Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

WHO waarschuwt 'te laks' Europa voor derde corona-golf begin 2021

  •  
22-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
50454455616_16d0b03f44_o

© cc-foto: Kai Schwerdt https://flic.kr/p/2jSugRb

De speciale gezant voor het coronavirus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor de uitbraak van een derde golf aan besmettingen in het begin van 2021. David Nabarro stelt dat de golf een gevolg is van de lakse houding van Europese regeringen die afgelopen zomer na de eerste golf getreuzeld hebben met het op orde brengen van de noodzakelijke infrastructuur. “Nu zitten we in de tweede golf. Als ze de benodigde infrastructuur niet opbouwen hebben we begin volgend jaar de derde golf,” verklaart Nabarro in een interview met de Zwitserse Solothurner Zeitung.
De gezant wijst er op dat de Europese landen hadden kunnen leren van Azië. “Men moet snel reageren op het virus, stevig en doortastend. Zeker in het begin als het virus zich nog maar langzaam verspreidt binnen verschillende gemeenschappen. Als je halfslachtig reageert, wordt het probleem alleen maar groter.”
Geen video? Klik hier.
In vrijwel heel Europa stijgt het aantal besmettingen verontrustend terwijl Aziatische landen er in slagen het virus onder controle te houden. Het RIVM meldde zondag 5407 nieuwe besmettingen terwijl Japan – met een bevolking van 120 miljoen, zeven keer zoveel inwoners als Nederland – zaterdag 2596 nieuwe besmettingen telde. Zuid-Korea, een land met 51 miljoen mensen, telde 386 nieuwe gevallen.
Nabarro constateert dat de bevolking van de Aziatische landen veel beter gemobiliseerd is in de strijd tegen het virus. “Mensen zijn zeer betrokken, ze passen hun gedrag aan zo aan dat het lastig wordt voor het virus.” De gezant noemt het massaal dragen van mondmaskers, afstand houden, handen wassen, in quarantaine gaan bij verschijnselen. “Ze beschermen de zwakste groepen.” Hij wijst er op dat in Azië de teugels ook niet te snel worden losgelaten en noemt de Europese reactie onvolledig omdat toen de cijfers in de zomer daalden niet lang genoeg gewacht werd met het terugdraaien van de maatregelen. “Je moet wachten tot de cijfers laag zijn en laag blijven.”
Ondertussen hebben landen in Azië het virus dusdanig onder controle dat er weer groepsvorming wordt toegestaan. Zo is in Zuid-Korea het uitgaansleven weer op gang gekomen en zijn de clubs open.
Geen video? Klik hier.
Ook de South China Morning Post constateert dat Europa het veel slechter doet dan Azië. Volgens de gezaghebbende krant weigeren Europese landen te leren van de Aziatische ervaringen of zijn ze daar simpelweg niet toe in staat. Waarom Europa het beleid niet aanpast blijft een raadsel. Een Britse viroloog sluit niet uit dat volhard wordt in het falende beleid omdat de autoriteiten geen gezichtsverlies willen lijden. Vooral de gebrekkige uitvoering van het bron- en contactonderzoek springt in het oog, terwijl dat volgens deskundigen de sleutel is tot de succesvolle bestrijding in bijvoorbeeld Taiwan en Zuid-Korea.
In Zuid-Korea gaan de autoriteiten rigoreus te werk om te achterhalen met wie een besmet persoon in contact is geweest. Adresboeken en belgegevens worden gevorderd, net als betaalgegevens en beelden van beveiligingscamera’s. Via sms wordt iedereen die in de buurt is geweest van een besmet persoon gewaarschuwd. Overigens zonder de identiteit van de patiënt prijs te geven. “De volledigheid van het bron- en contactonderzoek is essentieel,” verklaart Cho Sung-il, hoogleraar epidemiologie aan de universiteit van Seoul. “Vertrouwen op vrijwillige medewerking is niet voldoende.”
Volgens waarnemers staat de bescherming van de privacy in Europa de aanpak van het virus in de weg. Anderen wijzen er op dat de Europese bevolking wel op grote schaal meewerkt maar dat het de leiders van de landen ontbreekt aan doorzettingsvermogen. Een andere wetenschapper constateert dat het wellicht de Westerse arrogantie is die Europese landen ervan weerhoudt lessen uit Azië over te nemen. “Ze beschouwen zichzelf in alle opzichten als superieur, ook als het gaat om de bestrijding van ziektes.”
De Australische expert Peter Collignon waarschuwt dat de lockdown die nu in tal van Europese landen in een of andere vorm is doorgevoerd de cijfers op korte termijn wel omlaag brengt maar dat snel weer kunnen gaan stijgen na het intrekken maatregelen “tenzij ze al die andere zaken goed op orde hebben, zoals Korea, Taiwan, Singapore. Anders is alles voor niets geweest.”
Een Zwitserse deskundige merkt op dat de inzet van technologie veel minder goed verloopt in Europa, apps worden onvoldoende gebruikt en in sommige landen werken de autoriteiten zelfs nog met fax-apparaten. Effy Vayena, hoogleraar bio-ethiek aan het Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie, waarschuwt: “Als je naar Europa als geheel kijkt zie je dat er geen plan is. Er is geen strategie. Lockdowns zijn geen strategie. Gedeeltelijke lockdowns iedere twee, drie maanden zijn geen strategie. Het is geen duurzame aanpak, het is een desastreuze aanpak.”
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Kai Schwerdt

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

The Apple
The Apple23 nov. 2020 - 16:54

Zolang jullie maar in het oog houden dat in het geval de strategie van de "Hammer end the Dance" was gevolgd, het gesprek nu heel anders zou verlopen. Begin juni lag het aantal besmettingen onder de 2 per 100.000 inwoners. Als het aantal besmettingen zo laag is, is bron- en contactonderzoek een fluit je van een cent. En juist dat was niet op orde. Nu wordt de illusie gecreëerd dat door de inzetten van het vaccin alle problemen zullen zijn opgelost. Vergeten wordt dat na al die jaren bijvoorbeeld de mazelen -ook- nog steeds her en der opduiken. Binnenkort is de situatie ontstaan dat we in Nederland met oneindige hoeveelheden testmateriaal en beschermingsmiddelen zitten waar geen vraag meer naar is, maar zonder adequaat bron- en contactonderzoek. De gevolgen laten zich raden, of moet ik die ook uitspellen?

1 Reactie
The Apple
The Apple23 nov. 2020 - 18:33

Waarom we het over de Nederlandse Covid-strategie moeten hebben - https://www.pvda.nl/nieuws/de-nederlandse-covid-strategie/

adriek
adriek23 nov. 2020 - 15:25

Het is wel schokkend dat de ontwikkeling van de Spaanse griep - honderd jaar geleden (!) - vrijwel hetzelfde verloop kende dan momenteel Corona. Er zijn weliswaar minder slachtoffers omdat de medische weteschap zich ontwikkeld heeft, maar het volk en haar leiders heben blijkbaar niks geleerd in die eeuw.

webmaatje
webmaatje23 nov. 2020 - 11:36

Elk virus verspreidt zich razendsnel over de wereld. Bij een proef werd een onschuldig virus in de Londense metro losgelaten. Eee uur later was het in heel Londen en 24 uur later in Australië aangekomen. Opvallend is dat een rechter in Nordrhein-Westfalen het quarantainegebod buiten werking gesteld heeft als je teruggekeerd was uit een risckogebied. Voor hem was niet duidelijk gemaakt dat een risicogebied meer besmettingen opleveren moet dan de huidige aantallen in de woonplaats van de klager De teruggekeerde kwam uit een zgn. risicogebied met weinig besmettingen. Inmiddels heeft de deelstaatregering de quarantainemaatregel teruggenomen. Dat is het verschil met de Aziatische landen. In het westen zullen rechters altijd kijken naar de uitwerking van de maatregel op de pandemie in verhouding tot de ernst van de pandemie. In Duitsland zijn deelstaatregeringen inmiddels al heel wat keren door rechters op de vingers getikt, zodat ze wel uitkijken welke maatregelen ze nemen om weer niet in het beklaagdenbankje te hoeven zitten.

Paulus3
Paulus323 nov. 2020 - 1:27

Zoals al eerder gezegd, de regering laat het virus gewoon doorpruttelen. Het doel is niet controle van het virus. Maar een niveau van net onder de een zodat ziekenhuizen het aankunnen. Ja, dan blijf je chaos, dood, meer en langere perioden van minder vrijheid, en slechte economie blijven houden. Je ziet het toch. Ze praten weer over meer vrijheid maar besmettingen woekeren nog gewoon de gemeeschap door. In meer beschaafde landen houden ze het virus onder controle. Als er een uitbreek gebeurt springen ze er op. Snel en hard. Ze houden corona er onder. Vandaar dat er langer en meer gewone vrijheids perioden zijn, en bijna de enige besmettingen personen uit het buitenland zijn die in quarantine zitten. Minder doden. Meer actieve open economie. Kleine overheid is asociaale regering.

JanB2
JanB222 nov. 2020 - 23:20

Inzicht is dun gezaaid in het Westen. Het vermogen tot discipline eveneens. Het Westen legt het daarom af tegen China en andere aziatische landen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2020 - 9:12

Toch maar een app op de smartphone geladen? Of toch maar niet?

adriek
adriek23 nov. 2020 - 15:16

Een app voorkomt besmettingen niet, maar registreert -mogelijke- besmettingen. Afstand houden en zo weinig mogelijk wisselende contacten zijn de toverwoorden: afstand houden kunnen we zelf: de door Jan genoemde discipline, als we dat niet op kunnen brengen worden we door de overheid gedwongen om het aantal contacten te beperken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2020 - 17:09

Als de "wisselende contacten" niet te dicht bij komen scheelt dat ook een flink stuk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2020 - 17:10

PS die apps zijn min of meer verplicht in landen zoals Zuid-Korea.

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2020 - 17:52

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
itsme3
itsme322 nov. 2020 - 23:11

Ja. President trump heeft het fantastisch gedaan. Jammer alleen dat zo'n 350,000 mensen daar niet meer van kunnen mee genieten. En er iedere dag weer meer mensen sterven terwijl het enige wat hij doet is golfen.

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 23:39

Clown.

OlavM
OlavM23 nov. 2020 - 0:36

@ Ploert: Juist door het maandenlang niets doen, ontkennen c.q. bagatelliseren van het Covid-10-virus, het ridiculiseren van maatregelen tegen het virus, het aanprijzen van idiote "medicijnen" als bleekmiddelen, enz., zijn de besmettingen, ziekenhuisopnames en doden in vrijwel alle staten van de VS tot een dramatisch hoogtepunt gestegen. Eerste priorieit van het team-Biden is daarentegen een serieuze aanpak van en strategie tegen het virus. Maar jouw gebarsten pro-Trump-grammofoonplaat blijft maar draaien. Pathetisch.

Paulus3
Paulus323 nov. 2020 - 8:23

In het Amerika van Trump gaat er elke minuut iemand van corona dood. Hij wuifde het weg. Komt niet eens naar de vergaderingen. Liep van de G20 weg toen ze over COVID begonnen. Eiste dat de gelden die garant stonden tijdens corona terug gestord zouden worden nu hij het ex president word.

Paulus3
Paulus323 nov. 2020 - 11:51

Het maakt niet uit dat je er niets mee eens bent. De feiten spreken luider dan mening of leugen. Hij was er niet als eerste bij. Hij begon met het het is niks en het waait wel over, tegen lang officiceel advies en tegen de staten die om hulp vroegen en tegen het huis die programmas , en dat bleef een hele tijd zo. Sindsdien weigerde hij vaak hulp, gaf vaak en lang geen toestemming voor hulp. In de EU landen is er tenminste fatsoenlijke en betaalbare zorg. Ook iets wat hij stopte. Hij werkte zelfs nijdig om het nog erger te maken en de zorg verder af te breken. Hij is crimineel slecht.

adriek
adriek23 nov. 2020 - 15:20

"Op zich was het natuurlijk wel goed dat hij [Trump] er als eerste bij was om toen het nog kon snel in te grijpen om het coronavirus buiten de deur te houden." Ha. Ha. Ha. Trump heeft Chinese vluchten geblokkeerd omdat dat in zijn straatje paste. Amerikanen konden al die tijd ongehinderd en (vooral) ongetest naar huis komen en het virus verspreiden. Als Trump alle terugkerende Amerikanen twee weken in quarantaine had gestopt was hij waarschijnlijk 'de held' geweest, nu is hij de mislukking van de eeuw.

Rearden7
Rearden722 nov. 2020 - 17:45

Wat een klinklare onzin, in Japan was nooit een lockdown, omdat lockdowns niet worden toegestaan door de Japanse grondwet. Regels in Japan worden op vrijwillige basis nageleefd, zonder handhaving met boetes en andere repressie, met 2000 "coronadoden" so far. En dat in het grootste en dichtstbevolkte leefgebied ter wereld, Tokyo. Wellicht laten Japanners zich niet zo snel gekmaken door allerlei doemscenario's uit de koker van de WHO? 1. https://asia.nikkei.com/Editor-s-Picks/Interview/Tokyo-governor-says-lockdown-in-Japan-is-impossible

1 Reactie
JanB2
JanB222 nov. 2020 - 23:17

U bent geen Japanner. Uw gekwaak over doemscenario's geeft dat eens temeer aan. Japanners hebben aan dergelijke berichten genoeg daarentegen. Die gedragen zich vervolgens uiterst gedisciplineerd en nemen allerhande veiligheidmaatregelen in acht. Nederlanders doen dat niet. Die zijn namelijk ongedisciplineerd en bovendien zelfzuchtig en uit op hun eigen pleziertjes, desnoods ten koste van anderen. Nederlanders moet je dus ophokken. Als kippen tijdens de vogelgriep. Anders wordt het een puinhoop.

Sailor2
Sailor222 nov. 2020 - 17:28

Het is ons rascisme dat ons dwarszit Wij kunnen niks aannemen van landen uit Azië. We laten ons leiden door een man die drie maanden na het begin van de pandemie het nog steeds over een griepje had. Die nog steeds loopt te ageren tegen mondkapjes. Dit soort mensen zijn in Azië al heel vroeg "koud gesteld". Als er in de toekomst een parlementair onderzoek komt naar de pandemie dan is men waarschijnlijk gestopt met het kijken naar andere westerse landen. Nu is de constante aandacht gericht op de slechtste landen onder ons terwijl de hele westerse wereld gezamenlijk faalt. De conclusie zal zijn dat we precies hadden moeten acteren als China, Taiwan, Thailand, Vietnam, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland etcetera. Iets dat we al heel lang wisten, midden in de pandemie.

1 Reactie
The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 19:43

Als er in de toekomst een parlementair onderzoek komt dan kan de uitkomst niet anders zijn dan dat deze regering in juni, toen het aantal besmettingsgevallen was teruggedrongen tot ca 2 per 100.000 inwoners, het heeft nagelaten die situatie te stabiliseren middels adequaat bron- en contactonderzoek. De verantwoordelijke bewindspersonen zullen zich dan ongetwijfeld rechtvaardigen met het excuus dat het gaat om wijsheid achteraf, maar ook nu weten we al vooraf dat dat een leugen is die niet zal worden afgestraft door de tweede kamer, die boter op haar hoofd heeft. Het is griezelig voorspelbaar allemaal.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -22 nov. 2020 - 17:11

niets zo makkelijk als ''waarschuwen'' ; tweede open deur is ''geven van advies''.. kortom: we mogen het zelf uitzoeken (maar wel eerst betalen aan een enorme hoeveelheid instanties en organisaties die in hun bedrijfswinst hebben staan: waarschuwen en advies geven) Morgen maar snel wat vuurwerk kopen , ondanks de waarschuwingen en adviezen

1 Reactie
JanB2
JanB222 nov. 2020 - 23:18

Ik hoop dat het lontje lekker kort is.

Balgehakt
Balgehakt22 nov. 2020 - 16:43

De WHO een papieren tijger die alleen maar met politiek correcte praatjes aankomt en vooral niet China teveel willen afvallen. Als ik onze regering als voorbeeld neemt vanaf het begin is het 1 slap verhaal groepsimmuniteit was het magische toverwoord mondkapjes allemaal onzin ik zie die van Dissel nog zitten. Lockdown het volgende toverwoord maar mondkapjes in verpleegtehuizen en bij de verzorging van ouderen aan huis allemaal onzin. Nu is het weer vaccinatie het volgende toverwoord nog nooit is er een vaccin zo snel door de keuring gekomen maar wel even de kleine lettertjes lezen want als het misgaat is er niemand aansprakelijk. Op zich al een schande dat dat geaccepteerd wordt door regeringen die het aangekocht hebben en nog allemaal even een app installeren zodat het leger de data kan verzamelen. Op zich ben ik het niet helemaal oneens met sommige maatregel maar als ik die Hugo met Rutte en al die specialisten ziet staan krijg ik toch een ongemakkelijk gevoel. Het zinnetje dat onze privacy maatregelen een goed aanpak in de weg staan daar wordt ik serieus nerveus van ....

2 Reacties
LBNB
LBNB22 nov. 2020 - 19:07

@balgehakt Groepsimmuniteit is niet mogelijk snap dat dan! Maart 2020: We weten nog zo weinig over dit nieuwe virus , maar we weten al wel dat een vaccin de enige oplossing is.

LaBou
LaBou 23 nov. 2020 - 11:11

Account gehackt, lbnb? Of ben je weer bij zinnen gekomen. Want anders is deze tekst niet te verklaren.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend22 nov. 2020 - 16:42

Volgens mij gaat het prima! Begin 2021 vaccinatie erin en we kunnen weer los. En wie geen vaccinatie wil.. zoek het zelf lekker uit.

The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 16:20

I hate to say I told you so - many times....., al sinds mei !!

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2020 - 14:51

We gingen toch voor groepsimmuniteit? Of loop ik achter?

4 Reacties
The Apple
The Apple22 nov. 2020 - 16:21

Een maand of 10.

itsme3
itsme322 nov. 2020 - 17:15

U loopt zo ver achter dat u inmiddels helemaal vooraan loopt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2020 - 17:19

Apple Valt nog mee dan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 nov. 2020 - 20:09

Itsme De eerste zullen de laatste zijn...