Joop

Wie is de baas van de VVD? Mark Rutte of De Telegraaf?

  •  
07-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
30609949618_d95084496f_b

© cc-foto: Roel Wijnants

Dit politieke opportunisme werd in het Verenigd Koninkrijk door Boris Johnson gebruikt om de Brexit voor elkaar te krijgen
Terwijl transnationale dreigingen zich voordoen (gewapend conflict en een migrantenstroom, de lopende corona-pandemie en natuurrampen door klimaatverandering) blijft het Haagse leiderschap doorsukkelen in de formatie. Dezelfde regering die de afgelopen vier jaar moeilijke dossiers aanpakte, durft anno 2021 — met een gefragmenteerde en opportunistische Tweede Kamer — geen leiderschap te tonen. Nederland op z’n smalst te midden van een tumultueus jaar in mondiale verhoudingen.
Deze vervreemding van de rest van de wereld doet me denken aan de Brexit. Decennialang voedde de Britse roddelpers — zoals de dagbladen The Daily Mail en The Sun — xenofobische en anti-EU sentimenten. Voor de machthebbers in het House of Commons bleek in campagnetijd inspelen op nostalgische vergezichten van een grootse natie, uiteindelijk voldoende om hun ambt te verlengen.
De campagnestrategie van menig Nederlands politicus is niet heel veel anders: zodra het media-politieke moment er zich naar verhoudt, neemt een willekeurig Tweede Kamerlid van één van de 18 politieke partijen een populaire positie in, houdt die zijn poot stijf en graaft zich in. De grenzen van een situatie testen, tot het bittere einde.
Het probleem met zo’n houding is dat de grenzen nu bereikt zijn, een bitter einde nadert voor het formatieproces. Geen regering ontkomt er in deze ongekende tijden, van meervoudige mondiale crises die zich weer op nationaal niveau manifesteren, aan: maatschappelijke ontwrichting door corona, natuurrampen door klimaatverandering, een migratiestroom uit een land getraumatiseerd door decennia aan oorlogen. De verlenging van het ambt, niet alleen naar Rutte IV, maar misschien zelfs naar Rutte V, is misschien het hoogst haalbare.
Intussen stijgt de VVD in de peilingen, in de veronderstelling dat de partij onder Mark Rutte zich rechtser van politieke middenveld bevindt dan in bestuurlijke verbanden het geval is. Dit politiek opportunisme uitte zich onlangs nog: voet bij stuk houden als het gaat om de heropening van nachtclubs en festivals, waar het kabinet in de lente het liefst zo snel mogelijk van alle maatregelen afwilde. Politiek bedrijven naar de verhoudingen van het moment en de grote vraagstukken op de lange termijn zetten.
Dit politieke opportunisme werd in het Verenigd Koninkrijk door Boris Johnson gebruikt om de Brexit voor elkaar te krijgen en leunde op de neokoloniale arrogantie van de Britten: de Brusselse machtsstructuur van gedeelde invloed in het Europese parlement als smet op de soevereine macht van een lidstaat en zijn Commonwealth.
Voor de VVD is een gedeelde macht met de progressieve vleugel van de Tweede Kamer een te grote inschikking voor zíjn kiezers; die via De Telegraaf en zijn columnisten te horen krijgen dat Nederland islamiseert, dat barbecues straks niet meer mogen en wereldleiders zouden knielen voor econoom Klaus Schwab. Alleen de héle macht, dat is de eis. Daarmee kan de VVD na Mark Rutte nog eens door de hoepel van zijn eigen kiezers springen. Een farce voor het ambacht van politiek leidinggeven in een democratie.
Het is een gebrek van ons democratisch systeem, dat cynisch genoeg perfect geschikt is voor de Instagram-politiek van de 21ste eeuw: de VVD wil doen lijken dat zij met 39 (gepeilde) zetels de enige machthebber is, zonder te beschikken over de benodigde 76 zetels voor een Kamermeerderheid. Zolang de schijn bestaat dat de VVD de progressieve vleugel niet nodig heeft, is dit de waarheid die verkondigt wordt. Deze beeldvorming, die het goed bij VVD-kiezers doet, gaat voorbij aan de noodzaak van een regering die crisisdiensten moet draaien en tussen landen in Europa legitimiteit moet uitstralen.
De arrogantie van de Haagse opportunisten zal blijven werken totdat de kiezer het door heeft, de media-politieke situatie daar eindelijk door verandert en premier Rutte moet verkondigen dat de door hem veroorzaakte impasse hem inmiddels als crisisbestrijder boven zijn macht gaat. De brandstichter die dan dienst moet gaan doen als brandweerman.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Gernier
Gernier10 sep. 2021 - 15:59

Toch aardig om te weten dat een van de best gelezen columns van De Telegraaf die van oud-PvdA-minister Ronald Plasterk is (op vrijdag). Verder zijn columnist oud-minister Willem Vermeend (PvdA) en oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg (ook al PvdA). Wekelijks verschijnt een column van Eddy Terstall (Vrij Links).

wittecisnoot
wittecisnoot7 sep. 2021 - 17:41

"Daarmee kan de VVD na Mark Rutte nog eens door de hoepel van zijn eigen kiezers springen. Een farce voor het ambacht van politiek leidinggeven in een democratie"... Het staat er echt. Het idee dat kiezers grote invloed uit oefenen op de partij waarop ze gestemd hebben. Dat lijkt mij juist democratie want het heeft geen zin om te stemmen op een partij die na de verkiezingen gewoon zich niets meer van kiezers en beloftes aan trekt. Kennelijk wil de schrijver Iraanse democratie: allerlei kandidaten maar nauwelijks invloed voor de kiezer. Verder hadden we acht jaar geleden een partij die zeer groot werd, bijna de grootste. Veel van die kiezers wilden iets anders dan de grootste partij en daarom niet dat die partij daarmee samen werkte. Maar die partij besloot niet door de hoepels van diens kiezers te springen. Vier jaar geleden werd die partij daarop gedecimeerd tot de dwerg die ze nog steeds is. Rutte heeft hiernaar gekeken. Volgens peilingen wilden Rutte's kiezers geen GL. Als wijs man besloot Rutte om niet de fout te maken die de PvdA maakte. Zo simpel is het, hoef je geen telegraaf bij te halen.

Daniel Blank
Daniel Blank7 sep. 2021 - 11:37

Alleen de bal leggen bij de VVD is te simpel, aangezien dit ook speelt bij CDA en misschien ook wel D66. D66 wil perse Christen Unie er niet bij, anders zouden ze wel een afgestraft kunnen worden tijdens de volgende verkiezingen. Omdat 'progressieve kranten' als Volkskrant en NRC dan roepen dat D66 haar identiteit te grabbel gooit. Rutte is net als het CDA bang voor een afstraffing als hij met een links blok (beter benoemd als blokje) gaat regeren. De kiezer zorgt voor de versplintering, die kiezen voor 'one issue' partijen of extremisten op de verschillende flanken.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 sep. 2021 - 15:03

Daniel U hebt het wel over de grootste partij, al jaren, met als MP, als leider, Mark Rutte, al jaren. het idee, dat is m.b.v. de media is een plausibele verklaring voor dat succes. Geen mislukking zo schrijnend of uiteindelijk werkt maar heel weinig in het nadeel en bijna altijd in het voordeel van de vVD, van Rutte. Dit hoeft u overigens niet te weerhouden er de mening er op na te houden, die u hier verwoordt; dat is aan u of u wat met mijn opmerking wilt of niet.

Eid
Eid7 sep. 2021 - 11:13

Een wat curieus verhaal: We weten dat er in Nederland traditioneel bladen / media zijn die links of rechts steunen of opporren. We kennen ze. Maar in de linkse wereld was dat nooit een probleem, sterker nog er waren hele programma's in het teken van links promoten. Wie herinnert zich niet het volprezen 'In de Rooie Haan'?. Was mooi toch? Maar nu er een debacle voor links dreigt heet het ineens opportunisme en is het een issue? Niet zo sterk. Beter kun je je afvragen waarom de VVD zo sterk blijft in de peilingen ondanks het eindeloze geklaag over geen leiderschap. Denk daar eens over na. En kom dan niet aan met 'de rest is dom'.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 sep. 2021 - 11:45

De VVD heeft zo rond een kwart van de kiezers achter zich. Dat is niet indrukwekkend ook al zijn de andere partijen kleiner.

badgast
badgast7 sep. 2021 - 12:03

Beste Han, je vergeet dat de PVV nagenoeg altijd met de VVD mee stemt. Alleen als de Grote Blonde Leider weer eens een obligate motie van wantrouwen inschiet stemmen ze anders. Je kan de PVV dus rustig bij de VVD optellen. En dan zijn ze, getalsmatig, best een club van formaat.

Freddy2
Freddy27 sep. 2021 - 8:55

Uit de verkiezingen is te halen dat het kabinet zoals deze nu is, maar dan met een andere samenstelling, toch gewild is. Zelfs met meer zetels dan in 2017 het geval was. De veroorzaker van de impasse zit dan ook in de partij die dat tegenhoud en niet bij de VVD. Verder moet je ook niet met meer partijen in het kabinet zitten dan strikt noodzakelijk is. Dat zorgt ook alleen maar voor instabiliteit. Dus is het heel verstandig van de VVD dat zij zich niet laat chanteren door 2 kleine partijtjes die weigeren elkaars handjes los te laten. Misschien dat het een keer tijd is om de feiten onder ogen te komen ipv hele rare constructies te gaan verzinnen zodat je het naar je zin hebt. Het is politiek, politiek is walgelijk, gemaakt door ziekmakende elementen zoals politici. Mooier kunnen we het niet maken.

JohnVKR
JohnVKR7 sep. 2021 - 8:54

En dan heeft Mark Rutte met Wouter de Winther ook nog eens de perfecte sidekick die meerdere dagen per week mag aanschuiven aan de talkshowtafels van NPO en RTL. Hoezo journalistieke onafhankelijkheid?

4 Reacties
Norsemen
Norsemen7 sep. 2021 - 9:55

Ik vind Wouter de Winter nog redelijk objectief. Er lopen bij De Telegraaf nog veel grotere flapdrollen rond.

Eid
Eid7 sep. 2021 - 11:15

@JohnVKR Ja, da's wel jammer. Eigenlijk zouden alleen Volkskrant en NRC adepten mogen aansluiten zoals het tot nu toe zo mooi uitkwam....

Norsemen
Norsemen7 sep. 2021 - 13:45

@Eid De Telegraaflezers doen er verstandig aan zich te houden bij programma's zoals SBS shownieuws en Dansen met sterren. Ze snappen toch niet wat er bij die talkshows gezegd wordt.

JohnVKR
JohnVKR7 sep. 2021 - 22:35

@Eid Ik heb het over journalistieke onafhankelijkheid. Sigrid Kaag is de dagelijkse schietschijf van Wouter de Winther, tijdens de verkiezingscampagne zag je dat de man consequent Mark Rutte te hulp schoot. Dat heeft weinig met journalistieke onafhankelijkheid of objectiviteit te maken, daar zit een politieke agenda achter.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 sep. 2021 - 8:54

De kiezer van de VVD zit voornamelijk in de provincie, en die lezen over het algemeen niet de Telegraaf. Verder is de kiezersgroep van de VVD aardig stabiel, dus ze hebben misschien wel als minste Instagram-politiek nodig. De 'kracht' van de VVD is dat er geen serieus alternatief is met een vergelijkbare agenda.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen7 sep. 2021 - 10:01

De kracht van de VVD is dat ze geen enkele gene hebben en alle standpunten innemen om maar populair te blijven bij kiezers waar ze in principe niets mee hebben. En De Telegraaf is de krant onder VVD stemmers. Qua niveau en qua inhoud.

Eid
Eid7 sep. 2021 - 11:18

@Norsemen Klopt, alleen bij links zit niveau. Alleen wel jammer dat de potentiele kiezers dat niet begrijpen en stemmen. Denkertje toch? Misschien is afgeven op de anderen ' ze begrijpen t niet we gaan t nog eens uitleggen' niet zo goede taktiek. Beetje eerlijke introspectie helpt wellicht.

Norsemen
Norsemen7 sep. 2021 - 12:55

"Denkertje toch?" Nee hoor, helemaal niet. De meeste mensen horen liever niet de boodschap dat ze zelf iets moeten veranderen of laten, ze geven liever anderen de schuld van alle problemen. En dat is de tactiek van rechts, en die werkt helaas nu eenmaal goed. Dat was zo, dat is zo, en dat zal altijd zo blijven. De populaire mening is echt wat anders dan een verstandige mening.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 sep. 2021 - 15:11

@Norsemen, de VVD is nog steeds economisch rechts en liberaal. Ze buigen inderdaad met diverse winden mee, maar krijgen op deze manier veel voor hun kiezers voor elkaar. De VVD is inmiddels de middenpartij van Nederland. Ze hebben overal wel stemmers en zijn de grootste partij onder de werkenden. En de Telegraaf wordt vooral gelezen in Amsterdam.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 sep. 2021 - 8:45

Ik hou daar wel van: vanuit de dadaïstische transcendentie de boel belichten en benaderen.