Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie de jeugd in de uitverkoop doet gooit de toekomst weg

  •  
22-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
49074598708_25e8495444_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Buitenlandse investeerders worden rijk van onze jeugdzorg, maar de jongeren zelf komen steeds vaker in de armoede en uitzichtloosheid terecht
Deze coronatijd is voor jongeren niet gemakkelijk. Steeds meer jonge mensen redden het niet meer en hebben hulp nodig. Die jeugdzorg is ondertussen een speeltuin geworden voor buitenlandse investeerders die snel geld willen verdienen. Deze week verscheen hierover een verontrustend bericht op Follow The Money. Echt een verrassing is dit niet: het was een politieke keuze om van de jeugdzorg een markt te maken. Jongeren zijn een beleggingsobject geworden.
Zelf ben ik 15 jaar lang jeugdzorg-jongere geweest, dat is inmiddels alweer 23 jaar geleden. Het was toen verre van perfect, vanuit de praktijk zagen wij hoe veel dingen beter moesten. Die verbeteringen zijn er niet gekomen, integendeel: de hulp en ondersteuning voor de jeugdzorg jongeren zijn alleen maar achteruit gegaan. Door de invoering van marktwerking. Buitenlandse investeerders worden rijk van onze jeugdzorg, maar de jongeren zelf komen steeds vaker in de armoede en uitzichtloosheid terecht.
Zie maar eens met een minimumloon op je 18de rond te komen, zie maar eens een betaalbare woning te vinden, je energierekening te betalen en ga zo maar door. Laat staan dat deze jonge mensen een serieuze keuze hebben voor een goede en passende opleiding. Het schuldenstelsel raakt juist deze groep heel hard. Jongeren uit de jeugdzorg die op hun 18de op zichzelf gaan wonen met nauwelijks een sociaal netwerk om op terug te vallen en zonder rijke papa of mama of andere hulp van de familie.
Jeugdzorg is bedoeld als hulp en ondersteuning aan jongeren – zoals de naam al zegt. Om hen een toekomst te bieden en hen te helpen hun plaats te vinden in de samenleving. Dat is door politieke besluiten allemaal onder druk komen te staan. De lange wachtlijsten voor jonge mensen die direct hulp nodig hebben; de gespecialiseerde zorg voor jongeren met ingewikkelde problemen die we zowat failliet laten gaan; de financiële belangen die telkens boven die van het kind worden gesteld en waarmee we als land het kinderrechtenverdrag van de VN schenden. Al die commerciële zorgbedrijfjes die uit de grond zijn gestampt en vaak vooral bedoeld zijn om snel geld te kunnen verdienen.
Dit is opnieuw een voorbeeld van het liberale marktdenken, het idee dat de markt problemen beter zou kunnen oplossen dan de professionals in de zorg. De Haagse politiek heeft de jeugdzorg bij de gemeenten over de schutting gegooid, zonder hen voldoende tijd en geld te geven om deze moeilijke zorgtaak ook goed te kunnen uitvoeren. Steeds meer gemeenten vragen zich af hoe ze de begroting rond kunnen krijgen en proberen overal op te bezuinigen.
De marktwerking in de jeugdzorg zou nooit zijn doorgevoerd als eerder naar de mensen in de zorg was geluisterd. Helaas zijn vooral topbestuurders in de zorg de gesprekspartners van de minister en de wethouders. Plus al die dure consultants en zorgeconomen die het allemaal zo mooi kunnen vertellen en allemaal zoveel beter denken te weten. Jongeren krijgen geen betere toekomst als ze worden uitverkocht. Stop met die marktwerking in de jeugdzorg, stop met die buitenlandse investeerders. En luister nou eens naar de medewerkers in de jeugdzorg die zien hoe jongeren die hulp nodig hebben vastlopen.
Als ik nu een jeugdzorg jongere zou zijn geweest dan had ik op mijn 41ste niet gestaan waar ik nu sta. Dan had ik nu niet de kansen gekregen die ik toen wel heb gehad. Met de steun van al die fantastische mensen in de jeugdzorg die ik toen zo nodig had om mijn leven op de rails te krijgen. Ik gun het de jongeren van nu zo, want ze hebben het zo hard nodig. Wie de jeugd in de uitverkoop doet gooit de toekomst weg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Eid
Eid22 nov. 2021 - 19:10

Dat we nu een stortvloed over neo liberaal en marktwerking krijgen is voorspelbaar... De vraag die dan actueel is, is: Welke regering, na die vreselijke Rutte, gaat via een concreet stappenplan er voor zorgen dat jongeren van 18 (!) Jaar een fijne woning krijgen; van een royaler minimumloon gaan rondkomen incl energie rekening? En... of dat, voordat Rutte er was, dit ook de norm was, en hoe reeel dat is, ook in vergelijk met landen om ons heen?

1 Reactie
Arjen Noordhof
Arjen Noordhof23 nov. 2021 - 8:20

Wat een onzin dit. Hoezo zou het in een bizar rijk land niet normaal zijn om goed voor jongeren en jeugd te zorgen en dan met name de groep die gewoon enorme pech heeft met waar en bij wie ze toevallig zijn geboren. Los daarvan: ken jij de situatie in de jeugdzorg eigenlijk wel? Weet je hoe schrijnend het daar is? Kijk eens wat, lees eens wat ipv je ideologisch vastgeroeste ideetjes te delen.

Arjen Noordhof
Arjen Noordhof22 nov. 2021 - 18:07

Ja, heel goed geschreven. Helemaal eens. Gisteren met tranen in de ogen de docu over Jason gezien. Daar zie je glashelder hoe ontzettend goed hulpverlening kan zijn en hoe slecht het vaak is. Het zou zoveel beter kunnen en daar moeten we voor gaan kiezen. Dank voor het artikel!

OlavM
OlavM22 nov. 2021 - 17:08

Een goede schets van de bar slechte situatie van de jeugdzorg en de gevolgen daarvan voor de betrokken jongeren. "Stop met die marktwerking in de jeugdzorg, stop met die buitenlandse investeerders": helemaal waar. Maar het grote probleem is, hoe dit alles bewerkstelligd kan worden. Er is nog een lange weg te gaan, want hiervoor is een totaal ander regeringsbeleid nodig, dus een coalitie met een heel heel andere samenstelling dan wat er nu is en voorlopig dreigt te blijven. Ik vrees dat nog veel water door de Rijn zal moeten vloeien voordat de kiezers dit echt mogelijk maken.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 nov. 2021 - 17:40

Dat kunnen de kiezers niet mogelijk maken Allemaal neoliberaal dus allemaal tegen de mens, tegen de aarde en tegen het verstand

Martinel
Martinel22 nov. 2021 - 15:40

Waar is die slapende Tweede Kamer die gewoon missionair is? En die Eerste Kamerleden zijn ook in geen velden of wegen te bekennen. De Raad van State die de Ruttedoctrine volgt? Waar is iedereen??? Leuke stukjes allemaal hoor, maar er zal niets niemendal veranderen als dat niet begint in het stemhokje. Maar daar hebben we een onafhankelijke journalistiek voor nodig. En die is er nauwelijks meer. Beetje talkshows met allerhande meninkjes. Slappe hap dus. Ook dit artikel getuigt daar weer van. Allemaal gepraat voor de bühne. Er verandert niks en er zal niets veranderen. Misschien een idee, SP, om de jongeren in uw partij eens serieus te nemen ipv uitsluiten. Ik was ooit SP, maar sinds een paar jaar niet meer. Er zijn nl linksere partijen die opmars maken. Weet u nog 2015? Toen alles met marktwerking en goedkeuring van de meerderheid der Tweede Kamer over die schutting werd gegooid?

Effie2
Effie222 nov. 2021 - 14:58

De ellende is in het stemhokje ontstaan. We hebben telkens massaal voor het hardvochtige, oneerlijke neoliberaal gekozen. En dat heeft de overheid gesloopt, omdat ambtenaren te duur en te lui zouden zijn. Marktpartijen konden dat beter, was de gedachte. En die maken nu de dienst uit. Ons sociale vangnet, dat door een politieke meerderheid voor solidariteit jegens elkaar, en door acties van de vakbeweging werd afgedwongen en opgetuigd, is dus iets van vroeger. Ook heimwee?

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 nov. 2021 - 15:56

Er viel alleen maar te stemmen op neoliberalen dus het is niet de schuld van de stemmers - ookal is de VVD een extremistische partij op hen stemde een kleine minderheid - alleen doordat andere partijen minder stemmen kregen zijn ze de grootste Maar omdat we alleen maar op neoliberaal kunnen stemmen is er geen sprake van iets dat ook maar in de verste verte lijkt op democratie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 nov. 2021 - 15:58

Weet u nog dat de mensen op de PvdA gingen stemmen en die toen binnen een flits een extreem hardvochtig neoliberaal kabinet opzetten dat iedereen nog lang zou heugen? Welk vertrouwen moet je dan nog hebben in de politiek?

Effie2
Effie222 nov. 2021 - 19:20

Griezel, De PVDA heeft verantwoordelijkheid genomen toen de bankencrisis snoeiharde ingrepen noodzakelijk maakte. Ingrepen die de VVD achterban buitengewoon goed uitkwamen. En als bonus werd het door hen gehate PVDA, als medeschuldige coalitiegenoot, door de kiezer afgestraft en gemarginaliseerd. Ik zie de PVDA dus meer als slachtoffer dan als dader.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 nov. 2021 - 14:12

Ja maar je wil toch niet dat schatrijke aandeelhouders een zevende huis niet kunnen betalen of wel dan?

adriek
adriek22 nov. 2021 - 13:59

De heilige markt lost het vanzelf op. De vrienden van de markt verdienen dik geld en debudgetten zijn flink omlaag en daar ging het toch allemaal om? De 'klanten' zijn slechts middel om de doelen te bereiken...