Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Wie helpt de echt bezorgde burger?

  •  
27-10-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
boot_300_01.jpg
Sharah Mak: 'Dit voelt niet langer als het goed geregelde land waar Nederland sinds mensenheugenis om bekend stond'
De vluchtelingencrisis. Er is amper een touw aan vast te knopen. We worden plotsklaps verrast en overspoeld door een grote groep vluchtelingen. Oorlogsslachtoffers van een oorlog die al een tijd gaande is en ooit is begonnen op grond van foutieve informatie. Nu zijn we honderdduizenden doden verder en is het geweld uitgebreid over een groot deel van het Midden Oosten. De slachtoffers die deze uitzichtloze en vrijwel eindeloze strijd overleefden komen nu voor een deel onze kant uit. Zogenaamd plotsklaps maar dat kon iedereen zien aankomen. En wat gebeurt er? In plaats van het hoofd koel te houden en te zoeken naar een oplossing wordt het vluchtelingendebat gekaapt door twee kanten die lijnrecht tegenover elkaar staan.
Aan de ene kant bevinden zich hooligans die zogenaamd protesteren tegen onveiligheid maar toch vooral bekend staan om de vreemdsoortige hobby hun eigen stad kapot maken. Zelfs wanneer hun cluppie gewonnen heeft. Net als bij het voetbal trekken ze alle aandacht naar zich toe. Maar terwijl de sportprogramma’s altijd duidelijk maken dat het niet om ‘echte voetbalfans’ gaat, worden ze nu in de gewone media bestempeld tot ‘bezorgde burgers’. Alsof de bezorgde burger niet al voldoende zorgen heeft. 
14202889430_118f290961_z
Aan de andere kant van de discussie bevinden zich types die lijken te beweren dat er niets aan de hand is en dat er gewoon treinen en bootjes vol met Steve Job’s en Freddie Mercury’s onze kant op komen. Ze roepen enthousiast dat het heel fijn is om heel veel nieuwe mensen binnen te laten of dat het er in de jaren negentig heus nog meer waren en vergeten daarbij voor het gemak dat Nederland nu de wonden likt van een venijnige crisis en doorgedraaide bezuinigingsdrift. Heel veel mensen is verteld dat we het moeilijk hebben of merken dat zelf aan den lijve, dus is het niet zo gek dat er weinig vertrouwen is in onze opvangcapaciteit.
Ook is de slapende Hollandse neiging naar racisme – wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet – al een tijd geleden luidruchtig gewekt door Wilders en alle media en politiek die de verwilderde retoriek zijn gaan napraten alsof het om een onomstotelijke waarheid ging in plaats van uitgekiende frames. 
Rutte Ondertussen schittert de minister-president door afwezigheid. Alsof hij te druk bezig is met andere zaken. Maar welke zaken zijn er dan belangrijker dan deze kwestie die Nederland zo niet verscheurt dan toch wel verkreukelt? Rutte heeft wel vaker last van chronische apathie die hij heel nonchalant weg denkt te kunnen lachen. Alleen is door zijn beleid veel mensen in Nederland het lachen vergaan. De verzorgingsstaat wordt afgebroken of uitgehold, wat het verschil ook moge zijn, met als resultaat dat het sociale vangnet dat altijd de ergste misère wist te voorkomen, steeds grotere mazen kent waar almaar meer mensen doorheen glippen richting de afgrond.
Steeds meer Nederlanders moeten zich bij de voedselbank melden. Ouder worden in Nederland is inmiddels een angstig toekomst beeld geworden, want je ligt waarschijnlijk een hele dag in een vuile luier. Vroeger eindigde je in huize Avondrood, nu bijna in het riool. De prijs voor gezondheidszorg is nog nooit zo hoog geweest terwijl je er veel minder voor terug krijgt.
Dit voelt niet langer als het goed geregelde land waar Nederland sinds mensenheugenis om bekend om stond. We glijden weg en de gemiddelde Nederlander kan niet goed wennen aan deze realiteit. Natuurlijk is dit allemaal niets vergeleken met een oorlogsgebied maar je hebt geen oorlog nodig om je toch ongemakkelijk of ongerust te voelen.
Kijkend naar alle boze reacties, de door de media aangewakkerde opgefokte stemming in het land en alle andere bezorgde uitingen vraag ik me toch af waarom niemand zo boos was toen we die oorlogen op basis van valse informatie begonnen? Waarom was iedereen passief toen onze ouderen een luier per dag toegewezen kregen? Waarom deed niemand wat toen de banken weer gematst werden met ons belastinggeld? Of de woningcorporaties die zichzelf verrijkten, terwijl de huren blijven stijgen. Het TTIP-verdrag dat ons door de strot wordt geduwd? De astronomische naheffingen waar Brussel ons mee opzadelt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is nogal een lijst waar je je boos om had kunnen maken. Ik heb geen hooligan gezien in Den Haag, en weinig bezorgde burgers. Het Malieveld is nog nooit zo lang leeg geweest als in deze eeuw.
Aad van den Heuvel Al met al hebben wij in Nederland een duidelijke boodschap nodig. Woord van kalmte, wijsheid, inzicht en belofte. Iets om de gemoederen in betere banen te lijden. Een signaal. Een duidelijk verhaal, of in elk geval blijk van echte betrokkenheid. Noem het hoop. Of willen we over 10 jaar weer een commissie instellen om uit te zoeken wat er allemaal misging in 2015? Geef de Nederlanders het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt en dat er op een menswaardige manier met alle problemen word omgesprongen. De echte bezorgde burger – en wie is dat inmiddels niet –  is geen racist maar is juist betrokken en wil duidelijkheid. Coryfee Aad van den Heuvel gaf laatst bij De Wereld Draait Door goed aan wat er speelt. Niemand bekommert zich om de gewone man die geen kwaad wil maar wel nerveus aan het worden is. De gewone bezorgde burger probeert zich al met man en macht door de crisis heen te participeren. Of is dat de participatie maatschappij, dat we het nu met de vluchtelingen ook zelf maar mogen gaan bedenken-uitzoeken? Wat overigens gelukkig veel betrokken burgers naar hun beste kunnen al doen. Maar is dat wat bedoeld wordt met de zich terugtrekkende overheid? Van harte geparticipeerd dan.
Een goede vriendin stuurde mij de link van P aleis Soestdijk. Ik moest er eerst een beetje om lachen, ik heb soms last van cynische humor. Maar waarom zouden we daar niet beginnen met een daadkrachtig signaal nu deze situatie daar om vraagt. Het paleis staat al een paar jaar leeg en er is een prijs van 100.000 euro voor wie een mooie bestemming voor het royale gebouw weet.  Zou het niet een mooi gebaar zijn om Paleis Soestdijk te veranderen in een opvang/ kenniscentrum voor vluchtelingen? Het is win-win. De voorstanders van opvang zullen blij zijn met deze welhaast koninklijke ontvangst, de rechtse roeptoeters die schreeuwen dat de rijke buurten meer vluchtelingen moeten opvangen, kunnen ook tevreden zijn. En denk eens aan de pr voor Nederland in het buitenland. Een paleis voor de nooddruftigen. Hans Brinker eat your heart out. En mooi aan deze locatie is dat niemand er ‘last’ van heeft.
Het paleis kan vast niet iedere vluchteling huizen. Maar wellicht kunnen we door verloting plekken weg even? Voor wie zijn beste beentje voorzet? De schrijnendste gevallen? Misschien een wedstrijd voor de beste vluchtelingen? Idee voor een tv producent?  Ik zie de pilot al voor me: Refugees have a voice too!  
Je moet immers wat als burgers, als de politiek je zo in de steek laat.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Paulpeters
Paulpeters27 okt. 2015 - 14:05

"De prijs voor gezondheidszorg is nog nooit zo hoog geweest terwijl je er veel minder voor terug krijgt." Dit is toch niet serieus bedoeld, hoop ik? We kunnen met het jaar meer ziektes genezen waar je vroeger aan overleed. De gezondheidszorg wordt wel steeds duurder, maar absoluut niet slechter. Ik vind dit een wel erg negatief stuk. We zijn een rijk land en veel mensen hebben het erg goed. Bezorgde burgers zijn er inderdaad zat, en we moeten daar ook echt iets mee. Maar vroeger waren ze er ook al. Het wordt echt niet alleen maar slechter, de wereld als geheel gaat er toch op vooruit. Denk aan de dalende criminaliteitscijfers.

TruusBeek
TruusBeek27 okt. 2015 - 14:05

Pas maar op straks wordt u met uw nuances in een hokje geplaatst door Arie en Piet. Maar goed ik heb nog van geen enkele politieke partij een duidelijk oplossend verhaal gehoord dus die zal er ook niet komen. Merkel had een duidelijk verhaal "wees welkom" maar ook daar is men met de invulling aan het rotzooien. Gezien de stroom zal er steeds van pappen en nathouden beleid sprake zijn.Burger zal daar aan moeten wennen.

Opinius
Opinius27 okt. 2015 - 14:05

"Je moet immers wat als burgers, als de politiek je zo in de steek laat." wie/wat let jou, kraak dat paleis áls burger én schrijver hier. geef daarmee dak aan vluchtelingen. wederom wat let jou?(uit/in referentie de inhoudelijkheid je betoog) go ahead. als antwoord op een in de steek latende politiek .

JStokx
JStokx27 okt. 2015 - 14:05

'Steeds meer Nederlanders moeten zich bij de voedselbank melden. Ouder worden in Nederland is inmiddels een angstig toekomst beeld geworden, want je ligt waarschijnlijk een hele dag in een vuile luier. Vroeger eindigde je in huize Avondrood, nu bijna in het riool.' Dit lijkt me dan ook onze voornaamste prioriteit.

Opinius
Opinius27 okt. 2015 - 14:05

"Wie helpt de echt bezorgde burger?" een bezorgde burger in gepamperd nederland moet nu geholpen worden ? want die heeft intussen nu ook al zorgen? Waarover? over zijn voorraad aan pampers?

vriest
vriest27 okt. 2015 - 14:05

Nee niemand van dit kabinet of welke instantie ook helpt de werkelijk bezorgde burger ,die word genegeerd wegge zet als racist of erger .Neem elke politicus maar geen enkele komt met structurele maatregelen ,maar staan constant te roepen met de meest inhoud loze kreten .Nu ook na een dure vergadering in BRUSSEL ,komt men met maatregelen die uiteraard weer veel geld zullen kosten en die deze burger weer mag ophoesten .Maar de buitengrens controleren ho maar dat is een brug te ver of de grenzen dicht nee ook dat niet .En hier zitten wij opgescheept met een kabinet dat zin oren laat hangen naar een MERKEL of BRUSSEL met alle gevolgen van dien .Uiteraard ziet dit kabinet met deze evacuatie van gelukzoekers kansen ,een ASSCHER zit al e broeden hoe hij ze aan het werk kan helpen .En omdat zijn banenplan voor de NEDERLANDSE ARBEIDER niet slaagde weet hij wel een manier om dit dossier wel te laten slagen ,gewoon het minimum loon verlagen op aanvraag van de WERKGEVERS ACHTERBAN VAN VVD HUIZE .Wat de echt bezorgde burger die al ettelijke jaren gewoon bestolen is door opeen volgende kabinetten ook bezorgt maakt is dat een overgroot gedeelte van die bezorgde burger die uitgekleed en wel wederom het gelag mag betalen ,zowel met belastinggeld als op de woningmarkt buiten al het andere .Wat de echt bezorgde burger het meest verbaast is dat er nu opeens overal geld voor is ,maar niet voor die bezorgde burger die mag nog meer inleveren .Juist dat alles te samen en ook nu nog genegeerd worden door welke instantie ook ,daar zullen we die slaapmutsen op het BINNENHOF ook maar bij rekenen .Maakt dat de verwijdering en geloof in de politiek met sprongen voortgaat met het gevolg dat een stem op WLDERS als reactie daar op steeds meer volgers kent .En dat zijn beslist geen racisten zoals zij weggezet worden ,nee dat zijn burgers die het zat zijn niet gehoord te worden en al jaren lang te maken hebben met zowel het mislukte MULTICULTI verhaal als het oren laten hangen naar BRUSSEL .Het gehele EUROPESE UNIE verhaal heeft juist voor de BURGER niets of weinig gebracht alleen gekost ,alleen de politieke elite en hun vrienden zijn er op vooruit gegaan ,die hopen nog steeds op een glansrijke job daar .En wedden dat onze beste MP Nooit het gewoon weglacht al deze ellende ,dat is het enige waar hij en zijn cabaret goed in is wegkijken weg lachen en problemen niet benoemen laat staan maatregelen nemen .Neem alleen zijn redenatie aangaande armoede ,hij ontkend het gewoon het is er niet zegt hij de realiteit is anders ,maar ja daar ontbreekt het bij de huidige winkelbediendes aan want dat zijn zij winkelbediendes in dienst van MERKEL en BRUSSEL ons land in de uitverkoop zetten dat is het geen zij doen en gedaan hebben

treintje2
treintje227 okt. 2015 - 14:05

Shara, Bedankt voor je mooie stuk. Helemaal mee eens. En wie weet wat we niet voor moois kunnen doen met Soestdijk, of een ander leegstaand gebouw.

neutralist
neutralist27 okt. 2015 - 14:05

Wat ik niet begrijp is waarom socialisten een probleem hebben met vluchtelingen. We zouden toch alles eerlijk delen? Dat is toch precies waar het socialisme voor staat: een eerlijke verdeling van welvaart? Het zal toch niet zo zijn dat dat alleen geldt binnen Nederland en eigen volk /medemens meer waard is dan dat uit andere landen? Dit vluchtelingen probleem is makkelijk te financieren als iedereen 5%-10% van zijn inkomen inlevert. Wat heeft links daartegen?

Pietersen2
Pietersen227 okt. 2015 - 14:05

'We worden plotsklaps verrast en overspoeld door een grote groep vluchtelingen.' Nee hoor, dat praten politici zich elkaar aan om hun handen in onschuld te wassen.

watsgebeurt
watsgebeurt27 okt. 2015 - 14:05

Daar gaan we weer. Hierbij de gehele uitzending van de bijeenkomst in Steenbergen. Bijzonder dat alleen het stukje van de voorstander voor een AZC wordt belicht in de media. Geen enkele aandacht voor de vragen die opkomen bij de overige 18 van de 20 tegenstemmers (1 is dronken volgens mij en de ander komt niet uit zijn woorden vanwege onzekerheid). https://www.youtube.com/watch?v=4tAXkXkxG6s Het interessante is: 1. Raadsleden zitten ongeïnteresseerd voor zich uit te kijken of alleen op telefoon te spelen en hebben een houding als iedere burger dom en onwetend is 2. inhoudelijke vragen worden niet beantwoord of ontweken 3. De beperkte informatie die de gemeente Steenbergen zelf heeft van de gehele situatie Duidelijk is dat maar weinig mensen gekeken hebben en al wel een conclusie hebben. O ja de dame uit Nieuw Vossemeer (ofzo) was een avond later bij Pauw op bezoek. Geboren en getogen in Steenbergen en volgens haar was 95% gewoon afkomstig uit Steenbergen zelf. Ik geloof deze vrouw eerder dan een burgemeester (die daar tijdelijk zit en niet in de gemeente woont) die maar wat roept en en passant een bepaalde voetbal club in het diskrediet brengt omdat iemand een jasje of broekje van iets aan heeft.

Armagaddon
Armagaddon27 okt. 2015 - 14:05

>>> Citaat: Sharah Mak: 'Dit voelt niet langer als het goed geregelde land waar Nederland sinds mensenheugenis om bekend stond' >>> Chapeau...Sharah Mak....en eyeopener voor menigeen, vooral de Politiek, Overheid en de sensatie Media..!! >> Oorzakelijk gevolg van de schijnbaar correcte politieke constellatie sinds de Kredietcrisis....met falende kabinetten van Rutte I+II mt een schijnbare politiek correcte, doch laaghartige en lafhartige politiek en een groot deel van een bange geintimideerde overheids dienaren.. >> Facit:: een falende Politiek genereert een falende slappe overheid, waarbij de Brulapen, met kleine testikels en grote mond, kleine hersenen die niet in die te kleine testikels passen, de boven toon schijnen te voeren, de eerste tekenen van een soort smeulende anarchie..??...sad....sad...smile

BertF2
BertF227 okt. 2015 - 14:05

Een lang verhaal kan zonder verlies aan betekenis kort worden: Nederland is sinds het kabinet Van Agt-Wiegel systematisch ontmanteld. Dat geldt de verdeling van middelen, de infrastructuur, de zorg, het onderwijs, de bescherming van de burgers, de rechtsstaat, de ruimtelijke ordening, de relaties met de EU, enzovoort.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 okt. 2015 - 14:05

Wie helpt de echt bezorgde burger? “Sharah Mak: 'Dit voelt niet langer als het goed geregelde land waar Nederland sinds mensenheugenis om bekend stond'”. Dit gevoel ben ik (grotendeels) met de schrijfster eens. De schrijfster noemt gelukkig ook een groot aantal verschillende punten op, die hierbij een rol spelen. En lijkt niet (doelbewust) eenzijdig politiek wat weg te laten. De destabilisatie van onze maatschappij (niet alleen Nederland) is ook vrij simpel in een abstracte zin uit te leggen m.b.v. twee leuzen (tweetallen) van twee politieke partijen, die hun leuzen niet nakomen, door de dominantie tegenwoordig van het neoliberalisme, ook binnen deze partijen. Praktische oplossingen zijn natuurlijk minder simpel, wanneer men de boel doelbewust al jaren lang uit de hand heeft laten lopen (de onzichtbare hand?). En bepaalde groepen gewoon door willen gaan met hun maximaal egoïsme. Groepen die geen wisselgeld willen geven. Dit neoliberalisme en de analoge neoliberale economie, een wetenschap, zijn echt het probleem. De bedoelde leuzen (tweetallen) zijn: CDA: Dynamiek en verbondenheid; PvdA: Sterk en sociaal. De termen van elke leuze (tweetal) afzonderlijk zijn zeer slim gekozen (zij vormen een contrast of dialectiek t.o.v. elkaar) en horen typisch bij partijen die zich als een midden partij willen presenteren: het gaat dan om (het zoeken naar) een evenwicht (balans of stabiliteit) tussen de genoemde grootheden van een leuze (tweetal). Maximaal eenzijdige druk. Wat het neoliberalisme nu doet is (als een extreem radicale eenzijdige leer) een maximale druk leggen op één kant van elke leuze (elk tweetal). Respectievelijk de eenzijdige kanten (termen) dynamiek en sterk. Het gevolg hiervan is dat de andere kant, respectievelijk de kanten (termen) verbondenheid en sociaal, niet meer aan bod komt en dat we aan die kant daadwerkelijke afbraak zien, afbraak van verbondenheid en sociaal, en dat we tevens de tegenstelling van deze grootheden kunnen waarnemen: namelijk respectievelijk ontbinding en anti sociaal. Wanneer wij een evenwichtige georganiseerde of humanistische (humane) samenleving willen (seculier of religieus), dan moeten we volgens mij een einde maken aan dit neoliberalisme (dit maximale Yang). En samen (democratisch) weer op zoek gaan naar een midden. Een balans. Vergelijk het maar met een balans tussen Yang (het mannelijke) en Yin (het vrouwelijke). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

pietdeg2
pietdeg227 okt. 2015 - 14:05

"De astronomische naheffingen waar Brussel ons mee opzadelt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is nogal een lijst waar je je boos om had kunnen maken." En jij klaagt erover dat het aan de media te danken is dat er zo'n opgefokte stemming heerst? Waar ben je dan zelf mee bezig met die malle prietpraat? Als je een naheffing van de Belastingdienst krijgt maak je je dan ook boos over de astronomische naheffingen waar Den Haag ons mee opzadelt? Of ben je gewoon de zoveelste in de rij die ongeïnformeerd onvrede probeert te kweken?

HenkDenk
HenkDenk27 okt. 2015 - 14:05

Denk dat ik de Ultieme oplossing heb. We gaan gewoon alle "vluchtelingen" naar America zenden, en zelf als zakenmensen gaan we naar Damascus. Ja, waarom niet? Hoe vaak zijn we al niet uit Europa en heeft Europa zich verplaatst? IS een optie of niet :)

deltanine
deltanine27 okt. 2015 - 14:05

Ik hoop inderdaad dat er een politieke partij op staat met een heel duidelijk plan (behalve Geert, tenzij dat een humaan plan is, verras me Geert). Zelfs als dat plan wordt afgesabeld... Dan merk je dat er in ieder geval politici zijn die visionair bezig zijn.

Freeman2
Freeman227 okt. 2015 - 14:05

Waarom scheer je iedereen over een kam? Is dit eigenlijk de vraag - wat moeten we met neonazi's en fascisten? Overigens niet iedereen heeft zijn verstand volledig verloren, citeer ik uit een verstandige bijdrage an Opinies Media: "Wie helpt de echt bezorgde burger?" een bezorgde burger in gepamperd nederland moet nu geholpen worden ? want die heeft intussen nu ook al zorgen? Waarover? over zijn voorraad aan pampers?

BertF2
BertF227 okt. 2015 - 14:05

Er is echte hulp op komst voor de echt bezorgde burger. Zie het artikel 'Hervorm de varkenssector' van Hans Baaij

WendyB2
WendyB227 okt. 2015 - 14:05

Terwijl het land in brand staat gaat ondertussen de sociaal-darwinistische afbraak in hoog tempo door: http://www.volkskrant.nl/politiek/herkeuring-voor-zestigduizend-wajongeren~a4172172/

Zephyr2
Zephyr227 okt. 2015 - 14:05

"En denk eens aan de pr voor Nederland in het buitenland. Een paleis voor de nooddruftigen." PR in de betekenis van kom vooral naar Nederland? Hoe naïef kun je zijn.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen27 okt. 2015 - 14:05

Wees daar maar niet bang voor: paleis Soestdijk is op zijn zachtst gezegd 'uitgewoond'.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 okt. 2015 - 14:05

Ik zie drie vrouwen en één man, u ook ?!

1 Reactie
Opinius
Opinius27 okt. 2015 - 14:05

nee. wellicht is mijn opticieen intusen ook al niet te vertrouwen(je weet maar nooit in deze dagen) want ik zie: 4 paar pantoffels op een ijsvlakte

zweistein
zweistein27 okt. 2015 - 14:05

"Geef de Nederlanders het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt" Dat gevoel hebben ze echt wel. Maar wat hebben ze daar aan als het bij luisteren blijft? Om het grof te zeggen: Nederlanders willen dat de immigratie stopt. Punt.

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté27 okt. 2015 - 14:05

Ik ben Nederlander en ik wil niet dat de immigratie stopt. Punt. Ik wil dat de immigratie goed geregeld wordt voor immigranten en voor Nederlanders. Punt. Europa laat het hier schromelijk afweten. Punt. Evenals onze premier wier visie slechts betrekking heeft op olifanten. Laatste punt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 okt. 2015 - 14:05

[Om het grof te zeggen: Nederlanders willen dat de immigratie stopt. Punt.] Dat geldt uitsluitend voor die groep Nederlanders die op politieke blogjes de avatar Albert Einstein gebruikt, en de PVV-tokkies. De rest van de Nederlanders begrijpt dat immigratie nodig is, en begrijpt dat de vluchtelingenstroom enkel met gifgassen te stoppen is en dat dat niet wenselijk is. Die groep wil dus de noodzaak van immigratie en de onvermijdelijkheid van vluchten combineren om er beter van te worden.

joloe
joloe27 okt. 2015 - 14:05

He , he, eindelijk eens iemand die voor een Nederlander nog aardig kan na denken. Alleen jammer dat Wilders het weer moet ontgelden.

3 Reacties
Opinius
Opinius27 okt. 2015 - 14:05

huh Wilders? wat,wie is dat ?

Zjenny
Zjenny27 okt. 2015 - 14:05

als je na kan denken zal Wilders het steeds ontgelden..onvermijdelijk.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201427 okt. 2015 - 14:05

Wilders is een bewezen opruier en instigator.

[verwijderd]
[verwijderd]27 okt. 2015 - 14:05

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten201427 okt. 2015 - 14:05

Het meeste kan ik beamen Erwin maar de verzorgingsstaat is veranderd ten nadele. Mede hierdoor is er nog meer armoede. Ik besef terdege dat het pamperen was doorgeschoten maar deze kaalslag werkt averechts. Dit ingebed in een walgelijke vorm van partijpolitiek en schulden-woeker-geldsysteem met idiote aannames over geldwaarde zie ik weinig echte positieve vooruitgang. ... Om over de milieuschade nog maar even te zwijgen.

TomPoes2
TomPoes227 okt. 2015 - 14:05

"Ten eerste is de oorlog in Syrië, waar de meeste vluchtelingen vandaan komen, niet het gevolg van verkeerde informatie" Het is dan ook duidelijk dat ze de oorlog in Irak bedoeld, slimmerd.

Chopper2
Chopper227 okt. 2015 - 14:05

/Ten tweede is het lariekoek dat de verzorgingsstaat wordt afgebroken. Ondanks alle hervormingen zijn zorg en sociale zekerheid weer groter geworden qua uitgaven, waarmee Nederland zo'n beetje kampioen verzorgingsstaat is in de wereld. / Dit moet nu maar eens debunked worden. Ik ben eens op zoek gegaan naar OESO cijfers hierover en die vertellen iets heel anders. De landen met het beste sociale vangnet zijn Zweden, Noorwegen. Estland, Denemarken en Finland. Ja Nederland geeft heel veel uit aan de zogenaamde verzorgingsstaat, maar het lijkt er op dat dat uitgegeven geld niet daar terecht komt waar het zou moeten terecht komen. Over de gehele kwaliteit van leven gezien staat Nederland niet zo veel hoger meer dan Amerika. Kortom de kosten stijgen maar de kwaliteit blijft afnemen. Dus doen we iets niet goed lijkt me. Geld is hier niet de graadmeter maar kwaliteit.

frankie50
frankie5027 okt. 2015 - 14:05

Veel mensen in ons land vragen ook om maatschappelijke erkenning voor de vaak uitzichtloze situatie waar zij intrecht zijn gekomen door de neoliberale bezuinigingen van de laatste jaren, en daarnaast ondervinden zij ook problemen door de neoliberale hervormingen, privatisering en liberalisering bij het vinden van een baan, woning of betaalbare zorg en etc....., ook zij weten wel dat je die niet moet gaan vergelijken met die van een oorlogsvluchteling. Maar zolang er vanuit Den Haag geen maatschappelijke erkenning is voor hun problemen zul je helaas veel weerstand kunnen blijven verwachten bij de opvang van oorlogsvluchtelingen in ons land.

2 Reacties
Keerf
Keerf27 okt. 2015 - 14:05

Wat een prietpraat. Je suggereert hier dat de onwil om nog meer vluchtelingen op te nemen te wijten is aan bezuinigingen en hervormingen die dan nog het predikaat neo-liberaal wordt opgeplakt. Als je iets niet van NL kan zeggen is dat het neo-liberaal is. Wij zijn socialer dan welk communistisch of socialistich land dan ook. De invloed van de overheid op het maatschappelijk en economisch leven is gigantisch. Als jouw redenering enig hout snijdt dan zou het dus een stuk beter gesteld zijn met de NLse wil om vluchtelingen op te vangen als de NS weer genationaliseerd wordt, de WW weer wat wordt verruimd en het ziekenfonds weer wordt ingevoerd. Geloof je het zelf?

LoLiTa2
LoLiTa227 okt. 2015 - 14:05

Maar dat is nu juist de grap. Twintig, dertig jaar is de burger met veel bombarie achter de rattenvangers van het neo-liberalisme aangelopen. Geen wanklank werd er vernomen, fanfares waar je keek, hosanna-geroep tot aan de einder. De uitverkoop geschiedde per acclamatie. De overheid en gans het leven moest kleiner, kleiner, kleinst. De burger stond al jaren met lege handen, alles was al in de uitverkoop. En dan komt er een clubje verschoppelingen kop van jut spelen. De lachende derde is de 1%. En de neo-nazi's en kameraad Poetin.

TomPoes2
TomPoes227 okt. 2015 - 14:05

1. "een oorlog die (...) ooit is begonnen op grond van foutieve informatie." Zolang iedereen in dat sprookje blijft geloven hoeven de oorlogsmisdadigers zich nooit voor de rechtbank te verantwoorden: er was geen sprake van "foutieve informatie", hoogstens van "gefabriceerde informatie". De bevolking is gewoon door Bush, Blair, Cheney en Balkenende voorgelogen. 2. "waarom niemand zo boos was toen we die oorlogen op basis van valse informatie begonnen?" Het bewustzijn van het lijden van mensen neemt af met het kwadraat van de afstand. Daarom krijgt Nederland nu de vluchtelingen die het verdient. 3. "Waarom was iedereen passief toen onze ouderen een luier per dag toegewezen kregen?" Omdat het ons anders geld zou kosten en nu komt het gewoon goed uit dat we de vluchtelingen daarvan de schuld kunnen geven. 4. "Waarom deed niemand wat toen de banken weer gematst werden met ons belastinggeld?" Omdat de banken dreigden dat er anders geen geld meer uit die automaat zou gekomen en niet iedereen is zo dapper als de Grieken, -wat trouwens ook geen zier heeft geholpen. 5. "Of de woningcorporaties die zichzelf verrijkten, terwijl de huren blijven stijgen." Omdat de woningmarkt anders in zou storten, -ga verder bij punt 3. 6. "Het TTIP-verdrag dat ons door de strot wordt geduwd?" Omdat we a) hardleers zijn b) de democratie een farce is en c) we te laf zijn voor een revolutie. 7. "De astronomische naheffingen waar Brussel ons mee opzadelt?" Daar zijn we al lang aan gewend, -ga verder bij punt 6. Ook "de bezorgde burger" krijgt de regering die hij/zij verdient.

2 Reacties
saynezanez
saynezanez27 okt. 2015 - 14:05

En zo is het toevallig ook nog eens een keer.

lembeck
lembeck27 okt. 2015 - 14:05

Punt 5 klopt niet. Echt niet.

Uitgekleed
Uitgekleed27 okt. 2015 - 14:05

http://www.nu.nl/economie/4153330/brussel-wil-uitbuiting-werknemers-tegengaan.html. "Brussel wil dat iedereen die hetzelfde werk doet evenveel betaald krijgt" Het is de hypocrisie ten top. Het klinkt zooo eerlijk maar het is echt niet bedoeld voor instroom van werkkrachten maar om de het ontevreden volk de mond te snoeren. Het is onmogelijk met zo.n aanwas iedereen aan het werk te helpen voor een vergelijkbaar salaris. Dat is ook helemaal niet nodig want met deze maatregel wordt de gebrekkige arbeidsmarkt helemaal op slot gegooid. De echt bezorgde burger vraagt zich af of hij nog wel aan de bak komt op die arbeidsmarkt. De goede maatregel is de arbeidsmarkt een echte markt te laten zijn, waarin men vrijelijk werk kan aanvaarden of laten. De toenemende concurrentie van de instroom is de motor van de economie, mits de arbeidsgeschikte Nederlander een gegarandeerd onvoorwaardelijk basis inkomen krijgt. Hierdoor kan hij op de arbeidsmarkt de concurrentie aangaan met alle instroom en de instroom komt veel makkelijker aan het werk omdat het minimum loon niet meer nodig is. "Woord van kalmte, wijsheid, inzicht en belofte. Iets om de gemoederen in betere banen te lijden."

1 Reactie
Uitgekleed
Uitgekleed27 okt. 2015 - 14:05

ik probeer nogmaals de link naar uitspraak van Timmermans van vandaag over gelijke betaling van vluchtelingen met Nederlanders te plaatsen. In mijn eerdere post vandaag bleek het niet te gaan http://www.nu.nl/economie/4153330/brussel-wil-uitbuiting-werknemers-tegengaan.html

WendyB2
WendyB227 okt. 2015 - 14:05

Is het nou zo moeilijk om te begrijpen dat het verzet tegen de vluchtelingen hetzelfde is als het verzet tegen de sociale afbraak? 5 jaar geleden of zo waren er nog een half miljoen demonstranten in Amsterdam tegen de afbraak maar het heeft niets geholpen want met Rutte ging de afbraak en corruptie in de hoogste versnelling. Nu blijkt dat agressie en geweld de enige taal is die de neo-liberale politiek schijnt te begrijpen. En waarom niet? Tot in de jaren '80 was geweld heel normaal om een politiek statement te maken. Die tijd komt gewoon terug.

1 Reactie
nikita72
nikita7227 okt. 2015 - 14:05

Wendy, Ik denk dat de mensen die het hardst roepen dat vluchtelingen weg moeten gaan, ook geen medelijden hebben met Nederlanders die het slecht getroffen hebben. Dit soort protesten leiden juist de aandacht af van de afbraak van de sociale zekerheid. Overigens denk ik dat de gewelddadige vormen van protest in de jaren '80 niet veel opgeleverd hebben, behalve voor een paar krakers die in hun pand konden blijven.

[verwijderd]
[verwijderd]27 okt. 2015 - 14:05

De ontevredenheid is zeker te verklaren door de economische crisis waardoor veel Nederlanders het gewoon zwaar hebben. Als er dan 'ineens' tienduizenden nieuwe mensen bij komen, dan is dat niet iets om licht over na te denken. Maar waar het geweld en de agressie vandaan komen is me een raadsel. Ik denk dat Rutte zich ook afzijdig houdt omdat hij de premier van rijk Nederland is en zich niet goed kan inleven in mensen die het zwaar hebben. Hij laat het vuile werk over aan Zijlstra en Dijkhoff.

1 Reactie
frankie50
frankie5027 okt. 2015 - 14:05

Beste Brim, De verklaring zou kunnen liggen in het feit dat de uitzichtloosheid die geen maatschappelijke erkenning geniet van één of meerdere familielid of -leden spanningen in Nederlandse gezinnen teweeg gaat brengen, en dat een gezinslid of -leden die daar 'mede'slachtoffer's' van zijn geworden de laatste jaren, nu in dit debat over oorlogsvluchtelingen de gelegenheid aangrijpen om hun opgekropte frustratie te gaan lopen uiten, en stemmen op een politieke partij (PvdA) die veranderingen heeft belooft heeft niet geholpen als wij naar de peilingen kijken en zien hoeveel zetels zij overhouden als wij nu naar de stembus zouden gaan.

Taljaard
Taljaard27 okt. 2015 - 14:05

Dit is een overbevolkt land met grote maatschappelijke, sociale en financieele problemen, dat op het oog nog wel welvarend lijkt te zijn. Maar waar deze welvaart ongelijk verdeeld is en ook steeds ongelijker verdeeld wordt. Dit is een land met een structurele bestuurlijke incompetentie, waarin belangengroeperingen elkaar in een wederzijds verlammende wurggreep houden en waardoor er niets kan worden aangepakt. Behoudens dan het realiseren van een kortzichtige afbraak van noodzakelijke voorzieningen, die structureel overbelast zijn door de bovengenoemde incompetentie en de oorzaak daarvan. Dit is een land dat al bijna 20 jaar worstelt met de gevolgen van een weliswaar goedbedoeld maar rampzalig mislukt multicultureel experiment, waarin een einde aan de daardoor veroorzaakte problemen nog lang niet in zicht is. Dit is een land dat mede hierdoor haar soevereiniteit en onafhankelijkheid sluipenderwijs verliest aan een dictatoriale kongsi van EU technocraten en burocraten, waar niemand zicht op heeft, of ook maar iets over te zeggen heeft. Kortom, het laatste wat dit land nodig heeft is een schier onbeheersbare instroom van nog meer moeilijk inpasbare vreemdelingen. Mensen in nood moeten worden geholpen. En gelukszoekers moeten worden geweerd. Maar ook deze mensen in nood moet zonder meer en van begin af aan duidelijk worden gemaakt, dat zij hier wel worden opgevangen, maar niet voor altijd kunnen blijven.

1 Reactie
Donostia
Donostia27 okt. 2015 - 14:05

Och, och. Een van de allerrijkste landen ter wereld. Een van de meest genivelleerde landen ter wereld. Een van de landen met de beste gezondheidszorg ter wereld. Een van de landen met een enorm sociaal vangnet. Meer dan de helft van ons gezamenlijk inkomen wordt herverdeeld onder mensen die ondersteuning nodig hebben. Wanneer ik de hyperbolen mag geloven bevinden we ons ergens tussen de derde wereld landen Mozambique en Eritrea. Ik vermoed dat deze retoriek een van de redenen is dat linkse partijen zo weinig mensen trekken. Het verhaal klopt feitelijk niet, en het verhaal biedt geen aantrekkelijk perspectief. Het ruikt naar de jaren 50, en die zijn al heel lang voorbij.

TheoJ2
TheoJ227 okt. 2015 - 14:05

Sharah Mak agendeert een duidelijk probleem, en signaleert terecht dat de overheid volstrekt onmachtig en onwillig is om het op te lossen. Maar waar gaat het fout? Dat er invloeden van buiten ons land op ons af komen, is onontkoombaar. Wat er volgens mij ontbreekt is een erkenning van de lasten die deze met zich mee brengen en een geloofwaardig verweer tegen de oorzaken van de verstoring. De gelatenheid waarmee de instroom van asielzoekers wordt ondergaan, de lafheid om de oorzaken te benoemen en te bestrijden. Het is velen duidelijk dat Markels onbezonnen uitnodiging aan eenieder om maar asiel te komen aanvragen in Duitsland een fout is geweest. Wat weerhoudt Rutte om te stellen dat deze ruimhartigheid niet voor Nederland geldt en dat hier alleen echte vluchtelingen worden toegelaten? Ik weet wel een antwoord: Rutte is niet een staatsman van formaat, hij is niet meer dan een gladde politicus die zegt wat hem persoonlijk de meeste voordelen oplevert. Het vereist moed om in deze situatie voor je volk of voor je land op te komen, en die moed heeft hij niet.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes227 okt. 2015 - 14:05

Wil je een mijnenveld aanleggen tussen Duitsland en Nederland?