Joop

WHO waarschuwt: virus verspreidt zich sneller dan de vaccins

  •  
15-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Covid-19 vaccines and aid supplies from the USA through the WHO's COVAX program arrived in Dili

© epa09256879 Workers unload AstraZeneca (Vaxzevria) Covid-19 vaccines and medical supplies donated by the USA through the World Health Organization’s COVAX program from an airplane during the

De leiders van de G7 spraken afgelopen weekend op de top in Cornwall af dat zij gezamenlijk een miljard coronavaccins zullen delen met armere landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt nu dat die belofte niet alleen rijkelijk laat komt, maar ook bij lange na niet genoeg is om Covid-19 de baas te blijven: het virus verspreidt zich vele malen sneller dan de vaccins.
Wie in de rijkere landen de blik vooral op de eigen achtertuin gericht houdt, zou het misschien niet zeggen, maar globaal gezien wordt er nauwelijks een deuk geslagen in de pandemie. Terwijl in bijvoorbeeld Europa of de Verenigde Staten het aantal gevaccineerden gestaag oploopt en de besmettingen rap afnemen, sterven er wereldwijd naar schatting nog zo’n tienduizend mensen per dag aan het virus.
De kritiek op rijke landen en hun regeringen zwelt aan. Dankzij voldoende financiële slagkracht kon een deel van de wereld alle beschikbare vaccins opkopen, terwijl een ander groot deel hulpeloos moest toekijken. Nog steeds. De scheefgroei is groot: de G7-landen hebben 73 keer zoveel vaccins als de lage-inkomenslanden. Daarom besloten de zeven grootste industriële landen het aantal vaccins dat gedeeld wordt te verhogen. In februari beloofden ze nog 130 miljoen doses te verstrekken, nu worden dat er dus een miljard.
Te weinig, zegt de WHO. De gedoneerde doses worden verspreid via Covax, het internationale samenwerkingsverband dat zorgdraagt voor de distributie van coronavaccins naar landen met minder geld. Tot nu toe werden er 87 miljoen doses naar 131 landen verstuurd. Om wereldwijd ten minste 70 procent van de bevolking te kunnen vaccineren, zijn er 11 miljard doses nodig.
Niet alleen de WHO is kritisch, ook andere hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen, Human Rights Watch en Oxfam vinden de belofte van een miljard doses te mager. Zij wijzen erop dat de G7 zich nog altijd te druk maakt om het beschermen van de patenten en de monopoliepositie van de farmaceutische industrie. De distributie van vaccins blijft daardoor slechts een druppel op een gloeiende plaat. Volgens WHO-topman Michael Ryan is er slechts 1 procent van het wereldwijde defensiebudget nodig om het benodigde aantal vaccins te leveren: ‘We kunnen toch wel 1 procent daarvan missen of levens te redden en de pandemie te beëindigen?’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 jun. 2021 - 11:47

Nog een belangrijke reden om de gewenste arbeidsmigratie naar het westen te stoppen en de welvaart wereldwijd te delen. Althans, dat men ook de daad bij het woord voegt. Neo-liberaal ingerichte economieën zoals de EU en links wensdenken spelen het verschil in welvaart in de hand. Afgezien van de verregaande scheefgroei die er al was, is corona een soort van next level in negatieve zin. Tot nog toe maakt alleen China er werk van en dat lijkt me geen goede ontwikkeling

2 Reacties
vdbemt
vdbemt15 jun. 2021 - 15:06

"Neo-liberaal ingerichte economieën zoals de EU en links wensdenken spelen het verschil in welvaart in de hand. " Bij het eerste kan ik me heel veel voorstellen. Vooral als je het hebt over neo-liberaal. Maar vertel: welk links wensdenken speelt het verschil in welvaart in de hand?

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 jun. 2021 - 20:15

Vdbemt Links omarmt het neo-liberale in de EU en wil het liefst open grenzen met nog meer aanzuigende werking. Dat heeft consequenties in de arme landen. Wij moeten daar investeren, meer dan de Chinezen en met minder moreel opgelegde voorwaarden

Leontrotsky
Leontrotsky15 jun. 2021 - 11:36

Dit is zeer slecht nieuws en we kunnen er 100% zeker van zijn dat we rond september/oktober in een zeer harde lockdown zitten. Met het delta virus en de komende nieuwe mutaties (veroorzaakt door mensen die zich niet laten vaccineren) kunnen we een verschrikkelijke herfst en winter tegemoet zien.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jun. 2021 - 8:52

Niets is zeker behalve dood en belasting (vrij naar Daniel Defoe).

EenMening
EenMening15 jun. 2021 - 10:27

"Veel burgers in Nederland zouden het ook niet fijn vinden dat ze nog 2 jaar moeten wachten op een vaccin, omdat de regering besluit de ingekochte vaccins eerder onder de arme landen te verdelen." Als we van nu af aan alle vaccins naar armere landen verschepen, zullen veel kritikasters dat de regering zeker niet in dank afnemen, die willen immers ook zelf zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Het is op zich al een prestatie van formaat dat de er zo snel vaccins zijn ontwikkeld. Maar 11 miljard eenheden produceren en over de hele wereld distribueren is een megaklus, dat lukt niet binnen een jaar. De ironie is dat alleen big pharma dit kan...

7 Reacties
EenMening
EenMening15 jun. 2021 - 10:29

De ironie is dat alleen big pharma dit kan… = Dat kan zelfs big pharma niet...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jun. 2021 - 11:02

dat kan als je gewoon die patenten eraf flikkert - dan kunnen er overal fabriekjes komen maar nee hoor - geld is belangrijker dan mensenlevens en dat maakt big pharma en haar beschermers zoals Nederland misselijkmakend crimineel (en kom niet aan met dat het niet strafbaar is - moreel is dat zo verrot dat er slecht ergere termen te verzinnen zijn)

erikbos
erikbos15 jun. 2021 - 13:14

@Griezel in post-gezellig Nederland "dan kunnen er overal fabriekjes komen" Die vaccins maak je niet even in wat fabriekjes. Voordat een nieuwe fabriek opgetuigd is en het productieproces goed is ingeregeld ben je al een jaar verder. Daarnaast heb je nog mensen nodig met de heel specifieke know-how om zo'n fabriek te runnen en in te richten. En dan hebben we het nog niet eens over het probleem van de beperkte verkrijgbaarheid van de grondstoffen, een probleem waar big pharma nu ook al mee worstelt. Als het gaat om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vaccins te produceren is de beste oplossing de al bestaande productiecapaciteit fors uit te breiden. Pfizer is al druk bezig de productielijnen in zijn bestaande fabrieken op te schalen en kan volgend jaar al miljarden extra vaccins produceren.

adriek
adriek15 jun. 2021 - 13:30

Dat kan alleen big pharma, daarom is het BIG pharma, niet (alleen) omdat ze machtig zijn. De apotheek om de hoek kan, patenten of niet, dergelijke middelen niet maken, en al helemaal niet in grote hoeveelheden. Ook andere biochemische of pharmceutische industrieen kunnen zoiets niet zomaar op grote schaal produceren. Er is om grootschalige productie op te zetten veel kennis en geld nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2021 - 14:15

Recent moest er nog een partij van 17 miljoen worden vernietigd. Zo simpel is de productie nu ook weer niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 18:41

DanielleDefoe In Afrika worden ze soms zelfs vernietigd omdat niemand ze wil.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jun. 2021 - 11:04

@Minoes ook in andere delen van de wereld is de animo voor vaccineren ook vaak niet groot.

hermanvanderhelm
hermanvanderhelm15 jun. 2021 - 9:06

En dan vinden we het gek als al die mensen graag hierheen komen.

1 Reactie
Daniel Blank
Daniel Blank15 jun. 2021 - 11:37

[cynisme] Een vaccinatiebewijs eisen....[/cynisme] Vaccins is 1 van de zaken waarmee 'wij' in Europa het beter voor elkaar hebben. Maar er zijn nog wel een lijstje aan zaken die het aantrekkelijk maken hier te vestigen en kan ze geen ongelijk geven.

Thuiszitter
Thuiszitter15 jun. 2021 - 8:19

Veels te laat dat in ieder geval maar was het niet China die al snel de belofte deed gratis vaccins wereldwijd te zullen bezorgen daar hoor je niks meer over. Ik zou zo zeggen , kom maar op met die beloftes.

5 Reacties
MG1968
MG196815 jun. 2021 - 8:54

Er niet voor te hoeven betalen is niet hetzelfde als gratis. Ik hoop dat de westerse wereld het wel daadwerkelijk belangeloos (buiten het belang dat een gevaccineerde wereld in ieders belang is) gaat distribueren.

adriek
adriek15 jun. 2021 - 10:23

https://www.thehindu.com/news/international/china-offers-3-billion-covid-19-aid-vaccines-for-developing-countries/article34617351.ece

Daniel Blank
Daniel Blank15 jun. 2021 - 11:35

China, die ook zo transparant zijn over de oorsprong van dit virus. Right...

adriek
adriek15 jun. 2021 - 13:32

China is ongekend transparant over de oorsprong van het virus, een deel van het westen wil alleen graag een ander verhaal horen omdat China in hun ogen te groot en te machtig aan het worden is.

Daniel Blank
Daniel Blank16 jun. 2021 - 6:38

@Eirda, daarom gingen zeker alle deuren open bij de WHO missie? Zowel theorie van het Wuhan lab of de Wet market komt ze in China niet lekker uit. De oorsprong lijkt mij namelijk zeer relevant om dergelijke uitbraken te voorkomen. Uiteraard zijn er draconische maatregelen, waardoor wij dit voorkomen. Dat is letterlijk grenzen dicht en nimmer reizen. Totaal stoppen met het eten van dieren, etc etc. De oorsprong is derhalve relevant.

Daniel Blank
Daniel Blank15 jun. 2021 - 8:16

Wat had men verwacht? Dit is toch niet uniek? De rijke landen hebben ook betere medische voorzieningen, betere medicijnen tegen kanker, etc noem maar op. Beter voedselvoorziening, betere huisvesting, betere scholing, etc. etc. Het is dus een fenomeen wat we al decennia zien op veel fronten. In dit geval zorgen de rijke landen eerst dat de eigen achtertuin is opgeruimd en dan wordt er een blik over de schutting geworpen. Veel burgers in Nederland zouden het ook niet fijn vinden dat ze nog 2 jaar moeten wachten op een vaccin, omdat de regering besluit de ingekochte vaccins eerder onder de arme landen te verdelen.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jun. 2021 - 10:40

[. Zij wijzen erop dat de G7 zich nog altijd te druk maakt om het beschermen van de patenten en de monopoliepositie van de farmaceutische industrie. ]

Daniel Blank
Daniel Blank15 jun. 2021 - 11:35

@Griezel, dan is het nog maar de vraag of ze de technologie hebben om de vaccins te maken. Ik ben het niet oneens met je, dat er actiever moet worden opgetreden. Maar de verontwaardiging die door het stuk klinkt snap ik niet, omdat dit op veel meer vlakken geldt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 jun. 2021 - 12:24

dan kan die technologie geleverd worden

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jun. 2021 - 18:45

Duitsland wil niet! Dat is degene die in de EU dwarslag. Komt natuurlijk vanwege hun Biontech aandeel in Pfizer.