Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie gaf er 20 jaar geleden toe anale seks te hebben?

  •  
01-12-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1300 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: de zin en onzin van seksvragenlijsten
De Lancet publiceert deze week de resultaten van het Natsal-onderzoek. Dat is een periodieke peiling van seksualiteit in Groot Brittannië. Het is niet onwaarschijnlijk dat de resultaten van het onderzoek ook voor een groot deel voor Nederland gelden. Er komt van alles uit dat Natsal-onderzoek, maar wat de media vooral haalt is het ‘nieuws’ dat vrouwen minder vaak seks hebben dan tien jaar geleden, maar er is wel meer variatie.
Het eerste onderzoek vond plaats tussen 1990 en 1991, het tweede betrof de periode 1999-2001 en het nieuwste onderzoek vertelt iets over 2010 tot 2012.
Minder seks? Dat geldt ook voor de mannen die onderzocht werden. Ik moet een beetje lachen over een deskundige die zegt dat het komt omdat mensen tegenwoordig vaker hun laptop en iPad mee naar bed nemen. Het klinkt als de bollebozen die vroeger de schuld gaven aan de centrale verwarming, want daardoor bleven mensen langer op, terwijl ze voorheen vroeger onder de wol kropen en wat moest je daar dan samen doen? De televisie werd de volgende schuldige als iets over frequentie van seks gezegd moest worden. Een andere verklaring zou zijn dat tegenwoordig zowel man als vrouw vaker werken en dat ze uitgeput zijn. “Nu maar niet schat. Ik heb morgenochtend een belangrijke vergadering. Morgenavond maar.”
En dan de variatie. In het eerste onderzoek zei 4 procent van de vrouwen dat ze het afgelopen jaar het met een vrouw hadden gedaan, in het tweede was dat 10 procent en nu is het zestien procent. En ze zouden ook vaker aan anale seks hebben gedaan. In het eerste onderzoek zei 7 procent van de vrouwen dat te hebben gedaan, in het tweede 11 procent en nu zou 15 procent het in het afgelopen jaar gedaan hebben.
De vraag is natuurlijk of het echt allemaal is veranderd. Twintig jaar geleden was het minder gemakkelijk zulke dingen toe te geven, zelfs tegenover jezelf als je in je eentje een vragenlijst in moest vullen. Nu zou dat wel eens gemakkelijker kunnen zijn omdat er meer over wordt gesproken. En hoe was het met anale seks lang geleden toen er nog geen voorbehoedsmiddelen waren? Kwam het toen vaker voor? Of beperkte men zich toen vooral tot de zogenaamde interfemorale seks. Tussen de bovenbenen. Over tien jaar merken we misschien dat er meer tinten grijs in het vierde onderzoek zijn geslopen. Omdat zoveel vrouwen het boek lazen en dachten dat ze het eens moesten proberen (bedrijven die SM speeltjes online verkopen zien een enorme toename van verkoop van dat soort werktuigen) of omdat ze het in 2022 eerlijk durven te zeggen?
Wetenschappelijk gezien zijn er heel wat vraagtekens bij zo’n onderzoek te zetten. Ook omdat we al in 1992 overtuigende onderzoeksresultaten zagen over de onbetrouwbaarheid van vragenlijsten bij onderzoek naar seksueel gedrag. ‘Obsoleet’ was de conclusie: achterhaald en je zou het niet meer moeten gebruiken.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Trouwen? Vertrouw op je instinct! 
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor