Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wie helpt bij zelfdoding plaatst zich boven wet'

  •  
03-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zelfdoding_Moek300.jpg
Dinsdag Gelderse zaak hulp bij zelfdoding voor de rechter ... Vereniging vrijwillig levenseinde wil hulp bij zelfdoding uit wetboek van strafrecht
Vijf jaar geleden hielp Albert Heringa (70) zijn stiefmoeder (99) met medicatie sterven. Twee jaar later vertelde hij dit zelf aan het openbaar ministerie. Dinsdag staat hij voor de rechter. Volgens persofficier Wouter Bos (41) stelde Heringa hiermee zichzelf boven de wet. Beste bedoelingen of niet, alleen een arts mag helpen bij zelfdoding zegt Bos in Trouw. De NVVE, de vereniging voor een vrijwillig levenseinde wil de zaak gebruiken om discussie over strafbaarheid aan te zwengelen.
Bos legt uit:
De wet biedt alleen aan een arts de mogelijkheid om hulp te verlenen bij zelfdoding. Een arts moet verplicht een tweede, onafhankelijke arts raadplegen en de kwestie wordt aan een toetsingscommissie voorgelegd. Het is dus transparant.”
“Bij een arts zal niet snel sprake zijn van oneigenlijke motieven. Er is ook geen kans dat de euthanasie amateuristisch gebeurt. Wanneer familie helpt bij zelfdoding, plaatst die zich boven de wet. Daarom wordt in zulke zaken besloten tot vervolging.
Morele steun bieden door bij de zelfdoding aanwezig te zijn is in het verleden niet bestraft. Dat geldt ook voor mensen die informatie verstrekken over medicatie die kan worden gebruikt en hoe daaraan te komen. Volgens Bos is het niet aannemelijk dat deze grenzen verder worden opgerekt. Ook niet voor naaste familie, zoals in de zaak Heringa: 
.. de rechtspraak heeft in het algemeen wel oog voor daden uit compassie. Het zwaartepunt ligt bij normbevestiging. De straffen zijn grotendeels of geheel voorwaardelijk.
De NVVE, de vereniging voor een vrijwillig levenseinde wil hulp bij zelfdoding uit het wetboek van strafrecht hebben en gebruikt deze zaak als voorbeeld. Dinsdag is in Zutphen de eerste zittingsdag. Heringa hielp zijn 99-jarige stiefmoeder bij haar wens te sterven, omdat geen arts dat wilde doen. Zij was klaar met leven. Heringa haalde medicijnen en liet zich filmen in de documentaire ‘De laatste wens van Moek’. Omdat de huisarts van Moek een natuurlijke doodsoorzaak vaststelde, heeft Heringa nooit vastgezeten. Omdat bekendmaakte dat hij zijn stiefmoeder geholpen heeft bij haar zelfdoding, besloot het Openbaar Ministerie tot vervolging. Het OM maakt de strafeis eind september bekend. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

JAWEH
JAWEH3 sep. 2013 - 9:08

Ik snap de houding van het OM wel. Als ze dit laten lopen zullen er in toekomst mensen zijn die ook wel bereid zijn om het leven van sommige (rijke!) mensen, die dat misschien helemaal niet willen, versneld tot een einde te brengen.

wybem
wybem3 sep. 2013 - 9:08

Te gek voor woorden dat hulp bij zelfdoding strafbaar is, omdat "als het mislukt iemand de kans loopt als een kasplantje verder te moeten leven". Niet verder willen leven was nou juist de aanleiding voor het perikel. Walgelijk dat de overheid zich a) zich mengt in deze hoogst persoonlijke beslissingen en b) de overgang en nagedachtenis op deze manier verkracht. Blijkbaar is zelfdoding alleen legaal als de politie de familie mag inlichten en/of de persoon in kwestie een rommel maakt op het spoor of onder een flat.

Zjenny
Zjenny3 sep. 2013 - 9:08

wie assisteert bij een bevalling plaatst zichzelf boven de wet.

Maggy1943
Maggy19433 sep. 2013 - 9:08

"Ik snap de houding van het OM wel. Als ze dit laten lopen zullen er in toekomst mensen zijn die ook wel bereid zijn om het leven van sommige (rijke!) mensen, die dat misschien helemaal niet willen, versneld tot een einde te brengen." Ha,ha,ha, Pieter Pan, je bent me er eentje zou mijn opoe zaliger zeggen. Ik zit hier te schateren van het lachen om jouw sinistere humor.

Jantje68
Jantje683 sep. 2013 - 9:08

Ik hoop en verwacht een fikse veroordeling. Ongelofelijk hoe ook het NOS Journaal klakkeloos het verhaal van de verdachte voor waar aan neemt. Was er een journalist bij toen de camera niet aan stond? Wie zegt dat hij zijn moeder hier niet toe aangezet heeft? Dit kan op geen enekel manier getolereerd worden. Kwetsbare ouderen zijn niet meer veilig voor kwaadwillende kinderen.

vanessa2
vanessa23 sep. 2013 - 9:08

Aan mensen die bang zijn vermoord te worden, aan mensen die menen uit een oud boek op te maken dat iemand op een wolk vindt dat het niet mag, aan mensen die vinden dat de mens mateloos moet lijden, aan iedereen die nog nooit geconfronteerd is geweest met gruwelijk lijden, aan iedereen die zijn leven het waardevolste in het universum vindt, aan iedereen die vindt dat het leven geen recycleproduct mag worden: bemoei je alsjeblieft met je eigen leven en niet met het mijne.

dino_radja
dino_radja3 sep. 2013 - 9:08

Ook als de wet niet klopt of niet voldoet moet de rechter zich aan de wet houden. Wel heeft de rechter de mogelijkheid om de strafmaat te bepalen, een veroordeling zonder straf lijkt me hier de rechtvaardigste oplossing. Daarmee wordt de wet gehandhaafd, maar wordt een duidelijk sein gegeven dat de wet hier niet voldoet.

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl3 sep. 2013 - 9:08

Er wordt niet over gepraat dat men niet terecht kon bij de arts, of instantie. Het gaat erom als de mens de grootste wens heeft om uit het leven te stappen, men daarvoor hulp moet hebben. En als het dan van een naaste is , die de wens het beste kan beoordelen, is het een normale oplossing, om hulp te bieden, waarbij natuurlijk de arts op de hoogte moet zijn gebracht.

jaapvos
jaapvos3 sep. 2013 - 9:08

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat iemand zich in zo'n bocht moet wringen om te krijgen wat hij/zij wil namelijk een menselijk einde van haar/zijn leven........ Vaak wordt op grond van gewetensbezwaren (heel vaak het geloof dus......) door artsen geweigerd om te doen wat volgens de euthenasiewet zou mogen in Nederland !?? De dood hoort bij het leven & is de enige zekerheid die we hebben in het leven maar we houden ten koste van (te) veel vast aan het leven terwijl de dood niet te voorkomen.......... Het geloof zit hier weer in de weg om humaan te willen zijn......

omaoeverloos
omaoeverloos3 sep. 2013 - 9:08

Wie een moord pleegt moet zich voor een rechtbank verantwoorden, daar lijkt me niets mis mee.

[verwijderd]
[verwijderd]3 sep. 2013 - 9:08

Je hebt 100% gelijk, alleen de staat dient te voorkomen dat er straffeloos misbruik kan worden gemaakt en ja dan kom je als staat in een spagaat

1 Reactie
lembeck
lembeck3 sep. 2013 - 9:08

Dat ben ik met je eens. Daarom moet de huidige wet dan ook verdwijnen en plaatsmaken voor een wet waarin de dingen duidelijker staan. Zelf wil ik de hoeveelheid pillen in huis hebben, voor als ik vind dat het nodig is. Ik pleit ook voor het maken van EEN enkele pil die je na 2 jaar moet vervangen, omdat hij anders misschien niet meer goed werkt. Het hebben van zo'n PIL in je nachtkastje (of koelkast) zal leiden tot minder zelfmoorden. Want dan kunnen mensen nadenken. De wetenschap dat ze weg kunnen gaan wanneer ze willen zorgt er voor dat velen nog liever even vol willen houden.