorgvuldig het uniform aan, ook op deze prachtige ochtend zit daar de hoes bij voor steek- en snijwerende panelen.
Het mensenrijk is minstens zo gevarieerd als het dierenrijk, ook in coronatijd. Gisteren schreef ik ’s middags nog met liefde voor de vrijwilligers van De Zonnebloem, die ervoor zorgen dat mensen ondanks alle beperkingen de wereld van haar mooie kant kunnen zien. En een paar uur later kreeg ik de gebeurtenis met de BOA-bijter langs.
Ik heb zwaar van doen met bijters, spugers en stekers die zichzelf verwonden, maar wie onze agenten, handhavers en andere dienstverleners aanvalt, krijgt met mij te maken. Zij staan in het brandpunt van onze coronasores, van buschauffeur tot BOA, juist nu wij het virus met de beperkingen aan het overwinnen zijn. Tweede Pinksterdag op het middaguur start de horeca. Reken maar dat de kelners, obers en barmensen blij zijn met de politie en de handhavers. En wij ook.
Beste mensen, onze vrijheid is veel en veel meer dan veiligheid. Maar veiligheid is de vader van vrijheid; vrijheid kan niet zonder. Onze agenten en handhavers zijn gemaakt voor onze vrijheid. Een eerste geschenk is alleen al de jarenlange opvoeding door hun ouders.
Als jonge mensen met een sterk rechtvaardigheidsbesef, een mooie zelfbeheersing en enorm doorzettingsvermogen komen zij binnen bij de politie en bij andere beveiligingsopleidingen. Daar trainen zij jarenlang om fit te zijn, geweld te hanteren, met mensen uit alle rangen en standen om te gaan en vooral ook escalaties vóór te zijn. Maar desondanks lopen zij nu elke dag de kans onverhoeds en plotseling beledigd, gebeten en bespuugd te worden. Vraag het maar na bij hun ouders, partners en kinderen – die hebben zij namelijk, als echte mensen.
Daar is niemand op gebouwd. Hier zijn wij echt nodig, ook als omstanders. Daar zit grote winst. Dit is misschien nog wel de grootste pijn, dat een BOA-bijter als deze werd aangemoedigd door omstanders. Niet door u en ik natuurlijk, wij tellen tot tien en stappen naar het juiste adres, de gemeente.
Laten wij in Arnhem onze dienstverleners op straat – van handhavers tot ambulancemedewerkers en van agenten tot buschauffeurs, juist welkom heten, hier in onze stad. Als gezagsdragers zorgen zij ervoor dat wij onze vrijheid kunnen waarmaken, sterker nog – in gezondheid! Dus met de regels voor drukte vermijden en afstand houden.
Ook vandaag, op deze prachtige dag, op weg naar Pinksteren. Helpt u mee?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Spierbal
Spierbal1 jun. 2020 - 13:59

De meeste boa’s die ik in de supermarkt zie lijken mij vrij aardig, maar je hebt er wel nare ventjes tussen zitten. De enige keer dat ik te maken kreeg met boa’s kreeg ik een onterechte boete. Deze werd natuurlijk na bezwaar ongedaan gemaakt.

Ewout Pool
Ewout Pool31 mei 2020 - 22:21

Beste heer Marcough, Mag ik een suggestie doen? Als u de handhavers nou weer laat doen waar ze goed in zijn én naar betaald worden (parkeren, afvaloverlast etc.) en zorgt dat ordehandhaving weer in handen komt van de politie (die de middelen en de training hebben) dan lijkt me dit een structurele oplossing. Ik keur geweld tegen handhavers absoluut niet goed, maar de overheid heeft de handhavers een onmogelijke taak gegeven.

Polletje2
Polletje231 mei 2020 - 18:25

Je zult maar een politieman als burgemeester hebben: als je alleen maar een hamer hebt, lijkt elk probleem op een spijker.

Bert de Vries
Bert de Vries31 mei 2020 - 14:30

Dit is bestuurlijke kletskoek van Marcouch. Ferme taal in strijd met de werkelijkheid. BOA en politie hebben beide al gezegd dat ze op een aantal punten niet zullen toezien op naleving. Niet uit onwil, maar omdat dat onmogelijk is. En het was de overheid, waarvan Marcouch deel uitmaakt, die regels uitvaardigde die niet kunnen worden nageleefd. Omdat situaties te complex zijn of, eenvoudiger, omdat door bezuinigingen de noodzakelijke mankracht ontbreekt. Iets waaraan Marcouch onder Rutte 2 volop heeft bijgedragen. Het is een beetje goedkoop. Eerst een groep laten stikken en daarna als een held voor hen op de bres staan.

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker31 mei 2020 - 18:01

Pijnlijk raak.

Polletje2
Polletje231 mei 2020 - 13:57

"if all you have is a hammer, everything looks like a nail"

Sonic2
Sonic231 mei 2020 - 13:43

Ik denk eerder dat de Nederlandse overheid iets probeert te handhaven wat moeilijk te handhaven is. Je moet wat verder gaan als alleen dit is een noodsituatie. En de terechte constatering dat geweld nooit goed te keuren is. Dat is het ook niet. Het is nu Eind Mei en het is op de IC's verre van Code Rood. Geen 2300 of 2400 mensen op de IC. Zoals voorspeld. Als je dan nog mensen bestraffend gaat toe spreken op iets wat je eigenlijk in een vrij land mag doen. Ook nog buiten. Waar de kans op besmettingen laag ligt. En in die zin kan ik me ook iets voorstellen bij mensen die een wielklem krijgen. En in iets minder mate met te snel rijden. Al vind ik dat mensen die te snel rijden best bestraft mogen worden. Met andere woorden. Als je iets gaat handhaven waar de mensen niet de logica van in zien krijg je ook boze reacties. Los van het tuig natuurlijk wat je moet aanpakken. Ik vind het dus een wat eenzijdig betoog. Omdat het de situatie van de afgelopen maanden herhaalt. En geen ruimte biedt voor het algehele plaatje. Een breder verhaal van vrijheden, economie, het rechts op samen scholen. En dat je moet handhaven wat handhaafbaar is. En wat mensen ook kunnen volgen. Als mensen dat minder goed kunnen volgen, krijg je reacties.

Mostafa
Mostafa31 mei 2020 - 12:37

Wie aan ze komt komt aan mij....? Met andere woorden: ik weet nu even niets meer....alleen terugslaan ? Nee meneer burgemeester, doe iets, verzien wat, wees eerlijk, niet slapen, sociaal Democraat uitstralen en creatief zijn. Een burgemeester in deze onmacht tijd naast vergaderen met politici en politie ook en zeker Psychologen en psychiaters .....want de ene heeft zijn baan kwijt of dreigt zijn baan kwijt te raken , anderen gingen scheiden, weer anderen die van hun dagelijks borrel bij hun vaste kroeg niet meer kunnen genieten, anderen kunnen geen boodschappen doen....het laatste is heel erg : Als mensen honger hebben gaan ze naar buiten net als dieren in een wilde bos....nou u meneer de burgemeester !

mariamaria2
mariamaria230 mei 2020 - 20:45

Keurig meneer Marcouch! Sta voor en achter je mensen!

Frits Jansen
Frits Jansen30 mei 2020 - 17:11

Verkeerde reflex van Marcouch als voormalig politieman. Als burgemeester moet hij naar de oorzaken kijken. Ik vermoed dat die BOA's het verkeerd aanpakken, door verkeerde leiding. Dat is geen excuus maar wel een verklaring.

1 Reactie
Mickeymouse2
Mickeymouse231 mei 2020 - 9:49

Je koppelt een vermoeden aan een boude uitspraak, dan ben je eigenlijk niet serieus te nemen.

Sam V
Sam V30 mei 2020 - 16:17

Prima oproep, maar wat gaat de heer Marcouch nu concreet doen? Hij zit in de driehoek die over de veiligheid gaat in zijn eigen stad. Toch niet alleen deze oproep die de bijters, spugers en stekers niet zal bereiken? Hoe denkt hij het gedrag te gaan veranderen zodat zijn BOA’s ook grotere groepen durven aan te spreken en niet alleen een paar mensen die een gebakje eten?

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot30 mei 2020 - 17:30

Helemaal eens, hiervoor is naast de terrechte ferme taal van Marcouch toch echt een aanoassing van de toepassing van het recht nodig, want over het algemeen komt men er met een fopstrafje van af. Zo ook bij de recente bedreiger van een homopaar. Hoe moeilijk is het om bedreigers van BOAs, ambulance personeel etc. nu eens echt hard te straffen? Neem een voorbeeld aan de UK waar fysiek geweld tegen een bobby (geen pistool) hard wordt geatraft.....

NoahAmber
NoahAmber30 mei 2020 - 15:43

Ik heb zwaar van doen met bijters, spugers en stekers die zichzelf verwonden, maar wie onze agenten, handhavers en andere dienstverleners aanvalt, krijgt met mij te maken. Die krijgen met mij te maken?! Klinkt best stoer

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 mei 2020 - 16:17

Hoe dan? Neem aan dat ie daarvoor de politie inzet Dus wie de politie aanvalt krijgt met de politie te maken Dat lijkt me evident.

Eric Minnens
Eric Minnens30 mei 2020 - 22:00

"Die krijgen met mij te maken" Ik hoop dat hij fit genoeg is, Marcouch. Past hij zo in een reeks: Suske en Wiske en de Boze Burgemeester. Krijgt hij nog hulp van Jerommeke ook. Zal hij nodig hebben. Nee, maar zonder gekheid, ik sta achter Marcouch en ben blij dat hij hier af en toe van zich laat horen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 mei 2020 - 7:28

@Eric Iemand die zo agressief zit te praten is een gezagsdrager onwaardig . En in de context van het hedendaags politiegeweld tegen de burger vind ik het weinig kies.

Eric Minnens
Eric Minnens31 mei 2020 - 9:24

@Griezel Marcouch gebruikt ferme taal, en misschien wel te ferm, dat ben ik met je eens. Maar gelukkig staan de verhoudingen hier nog niet zo op scherp als in de VS. Een burgemeester moet m.i. wel duidelijk laten blijken achter wie hij of zij staat. Hij moet zich niet door angst laten leiden zoals Pauline Krikke indertijd met die brandstapels. En hij kan natuurlijk geen geweld tegen handhavers accepteren, zoals ook vaak rond Nieuwjaar. En hij doet dat ook namens mij, want ik wil dat allemaal ook niet. Dat neemt niet weg dat er vraagtekens zijn te plaatsen bij het gedrag van sommige handhavers. Zijn boa's bijvoorbeeld zelf wel goed op de hoogte van de regels waaraan zij de burgers willen houden? Benaderen zij die burgers wel adequaat genoeg? Hoe zit dat met etnisch profileren? Is het dan niet begrijpelijk dat sommige arrestanten uit hun slof schieten? Maar ik ben ervan overtuigd dat Marcouch zich ook hiervan bewust is. Allereerst moet hij echter duidelijk maken dat geweld tegen handhavers niet acceptabel is. Dat is wat hij hier doet, maar ik begrijp je punt.

Polletje2
Polletje231 mei 2020 - 21:15

"Maar ik ben ervan overtuigd dat Marcouch zich ook hiervan bewust is." Uit de stukjes die hier regelmatig van zijn hand verschijnen blijkt daar anders niets van.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 mei 2020 - 15:40

ach hou toch op er is teveel geweld van de politie op onschuldige mensen in dit land

7 Reacties
MountEverest
MountEverest30 mei 2020 - 18:50

In 99% van de gevallen hebben ze precies de juiste te pakken. De politie kent haar pappenheimers wel. Als je je in dit land normaal gedraagt, zie je de politie vrijwel nooit. Zelfs aangifte doen kan nu digitaal.

mariamaria2
mariamaria230 mei 2020 - 20:47

Ach houd toch op! Wie goed doet goed ontmoet. Als je je netjes gedraagt en je aan de wet houdt mag je blij zijn met de Nederlandse Hermandad!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 mei 2020 - 8:22

Dat zou zo moeten zijn maar dat is niet zo Alleen al op deze site zijn er genoeg voorbeelden Waarbij Mitch Hendriquez natuurlijk de bekendste is. Het zou inderdaad zo moeten zijn dat het een respectabel instituut is die primair wil voorkomen dat er geweld plaatsvindt . Maar zo lang burgemeesters, politici en justitie agressieve excessen niet veroordeeld maar juist de hand boven het hoofd van de daders dan hebben we te maken in dit land met een gevaar voor de samenleving en niet 'beschermers van vrijheid' daarbij wordt ook verklaard waarom mensen negatief reageren op deze club. Zo ondermijnt men het eigen gezag. Juist mensen die bevoegd zijn geweld te gebruiken dienen zich correct te gedragen en mogen nooit boven de wet staan. Wat boa constrictors betreft. Walgelijke uitvinding om onbevoegde burgers als halfpolitie op straat te zetten . Dat kan natuurlijk alleen maar fout gaan. Regering had geen centjes over voor iets dat ze zelf wel noodzakelijk vonden en kwamen dus met deze oplossing. Nu willen ze die bewapenen ook nog . Gekte !

johnvangulik
johnvangulik31 mei 2020 - 11:51

"er is teveel geweld van de politie op onschuldige mensen in dit land" Beste, Hoeveel politiemensen zijn er in Nederland? Hoeveel interventies doen ze per dag? En in hoeveel van deze interventies wordt er excessief geweld gebruikt? En bij gebruik van toegestaan geweld bij interventies: Hoeveel procent van de mensen die er mee te maken krijgen zijn onschuldig?

mariamaria2
mariamaria231 mei 2020 - 12:28

@Griezel Je vergeet even de aanleiding voor de noodlottige aanhouding van Mitch Hendriqes te vemelden; wie op een overvol festivalterrein tegen de politie zegt dat hij een wapen bij zich heeft mag verwachten dat daar actie op ondernomen wordt. Zeker gezien het feit dat in die tijd veel aanslagen waren. Verzet tijdens de aanhouding gaf het laatste zetje. Geen Nederlandse agent begint zijn dienst met de gedachte om iemand specifiek geweld aan te doen. Weed blij dat je in een land leeft met een fatsoenlijke politie

Polletje2
Polletje231 mei 2020 - 21:13

De ervaringen die ik in Nederland met de politie heb opgedaan rechtvaardigen niet de betiteling "fatsoenlijk". Toen ik ooit verhuisde van een gegoede buitenwijk naar een kraakpand kwam er snel een einde aan die illusie. Misschien verklaart dat ook wel de verschillen van mening op dit gebied: het hangt sterk af van het rollenpatroon waarbinnen de ontmoeting plaatsvind. Nee, de Nederlandse politie is niet "fatsoenlijk" en bovendien verschilt de mate waarin dat niet het geval is sterk van korps tot korps. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe de Arnhemse politie is, dan moet je kijken naar de verhoren in verband met de villamoord. Het is bepaald geen uitzondering wat je daar te zien krijgt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 jun. 2020 - 9:13

@polletje wat u zegt klopt als een bus Ook is het opvallend dat de verklaring van de politie zelf meestal in strijd is met beelden en getuigeverklaringen. En als iemand dan gaat zitten beweren dat de politie er voor onze vrijheid is dan wordt ik zelfs een beetje boos. Net als dat ze in rijtjes gezet worden met echte hulpverleners. Waarbij zelfs een kromme statistiek ontstaat mbt agressie tegen hulpverleners want de politie rekent geweld tegen de politie ook als iemand ze een klootzak noemt , iets wat een logische reactie is van een burger die zichzelf met geweld van de politie geconfronteerd ziet.