Dinsdag Gelderse zaak hulp bij zelfdoding voor de rechter ... Vereniging vrijwillig levenseinde wil hulp bij zelfdoding uit wetboek van strafrecht
Vijf jaar geleden hielp Albert Heringa (70) zijn stiefmoeder (99) met medicatie sterven. Twee jaar later vertelde hij dit zelf aan het openbaar ministerie. Dinsdag staat hij voor de rechter. Volgens persofficier Wouter Bos (41) stelde Heringa hiermee zichzelf boven de wet. Beste bedoelingen of niet, alleen een arts mag helpen bij zelfdoding zegt Bos in Trouw. De NVVE, de vereniging voor een vrijwillig levenseinde wil de zaak gebruiken om discussie over strafbaarheid aan te zwengelen.
Bos legt uit:
De wet biedt alleen aan een arts de mogelijkheid om hulp te verlenen bij zelfdoding. Een arts moet verplicht een tweede, onafhankelijke arts raadplegen en de kwestie wordt aan een toetsingscommissie voorgelegd. Het is dus transparant.”
“Bij een arts zal niet snel sprake zijn van oneigenlijke motieven. Er is ook geen kans dat de euthanasie amateuristisch gebeurt. Wanneer familie helpt bij zelfdoding, plaatst die zich boven de wet. Daarom wordt in zulke zaken besloten tot vervolging.
Morele steun bieden door bij de zelfdoding aanwezig te zijn is in het verleden niet bestraft. Dat geldt ook voor mensen die informatie verstrekken over medicatie die kan worden gebruikt en hoe daaraan te komen. Volgens Bos is het niet aannemelijk dat deze grenzen verder worden opgerekt. Ook niet voor naaste familie, zoals in de zaak Heringa:
.. de rechtspraak heeft in het algemeen wel oog voor daden uit compassie. Het zwaartepunt ligt bij normbevestiging. De straffen zijn grotendeels of geheel voorwaardelijk.
De NVVE, de vereniging voor een vrijwillig levenseinde wil hulp bij zelfdoding uit het wetboek van strafrecht hebben en gebruikt deze zaak als voorbeeld. Dinsdag is in Zutphen de eerste zittingsdag. Heringa hielp zijn 99-jarige stiefmoeder bij haar wens te sterven, omdat geen arts dat wilde doen. Zij was klaar met leven. Heringa haalde medicijnen en liet zich filmen in de documentaire ‘De laatste wens van Moek’. Omdat de huisarts van Moek een natuurlijke doodsoorzaak vaststelde, heeft Heringa nooit vastgezeten. Omdat bekendmaakte dat hij zijn stiefmoeder geholpen heeft bij haar zelfdoding, besloot het Openbaar Ministerie tot vervolging. Het OM maakt de strafeis eind september bekend.