Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WHO: Europa maakt een potje van contactonderzoek

  •  
27-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mikeryan
Terwijl het kabinet de bevolking dinsdagavond tijdens een ‘persmoment’ weer eens voor de allerlaatste keer gaat waarschuwen, roept de Ier Mike Ryan van de Wereldgezondheidsorganisatie Europese landen op om meer maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
“We zien dat de ziekte wijdverspreid is”, zei Ryan maandagavond over Europa. Op dit moment is Europa goed voor 46 procent van alle vastgestelde coronabesmettingen en bijna een derde van alle coronadoden. “We lopen in Europa nu achter het virus aan. We moeten dus versnellen.”
Ryan maakt zich onder meer zorgen over het gebrekkige bron- en contactonderzoek in Europa. Dat zorgt ervoor dat de autoriteiten geen goed zicht hebben op de verspreiding van het virus. Hij verwacht dat verscheidene Europese landen de komende weken in lockdown moeten.
De Ier zag wel een lichtpuntje. Veel Europese landen hebben de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten de afgelopen maanden vergroot. Ook blijft het aantal coronadoden nog relatief laag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Greendutch
Greendutch27 okt. 2020 - 14:26

het WHO leert elke dag van wat er in de wereld gebeurt en stelt aan de hand daarvan wat vandaag het beste advies is. onze regering weet wel veel maar trekt -denk ik- minder snel lering omdat uiteindelijk de bedrijven aan het langste eind trekken, dat is waar de coalitie partijen ook hun prioriteiten hebben. én ook de zorg komt aan de trekken omdat als dáár de boel in de war loopt het hek van de dam is, dat zien we nu al aan de toenemende agressie richting zorgmedewerkers. het is goed dat er een overkoepelend orgaan is dat sommigen misschien niet zo zien zitten maar wel een verbindende factor is zodat ook arme landen meer gelijkwaardig met westerse landen/mensen aan bod komen in de bestrijding van een pandemie waar waak de middelen voor ontbreken. hier weten we minder vanaf omdat nu helder is dat, in tijden van een pandemie, de Nederlandse media zich in de navel staren. ieder journaal, artikel, programma bij tv/radio/kranten etc gaat over NL, de rest zal ze worst wezen. ik volg VPRO 's bureau buitenhof om nog een beetje op de hoogte te blijven van wat in de rest van de wereld gebeurt en hoor daar o.a. dat in Afrika heel veel mensen geen (geld voor) zeep hebben om hun handen vaak te wassen, laat staan voor mondkapjes. klein voorbeeldje en met een beetje fantasie kan ieder zich indenken dat dit veel groter is. goed in elk geval dat de WHO iedereen informeert, of je het ermee eens bent of niet, en ik merk dat heel veel mensen hier met heel veel niet eens zijn.

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 14:15

Natuurlijk maakt Europa er een puinzooi van. Wij zijn verwend, lui en alles draait om ikke, ikke en de rest kan stikken. Het Nederlandse bron en contact onderzoek wilt u zelf uw connecties bellen aub. Lachen hoor en er is geen enkele controle of mensen daadwerkelijk in quarantaine gaan. Europa is vergane glorie en over 20 a 30 jaar een achtergebleven verpauperd gebied met mini dictators. De toekomst ligt in Azie en India. Landen die niets meer produceren hebben geen toekomst. Dat zeg ik nu al 20 jaar.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax227 okt. 2020 - 18:51

'Wij zijn verwend, lui en alles draait om ikke, ikke en de rest kan stikken. ' Wat een tergende naiviteit, roepen dat er hier een 'ikke, ikke en de rest kan stikken' mentaliteit heerst en vervolgens kom roep je dat de toekomst in Azie ligt? U bent waarschijnlijk nog nooit in Azie geweest..

MaxMax2
MaxMax227 okt. 2020 - 12:46

Dat herkent het WHO natuurlijk, dat Europa er een potje van maakt; want dat hebben ze immers zelf ook gedaan. Iets met China of zo..

8 Reacties
LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 14:03

@MaxMax De WHO is een verschrikkelijk orgaan geworden de laatste 20 jaar. Daarvoor hebben ze goede dingen gedaan, zoals het uitbannen van polio. Nu is het een vriendje van China geworden, laat lullen deze mensen..

ton14024
ton1402427 okt. 2020 - 14:29

´´Iets met China of zo.. vriendje van China´´ Wat een kinderachtige reactie. Van de gebruikelijke verdachten ????

MaxMax2
MaxMax227 okt. 2020 - 15:26

@Ton Als je me quote, verdraai de quote dan niet........

JanB2
JanB227 okt. 2020 - 17:50

Volslagen onzin. China heeft de zaken prima op orde. De aanvankelijke melding dat er een probleem was had misschien wat sneller gekund, maar in Nederland had het ongetwijfeld nog veel langer geduurd gezien het gedraal van de afgelopen maanden. China laat zien hoe je een epidemie de kop in drukt. Het schuimbekken richting WHO is in het leven geroepen door lieden die zelf, willens en wetens, de zaak uit de hand lieten lopen in eigen land. Een geschifte nar met een raar piskleurig kapsel voort de boventoon in dit verband.

MaxMax2
MaxMax227 okt. 2020 - 18:49

@JanB 'Volslagen onzin. China heeft de zaken prima op orde' Omdat 'wie' dat zegt? Omdat JanB dat zegt? Of omdat de Chinese regering dat zegt? Je weet wel, die zelfde Chinese regering die zegt dat er *niets* aan de hand is met de Oeigoeren in Xinjiang. ' China laat zien hoe je een epidemie de kop in drukt. ' Sigh...., laat ik hier maar niet op in gaan.

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 19:23

Je bedoeld China heeft het onder controle en wij niet. Wel mooi dat u 50 jaar schulden mag gaan aflossen en China met haar geld ons verder opkoopt. De enige winnaar is China.

Dave Velzen
Dave Velzen27 okt. 2020 - 21:05

Diversen keren geweest. Chinezen hebben mijn bedrijf gekocht. Goed mee verdiend hoor. Mijn geld is save en ik geniet van mijn pre pensioen en mijn hobby's.

JanB2
JanB229 okt. 2020 - 21:04

Het gaat hier niet om Oeigoeren. En reken maar dat de berichten over de coronaepidemie in China (of liever gezegd over het ontbreken daarvan) juist zijn. Een epidemie hou je namelijk niet onder de pet. Dat lukt bij heropvoedingskampen voor Oeigoeren al niet dus bij een grensoverschrijdend probleem als een virusepidemie al helemaal niet.

adriek
adriek27 okt. 2020 - 12:17

Niemand had natuurlijk kunnen voorzien dat Corona net als alle voorgaande pandemieen een tweede (en waarschijnlijk ook een derde) golf zou veroorzaken. Wij mensen maken tenslotte altijd goed gebruik van de ervaringen van eerdere generaties en onze politici hebben "regeren is vooruitzien" hoog in het vaandel staan. :(

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 okt. 2020 - 11:41

Dat was wel degelijk te voorzien. Bij elke pandemie bestaat dat patroon. Kijk maar naar de door bepaalde mensen regelmatig genoemde spaanse griep. Maarr inderdaad, van een regering die verbaasd staat over het aantal 65-plussers in 2020 kun je niet verwachten dat ze een tweede golf verwachten.