Joop

Wie Lale Gül heeft gelezen, mag de roman Arab niet missen

  •  
08-06-2021
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
5192 keer bekeken
  •  
lale-gul
Bij mij in de buurt hebben ze op de fundamenten van een katholieke kerk een moskee gebouwd met twee minaretten zoals je die ook in buitenwijken van Istanboel tegenkomt. Heel mooi, bijna tegen de dijk aan.
Lale Gül laat haar roman Ik ga leven vooraf gaan door vijf citaten van Multatuli en één van Friedrich Nietzsche. Aan het slot dankt zij behalve uitgever Mai Spijkers en redacteur Sophie Verhappen Dennis Honing en Herman Langgraf. Dat is een opmerkelijk koppel. Honing verscheen een jaar of tien, twaalf geleden in talkshows als ze daar een radicale moslim nodig hadden om de volkstoorn gaande te maken. In 2015 echter viel hij van dit geloof af om zich terug te vinden in kringen van GeenStijl en Café Weltschmerz. Herman Langgraf is een pseudoniem van de Friese schrijver Ivo Poelsma , die het gebruikt om aforismes op Twitter te zetten. In zijn provincie kennen ze hem vooral als popjournalist bij Omrop Fryslân. Zij verdienden de dank van Lale Gül door indirecte medewerking aan Ik ga leven. Ze gaven haar  toestemming respectievelijk grappen en aforismes op te nemen in haar boek. Poelsma legde aan Trouw uit welke invloed hij op de roman heeft gehad. En passant leren wij dat het weer aan is met Freek. Hij is de grote liefde uit Ik ga leven. Aan het eind verbreekt Lale Gül de relatie vanwege de grote risico’s en ook wel omdat hij het gevaar van de andere kant niet wil zien maar begrip probeert op te brengen voor het andere.
Toen ik de laatste pagina van Ik ga leven had omgeslagen, kostte het me moeite om het boek te plaatsen. Lale Gül had me toegang gegeven tot een razende gedachtevloed die zich nergens door liet stoppen. Het was het relaas van een ontsnapping, eerst mentaal daarna ook lijfelijk aan een knellend geloof en een even knellende subcultuur. Net als haar jongste zusje Defne is Lale Gül slachtoffer van een maagdelijkheidscultus die het Midden-Oosten al millennia in zijn greep heeft. En die meteen geïntegreerd en nader gelegitimeerd werd door de Abrahamistische godsdiensten: het jodendom, het (Byzantijnse) christendom en de islam. Zij wordt zoveel mogelijk thuis gehouden. School en universiteit zijn geen plicht maar een bevrijding. De hoofddoek is het symbool van de onderdrukking, die thuis wordt georganiseerd en gaande gehouden door moeder. De iPhone heeft de controle alleen maar verscherpt. Toch slaagt Lale Gül erin zich gedeeltelijk aan de deze druk te onttrekken. Zij gaat zelfs een vurige, sterk door erotiek getekende, relatie aan met student bouwkunde Freek, zoon van een Haagse PVV-donateur.
Lale Gül heeft in eigen kring maar één echte bondgenote, haar grootmoeder, een analfabete vrouw, volwassen geworden in een Turks boerendorpje. Zij trekt zich van niemand iets aan en zeker niet van haar maniakale dochter met haar koran en haar geboden. Lale Gül draagt Ik ga leven aan haar op (en zus Defne). Toch blijft zij een vage figuur. Eigenlijk wordt alleen haar onaangename lijfsgeur met precisie beschreven. Niet hoe zij in het leven staat of wat zij denkt.
Moeder haalt haar wijsheden bij de Milli Gorus , een internationale Turkse organisatie die een van dik hout zaagt men planken islam preekt. Bij mij in de buurt hebben ze op de fundamenten van een katholieke kerk een moskee gebouwd met twee minaretten zoals je die ook in buitenwijken van Istanboel tegenkomt. Heel mooi, bijna tegen de dijk aan. Lale Gül komt uit de Kolenkitbuurt in Amsterdam maar hier in Schiedam hebben we ook zulke wijken. Behalve die moskee van de Milli Gorus kennen we er in de stad nog twee waarvan één (die van Het Turkse ministerie van geloofszaken Dyanet) is gevestigd in een oude distilleerderij waar mij opa destijds nog een kwart eeuw whisky gestookt heeft.
Nu ik Lale Gül gelezen heb, ben ik toch niet doorgedrongen tot haar milieu of dat van de Milli Gorus. Ik heb een woedende veroordeling gelezen van een onderdrukkende beweging die de aanhangers van jongs af aan bijvoorbeeld via zondagsscholen in een klemmend keurslijf van dogma’s sluit. En die continu waarschuwt tegen geestelijke invloeden van buitenaf. En die vrouwen onderdrukt. The whole shebang.
Maar ik ben niet binnen geweest want Lale Gül doet haar aanval niet van binnenuit maar van buitenaf. Zij heeft als het ware de hele Ottomaanse cultuur, de totale verhalenschat, de wijsheden en de sterke verhalen opzij gezet om het gevaarlijke, het uit de tijdse van de Milli Gorus en waar die voor staat te laten zien. De geestelijke  door wie moeder zich laat leiden heet dan ook imam Wawelaar. Dat is een rechtstreekse verwijzing naar de oerhollandse dominee Wawelaar uit het werk van Multatuli. Daarom blijft grootmoeder ook zo’n vage figuur.  Lale Gül schetst niet van binnenuit. Ze laat zich immers leiden door Multatuli en Nietzsche. Ze ontleent haar bon mots aan Dennis Honing, de afvallige fundamentalist en een popjournalist uit it Heitelân.
Nederlands meest gerenommeerde wetenschapshistoricus Floris Cohen is diep onder de indruk van Ik ga leven. Hij leest het boek als een knappe ideeënroman. Hij interpreteert het boek als het verslag van een innerlijke tweestrijd. In een dronken gesprek met medescholieren tijdens de Romereis herkent Cohen iets van een Platonische dialoog. Hij haalt de verlichtingsfilosoof Kant erbij. In de visie van Cohen verkiest Lale Gül de vrijheid. Zij gaat voor de Verlichting. Anders kun je niet leven.
Professor Cohen heeft het scherp gezien. Het is helemaal niet de bedoeling dat wij de wereld leren kennen waaruit Lale Gül wil ontsnappen. Het gaat om die worsteling en om de bevrijding. Misschien dat het daarom ook zo’n bestseller is geworden. Zelfvoldane blanke lezers stellen met genoegen vast hoe zo’n verre vreemde naar hen toe komt en de grote waarheid ontdekt, die voor henzelf al lang zonneklaar was. Dat Ik ga leven hier en daar een stevige tik uitdeelt aan zulke intellectuele zelfingenomenheid, daar lezen zij ongetwijfeld overheen.
Wie echt achter de gordijnen van de Kolenkitbuurt en aanverwante wijken wil kijken, moet elders zijn heil zoeken. Gelukkigerwijze heeft Mai Spijkers ongeveer tegelijk met Ik ga leven een roman gepubliceerd die daarbij wel hulp biedt: Arab door Parham Rahimzadeh.
Zijn boek speelt op voor mij bekend terrein. Een van de meer gewelddadige scènes vindt plaats voor de middelbare school, een minuutje of vijf lopen van mijn huis, De hoofdpersoon Bassam woont in Schiedam Groenoord, een wijk met hoge flats aan de andere kant van de snelweg. In het eerste hoofdstuk treffen wij hem aan als vakkenvuller bij Albert Heijn. Hij doet dat niet voor het magere loontje maar om een goede indruk te maken op Bureau Halt. Voorlopig rijdt hij ook op een zoveelstehands scooter. “De Ibabesj loeren naar me, door een ‘echte baan’ te hebben laat ik ze zien dat ik mijn criminele tienerleven wil beteren. En door goede cijfers te halen op school laat ik Baba zien dat ik het ook meen”. De ibabesj zijn de wouten. Daarmee is de toon gezet. Bassam wil maar één ding: niet worden zoals zijn chef bij Albert Heijn. Daarvoor zijn twee dingen hoogst noodzakelijk: een VWO-diploma halen en voldoende geld binnen harken. Dat kan voor een jongen uit zijn milieu en die buurt alleen door handel in hasj, coke en pillen. Bassam kijkt meewarig naar zijn baas. “Rick gaat waarschijnlijk met pensioen hier. Hij heeft nooit echt geleefd en dat zal hij ook nooit doen. Zijn leven is zo voorbij. Als hij terugkijkt naar wat hij allemaal heeft gedaan, ziet hij niks memorabels terug. Hij ziet hoe hij al die jaren verlangde naar een motor. Maar in plaats daarvan alleen geld genoeg had om een motorjack te kopen en een tweedehands lowriderfiets. Rick heeft een leven dat altijd net te weinig is”. Zoals haast iedereen in het soort buurten, waar Bassam en ik wonen.
Ook in Arab speelt een – in dit geval overleden – moeder een belangrijke, drijvende rol. Datzelfde geldt voor Ayla, de knappe Turkse die vanwege haar waakse etnische omgeving niet zonder risico aaibaar is.
Bassam zelf is dubbel allochtoon. Hij stamt – althans voor de helft – uit de Arabische minderheid in Iran, die het ter plekke vaak hard te verduren heeft. Zijn vader vluchtte met het gezin naar Nederland toen hij nog een klein jongetje was. Groenoord is Bassams habitat en zo zie ik mijn leefwereld door de ogen van hem en de vrienden die hij maakt om zich staande te houden op het harde plaveisel van Schiedam. De Mocro’s en de Antillianen nemen hem in hun gelederen op. Samen verdedigen zij zich, bijvoorbeeld tegen de kaas die in het bijzijn van de verkeerden “Hamas, hamas alle joden aan het gas” zingt. Vader zag zijn Iranese ingenieursgraad in Nederland niet erkend. Hij werkt zich kapot op booreilanden en raakt na het faillissement van de DSB-bank in de schuldsanering. Bassam heeft zijn inkomsten uit de drugs nodig om de familie boven water te houden en om zijn ideaal – een hogere opleiding – te verwezenlijken. Hij vertelt zijn avonturen vanuit zijn belevingswereld en niet die van om zo te zeggen autochtoon Nederland, laat staan die van westerse schrijvers en filosofen. Officieel Nederland is in het hele boek op een schimmige manier aanwezig. Dat zijn autoriteiten en andere types die geen idee hebben van hoe het werkelijke leven op de straten is. Ze zijn wel de klanten voor wie Bassam en zijn vrienden lucratieve contacten aangaan met Brabantse pillendraaiers. Ze zijn de doorbitches die je tijdens een uitgaansavond moet zien te omzeilen want vreemde oosterlingen zijn in een club zelden welkom. Toch is Bassams broer een gevierde disc jockey die tot in Londen draait. We maken kennis met een wereld vol tegenstrijdigheden. Ook de onderlinge verhoudingen zijn zelden wat ze lijken. De eenvoudige clichés en patronen waarmee wij en in ieder geval types als Marco Pastors, de tsaar van Rotterdam-Zuid, naar de probleemwijken kijken, zetten de lezers van Arab constant op het verkeerde been. En wat te denken van het gegeven dat Bassam zich even los wil maken van de chaos in Nederland en naar Iran vertrekt om zijn militaire dienstplicht te vervullen?
Dankzij Arab kijk ik anders tegen Schiedam aan. Althans ik weet dat je er anders tegenaan kunt kijken en dan zie je een stad waarvan je het bestaan niet vermoedde. Dat komt omdat auteur Parham Rahimzadeh ons via Bassam kennis laat maken met hoe ze in zijn subcultuur denken. Wat de referentiekaders zijn, wat de taboes, wat de grenzen. Dat is het verschil met Ik ga leven. Wie naast het boek van Lale Gül Arab ter hand neemt, zal daar geen spijt van krijgen maar wel dieper inzicht.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de kwestie rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2021 - 2:51

Oké, ik heb gisteren 'Arab' opgehaald van de boekhandel en lig er net in te lezen. Nog niet echt een oordeel, niet echt onder de indruk, het leest wel lekker weg. Han heeft de sfeer van het boek goed opgeroepen. Maar als ik het uit heb, zal deze discussie al zijn afgesloten. Derhalve kom ik nu maar vast met een citaat dat mij trof op blz. 44 omdat het rechtstreeks raakt aan het 'gesprek', hier en elders, over Lale Gül's boek. Het citaat biedt a.h.w. terloops een spiegel voor de redenen waarom vrouwen als Lale zich willen bevrijden uit de cultuur waaruit ze voortkomen. Op straat wordt die cultuur onderling als vanzelfsprekend uitgewisseld. Elk streetwise jochie weet hoe Turken met hun vrouwen omgaan. Let wel, dat zijn dus Mocro's, Iraniërs en noem maar op, pubers van allerlei herkomst. Dat is dus niet per se discriminatie, maar 'gewone' straatwijsheid. Met een zekere humor gebracht ook nog. Kortom, voordat ik op pag. 45 verder lees, wilde ik dit typerende citaat toch even weergeven. Han heeft het goed gezien, Gül en Rahimzadeh liggen in elkaars verlengde. ---------------- "Zelfs nu ik naast een andere vrouw lig, kruip je rond in mijn hoofd, Ayla. Ben zei altijd dat ik weg moest blijven van Turkse meisjes. Hier in Schiedam heeft ieder Turks meisje minstens één broer en twintig neven die hun eer willen beschermen. 'Je speelt met je leven als je verkering zou krijgen met Ayla', zei Gi hardop lachend. 'Wacht maar Gi, het gaat me lukken. Je gaat het zien!' 'Eerst zien, dan geloven. En dan moet je ervoor zorgen dat je niet elke dag de tyfus in wordt geslagen door Ali Baba en de veertig rovers.'" ---------------- Overigens zal ik net als Femke Halsema elke moslim en elke Turk in Nederland beschermen tegen discriminatie en racisme. Ook ben ik een groot voorstander van vrouwenemancipatie. Soms moeten deze belangen tegen elkaar worden afgewogen.

Eric Minnens
Eric Minnens8 jun. 2021 - 16:50

Bedankt voor de tip. Rahimzadeh besteld. Gül had ik al gelezen (goed boek). Jammer, zeg ik als te langzame lezer. Als ik Arab uit heb, is deze discussie al verlopen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 8:56

Ik sla beiden over. Geen tijd geen interesse.

Eric Minnens
Eric Minnens9 jun. 2021 - 12:12

Blues on tuesday Geen geld. Geen vuur. Geen speed. Geen krant. Geen wonder. Geen weed. Geen brood. Geen tijd. Geen weet. Geen klote. Geen donder. Geen reet. (Jules Deelder) ???? Haha, sorry Danielle ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2021 - 13:17

OmG en dan is de week nog maar nauwelijks begonnen!

Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 14:01

Hier een goede tip voor onze veellezer Han, die ook grote interesse toont in de Islamitische cultuur: Among the Mosques, van Ed Husain. Voorlopig alleen nog in het Engels te verkrijgen, maar dat moet voor jou geen enkel probleem zijn.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 18:40

Genoteerd!

Grietje Genot
Grietje Genot8 jun. 2021 - 13:40

Altijd fijn, mensen die knokken tegen barbarij. Maar, ja, na de Catcher in de Rye, Madame Bovary, Last Exit to Brooklyn, Ali en Nino (door de Duits-joodse 'aristocraat', Kurban Said, die zich tot de islam bekeerde, of misschien ook niet (hoe kosmopolitisch wil je het hebben?)),Woutertje Pieterse, Mijn kleine oorlog, Verwoest Arcadië, Lolita, het (nimmer overtroffen) oeuvre van H. Heine enz etc enz etc lees ik voorlopig geen 'coming out'/bekentenis romans meer. Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen, coïncidentie na coïncidentie, allen insignificant, toevallig, misselijkmakend, zinloos, onbezield. Laat die romans - ocharme, kreupele fictie - maar zitten.

7 Reacties
Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 14:01

Het leven is vooral een aaneenschakeling van het intrappen van open deuren, als ik zo jouw reacties lees :-)

Grietje Genot
Grietje Genot8 jun. 2021 - 14:40

Apropos: een fraai stuk, hoor, daar niet van.

Grietje Genot
Grietje Genot8 jun. 2021 - 22:18

Dat lijkt me nogal wiedes, zelfs voor iemand die zich niet door gesloten deuren laat weerhouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 8:52

Father and Son van Edmund Gosse kan ik ook aanraden als u toch nog een interessante biografische roman wilt lezen. Zijn godsdienstwaanzinnige mamma verbood hem het lezen van literatuur. Toen is hij maar schrijver geworden.

Karingin
Karingin10 jun. 2021 - 1:38

Lees Terry Pratchett Grietje; ook fictie, fantasy zelfs, maar van de meesterlijke soort, die je laat rollen van het lachen en stiekem ook tot wonderlijke inzichten brengt

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2021 - 10:33

Voorlopig HD en DH (Hilda Doolittle en Lawrence) geen van beiden "coming out".

Eric Minnens
Eric Minnens10 jun. 2021 - 12:54

@Niets anders dan respect voor jouw belezenheid hoor Danielle, Deelder was maar een grapje. ????

EenMening
EenMening8 jun. 2021 - 13:13

Parham Rahimzadeh schrijft over de symptomen, Lale Gül legt de kern bloot.

13 Reacties
Zandb
Zandb8 jun. 2021 - 14:20

Mening Maar wat die kern is, daar brandt u zich dan weer niet aan, want dan moet u discrimineren? Want als de kern van 'een' geloof is, dat gods wetten de wereld dienen te besturen, dan hangt het er maar van af, hoe zo iemand vindt dat gods wetten dan geformuleerd zijn en hoe ze uitgelegd moeten worden en hoe ze in praktisch handelen moeten worden omgezet. M.a.w. dan weet je nog niets tot weinig. En over symptomen gesproken: wanneer we nu bijvoorbeeld een ziekte in gedachten nemen, dan kunnen we aan de symptomen die ziekte herkennen en anders om de ziekt zou dan kunnen voorspellen welke symptomen we zien. Wie zich afvraagt, of dat dan een 100% juiste uitslag geeft, die moet erkennen dat het niet altijd het geval is. Dus noch het een - een ziekte o.i.d kan je herkennen aan de symptomen - is altijd waar, noch het andere - een ziekte o.i.d. gaat noodzakelijk gepaard met die symptomen. Kortom: ook dan weet je weinig zeker. Nog helemaal niet, wanneer je je ook nog realiseert, dat je met het bestrijden van symptomen niet automatisch de ziekte bestrijdt.

EenMening
EenMening8 jun. 2021 - 14:44

In een zin zeg ik meer dan u... De kern is de onderdrukking van Lala door een orthodox religieus systeem, orthodoxe systemen kenmerken zich tot door een rigide, rechtzinnige uitleg van de leer. Maar dat is niet het hele verhaal, er zijn meerdere interpretaties van een religie mogelijk, ook meer liberale en vrijzinnige. Er is dus hoop. Er is natuurlijk ook een culturele component, die misschien nog wel belangrijker is. Het is heel moeilijk om op een andere manier naar dingen te kijken dan je van kinds af aan geleerd hebt, dat is het probleem van Lales ouders en familie. dat geldt voor veel mensen. Afstand nemen van je opvoeding is moelijk omdat je daarbij ook vaak veel verliest.

Karingin
Karingin8 jun. 2021 - 16:19

Welnee, het zijn gewoon 2 totaal verschillende ervaringen, beide niet dé waarheid over de moslimgemeenschap

EenMening
EenMening8 jun. 2021 - 17:32

Deze symptomen zijn inherent aan het leven aan de onderkant van de maatschappij. Dat is niet iets in van vandaag of gisteren maar speelde 60 jaar geleden ook al. Werkloosheid, problematische schulden, gebroken gezinnen, armoede en criminaliteit. Alleen mensen die zelf zo zijn opgegroeid weten hoe dat leven is. Dat wil overigens niet zeggen dat het in de middenklasse allemaal koek en ei is. Wil je deze mensen echt helpen, dan moet je "carrot en stick" hanteren. "Carrot" werkt maar tot op zekere hoogte, zelfs de beste hulpverleners kunnen immers lang niet alle maatschappelijke problemen oplossen. De rest moet noodgedwongen overgelaten worden aan "stick". Want zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. In Rotterdam-Zuid doen burgemeester Ahmed Aboualeb als voorzitter en Marco Pastors als directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, heel nuttig werk. Gentrification speel daarbij een belangrijke rol: "Ingrepen in de verouderde woningvoorraad die vooral bestaat uit kleine woningen moeten ervoor zorgen dat gemengde woonmilieus gerealiseerd worden, zodat woonruimte beschikbaar komt voor sociale stijgers uit Zuid en nieuwe bewoners met midden- en hoge inkomens. Bij dit alles is verduurzaming een belangrijk uitgangspunt". https://www.watdoetdegemeente.rotterdam.nl/begroting2021/paragrafen/nationaal-programma-rotte/

EenMening
EenMening8 jun. 2021 - 17:34

Deze symptomen zijn inherent = De symptomen, zoals beschreven door Parham Rahimzadeh, zijn inherent

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 18:50

Rotterdam is bezig met het verbannen van arme en te gewone mensen uit Rotterdam Zuid door betaalbare woningen af te brengen. De resultaten van dat Rijksplan, dat veel weg heeft van een koloniaal project, zijn onduidelijk. Dat blijkt als je de vage en ingewikkelde en verwarring wekkende rapportages leest.

Zandb
Zandb9 jun. 2021 - 6:02

mening Had het maar bij die ene zin gehouden, dan was u niet door de mand gevallen. Nu blijkt dat u niet één kern - die overigens ook nog eens geen vaste vorm heeft - ziet maar dat u er twee ziet: De - dus gemakkelijk van vorm veranderende - kern "een orthodox religieus systeem, orthodoxe systemen kenmerken zich tot door een rigide, rechtzinnige uitleg van de leer. Maar dat is niet het hele verhaal, er zijn meerdere interpretaties van een religie mogelijk, ook meer liberale en vrijzinnige. Er is dus hoop." en de kern "Er is natuurlijk ook een culturele component, die misschien nog wel belangrijker is." Als het dan in één zin moet, dan doe Karnigin dat veel beter. Ik wil ook nog opmerken, dat wanneer u die kern die u meent te zien wel als hard beschouwt, u dus inderdaad gaat discrimineren. En dat wilt u niet; dat siert u maar dat ondergraaft wel uw 'kern-theorie'. En wat uw verhaal van de symptomen betreft, op precies dezelfde manier zou u het verhaal van Lale dan op kunnen (moeten ?) vatten. Religieuze orthodoxe systemen, met de kenmerken die u noemt, leveren dat soort symptomen als Lale beschrijft, op.

EenMening
EenMening9 jun. 2021 - 8:42

@Zandb "En wat uw verhaal van de symptomen betreft, op precies dezelfde manier zou u het verhaal van Lale dan op kunnen (moeten ?) vatten. Religieuze orthodoxe systemen, met de kenmerken die u noemt, leveren dat soort symptomen als Lale beschrijft, op." De symptomen hebben, zoals ik ook schrijf, meer te maken met het leven aan de onderkant van de maatschappij. Die problemen zijn niet van vandaag of gisteren maar al heel oud en spelen bijvoorbeeld ook in Duindorp. De symptomen zijn dus niet direct gelinked aan religie of cultuur. Maar leven in een orthodox religieuze omgeving en cultuur kan wel leiden tot zelfsegregatie. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de bible belt. Daar zijn ook de nodige problemen. Deze mensen worden vanwege hun levensstijl, ook niet echt geaccepteerd door de bredere maatschappij en liggen, met name vanuit de linkse hoek, zwaar onder vuur. Maar "bible belters" hebben het voordeel dat ze vaak ingebed zijn in een plattelandscultuur en in hechte gemeenschappen leven.. Leven in een probleemwijk in de stad is een stuk moeilijker. Mensen aan de onderkant zijn absoluut niet gebaat bij salonsocialisten, die hen alleen als slachtoffers zien. Ze hebben meer aan iemand die hen in hun kracht zet en redelijke eisen aan hen stelt. Alleen zo kunnen ze verder komen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2021 - 10:05

Ik kan het niet meer aanhoren; mensen in hun kracht zetten. Bullshit! Dat is een totaal inhoudsloos excuus. Mensen de stad uit jagen, bepaalde mensen dan, dat dan weer wel. Anderen worden gelokt, afhankelijk van de hoeveelheid geld die ze bezitten. Eerst segregeren dan afvoeren. Dat zoiets legaal mogelijk is in Nederland is een schande. Waar doet me dat aan denken?

Parham Rahimzadeh
Parham Rahimzadeh9 jun. 2021 - 14:14

Ik denk dat als je zo een uitspraak wilt doen je allereerst Arab moet lezen. Ik schrijf over oorzaken en de gevolgen daarvan. Hoe kansenongelijkheid er systematisch in is gegoten in bepaalde wijken. Ik denk dat zowel Lale als ik in onze boeken de kern blootleggen van onze onderwerpen. Waarbij ik het heb over kansenongelijkheid en beweegredenen van jonge criminelen voornamelijk. Ik nodig de lezer daarmee hopelijk ook uit om niet zwart-wit te denken maar grijs.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2021 - 10:45

Erfelijke armoede is ook te vinden in Zuid-Oost Drenthe en op andere delen van het platteland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 23:33

Hoeveel wordt er daadwerkelijk geïnvesteerd in jonge mensen, daar gaat het m.i. om. Anders kom je inderdaad in een vicieuze cirkel terecht, waar je misschien niet meer of moeilijk nog uitkomt. Maar dat moet volgens mij op basisscholen al beginnen. Daar moet worden geïnvesteerd in kinderen, daar ligt de basis volgens mij voor verandering. Sommige kinderen hebben extra aandacht nodig die ze nu vaak niet krijgen. Vertrouwen hebben in kinderen zodat ze ook vertrouwen krijgen in zichzelf en een gevoel van eigenwaarde. Ik heb de boeken niet gelezen, dat moet ik er voor de goede orde bijzeggen. Behandel ieder kind als even waardevol en zoals je zelf behandeld zou willen worden. Wek hun nieuwsgierigheid. Daar werkt helaas niet aan mee dat ze in het basisonderwijs nu al zoveel tijd kwijt zijn aan allerlei toetsjes en toetsen zodat ze in het onderwijs daar amper nog aan toekomen. Scholen zijn een soort van testsamenleving geworden. Kinderen worden geïnspireerd door een geïnspireerde leerkracht die met liefde en met verve over de verschillende onderwerpen spreekt en erin lesgeeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2021 - 23:50

Ik moet daarbij vertellen dat ik voor openbare scholen ben en de bijzondere scholen zou willen afschaffen om dit te kunnen verwezenlijken. Daarnaast voor gemengde wijken waarin kinderen samen naar school gaan en tenminste elkaar ontmoeten en leren kennen. Misschien ben ik te optimistisch.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...8 jun. 2021 - 12:56

"en raakt na het faillissement van de DSB-bank in de schuldsanering." Het is dus eigenlijk ook allemaal een beetje de schuld van Dirk Scheringa? Die Bassam lijkt mij nou het prototype waar de Rotterdamse patseraanpak voor is ontwikkeld. Jouw duiding van de omstandigheden klinkt toch een tikkeltje vergoelijkend Han, hij is hoe je het wendt of keert gewoon een ordinair drugscrimineeltje. Een VWO opleiding doet daar niets aan af.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 13:34

Jij velt een moreel oordeel. Ik leg uit wat een knappe roman blootlegt over de stad waarin ik woon. Je zult uit dat boek misschien het een en ander halen over de effectiviteit van die patseraanpak.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...8 jun. 2021 - 13:37

@ Han Daar heb je een punt Han. Het lijkt mij zeker een lezenswaardig boek, zet het misschien wel op mijn lijstje.

Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 11:06

@ Han Lale is een jonge vrouw, jij een rijpe man. Verklaart dat niet een deel van het onbegrip?

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 12:17

Nee. Dat zou een enorme onderschatting van Lale Gül zijn.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 12:17

Ook is er geen sprake van onbegrip.

Karingin
Karingin8 jun. 2021 - 16:17

Lale is vooral heel erg boos en niet (meer) in staat te zien dat haar ervaring niet maatgevend is

Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 18:38

@ Karin De ervaring van pakweg incestslachtoffers is ook niet maatgevend, maar daarom is de woede nog wel terecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2021 - 10:38

De ervaringen van romanschrijvers hoeven niet maatgevend te zijn. Wat telt is de literaire kwaliteit van het boek.

Wappie Kappie
Wappie Kappie8 jun. 2021 - 10:12

"Bassam heeft zijn inkomsten uit de drugs nodig om de familie boven water te houden en om zijn ideaal – een hogere opleiding – te verwezenlijken." Natuurlijk kan hij niet anders. Slachtoffer van de maatschappij. Moet wel crimineel zijn om te overleven. Hij kan natuurlijk niet zo eindigen als de chef in de AH die niet eens geld voor een motor heeft.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 12:22

Weet je niet zolang je het boek niet hebt aangeschaft en gelezen.

Mokker
Mokker8 jun. 2021 - 8:03

Bassam in het boek lijkt me nogal een plat karakter, als een leven niets voor zou stellen als je je geen dure spullen kunt veroorloven. Wel herkenbaar als je weer eens wat patsende jonge drugsdealers ziet rondhangen.

19 Reacties
Zandb
Zandb8 jun. 2021 - 9:42

Mokker Is dan de consumptiemaatschappij waar wij van en in leven, niet zo plat als een dubbeltje, als het enige doel is braaf te zijn, te werken in het zweet des aanschijns en niet verder te springen dan de polsstok van je financiële situatie toelaat?

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 9:49

Hij heeft het geld dan ook nodig om zijn familie boven water te houden. Ook wil hij per se met succes een hogere opleiding afronden. En zijn overleden moeder speelt een grote rol in zijn gedachtenleven.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd8 jun. 2021 - 10:15

@ Zandb Meedoen in de platte consumptiemaatschappij, hoort daar ook het bezit van een BMW van meer dan een ton bij als je nog geen twintig jaar oud bent?

Satya
Satya8 jun. 2021 - 10:22

Dus jij wilde niet de materiële welvaart zoals mensen om jou heen hebben? Dan ben je een uitzondering.

Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 11:07

@ Han Er zijn toch wel nettere manieren om geld te verdienen? Toen ik een jonge en arme student was, draaide ik vaak nachtdiensten in een ziekenhuis. Was wel aanpoten, maar verdiende heel redelijk.

Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 11:28

@ Satya Ik wil slechts datgene waar ik op een eerlijke manier aan kan komen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 jun. 2021 - 11:54

Satya, Het hangt een beetje af van de omgeving en de (sub)cultuur waarin je opgroeit. Waar ik opgroeide was van de verheerlijking van stapels contant geld en grote auto's met vergulde velgen zoals je dat bij sommmige rappers ziet geen sprake. Aan de andere kant moest je wel Nike air schoenen hebben als je er bij wilde horen (dat laatste zal mij wel dateren trouwens). Het hangt er dan ook weer vanaf hoe gevoelig je bent voor dat soort groepsdruk. De meeste jongeren vinden het oordeel van hun leeftijdsgenoten erg belangrijk, dat is dan weer iets dat de omgeving/cultuur overstijgt. Dat gezegd hebbende, ik kende wel mensen die bijvoorbeeld heel erg hielden van sportauto's (Ferrari e.d.), of van hele dure horloges, maar zich erbij neerlegden dat dat voor hen altijd onbereikbaar zou zijn. Die stelden zich dan tevreden met het bezoeken van een autobeurs, of ze vroegen een juwelier of ze zo'n horloge eens van dichtbij mochten bewonderen. Het kwam bij die mensen echt niet op om dan maar de criminaliteit in te gaan. Maar het zal anders zijn als je in bepaalde stadswijken (Groenoord kennelijk?) opgroeit.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jun. 2021 - 12:19

Ok, jij zou nooit zo worden als Bassam. Jij zou het allemaal heel anders doen. Je ging nachtdiensten draaien in het ziekenhuis. Maar doet dat er in dit verband toe? Het gaat toch niet om jou.

Satya
Satya8 jun. 2021 - 13:01

Exkraker Maar mijn huis kun je gewoon in gaan wonen? Kees De criminele geschiedenis van Nederland terug lezende vind ik erg veel mensen die criminaliteit wel als optie zien. In een achterstandswijk zal dat anders zijn als in een gemiddelde wijk lijkt mij, ik kan mij zo voorstellen dat dan ook een ander gevoelsleven bij je binnendringt. Het vereren van halve of hele criminelen zal ook weinig toevoegen aan jongeren die weinig hebben en liedjes horen over hoe drugshandel je rijk kan maken.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 jun. 2021 - 13:27

Satya "In een achterstandswijk zal dat anders zijn als in een gemiddelde wijk lijkt mij" Dat denk ik ook. Als je opgroeit in zo'n wijk moet je waarschijnlijk wel flink van je af kunnen slaan wil je niet de schlemiel zijn die iedere keer gepakt wordt. Dat doet wel wat met je. En er zal ook een algmeen wantrouwen tegenover de politie/autoriteiten zijn, iets wat mij totaal vreemd is.

Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 13:57

@ Han Wat voor gevolgen heeft het dealen van drugs?

Zandb
Zandb8 jun. 2021 - 14:37

Jaap Wat moet je daar als zinnig antwoord op verzinnen: 1. Wat iemand wil of niet en wat hij er voor over heeft, dat bepaalt hij zelf. En wat ik daarvan vind, dat is aan mij en u en iedereen. 2. Alleen, was het maar zo vrij! Lees wat Satya terecht met zo veel woorden opmerkt: in onze consumptiemaatschappij worden op platte wijze behoeften geschapen. Denkt u nu werkelijk dat mensen weet ik veel hoe veel geld uitgeven aan make up, wanneer daar geen, door sociale controle gereguleerde platte waardeoordelen aan ten grondslag liggen, die op zeer dwingende wijze een 'behoefte' scheppen? E.e.a. resulteert maar al te vaak in: "Nood breekt wet" (winkeldiefstal van cosmetica, bv). Denkt u echt dat de symbolische slang uit het paradijs, zich ontelbare malen vermenigvuldigd niet massaal en elk uur van de dag dag zijn vernietigende werk verricht?

Karingin
Karingin8 jun. 2021 - 16:15

Sjongejonge de onnozelheid spat er weer vanaf bij de goed opgevoede en weldoorvoede kaaskoppen. Sowieso dat oordeel van een plat karakter zonder ook maar een letter gelezen te hebben. Maar ook dat "ik wil eerlijk aan mijn geld komen". Ja prima jongen, maar er zijn hele volksstammen die, al dan niet door omstandigheden gedwongen, klauwen vol met geld verdienen in de drugs. Het is nou eenmaal makkelijk geld verdienen, en als je er eenmaal in gerold bent stap je er ook niet zo makkelijk weer uit

Satya
Satya8 jun. 2021 - 17:07

Kees Ik denk dat de uitzichtloze en deprimerende omgeving ook iets met je doet. Als ik in de Parijse voorsteden eens op bezoek ga, overvalt mij een triest gevoel. Soms kom je er ook inspirerende mensen tegen al denk ik dat ik dat als puber niet goed zou kunnen inzien door de fase van ontwikkeling waarin ik toen was. Ik heb geleerd autoriteit te wantrouwen, mijn ouders zijn opgegroeid in een omgeving waar politie een bende is. Ik zelf vind het erg belangrijk dat autoriteit zichzelf bewijzen moet. Ik vind dat Nederland altijd een voorbeeld was, sinds de toeslagenaffaire erg teleurgesteld.

Exkraker
Exkraker8 jun. 2021 - 18:40

@ Karin En over die volksstammen die hun geld verdienen in de drugshandel, heb ik een negatief oordeel. Je bent tenslotte wat je doet.

Mokker
Mokker8 jun. 2021 - 19:38

@Karin Grappig dat je weer een bepaalde bevolkingsgroep hun eigen verantwoordelijkheid ontneemt en paternalistisch als slachtoffers van de maatschappij weg zet. Mensen maken zelf keuzes, het 'er in rollen' is het resultaat van een serie keuzes. En er lopen genoeg voorbeelden rond van mensen die onder vergelijkbare omstandigheden niet voor de drugshandel kozen.

Mini2
Mini29 jun. 2021 - 7:51

@Mokker Een goed praktijk voorbeeld van racism of low expectations.

EenMening
EenMening9 jun. 2021 - 8:56

Mensen aan de onderkant hebben niets aan salonsocialisten uit de middenklasse die hen alleen als slachtoffer zien. Daarmee komen ze geen stap verder. Ze zijn meer gebaat bij een benadering die redelijke eisen aan hen stelt en indien nodig hard aanpakt. In Rotterdam-Zuid zijn ze wat dat aangaat goed bezig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 10:24

[Dus jij wilde niet de materiële welvaart zoals mensen om jou heen hebben? ]. Nee, nog steeds niet. Zeker niet het het wagenpark waarover mijn buren beschikken.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd8 jun. 2021 - 7:41

Wag ik als Nederlandse kaaskop ook rijk worden door drugs te verkopen of is mijn achtergrond (vader werkte als landarbeider bij een boer en wij hadden net genoeg geld om rond te komen omdat mijn moeder bij rijke boeren schoonmaakster was) daar te goed voor? Nee, mijn moeder (pa had het te druk met werken) had mij vanuit haar christelijke opvoeding met hel en verdoemenis gedreigd als ik ooit de criminaliteit in zou gaan…

3 Reacties
Zandb
Zandb8 jun. 2021 - 9:45

Jaap Nee. Aan u als kaaskop worden natuurlijk andere (lees zwaardere) eisen gesteld. Nou goed?

Satya
Satya8 jun. 2021 - 10:20

Had Holleeder maar zo'n moeder gehad, of nog beter Remmers. Zal wel weer anders zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 10:33

Met Holleeders moeder is niks mis voor zover ik weet (ik ken haar niet persoonlijk). Leg de schuld niet altijd bij moeder als er iets fout gaat.