Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Wie in de wachtrij staat voor de GGZ kan nu naar een podcast luisteren

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
465 keer bekeken
  •  
ANP-405366047

De GGZ kampt met ellenlange wachtlijsten en het ziet er niet naar uit dat daar op redelijke termijn verandering in zal komen. Om aan al die in onzekerheid verkerende en hulpbehoevende mensen op de wachtlijsten tegemoet te komen, zijn psychologen van Psyned een podcast begonnen waarin ze vragen van patiënten beantwoorden. Het AD noemt de podcast een ‘handreiking naar iedereen die niet direct bij een psycholoog terechtkan’.

Aerjen Tamminga, relatietherapeut en psycholoog, benadrukt dat het niet om ‘hét antwoord op de lange wachtlijsten die al jaren bestaan’ gaat: ‘Ik zie het meer als een manier van kennis overdragen, een manier om mensen te vertellen wat ze zelf kunnen doen terwijl ze wachten op hulp.’

Elke week behandelen de psychologen een ander thema, van relatietherapie, tot hechtingsproblematiek, tot burn-out. De makers hopen niet alleen de mensen in de wachtrij alvast een eerste helpende hand te bieden, maar zien daarnaast nog een mogelijk bijkomend voordeel: ‘In sommige gevallen kan het dan zelfs zo zijn dat je uiteindelijk minder zorg nodig hebt, waardoor de volgende persoon op de wachtlijst misschien sneller aan de beurt is.’

Meer over:

ggz, zorg,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jul. 2022 - 15:46

Er is een groot tekort aan GZ psychologen. Het tekort wordt voor een deel veroorzaakt door een gebrek aan opleidingsplaatsen. Dat is niet zomaar te verhelpen. Gegadigden voor de opleiding zijn er wel.

Effie2
Effie212 jul. 2022 - 18:51

De politieke meerderheid heeft met haar snoeiharde afbraakbeleid de GGZ wachtlijsten inmiddels zover laten oplopen dat levensbedreigende situaties geen uitzondering meer zijn. ...'Maar de sloop van de samenleving is nog niet helemaal voltooid. We zijn er gelukkig niet ver meer vandaan. Nog een paar duizend daklozen erbij, en het is zover. Eindelijk. Wat met name de PVDA en de vakbeweging samen hebben bereikt voor de samenleving, is nu zo goed als teruggedraaid. Knap gedaan meneer Rutte. En fijn dat u daarin onvoorwaardelijk gesteund werd door meneer Hoekstra. En dat u met het uitonderhandelen tijdens de coalitievormingen zelfs de tegenstanders van uw rampzalige beleid hiertoe heeft weten over te halen. ...Het liberale orakel Hans Wiegel zou het niet beter gedaan hebben. ...Zelfredzaamheid is het devies. Zorg maar voor jezelf. Dat doen wij ook. ...Wij de profiteurs van deze op leugens gebaseerd asociale maatregelen'. https://www.trouw.nl/religie-filosofie/het-verontrustende-vasthouden-aan-de-ideologie-van-zelfredzaamheid-bij-de-vvd~b7cc8442/ Het verontrustende vasthouden aan de ideologie van ... - Trouw De sloop van de samenleving lijdt tot grotere schade dan de opbrengst 18 okt. 2018 ... ... vasthouden aan de ideologie van zelfredzaamheid bij de VVD ... niet alle Nederlanders zo zelfredzaam zijn als de overheid zou willen.

MarcusLucas
MarcusLucas12 jul. 2022 - 17:02

Conny Helder zal het vast toejuichen. Maar ik vind het compleet onverantwoordelijk om die wachtlijsten te laten bestaan. Zoals bij veel zorg, is het ook bij geestelijke gezondheid belangrijk om er vroeg bij te zijn. Dat bespaart veel ellende (en kosten) later.