Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WHO roept noodtoestand uit over Zika-virus

  •  
01-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Zika
De wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) heeft na een spoedvergadering de noodtoestand afgekondigd voor de volksgezondheid in verband met de uitbraak van het Zika-virus. Volgens de organisatie is een wereldwijd gecoördineerde actie nodig om de verspreiding van het virus het hoofd te bieden. Door de afkondiging van de noodtoestand komen er extra fondsen beschikbaar. Het is de vierde keer sinds de oprichting van de WHO dat een dergelijke maatregel wordt genomen.
Tegen het virus, dat via muggen wordt verspreid, bestaat geen vaccin en het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een wordt gevonden. De ziekte is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het virus tot ernstige afwijken leidt bij het ongeboren kind. Vooral op het Amerikaanse continent worden vrouwen besmet. De WHO vreest dat het aantal gevallen dit jaar kan oplopen tot 4 miljoen. De Nederlands actiegroep Women on Web biedt aan abortuspillen te verstrekken aan vrouwen in Latijns-Amerika waar door toedoen van de katholieke kerk het via een kliniek afbreken van de zwangerschap onmogelijk is.
Australische media meldden dat een man mogelijk besmet is na een beet van een aap op Bali. Dat zou betekenen dat het virus zich ook in Azië verspreidt en niet alleen via muggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.