Joop

WHO ziet 'zorgwekkende ontwikkeling' op het gebied van Covid-19

  •  
07-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6666 keer bekeken
  •  
ANP-476872193

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet “zorgwekkende ontwikkelingen” op het gebied van het coronavirus in aanloop naar de winter op het noordelijk halfrond. Dat zei WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag tijdens een persconferentie. Hoewel in veel landen een toename van coronapatiënten gemeld wordt, blijven werkelijke cijfers uit omdat veel landen – waaronder Nederland – die niet meer registreren.

In delen van het Midden-Oosten en Azië nemen de sterfgevallen door Covid-19 toe, terwijl in meerdere Europese landen het aantal patiënten op de intensive care-afdelingen stijgt. Uit onder meer rioolwaterpeilingen valt aan het aantal aangetroffen virusdeeltjes op te maken dat het aantal coronabesmettingen weer aan het toenemen is. Met de winter in aantocht kan dat tot risicovolle situaties leiden.

“Aangezien mensen in sommige landen in de koudere maanden meer de neiging hebben samen tijd door te brengen binnenshuis, zullen virussen als Covid die zich via de lucht verspreiden daarvan profiteren,” waarschuwde Maria van Kerkhove, technisch leider op het gebied van Covid voor de WHO. Ook zei ze dat veel kwetsbare personen nog altijd niet of niet voldoende gevaccineerd zijn tegen het virus en riep overheden op hier meer aandacht aan te besteden. Behalve nieuwe vaccinatierondes moet er volgens Van Kerkhove ook weer meer getest worden.

Momenteel is wereldwijd geen enkele variant van het coronavirus dominant, hoewel in meerdere landen een opkomst te zien is van EG.5, een subvariant van Omikron. De WHO zegt deze variant nauwlettend in de gaten te houden om de besmettelijkheid en het potentiële gevaar ervan in kaart te kunnen brengen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Frits Jansen
Frits Jansen7 sep. 2023 - 22:51

De Eerste Wereldoorlog, die in gruwelijkheid wedijvert met de Oekraïne-oorlog eindigde door een pandemie. Met moderne technieken kunnen virussen worden gemaakt waar alleen Russen vatbaar voor zijn. Heel wreed maar Poetin begon.

3 Reacties
quintenoetalmelo
quintenoetalmelo8 sep. 2023 - 9:45

Een zeer zeer ongepaste opmerking van Mister Jansen

Norsemen
Norsemen8 sep. 2023 - 10:31

"De Eerste Wereldoorlog, die in gruwelijkheid wedijvert met de Oekraïne-oorlog eindigde door een pandemie" Pardon? Een oorlog is niet gruwelijker omdat er mensen doodgaan die in uiterlijk op ons lijken. De Oekraïne oorlog heeft nog een lange weg te gaan voordat het in de buurt komt van wat er bijvoorbeeld in Irak is gebeurd. En nog een veel langere weg, en miljoenen doden meer voordat het bij WOI in de buurt komt.

Proletarier
Proletarier11 sep. 2023 - 7:02

@ Frits Het zal je verbazen maar Russen zijn biologisch net mensen. Een virus waar alleen een Rus vatbaar voor zou zijn bestaat niet. Denken dat dat wel zo is is feitenvrij een mening vormen, ergo heel dom

M. Grootendorst
M. Grootendorst7 sep. 2023 - 18:12

Staat net in de krant dat het doodstil is op de IC’s. Dat ze zelfs met vakantie kunnen. Dat men bang is dat de zorgkapitalisten de IC’s gaan afschalen…

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2023 - 12:10

Minister Kuipers vertelde eerlijk, wij zijn niet de besten, wij hebben niet het beste zorgstelsel op de wereld. Wat werd eveneens bekendgemaakt? De angst indertijd, dat de uitgestelde behandelingen tot veel sterfte zou leiden, is niet uitgekomen. Lees “De medische omerta” geschreven door emeritus hoogleraar Jim Reekers over het opereren als verdienmodel. Declareerbare zorg leveren. En uren maken in de operatiekamers. Anders word je niet ervaren genoeg. Post covid ontwricht ondertussen levens. Stort mensen in de armoede, zorgt voor tekorten in alle essentiële sectoren op de arbeidsmarkt. Maar post covid daar zijn geen medicijnen voor. Een lucratieve markt voor charlatans en alternatieve geneeswijzen. Uit eigen zak aan te vullen met paracetamol en vitamines, uit eigen zak…. Of buitenland opzoeken uit eigen zak. Wat we nodig hebben krijgen we niet vergoed. Wat de chirurgen nodig hebben, krijgen ze op een presenteerblaadje aangereikt.

EenMening3
EenMening38 sep. 2023 - 12:22

IC-afdelingen openhouden die leegstaan is ook geen ideale optie, ook niet voor de mensen die er werken.

Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2023 - 12:59

IC-afdelingen openhouden is ook geen optie? “We zijn in Nederland niet voorbereid op een nieuwe pandemie” sprak Marion Koopmans. “We zien overal in de natuur dode dieren”…. Dus sluiten is een optie? Dan komen bij de volgende uitbraak weer dezelfde taferelen op ons af. Wat moet gebeuren? Stop de marktwerking in de zorg met perverse prikkels. Laat chirurgen in dienst van ziekenhuizen met vast salaris werken.

EenMening3
EenMening37 sep. 2023 - 12:42

De ziekte is endemisch geworden en zal, net als de griep jaarlijks terugkeren. Een jaarlijkse booster voor kwetsbare mensen en 60-plussers is de meest voor de hand liggende oplossing.

Kwartje59
Kwartje597 sep. 2023 - 12:35

It aint over till the fat lady sings.