Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Whitey helper' Barbie in Afrika

  •  
20-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
saviourbarbie
Het is inmiddels een begrip geworden. Het ‘white saviour’ of ‘whitey helper’ complex: westerlingen die het idee hebben dat ze arme niet-westerlingen moeten helpen of redden van hun erbarmelijke omstandigheden of uitzichtsloze situaties. Het instagramaccount White Savior Barbie  drijft de spot met dat gegeven door een parodie neer te zetten van vrijwilligers die naar ‘Afrika vertrekken om te helpen’.
Op het account staan foto’s van barbie ‘in Afrika’, zonder dat er specifiek een land wordt genoemd, zoals vaker gebeurt in het Westen wanneer het continent aangehaald wordt. Zo zie je haar bijvoorbeeld met ‘zielige Afrikaanse kindjes’ en dansend op gaan in ‘de Afrikaanse cultuur’. De slogan luidt: ‘het gaat niet om mij….maar eigenlijk wel’.
Het instagramaccount wordt door twee witte Amerikaanse vrouwen beheerd. Zij geven aan zelf ‘whitey helpers’ te zijn geweest en daar later pas de ironie van ingezien te hebben. In een verklaring aan Huffington Post laten ze weten dat ze niet de spot drijven met vrijwilligerswerk maar met het idee dat Afrika of andere ontwikkelingsgebieden door het Westen en westerlingen gered moeten worden. Waarbij de activiteiten meer om borstklopperij gaan dan daadwerkelijk helpen. Het wordt daardoor uitbuiting, het objectificeren van een grote groep mensen, en jezelf en waar je vandaan komt verheffen boven een ander.
"Het is eigenlijk als een grap tussen ons begonnen, een manier om ons te uiten. Het is moeilijk om de ironie te bespeuren soms in het echte leven … de ontzettend egocentrische persoon vermomd als de zelfopofferende heilige. Natuurlijk, is er absoluut niets mis met het doen van vrijwilligerswerk in Afrika – het is geweldig als mensen nemen de tijd en energie nemen om een ​​verschil te maken voor mensen die minder geluk kunnen maken. Maar wat we proberen te doen is aandacht vragen voor de manier waarop mensen de ervaring van een bezoek aan Afrika fetisjeren en sentimeteren. Van die mensen die hele fotoshoots doen met lachende Afrikaanse schoolkinderen, die praten over hoe ‘gelukkig iedereen is, al zijn ze zo arm!’ en die nooit lijken aan te kunnen geven precies welk land in Afrika ze daadwerkelijk bezocht hebben (omdat, je weet wel, Afrika een land is). Het idee dat Afrika gered moet worden van zichzelf, door westerlingen, kunnen we traceren naar het kolonialisme en de slavernij. Het is een veel te eenvoudige manier van een ​​heel continent bekijken. Als je beledigd bent door het account dan kun je maar beter beledigd worden door de echte accounts die eigenlijk dit gedrag in alle echtheid weergeven. Dat is pas aanstootgevend."
Natuurlijk, is er absoluut niets mis met het doen van vrijwilligerswerk in Afrika – het is geweldig als mensen nemen de tijd en energie nemen om een ​​verschil te maken voor mensen die minder geluk kunnen maken. Maar wat we proberen te doen is aandacht vragen voor de manier waarop mensen de ervaring van een bezoek aan Afrika fetisjeren en sentimeteren. Van die mensen die hele fotoshoots doen met lachende Afrikaanse schoolkinderen, die praten over hoe ‘gelukkig iedereen is, al zijn ze zo arm!’ en die nooit lijken aan te kunnen geven precies welk land in Afrika ze daadwerkelijk bezocht hebben (omdat, je weet wel, Afrika een land is).
Het idee dat Afrika gered moet worden van zichzelf, door westerlingen, kunnen we traceren naar het kolonialisme en de slavernij. Het is een veel te eenvoudige manier van een ​​heel continent bekijken.
Als je beledigd bent door het account dan kun je maar beter beledigd worden door de echte accounts die eigenlijk dit gedrag in alle echtheid weergeven. Dat is pas aanstootgevend.
Een foto die is geplaatst door Barbie Savior (@barbiesavior) op 15 Apr 2016 om 12:56 PDT
Een foto die is geplaatst door Barbie Savior (@barbiesavior) op 11 Apr 2016 om 11:36 PDT
Een foto die is geplaatst door Barbie Savior (@barbiesavior) op 29 Mrt 2016 om 9:02 PDT
Eerder verscheen er ook een hipster Barbie parodieaccount.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.