Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie denken die Amerikanen wel niet dat ze zijn?

  •  
12-09-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
455 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_dutch_300.jpg
Hoe Hollanders denken over Amerikanen en wat daar van klopt
“Goh, woon jij in Amerika….” De eerste reactie die Joyce Diel krijgt als ze op bezoek is in Nederland, luidt meestal ‘wat gaaf’ of gewoon een opengevallen mond. Maar als de schok is weggeëbd komen de vooroordelen naar boven, Want die Amerikanen, die zijn natuurlijk niet zo goed en slim als ‘wij’. In haar eerste bijdrage op Joop beschrijft Joyce wat ze zoal te verstouwen krijgt. En hoe het echt zit.
Als ik het goed begrijp zijn Amerikanen dom. Allemaal. De wereld interesseert ze ook nog eens voor geen meter. Behalve dan als ze weer een land met veel olie willen inpikken natuurlijk. Want dat is de favoriete hobby van iedere Amerikaan: landjepik! 
Weet je wat ook zo irritant aan Amerikanen is? Dat ze niet allemaal, vanaf een jaartje of 6, weten wat de hoofdstad van Nederland is! Belachelijk! Slecht onderwijs hoor daar in Amerika. Dat is in Nederland toch echt allemaal veel beter. 
In Nederland is eigenlijk alles beter. Ik bedoel, wanneer heb jij een Amerikaan voor het laatst een stille tocht voor een aangespoelde walvis of een pittige petitie tegen een liedje zien organiseren? Nou? Niks hè? 
En dan dat idioot religieuze gedoe daar! God bless dit, God bless dat, echt waanzinnig word je er van.  Ze slapen daar vast allemaal met een bijbel onder hun kussen en natuurlijk ligt daar ook nog een geladen pistool naast. Grote kussens, dus dat kan.
Ze zijn ook allemaal belachelijk dik die Amerikanen, hebben een psychiater op speed-dial, een chihuahua in hun handtas en botox tussen hun enorme nep-borsten. Alles is daar nep, vooral de mensen. Overdreven vriendelijk: Nep!
En allemaal ook zo nationalistisch, ook als er niet gevoetbald wordt! Bah! 
En weet je wat écht belachelijk is? De ketchup is daar altijd gratis bij de McDonalds! En wie betaalt dat? 
Maar de grote vraag is uiteraard: Wie denken die Amerikanen nou eigenlijk wel niet dat ze helemaal zijn?
De waarheid? De Amerikanen hebben vaak helemaal geen idee wie ze zijn. Er zijn er maar weinigen hier die in dezelfde omgeving geboren worden, naar school gaan en daar ook weer sterven.  Kijk even om je heen in jouw Hollandse straat. Hoeveel mensen wonen daar die op 6 uur vliegafstand geboren zijn?
Op mijn ‘block’ in Florida heb ik buren uit Hawaii, Connecticut, South Dakota, Indiana, Alabama, Zuid-Afrika, Californië en de Dominicaanse Republiek. (En die staten en landen, inclusief hoofdsteden, hoef jij uiteraard niet op te zoeken want die ken je allemaal, toch?)
Niemand is hier echt thuis. En juist dat maakt hier wonen zo interessant: niemand weet het beter, iedereen is nieuwsgierig.  Waar kom jij vandaan? Wat eten ze daar? Hoe vieren ze daar kerst? Oliebollen? Pannenkoeken als diner? Een bakfiets? 
Die natuurlijke nieuwsgierigheid naar andere mensen is heel Amerikaans en voor mij, als allochtoon alhier, bijzonder hartverwarmend. En natuurlijk is het niet erg om af en toe even uit te leggen dat Copenhagen bij Denmark en niet bij Holland hoort. Iedereen weet hier wat het is om familie te moeten missen. Niemand vindt dat ik mij niet genoeg aanpas als ze mij op m’n bakfiets zien sjezen of mijn brievenbus met klompen en tulpen beplak. Ze vinden boerenkool met worst smerig, m’n koffie te sterk, m’n dropjes te zout en m’n stroopwafels heerlijk.
Ik hoor je denken: “Nou, dat is echt heus niet zo in small-town Kentucky hoor!” Weet je wat? Je hebt daar ab-so-luut gelijk in. Wellicht zelfs in de bij jou bekende hoofdstad van Kentucky niet!
Natuurlijk heeft Amerika ook hele delen en inwoners die sterk aan Volendam of Urk en zijn vreemde kostgangers doen denken. En uiteraard is de bible-belt hier iets groter, want alles is hier groter. Ook de kussens, bijbels en de pistolen daar onder.
Maar doe mij nou één lol, en oordeel niet zo hard over John Farmer-dick – oftewel Jan Boerenlul – hier zonder hem ooit zelf te hebben gesproken. Geloof me, het lijken vaak bijna gewone mensen die ook graag willen dat hun kinderen veilig en goed opgeleid de wereld in kunnen stappen, bang zijn hun baan te verliezen, lijdzaam toezien hoe hun regering onbegrijpelijke beslissingen neemt en op vrijdag naar The Voice kijken. 
Ja Holland, Amerika is veel groter en sterker en ze hebben ook nog eens Bill Gates en Oprah en ja wij moeten het doen met Aad Ouborg en Eva Jinek. Maar Nederland stap nou toch eens over je schaduw en je Calimero-complex heen en vraag je af en toe ook eens af : Wie denken die Hollanders nou eigenlijk wel niet dat ze helemaal zijn? 
cc-foto: loop_oh

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Bosje2
Bosje212 sep. 2013 - 17:50

Mijn eerste kennismaking met de USA was op JFK bij de immigration booth. De figuur daar kwam niet verder dan business or pleasure? En dan op een toon, waar de eerste de beste nazi uit de tweede wereldoorlog nog wat van kan leren. Trowuwens hoe kan een volk ontwikkelen als het land geen geschiedenis of enig cultuur besef heeft. Piet.

PeterDraman
PeterDraman12 sep. 2013 - 17:50

"Hoe Hollanders denken over Amerikanen en wat daar van klopt" Grappig dat u ondanks het artikel er toch vanuit gaat dat alle Hollanders vooroordelen hebben over Amerikanen.

JAWEH
JAWEH12 sep. 2013 - 17:50

De Nederlandse vooroordelen over de Amerikanen zijn het gevolg van het feit dat we tv-series en praatshows uit de USA kijken. Het is dus hullie eigen schuld.

techneutje2
techneutje212 sep. 2013 - 17:50

[...ze hebben ook nog eens Bill Gates en Oprah en ja wij moeten het doen met Aad Ouborg en Eva Jinek.] Bill Gates is geen genie zoals algemeen verkondigd en aangenomen wordt. Hij heeft het DOS OS gekocht van een noodlijdend ICT bedrijfje bij hem in de buurt. Vervolgens een, voor hem, goede deal gesloten met IBM. Daarna de ideeen gekopieerd van andere bedrijven (o.a. apple) . M.a.w. Bill Gates is een handig sjoemelaartje, en niet iemand om trots op te zijn. Oprah....DE talk-show voor Tokkies. Een dame die, evenals de rest van de pulp uit Amerika, ons door de strot wordt geduwd. Kan niet in de schaduw staan van b.v. een Sonja Barend. [De bible belt is iets groter] Dat is wel een heel groot understatement en daarmee bezijden de waarheid. [Wie denken die Hollanders nou eigenlijk wel niet dat ze helemaal zijn? ] Ik denk mw. Diel dat het merendeel van de Nederlanders, gelukkig nog, niet gecharmeerd is van hypocretie. Wij zullen hier b.v. niet zeggen dat we de beste democratie ter wereld zijn, als dit niet waar is. Wij beleiden in daden en niet in woorden. Uw woorden: Niemand voelt zich in Amerika echt thuis. In Nederland voelen we ons wel thuis, ook al hebben we een heleboel te mekkeren . [Calimero-complex!?] We maken onderdeel uit van de EU. Op economisch vlak is dat de wereld leider.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch12 sep. 2013 - 17:50

Tot aan 'De waarheid?' halverwege het artikel kan ik het betoog volledig onderschrijven. Daarna houdt het echter op.

rabotnikeh
rabotnikeh12 sep. 2013 - 17:50

Leuk artikel!! Tja, vraag in een Nederlands winkelcentrum aan voorbijgangers inderdaad maar eens waar Rhode Island ligt... Wij Hollanders verdienen vaker een (internationale) spiegel voor onze neus!

1 Reactie
Nadiana
Nadiana12 sep. 2013 - 17:50

"Tja, vraag in een Nederlands winkelcentrum aan voorbijgangers inderdaad maar eens waar Rhode Island ligt..." Dat is hetzelfde als een gemiddelde Duitser vragen wat de hoofdstad van Drenthe is. Of aan een gemiddelde Turk vragen waar de Russische oblast' Ivanovo precies ligt. Regionale geografie wordt nooit echt bestudeerd, tenzij er specifieke interesse in dat land is. Daarom kan de onwetendheid van gemiddelde Amerikaanse voorbijgangers (Kijkt u voor de aardigheid dit eens: http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE) niet worden "vergoelijkt" door het te vergelijken met gebrek aan kennis aan Amerikaanse regionale geografie onder Nederlanders.

Nadiana
Nadiana12 sep. 2013 - 17:50

Het is waar dat er veel wederzijdse vooroordelen zijn die niet kloppen. De Verenigde Staten beslaan immers een klein continent. Een Texaan is anders dan een New Yorker. Maar. Het is over het algemeen wel waar dat Amerikanen best wereldvreemd zijn. Ja, er zijn uitzonderingen. Die zijn er altijd. Maar het is vrij zeldzaam in de wereld dat er in zo'n groot land zo'n grote hoeveelheid mensen is die totaal niets afweet van de rest van de wereld. Europa is vaak een land, in de ogen van Amerikanen. Als ze al zover zijn om zich te realiseren dat het een continent is, dan denken ze over het algemeen dat het continent bestaat uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. En de stereotypes over deze landen stammen meestal uit de Tweede Wereldoorlog. "Fransen zijn laf, Duitsers zijn marcherende fascisten, Italianen steken je in de rug"... enzovoorts. Niet iedereen hoeft zich te interesseren in de wereld. Maar het is wel erg opvallend hoe onwetend Joe Plumber is. Henk de Vries weet meer over de wereld dan Joe Plumber doet, ik denk dat dat wel over het algemeen gezegd kan worden.

1 Reactie
Patrick Olaf
Patrick Olaf23 sep. 2016 - 1:07

Het zijn twee heel verschillende culturen , grappig al die reacties, Ik woon 7 jaar in Florida en Ben en blijf hollander, nederlanders zijn direct en hier niet , omdat ze je niet willen beledigen, wij Hollanders zien dat als hypocriet, ze denken dat America nr1 land in de wereld is omdat je makkelijk geld kunt lenen voor wat je ook maar kopen wil, alles op krediet, en je kunt maar beter geen opinie hebben over America want dan is het gedaan, vrijheid is wat ze hier denken the hebben maar doen alles stiekem answers word je in de boeien geslagen, geen biertje op het strand, dat is open container en je zult snel een advokaat nodig hebben, Ik lach me rot als die quasi gestudeerde lui hier denken dat amsterdam een land is en ze echt niet weten dat Nederland en holland hetzelfde zijn, joyce leuk hoe je het opneemd voor hun, je weet wel beter hoop Ik , misschien Ben je besmet geraakt met het America virus en vergat hoe goed je het in Nederland had, om eerlijk te zijn , nederland is zo slecht nog niet.

toshiba
toshiba12 sep. 2013 - 17:50

Ik heb aardig wat delen van de VS gezien. Wel vooral de grotere steden maaar ook enige kleinere. Vergelijkend zijn Amerikanen nieuwsgieriger dan Hollanders. lang niet zo afkerig van alles uit den vreemde komt. Staan ook gewoon open voor vreemdelingen en nieuwkomers. Iets waar nederlanders veel moeite mee hebben. Wij gaan al raar doen als we een andere taal horen. Amerikanen vinden dat de gewoonste zaak van de wereld. Daaraan kan je wel merken dat het een immigratieland is. Ga je er wonen, dan ben je in hun ogen gewoon amerikaan. Dat de amerikanen weinig kennis van Europa is niet vreemder dan een nederlander die weinig kennis heeft van Europa. Want hoeveel mensen kennen alle hoofdsteden van Europa en kunnen die op de kaart ook aanwijzen? Inderdaad, Nederland was ooit internationaal gericht, maar t afgelopen decennium zijn we vooral naar binnen gekeerd. En als je daar iets van zegt krijg je meteen het verwijt dat je een "weg met ons " mentaliteit erop na houdt. Amerikanen zijn wel trots op hun land en hun vlag, maar dat leidt niet tot afkeer jegens het buitenland of buitenlanders. En daar heeft Nederland wel last van.helaas...

1 Reactie
Patrick Olaf
Patrick Olaf23 sep. 2016 - 1:14

Zeker nooit met immigratie hier te maken gehad? Of met de redneck op de hoek, laat me niet lachen, nieuwsgierig misschien omdat ze ontdekken dat er meer bestaat Dan Alleen dit land,