Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie denkt Marcouch dat hij is?

  •  
19-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Marcouch en Recourt zijn slachtoffers van een negatief zelfbeeld en islamofobie
De PvdA’ers Ahmed Marcouch en Jeroun Recourt pleiten in het stuk ‘Burgemeesters, stop de jihadisering in uw wijken’ ( Volkskrant O&D 15-4-2013) voor het inzetten van ‘ervaringsdeskundigen’ om Nederlandse ‘jihadisten’ op te sporen en hun paspoorten af te nemen. Het is de bedoeling dat deze ervaringsdeskundigen, die worden omschreven als ‘evenwichtige moslims die religieus onderbouwd zijn en in debat kunnen met deze jongens’, bij ‘manifeste jihadplannen’ aan de bel trekken, hetgeen vervolgens zou moeten leiden tot de inname van paspoorten. Dit is een zeer verontrustend idee die de maatschappij fundamenteel kan ontwrichten. Bovendien getuigt het eens te meer van de morele verwarring van politici als Ahmed Marcouch, een adept die hij is van de ‘harde aanpak’.
Laten we beginnen met het zorgwekkende van het plan om ‘ervaringsdeskundigen’ aan te stellen. Deze figuren krijgen, als het aan Marcouch en Recourt ligt, door de burgemeester ‘debattechnieken’ en ‘locaties’ aangeboden om het kaf van het koren te scheiden. Afgezien van hoe onzinnig dit klinkt (want waarom zou iemand naar een debatavond gaan waar de mogelijkheid bestaat dat je je paspoort kan verliezen) en sterk doet denken aan het ‘lokjood’-idee van Marcouch uit 2010, zijn, zoals hierboven gezegd, uitingen van ‘manifeste jihadplannen’ bepalend voor het al dan niet verliezen van je paspoort. Wat ‘manifeste jihadplannen’ zijn wordt in het stuk niet nader gedefinieerd. Maar er wordt wel op niet mis te verstaanbare wijze gesuggereerd dat de islam de oorzaak is van radicalisering.
Zo wordt Slotervaart, een wijk waar veel moslims wonen, drie keer op een coqueterende wijze genoemd. Vervolgens worden zeer subjectieve criteria als baardgroei, broekspijpen en woorden als haram, hel en paradijs als indicators gezien om radicalisering te ‘meten’. Marcouch en Recourt lijken zwaar beïnvloedt door Amerikaanse counter-insurgency theorieën, waar in dit geval Slotervaart verwordt tot een nieuwe front in de ‘War on Terror’. Dit is geen overdrijving. In het stuk wordt serieus een oproep gedaan aan burgemeesters om ‘zoveel mogelijk betrokkenen in de wijken te mobiliseren’ en ‘zelf de wijken in te gaan en radicalisering in de kiem te smoren’. De klap op de vuurpijl is de opmerking dat radicalisering niet voortkomt uit armoede en discriminatie, maar een ‘religieuze ontsporing’ is. De hele moslimgemeenschap wordt hiermee verdacht gemaakt van ‘jihadisme’, wat dat dan ook moge zijn. De aanstelling van ‘ervaringsdeskundigen’ zal m.i. een averechts effect hebben. De moslimgemeenschap zal zich nog meer verdrukt voelen, met alle negatieve gevolgen van dien.
Het is evident. Marcouch en Recourt zijn slachtoffers van respectievelijk een negatief zelfbeeld (zelfhaat bijna) en islamofobie. Laila Ezzeroili (Volkskrant O&D 3-4-2013) had hier onlangs in de Volkskrant voor gewaarschuwd: ‘We mogen niet toestaan dat onze kinderen een negatief zelfbeeld van Marokkanen, van moslims en uiteindelijk van het zelf, verinnerlijken’. Wat moeten onze kinderen denken als nota bene leden van de Tweede Kamer zulke moreel verwarde signalen zenden? Vervreemding is het enige resultaat van zulke berichten voor onze kinderen. Hoe heeft het zover kunnen komen dat Nederland nog steeds zo bang is van ‘de’ moslim?
Het heeft allemaal te maken met het feit dat de integratie faliekant is mislukt. De segregatie in de zin van zwarte scholen en zwarte wijken is een feit. Een consequentie hiervan is de segregatie in de geest. Een conflict begint altijd in de geest. Sinds 2004, sinds de moord op Theo van Gogh hebben we het ene gezegd en het andere gedaan. We zouden meer met elkaar omgaan, maar er is juist een afstand gecreëerd. Hierdoor blijft het vijandbeeld dat we hebben van groepen die we bijna nooit over de vloer krijgen in stand. Onbekend maakt onbemind.  

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

jbandelxx
jbandelxx19 apr. 2013 - 10:57

Oh nu krijgt de integratie de schuld.....Hoe komt het dat niet alleen in nederland maar vrijwel overal de moslims een probleem vormen> We heen tig Godsdiensten en de enige Godsdienst die problemen maakt is ds Islam.....Het wordt tijd dat de islam zich zelf eens bespiegelt en niet iedere keer anderen de schuld geven...

FransLenaen
FransLenaen19 apr. 2013 - 10:57

'Hoe heeft het zover kunnen komen dat Nederland nog steeds zo bang is van 'de' moslim?' --- Omdat veel Nederlands weinig ophebben met deze ideologie die integratie ook vrijwel uitsluit.

FransLenaen
FransLenaen19 apr. 2013 - 10:57

'We zouden meer met elkaar omgaan, maar er is juist een afstand gecreëerd.' -- Ik moet ook constatereren dat het vrijwel onmogelijk is om 'meer met elkaar om te gaan'. Voorbeeld? We hadden laatst een personneelsuitje en de collega moslims weigerden mee te gaan omdat erna een borrel met alcohol was en een bbq met varkensvlees. Onschuldig voorbeeld, maar het geeft wel aan dat er weinig flexibiliteit zit in de geloofsbeleving van, mogelijk vele, moslims.

BasVV
BasVV19 apr. 2013 - 10:57

"De hele moslimgemeenschap wordt hiermee verdacht gemaakt van 'jihadisme', wat dat dan ook moge zijn." Vreemd. Als er iets duidelijk is dan is het dat ook ouders, familie en kennissen het verschrikkelijk vinden dat deze jongens naar Syrie zijn vertrokken. Deze mensen zeggen zelf dat deze jongens onder invloed zijn geraakt van radicale jihadisten. En zijn daar zeer bezorgd over en bang voor. Zelfs moskeeen zijn bang voor die jihadisten. Trouw deze week. Als dit alleen maar met armoede en gebrek aan integratie te maken zou hebben zouden de moslims zelf echt niet zo bang zijn en er raad mee weten.

Ruud12
Ruud1219 apr. 2013 - 10:57

Balcik schrijft : " Onbekend maakt onbemind". Gaarne zou ik iedereen willen wijzen op het artikel in de Volkskrant van heden : " Hoe Halima gelukkig werd zonder de islam" . De volgende zin spreekt boekdelen : " Allerhande problemen die de afgelopen jaren in de actualiteit speelden met islamitische migranten komen terug in Halima's levensverhaal : huiselijk geweld, uithuwelijken, slaan tijdens koranles, gedumpt worden in Marokko, verstoting, radicalisering. Of het feit dat Halima vanaf 12 jaar niet meer mocht buitenspelen. Ze was immers geen kind meer. Ze moest haar maagdelijkheid koesteren . Anders zou ze worden uitgescholden voor hoer . En dan moet ik hier lezen : "Onbekend maakt onbemind" . Met dit soort zaken , zou ik in geen honderd jaar bekend willen worden. Deze islamitische waandenkbeelden zijn niet te tolereren in een vrij land als Nederland. Arme Halima, dat je dit moest meemaken .

MG1968-2
MG1968-219 apr. 2013 - 10:57

"Nico de Ligt, zo 21 april 2013 13:39 in reactie op Henk Veldman " Indien ik hier, weer voor de zoveelste keer, wordt lastiggevallen door groepen jongeren is het natuurlijk logisch dat ik de nederlanders daarvoor verantwoordelijk acht. En dat doe ik ook.... (Even gedachteexperimentje: als ik dit als marokaan geschreven heb, ben ik het dan zelf schuld dat ik lastiggevallen wordt door die pvv-jeugd? en als ik nederlander ben niet? wat zou ik zijn? Is je eerste reactie te wijzen of heeft het er niet mee te maken ;))

MG1968-2
MG1968-219 apr. 2013 - 10:57

Nico de Ligt, zo 21 april 2013 13:39 "Voor de goede orde, ik ben geen PVV aanhanger" Het valt mij vaker op dat mensen die in essentie het hoofdonderdeel van het pvv-programma onderschrijven toch andere onderwerpen belangrijker vinden en daarom op een andere partij stemmen. De winst daarvan is dat je de relativiteit van dat hoofdonderdeel inziet. Het jammere is dat je de argumentatie op dit onderdeel niet wilt of kunt beoordelen op validiteit.

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2013 - 10:57

Daar is de dooddoener weer islamofobie. Hoeven we verder niet in discussie te gaan. Nog even en het is verworden tot een betekenisloos woord

1 Reactie
insider070
insider07019 apr. 2013 - 10:57

Juist! Als men geen benadering zoekt met fluwelen handschoenen aan dan is men al gauw islamofobie.... inflatie van het begrip ligt op de loer... overigens vind ik het begrip op zich zelf al wereldvreemd maar dat terzijde...

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2013 - 10:57

"het inzetten van 'ervaringsdeskundigen' om Nederlandse 'jihadisten' op te sporen en hun paspoorten af te nemen. " Wat echt te gek voor woorden is. Die jongens hebben het volste recht van de wereld hun familie te gaan helpen met hun vrijheidsstrijd. Vroeger wilde het Westen vrijheidsstrijders niet helpen uit vrees dat daarmee de communisten in de kaart gespeeld werden, wat als resultaat had dat de vrijheidsstrijders het kamp van de communisten ingejaagd werden, maar i.p.v. dat men daar lering uittrok, valt men nu weer in dezelfde fout door de vrijheidsstrijders hulp te weigeren uit vrees dat men Al Gaida in de kaart speelt, waardoor de vrijheidsstrijders het kamp van Al Qaida in gejaagd worden aangezien ze alleen daar hulp van kunnen verwachten.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen19 apr. 2013 - 10:57

'Die jongens hebben het volste recht van de wereld hun familie te gaan helpen met hun vrijheidsstrijd. ' --- Ja, het zijn een paar kwajongens die niet weten wat ze doen he. Grapjas.

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2013 - 10:57

["Het heeft allemaal te maken met het feit dat de integratie faliekant is mislukt. "] Als dat al zo zou zijn, ligt dat meer aan het feit dat veel mensen, vooral bij de PVV-aanhang, integratie volledig afwijzen. Kijk maar eens naar Wilders die er bijvoorbeeld herhaaldelijk op heeft gewezen dat moslims geen stemrecht horen te hebben en ook niet deel mogen nemen aan bijvoorbeeld buurtoverleg. Hij heeft het zelfs ooit eens gepresteerd om een breiclubje dat subsidie kreeg, die subsidie te onthouden omdat er moslimaatjes aan meededen. Hij heeft daar zelfs Kamervragen over gesteld.

2 Reacties
opgeheven
opgeheven19 apr. 2013 - 10:57

Waarom zou een breiclub in hemelsnaam subsidie moeten ontvangen?

brbrwr
brbrwr19 apr. 2013 - 10:57

Wat een kletskoek Henk, de integratie was al mislukt 2 decennia voordat Wilders zijn toontje meesprak in de politiek

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten19 apr. 2013 - 10:57

Nou Tayfun. We hebben nu gehoord waarom het een verschrikkelijk slecht plan is van hardliner Marcouch en zijn vazal Rencourt. We hebben gehoord hoe invoelbaar het is dat jongens opkomen voor hun religieuze geestverwanten. We hebben u horen zeggen dat Marcouch en Rencourt stigmatiseren. We horen u zeggen dat het gedrag van moslims te verklaren is door het laakbare gedrag van het westen in het algemeen en Amerika in het bijzonder. Kortom u heeft een hele batterij aan nuancerende verklaringen waarbij u de verantwoording bij de islamofoben, waaronder u dan kennelijk ook Marcouch rekent legt. Laat ik eens met u meedenken en laten we eens stellen dat Marchouch en Rencourt inderdaad niet weten waar ze het over hebben. In dat geval heb ik 2 vragen aan u: 1: Vind u het wenselijk dat nederlands islamitische jongeren ten strijde trekken in Syrië en 2: Zo niet heeft u ook een oplossing. U doet namelijk wat Wilders door u en anderen hier op de Joop wordt verweten en dat is hoog van de toren blazen zonder oplossingen te bieden. Of is dit een te realistisch spiegeltje voor u?

1 Reactie
Tayfun2
Tayfun219 apr. 2013 - 10:57

Arnon Grunberg heeft in deze kwestie tot nu toe de beste analyse geleverd: 'Principieel is er geen verschil tussen een Nederlander die in dienst van het Nederlandse leger in Afghanistan vecht en een Nederlander die deelneemt aan de strijd in Syrië' (Volkskrant voetnoot van 3-4-2013 'Vechten in Syrië'). Ik wil nog een stap verder gaan. Wij hebben niks te zoeken in Afghanistan. In Syrië is sprake van een genocide. 95% van de slachtoffers zijn soennitisch. Assad weet als geen ander dat dit - het vernietigen van ieder tegengeluid - de enige weg is (het is immers een minderheidsregime) om aan de macht te blijven. Human Rights Watch publiceerde op 11 april het rapport 'Death from the Skies' waarin eindelijk wordt erkend wat lokale activisten van The Syrian Network for Human Rights en Syrian Observatory for Human Rights al meer dan een jaar zeggen en in gruwelijke videobeelden laten zien: het regime bestookt doelbewust burgerdoelen, zoals bakkers en ziekenhuizen. U kunt zelf deze verschrikkelijke beelden via Facebook en Youtube bekijken. Aan de Auschwitz-overlevende, Primo Levi, werd eens gevraagd of hij na Auschwitz nog geloofde in God. Zijn antwoord: Ik weet dat God bestaat, want ik heb in Auschwitz de duivel gezien. De duivel vandaag de dag heet Assad en kan alleen met geweld gestopt worden. We hebben gezien dat diplomatie niet werkt. Daarom heb ik sympathie voor de Syrïeganger. Hij of zij is de enige die een volk in nood probeert te beschermen. De Syrieganger is de uitkomst van het morele failliet van een Veiligheidsraad die alles behalve 'veiligheid' heeft gebracht. Ik hoop dat Turkije en andere landen die militair willen ingrijpen de Syriëganger niet in de steek zullen laten, door ze van de cruciale luchtsteun - en wat nog meer noodzakelijk is - te voorzien. Als deze mening mij mijn paspoort kost, so be it.

Voice
Voice19 apr. 2013 - 10:57

Ik denk dat het probleem veel dieper ligt. Ik geloof, dat de multiculti niet kan werken om de volgende redenen: -Mensen verschillen te veel van elkaar (cultuur,tradities, enz), -Mensen en/of volkeren nemen trauma's mee naar een nieuwe samenleving, waar die samenleving nooit iets mee te maken heeft gehad. (Hiermee bedoel ik, trauma's de al eeuwen kunnen zitten. Een voorbeeld: Mijn broer heeft een Poolse vrouw, in Polen hebben huizen op het platteland maar 1 deur. Waarom? Als beveiliging t.o.v invallers in het land. Polen werd in het verleden vaak verovert door Duitsers, Russen en hebben zelfs 200 jaar niet bestaan, als het land Polen. Zij vond het in den beginne heel beangstigend, dat wij een voor en een achterdeur hadden en sloot die dus altijd af, terwijl ik en anderen bekenden altijd via de achterdeur komen als je de personen kent. Poolse mensen daarin tegen, goed bekend, bellen altijd aan de voordeur.) Maw, je hebt een gezond bedrijf of groep en je stopt daar een getraumatiseerd persoon in of een groep van getraumatiseerde mensen. Dan weet je dat er problemen komen, want die getraumatiseerde mensen zullen hun trauma dramatiseren en daarmee hun omgeving infecteren. Ik vind daarom een opgedrongen multiculti, van welke richting dan ook ongewenst en zelfs gevaarlijk. Maar goed, dat vind ik.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew19 apr. 2013 - 10:57

Hiermee bedoel ik, trauma's de al eeuwen kunnen zitten. Een voorbeeld: Mijn broer heeft een Poolse vrouw, in Polen hebben huizen op het platteland maar 1 deur. Waarom? Als beveiliging t.o.v invallers in het land. Polen werd in het verleden vaak verovert door Duitsers, Russen en hebben zelfs 200 jaar niet bestaan, als het land Polen. Zij vond het in den beginne heel beangstigend, dat wij een voor en een achterdeur hadden en sloot die dus altijd af, terwijl ik en anderen bekenden altijd via de achterdeur komen als je de personen kent. Poolse mensen daarin tegen, goed bekend, bellen altijd aan de voordeur. ------------------------------------ Met dit 'trauma' zal het uiteindelijk toch wel loslopen, denk je niet?

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2013 - 10:57

@Henk Veldman. Wat een kleinzielige reactie weer. U schijnt te denken dat hoogopgeleid per definitie betekent dat mensen het met u eens zijn?. Dan moet ik u toch teleurstellen. Ik heb een afschuw van de PVV, ben hoog opgeleid en ben het toch niet altijd met u eens. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik over het algemeen uw bijdragen wel interessant en vaak goed doordacht vindt. De Posts van Dhr Kok zijn echter van een ander niveau, als u de moeite neemt om ze door te lezen komt u misschien wel tot dezelfde conclusie. Het feit dat VVD' ers hoger zijn opgeleid dan PVDA' ers ver

1 Reactie
bruces
bruces19 apr. 2013 - 10:57

Wat is hoogopgeleid ? Als je niet bruikbaar bent met zo'n papiertje ? ir. scheikunde of drs. geschiedenis ? Plus wat kun je met zo'n titel ?