Hoe Hollanders denken over Amerikanen en wat daar van klopt
“Goh, woon jij in Amerika….” De eerste reactie die Joyce Diel krijgt als ze op bezoek is in Nederland, luidt meestal ‘wat gaaf’ of gewoon een opengevallen mond. Maar als de schok is weggeëbd komen de vooroordelen naar boven, Want die Amerikanen, die zijn natuurlijk niet zo goed en slim als ‘wij’. In haar eerste bijdrage op Joop beschrijft Joyce wat ze zoal te verstouwen krijgt. En hoe het echt zit.
Als ik het goed begrijp zijn Amerikanen dom. Allemaal. De wereld interesseert ze ook nog eens voor geen meter. Behalve dan als ze weer een land met veel olie willen inpikken natuurlijk. Want dat is de favoriete hobby van iedere Amerikaan: landjepik!
Weet je wat ook zo irritant aan Amerikanen is? Dat ze niet allemaal, vanaf een jaartje of 6, weten wat de hoofdstad van Nederland is! Belachelijk! Slecht onderwijs hoor daar in Amerika. Dat is in Nederland toch echt allemaal veel beter.
In Nederland is eigenlijk alles beter. Ik bedoel, wanneer heb jij een Amerikaan voor het laatst een stille tocht voor een aangespoelde walvis of een pittige petitie tegen een liedje zien organiseren? Nou? Niks hè?
En dan dat idioot religieuze gedoe daar! God bless dit, God bless dat, echt waanzinnig word je er van. Ze slapen daar vast allemaal met een bijbel onder hun kussen en natuurlijk ligt daar ook nog een geladen pistool naast. Grote kussens, dus dat kan.
Ze zijn ook allemaal belachelijk dik die Amerikanen, hebben een psychiater op speed-dial, een chihuahua in hun handtas en botox tussen hun enorme nep-borsten. Alles is daar nep, vooral de mensen. Overdreven vriendelijk: Nep!
En allemaal ook zo nationalistisch, ook als er niet gevoetbald wordt! Bah!
En weet je wat écht belachelijk is? De ketchup is daar altijd gratis bij de McDonalds! En wie betaalt dat?
Maar de grote vraag is uiteraard: Wie denken die Amerikanen nou eigenlijk wel niet dat ze helemaal zijn?
De waarheid? De Amerikanen hebben vaak helemaal geen idee wie ze zijn. Er zijn er maar weinigen hier die in dezelfde omgeving geboren worden, naar school gaan en daar ook weer sterven. Kijk even om je heen in jouw Hollandse straat. Hoeveel mensen wonen daar die op 6 uur vliegafstand geboren zijn?
Op mijn ‘block’ in Florida heb ik buren uit Hawaii, Connecticut, South Dakota, Indiana, Alabama, Zuid-Afrika, Californië en de Dominicaanse Republiek. (En die staten en landen, inclusief hoofdsteden, hoef jij uiteraard niet op te zoeken want die ken je allemaal, toch?)
Niemand is hier echt thuis. En juist dat maakt hier wonen zo interessant: niemand weet het beter, iedereen is nieuwsgierig. Waar kom jij vandaan? Wat eten ze daar? Hoe vieren ze daar kerst? Oliebollen? Pannenkoeken als diner? Een bakfiets?
Die natuurlijke nieuwsgierigheid naar andere mensen is heel Amerikaans en voor mij, als allochtoon alhier, bijzonder hartverwarmend. En natuurlijk is het niet erg om af en toe even uit te leggen dat Copenhagen bij Denmark en niet bij Holland hoort. Iedereen weet hier wat het is om familie te moeten missen. Niemand vindt dat ik mij niet genoeg aanpas als ze mij op m’n bakfiets zien sjezen of mijn brievenbus met klompen en tulpen beplak. Ze vinden boerenkool met worst smerig, m’n koffie te sterk, m’n dropjes te zout en m’n stroopwafels heerlijk.
Ik hoor je denken: “Nou, dat is echt heus niet zo in small-town Kentucky hoor!” Weet je wat? Je hebt daar ab-so-luut gelijk in. Wellicht zelfs in de bij jou bekende hoofdstad van Kentucky niet!
Natuurlijk heeft Amerika ook hele delen en inwoners die sterk aan Volendam of Urk en zijn vreemde kostgangers doen denken. En uiteraard is de bible-belt hier iets groter, want alles is hier groter. Ook de kussens, bijbels en de pistolen daar onder.
Maar doe mij nou één lol, en oordeel niet zo hard over John Farmer-dick – oftewel Jan Boerenlul – hier zonder hem ooit zelf te hebben gesproken. Geloof me, het lijken vaak bijna gewone mensen die ook graag willen dat hun kinderen veilig en goed opgeleid de wereld in kunnen stappen, bang zijn hun baan te verliezen, lijdzaam toezien hoe hun regering onbegrijpelijke beslissingen neemt en op vrijdag naar The Voice kijken.
Ja Holland, Amerika is veel groter en sterker en ze hebben ook nog eens Bill Gates en Oprah en ja wij moeten het doen met Aad Ouborg en Eva Jinek. Maar Nederland stap nou toch eens over je schaduw en je Calimero-complex heen en vraag je af en toe ook eens af : Wie denken die Hollanders nou eigenlijk wel niet dat ze helemaal zijn?