Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Whodunit; wie lekte de notulen?

  •  
23-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
whodunit
Pas op. Spoiler alert! De dader van deze voortdurende soap wordt in deze column alvast onthuld.
Dat er uit de ministerraad regelmatig wordt gelekt weten we natuurlijk al. Dat is een soort nieuwe manier geworden om ons als volk te voor te bereiden op ongelukkige maatregelen. Het gebeurt bijvoorbeeld al wekelijks met maatregelen voor corona, ruim voor de persconferentie. Een ‘ernstig misdrijf’ wordt er nu van de daken geschreeuwd, dat dus wekelijks– in commissie- wordt gepleegd.
Maar dit keer dus een keer niet in commissie, althans dat mogen we zo maar aannemen. Wie heeft er gelekt?
Een ambtenaar die de notulen heeft bijgehouden tijdens de vergadering? Erg onwaarschijnlijk. Natuurlijk kan het zijn dat iemand zoveel gewetensbezwaar heeft opgebouwd tijdens het wekelijkse gekonkel, dat hij of zij moet notuleren, dat de stoppen bij zijn doorgeslagen. Maar dan had die notulist zich wel kenbaar gemaakt. Of was die allang geslachtofferd als ze een zo voor de hand liggende persoon als zondebok beschikbaar was.
Binnen het CDA hoeven we niet lang te zoeken. Wopke zelf was het zeker niet, deze lekkage is het einde van zijn carrière in de politiek. Hugo zou nog wel in aanmerking komen maar het lijkt er niet op dat hij, bij de nieuwe verkiezingen binnen het CDA gaat winnen van Pieter Omtzigt en staat hij bovendien niet eens op de lijst. Grapperhaus kwam ook nog even voor op de verdachtenlijst maar die lijkt me niet slim genoeg om deze misdaad geheim te houden met al zijn blunders in het verleden. Net als de Jonge wil ie straks een ‘functie elders’ en dan ga je dit soort lekken niet in je kabinet schieten.
De kabinetsleden van D66 vallen ook af. Kaag had geen actieve herinnering over haar aanwezigheid tijdens de vergaderingen, misschien zat ze in Niger?  Een beetje Googelen en het raadplegen van de presentielijst hadden haar geheugen snel kunnen opfrissen: ze was er dus wel en was kennelijk niet degene die nog heeft tegengestribbeld, anders had ze dat nog wel geweten. Vooralsnog is er voldoende sympathie bij de resterende D66 kabinetsleden om Kaag niet te erg af te vallen. Stientje (van Veldhoven) en Ingrid (van Engelshoven) gaan hun NieuweLeiderschapLeider geen dolk in de rug steken.
Ollongren leek natuurlijk even een verdachte bij uitstek gezien haar ervaring met lekken. Maar vanwege de tranen die er bijna rolden bij haar spijtbetuiging heb ik haar maar afgestreept.
Bij de CU hoeven we het ook niet te zoeken. Ze waren wel even verdacht omdat hun partijleider Rutte heeft afgedankt. Maar Carola (Schouten) zit gewoon haar tijd uit, heeft er genoeg van om de kop van jut te zijn in de stikstofcrisis en Arie (Slob) is te onbelangrijk om zoiets belangrijks te doen. Bovendien gaan de CU’ers hun christenbroeders bij het CDA niet te kakken zetten met uitgelekte notulen.
Blijft de VVD over.
Wiebes kan natuurlijk een beetje natrappen maar heeft waarschijnlijk na zijn aftreden geen toegang meer tot het archief. Stef Blok, Sander Dekker, Tamara van Ark, Cora van Nieuwenhuizen zouden het geweest kunnen zijn maar dan alleen in opdracht van de grote baas.
Juist. Er blijft nog maar een mogelijke dader over. Mark Rutte.
Alibi: Geen. Hij was erbij en heeft toegang tot alle stukken als MP. Motief: het verbeteren van zijn positie bij de formatie. Is hij door zijn leugens in een totaal onderliggende positie terecht gekomen, door deze move zijn de belangrijke tegenspelers Kaag en Hoekstra nu ook de sjaak. Hoekstra omdat hij degene is die heeft zitten klagen over Omtzigt en Kaag omdat ze met haar praatjes over nieuw leiderschap totaal ongeloofwaardig is geworden.
Gelegenheid; Dankzij zijn goede close contacten met de media (zijn ex-flirt Marieke Elsinga enzijn all-time-buddy Jort Kelder) heeft hij voldoende betrouwbare achterdeuren in televisieland.
Verdachte omstandigheid: Als MP had hij toch onmiddellijk de politie, AIVD, rijksrecherche en wie dan ook opdracht moeten geven om een onderzoek te doen naar dit “ernstige misdrijf”.
Biden heeft onze MP niet uitgenodigd om bij de belangrijkste klimaattop van dit decennium aanwezig te zijn. Of Rutte heeft afgezegd omdat hij wel wat ‘beters’ te doen had?
Dat vind ik pas een echt ernstig misdrijf.
Er is maar een oplossing nu: Nieuwe verkiezingen.
Een minuut voor twaalf: tijd voor écht nieuw leiderschap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Kuifje3
Kuifje325 apr. 2021 - 4:33

Ik deel het vermoeden dat Rutte waarschijnlijk achter de lekkage zit. Hij is degene die als enige voordeel kan hebben hiermee. Tegelijk kan degene die gelekt heeft wel eens zijn hand zwaar overspeeld hebben. Als het OM gaat graven en de lekker vindt dan komt deze in juridisch zeer zwaar weer terecht. Opsluiten die man! De roep om nieuwe verkiezingen is wat vreemd. Links zou opnieuw klappen kunnen krijgen. In de peilingen lijken Volt (+1),JA21 (+2), BBB (+1), en FvD (+1) opnieuw wat te winnen en GL (-1) zou verder terugvallen, samen met 50+ (-1), CDA (-1) en VVD (-2). De VVD verliest dus ook iets, maar de trend is na een eerdere tik toch echt alweer omhoog. Gegeven de uitslag, waar we het de komende jaren toch echt mee zullen moeten doen, is het te hopen voor ons land dat de leiders van CDA, D66 en VVD terugtreden om plaats te maken voor nieuwe en eerlijkere leiders. Ook zouden de drie linkse partijen na moeten denken over de aantrekkingskracht van hun leiders en over de linkse boodschap die kennelijk niet goed meer aanspreekt. Het motto zou kunnen zijn: Je hebt niets aan “gelijk hebben” als je het niet krijgt.

Poeha
Poeha24 apr. 2021 - 8:29

“ Er is maar een oplossing nu: Nieuwe verkiezingen.” Zullen we eerst even wachten totdat vaststaat wie heeft gelekt. Zo werkt dat.

Ewout Pool
Ewout Pool24 apr. 2021 - 7:26

Het probleem van nieuwe verkiezingen is dat het waarschijnlijk niks oplost. De VVD heeft zoveel meer zetels dan de rest dat ze er flink wat kunnen verliezen en nog steeds de grootste blijven. Komt bij dat De 2 verloren zetels van de VVD op dit moment aan de rechterflank terecht komen. Maakt het formeren er niet praktischer op.

Pater
Pater24 apr. 2021 - 0:38

Waarom in vredesnaam zou een ambtenaar vrijwillig een misdrijf bekennen? Loze speculaties.

HappyBuddha
HappyBuddha23 apr. 2021 - 17:27

Maar dan had die notulist zich wel kenbaar gemaakt. Of was die allang geslachtofferd Dat heet in politiek Den Haag: Functie elders

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov23 apr. 2021 - 14:43

De rijksrecherche doet onderzoek. Mark haalt opgelucht adem: de kans dat-ie in de kraag gegrepen wordt is nihil. Maar wat zou dat een mooi beeld zijn: eindelijk de echte & de grootste schurk in het cachot. Jammer dat in dit universum de boeven altijd aan het langste eind trekken, maar hoop doet leven.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 6:37

Klokkenluiders krijgen hier hun ontslag! Wat moet je dan?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 apr. 2021 - 13:13

Iedereen staart naar wie binnen de kring van ministers het lek was. Maar over het hoofd worden de leden van de onderzoekscommissie gezien: Jeroen van Wijngaarden (VVD), Roy van Aalst (PVV), Chris van Dam (CDA, voorzitter), Salima Belhaj (D66), Tom van der Lee (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Attje Kuiken (PvdA) en Femke Merel van Kooten-Arissen (vKA). Zij hadden volledig inzicht in alle notulen van de ministerraad en hebben bovendien alle reden om te lekken. Toen aan van Kuiken werd gevraagd of zij de notulen had gelezen bevestigde ze dat. Hetzelfde zal ongetwijfeld gelden voor de overige leden. Bovendien werden de notulen in de commissie besproken en de uitkomst ervan is in het uiteindelijke verslag terecht gekomen. Als het Rutte zelf is geweest dan nam hij revanche, dat zou kunnen. In feite gaat alle ophef over wie het sterkst aan de start verschijnt bij de formatieonderhandelingen. Toch sluit ik ook anderen belanghebbenden niet uit. GL en PvdA hebben zeker gezien hun zwakke electorale positie heel veel baat bij een verzwakt en onderling wantrouwend VVD, CDA en D66. En wat te denken van de PVV, die de chaos opstookt om het onderlinge wantrouwen vergroot in een poging dat de coalitie over het midden mislukt en extreem rechts een poging mag doen. Rutte is te veel voor de hand liggend, hij is al het mikpunt, zeker nadat de Omtzigt getrouwen een namaak brief lieten rond gaan om geen coalitie met de VVD te willen. Geloof je het zelf, het CDA in de oppositie? Nee, doel van dit dit gerommel is wantrouwen kweken en de sterken tegen elkaar uit spelen. Wie heeft daar baat bij, GL en PvdA.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗23 apr. 2021 - 15:35

« Wie heeft daar baat bij, GL en PvdA. »....ik ben niet zo’n detective, maar daar maakt U een vreemde draai. Als ik Wilders hier gelukkig op afstand de laatste tijd hoor fulmineren streeft hij alleen maar naar meer wantrouwen, meer chaos, meer corona en vooral niets oplossen maar meer daders aanwijzen. Mijn onberedeneerde gedachten gaan meer die kant op. Het in de krant zetten van de ministerraad is wel erg open, maar komt het functioneren mogelijk niet ten goede. Weer een punt voor hem en we hebben het weer daarover en niet over herstelplannen, weer een punt.

The Apple
The Apple23 apr. 2021 - 16:12

In werkelijkheid zijn er zoveel partijen die er baat bij hebben dat de betrokkenen er langzamerhand beter aan zouden doen om op te stappen. Wie met pek omgaat raakt licht ermee besmet. Rutte zou ik sowieso geen hand durven geven, want je raakt met zekerheid een paar vingers kwijt. Wie dat nu nog niet door heeft....

dickser
dickser23 apr. 2021 - 12:35

Nieuw leiderschapp, was dat niet de leus van D’66. Met het gebrek aan actieve herinneringen doet kaag echt niet onder voor Rutte, oude wijn in nieuwe vaten. Niet dat ik panklaar zou weten wat er nu moet gebeuren,

Haz
Haz23 apr. 2021 - 10:51

Het zou zo maar kunnen, ook al is er genoeg motief te vinden bij anderen. Het CU kan bv. weer winst behalen qua kiezers als CDA door de mand valt. Nieuwe verkiezingen is onzin omdat de resultaten hetzelfde zullen zijn. Kost alleen maar geld en dat zonder meerwaarde. Nee, laat ze daar in DH zelf maar naar een oplossing zoeken.

4 Reacties
GHS
GHS23 apr. 2021 - 11:55

Wat een soap. Het is wel ernstig. Zou een gerechtelijk onderzoek uitkomst kunnen brengen (dan wordt de brenger van het nieuws waarschijnlijk bekend)

Tom Meijer
Tom Meijer23 apr. 2021 - 12:02

het unie?

Zapata
Zapata23 apr. 2021 - 12:59

Nou nee, als Hoekstra plaats maakt voor Omtzigt dan hebben nieuwe verkiezingen wel degelijk zin en kunnen de kaarten heel anders worden geschud. Als Omtzigt overstapt naar een andere partij ook dan hebben nieuwe verkiezingen zeker zin. Als Omtzigt een eigen partij gaat beginnen is het in ieders belang dat er nieuwe verkiezingen komen. We zijn zo langzamerhand wel eens klaar met dat liegende corrupte zootje.

Haz
Haz23 apr. 2021 - 14:36

Zapata Als...als... punt is dat hij dat niet gaat doen. Hij ervaart nu al teveel druk, laat staan met een eigen partij.