Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie luidt nou eigenlijk die alarmbellen over bunq? Een analyse

  •  
28-06-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
24084 keer bekeken
  •  
bunq

Wéér een kritisch artikel vol alarmbellen over bunq, 'the bank of the free'. De zoveelste in korte tijd. Gretig wordt het 'nieuws' verspreid en overal om me heen hoor ik de zorgen. In a nutshell: het zou onveilig zijn om je geld bij bunq te stallen.

Interessant: de bron van de berichtgeving is steeds dezelfde journalist, namelijk Stijn Bronzwaer. En dat lijkt betrouwbaar want voormalig adjunct-hoofdredacteur en chef van de mediaredactie van NRC.

Maar er is mij iets is opgevallen waardoor ik me afvraag in hoeverre in de berichtgeving door Bronzwaer over bunq nog sprake is van journalistieke integriteit.

Eerst de cijfers:

Stijn Bronzwaer (co-) publiceerde sinds 2021 zeventien (17!!) stukken over bunq.

Nou, dan zal de beste man wel een grote journalistieke interesse hebben voor banken, zou je denken, toch?

Nope, het meest recente andere artikel waarin hij over een bank schrijft komt uit 2015 (interessant binnen de context) - hierin wordt de Rabobank genoemd.

Opvallende rode draden door zijn stukken over bunq is de kritiek op het karakter van oprichter Ali Niknam (hij is heel erg slim, werkt teringhard, doet dingen graag op zijn eigen manier, heeft veel geld verdiend, en is veeleisend), Bronzwaer haalt steeds een ogenschijnlijk zelfde clubje (?) anonieme kritische oud medewerkers van bunq aan als bron, bunq doet dingen anders en is (daarom) onveilig.

En: hij vergelijkt zijn bevindingen amper tot niet met situaties bij andere banken.

Bijvoorbeeld in zijn berichtgeving over slachtoffers van phishing bij bunq wordt gehamerd op de slechte service en onveiligheid. Slachtoffers zouden nooit gecompenseerd worden. De indruk wordt gewekt dat je als bunqer meer kans loopt om fraudeslachtoffer te worden dan bij een andere bank.

Maar wie naar de cijfers kijkt ziet dat er in het afgelopen jaar 10.000 gevallen van spoofing (bankhelpdeskfraude) zijn in Nederland, waarvan slechts 85 bij bunq (al is dit getal inclusief het aantal slachtoffers van phishing, dus feitelijk zijn het er minder dan 85). Hoeveel phishingslachtoffers er bij de andere banken zijn is (mij) onbekend.

Natuurlijk kan je dan nog steeds schrijven over die 85 slachtoffers bij bunq, en je kan ook schrijven dat mensen het vervelend vinden dat bunq mensen nooit belt en dat de klantenservice na fraude ook voornamelijk online was (naast een noodnummer). Als voorbeeld wordt een slachtoffer aangehaald die nadat ze haar spaargeld zelf had overgeboekt naar een oplichter, toen naar een andere bank had gebeld om haar te helpen met het doen van aangifte. Heel vreemd, want volgens mij bel je gewoonlijk de politie als je aangifte wil doen, niet de Rabobank.

Maar het punt is: waarom de indruk wekken dat bunq zo onveilig is met 85 slachtoffers versus 9915 slachtoffers elders?

En dan de uitkering van schadevergoedingen. Daar zijn gewoon wettelijke richtlijnen voor. En bunq houdt zich daaraan (net als andere banken). Waarom doen alsof bunq haar eigen wetten bepaalt?

Maar ook vandaag was er dus weer ‘groot nieuws': bunq-medewerkers zouden stiekem in bankrekeningen van elkaar en van klanten snuffelen. Zo verklaren (weer) vier (dezelfde?) anonieme ontevreden oud medewerkers. Bij het artikel in NRC Handelsblad - uiteraard door Stijn Bronzwaer (en Merijn Rengers) - ook screenshots in beeld die de indruk wekken dat er een aantal jaar geleden intern zorgen geuit zijn. Ik zeg ‘de indruk wekken’ omdat het losse flarden zijn van gesprekken, waarin medewerkers overigens ineens niet meer zijn geanonimiseerd want kennelijk hoeft dat niet wanneer mensen níet mee willen werken aan een artikel, en de NRC-lezer moet zelf maar bedenken wat de context was en hoe een hele conversatie is verlopen.

Enfin, er zou geen controle zijn. Totale anarchie bij bunq, zo doet het artikel lijken. Maar de vraag is: klopt dit wel?

Toen NRC bunq informeerde over de vier oud-medewerkers die naar eigen zeggen stiekem hebben rond zitten snuffelen 'omdat het nu eenmaal kon en het zo verleidelijk was want ze komen er toch niet achter' (ik vraag me af wat dit zegt over deze oud-medewerkers), heeft bunq hier direct melding van gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Echter, NRC houdt haar bronnen geheim (logisch), dus een concrete aangifte kan bunq niet doen.

Stijn lijkt in dit stuk een vergelijking te trekken met andere banken. Hij schrijft dat er in de afgelopen vijf jaar 43 werknemers van banken als ING, Rabobank en ABN Amro voor de tuchtrechter zijn gedaagd nadat ze waren betrapt op rekeninggluren. Ook zegt hij dat bij bunq alle medewerkers in het systeem kunnen kijken, en bij alle andere banken niet.

Hij suggereert hiermee dat wanneer je een bunq-rekening hebt, er per saldo veel meer mensen in je rekening kunnen 'gluren' dan wanneer je bij (bijvoorbeeld) ING bankiert.

Bij ING werken in totaal 51.000 mensen. Bij bunq werken in totaal iets meer dan 500 mensen. (Dit waren er 5 jaar geleden nog maar 100)

Als ik zo naar die cijfers kijk, dan zou ik me kunnen voorstellen dat er in totaal meer werknemers mee kunnen kijken op je ING-rekening dan op je bunq-rekening. En als je die cijfers naast elkaar legt, dan vind ik 43 mensen die zijn betrapt op rekeninggluren en daarna voor de rechter zijn gedaagd behóórlijk veel. Bovendien weten we dat de meeste zaken sowieso nooit bij de tuchtcommissie terecht komen. Een logische vraag om te stellen (door Stijn Bronzwaer bijvoorbeeld) zou zijn: hoeveel waarschuwingen geven banken eigenlijk voordat ze naar de rechter stappen? Hoeveel ING medewerkers hebben daadwerkelijk stiekem in de rekeningen van hun exen of collega’s zitten koekeloeren? We weten het niet.

En Stijn Bronzwaer suggereert dan wel dat het aantal mensen die een waarschuwing hebben gekregen nul is bij bunq, 'doordat bij bunq slecht wordt gecontroleerd', maar waar baseert hij dat eigenlijk op, behalve die vier ontevreden oud werknemers wiens gedrag sowieso al niet getuigde van een grote moraal? bunq’s CEO Ali Niknam zegt, zo valt te lezen op de website van de NOS, namelijk dat er wel degelijk mensen op de vingers zijn getikt. Waarom schreef Stijn Bronzwaer dat niet op? Dit alles riekt toch naar vrij spelen met tabellen.

Dus, wordt het niet eens tijd voor een vergelijkend onderzoek bij de grootbanken? Want het neersabelen van uitsluitend die ene nieuweling - waar ik overigens zelf zeer tevreden en zeer betrokken klant ben - is namelijk uitermate dubieus en op zijn minst ontzettend slechte journalistiek.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

jaap53
jaap53
29 jun. 2024 - 22:55
Ik kreeg 3x melding op mijn Bunq app van betaalverzoek van een mij kompleet onbekend persoon. Alleen via online contact mogelijk met Bunq. Al 2 dagen NIETS vernomen. Oftewel: er is geen (of iig geen snelle adequate klantenservice bij Bunq)
Kuifje3
Kuifje3
29 jun. 2024 - 13:48
Bunq? Laatst een SMS gekregen dat ik mijn rekening moet bevestigen want mijn telefoonnummer is daar verouderd of zoiets… hm, ik heb of had daar geen rekening. Korte tijd later een vergelijkbaar bericht van de Rabo. Hm, daar heb ik ook al geen rekening. Nog iets later een bericht van een van mijn kinderen die een andere provider hebben. Kan ik even mijn Whatsapp koppelen? Ik ben ook erg populair op Facebook. Iedere maand krijg ik van de meest mooie jonge schaarsgeklede vrijgezelle dames vriendschapsverzoeken. Misschien niet helemaal wat bij dit artikel hoort. Ik lach er om, maar zouden daar nou echt zoveel mensen in trappen?
Gaitj
Gaitj
28 jun. 2024 - 22:31
Katinka is een "betrokken klant" bij bunq. Ik ben benieuwd hoe je betrokken kunt zijn bij een bank. Heeft ze aandelen en is daarom betrokken?
hgroen2
hgroen2
28 jun. 2024 - 21:51
Helaas gaat je kritiek niet op katinka. Want de NRc [stijn] heeft het onderzoek niet alleen verricht. ER is ook ism met NOS-redacteuren Ellen Kamphorst en Joost Schellevis onderzoek gedaan. https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/24/beroofd-bij-bunq-101410-euro-kwijt-in-39-minuten-en-alleen-een-chatbot-die-je-te-woord-kan-staan-a4199901 Via NRC kan je volledige diepte reconstructie nalezen, dat echt wel getuigt van goede journalistiek. Dat jij tevreden klant bent, en verder je aantijgingen niet onderbouwd jegens NRC, maakt juist dit artikel erg tendentieus.
1 Reactie
Zandb
Zandb29 jun. 2024 - 6:44
groen U bent het niet mee eens met Katinka omdat zij een tevreden klant is en omdat zij 'aantijgingen doet'. Ik weet niet over welke "aantijgingen" het heeft. Je zou er een kunnen destilleren: Er is geen sprake van journalistieke integriteit. En die aantijging onderbouwt ze wel degelijk. Dat u het met die onderbouwing niet eens bent, dat kan, maar dan is uw opmerking dat 'het' onderzoek - dus niet al die artikelen - in samenwerking met anderen was alleen niet voldoende om te overtuigen. En waarom dat onvoldoende is, dat kunt u in het artikel van Katinka lezen.
Huub53
Huub53
28 jun. 2024 - 21:41
Is kritiek op, de hoeders van de democratie als journalisten en media niet tegen de rechtstaat. Twijfelen aan hun intenties en moreel kompas is toch helemaal not done? Maar mag dat wel bij "werknemers wiens gedrag sowieso niet getuigde van een grote moraal"? Hoe zou ik, volgens Tinkebell, mijn gedrag moeten laten getuigen van een grote moraal?
Weronika
Weronika
28 jun. 2024 - 21:09
Deze reactie is verwijderd
Wie het weet mag het zeggen
Wie het weet mag het zeggen
28 jun. 2024 - 14:37
Katinka geeft op Twitter aan dat ze Ali Niknam goed kent en een enorme fan is van Bunq en het team erachter. Je kan je daarom afvragen hoe objectief iemand dan nog naar berichten over Bunq in de media kan kijken. Bunq is een relatief kleine bank tussen de andere banken in Nederland. Dus logisch dat er dan ook in absolute aantallen weinig phishing gevallen zijn en weinig medewerkers de fout in kunnen gaan. Maar procentueel gezien ligt dat anders. Ik zie dit meer als een nieuwkomer die volwassen wordt en dus, net als alle andere banken, van tijd-tot-tijd onder een vergrootglas wordt gelegd. Terecht of onterecht. Bunq zal moeten leren dat dat nou eenmaal het lot is van een bank. Bunq zal moeten leren om daar goed mee om te gaan. Door intern de zaak op orde te hebben en op de juiste manier te reageren op dit soort berichten in de media.
1 Reactie
Zandb
Zandb29 jun. 2024 - 6:36
Wei U vraagt zich af of Katinka wel objectief is en u meent daar één goed argument voor te hebben. Prima. Hebt u zich ook afgevraagd of Bronzwaer in zijn artikelen wel objectief is? En met welke argumenten zou het resultaat van dat afvragen willen onderbouwen?
Stefan ten Teije
Stefan ten Teije
28 jun. 2024 - 12:26
Terechte kanttekeningen bij de berichtgeving over phishing bij Bunq, maar ik begrijp niet goed waarom de integriteit van een enkele journalist meteen ter discussie moet staan, zonder enige aanwijzing dat die een dubbele agenda zou hebben - laat staan bewijs dat die zou bestaan.
1 Reactie
Zandb
Zandb28 jun. 2024 - 13:27
Stefan U kunt toch gewoon op dat wat deze journalist allemaal schrijft afgaan? En u een oordeel vormen over de kwaliteit en als die inderdaad niet te best is, op de manier die de schrijver van dit artikel duidelijk maakt, dan kunt u toch ook constateren dat er geen sprake is ban. journalistieke integriteit. Maar als er nou iets ontbreekt in dit artikel, dan is het de conclusie die u trekt. Journalistieke integriteit is namelijk iets heel anders dan de integriteit van de journalist.
Markzelluf
Markzelluf
28 jun. 2024 - 10:07
Op zich prima dat Katinka checkt wie Bunq zo kritisch volgt, want inderdaad komt deze bank momenteel vaak slecht in het nieuws. En dat nieuws wordt ook opgepikt door bijvoorbeeld het journaal en ook toezichthouders ondernemen naar aanleiding hiervan actie. Er is dan zo te zien ook echt wat aan de hand. Mensen verliezen enorme bedragen door phishing, maar de bank houdt zich in eerste instantie van de domme; reageert niet op verzoeken tot hulp, neemt geen maatregelen om nieuwe problemen te voorkomen, noem maar op. Sterker nog, als blijkt dat medewerkers op de rekeningen van anderen kijken zonder dat het nodig is, wil de baas niet voor de camera een toelichting geven op de acties die hij onderneemt dit te voorkomen. Zijn er bij Bunq inderdaad veel minder overtredingen dan bij andere banken, zoals Katinka stelt? Absoluut bezien, is dat zeker het geval. Maar waar bij Bunq momenteel slechts (sinds kort) 500 mensen werken, zijn dat er bij ABNAmro alleen al in Nederland 17,5 duizend. En ING heeft er 51.000, waarvan 12 duizend in Nederland. Het heeft er alle schijn van dat Bunq haar controleprocessen en beveiligingssystemen nog maar matig op orde heeft. Prima dus dat daar aandacht aan besteed wordt; het zal je geld of privacy maar zijn. En die boodschapper, leidt die niet aan een tunnelvisie? En heeft hij niet steeds dezelfde bronnen? Wellicht, maar een tunnelvisie, nooit last van gehad, Katinka?
3 Reacties
Zandb
Zandb28 jun. 2024 - 13:50
Mark U schrijft een gemeen stukje. In wezen is het helemaal niet mooi dat Katinka de artikelen van Bronzwaer 'checkt'. Want volgens u doet ze daar volkomen fout aan. Bunq is schuldig 'want er is iets aan de hand' - hetgeen overigens Katinka ook geenszins ontkent - en dus doet Bronzwaer goed werk. Want, populistiseert u: "Het zal je geld of je privacy maar zijn." Wat hier ontbreekt is ook maar enige inhoudelijke beoordeling van de argumenten die Katinka noemt, als 'bewijs' voor haar hoofdgedachte: Er is onvoldoende sprake van journalistieke integriteit". Niets. Het is alleen maar een in vage algemene bewoordingen gemeen stukje, wat u schrijft, waarin elke reflectie op de inhoud van het artikel van Katinka ontbreekt. Bronzwaer houdt er "wellicht" een "tunnelvisie" op na, concludeert u dan nog wel uit Katinka's artikel - maar dat is nota bene wel uw conclusie die u Katinka in de mond legt. Ik citeer: "En die boodschapper (Bronzwaer, zandb), leidt die niet aan een tunnelvisie? En heeft hij niet steeds dezelfde bronnen? Wellicht, maar een tunnelvisie, nooit last van gehad, Katinka?" Een gemene reactie, dus.
Markzelluf
Markzelluf28 jun. 2024 - 15:24
Ik trek de integriteit van de journalist niet in twijfel, Zand. Dat doet Katinka. En ik vraag me af of ze wederhoor heeft gedaan. Dat zou toch wel netjes zijn als je iemand publiekelijk beschuldigt. En daarnaast is er bij Bunq natuurlijk ook veel aan de hand. Klanten zagen hun tekening geplunderd. De privacy van klanten is volgens het journaal geschonden en de autoriteiten verrichten nu nader onderzoek. Ik geloof dat er inderdaad sprake is van een gemeen stukje, maar niet van mijn hand.
Zandb
Zandb29 jun. 2024 - 6:57
Mark U kunt blijkbaar niet lezen. Ze beoordeelt de artikelen die Bronzwaer schrijft. En die artikelen zijn journalistiek niet integer. Ik heb gezegd dat dat een heel verschil is met beweren dat een journalist niet integer is. Dat laatste legt u Katinka in de mond. Dat is uw conclusie en niet de hare. U doet alsof Bronzwaer, hier in dit artikel, als onderwerp besproken wordt en niet de artikelen die hij schrijft. Nogmaals: Wie een beetje kan lezen, kan zien dat Katinka Bronzwaer nergens van 'beschuldigt' dan van het ontbreken van een journalisitieke integriteit, als het om deze serie artikelen gaat. Ik heb u overschat: U schrijft hier geen gemeen stukje maar een dom stukje.
badgast
badgast
28 jun. 2024 - 10:07
Het is natuurlijk interessant om de vergelijking van hoeveelheden Bunq slachtoffers versus slachtoffers bij andere banken uit te voeren. Maar als je alleen de absolute getallen noemt en niet de verhouding, kom je niet erg ver bij een kritische blik naar je betoog. Welk percentage van de Bunk rekeninghouders wordt slachtoffer van die fraudes? Welk percentage is het bij de andere banken? Die andere banken zullen bij elkaar tussen de 12 en 15 miljoen nederlanders tot klant hebben. Dat betekent dat 10.000 slachtoffers minder dan één promille van de klanten vormt. Hoe zit dat met de pakweg 100 slachtoffers bij Bunq? Loop je als klant van Bunq 10, 20, 30 of meer keer kans succesvol aangevallen te worden door oplichters? Of is Bunq al zo groot dat de percentages slachtoffers nagenoeg gelijk zijn?
1 Reactie
hartpine
hartpine28 jun. 2024 - 17:17
Je bent me net voor.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
28 jun. 2024 - 9:26
Ik vind hier op Joop een artikel van slechts een paar maanden terug https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/ton-kwijt-zonder-contact-met-bank-alarm-over-bankhelpdeskfraude-bij-bunq Als Kassa en de consumentenbond waarschuwen is er wellicht iets aan de hand. En met cijfers en getallen kun je van alles bewijzen. Maar dat doet de schrijfster hier eerlijk gezegd zelf ook.
1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 jun. 2024 - 10:11
@ha, is geen artikel van Joop, maar van Kassa natuurlijk ;-)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor