Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WHO waarschuwt Europa voor dramatische herfst

  •  
10-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
Drukte op het strand van Scheveningen

© SCHEVENINGEN - Drukte op het Scheveningse strand. Dor het warme weer trekken dagjesmensen en vakantiegangers massaal naar de kust. ANP NIELS WENSTEDT

Covid-19 lijkt in vrijwel heel Europa op zijn retour: besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterfgevallen dalen in rap tempo. Volgens de WHO is er echter alle reden om waakzaam te blijven en de teugels niet al te veel te laten vieren. Het beëindigen van de lockdowns en het oppakken van het sociale leven, biedt kansen aan de uiterst besmettelijke Delta-variant om genadeloos toe te slaan.
Een jaar geleden rond deze tijd leek het coronavirus ook aan de verliezende hand te zijn. Dat leidde ertoe dat veel mensen de al dan niet intelligente lockdown ontvluchtten en op zomervakantie gingen. Het resultaat was dat met name jongeren variaties van het virus mee terug naar huis namen, waar de rest van de bevolking getroffen werd door een verwoestende tweede golf in de herfst en winter van 2020.
Hans Kluge, Europees regiodirecteur van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarschuwt nu voor een soortgelijk scenario aan het eind van dit jaar. Met name de Delta-variant van het virus, voorheen de Indiase variant, baart zorgen. Hoewel die mutatie in Europa nog niet de overhand heeft, rukt hij snel op. De mutatie is besmettelijker, agressiever en de aanwijzingen stapelen zich op dat het opgebouwde immuunsystemen weet te omzeilen. Dat houdt dus in dat mensen die al eerder besmet zijn geweest, of gevaccineerd zijn, niet zonder meer beschermd zijn tegen Delta.
Het vaccinatietempo in Europa ligt inmiddels hoog. Over het hele continent heeft ten minste 30 procent van de bevolking een eerste prik gehad, zo’n 17 procent is volledig gevaccineerd. Die aantallen zijn echter bij lange na niet genoeg om bescherming te bieden tegen een nieuwe opleving. Kluge dringt er dan ook bij mensen die per se op reis willen deze zomer op aan voorzichtig te zijn en vooral zoveel mogelijk de coronamaatregelen in acht te nemen. Oftewel: ‘Gebruik je gezond verstand en breng deze breekbare vooruitgang niet in gevaar. Was je handen, houd afstand, kies voor de buitenlucht en draag een mondkapje’.
Beeld: Een jaar geleden trokken mensen massaal naar de kust voor verkoeling van de zomerse temperaturen / ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

Kosgr
Kosgr9 mei 2022 - 11:35

Hoe weet Hans Kluge dat na zes maanden Covid terug komt? Hij vertelt ook in welke mutaties zou komen! Ongelooflijk! Wat was het nut dan van de vaccinaties en boosters? Neem mij niet kwalijk. Ik geloof er niets van.

Ton Teunissen
Ton Teunissen18 jun. 2021 - 16:06

Nou excuses maar als we kijken naar de cijfers van afgelopen jaar ten opzichte van dit jaar dan daalden alle cijfers harder als nu met een vaccin. Dus dan kan Hugo wel zeggen dit is viruswaarheid de vaccins werken nou ik zie het verschil in ieder geval totaal niet. Dus men kan lock downs houden maatregels verscherpen maar een virus hoort er gewoon bij ieder jaar opnieuw.Er is geen enkel bewijs geleverd dat die maatregelen iets hebben opgeleverd want ja stegen ze dan hielden we ons niet genoeg aan de regels en daalden ze dan lag het aan de vaccins maar gewoon zwart wit terug kijkend daalde het vorig jaar harder zonder enig vaccin.

Leontrotsky
Leontrotsky11 jun. 2021 - 12:03

ik durf met iedereen hier te wedden dat we voor het eind van het jaar weer in lockdown zitten in Nederland en dat de lockdown die we in september/oktober krijgen veel harder en veel beperkender zal worden dan de lockdown die we pasgeleden gehad hebben.

2 Reacties
JasDon
JasDon11 jun. 2021 - 13:25

Een weddenschap over wat? Geld valt er bij jou niet te halen.

Peterrr3
Peterrr311 jun. 2021 - 21:39

Op basis waarvan denk je dit? Helpen de vaccinaties niet, volgens jou?

GHS
GHS11 jun. 2021 - 12:01

Toen ik mijn tweede prik had gekregen werd mij gezegd:"U moet nog 14 dagen wachten voor effectiviteit. Daarna altijd de voorschriften in acht nemen t.w. mondkapje dragen en 1,5m afstand, want U bent wel gevaccineerd ( beschermd), maar u kunt nog het virus aan een ander overdragen". Dus.....waarom ga je met vakantie en het plaatje bekijkend: Brrrrrrr tussen al die mensen.

The Apple
The Apple10 jun. 2021 - 22:36

Joap oet Oskerd: "Volgens een technisch behoorlijk hoog opgeleide maat van me van de bridgeclub.." Zelden zijn mensen zo open over hun bronnen van kennis en informatie. Alle lof, -jou hoeven we in elk geval nooit meer serieus te nemen.

Hans Idem
Hans Idem10 jun. 2021 - 18:17

De egoisten die de pandemie ontkennen zijn nou juist de enigen die de pandemie aanjagen Maar ja Never argue with idiots

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter10 jun. 2021 - 18:35

Overdreven dat zou betekenen dat alle vakantiegangers pandemie ontkenners zijn .

Björn Borg
Björn Borg11 jun. 2021 - 9:11

Wat bedoel je eigenlijk precies als je pandemie ontkenner zegt? Is dat iemand die ontkent dat er een hoop mensen dood gaan aan covid? Of is dat iemand die zegt, ja, er gaan we een hoop mensen dood aan covid, maar dat aantal is niet groot genoeg om een pandemie te noemen. En dan heb je natuurlijk ook nog mensen die zeggen, er gaan wel mensen dood aan covid, maar een groot deel van de genoemde aantallen zijn ouderen die met covid één of twee weken eerder zijn doodgegaan dan dat ze zonder covid zouden zijn overleden, dus die gevallen mag je eigenlijk niet tot covid doden rekenen. Ook zijn er mensen die wel erkennen dat er een pandemie is, maar dat bij normaal natuurlijk verloop vinden horen. Een soort bewijs dat Darwin gelijk had met z'n evolutietheorie. Enfin, allemaal verschillende meningen. Dat wat ze delen is dat ze allemaal iets beweren wat wellicht wel hout snijdt, maar waar bijna niemand over wil praten. Daarom noemen we ze maar iets. Pandemie ontkenner, virus ontkenner, wappie.

khuat
khuat10 jun. 2021 - 17:29

Zo'n zelfde scenario werd ons voorgespiegeld met de Engelse variant. Wat uiteindelijk zwaar overdreven bleek. Dat hoeft natuurlijk niet weer zo te zijn, maar het begint wel een voorspelbaar verhaal te worden. Als corona met of zonder varianten nooit meer weg gaat, zullen we er uiteindelijk mee moeten leren leven. Dat zal waarschijnlijk ten koste van de levensverwachting gaan. Het zij zo. Kanker en HIV om twee bestaande dodelijke ziektes te noemen, waren ook nog volop rond. Om over de jaarlijks terugkerende griep maar te zwijgen. En hoeveel van de mensen op de foto van het overvolle strand zijn inmiddels overleden aan die verwoestende tweede golf of hebben een dierbare aangestoken en verloren?

4 Reacties
The Apple
The Apple10 jun. 2021 - 22:06

De gevaarlijkste mensen zijn degenen die het probleem proberen te bagatelliseren.

JanB2
JanB211 jun. 2021 - 2:24

Weer zo iemand die werkelijk helemaal NIETS geleerd heeft. Tegen de britse variant zijn maatregelen genomen en de opkomst ervan viel ook samen met het op gang komen van de vaccinatiecampagnes. Het begint me zo de keel uit te hangen. Al die lieden die je de bloody obvious moet uitleggen (wat vaak tevergeefs is). In het najaar weer in lockdown als men niet uitkijkt. Mij zal het overigens worst wezen dat laatste. Ik kom mijn tijd wel door.

khuat
khuat11 jun. 2021 - 10:03

Of de maatregelen hebben geholpen, is uiteraard de vraag. Hangt van de voorspelling af. Als ik 10.000 besmettingen per dag voorspel als we niks doen en het worden er 7000 dan heeft de maatregel geholpen. Als ik er 6000 voorspel als we niks doen en het worden er 7000 dan moeten we strenger zijn. Het hangt maw van de voorspelling af. Hoeveel besmettingen er zouden zijn als we niks doen, weten we domweg niet. Niemand weet hoe dodelijk covid-19 is. Daar komen we alleen achter als we niks doen. En ik bagatelliseer helemaal niks. Om de haverklap in lock down en de economie op slot gooien, is uiteindelijk ook geen leven.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2021 - 15:59

@JanB: Ik kom mijn tijd wel door. ----------------------------------------------- Voor zolderkamerverpieteraars maakt het inderdaad niets uit, wel of geen lockdown.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -10 jun. 2021 - 16:13

zolang er geen speeksel overgedragen wordt -ook in geringe mate- is het risico om besmet te raken zeer klein. Bewijs? volle vliegtuigen al vanaf maart 2020 waar je gewoon op je plaats kon blijven zitten (elleboog aan elleboog als je geen BC vliegt).

2 Reacties
The Apple
The Apple10 jun. 2021 - 22:10

LULKOEK - Er is geen bewijs dat het virus niet werd overgedragen in die volle vliegtuigen waar je gewoon elleboog aan elleboog op je plaats moest blijven zitten

JanB2
JanB211 jun. 2021 - 2:25

Er wordt dus aardig wat afgelebberd in de verpleeghuizen.

Break on through
Break on through10 jun. 2021 - 15:39

Goed dat dit nog even onder de aandacht gebracht word. Niet dat het ook maar iets uithaalt. De Tokkies waar het voor bedoeld is gaan toch wel op vakantie. Die luisteren immers alleen maar naar hun onderbuik. "ik wil gewoon op vakantie!" Laat het leger maar alvast warm draaien op de diverse disciplines. Hulp verlenen, vaccineren, graf delven, rouwverwerking. Dat soort dingen...

5 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 jun. 2021 - 16:53

Aandelen in de uitvaart industrie kopen?

Primarch
Primarch10 jun. 2021 - 18:28

Dus ik ben een tokkie omdat ik volledig ben ingeënt en op vakantie ga naar een land waar de besmettingen zeer laag zijn? In dat geval bent u een zure, doch uitgedroogde citroen, dan zijn we wat mij betreft weer gelijk.

Jozias2
Jozias210 jun. 2021 - 19:01

Als we toch allemaal dood gaan kun je beter eerst even op vakantie.

The Apple
The Apple10 jun. 2021 - 22:28

Jozias - De meesten van ons hopen om pas over -tig jaar dood te gaan, maar als je ons belooft om direct daarna dood te gaan, ga dan gerust je gang.

Ton Teunissen
Ton Teunissen18 jun. 2021 - 16:28

Die Tokkies waar jij over praat zijn gewoon de mensen die zich laten vaccineren om op vakantie te kunnen gaan.Maar ze zijn toch beschermd?Dan moet dat toch gewoon kunnen? De wappies laten zich niet vaccineren of een swappie afnemen dus die vieren gewoon vakantie thuis.

Pater
Pater10 jun. 2021 - 15:34

Het is natuurlijk heel verstandig voorzichtig te blijven. Maar hier wordt de dreiging van de deltavariant wel overdreven. Daarover is nog veel onzeker. Uit de Vk: De delta-'gevallen' in Engeland zij bijna allemaal nog ongevaccineerd. Eén prik beschermt al tegen ernstig ziek worden door de deltavariant, twee van die prikken bieden wel degelijk bescherming.

EricDonkaew
EricDonkaew10 jun. 2021 - 15:21

De WHO probeert zich weer belangrijk te maken door paniek te zaaien. Het grote verschil met een jaar geleden rond deze tijd is de vaccinatiegraad. Van nul naar, afhankelijk van het land, heel behoorlijk. En die vaccinatiegraad zit in een versnelling. Tot nog toe lijken alle vaccins te werken tegen alle Covidvarianten, dus, nogmaals, er is geen reden tot paniek. Ga lekker op vakantie en laat je niet bang maken. In de strijd tegen het virus is de slag om Stalingrad inmiddels gewonnen. Nu alleen de slag om Berlijn nog.

4 Reacties
The Apple
The Apple10 jun. 2021 - 22:31

De gevaarlijkste mensen zijn degenen die het probleem proberen te bagatelliseren, zeker als ze daar financieel interesse bij hebben, omdat ze speculeren op de beurs.

JanB2
JanB211 jun. 2021 - 2:32

Het grote verschil met een jaar geleden rond deze tijd is de vaccinatiegraad. Bij de indiase variant is het niet zeker hoe de vaccins zullen werken. Wel staat vast dat hij besmettelijker is. Bij dat laatste heb je dan mogelijk al een probleem met vaccins die geen 100% bescherming bieden (en daar ver onder blijven zoals AstraZeneca). Elementaire epidemiologische modellen laten dat eenvoudig zien. De slag om Berlijn wordt dan tricky. En mijn vrees is dat er zelfs lieden zijn die hem niet eens willen uitvechten en bij voorbaat al capituleren. Dit virus is er nog steeds en wel in al zijn varianten (die ook nog in aantal toenemen). Voorzichtigheid blijft geboden anders gooi je alles wat tot nu toe bereikt is weg.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2021 - 15:57

@Apple -------------------------------------------- Het klopt dat ik de meeste winst gepakt heb met de typische Covid-paniekaandelen Air France-KLM en Basic-Fit. Maar ik vind het mooi geweest en het virus mag van mij snel verdwijnen.

EricDonkaew
EricDonkaew11 jun. 2021 - 16:09

@JanB: Elementaire epidemiologische modellen laten dat eenvoudig zien. ----------------------------------------------------- Nog elementairdere epidemiologische modellen laten zien dat als de R onder de 1 komt, en het liefst onder de 0,5, het virus uiteindelijk verdwijnt. En dankzij vaccineren gaat dat lukken.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd10 jun. 2021 - 15:01

Volgens een technisch behoorlijk hoog opgeleide maat van me van de bridgeclub is corona gecreëerd door de VN om bevolkingspolitiek te plegen. De aarde is namelijk niet ingericht om vijf miljard mensen te herbergen want die maken er een rotzooitje van. Dat laatste ben ik dan wel weer met hem eens maar om daar nu een dodelijke epidemie voor te ontwikkelen gaat me net een stap te ver.

2 Reacties
Primarch
Primarch10 jun. 2021 - 18:31

Uw vriend is een conspiracy theorist. Dit soort mensen raden anderen vaak aan om kritisch te blijven en op dat punt geef ik uw vriend gelijk. Tijd om eens kritisch naar uw vriendenkring te kijken.

PVDB2
PVDB213 jun. 2021 - 8:45

Joap" Vijf miljard mensen? De huidige stand van zaken in 7.7 miljard. Ja uw vriend is een conspiracy theorist. En blijkbaar toch niet zo goed ingelicht. Het is net als met criminaliteit. Als je vrienden hebt die er zich bezig houden of er in verzeild raken: snel wegwezen andere vrienden zoeken. Praten help nu eenmaal vaak niet. Zeker niet als men extreme theorieën op deze manier verspreid. Maar je hebt ook mensen die een (on)gezonde hoeveelheid fantasie ten toon stellen. Voor 1 keer kan dat als een grap bedoelt zijn. Je kan je afvragen of het grappig is. Hoeveel doden er zouden zijn als we geen maatregelen genomen waren weten we niet maar met de maatregelen die genomen zijn heb je het tot nu toe behouden bij 3.8 miljoen geregistreerde doden. In realiteit meer natuurlijk maar om een echte deuk te slaan op die 7.7 miljard gaat een beetje ver. Het zal meer een deuk slaan op de economie van veel landen. Ik denk eerder dat u vriend pas naar een verfilming van een boek van Dan Brown heeft zitten kijken. Inferno met Tom Hanks. Althans dat hopen we dan maar...

EenMening
EenMening10 jun. 2021 - 14:57

Vaccins lopen altijd een stap achter nieuwe mutaties aan. Maar het is wel het enige wat we hebben dus zo snel mogelijk inenten en tegelijkertijd nieuwe vaccins ontwikkelen. Daarnaast zijn natuurlijk de bekende voorzorgsmaatregelen erg belangrijk. Is een nieuwe lockdown nodig, kondig die dan wel op tijd aan en handhaaf die streng.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead10 jun. 2021 - 14:54

Al die droeftoeters en onheilsrofeten zijn met hun geheven vingertje en donderend gepreek vanaf de covidkansel nog schadelijker dan alle virussen bij elkaar.

1 Reactie
JanB2
JanB211 jun. 2021 - 2:41

Zelfkennis?

JasDon
JasDon10 jun. 2021 - 14:46

Na vakantieperiode is sowieso twee derde van de bevolking gevaccineerd en en kan je alweer gaan denken over boosters. Ook houdt vaccinatie veel mensen uit het ziekenhuis, ook bij varianten. Dus dit artikel leest voor mij als paniekvoetbal. Ik vlieg volgende week alweer weg, had sowieso ook naar oranje gebied gegaan maar is nu niet nodig.. Ben gedeeltelijk gevaccineerd en krijg na vakantie tweede prik.

Thuiszitter
Thuiszitter10 jun. 2021 - 14:36

Mensen gaan op vakantie inclusief de leden van de 2 de kamer die het voorbeeld zouden moeten geven.

Daniel Blank
Daniel Blank10 jun. 2021 - 14:18

We kunnen dit niet eeuwig blijven doen, lock-down vaker en langer doen lijkt mij toch echt heel ernstig voor de sociale ontwikkeling van de jeugd. Die reeds een knauw heeft opgelopen. Dus misschien straks maar laten uitrazen.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter10 jun. 2021 - 18:34

De jeugd kan niet in eigen land op vakantie ? Als een ieder in Europa dat zou doen ……. maar dat gaat alleen niet gebeuren

JanB2
JanB211 jun. 2021 - 2:43

De jeugd moet eens ophouden met zeuren. In 40-45 had je een rotjeugd. Nu niet.

Roeluit1986
Roeluit198610 jun. 2021 - 14:06

"Dramatische herfst" Echt, houdt het dat nooit op? Kan de media eens ophouden met angstzaaien? Wat wil men hiermee bereiken? Moeten we maar weer preventief in lockdown? Misschien iedereen de komende 5 jaar opsluiten want ja je weet maar nooit he.

2 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen10 jun. 2021 - 18:54

Dramatisch? Ik vond het wel lekker die periode zonder lastige collega's. Blijf nu ook lekker thuiswerken. En we hebben zelfs met een lockdown nog altijd 90% meer vrijheid dan in de meeste landen in de wereld. Mensen stellen zich hier aan en zijn verwend.

Roeluit1986
Roeluit198611 jun. 2021 - 1:25

@Tom Lucassen Hoor je eigenlijk wel wat je zegt? Echt ongelofelijk.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 jun. 2021 - 13:35

Terug naar binnen allemaal, deze keer gaan we, zo te lezen, allemaal eraan, als je nog buitenkomt. Vaccins voor de kat zijn viool geweest, het hele circus begint opnieuw.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr10 jun. 2021 - 15:31

Onzin, vaccins zijn essentieel. De werking is gezien de daling van de opnames in de ziekenhuizen bewezen. De argumenten tegen vaccineren ontzenuwd, nu wél testen en quarantaine afdwingen na terugkeer van vakantie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jun. 2021 - 15:34

ben er eigenlijk wel bang voor nooit verwacht dat de mensheid zo ontzettend dom reageerde op zoiets had verwacht dat er gelijk internationaal ingegrepen werd en dat ze het virus gingen bestrijden ipv immuniteit te verwachten en de mensen vrolijk de wereld over te blijven sturen in volle vliegtuigen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 jun. 2021 - 13:18

en ga vooral niet op vakantie!