© cc-foto: Patricia Alexandre
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"Maar schelpdieren staan op een opmerkelijke tweede plaats – nog boven tofu en tempeh. Schaaldieren, zoals kreeft en krab, scoren juist weer erg slecht." Tofu en Tempeh zijn beide soja producten de vorm is iets anders, ik vind het allebij niet erg lekker je moet het echt wokken op hoog vuur met wat zoetzure saus (hoisin bijv) en gebruik sesam olie om het knapperig te krijgen. Verder te veel oestrogeen in al die tofu dingen voor mannen (ik ben man) dus ik eet liever ei, vis en bonen. Verder er is zo'n eiland Christmass Island (uit mijn hoofd) waar er jaarlijk een krabbentrek is. Je kan daar gewoon met een knuppel een krab verbrijzelen volledig CO2 neutraal. Zelf vind ik het maar eng een soort spinachtigen maar dan heel groot, en ze lopen zo scheef verder ben ik als kind ooit geschaard door een kleine krab (in egypte) en dat deed enorm zeer. "De slechte score van rundvlees is onder meer het gevolg van de koeienscheten: daarbij komt veel van het krachtige broeikasgas methaan vrij." Mensen moesten eens weten over de gassen die in de derde wereld en waarschijnlijk ook hier in het westen (maar niet op papier natuurlijk!) de lucht in gaan. GWP vele malen hoger dan Methaan. Als je kijkt bij de koudemiddelen die 3M produceert bijvoorbeeld. Dat is nog los van ozon depletie. "Kip is vanuit klimaatoogpunt een stuk verstandiger." Ik eet dan wel geen kip maar ik trek toch graag een kippetje uit elkaar. Haha helemaal in het thema van 'fuck my pussy not the planet'. "Dat is overigens nog altijd gemiddeld 2,2 kilo meer dan bij een kilo kaasschnitzels." Gatverdamme een letterlijke hartvervetting.
Ik ben helaas allergisch voor mosselen,(vind ze wel lekker) maar verder vind ik schaaldieren en vis goed te eten. Ik eet trouwens nog steeds hetzelfde als 20 of 30 jaar geleden. Zo’n beetje alles lust ik wel. Alleen foie gras weiger ik, niet omdat ik het niet lust maar ik heb gezien hoe ze die ganzen vet mesten en dat is absoluut schandalig.
Ik lus geen oesters, maar ik ben al vegetariër, al jaren lang, dus dan hoef ik ze niet te eten.
Zo ken ik ook een paar mensen die zich nu hip vegetarier noemen maar gewoon vlees niet lusten ;)
MG1968, u bedoelt eigenlijk: Het is onmogelijk dat iemand anders zo'n hoge ethische standaard heeft als ik. Als dat zo lijkt, dan moet er wel een dubbele bodem zijn. Is dat wat u bedoelt? Het is typisch christelijk om zo over jezelf na te denken. De voortdurende angst dat anderen beter zijn, en dat je in de toekomst elke discussie gaat verliezen. Ik zou zeggen, kop op, het is niet zo. U mag slechter zijn dan een ander, ook al is die ander geen dominee.
Neuh joh moos. Ik ken gewoon mensen die zich nu hip vegetarier noemen terwijl ze eerst altijd aangaven geen vlees te eten. Heb echt niets meer willen zeggen. En wat betreft mijn ethische standaards in wat betreft dit onderwerp. Ik ben geen vegetarier. Nimmer overwogen. Vind vlees te lekker.
In het superverantwoorde ontbijtcafé in Berlijn waar ik momenteel verblijf hebben ze vegane kaas, d.w.z. kaas waar geen dier (en dus ook geen melk) aan te pas is gekomen. Na de niet helemaal overtuigende cappuccino met havermelk die ik daar laatst drong zal ik daar toch ook aan moeten, juist omdat ik er tegen op zie. Enfin, een vegane Currywurst smaakte me laatst uitstekend. Waar in "echte" worsten eng vleesafval zit kun je er op rekenen dat in zo'n vegane worst hoogstens enge planten zitten. Of producten van de chemische industrie. Je kunt veel zeggen van Pernis, maar niet dat ze vlees verwerken! In een vegaan Vietnamees restaurant at ik een eendengerecht waarbij je nauwelijks proefde dat deze eenden niet in het water maar aan de boom groeien. En nooit zullen kwaken, of zelfs maar gekwaakt hebben. Intussen drink ik ter compensatie water met CO2.
Ik mis paddenstoelen in het lijstje plantaardige eiwitten. Er is bij de productie van champignons dacht ik best wel wat (plastic) restafval. Verder dus kipster-eieren eten. En ik voel mij nu ietsjes minder slecht als ik kip eet. Ik wist dat de uitstoot laag was. Maar dat de uitstoot van 11 kilo kip gelijk is aan 400 km autorijden niet. Per jaar eet ik denk ik ongeveer net zoveel kip als 1000 km met de auto rijden. Ik rij nauwelijks auto. Ik ben sinds dit jaar bewust minder kaas gaan eten en de helft van mijn melkconsumptie is nu soja. Kleine stapjes, dan valt alles reuze mee. Ik vlieg wel 1x per jaar. Zolang ik mijn vriendin niet kan overtuigen om alleen in Europa op vakantie te gaan blijft dit mijn grootste CO2 bron vermoed ik.
Moeten we op CO2 besparen om te kunnen blijven vliegen? Ik wacht met smart op de hogesnelheidstrein naar het Verre Oosten. Nee, al van die schattige Europese spoorwegmaatschappijtjes hoef je op dit terrein weinig te verwachten. Ik reken eerder op de Chinezen of de Japanners. Met een trein die 300 km/u rijdt ben je in dik een etmaal in het Verre Oosten. Dat is wel (maar) 2 x zo lang als vliegen, maar daarvoor heb je wel een hoeveelheid ruimte die zelfs de A380 overtreft.
TRAXX, het bestrijden van CO2 is om de mensheid een overlevingskans te geven. Dat geldt ook voor het nageslacht van Hendrik. Niet om de natuur, die overleeft altijd. Er zijn bacteriën gevonden die in puur zwavelzuur kunnen leven.
Frits Jansen, die gaat er niet komen. Zelfs vliegen over spanningsgebieden is gevaarlijk, zie MH17. Er doorheen rijden is nog veel gevaarlijker. Maar dan gaat het wel over massieve investeringen, veel meer dan 100 vliegtuigen. Ik neem aan dat je weet wat hogesnelheidsspoor per strekkende meter kost. De wereld kan een dergelijke supertrein nog niet aan. Dat is de reden waarom de Europese spoorwegmaatschappijtjes niet het schattigheids niveau overstijgen. De realiteit staat het niet toe.
Gelukkig wordt gaat men steeds bewuster eten en groeit de markt voor vleesvervangers hard. Allemaal milieuwinst. En voor de liefhebbers van oesters: Er zit gemiddeld 9 gram co2 in een fles champagne dus die kan je zonder schuldgevoel open trekken.
[ Er zit gemiddeld 9 gram co2 in een fles champagne dus die kan je zonder schuldgevoel open trekken.] De relevante vraag is niet hoeveel er in de fles zit, de vraag is hoeveel er in de lucht terecht komt tijdens de productie en niet na het ontkurken...
@Freek: champagne wordt van druiven gemaakt, en planten nemen CO2 op. Dus flink doordrinken dan stopt de "global warming" vanzelf.
Ik ben gek op schelpdieren en vis. Af en toe eet ik ook kip. Dus ik zit redelijk goed.
Ik wist niet dat je daar zoveel zitvlees van kreeg