Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WHO en Witte Huis: China houdt informatie over corona achter

  •  
14-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
marionkoopmans

© Marion Koopmans of the World Health Organization team speaks to journalists as she arrives at the VIP terminal of the airport to leave at the end of the WHO mission in Wuhan in central China'

Het corona-onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse autoriteiten vinden dat China meer informatie moet verstrekken over de uitbraak van het coronavirus.
De internationale onderzoekers die namens de WHO naar Wuhan afreisden, zijn teleurgesteld dat China niet de ruwe patiëntendata ter beschikking wil stellen. In plaats daarvan kregen de wetenschappers slechts een samenvatting. “We willen meer data, en we hebben om meer data gevraagd”, aldus Peter Ben Embarek, die aan het hoofd stond van de WHO-missie naar Wuhan.
Volgens de Australische expert infectieziekten Dominic Dwyer, die ook betrokken was bij de missie, zijn de ruwe data van het grootste belang omdat slechts de helft van de 174 Chinezen bij het coronavirus in december werd vastgesteld, op de dierenmarkt in Wuhan was geweest.
Ook de Amerikaanse autoriteiten vinden dat China meer informatie moet verstrekken. Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Joe Biden, heeft ‘ grote zorgen ’. “Om deze pandemie beter te begrijpen en om ons voor te bereiden op de volgende epidemie moet China zijn gegevens van het begin van de uitbraak beschikbaar stellen”, meent Sullivan.
De onderzoekers van de WHO beëindigden deze week hun onderzoek ter plaatse. Sommige deelnemers aan de missie klaagden dat de Chinese autoriteiten niet toestonden dat de deskundigen onaangekondigde ontmoetingen hadden. Conclusies hebben de onderzoekers nog niet getrokken. Ze noemden het wel uiterst onwaarschijnlijk dat het virus afkomstig zou zijn uit een laboratorium.
De wetenschappers gaan ervan uit dat het coronavirus van vleermuizen is overgesprongen naar een ander dier, waarna het de overstap heeft gemaakt naar de mens. De kans is groot dat de wilde-dierenmarkt in Wuhan daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld, omdat daar de eerste grote uitbraak plaatsvond. Hoewel er meldingen zijn dat het virus ook al voor december 2019 opdook, ging dat nooit om grote clusters.
De Chinese autoriteiten willen dat de WHO de optie openlaat dat het virus niet uit China afkomstig is. Zij suggereren bijvoorbeeld dat het virus het land is binnengekomen via geïmporteerd bevroren voedsel. Delegatieleider Embarek heeft gezegd dat hij die mogelijkheid wil onderzoeken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

LaBou
LaBou 14 feb. 2021 - 22:10

Dat zal wel dubbele maar daar ging het niet over. Maar dat wist je ook wel. Je kon alleen de verleiding niet weerstaan om een wilde kreet te slaken.

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 18:30

@LaBou Die vleermuizen verkopen ze ook op wet-markets in Vietnam en Indonesië.

Greendutch
Greendutch14 feb. 2021 - 18:10

chi en China wil nooit verantwoording nemen voor eigen wanordelijk en of onbehoorlijk gedrag. het item met den Daas in het journaal en vele beelden meer, net als de geheimzinnigheid omtrent de Oeigoeren, maken dat duidelijk, met zo'n land moet je geen zaken willen doen maar blijven aansturen op algemeen geldende beschaafde normen, of ze dat willen of niet. helaas zijn er vele bedrijven die zich vanwege de goedkope arbeidskrachten -een vorm van pooiersgedrag en machtsmisbruik- afhankelijk hebben opgesteld van dat land en die regering en onze regering laat liefst de oren hangen naar bedrijven en dus kunnen chi en China doorgaan met wat ze doen.

HappyBuddha
HappyBuddha14 feb. 2021 - 17:59

De Chinese autoriteiten willen dat de WHO de optie openlaat dat het virus niet uit China afkomstig is Zou mij niets verbazen. Van de VS is bekend dat zij tijdens de Irak-Iran oorlog Sadam hebben voorzien van diverse buisjes met chemische "wapens" ter verdere productie in Irak. Hoe Sadam die gebruikt heeft in Iran en hoe hij zijn eigen bevolking daarmee heft bestookt moge ook bekend zijn Kan dus zomaar dat dit virus bewust door de VS in China is gebracht als zet in de geo-politieke en handelsoorlog die beiden voeren. Van de VS weten hoe ze waarheden en onwaarheden creëren

6 Reacties
MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 18:29

'Van de VS weten hoe ze waarheden en onwaarheden creëren' Maar verder is Noahamber helemaal niet van de complottheorieën hoor.. Je weet hoe de Chinese regering over de situatie in Xinjiang praat?

HappyBuddha
HappyBuddha15 feb. 2021 - 10:56

@MaxMax 14 februari 2021 at 19:29 Je weet hoe de Chinese regering over de situatie in Xinjiang praat? Vanuit het Chinese standpunt zijn dat terroristen en die pakken ze aan. Gelijk de VS doet met terroristen. Maar voor M&M zullen die Oeigoeren wel vrijheidsstrijders zijn.

MaxMax2
MaxMax215 feb. 2021 - 13:49

@Noahamber Heb je het stukje over gedwongen sterilisaties gemist? En de heropvoedingskampen?

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 feb. 2021 - 21:14

Wat ben je toch een marionettje. Vele honderd duizenden opgesloten, religie en cultuur gebruiken verboden, families onderdrukt en internationaal vervolgt, de mensen van dat volk onteigent van hun land en eigen bestuur, beheerst door een inkomende elite en haar militair en intelligentie apperaat, en voor vrije mening en nieuws verwissellen dus die onderdrukking en gevang. Dat heet imperialisme en colonisatie. Op de oude terreur toer.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 feb. 2021 - 21:27

@HappyBuddah De Duitsers beschouwden ooit Joden als terroristen. De Britten beschouwden ooit hele Afrikaanse volkeren als terroristen of een ander soort lagere wezens. En dat zij of de Amerikanen of je buurman ooit ergen iets geks hebben gedaan betekent verder niet dat de Chinese machthebbers nu niet doen wat ZIJ aan het doen zijn. Niet je afleidende onzin, maar de heersers van het Chineesche rijk heersen het Chineesche rijk. En hun koloniale bezittingen. In Oost Turkestan. En als het uitkomt in 'binnen' Mongolie en in Tibet.

HappyBuddha
HappyBuddha16 feb. 2021 - 10:20

@Paul Spijkers 15 februari 2021 at 22:27 @HappyBuddah En dat zij of de Amerikanen of je buurman ooit ergen iets geks hebben gedaan betekent verder niet dat de Chinese machthebbers nu niet doen wat ZIJ aan het doen zijn. Dat heb ik ook niet geschreven of beweerd.

LaBou
LaBou 14 feb. 2021 - 17:41

@eirda: zo zie je maar, je kunt altijd nog wat leren. En ga er maar vanuit dat toekomstige pandemieën ook allemaal door Chinese vleermuizen veroorzaakt gaan worden. Tenslotte is lego specialist op vleermuisgebied.

tempest
tempest14 feb. 2021 - 16:49

"Ze noemden het wel uiterst onwaarschijnlijk dat het virus afkomstig zou zijn uit een laboratorium." Het grappige aan zo’n uitspraak is dat die relatief is. Alle andere dingen zie ze nu gaan onderzoeken zijn nog onwaarschijnlijker, alleen geeft het onderzoeks-team die duiding niet en daarmee houden ze China de hand boven het hoofd. Het echt sneue is dat ze hebben besloten om de "ontsnapt uit het laboratorium" hypothese niet verder te onderzoeken, waardoor je dus "naar alle waarschijnlijkheid" je tijd aan het verdoen bent met je onderzoek bent en er uiteindelijk geen oorsprong zal worden gevonden. Dit hele who-onderzoek is politiek, dat ziet iedereen.

6 Reacties
MG1968
MG196814 feb. 2021 - 18:14

“Politiek, Dat ziet iedereen” Gezien je vooringenomenheid die je tekst laat zien vraag ik me zomaar af hoe je jou benadering zou typeren? Ga je überhaupt andere conclusies -laat staan andere onderzoeksdaden- accepteren die niet in lijn liggen met de door jou al eerder gemaakte? Nee hè ;)

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 18:31

@MG1968 De Chinese regering wil maar een uitkomst: dat China niet verantwoordelijk is.

MG1968
MG196814 feb. 2021 - 19:16

@max Dat denk ik ook. En ook de who wil meer informatie. Maar tempest schrijft wat anders waar ik op reageer.

tempest
tempest14 feb. 2021 - 20:49

@MG1968 "Ga je überhaupt andere conclusies accepteren" Uiteraard, maar pas nadat de meest waarschijnlijke optie serieus is onderzocht. En dat is deze "uiterts onwaarschijnlijke" hypothese dat het virus ontsnapt is uit het laboratorium. Ik zou mijn opvatting overigens geen vooringenomenheid noemen, maar eerder logica. Er zijn helemaal niet zoveel laboratoria in de wereld die naar dit soort virussen onderzoek doen, maar er staat er wel toevallig eentje relatief dicht bij de eerste uitbraak. Het is belachelijk dat je dat NIET als optie openhoudt. En dan gaan ze nu, op verzoek van China, eerst onderzoeken of het virus via diep-gevroren voedsel van elders het land ingekomen zou kunnen zijn. Gezien het feit dat geen enkel land de import van diepvries voedsel heeft verboden uit angst voor nieuwe Corona besmettingen, is dit ofwel extreem vergezocht ofwel de hele wereld is momenteel giga-incompetent bezig en de Chinezen wisten al deze tijd al beter. Als een WHO-onderzoeks-commissie eerst onzin-opties onderzoekt uit politieke motieven, dan doen ze mee aan het verschaffen van legitimiteit daaraan, ten koste van de eigen geloofwaardigheid. En ja, dat is dus uitermate kwalijk! Ik heb het niet over de complottheorieën dat het een biologisch wapen van China zou zijn of dat de Amerikanen het bewust in China zouden hebben los gelaten. Dat zijn echte complottheorieën. Een lek van virussen uit laboratoria is dat helemaal niet. Dat is de afgelopen jaren meerdere malen gebeurd, ook in China.

MG1968
MG196815 feb. 2021 - 8:33

@Tempest Ik heb het net iets anders begrepen. De Lab-hypothese is niet verworpen maar is lager op de lijst terecht gekomen omdat de onderzoekers géén aanwijzingen tegengekomen zijn die spreken voor deze hypothese. De onderzoekers sluiten de mogelijkheid echter niet uit, mede door het feit dat dieper gravend onderzoek bevoegdheden impliceert die verder gaan dan een wetenschappelijk onderzoek. Voor de markt hypothese was echter juist wel reden om het hoger op het lijstje te zetten. Juist omdat het volgen van de aanvoerlijnen van de vleermuizen op de markt de startpunten van die aanvoerlijnen relevante besmettingen ter plaatse laat zien. Als dat zo is lijkt me dat de hypothese dat daar de bron zou kunnen liggen geloofwaardig. De onderzoekers zijn het dus niet met jou eens dat dat labverhaal de meest logische hypothese is. Ze verwerpen hem echter niet. Ze hebben alleen op grond van de resultaten van het onderzoek een andere prioritering aangebracht voor vervolgonderzoek. Als hetgeen ik hierboven kort omschrijf inderdaad zo is vind ik dat een logische stap waarbij ik juist het vasthouden aan de labhypothese als prioriteit een politieke keuze zou vinden.

tempest
tempest15 feb. 2021 - 22:20

@mg1968 We zullen het zien. Maar bedenk wel dat ze heel veel data niet zelf konden inzien. Dus "géén aanwijzingen tegengekomen" hoeft helemaal niets te zeggen over een mogelijk lek uit een laboratorium. Wat is er dan onderzocht waarom dit als "uiterst onwaarschijnlijk" is betiteld? De nieuwe hypothese van besmet diepvries-voedsel komt bij mij juist over als een zuiver politieke. Niemand heeft het over infecties door middel van diepvries-voedsel gehad en we zitten nu een jaar met die pandemie, dan is dat toch uiterst vergezocht? De relatieve nabijheid van dit onderzoekscentrum is heel verdacht. Als je ergens een verhoogde hoeveelheid radioactieve deeltjes meet, dan ga je ook als eerste kijken naar de kerncentrales in de omgeving. In een ander land zouden de journalisten elke individuele werknemer van zo’n laboratorium om een interview hebben gevraagd om alles tot de minuut te reconstrueren. We lopen op eieren omdat de Chinese overheid dit niet onderzocht wil hebben en zo machtig zijn dat heel veel mensen een confrontatie niet willen of aandurven.

adriek
adriek14 feb. 2021 - 15:46

O, waren de Spaanse en Mexicaanse griep, SARS, MERS, AIDS en de Q-koorts ook allemaal afkomstig van Chinese levende-dieren-markten? Dat had ik nog niet meegekregen.

Grozny
Grozny14 feb. 2021 - 13:55

Nee echt? En ik maar denken dat China transparant was omdat de directeur van het WHO dat constant zei. China heeft letterlijk op iedere manier mogelijk onderzoek van buiten gedwarsboomd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt14 feb. 2021 - 14:39

Het lijkt wel onze toeslagenfraude.

Visionair NL
Visionair NL14 feb. 2021 - 13:36

In Taiwan hebben ze deze jokkebrokken al langer door. https://www.taiwannews.com.tw/en/news/4102619

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 13:44

Nou staat Taiwan ook niet helemaal neutraal in deze discussie hoor.

Ryan2
Ryan214 feb. 2021 - 16:23

Zo Visionair ben je nu ook weer niet. Er staat heel veel idiote anti China propaganda op het internet. Gaat zo ver, dat het zelfs op nazi propaganda lijkt. In ieder geval komt het uit een duistere Amerikaanse koker. Net zo zwart als hier ten tijde van het dieptepunt van de Koude Oorlog. Zo anti China, dat het diep triest is dat zo iets het internet op gepleurd wordt.

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 17:08

@Ryan Anti-China ja? Er is maar een regime wat Nazi propaganda maakt en dat is het Chinese regime zelf.

Visionair NL
Visionair NL15 feb. 2021 - 11:36

@Ryan Zo "idioot" is de hypothese, dat medewerkers van het lab in Wuhan zieke vleermuizen verzamelde in Yunnan, en dat er daarna iets mis is gegaan, niet. Het lab in Wuhan deed onderzoek naar coronavirussen en de veiligheid in het lab liet nogal te wensen over.

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 13:30

Joh. Dat roep ik al tijden..... Er is geen vrije pers en ook geen oppositie die ook maar iets kan controleren.

2 Reacties
Ryan2
Ryan214 feb. 2021 - 16:19

@ Mazmax Is er die hier wel dan? Overigens verwijt de pot dat de ketel zwart ziet. De VS is wereldkampioen in het verspreiden van desinformatie. China krijgt zelfs dat niet op die schaal voor elkaar.

MaxMax2
MaxMax214 feb. 2021 - 17:04

@Ryan 'Is er die hier wel dan?' Dat heb je toch gezien bij de toeslagen affaire? 'De VS is wereldkampioen in het verspreiden van desinformatie.' Alleen gaat het helemaal niet om de VS.