Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie maakte het beste interview op tv?

  •  
11-09-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
sba300.jpg
Longlist Sonja Barend Award bekend: Onder meer Thijs van den Brink, Adriaan van Dis, Sophie Hilbrand en Twan Huys
Jaarlijks keert de VARA de Sonja Barend Award uit voor het beste televisie-interview. Woensdag maakte de omroep bekend wie dit jaar op de genomineerdenlijst staan. Naast Thijs van den Brink, Adriaan van Dis, Sophie Hilbrand en Twan Huys voeren nog acht andere bekende namen de lijst aan.
De lijst is opgesteld door tv-critici Hans Beerekamp, Jean Pierre Geelen, mediajournalist Henk van Gelder en Roy van Vilsteren.
Op de lijst zetten zij verder Wilfried de Jong, Sven Kockelmann, Joris Linssen, Marcia Luyten, Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Mariëlle Tweebeeke en Coen Verbraak.
De Sonja Barend Award is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste televisie-interview. In 2009 is de prijs in het leven geroepen door de VARAgids. De prijs is vernoemd naar Sonja Barend, de “koningin van de talkshow”. Barend was voordat ze in 2006 stopte met het maken van televisie bijna veertig jaar op de buis te zien.
De interviews waar het om gaat en de daarbij behorende omschrijvingen volgens de VARA gids:
Sven Kockelmann in gesprek met Arnold Karskens – KRO, 17 oktober 2012 – Bekijk hier het fragment
Stekelig, spannend testosteron-gesprek over de werkwijze van oorlogsverslaggever (de beste, zegt hij zelf) Arnold Karskens. Kockelmann gooit Karskens voor de voeten dat zijn versie van het verhaal over voormalig fotomodel Talitha van Zon (was vriendin van een van de zonen van de Libische leider Khaddafi) niet zou kloppen.
Twan Huys in gesprek met Jan Vlug – NOS/NTR, 6 december 2012 – Bekijk hier het fragment
Opzienbarend gesprek met de advocaat van Jasper S., op dat moment verdachte in de zaak Marianne Vaatstra. Heel nauwkeurige reconstructie (met bekentenis) vol details – dankzij de scherpe ondervraging van Huys en Vlugs openhartigheid. De volgende dag vraagt de Volkskrant aan vakbroeders: heeft advocaat Vlug slim gehandeld, in Nieuwsuur?
Sophie Hilbrand in gesprek met Lola Brood – BNN, 11 december 2012- Bekijk hier het fragment
Exemplarisch Hilbrand-interview: invoelend en nooit veroordelend. Hilbrand toont de dochter van Herman Brood onder meer beelden van haar vader als drugsgebruiker.
Jeroen Pauw in gesprek met Bram Moszkowicz – NTR, 4 januari 2013 – Bekijk hier het fragment
Met Bram Moszkowicz was wederom veel te bespreken: onder meer over zijn relatie met Eva Jinek en de dreiging dat hij uit zijn ambt zou worden gezet. De jurist ontglipte weliswaar door zich steeds maar te verschuilen achter zijn zwijgplicht, maar was evengoed zéér spannend, vanaf de eerste vraag.
Tijs van den Brink in gesprek met Franca Treur – EO, 13 januari 2013 – Bekijk hier het fragment
Schrijfster Franca Treur is gestopt met geloven in God na 11 september 2001. Tijs van den Brink gaat bij haar op bezoek om daarover te spreken: schuldgevoelens (dat je te veel met jezelf bezig bent) verdwenen, eigen verantwoordelijkheid verscheen. Opmerkelijk: na een minuut of zes raadt Treur Van de Brink aan om óók van z’n geloof te vallen.
Mariëlle Tweebeeke in gesprek met Ruud Lubbers – NOS/NTR, 29 januari 2013 – Bekijk hier het fragment
Ruud Lubbers in Nieuwsuur, een dag na de toespraak van Beatrix waarin ze haar aftreden aankondigde. Tweebeeke spreekt een openhartige oud-premier, die onder meer zegt dat prinses Juliana destijds twijfelde over haar kleinzoon.
Marcia Luyten in gesprek met Jeroen Dijsselbloem – VPRO, 3 februari 2013 – Bekijk hier het fragment
Marcia Luyten in gesprek met Jeroen Dijsselbloem, enkele dagen na de nationalisering van SNS Reaal, amper twee weken na Dijsselbloems benoeming tot voorzitter van de Eurogroep. Uitstekend geleid gesprek, onder meer over de vraag: waarom kon de staat niet alleen de goede onderdelen van SNS nationaliseren, hoezo waren alle onderdelen zo met elkaar vervlochten?
Adriaan van Dis in gesprek met Eva en Maarten Biesheuvel – VARA, 14 maart 2013 – Bekijk hier het fragment
DWDD’s boekenweekgeschenk: nog een keer Hier is… Adriaan van Dis, in vertrouwd decor. Biesheuvel is niet alleen een bijzonder schrijver, maar ook een geweldige voorlezer, zo leidt Van Dis de auteur in. En dus gebruikt Van Dis z’n interviewtijd niet voor een uitvoerig gesprek, maar om Biesheuvel een brief aan zijn vader te laten voorlezen, minutenlang. Slow television.
Joris Linssen – NCRV, 14 maart 2013 – Bekijk hier het fragment
Joris Linssen spreekt met een stel dat elkaar al jaren kent , als vrienden, maar nadat hun echtgenoten overleden een relatie kregen. Ze wachten op háár dochter, terug van vakantie. Haar andere dochter (de zus van degene die terugkeert) is enkele weken ervoor is overleden. Laatste seizoen van Linssen als Hello Goodbye-interviewer.
Matthijs van Nieuwkerk in gesprek met Mart Smeets – VARA, 8 mei 2013 – Bekijk hier het fragment
Mart Smeets schreef een boek over de periode na het interview van Lance Armstrong met Oprah Winfrey – en hoe die hele dopingaffaire op hém afstraalt. Scherp.
Coen Verbraak in gesprek met Rijkman Groenink – NTR, vanaf 22 juli 2013 – Bekijk hier de uitzending
Het format van Kijken in de ziel (verschillende interviews opgeknipt en gemonteerd op thema) maakt het lastig één gesprek te nomineren – Verbraak stond nog nooit op de longlist van deze prijs. Verbraak weet in de serie met topondernemers een ontluisterend profiel van oud-ABN-topman Rijkman Groenink te schetsen.
Wilfried de Jong in gesprek met Johan Simons – VPRO, 18 augustus 2013 – Bekijk hier het fragment, vanaf 2 uur
De indrukwekkendste Zomergasten werd het minst bekeken. Toneelregisseur Johan Simons is een uitstekend pleitbezorger voor de cultuur in Nederland. En voor het rivierenland. Na twee uur gaat het gesprek over acteur Jeroen Willems, die in december 2012 overleed.
De prijs wordt 14 oktober uitgereikt.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

meijerlahn
meijerlahn11 sep. 2013 - 10:07

Voor Buitenhof een fantastische aanwinst: Marcia Luyten

Lozerech
Lozerech11 sep. 2013 - 10:07

Alleen maar publieke omroep, is dat toeval, of?

wvdstraat
wvdstraat11 sep. 2013 - 10:07

Marcia Luyten ! Maar goed, ik geef eerlijk toe dat die keuze subjectief is: Ik ben tot vér over mijn oren smoor-en-smoorverliefd op haar..... ZUCHT ! (al vind ik het ook een uitstekend journaliste met indrukwekkende (talen)kennis en scherp analytisch vermogen)

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink11 sep. 2013 - 10:07

idd een apetijtelijk kippetje met een goed koppie