Joop

WHO-directeur voorspelt einde coronapandemie in Europa

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Hans Kluge visit to a family health unit in Lisbon

© epa09530558 Regional Director for Europe at the World Health Organization (WHO), Hans Kluge, during a visit to Lisbon's Family Health Unit, Portugal, 18 October 2021. EPA/MARIO CRUZ

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt er rekening mee dat de coronapandemie in Europa aan het uitdoven is. Dat zegt WHO-directeur Europa Hans Kluge. De dominante Omikron-variant zorgt er mogelijk voor dat Covid-19 zich verder ontwikkelt in een beheersbare endemische ziekte, zoals de griep.
Kluge denkt dat rond maart van dit jaar, ongeveer zestig procent van de Europeanen een Omikron-besmetting heeft doorgemaakt. De immuniteit als gevolg van die besmettingen en de vaccinatiegraad, zorgen er vervolgens voor dat Covid-19 zo goed als van het continent verdwijnt. Die komt dan vermoedelijk aan het einde van het jaar terug, maar in veel mildere vorm.
De voorspellingen zijn gebaseerd op het ziektebeeld zoals dat nu van Omikron bekend is. Deze variant zorgt weliswaar voor meer besmettingen, maar de gevolgen ervan zjn vele malen milder dan bij de voorgangers zoals Delta. Dat is goed te zien aan de ziekenhuisopnames. Die lopen hard terug, terwijl de besmettingscijfers explosief stijgen. Kluge houdt wat betreft zijn positieve toekomstbeeld nog wel een slag om de arm. Volgens hem blijft het belangrijk uitermate voorzichtig te zijn: ‘Dit virus heeft ons meer dan eens verrast.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 19:04

Die is vergeten wat een pandemie is!

Rozeboom2
Rozeboom224 jan. 2022 - 18:31

''WHO-directeur voorspelt einde coronapandemie in Europa.'' Die voorspelling heeft iedere eerste jaars student virologie al kunnen doen op coronadag 1. En zelfs iedereen die naar aanleiding van alle bizarre gebeurtenissen sinds januari 2020 ooit een kwartiertje gegoogled heeft op ''virale luchtweginfecties'' kon je allang vertellen dat dit een weinig opzienbarende voorspelling is. Virale luchtweg infecties ontwikkelen zich namelijk steevast op deze manier: In korte tijd evalueren ze naar een veel mildere vorm. Uit eigen belang, want zo'n virusdeeltje heeft een gastheer nodig om te leven; als de gastheer sterft, sterft 't zelf ook. Ondertussen bouwt het menselijk afweer systeem ook een steeds betere bewapening op tegen de aanvankelijk nog onbekende vijand en worden er effectievere behandelmethoden ontwikkeld in de medische wereld. Het is tijd voor proportionaliteit!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 jan. 2022 - 18:13

Het begin van het einde lijkt nu inderdaad wel in zicht. Het staat de ultra lockdown voorstanders natuurlijk geheel vrij om de rest van het leven als een kluizenaar te leven.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij24 jan. 2022 - 13:45

[ WHO-directeur voorspelt einde coronapandemie in Europa ] Door dit soort stellige headlines gaat half NL morgen weer minder maatregelen eisen. Het zijn slechts VERWACHTINGEN, geen voorspellingen, en "Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn."

3 Reacties
Stephan25
Stephan2524 jan. 2022 - 14:47

We zijn heel voorzichting geweest, we komen net uit lockdown ervoor en het blijkt allemaal mee te vallen. De ziekenhuisopnames liggen 2x lager dan voorspeld en de IC opnames liggen 10x lager dan voorspeld. Er is dus alle reden voor om minder maatregelen te gaan eisen, het is gewoon voorbij.

johannn2
johannn225 jan. 2022 - 11:30

Stephan, Je hoop bepaalt je verwachtingen. Je uitspraak - 'gewoon voorbij' - is zacht gezegd voorbarig gezien de ervaringen met covid. .

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 jan. 2022 - 12:39

[ het is gewoon voorbij ] De aantallen besmettingen schieten door het dak en het aantal ziekenhuisopnames is alweer aan het stijgen. Alle reden om voorzichtig te blijven en juist geen versoepelingen door te voeren.

johannn2
johannn224 jan. 2022 - 11:20

Als de pandemie alleen in Europa is beïndigd, dan is die dus NIET beïndigd. Ook niet in Europa. .