Overheden raken in de knel met financiering voor gezondheidszorg
Mensen worden steeds ouder en lijden vaker aan chronische ziektes. De rekening van de gezondheidszorg wordt daardoor steeds duurder. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat in dat elk jaar 100 miljoen mensen in armoede raken omdat ze hun zorgkosten niet kunnen betalen. De problemen ontstaan vooral in arme landen, maar ook in rijke landen.
“Niemand die zorg nodig heeft zou daardoor het risico mogen lopen om financieel geruïneerd te worden”‘, zei directeur-generaal Margareth Chan van de WHO in Genève waar een conferentie wordt gehouden om landen te adviseren hoe ze hun gezondheidszorg betaalbaar houden. Dat schrijft Trouw.
Volgens David Evans, WHO directeur zorgfinanciering kunnen zelfs de armste landen 15 procent van hun uitgaven aan zorg besteden. Tot nu toe zijn drie Afrikaanse landen er in geslaagd om dit te doen. Liberia, Rwanda, Tanzania is het gelukt om de oorspronkelijke geldpot voor de gezondheidszorg te verdubbelen.
Zo’n 31 landen spenderen minder dan 35 dollar per hoofd van de bevolking aan gezondheidszorg, terwijl er 44 dollar nodig is om dat basiszorg voor inwoners van landen met een laag inkomen veilig te stellen. Veel landen lukt het niet op dit voor elkaar te krijgen. Wanneer ieder land maar 0,7 van hun binnenlands product besteedt aan ontwikkelingshulp, kunnen al 3 miljoen levens in lage inkomenslande bespaard worden.