© cc-foto: Roel Wijnants
Toch aardig om te weten dat een van de best gelezen columns van De Telegraaf die van oud-PvdA-minister Ronald Plasterk is (op vrijdag). Verder zijn columnist oud-minister Willem Vermeend (PvdA) en oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg (ook al PvdA). Wekelijks verschijnt een column van Eddy Terstall (Vrij Links).
"Daarmee kan de VVD na Mark Rutte nog eens door de hoepel van zijn eigen kiezers springen. Een farce voor het ambacht van politiek leidinggeven in een democratie"... Het staat er echt. Het idee dat kiezers grote invloed uit oefenen op de partij waarop ze gestemd hebben. Dat lijkt mij juist democratie want het heeft geen zin om te stemmen op een partij die na de verkiezingen gewoon zich niets meer van kiezers en beloftes aan trekt. Kennelijk wil de schrijver Iraanse democratie: allerlei kandidaten maar nauwelijks invloed voor de kiezer. Verder hadden we acht jaar geleden een partij die zeer groot werd, bijna de grootste. Veel van die kiezers wilden iets anders dan de grootste partij en daarom niet dat die partij daarmee samen werkte. Maar die partij besloot niet door de hoepels van diens kiezers te springen. Vier jaar geleden werd die partij daarop gedecimeerd tot de dwerg die ze nog steeds is. Rutte heeft hiernaar gekeken. Volgens peilingen wilden Rutte's kiezers geen GL. Als wijs man besloot Rutte om niet de fout te maken die de PvdA maakte. Zo simpel is het, hoef je geen telegraaf bij te halen.
Alleen de bal leggen bij de VVD is te simpel, aangezien dit ook speelt bij CDA en misschien ook wel D66. D66 wil perse Christen Unie er niet bij, anders zouden ze wel een afgestraft kunnen worden tijdens de volgende verkiezingen. Omdat 'progressieve kranten' als Volkskrant en NRC dan roepen dat D66 haar identiteit te grabbel gooit. Rutte is net als het CDA bang voor een afstraffing als hij met een links blok (beter benoemd als blokje) gaat regeren. De kiezer zorgt voor de versplintering, die kiezen voor 'one issue' partijen of extremisten op de verschillende flanken.
Daniel U hebt het wel over de grootste partij, al jaren, met als MP, als leider, Mark Rutte, al jaren. het idee, dat is m.b.v. de media is een plausibele verklaring voor dat succes. Geen mislukking zo schrijnend of uiteindelijk werkt maar heel weinig in het nadeel en bijna altijd in het voordeel van de vVD, van Rutte. Dit hoeft u overigens niet te weerhouden er de mening er op na te houden, die u hier verwoordt; dat is aan u of u wat met mijn opmerking wilt of niet.
Een wat curieus verhaal: We weten dat er in Nederland traditioneel bladen / media zijn die links of rechts steunen of opporren. We kennen ze. Maar in de linkse wereld was dat nooit een probleem, sterker nog er waren hele programma's in het teken van links promoten. Wie herinnert zich niet het volprezen 'In de Rooie Haan'?. Was mooi toch? Maar nu er een debacle voor links dreigt heet het ineens opportunisme en is het een issue? Niet zo sterk. Beter kun je je afvragen waarom de VVD zo sterk blijft in de peilingen ondanks het eindeloze geklaag over geen leiderschap. Denk daar eens over na. En kom dan niet aan met 'de rest is dom'.
De VVD heeft zo rond een kwart van de kiezers achter zich. Dat is niet indrukwekkend ook al zijn de andere partijen kleiner.
Beste Han, je vergeet dat de PVV nagenoeg altijd met de VVD mee stemt. Alleen als de Grote Blonde Leider weer eens een obligate motie van wantrouwen inschiet stemmen ze anders. Je kan de PVV dus rustig bij de VVD optellen. En dan zijn ze, getalsmatig, best een club van formaat.
Uit de verkiezingen is te halen dat het kabinet zoals deze nu is, maar dan met een andere samenstelling, toch gewild is. Zelfs met meer zetels dan in 2017 het geval was. De veroorzaker van de impasse zit dan ook in de partij die dat tegenhoud en niet bij de VVD. Verder moet je ook niet met meer partijen in het kabinet zitten dan strikt noodzakelijk is. Dat zorgt ook alleen maar voor instabiliteit. Dus is het heel verstandig van de VVD dat zij zich niet laat chanteren door 2 kleine partijtjes die weigeren elkaars handjes los te laten. Misschien dat het een keer tijd is om de feiten onder ogen te komen ipv hele rare constructies te gaan verzinnen zodat je het naar je zin hebt. Het is politiek, politiek is walgelijk, gemaakt door ziekmakende elementen zoals politici. Mooier kunnen we het niet maken.
En dan heeft Mark Rutte met Wouter de Winther ook nog eens de perfecte sidekick die meerdere dagen per week mag aanschuiven aan de talkshowtafels van NPO en RTL. Hoezo journalistieke onafhankelijkheid?
Ik vind Wouter de Winter nog redelijk objectief. Er lopen bij De Telegraaf nog veel grotere flapdrollen rond.
@JohnVKR Ja, da's wel jammer. Eigenlijk zouden alleen Volkskrant en NRC adepten mogen aansluiten zoals het tot nu toe zo mooi uitkwam....
@Eid De Telegraaflezers doen er verstandig aan zich te houden bij programma's zoals SBS shownieuws en Dansen met sterren. Ze snappen toch niet wat er bij die talkshows gezegd wordt.
@Eid Ik heb het over journalistieke onafhankelijkheid. Sigrid Kaag is de dagelijkse schietschijf van Wouter de Winther, tijdens de verkiezingscampagne zag je dat de man consequent Mark Rutte te hulp schoot. Dat heeft weinig met journalistieke onafhankelijkheid of objectiviteit te maken, daar zit een politieke agenda achter.
De kiezer van de VVD zit voornamelijk in de provincie, en die lezen over het algemeen niet de Telegraaf. Verder is de kiezersgroep van de VVD aardig stabiel, dus ze hebben misschien wel als minste Instagram-politiek nodig. De 'kracht' van de VVD is dat er geen serieus alternatief is met een vergelijkbare agenda.
De kracht van de VVD is dat ze geen enkele gene hebben en alle standpunten innemen om maar populair te blijven bij kiezers waar ze in principe niets mee hebben. En De Telegraaf is de krant onder VVD stemmers. Qua niveau en qua inhoud.
@Norsemen Klopt, alleen bij links zit niveau. Alleen wel jammer dat de potentiele kiezers dat niet begrijpen en stemmen. Denkertje toch? Misschien is afgeven op de anderen ' ze begrijpen t niet we gaan t nog eens uitleggen' niet zo goede taktiek. Beetje eerlijke introspectie helpt wellicht.
"Denkertje toch?" Nee hoor, helemaal niet. De meeste mensen horen liever niet de boodschap dat ze zelf iets moeten veranderen of laten, ze geven liever anderen de schuld van alle problemen. En dat is de tactiek van rechts, en die werkt helaas nu eenmaal goed. Dat was zo, dat is zo, en dat zal altijd zo blijven. De populaire mening is echt wat anders dan een verstandige mening.
@Norsemen, de VVD is nog steeds economisch rechts en liberaal. Ze buigen inderdaad met diverse winden mee, maar krijgen op deze manier veel voor hun kiezers voor elkaar. De VVD is inmiddels de middenpartij van Nederland. Ze hebben overal wel stemmers en zijn de grootste partij onder de werkenden. En de Telegraaf wordt vooral gelezen in Amsterdam.
Ik hou daar wel van: vanuit de dadaïstische transcendentie de boel belichten en benaderen.