Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie is de klimaatontkenner van het jaar?

  •  
25-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
6888165721_3473e0cedf_o

© cc-foto: traveller_40

Een nieuwe prijs, de Gouden Hockeystick, voor de Nederlandse persoon of organisatie die actief mis- of desinformatie op het gebied van klimaatverandering verspreidt
‘How dare you’, vermaande Greta Thunberg de 110 vertegenwoordigers van landen die afgelopen maandag aanwezig waren bij de Klimaattop van de VN in New York. Thunberg sprak daar tegen 110 mensen die daadwerkelijk de macht hebben om iets te doen tegen door de mens veroorzaakte klimaatverandering.
Weblog Sargasso reikt dit jaar voor het eerst een prijs uit aan de Klimaatontkenner van het Jaar: de Gouden Hockeystick. Met deze prijs zeggen wij tegen alle klimaatontkenners en andere twijfelzaaiers: ‘How dare you’.
Schadelijke onzin Het slagen van klimaatbeleid hangt voor een groot deel af van de bereidwilligheid van overheden om in actie te komen. Draagvlak onder bedrijven en burgers is essentieel. Dat draagvlak wordt ondermijnd door allerlei personen en organisaties die onzin en halve waarheden verkondigen over klimaat en klimaatbeleid. Zoals ‘sceptische wetenschappers’ die de illusie cultiveren dat er nog een debat gaande is over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Denktanks, politici, journalisten en publieke figuren verkopen onwetenschappelijke onzin als wetenschap, en ook bedrijven verspreiden actief onwaarheden en zaaien twijfel.
Terecht gaat in het klimaatdebat de meeste aandacht uit naar de directe veroorzakers van schade: overheden die niks of te weinig doen en de grote vervuilers. Maar toch is serieuze aandacht nodig voor wat ook wel de ‘twijfelbrigade’ wordt genoemd: het voetvolk van de industrie en de pseudowetenschap. Het verspreiden van onzin over klimaat is schadelijk: het leidt tot twijfel en zo tot uitstel of misschien zelfs afstel van klimaatactie.
Kortom, er zijn veel personen en organisaties die de waarheid zoveel geweld aandoen dat je het crimineel zou kunnen noemen. Sommige experts pleiten dan ook voor het criminaliseren van het verspreiden van desinformatie. Ook op ons blog Sargasso is deze discussie gevoerd. Het is duidelijk dat het verspreiden van des- en misinformatie veel meer aandacht moet krijgen en dat we moeten ophouden met het publiek een misleidend ‘both sides’-perspectief voor te schotelen.
De Gouden Hockeystick Vandaar dat Sargasso een nieuwe prijs uitreikt voor de klimaatontkenner van het jaar: de Gouden Hockeystick. De naam van de prijs verwijst naar de hockeystickcurve, een grafiek gebaseerd op onderzoek van klimaatwetenschapper Michael E. Mann. De hockeystickcurve laat zien dat in de afgelopen 1000 jaar de temperatuur lange tijd langzaam daalde, maar recent, door de uitstoot van broeikasgassen, sterk steeg. Hoewel de hockeystickcurve inmiddels talloze keren onafhankelijk is bevestigd, is de grafiek voor veel klimaatontkenners nog altijd een geliefd onderwerp om twijfel over te zaaien.
Om de Gouden Hockeystick daadwerkelijk te kunnen winnen houdt Sargasso als richtlijn aan dat het moet gaan om een Nederlandse persoon of organisatie die door middel van een autoriteitsclaim (“wij weten waar we het over hebben”) actief mis- of desinformatie op het gebied van klimaatwetenschap en/of antropogene klimaatverandering onder het publiek verspreidt. Het gaat ons dus niet enkel om de klassieke klimaatontkenner die klimaatverandering ontkent, maar evengoed om ‘sceptici’ die menen dat klimaatverandering “van alle tijden is” en andere allang ontkrachte mythes blijven rondpompen. Ook is kwade opzet geen vereiste: het verschil tussen mis- en desinformatie is dat het bij het eerste louter gaat om onjuiste informatie, terwijl er bij het laatste ook kwade opzet in het spel is.
Nominaties welkom! Sargasso roept iedereen op om tot 10 oktober personen of organisaties te nomineren voor de Gouden Hockeystick 2019. Nomineren kan via deze nominatiepagina. De Climate Crew van Sargasso zal daarna een shortlist presenteren van genomineerden, waarop het publiek kan stemmen. Eind oktober maakt Sargasso de winnaar van de Gouden Hockeystick bekend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.